Avokádo – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny avokádo zjistíte:

  • jak přesně vám avokádo může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv avokáda na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil avokáda
  • zda si avokádo zvládnete vypěstovat i sami doma

Avokádo je vysoce výživným a výjimečně všestranným doplňkem jakékoli stravy

avokádo

Avokádo je novodobý miláček sociálních sítí. Ačkoli je často považováno za zeleninu, avokádo je živinami nabité ovoce. Lahodné ovoce avokádo roste na hruškovci přelahodném, je nabité vitamíny a dalšími živinami pro udržení si pevného zdraví.

Lidé si jej nejčastěji dávají na tousty, do salátů, k vajíčkům nebo do smoothies či s kakaem jako pudink. Konzumování avokáda je jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny, bílkovin (obsahuje všechny esenciální aminokyseliny), zdravých mononenasycených tuků, draslíku, folátu a vitamínů B, E a C.

Avokádo je někdy nazýváno přírodním máslem

Kvůli vysokému obsahu kalorií a tuků by avokádo mohlo být mylně považováno za nezdravé, a kdo si hlídá štíhlou linii, často toto ovoce v obchodě obchází obloukem. Opak je však pravdou – avokádo je bohaté na mononenasycené tuky podporující zdraví srdce a základní tělesné funkce a v malém množství kvůli němu neztloustnete. Jako vždy však platí: strava má být pestrá, přecpávání se avokády vám zdraví neutuží.

Plody avokáda se používají například k pomoci při snižování hladiny cholesterolu (obsahuje hodně vlákniny), zvýšení sexuální touhy a stimulaci menstruace. Oleje obsažené v avokádu se používají při osteoartróze, semena, listy a kůra při úplavici a průjmu.

Avokádový olej aplikovaný přímo na kůži pomáhá zklidnit a hojit rány, se sklerodermií, infekcemi dásní i artritidou. V kombinaci s vitamínem B12 může avokádový olej zlepšovat lupénku. Dužina avokáda se místně používá na podporu růstu vlasů a rychlejší hojení. Semena, listy a kůra avokáda zase k úlevě od bolesti zubů.

Hass kalifornské avokádo je bohatší na živiny ale i na tuky

V obchodech narazíte na dva druhy avokád – Hass kalifornské a Fuerte floridské. Hass avokáda mají bradavičnatou slupku, která je ze začátku zelená a po uzrání tmavne do fialovočerné.  Tmavší kalifornská Hass avokáda mají téměř o 30 % více kalorií než Fuerte zelené avokádo z floridy, které ale bývají větší a kalorií vám v jednom kousku poskytnou více.

Hass avokádo

Zejména odrůda Hass California jsou avokáda bohatá na vitamín B6 a kyselinu listovou

V čem se druhy avokád zejména liší?

Srovnání 100 g čerstvého Hass kalifornského a Fuerte floridského avokáda (doporučená denní dávka – DDD):

Avokádo odrody Haas
Avokádo Haas
Avokádo Fuerte
Hass kalifornské avokádo:

  • celkový tuk: 15, 4 g
  • mononenasycené tuky: 9,8 g
  • nasycené tuky: 2 g
  • draslík: 507 mg (14,4 % DDD)
  • vláknina: 6,8 g
Fuerte floridské avokádo:

  • celkový tuk: 10 g
  • mononenasycené tuky: 5,5 g
  • nasycené tuky: 1,9 g
  • draslík: 351 mg draslíku (10 % DDD)
  • vláknina: 5,8 g

Srovnání 1 kusu avokáda:

Hass kalifornské avokádo:

  • kalorií: 230 (12 % DDD)
  • celkového tuku: 21 g (190 kalorií)
Fuerte floridské avokádo:

  • kalorií: 365 (18 % DDD)
  • celkového tuku: 30 g (275 kalorií)
Fuerte avocado

Fuerte avokádo má hladší slupku zelenou po celou dobu zrání

Fakta o avokádu

Věděli jste, že …

Avokádo v kuchyni používali už staří domorodci z Mexika i Peru.

