V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte:
- jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici,
- jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu,
- jaký je kompletní výživový profil spiruliny,
- odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.
Spirulina je nejčastěji používaným druhem modrozelených sinic
Z vodní sinice s vynikající nutriční hodnotou se vyrábí mnoho doplňků stravy. Užívají se pro doplnění výživy o cenné živiny a pro zlepšení příznaků zhoršeného zdravotního stavu.
Sinice spirulina obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály, dokonce i všechny aminokyseliny.
Spirulina údajně podporuje obranyschopnost, je skvělým zdrojem bílkovin a pomáhá předcházet jaterním problémům. Spirulina se běžně užívá ve formě kapslí a tablet, prášku nebo se přidává do nápojů.
Sinice spirulina je zdraví prospěšná
Sinice jsou jednobuněčné, zdraví prospěšné bakterie stočené do levotočivé šroubovice – nikoli řasy, jak lidé často mylně předpokládají. Vybaví se při slově sinice zkažené letní koupání i vám? 🙂
Spirulina obsahuje velké množství karotenoidů (antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály) a mnohé další živiny, jako například vitamíny B, vitamín E, zinek, měď, mangan, železo, selen nebo kyselina linolová. Spirulina je také bohatá na chlorofyl.
Zelenomodrá sinice spirulina je stejně jako chlorella velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.říká nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá (red. upraveno)
Fakta o spirulině
Věděli jste, že …
- Za superpotravinu je spirulina považována především kvůli vysokému obsahu živin
- Uznávaný britský deník The Guardian v článku roku 2014 napsal, že by spirulina v rozvojových zemích mohla jako vydatný zdroj bílkovin a mikroživin bojovat proti podvýživě.
- Spirulina má výjimečnou nutriční hodnotu. Pro pevné zdraví je však i po zařazení spiruliny do jídelníčku nezbytné stále dbát na zdravé a vyvážené stravování.
- Poprvé byla spirulina jako zdroj potravy použita už starými Aztéky.
- NASA kosmonautům spirulinu přidává do jídel.
- Divoká spirulina dobře roste ve vodách tropického a subtropického podnebí. Většinou se však kvůli riziku kontaminace pěstuje v laboratořích.
- Proces sušení trvá zhruba 3 sekundy a jeho výsledkem je tmavě zelený prášek s konzistencí podobnou mouce.
- Na rozdíl od řasy chlorelly je sinice spirulina snadno stravitelná.
- V závislosti na podmínkách růstu obsahuje spirulina 65 až 71 % bílkovin.
- Ve 100 gramech čerstvé spiruliny najdeme pouhých 26 kalorií. Šálek sušené spiruliny (112 gramů) jich obsahuje 325.
- pouhý půl šálek sušené spiruliny obsahuje 89 % doporučené denní dávky železa
CHCETE TAKÉ UŽÍVAT SPIRULINU? Kvalitní spirulinu z Taiwanu v BIO kvalitě v kapslích pro vás vyrábíme pod značkou Blendea.
Doporučená denní dávka je 3 až 6 kapslí, a tedy 1260 až 2520 miligramů čisté spiruliny v organické kvalitě. Klikněte na tlačítko a přidejte si kapsle se spirulinou do košíku. Případnou objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.
-
Spirulina BIO Organic 90 kapslíOd 399 Kč
Důležité informace
- Známá také jako: Arthrospira, Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, spirulina seaweed, spirulina algae
- Krajina původu: USA, Thajsko, Indie, Čína, Japonsko, Taiwan, alkalické vody Afriky a Mexika
- Prodává se ve formě: tobolky s práškem, tvrdé tablety, samotný prášek, kapsle, doplňky stravy a potraviny s přidanou spirulinou
- Dostupnost v ČR a SR? ano ve zpracované formě, čerstvá obvykle ne
Prospěšné účinky spiruliny
Výsledky vědeckých studií jsou ohromující. Spirulina bývá často užívaná pro snižování hladiny cholesterolu, zvýšení energie, úlevu od příznaků premenstruačního syndromu a depresí.
Dalším potenciálním přínosem spiruliny může být zlepšení funkce plic u pacientů s astmatem, hladiny glukózy u diabetiků, prevence některých druhů rakoviny, posílení imunitního systému či podpora tvorby probiotik.
Mimořádný obsah bílkovin
Tato sinice obsahuje až 70 % bílkovin. Krom toho je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, chlorofylu a beta-karotenu. Jde o nutričně téměř nejbohatší rostlinnou superpotravinu na světě.
