Nepražené kakaové boby – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Nepražené kakaové boby jsou semena plná minerálů a antioxidantů
Kakaové boby jsou základní složkou čokolády. Zdravé nepražené sušené kakaové boby se stále častěji používají jako její náhrada.
Čokoláda se vyrábí ze zpracovaného kakaa, přidává se do ní cukr, máslo a další méně zdravé přísady, díky čemuž má nízkou výživovou hodnotu. Nepražené raw kakaové boby jsou bez cukrů a dalších přídatků, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. V kakaových bobech nejsou žádné trans-tuky ani cholesterol.
Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková (red. zkráceno a upraveno)
Nejvíce účinných látek je uchováno v celých nebo nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech, které naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy. Kakao, které je u nás používané nejčastěji, je prášek získaný mletím kakaových bobů. To, které je nejlépe k dostání v běžných obchodech, zpravidla prošlo procesem pražení, při kterém je velké množství cenných živin zničeno. Kakaové boby můžeme jíst samotné pro rychlé dodání energie, zahnání hladu a podporu koncentrace. Můžeme jimi zdobit dezerty a přidávat je do kaší a jogurtu, vždy nejlépe při použití „nibs“ (nahrubo nasekané kousky nepražených kakaových bobů).
Jaký je rozdíl mezi praženými, nepraženými kakaovými boby, kousky sušených kakaových bobů a práškem?
Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby. Nepražený kakaový prášek je prášek vyrobený z tuku z rozemletých nepražených kakaových bobů.
Podrobné fáze zpracování kakaových výrobků (čím méně jsou zpracované, tím zdravější):
- Kakaové boby přímo z lusku se chutí čokoládě moc nepodobají. Proto se ani raw kakaové produkty nevyrábí z bobů přímo z lusku. Po sklizni prochází: fermentací ničící zárodky bakterií a rozvíjející čokoládovou chuť, vůni, poté sušením.
- Pokud výrobce nevyrábí raw produkt, kakaové boby po této fázi praží – což jim dodá na sladkosti. To platí například u pražených kakaových bobů.
- Pokud jde o výrobu kousků sušených kakaových bobů, boby se v této fázi drtí na menší kousky.
- Po této fázi může přijít drcení kakaových kousků ještě na menší části a vzniká nealkoholický likér – hustá pasta, která obsahuje zhruba polovinu tuku ve formě kakaového másla. V této fázi jsou kakaové boby připraveny na výrobu čokoládových produktů.
- Pro výrobu kakaového prášku se nyní likér lisuje – za účelem odstranění většiny tuku.
- Čokoláda se připraví smícháním likéru s dalšími složkami, jako je například vanilka, cukr, další kakaové máslo a mléko. Kolik procent kakaa výrobek obsahuje, tolik obsahuje kakaového prášku.
Důležité informace o nepražených kakaových bobech
- Známé také jako: Cocoa beans, raw cacao beans, cacao nibs, raw cacao powder, Theobroma cacao, raw nepražené kakaové boby
- Krajina původu: Jižní Amerika, Mexiko, Střední Amerika, Indie, Madagaskar, Indonésie, Ekvádor, Peru, Evropa, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Afrika
- Prodává se ve formě: Kousky sušených kakaových bobů, pražené kakaové boby, nepražené kakaové boby, nepražený kakaový prášek, nápoje, pokrmy, doplňky stravy
- Dostupnost v ČR a SR– ano
Fakta o nepražených kakaových bobech
Věděli jste, že …
- Existuje několik druhů kakaových rostlin. Tři hlavní druhy jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Forastero tvoří 80 – 90 % světové produkce kakaa.
- Aztéci kakaové boby označovali jako pokrm bohů.
- Kakaové boby jsou základem čokoládových výrobků.
- Prášek z nepražených kakaových bobů je mnohem zdravější než holandské kakao ošetřené chemickým roztokem (pro mírnější chuť a tmavší barvu), které je v obchodech běžně k dostání.