  • Když se řekne draslík, většina lidí si představí banán. V avokádu však tohoto minerálu důležitého pro normální funkci těla a stabilní puls najdete víc.
  • Většina antioxidantů avokáda najdete v nejtmavší zelené dužnině, co nejblíže slupce.
  • 1 šálek avokáda obsahuje 240 kalorií a 22 g tuku. Stejné množství brokolice má 52 kalorií a 0,6 g tuku, zelených fazolí 44 kalorií a 0,3 g tuku.
  • Avokádo má krémovou konzistenci a lehce nasládlou, máslovou, ořechovou chuť.
  • Plody, listy a semena avokáda se používají k výrobě léků.
  • Avokádo se v minulosti používalo jako afrodiziakum a posilovač libida.
  • Hass avokádo je zralé, když jeho slupka zčerná. Jestli je avokádo zralé, zjistíte, když ho opatrně zmáčknete. Avokádo s poddajnou slupkou a měkkým krémovým vnitřkem je připravené ke konzumaci.
  • Při servírování avokádo nejprve nožem rozřízněte napůl a vyjměte pecku. Pokud je zralé, pecku snadno uvolníte jemným šťouchnutím prsty.
  • Hodně se mluví také o výživových benefitech pecky z avokáda. Ty však nepodporují žádné výzkumy a jeho konzumace zřejmě nebude výhodná ani pro váš mixér. Většina výzkumů se zaměřuje spíše na extrakt z avokádové pecky, nikoli konzumaci samotného semínka. Pokud jste však zvědaví, můžete pecku nechat tři dny vysušit, pak nožem rozlámat na menší kousky, rozemlít v blenderu na jemný prášek a nakonec přidat třeba do smoothie.
  • Z pecky si můžete doma jednoduše vypěstovat rostlinku. I v našem podnebném páse při dobré péči zhruba po 5 letech začne plodit (plody však dozrávají až 8 měsíců).
  • V Mexiku je oblíbený alkoholický koktejl z rumu, sirupu, citronu, limetkové džusu a avokáda.
  • V Brazílii je avokádo používáno spíše ve sladkostech a dezertech než ve slaných pokrmech.avokádo ström

Avokádo je ovoce stromu hruškovec přelahodný

Avokádo je jedním z mála ovocných plodů s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem cukru. Společně s ořechy, olivovým olejem a kanolovým olejem je tuk v avokádu tvořen převážně tuky mononenasycenými s mnoha zdravotními benefity.říká ředitel Mayo Clinic z Minnesoty a specialista na výživu, doktor Donald Hensrud (red. přeloženo a zkráceno)

Důležité informace o avokádu

  • Známé také jako: avokádový olej, avocado, Persea americana, hruškovec přelahodný
  • Krajina původu: Španělsko, Izrael, Kalifornie, Mexiko
  • Prodává se ve formě: syrové, pokrmy, smoothies, olej
  • Dostupnost v ČR a SR – ano
avokádo mapa

Avokádo roste nejčastěji v těchto oblastech

Předpokládané účinky avokáda potvrzené vědci

Pro objektivní posouzení zdravotních benefitů avokáda je potřeba více vědeckých důkazů a studií.

  • Strava obohacená o avokádo zřejmě snižuje “špatný” cholesterol lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a zvyšuje ten “dobrý” s vysokou hustotou (HDL).
  • Užívání výtažku z avokádového oleje (ASU) ústně po několik měsíců pravděpodobně snižuje bolest a celkovou invaliditu lidí s kyčelní nebo kolenní osteoartrózou. Dlouhodobé účinky ASU jsou však nejasné. Některé výzkumy ukazují, že užívání ASU po dobu 2 let příznaky osteoartrózy nezlepšují – zhoršení kloubů u lidí s těžkou osteoartrózou zabránit však můžou.