- Ve spirulině najdeme všech 8 esenciálních aminokyselin a dalších 10 neesenciálních. Jsou velmi snadno stravitelné. To je důvodem, proč ji mnoho vrcholových sportovců zařazuje do svých jídelníčků.
- Rostlinný protein nezanechává v těle škodlivé produkty, které vznikají metabolismem živočišných bílkovin.
- Spirulina je bohatým zdrojem vitamínu A, B komplexu, C, E, beta–karotenu a chlorofylu.
- Kromě proteinů jsou zde zastoupeny také polysacharidy. Ty nabízejí poměrně rychlou energii, která zároveň vydrží po delší dobu a nezpůsobuje markantní výkyvy inzulínu.
Podpora tvorby krve a optimalizace tlaku
Pro zdravý život je velmi důležitý stav kardiovaskulárního systému a krve. Díky výrazně lepší tvorbě hemoglobinu a celkové lepšímu stavu krevního obrazu se nám bude lépe dýchat. Toho lze úspěšně využít nejen ve sportu, ale také k celkově lepší kondici a pocitům.
Mezi další prospěšné účinky patří:
- redukce krevního tlaku
- redukce cholesterolu
- vysoký obsahu fykocyaninu, železa, kyseliny listové a vitaminu B12
- podpora zdravé krvetvorby
- vysoký obsah vitamínu B12 pomáhá čelit anémii
- stabilizace hladiny krevního cukru
Silnější imunita
Spirulina zvyšuje naši odolnost proti infekcím a virům. Stejně tak je schopná navodit lepší fyzickou a duševní pohodu. Posiluje odolnost organismu 40-krát více než echinacea a 20-krát více než aloe vera.
- velmi přínosná je pro lidi trpící astmatem a alergiemi
- zvyšuje celkovou funkci a výkonnost plic
- u alergiků zmírňuje celkový průběh alergické reakce
- potlačuje škodlivý vliv cizorodých látek na oslabený organismus
- tato sinice vzdoruje virům, infekcím a výrazně posiluje lidský imunitní systém
Vysoký obsah kyseliny gama-linolenové
Tato kyselina se nachází téměř výhradně v mateřském mléce. Spirulina je ovšem jedním z mála jejich rostlinných zdrojů. GLA je v podstatě omega-6 mastná kyselina důležitá pro růst a vývoj spolu s dalšími prospěšnými bonusy pro zdraví.
- tato kyselina pomáhá v boji proti srdečním chorobám, artritidě, diabetu a rakovině
- udržuje vyrovnané pH v našem těle
- spirulina vyvažuje kyselé prostředí organismu, které vzniká vlivem škodlivých moderních návyků a zlozvyků
Lepší zrak a podpora funkce očí
Výzkumy ukazují, že spirulina je prospěšná očím. Dříve lidé jedli pro zdravé oči mnoho mrkve, dnes krom karotky mohou sáhnout také po spirulině. Ta má oproti mrkvi až 10x více vitamínu A, což je velmi přínosné při léčbě různých očních onemocnění.
- léčí a zmírňuje šedý zákal
- pomáhá diabetikům při vzniku retinopatie (poškození sítnice)
- významný pomocník proti angioskleróze (nižší stádium retinopatie)
Protinádorové účinky
Velký obsah antioxidantů a dalších prospěšných látek pomáhá lidem s prevencí proti nádorovému bujení. Rovněž je velmi prospěšná, pokud tělo silně reaguje na škodlivé stimuly, jakými jsou patogeny či poškozené buňky.
- markantní vlastností je především prevence rakoviny
- již výše zmíněný fykocyanin, což je pigment obsažený v sinici, má výrazné protirakovinné vlastnosti
- studie opakovaně prokázaly, že spirulina je schopná zastavit průběh nádorového bujení a zabránit tak šíření rakoviny dále do těla
- posiluje náš imunitní systém
- mimo jiné tyto vlastnosti zmírňují projevy kolik a Crohnovy choroby
Odolnost vůči vysoké zátěži a stresu
Kyselina listová a vitamín B12 hrají důležitou roli ve správné funkci mozku a nervového systému. Díky vysokému obsahu těchto látek spirulina pomáhá chránit kognitivní funkce a to i v pokročilejším věku.