- Nepražené kakaové boby mají oříškovou, hořko sladkou chuť. Chutí se podobají hořké čokoládě – jsou ale ještě o něco hořčí.
Výživový poradce David W. Grotto (red. přeloženo a zkráceno)
Existuje více než 711 identifikovaných živin a fytochemikálií v kakaovém oleji. Kakaová semena jsou za superpotravinu považována kvůli obsahu živin. Mají vyšší obsah antioxidantů a hodnotu flavonoidů ve srovnání s acai, borůvkami, brusinkami, i hrozny.
- Kakaové boby rostou na kakaovníku Theobroma – malém, stálozeném stromě původem z tropického Mexika a Střední Ameriky. Kakaovník produkuje velké luskovité plody, které obsahují 20 – 60 kakaových bobů oblepených sladkou, lepkavou, bílou dužinou.
- Neslazené kakaové boby jsou zdravější a méně zpracováné než běžná čokoláda, jsou však hořčí a také dražší.
- Teplo antioxidanty obsažené v nepražených kakaových bobech ničí. Přidejte je tedy raději do smoothie než do koláče.
VIDEO: Sbírání kakaových bobů
- Nadrobno rozdrcené kakaové boby se používají také jako droga.
- Někteří lidé kvůli hořké chuti kakaové boby jí s medem, jako přírodní oslazení.
VÍTE, ŽE kakaové boby jsou semena z ovoce kakaovníku?
Předpokládané účinky nepražených kakaových bobů
Většina výzkumů nebyla provedena přímo na nepražených kakaových bobech, ale tmavé čokoládě. Spousta výzkumů je nadějných, k potvrzení benefitů kakaových bobů je však potřeba více důkazů.
- Studie publikovaná v roce 2008 v časopise “Molekuly” naznačila, že je syrové kakao bohaté na antioxidanty.
- Abbe M. M. Jalil z odboru výživy a dietologie na Universiti Putra v Malajsii uvádí, že kakaové boby jsou zdrojem antioxidačních polyfenolů, které mohou zabránit rakovině a srdečním chorobám.
- Také studie z roku 2012 vydaná v International Journal of Hypertension uvádí, že antioxidanty z kakaových bobů pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a zlepšovat oběh.
- Vědecké studie naznačují, že kakaové boby mohou stimulovat uvolňování endorfinů v lidském těle a mít tedy antidepresivní účinek.
- Výrobky z kakaových bobů obsahují tryproflan – aminokyselinu, kterou lidské tělo používá k výrobě serotoninu. Chemikálii, která vám může pomoci k uvolnění.
- Časopis Antioxidants & Redox Signaling v roce 2011 uvedl, že obsah flavonoidů v čokoládě pomáhá chránit nervy před poškozením, zvyšuje imunitu a snižuje oxidační poškození v důsledku expozice ultrafialovým paprskům. Kakaové boby jsou plné flavonoidů, které mohou mít antioxidační, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti.
Expertka na zdraví žen, fitness a výživu Pamela Peeke (red. přeloženo a zkráceno)
Podle kardiologů a vědců z University of California at San Francisco ve studii zveřejněné v Journal of the American College of Cardiology zjistili, že flavonoidy snižují krevní tlak, zlepšují integritu cév a dvojnásobně zvyšují počet buněk tvořících krev u lidí se srdečním onemocněním.
- Podle Linus Pauling Institute některé studie naznačují, že flavonoidy mohou pomoci předcházet rakovině i onemocněním mozku, jako je například Alzheimerova choroba, a lepšit citlivost na inzulín.
- Předběžný výzkum naznačuje, že kakao může být velmi přínosné také při zotavování se po cvičení – zejména pak v kombinaci s mlékem. Jedna studie ukázala, že sportovci mohou být po konzumaci čokoládového mléka až o 27 % výkonnější a čas vyčerpání snížit o 40 %.
- Kakaové boby mohou pomoci v boji proti nemocem.
- Lidské tělo železo obsažené v kakaových bobech vstřebá velmi snadno.