Předpokládané účinky avokáda NEpotvrzené vědci

  • Avokádo chrání váš zrak. Antioxidanty lutein a zeaxin obsažené v avokádu pohlcují světlé vlny, které mohou poškozovat zrak. U lidí, kteří konzumují dostatek potravin na tyto antioxidanty bohaté, klesá pravděpodobnost makulární degenerace související s věkem (hlavní příčina slepoty starších dospělých).
  • Avokádo nabíjí energií. Avokádo je bohaté na vitamíny B včetně folátu (B9), thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3). Pomáhají přeměňovat snězené jídlo na energii, bojovat proti zánětu v těle a chránit tepny zlepšením hladiny cholesterolu a triglyceridů.
  • Avokádo pro lepší náladu. Jeden šálek plátků avokáda představuje třetinu denní dávky folátu (zhruba 118 mg). Lidé trpící jeho nedostatkem (folát se nazývá někdy také B9 nebo kyselina listová) bývají náchylnější k depresím a hůře reagují na antidepresiva. Folát také snižuje riziko vrozených vad, takže by na jeho zvýšený příjem měly dbát hlavně budoucí maminky.
  • Zpevněte kosti avokádem. Lidé konzumují obvykle polovinu avokáda naráz, což představuje asi 15 % doporučené denní dávky vitamínu K. Vitamín K může zlepšit hustotu kostí a zabránit zlomeninám.
  • Avokádo pro zdraví krevních buněk. Avokádo obsahuje vitamín B9 tvořící červené krvinky a vitamín K ovlivňující funkci krevních destiček. Hrnek avokáda nakrájeného na kostičky obsahuje 122 g folátu (31 % doporučené denní dávky) a 31,5 g vitamínu K (35 % doporučené denní dávky).
  •  
  • Podpořte mozek avokádem. Antioxidant vitamín E obsažený v avokádu může být prevencí před Alzheimerovou chorobou i pomalým poklesem paměti a myšlení. Vitamín E může pomáhat proti poškozování buněk způsobeným znečištěným prostředím a slunečním zářením, oddálit onemocnění srdce a snižovat oxidaci LDL cholesterolu, který přispívá k zužování tepen a ateroskleróze.

VĚDĚLI JSTE, ŽE řada studií potvrdila, že užívání vitamínu E pomocí doplňků nejen, že není zdraví prospěšné, ale může zdraví dokonce poškodit? To však neplatí při konzumaci potravin bohatých na vitamín E, jako je například avokádo. 100 g avokáda představuje 10 % doporučené denní dávky vitamínu E.

  • Avokádo pro zdravý nervový systém. Avokádo obsahuje vitamíny C a B5, které vaše tělo potřebuje pro výrobu neurotransmiterů, přenašeče signálů mezi mozkovými buňkami. Vitamín C pomáhá vytvářet norepinefrin podílející se na paměti a B5 acetylcholin regulující spánek. Šálek avokáda na kostičky obsahuje 15 mg vitamínu C (20 % doporučené denní dávky) a 2,1 mg vitamínu B5 (42 % doporučené denní dávky).
  • Avokádo pro zdravou hladinu cukru v krvi. Avokádo má nízký glykemický index. Obsahuje málo sacharidů a cukru, naopak dostatek tuku a vlákniny, je tedy vhodné pro cukrovkáře i jako prevence tohoto onemocnění. Harvardova studie sledující 200 000 lidí po dobu 20 let zjistila, že rostlinná strava (zahrnující i avokádo) snižuje šanci na rozvoj diabetu 2. typu asi o 20 %.
  • Avokádo a rakovina. Mononenasycená kyselina olejová obsažená v avokádu (a také oleji z oliv a ořechů) podle studie na 4 000 ženách může snižovat riziko rakoviny prsu. Podle jiné laboratorní studie může sloučenina v avokádu nazývaná avokatin B bojovat i proti leukémii (nádorové onemocnění).
  • Zlepšování prostaty avokádem. Rostlinný sterol beta-sitosterol může zmírnit příznaky zvětšené prostaty. Avokádo obsahuje 4x více beta-sitosterolů než pomeranče, druhý nejbohatší ovocný zdroj.
  • Avokádo pro kardiovaskulární zdraví. Avokádo plné nenasycených mastných kyselin, vlákniny, draslíku a tuků příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a může tak pomoci chránit před srdečními chorobami.
  • Kožní onemocnění psoriáza a avokádo. Předběžné výzkumy avokáda ukazují, že používání speciálního krému obsahujícího avokádový olej a vitamín B12 po dobu 12 týdnů snižuje symptomy psoriázy stejně dobře jako konvenčně používaná kalcipotriolová mast. Avokádový krém však kůži dráždí méně.
  • Avokádo může napomáhat také růstu vlasů, stimulovat menstruaci, lepšit průjem i bolest zubů.
avokádo rostlina

Avokáda si můžete vypěstovat i sami doma – jednoduše z pecky

Zdravotní a kosmetické využití avokáda

Avokádo pomůže shodit přebytečná kila

Nezatracujte avokádo plné kalorií a tuků ani při hubnutí. Půl hrnečku guacamole vám poskytne ¼ doporučené denní dávky vlákniny (6 g). Vláknina vám pomůže cítit se plní a nepřejídat se.