- významná role v podpoře dobré nálady výkonnosti
- podpora produkce energie a krevních destiček
- vynikající výživa pro mozek
Redukce hmotnosti
Pro ty z nás, kteří bojují s nadbytečnými kily, je spirulina skvělým doplňkem pro zařazení do jídelníčku.
- vysoký obsah beta–karotenu, chlorofylu, ADC kyselin a dalších živin podporuje zdravé hubnutí
- díky bohatému obsahu živin lze snadněji přečkat půst
- obsažené látky podporují očistu organismu, čehož chceme během půstu dosáhnout
- velký podíl živin také zajistí, abychom neměli během půstu velký hlad
Bojuje proti bradavicím i akné
Každého z nás asi už někdy potkal drobný kosmetický problém v podobě akné nebo bradavic. Právě pro tyto situace je spirulina také řešením. Spirulina pleť vyživuje a chrání.
- likviduje bakterie způsobující akné na povrchu kůže
- stejně tak dobře likviduje zárodky nových bradavic
- snáze se lze zbavit již existujících bradavic
Zdravý vzhled
Pokud nám záleží na zdravém vzhledu a kráse, pak je spirulina výbornou volbou. Vyživuje celé tělo celou řadou vitamínů a minerálů a my pak působíme zdravějším a svěžejším dojmem.
Zmírnění příznaků AIDS
Spirulina je také schopna zlepšit symptomy viru HIV, které provázejí chorobu AIDS a její léčbu. Stejně tak byly prokázány její vlivy na deaktivaci viru HIV, který způsobuje právě nemoc AIDS.
- vysoký obsah proteinů pomáhá nemocným dohánět úbytky tělesné hmoty během nemoci
- díky podpoře imunity má podobný efekt, jako léčba standardními retroviry
- zvyšuje počet buněk CD4 T, které se nacházejí v těle a bojují s virem
- antioxidační vlastnosti sinice zefektivňují proces léčení
Spirulina kromě jiného:
- obsahuje cenné proteiny, které urychlují regeneraci buněk
- dodává svěží vzhled pokožky a vlasů
- zpevňuje nehty a vlasy do 4 týdnů po konzumaci
- osvěžuje oči a dodává jim zdravý vzhled
- bojuje proti volným radikálům, díky čemu zpomaluje přirozené procesy stárnutí
Další předpokládané účinky spiruliny
- Řada studií University of Maryland Medical Center naznačila, že užívání spiruliny zlepšuje imunitní systém.
- Podle studie provedené roku 2005 J. C. Bose Institute of Life Sciences na Bundelkhand University v Indii spirulina vysokou koncentrací živin příznivě ovlivňuje metabolismus i imunitu. Spirulina podle studie zlepšuje aktivitu bílých krvinek a stimuluje tvorbu protilátek, potlačuje herpes, chřipku i virus HIV, zlepšuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a antioxidačními vlastnostmi chrání játra a ledviny.
- Ochranu jater a pozoruhodné antioxidační vlastnosti potvrzuje také malajská studie publikovaná v prosinci 2008 v International Journal of Integrative Biology. Laboratorním myším s otravou acetaminofenem bylo podáváno v poměru 800 gramů spiruliny na kg tělesné hmotnosti. Výzkumníci po léčbě spirulinou zaznamenali pokles známek stresu, poškození lipidových molekul a známek zánětů i zvýšení jaterních enzymů. Spirulina zároveň obnovila hladinu antioxidantů.
- Britská studie zveřejněná roku 2008 v Evidence Based Complementary and Alternative Medicine ukázala, že spirulina podporuje imunitní systém a může mít protirakovinné, antivirové a antialergické účinky (působí jako antihistaminikum).
- Studie publikovaná v Journal of Experimental Neurology zjistila, že spirulina u potkanů snižuje poškození mozku a pomáhá zotavování neuronů po mrtvici. Přínosy spiruliny na lidský mozek však musí být potvrzeny i podobnou studií na lidech.
- Předběžná studie prokázala možný přínos spiruliny u pacientů s chronickou hepatitidou k ochraně jater proti dalšímu poškození a cirhóze.
- Spirulina může také pomáhat předcházet parazitickým infekcím, zlepšovat hojení ran, mírnit anémii i otravy.
Nejčastější využití spiruliny
Kompletní nutriční profil obsažený ve spirulině
Spirulina může pomoct zamezit výživovým nedostatkům a podpořit celkové zdraví. Je bohatá na vitamíny B-komplexu, zinek, vitamín E, betakaroten, měď, selen, železo i esenciální mastné kyseliny.