- European Journal of Nutrition v roce 2014 publikoval studii na zvířatech, která zjistila, že užívání kakaového prášku vedlo k menšímu zánětu – a to i tehdy, když byl součástí stravy s vysokým obsahem tuku. Vědci dospěli k názoru, že prášek z kakaových bobů může pomoci snížit riziko obezity a onemocnění jater.
Výživová poradkyně Carolyn Brown (red. přeloženo a zkráceno)
Existuje více než 711 identifikovaných živin a fytochemikálií v kakaovém oleji. Kakaová semena jsou za superpotravinu považována kvůli obsahu živin. Mají vyšší obsah antioxidantů a hodnotu flavonoidů ve srovnání s acai, borůvkami, brusinkami i hrozny.
- Nepražené kakaové boby možná pomáhají dožít se déle. Patnáctiletá studie starších mužích publikovaná roku 2006 v Archives of Internal Medicine zjistila, že osoby konzumující kakao měli nižší krevní tlak i riziko úmrtí předčasného úmrtí. Vědci naznačují, že čím více kakaa spotřebovali, tím jsou rizika nižší.
- Hořčík obsažený v kakaových bobech může pomáhat s příznaky PMS syndromu.
Víte, že nezbytný hořčík pro vás vyrábíme v různých formách pod značkou Blendea? Získáte díky nim jistotu dostatečného příjmu, přičemž se nemusíte spoléhat pouze na zdroje hořčíku v potravinách.
-
Magnesium Recovery Drink 165 gOd 489 Kč
-
Produkt na prodejHořčík Bisglycinát 90 kapslíOd Original price was: 449 Kč.359 KčCurrent price is: 359 Kč.
Zdravotní a kulinářské využití nepražených kakaových bobů
Nepražené kakaové boby pro zdravější pokrmy i nápoje
Prášek z nepražených kakaových bobů může nahradit čokoládu nebo přislazované kakao při pečení i výrobě nápojů. Má plnější chuť, zdravotní benefity, a neobsahuje tolik cukru ani tuku. Drcené kakaové boby chutnají i ve slaných receptech – například masu dodají čokoládovou až lehce uzenou exotickou chuť.
Kakaové boby, vegani a vegetariáni
Zejména vegani a vegetariáni ocení fakt, že železo z kakaových bobů tělo narozdíl od některých jiných rostlinných zdrojů absorbuje snadno.
Kakaové boby, hubnutí a zdravé zuby
Nahrazením čokolády neslazenými nepraženými kakaovými boby můžete předejít zdravotním problémům spojeným s konzumací přemíry cukru (například přibírání na váze a vyšší kazivost zubů).
Jsou však dost kalorické, konzumujte je pro to jen v malých dávkách. Zdravou váhu vám pomůžou udržet, nahradíte jimi konzumaci čokoládových sladkostí.
VIDEO: Zpracovávání kakaových bobů
Nepražené kakaové boby během těhotenství
Podle A. Christine Harris, Ph.D. (autorka The Pregnancy Journal) jsou nepražené kakaové boby během těhotenství prospěšné, protože obsahují vitamíny B i minerály (měď, vápník, mangan, zinek, hořčík, síru, draslík a železo).
Nutriční hodnoty nepražených kakaových bobů
100 g kousků nepražených kakaových bobů obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční složky:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Užívání nepražených kakaových bobů
Podle autora “Naked Chocolate” Davida Wolfea můžete kakaové boy libovolně přidávat do zdravých ovocných smoothies nebo dalších sladkých i slaných receptů, jako jsou například pikantní slané omáčky. Obzvlášť chutné jsou nepražené kakaové boby v dezertech – třeba v čokoládové pěně.
Dávkování nepražených kakaových bobů
Doporučená denní dávka kakaových bobů zatím stanovena nebyla. Průměrná dávka je 1 kakaový bob na 7,7 – 10 kg vaší tělesné dávky denně, nebo 15-30 g kakaových bobů denně.