Ačkoli v avokádu najdeme opravdu hodně tuku, jedná se především o zdravý mononenasycený tuk. Výzkum potvrdil, že může pomoci zúžit váš pas.

Avokádo pro zdravou pleť

Avokádo je zázrakem pro vaši pokožku, ať už ho sníte namazané třeba na chleba, nebo si ho namažete jako pleťovou masku na obličej. Antioxidanty obsažené v avokádu (například vitamín C, lutein a zeaxin) pomáhají pokožce udržet mladistvý vzhled a vyhladit vrásky, chrání i před UV zářením. Avokádová pasta pomáhá také na spálenou pokožku a s hojením ran. Kůru avokáda můžete použít také pro odlupování staré kůže i čištění pórů na obličeji i těle.

Avokádo, vyvážený jídelníček

Avokádo vám udělá dobře na chlebu i jako pleťová maska

Avokádo pro zdravé vlasy

Avokádo obsahuje tuk, vitamíny B a E – živiny skvělé pro poškozené vlasy. Vyživí vlasové kutikuly, vlasy jsou méně suché a odolnější proti poškození. Výsledkem avokádové masky na vlasy může být lesklé, jemné profesionální ošetření vlasů za pár korun.

Avokádo pro lepší vstřebatelnost živin

Některých živiny rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E, K a antioxidant lykopen) vaše tělo vstřebá více, budete li je s nějakým tukem konzumovat.

salát z avokáda

Vychutnejte si avokádo bohaté na zdravé tuky třeba s rajčaty, salátem, růžovým grepem, pomerančem nebo vodním melounem

Potěšte své srdce avokádem bohatým na nenasycené tuky

Vaše tělo nějaký tuk potřebuje. Pomáhá s produkcí hormonů, podkládá vaše vnitřní orgány, udržuje zdravé vlasy a pokožku.Váš denní příjem kalorií by měl z 25 – 30 % pocházet z tuků (400 – 700 kalorií).

TIP: American Heart Association doporučuje, aby většina tuku, který přijímáte, byla nenasycená.

Nenasycené tuky obsahuje například avokádo, nasycené červené maso a mléčné výrobky. Avokádo může pomáhat vyrovnat také krevní tlak.

Zdravé tuky obsažené v avokádu při
spívají k bezproblémové průchodnosti cév, která 
je důležitá pro zdraví mozku. Kromě toho napomáhají snižovat krevní tlak. Jelikož vysoký 
krevní tlak je jedním z faktorů, které způsobují
 pokles rozpoznávacích schopností, je exotické
 ovoce avokádo vhodnou prevencí proti degeneraci mozkových 
buněk a tedy i Alzheimerově chorobě.uvádí americký
 lékař, odborník na výživu a zdravý životní styl Steven G. Pratt (red. přeloženo a zkráceno)

Avokádový olej

Stejně jako avokáda, má i olej z nich vyrobený výjimečné účinky v kuchyni i kosmetice. Přidáním avokádového oleje do salátu zlepšíte absorpci alfa-karotenu, beta-karotenu i luteinu. Pomoci může také se suchými vlasy a pokožkou. Aplikace avokádového oleje na obličej u lidí majících mastnou pleť však doporučována není (je totiž podobně jako například kokosový olej komedogenní).

Avokádo ve vegetariánském a veganském jídelníčku

Avokádo je díky své krémové struktuře a výjimečnému nutričnímu složení skvělým pomocníkem všech, kdo se snaží vyhýbat živočišným produktům. Je skvělou ingrediencí krémových zmrzlin, a dá se také použít třeba místo vajíčka do pečení. Avokádo posypané černou solí na chlebu je od běžného slepičího vajíčka chuťově téměř neroznatelné.