Až 62 % její hmotnosti tvoří proteiny, což z ní dělá funkční potravinu s multivitamínovými vlastnostmi.
Spirulina pro posílení imunity a ochrana proti alergiím
Spirulina může pomoci při tvorbě protilátek (látek bojujících s infekcemi a chronickými onemocněními). University of Maryland Medical Center podotkla, že účinky spiruliny na imunitní systém zatím nebyly potvrzeny, spirulina však podle její studie podporuje růst střevní mikroflóry (probiotik).
Studie zveřejněné roku 2005 časopisem Journal of Medicinal Food potvrdila, že spirulina může být účinná při snižování alergických projevů, jako je například rýma, slzení očí, kopřivka či otoky (obvykle při alergiích na prach, pyl nebo srst).
Spirulina ve veganském a vegetariánském jídelníčku
Spirulina poskytuje všech 8 základních aminokyselin ve správném poměru a ve formě, která je pro lidský organismus stravitelnější než třeba v mase či sóji. Spirulina je proto ideálním zdrojem biologicky kompletních proteinů nejen pro vegany a vegetariány.
Spirulina může růst v extrémních podmínkách nehostinných pro většinu vodních organismů. Bývá pěstována v umělých nebo přirozených jezerech, sklízená a pak sušená mrazem. Spirulina se pyšní 60% obsahem bílkovin, je tedy bohatším zdrojem než většina zeleniny, a je také dobrým zdrojem beta-karotenů, různých minerálů a esenciální mastné kyseliny gama linolenové. Ačkoli spirulina bývá chválena jako zdroj vitamínu B12, neobsahuje ho v takové formě, které by tělo umělo využít.vysvětluje doktorka Linde Celeste Robb-Nicholson (red. přeloženo a zkráceno)
Nutriční hodnoty spiruliny
Nutriční látky: | Vitamíny: | Minerály: |
48 % – proteiny – 54 g | Vitamín A – 638 IU | Vápník – 134 mg |
22 % – tuky – 25 g | Vitamín C – 11,3 mg | Železo – 31,9 mg |
30 % – sacharidy – 34 g | Vitamín E – 5,6 mg | Hořčík – 218 mg |
kalorie 325 (1361 kJ) | Vitamín K – 28,6 mcg | Fosfor – 132 mg |
voda – 5,2 g | Thiamin – 2,7 mg | Draslík – 1527 mg |
popel – 7 g | Riboflavin – 4,1 mg | Sodík – 1174 mg |
Niacin – 14,4 mg | Zinek – 2,2 mg | |
Vitamín B6 – 0,4 mg | Měď – 6,8 mg | |
Folát – 105 mcg | Mangan – 2,1 mg | |
Kyselina pantothenová – 3,9 mg | Selen – 8,1 mg | |
Cholin – 73,9 mg |
Existují negativní účinky spiruliny?
Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít?
Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.
Není to nic zvláštního, zažívací trakt si na tuto novou potravinu musí zvyknout. Velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny a to, zda splňuje požadavky na BIO potravinu.
Proč je důležitý původ spiruliny?
Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.
Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.
Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Je důležité vědět, odkud spirulina pochází.
Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje a znečištěné vody.
Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.
Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.
Kvalitní pěstování a bezpečné zpracování spiruliny zaručuje známka BIO
Čistá BIO spirulina z těch nejčistších vod hor Taiwanu je hlavní ingrediencí Spirulina BIO Organic (90 kapslí).
-
Spirulina BIO Organic 90 kapslíOd 399 Kč
Potenciálně rizikový vitamín K ve spirulině
Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.
Proces krevního srážení je nutný například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.
Jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na ředění krve (Warfarin, Heparin aj.).
Pacienti by se měli o užívání spiruliny poradit se svým lékařem. Působení vitamínu K pro ně představuje riziko nežádoucích účinků.
Spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.
Jinak prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.
Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.
Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému. Ve většině případů jde naopak o účinek žádoucí a velmi prospěšný.
Nežádoucí detoxikační účinky spiruliny
Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme detoxikační působení, zejména pokud se užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.
Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev a funkci jater, podporuje přirozené vylučování škodlivin ven z těla.
Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.
Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky a dočasné projevy, které časem odezní.
Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.
Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.
Navíc je spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.říká MUDr. Dagmar Vránová
Alergie na spirulinu
Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie a patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u osob, které trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).
Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí a zvýšené citlivosti na světlo.
Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit nevo se poradit se se svým ošetřujícím lékařem.