Nežádoucí účinky nepražených kakaových bobů
Kakao obsahuje stimulanty kofein a theobromin. Přílišná konzumace nepražených kakaových bobů může mít podle New York University's Langone Medical Center za následek úzkost, pálení žáhy, nespavost, abnormální srdeční rytmy.
Citlivost na kofein a theobromin se liší člověk od člověka. Jedni mohou vedlejší účinky pocítit z 1 porce, druzí až po velké dávce.
Kdo by nepražené kakaové boby konzumovat neměl?
Těhotné ženy a nepražené kakaové boby
Joanne Stoneová, autorka “Bible těhotenství” uvádí, že nepražené kakaové boby a další čokoládové výrobky obsahují kofein. Ukázalo se, že kofein zvyšuje riziko potratu. Než nepražené kakaové boby v těhotenství přidáte do jídelníčku, poraďte se svým lékařem.
S jakými léky nepražené kakaové boby neužívat?
Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, větší dávky nepražených kakaových bobů nejdříve konzultujte se svým lékařem, který váš zdravotní stav zná nejlépe.
FAQ – často kladené dotazy
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
POUŽITÉ ZDROJE
- 1996. Cocoa beans: chocolate manufacturers‘ quality requirements. 1. vyd. London: The Alliance.
- 2018. Molecules | An Open Access Journal from MDPI. [ONLINE] Dostupné z: https://www.mdpi.com/journal/molecules. [citováno 12. října 2018].
- AAFP Home | American Academy of Family Physicians. 2018. AAFP Home | American Academy of Family Physicians. [ONLINE] Dostupné z: https://www.aafp.org/home.html. [citováno 12. října 2018].
- Abbe Maleyki Mhd Jalil (Ph.D) – Google Scholar Citations. 2018. Abbe Maleyki Mhd Jalil (Ph.D) – Google Scholar Citations. [ONLINE] Dostupné z: https://scholar.google.com/citations?user=L1DYJysAAAAJ&hl=en. [citováno 12. října 2018].
- Afoakwa, E., 2014. Cocoa Production and Processing Technology. 1. vyd. Boca Raton: CRC Press.
- Beckett, S., 2008. The Science of Chocolate. 1. vyd. London: Royal Society of Chemistry.
- Cacao Nibs Nutrition Facts & Calories . 2018. Cacao Nibs Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2277624/0. [citováno 12. října 2018].
- Christine R. Harris, Ph.D – Publications. 2018. Christine R. Harris, Ph.D – Publications. [ONLINE] Dostupné z: http://charris.ucsd.edu/index.html. [citováno 12. října 2018].
- Cocoa bean – Wikipedia. 2018. Cocoa bean – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa_bean.[citováno 12. října 2018].
- Dand, R., 2010. The International Cocoa Trade. 1. vyd. Amsterdam: Elsevier.
- David Wolfe (entrepreneur) – Wikipedia. 2018. David Wolfe (entrepreneur) – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Wolfe_(entrepreneur). [citováno 12. října 2018].
- European Journal of Nutrition. 2018. European Journal of Nutrition. [ONLINE] Dostupné z: https://www.scimagojr.com/journalsearch.php?q=12539&tip=sid. [citováno 12. října 2018].
- Grivetti, E., 2011. Chocolate: History, Culture, and Heritage. 1. vyd. Hoboken: John Wiley & Sons.
- Guittard, A., 2015. Guittard Chocolate Cookbook: Decadent Recipes from San Francisco's Premium Bean-to-Bar Chocolate Company. 1. vyd. San Francisco: Chronicle Books.
- Healthline. 2018. Cacao vs Cocoa: What's the Difference?. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/cacao-vs-cocoa#terminology. [citováno 12. října 2018].
- Hindawi. 2018. About this Journal. [ONLINE] Dostupné z: https://www.hindawi.com/journals/ijhy/. [citováno 12. října 2018].
- HOME | Universiti Putra Malaysia. 2018. HOME | Universiti Putra Malaysia. [ONLINE] Dostupné z: http://www.upm.edu.my. [citováno 12. října 2018].
- Kakao – Wikipedie. 2018. Kakao – Wikipedie. [ONLINE] Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kakao. [citováno 12. října 2018].