Smoothie_a_avokado

Avokádo je šampionem studené, teplé, sladké i slané kuchyně

Nutriční hodnoty avokáda

100 g čerstvého avokáda obsahuje zhruba tyto složky (DDD =doporučená denní dávka)

Nutriční složky:

  • sacharidy – 19 % – 8,5 g – 3% DDD
  • tuky – 77 % – 14, 7 g – 23 % DDD
  • bílkoviny – 4 % – 2 g – 4 % DDD
  • 160 kalorií (670 kJ) – 8 % DDD
  • vláknina – 6,7 g – 27 % DDD
  • omega-3 mastné kyseliny – 110 mg
  • omega-6 mastné kyseliny – 1689 mg
  • voda – 73,2 g
  • popel – 1,6 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 146 IU – 3 % DDD
  • vitamín C – 10 mg – 17 % DDD
  • vitamín E – 2,1 mg – 10 % DDD
  • vitamín K – 21 mcg – 26 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 4 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 8 % DDD
  • niacin – 1,7 mg – 9 % DDD
  • vitamín B6 – 0,3 mg – 13 % DDD
  • folát – 81 mcg – 20 % DDD
  • kyselina pantothenová – 1,4 mg – 14 % DDD
  • cholin – 14,2 mg
  • betaine – 0,7 mg
Minerály:

  • vápník – 12 mg – 1 % DDD
  • železo – 0,5 mg – 3 % DDD
  • hořčík – 29 mg – 7 % DDD
  • fosfor – 52 mg – 5 % DDD
  • draslík – 485 mg – 14 % DDD
  • sodík – 7 mg – 0 % DDD
  • zinek – 0,6 mg – 4 % DDD
  • měď – 0,2 mg – 9 % DDD
  • mangan – 0,1 mg – 7 % DDD
  • selen – 0,4 mcg – 1 % DDD
  • fluorid – 7 mcg

Užívání avokáda

Avokádo v kuchyni

Avokádo se hodí do salátů a díky své krémové struktuře i do zelených smoothies nebo dipů. Lahodné je také na způsob klasického guacamole s limetkovou šťávou, česnekem a rajčaty. Místo sýra plného nasycených tuků ho můžete přidat na vajíčkovou omeletu nebo na sendvič místo majonézy, která je dalším zdrojem nasycených tuků.

Místo másla nebo sýra si na chléb namažte rozmačkané avokádo, nebo použijte plátek avokáda jako náhradu majonézy v sendviči. Nejenže tak sníte mnohem méně kalorií, ale také se vyhnete nasyceným tukům a zvýšíte příjem mononenasycených tuků, které jsou dobré pro vaše zdraví.doporučuje Melanie Polk, dietní sestra a ředitelka vzdělání o výživě z Amerického institutu pro výzkum rakoviny z Washingtonu (red. přeloženo a zkráceno)

Dávkování avokáda

Orální dávky avokáda doporučené vědeckými výzkumy:

  • při snižování cholesterolu se dávkování avokáda mění v závislosti na jiných tucích ve stravě
  • při osteoartróze denně 300 mg specifického extraktu z avokádového oleje a sojových bobů

Nežádoucí účinky avokáda

Avokádo konzumované jako běžná potravina je pro většinu lidí pravděpodobně zcela bezpečné. Bezpečné je nejspíš i jako léčivo po dobu 2 let a při aplikaci na kůži až 3 měsíce. Avokádo má málo vedlejších účinků – 1 osoba užívající specifický olej z avokáda spolu s vitamínem B12 hlásila mírné svědění.

avokado

Pamatujte však, že avokádo kvůli vysokému obsahu tuku obsahuje i spoustu kalorií

Pro koho není avokádo vhodné?

Těhotné, kojící ženy a avokádo

O bezpečnosti užívání avokáda jako léku během těhotenství a kojení není dostatek důkazů. Nastávající a čerstvé maminky by jej proto měly raději užívat jen jako potravinu.

Lidé s alergií na latex

U lidí přecitlivělých na latex se může objevit také alergie na avokádo.

Se kterými léky avokádo neužívat?

Avokádo ovlivňuje léčivý přípravek warfarin

Bylo hlášeno, že avokádo snižuje účinek warfarinu, který se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Proč se tato interakce objevuje není jasné, před užíváním avokáda se při užívání warfarinu raději poraďte se svým lékařem.

FAQ – často kladené dotazy

Jak avokádo skladovat?

Kde mám avokádo skladovat?

Avokádo skladujte nejlépe někde, kde ho budete mít neustále na očích. Jinak hrozí, že na něj zapomenete, prošvihnete zralost a budete moct vyhodit. Ideální je pokojová teplota.

Můžu avokádo skladovat v ledničce?

Zralé, nenařezané avokádo můžete v ledničce skladovat až 3 dny.
Nařazené avokádo pokapejte citrónovou nebo limetkovou šťávou či bílým octem, vložte jej do vzduchotěsné nádoby (nebo zakryjte fólií) a poté uložte do ledničky. Pokud avokádo při skladování v důsledku oxidace zhnědne, horní vrstvu vyhoďte.