Zpracování spiruliny
Vedlejší účinky spiruliny bývají s největší pravděpodobností způsobené kontaminací plísněmi. Z důvodu rizika kontaminace někteří odborníci doporučují omezit spotřebu spiruliny na maximálně 50 gramů denně.
Kontaminovaná bývá spirulina pěstovaná ve vodách obsahující těžké kovy (olovo, kadmium, arsen nebo rtuť) nebo s jinými sinicemi produkujícími toxické látky anatoxin a microcystin. Vždy si ověřte, že spirulina pochází od kvalitního, důvěryhodného zdroje, který ji pravidelně testuje na kontaminanty a výsledky dokáže doložit.
Kontaminace způsobená těžkými kovy může mít za následek průjem a zvracení, třes, paralýzu nebo křeče. Kontaminace toxickými látkami anatoxin a microcystin může způsobit například zánět pankreatu, poškození srdce, potíže s dýcháním, selhání ledvin, toxicitu jater, poškození nervů nebo záchvaty. Pokud postižený urychleně nevyhledá lékařskou pomoc, vystavuje v ohrožení svůj život.
Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?
- Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů a v doložitelné BIO kvalitě (takovou spirulinu v kapslích vám nabízíme i pod značkou Blendea).
- S užíváním BIO spiruliny začněte postupně a vždy podle doporučení prodejce.
- Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
- Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
- V případě vážných zdravotních potíží se o užívání spiruliny poraďte se svým lékařem a alergologem.
Dávkování spiruliny
Podle zdravotnických odborníků University of Maryland Medical Center je standardní dávka spiruliny pro dospělé 4 až 6 tablet po 500 miligramech (tedy 2 až 3 gramy denně). Množství se však liší podle věku a zdravotních potřeb. Než začnete spirulinu užívat, proberte to s lékařem a dávkujte podle doporučení výrobce.
Spirulina je bezpečná a lze ji užívat bez omezení podle doporučení výrobce. Pokud chcete používat spirulinu k ovlivnění zápachu z úst, je třeba tabletu rozžvýkat, případně vysypat obsah několika tobolek do sklenice vlažné vody, ústa vypláchnout a pak polknout.radí doktorka farmacie Hana Šindelářová (red. upraveno)
Jedna kapsle se spirulinou značky Blendea obsahuje 420 miligramů. Za denní doporučenou dávku jsme stanovili 3 až 6 kapslí, a tedy 1,2 až 2,5 gramů čisté spiruliny.
Kapsle lze užívat naráz nebo si je rozdělit a užít postupně během dne.
-
Spirulina BIO Organic 90 kapslíOd 399 Kč
Užívání spiruliny
Spirulina je obecně považována za relativně bezpečnou i při užívání ve velkých množstvích. Spirulinové kapsle se vždy zapíjejí dostatečným množstvím vody.
Prášek můžete přidat například do oblíbeného smoothie, džusu nebo jogurtu, čímž zlepšíte mírně nahořklou chuť spiruliny.
Živiny a enzymy ve spirulině může zničit alkohol, káva i sladké sycené nápoje. Spirulinu si proto dejte nejlépe hodinu před tím, než budete pít něco podobného.
Kdo by spirulinu užívat neměl?
Těhotné, kojící ženy, děti a spirulina
U dětí, ani kojících a těhotných žen nebyla bezpečnost a účinnost spiruliny zatím prověřena. Zejména kvůli rizikům kontaminace se nastávajícím maminkám a dětem její konzumace nedoporučuje. V těchto případech proto její užívání vždy nejdříve konzultujte s lékařem.
Fenylketonurie, autoimunitní onemocnění a spirulina
Spirulinu by kvůli vysokému obsahu fenylalaninu pacienti s fenylketonurií (PKU) užívat neměli. Fenylketonurie je vzácný stav, který metabolismu aminokyseliny fenylalanin brání.
Podobně by se spirulině měli vyhnout také pacienti s autoimunitními onemocněními (například revmatoidní artritida, roztroušená skleroza nebo lupus), protože by mohla zhoršit jejich stav.
Alergici na mořské plody
Spirulinu by neměli užívat ani lidé alergičtí na plody moře.
Se kterými léky spirulinu nekombinovat?
S léky potlačujícími imunitní systém. Vyhněte se užívání spiruliny spolu s imunosupresivními léky (methotrexát, prednison, adalimumab, azathioprin, etanercept a infliximab). Spirulina může imunitu posilovat a snižovat tedy účinnost těchto léků. Podobně je to s léky na ředění krve.
Názor odborníků a lékařů na spirulinu
OSN: „Nejlepší jídlo pro budoucnost“
Světová zdravotnická organizace (World Health Organization nebo jen WHO) je agenturou Organizace spojených národů. Zdraví je u WHO na prvním místě a na přední místa mezi potravinami vyzdvihuje WHO také spirulinu.
Dle WHO je spirulina velmi užitečnou potravinou, jídlem či doplňkem stravy. WHO oceňuje spirulinu pro vysoký obsah železa a proteinů.
Ubezpečuje, že se hodí pro každého zdravého člověka včetně dětí a nenese žádná významná zdravotní rizika.
Účinky a přínosy spiruliny dle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství)
Ve své studii z roku 2008 zabývající se produkcí a využitím spiruliny popisuje FAO některé její přínosy takto:
- Klinické studie potvrzují, že spirulina poslouží jako doplňková léčba mnoha chorob. Tablety spiruliny efektivně snižují hladinu krevního tuku a naopak zvyšují hladinu bílých krvinek po radioterapii a chemoterapii (Ruan, Long and Guo, 1988; Ruan, Guo and Shu, 1990).
- Spirulina zlepšuje funkci imunitního systému. Při testech se také ukázalo, že díky obsahu fytokyaninu může spirulina omezit rozvoj buněk leukémie (Liu et al., 2000).
- Spirulinu lze využít také jako zdravou potravinu nebo doplněk stravy bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny, minerály a celou řadu dalších biologicky aktivních látek. Živiny obsažené ve spirulině jsou navíc lidským organismem snadno vstřebatelné (Becker, 1994).
- Spirulina je zdrojem vzácné kyseliny GLA, která dle studií může příznivě ovlivnit průběh mnoha degenerativních onemocnění (artritida, srdeční choroby aj.) (Henrikson, 1989).
- Podle výsledků studie Tokijské univerzity spirulina snižuje hladinu cholesterolu. To potvrzují i vědci z Německa, kteří se zabývali také tím, jak spirulina ovlivňuje hubnutí (Henrikson, 1989).
- Spirulina je bohatým zdrojem železa, ve skvěle vstřebatelné formě. Díky tomu se příznivě odráží na stavu krevního hemoglobinu, pomáhá s chudokrevností. Snižuje také obsah cukrů v krvi (Anuradha and Vidhya, 2001).
Výživový poradci: „Zelené zlato“
Spirulina údajně tvořila významné místo již v jídelníčku starých Aztéků. Dokonce je považována za stravu aztéckých běžců, kterým měla na dlouhých bězích dodávat vitalitu. Od pradávna je známá také v některých lokalitách v Africe. V rozvojových zemích představuje bohatý a snadno dostupný zdroj proteinů. Na druhé straně je také opěvovaným doplňkem stravy ve vyspělých státech.
Spirulinu si oblíbila například známá britská výživová poradkyně Vivienne Talsmat, která se podílí na vytváření zdravého jídelníčku mnoha světových celebrit, politiků a dokonce i členů královských rodin.
Patří k výživovým poradcům britské královské rodiny, jako expertka se také objevuje na kanálech jako BBC1, Channel 4 nebo Discovery Health, mimo to pravidelně publikuje v odborných časopisech. Spirulinu, spolu s chlorellou, mladým ječmenem a pšenicí, jilmem, macou nebo plody acai mj. využila jako součást vlastního detoxikačního mixu.
Také v Česku si již spirulina získala své příznivce, a to i mezi renomovanými výživovými poradci. Ne náhodou ji nazývají „zelené zlato“.
Úspěch spiruliny v Česku roste
Také Martin Škába, renomovaný výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu spirulinu uvádí jako „součást detoxikace a podporu hubnutí“. Připisuje spirulině výrazné detoxikační a energizující působení. Spirulina dle Martina působí až na nejnižší buněčné úrovni.
Martin Škába zmiňuje schopnost spiruliny omladit střevní stěnu. Upozorňuje na obsah cenných mikroživin jako je vitamín B12, hořčík, draslík, vápník, zinek, křemík, selen, chrom, jód nebo mangan. Na druhé straně však vysvětluje, že zelené potraviny nejsou spásou pro ty, kteří holdují bílému pečivu, tučnému masu a uzeninám či rafinovaným sladkostem.