Můžu avokádo zamrazit?

Mrazení avokád je obzvlášť výhodné, pokud máte zralých avokád nadbytek. Celé avokádo nemrazte. Můžete však zmrazit avokádové pyré. Avokádové pyré se mrazí velmi snadno a můžete je použít do salátů, sendviče nebo dipů.

Jak mám při mražení avokáda postupovat?

Avokádo umyjte, vypeckujte a oloupejte. Dužinu rozmixujte (mixérem, nebo rozmačkejte vidličkou). Na každé 2 lžíce avokádového pyré přidejte 1 lžíci citrónové šťávy. Pyré uzavřete do vzduchotěsné nádoby (neplňte ji však až po okraj – zhruba 2,5 cm nechte volný). Pyré poté zamrazte a zkonzumujte zhruba do 4 – 5 měsíců.

Co dělat, když chci použít jen část avokáda?

Změně barvy zabráníte tak, že na tu část avokáda, kterou nechcete hned po nakrájení skonzumovat na odkrytých částech pokapejte citrónovou nebo limetkovou šťávou. Poté přímo na odkryté části přiložte  plastovou fólii. Teď můžete avokádo skladovat v ledničce i několik dní.

Jak zabráním tomu, aby rozkrojené avokádo zhnědlo?

Chcete li se vyhnout změně barvy, pokapejte avokádo šťávou z limetky nebo citrónu, zakryjte plastovou fólií nebo jej umístěte do vzduchotěsné nádoby. Poté avokádo dejte do ledničky.

Proč rozřezané avokádo hnědne? Pomůže, když v něm nechám pecku?

Oxidace neboli vystavení vzduchu může způsobit, že avokádo zhnědne. Potření avokáda něčím kyselím (jako je citrón, limetka, ocet nebo dokonce pomeranč) nebo uzavření do uzavřené nádoby a skladováním vledničce tento proces o několik hodin oddálíte.
Přístup vzduchu může redukovat také pecka. Efektivnější je však avokádo zakrýt plastovou fólií nebo uzavřít do vzduchotěsné nádoby.

Moje avokádo není zralé. Co s tím?

Jak poznám, že je avokádo zralé?

Nejlepší způsob, jak poznáte zralost avokáda, je jemné stlačení dlaní (nikoli prsty). Zralé avokádo připravené ke konzumaci je pevné a zároveň jej jemně promáčknete. Hass avokádo je zralé, když má hnědofialovou barvu.

Koupil jsem si tvrdé, nezralé avokádo. Jak můžu zrání urychlit?

Na několik dní avokádo nechte v košíku na ovoce nebo kuchyňské lince a občas jemným stlačením zkontrolujte, jestli už nedozrálo.
Dozrávání urychlíte, vložíte li avokádo do papírového pytlíku (nikoli však plastového sáčku) spolu s banánem nebo jablkem. Toto ovoce produkuje přírodní plyn ethylen, který v papírovém pytlíku způsobí rychlejší dozrávání.

Můžu dozrávání avokáda urychlit zvýšením teploty?

Avokádo nejlépe zraje při pokojové teplotě.
Vaření nezralého avokáda v troubě (ani mikrovlnné troubě) nedoporučujeme. Avokádo pak sice může mít trochu jemnější slupku. Poddajné, máslové, smetanovo ořechové chuti zralého avokáda takto ale nedosáhnete.

Můžu dozrávání avokáda urychlit v mikrovlnné troubě?

Ne. Mikrovlnná trouba přirozený proces zrání přeruší.

Uzraje avokádo na sluníčku rychleji?

Skladování akováka na sluníčku nevede k rychlejšímu zrání, ale horší chuti.

Dozraje avokádo po nakrájení?

Nakrájené avokádo už nedozraje. Krájejte jen zralé kusy avokád.

Jak můžu dozrávání avokáda zpomalit?

Pokud máte avokádo, které už je zralé, ale ještě jej nechcete konzumovat – uložte jej do ledničky.
Tvrdé nebo nezralé avokádo ale do ledničky nedávejte. Chladnější teplota zpomalí nebo někdy dokonce úplně zastaví proces zrání.

Myslím, že je moje avokádo v nepořádku

Jsou hnědé skrvny v avokádu jedlé?