„Sami o sobě toho zelené potraviny mnoho nezmůžou, zdravý jídelníček znamená kombinaci zdravé stravy a superpotravin,“ popisuje Škába.
Ano, jedna superpotravina těžko překoná všechny nástrahy nezdravého životního stylu. Na druhé straně může být skvělou součástí výživného jídelníčku nebo pomocníkem na cestě za zdravím. Spirulina navíc dopomůže i vaší kráse.
Klinický výzkum spiruliny – přehled
- Působení proti viru HIV, USA 1996
- Antivirové účinky, Japonsko 1996
- Působení proti herpes viru, Japonsko 1993
- Snižování hladiny cholesterolu, Japonsko 1988, 1984, 1990
- Snižování hladiny cholesterolu, Indie 1983
- Ochrana a regenerace neurobuněk, USA 2002
- Ochrana a regenerace neurobuněk, Japonsko 2002
- Ochrana a regenerace neurobuněk, Brazílie, 1998
- Působení proti nádorům v dutině ústní, USA 1986, 1988
- Působení proti nádorům v dutině ústní, Indie 1995
- Působení proti nádorům na játrech, Japonsko 1982
- Obnova a stavba kostní dřeně, Čína 1994
- Posílení imunity, Rusko 1979
- Posílení imunity, Japonsko 1994
Posílení imunity, Čína 1991, 1994 - Posílení imunity, USA 1995, 1996, 1996
- Léčení otrav ledvin, Japonsko 1988, 1990
- Vylučování škodlivin z jater, Japonsko 1997
- Léčba cukrovky, Japonsko 1991
- Snižování krevního tlaku, Japonsko 1990
- Podpora střevní mikroflóry, Japonsko 1987
- Léčba vnějších poranění, Francie 1967
- Léčba vnějších poranění, Japonsko 1977
- Protiinfekční účinky (antibiotikum), PuertoRico 1970
- Protiinfekční účinky (antibiotikum), Indie 1978
- Zotavování se z podvýživy, Mexiko 1973
- Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Indie 1991, 1993
- Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Rumunsko 1984
- Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Čína 1987, 1994
- Vstřebávání železa, USA 1986
- Léčba chudokrevnosti, Japonsko 1982, 1978
- Řešení nedostatku železa u altetů, Makedonie 1998
- Řešení nemohoucnosti s GLA, Španělsko 1987
- Hubnutí, Německo 1986
- Ochrana před radiací, Čína 1989
- Snižování radioaktivity, Bělorusko 1993
- Omezování následků ozáření, Rusko 1994
- Detoxikace od radioaktivních škodlivin, Bělorusko 1999
NEZAPOMEŇTE, že nejjednodušeji spirulinu užijete a vstřebáte právě v kapslích.
Kapsle s čistou taiwanskou BIO spirulinou vám pošleme na adresu do 2 dnů. Ihned tak můžete těžit ze všech jejích prospěšných účinků.
-
Spirulina BIO Organic 90 kapslíOd 399 Kč
Spirulina a často kladené dotazy (FAQ)
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
Použité odborné zdroje a studie
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – 11 věcí, které je dobré vědět | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-zajimavosti/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – zdraví, krása a omlazení pleti | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-zdravi-krasa/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – co si o ní myslí odborníci? | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-a-nazor-odborniku/. [citováno 16. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Spirulina – čekali byste i negativní účinky? | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/spirulina-nezadouci-ucinky/. [citováno 16. července 2018].
- Clay McNight . 2018. Spirulina Pros & Cons | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/345897-spirulina-pros-cons/. [citováno 16. července 2018].
- Dallen, M., 2010. ZELENÉ POTRAVINY : Když jídlo je naším lékem-mladá pšenice, mladý ječmen, Alfalfa, Spirulina, Chlorela, Mořské řasy, Zelenina. 1. vyd. Praha: Ratio Bona. ISBN 978-80.254-4590-7.
- Hana Šindelářová. 2018. linkedin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.linkedin.com/in/hana-šindelářová-50528951/. [citováno 14. srpna 2018].
- Helen Nnama. 2018. The Disadvantages of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/417859-the-disadvantages-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Megan Ware . 2018. Health Benefits of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/355898-health-benefits-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina's Nutritional Analysis. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-analysis.htm. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina Production. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-production.htm. [citováno 16. července 2018].
- naturalways. 2018. Spirulina References. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/spirulina-references.htm. [citováno 16. července 2018].