Ano, ale nejsou moc chutné. Raději je odřízněte.
Avokádo by se mělo jíst, když je jeho vnitřek zelenožlutý. Hnědne, když avokádo začne hnít. Pokud začne hnědhnout, zelené části jíst ještě můžete. Hnědou dužinu ale raději nejezte.

Můžu jíst pecku avokáda?

Pecka ani slupka avokáda jedlé nejsou. Obsahuje prvky, které nejsou určeny k lidské spotřebě.

Jak jedlé skrvny v avokádu vznikají?

Hnědé skrvny v avokádu vznikají, když avokádo spadne nebo na něj něco příliš tlačí.

Proč má moje avokádo hnědé/černé pruhy nebo fleky?

Vláknité avokádo značí, že avokádo rostlo na mladém stromě nebo bylo skladováno za nevhodných podmínek. Vlákna se často během dozrávání ztratí.
Změna barvy avokáda může být způsobená dlouhodobým vystavením nízkým teplotám, modřiny může způsobit také manipulace. Naneštěstí neexistuje způsob, jak změnu barvy nebo modřiny odhalit před tím, než avokádo rozřežete. Poškozené plochy však můžete jednoduše odříznout.

Jak avokádo připravit?

Můžu jíst slupku avokáda?

Pecka a slupka avokáda k jídlu vhodná není.

Jaký je nejlepší způsob pro otevření a oloupání avokáda?

Nejdůležitější je použít zralé avokádo. Důkladně jej omyjte vodou, položte na prkénko a podélně řežte do té doby, než nůž narazí na pecku. Poté avokádo jednou rukou otáčejte, druhou vodorovně držte nůž a rozkrojte avokádo na poloviny. To samé zopakujte, abyste ho rozkrojili na čtvrtiny. Ty potom snadno rozdělte a prsty vytáhněte pecku. Slupky se zbavíte tak, že pod ni vsunete palec a pomalu s ním budete posouvat.

Pěstování avokáda

Jak dlouho trvá, než avokádo vyroste?

Než avokádo vyroste, trvá to 14 – 18 měsíců.

Dozrávají avokáda na stromech?

Avokádo je klimakterické ovoce, které vyroste na stromě, ale úplně dozraje až mimo něj.

Je avokádo bezlepkové?

Kromě toho, že je avokádo vegetariánské a veganské, je také bez soli, cholesterolu a lepku.

Jak si můžu vypěstovat avokádo z pecky?

Avokádová pecka lze poměrně snadno naklíčit, což je skvělá zábava i pro děti.

  1. Vyjměte pecku z avokáda a omyjte ji
  2. Semínko otočte špičkou nahoru a malým znamínkem dolů
  3. po obvodu (zhruba v polovině) semínka zapíchejte 3 – 4 párátka
  4. položte semínko (špičkou nahoru) do horní části sklenice nebo kelímku tak, aby párátka přesahovala její strany
  5. sklenici až po párátka naplňte vodou a její hladinu udžujte
  6. klíčení trvá 2 – 8 týdnů
  7. jakmile má kořínek zhruba 20 cm a z pecky roste malá rostlinka, zasaďte pecku do květináče tak, aby asi polovina pecky vyuhovala.

https://www.youtube.com/watch?v=zQYWsI5KVaQ

Jakto, že moje rostlinka neplodí avokáda?

Trvá až 12 let, než avokádovník začne plodit. Důvodem zastavení produkce může být suchá půda, hnití kořene nebo špatné prořezávání.

Způsobuje pěstování avokáda ničení přírody?

Avokádu se kvůli jeho vzrůstající spotřebě přezdívá nový palmový olej. Nelegálně se kvůli jeho pěstování ničí zejména jehličnaté lesy středního Mexika a vymírá druh motýla monarcha stěhovavý. Avokádovníky navíc spotřebovává 2x více vody než běžný les. Pěstování avokád je poslední dobou tak lukrativní byznys, že se v něm angažují i drogové gangy.

Kdo by avokádo měl a kdo neměl jíst?

Proč bych měl avokádo přidat do jídelníčku?

V tomto zeleném ovoci najdete téměř 20 vitamínů, minerálů a dalších výživových složek. Strava bohatá na zeleninu a ovoce vám může pomoci snížit riziko onemocnění srdce (včetně infarktu a mrtvice) a dokonce může potencionálně chránit i před některými druhy rakoviny.