- Jana Černá | Akademie Nutriční Gastronomie | www.akademienutricnigastronomie.cz. 2018. Akademie Nutriční Gastronomie | Jana Černá. [ONLINE] Dostupné z: http://www.akademienutricnigastronomie.cz. [citováno 14. srpna 2018].
- Jessica Bruso. 2018. Can You Live on Spirulina? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/546641-can-live-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Jessica Bruso. 2018. Spirulina Side Effects | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/316817-spirulina-side-effects/. [citováno 16. července 2018].
- Joe Lewis. 2018. How to Use Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/375549-how-to-use-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Linda Celeste Robb-Nicholson, MD – Primary Care – Massachusetts General Hospital, Boston, MA. 2018. Linda Celeste Robb-Nicholson, MD – Primary Care – Massachusetts General Hospital, Boston, MA. [ONLINE] Dostupné z: https://www.massgeneral.org/doctors/doctor.aspx?id=16911. [citováno 14. srpna 2018].
- Meyer, M., 2016. SPIRULINA Survival Food for a New Era: Amazing Healing Success with the Blue-green Algae – Delicious Recipes with the Primal Nourishment. 1. vyd. Portugal: BoD – Books on Demand.
- Rae Uddin. 2018. How Much Spirulina Should I Consume? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/382754-how-much-spirulina-should-i-consume/. [citováno 16. července 2018].
- Sarubin-Fragakis, A., 2007. The Health Professional's Guide to Popular Dietary Supplements. 1. vyd.: American Dietetic Association.
- Seaweed, spirulina, dried Nutrition Facts & Calories . 2018. Seaweed, spirulina, dried Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2. [citováno 16. července 2018].
- Spirulina (genus) – Wikipedia. 2018. Spirulina (genus) – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(genus). [citováno 16. července 2018].
- Titze, H., 1998. Supreme Green Medicine. 1. vyd. Australia: Harald Tietze Publishing P/.
- Tracey Roizman, D.C.. 2018. Benefits & Dangers of Spirulina | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/358503-benefits-dangers-of-spirulina/. [citováno 16. července 2018].
- Vonshak, A., 1997. Spirulina Platensis Arthrospira: Physiology, Cell-Biology And Biotechnology. 1. vyd. Israel: CRC Press.
- 1 Spirulina je nejčastěji používaným druhem modrozelených sinic
- 2 Sinice spirulina je zdraví prospěšná
- 3 Fakta o spirulině
- 4 Důležité informace
- 5 Prospěšné účinky spiruliny
- 5.1 Mimořádný obsah bílkovin
- 5.2 Podpora tvorby krve a optimalizace tlaku
- 5.3 Silnější imunita
- 5.4 Vysoký obsah kyseliny gama-linolenové
- 5.5 Lepší zrak a podpora funkce očí
- 5.6 Protinádorové účinky
- 5.7 Odolnost vůči vysoké zátěži a stresu
- 5.8 Redukce hmotnosti
- 5.9 Bojuje proti bradavicím i akné
- 5.10 Zdravý vzhled
- 5.11 Zmírnění příznaků AIDS
- 5.12 Spirulina kromě jiného:
- 5.13 Další předpokládané účinky spiruliny
- 6 Nejčastější využití spiruliny
- 7 Nutriční hodnoty spiruliny
- 8 Existují negativní účinky spiruliny?
- 9 Zpracování spiruliny
- 10 Dávkování spiruliny
- 11 Kdo by spirulinu užívat neměl?
- 12 Názor odborníků a lékařů na spirulinu
- 13 Spirulina a často kladené dotazy (FAQ)
- 14 Použité odborné zdroje a studie
[…] 23. CHLORELLA A SPIRULINA […]
[…] řasa chlorella a sinice spirulina působí zejména silným antioxidačním vlivem, čímž zbavují tělo škodlivin. Pomáhají s […]
Dobrý den, začala sem užívat, spirulin . Z důvodu, že mám problémy ze žaludkem. Cítím se lépe. As tet čtu, že by se neměl užívat při problémech. Mám ho užívat, nebo raci ne. Ale jinak nemam problém. Děkuji Stixova
Dobrý den, Růženo.
Obecně platí, že pokud žádná negativa nepociťujete, užívání spiruliny či jiných rostlinných doplňků je bezpečné.
Pokud byste nějaká negativa zaznamenala, produkt nám můžete kdykoliv vrátit. Myslím ale, že se nemusíte ničeho obávat 🙂
Děkuji za nákup a přeji krásný den.
Lukáš Chládek z blogu Blendea