Avokádo je prý skvělá kojenecká výživa. Je to pravda?

Avokádo je považováno za vynikající první dětské jídlo. Vždy se však poraďte s lékařem.

Můžu avokádo nabídnout mým domácím mazlíčkům?

Před krmením vašich zvířat avokádem doporučujeme konzultaci s veterinářem.

Můžu avokádo jíst během těhotenství?

Ano. Avokádo je plné folátu, který je životně důležitý pro zdravý růst a vývoj všech věkových kategorií, včetně těhotenství.

Má konzumace avokáda nějaké zdravotní benefity?

Kolik vlákniny avokádo obsahuje a k čemu je vláknina dobrá?

Avokádo je dobrým zdrojem vlákniny. ⅓ středního avokáda obsahuje celé 3 g vlákniny. Vláknina vaší stravě dodává na objemu, díky čemuž se budete cítit plní rychleji, dřív přestanete mít hlad a můžete tak snadněji zhubnout. Konzumace potravin bohatých na vlákninu může snižovat riziko srdečních onemocnění, obezity a cukrovky.

Může avokádo pomoci snížit můj cholesterol?

Avokádo obsahuje vlákninu, kyselinu listovou, vitamín K a měď, které pomáhají snižovat nejen hladinu cholesterolu v krvi, ale také riziko srdečních onemocnění.

Slyšel jsem, že avokádo obsahuje tuk. Opravdu bych ho měl jíst?

Avokádo je prakticky jediným plodem obsahující dobré tuky (mononenasycené a polynenasycené tuky) a to z více než 75 %.
Tělo nějaký dietní potřebuje – pomáhá mu při vstřebávání živin. Základem je zdravá rovnováha mezi tuky zdravými a nezdravými. Řada odborníků doporučuje špatné tuky nahradit zdravými, protože ty mohou zlepšit váš příjem tuku bez negativní zvýšení hladiny LDL neboli “špatného” cholesterolu.

Jaké vitamíny avokádo obsahuje?

Avokádo obsahuje vitamín E a C – antioxidanty, které chrání tkáň před poškozením a jsou nezbytné také pro její růst a opravu, i udržení silného imunitního systému.

Je avokádo dobré pro moje vlasy a pokožku?

Antioxidanty, aminokyseliny a esenciální oleje z avokáda mohou pomoci napravit poškozené vlasy, zvlhčit suchou pokožku, ošetřit spáleniny a možná dokonce i minimalizovat vrásky.

Můžu avokádový olej používat na místo jiného rostlinného oleje?

Ano. Avokádový olej je velmi zdravý a výborný například pro oči, kůži a srdce. Je skvělou náhradou třeba ve slaných receptech, omáčkách a dresincích.
Při pečení doporučujeme místo oleje nebo másla použít čerstvé avokádo. Vzhledem obsahu mono- a polynenasycených tuků jsou avokáda skvělou alternativou potravin bohatých na nezdravé nasycené tuky.

Je avokádo zdravé?

Avokádo obsahuje téměř 20 důležitých živin, vitamínů a fytonutrientů. Je také vynikajícím zdrojem zdravých nenasycených tuků, je bez cholesterolu a má přirozeně nízkou hladinu sodíku a cukrů.

Ztloustnu po avokádu?

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých mononenasycených tuků. Tělo tuky potřebuje a pro zdraví jsou nezbytné. Všechny potraviny obsahující tuky, obsahují všechny 3 druhy tuků – mononenasycené, polynasycené a nasycené, avšak v různých množstvích. Avokádo obsahuje z většiny zdravý tuk: 60 % mononenasycených a 12 % polynenasycených tuků.

Praktické informace

Můžu avokádo použít jako kosmetiku?

Ano. Z avokáda si můžete připravit například pleťovou nebo vlasovou masku.

Je avokádo zelenina nebo ovoce?

Avokádo lidé často zaměňují za zeleninu, je to však ovoce. Avokádo je jedno z několika málo ovocí, které obsahují bílkoviny.

Jaký druh ovoce avokádo je?

Avokádo je bobule.

Můžu avokádo použít místo másla?

Ano. Avokádo je skvělou náhradou másla na chlebu, v toustu i při pečení. Nahrazením másla avokádem snížíte počet kalorií a přidáte živiny. Jako náhradu použijte ½ rozmačkaného avokáda.
 
Další profily superpotravin: 
 

POUŽITÉ ZDROJE