- Lana Billings-Smith. 2018. What Is Raw Cacao Powder? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/450243-what-is-raw-cacao-powder/. [citováno 12. října 2018].
- Linus Pauling Institute. 2018. Linus Pauling Institute | Discovering How to Live Longer and Feel Better | Oregon State University . [ONLINE] Dostupné z: https://lpi.oregonstate.edu. [citováno 12. října 2018].
- March 12, 2012 Issue of JAMA Internal Medicine | JAMA Network. 2018. March 12, 2012 Issue of JAMA Internal Medicine | JAMA Network. [ONLINE] Dostupné z: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/issue/172/5. [citováno 12. října 2018].
- Morganelli, A., 2006. The Biography of Chocolate. 1. vyd. USA: Crabtree Publishing Company.
- Natalie Smith. 2018. Raw Cacao Beans & Pregnancy | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/490725-raw-cacao-beans-pregnancy/. [citováno 12. října 2018].
- Nelson, R., 2017. From Cocoa Bean to Chocolate. 1. vyd. Minneapolis: Lerner Publications.
- Nina K. . 2018. Health Benefits of Raw Cacao Nibs | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/522112-health-benefits-of-raw-cacao-nibs/. [citováno 12. října 2018].
- NYU Langone Medical Center – Wikipedia. 2018. NYU Langone Medical Center – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/NYU_Langone_Medical_Center. [citováno 12. října 2018].
- Paoletti, R., 2012. Chocolate and Health. 1. vyd. Berlin: Springer Science & Business Media.
- PharmDr. Margit Slimáková. 2018. O Margit – PharmDr. Margit Slimáková. [ONLINE] Dostupné z: https://www.margit.cz/margit/. [citováno 12. října 2018].
- Ruscigno, M., 2014. Superfoods for Life, Cacao: – Improve Heart Health – Boost Your Brain Power – Decrease Stress Hormones and Chronic Fatique – 75 Delicious Recipes. 1. vyd. Beverly: Fair Winds Press.
- Schwan, R., 2014. Cocoa and Coffee Fermentations. 1. vyd. Boca Raton: CRC Press.
- UC San Francisco. 2018. UC San Francisco. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ucsf.edu. [citováno 12. října 2018].
- United States Department Of Agriculture, 2017. Cocoa Beans: World Production and Trade; July 16, 1956 (Classic Reprint). 1. vyd. London: Fb&c Limited.
- W D Adkins. 2018. Raw Cacao Nutrition Information | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/281837-raw-cacao-nutrition-information/. [citováno 12. října 2018].
- WebMD. 2018. Carolyn Brown, MS, RD. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/carolyn-brown. [citováno 12. října 2018].
- WebMD. 2018. David W. Grotto, RD, LDN. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/david-w-grotto-rd-ldn. [citováno 12. října 2018].
- WebMD. 2018. Health Benefits of Cacao « Food and Fitness. [ONLINE] Dostupné z: https://blogs.webmd.com/food-and-nutrition/2013/07/health-benefits-of-cacao.html. [citováno 12. října 2018].
- WebMD. 2018. Let’s Hear It for Cocoa! « Everyday Fitness. [ONLINE] Dostupné z: https://blogs.webmd.com/pamela-peeke-md/2010/07/lets-hear-it-for-cocoa.html. [citováno 12. října 2018].
- WebMD. 2018. You Say Cacao, I Say Cocoa, We both Say CHOCOLATE! « Food and Fitness. [ONLINE] Dostupné z: https://blogs.webmd.com/food-and-nutrition/2012/04/you-say-cacao-i-say-cocoa-we-both-say-chocolate.html. [citováno 12. října 2018].
- Wilson, R., 2015. Chocolate and Health: Chemistry, Nutrition and Therapy. 1. vyd. London: Royal Society of Chemistry.
- www.nlb.gov.sg. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: http://www.nlb.gov.sg/biblio/200129790. [citováno 12. října 2018].
- www.onlinejacc.org. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: http://www.onlinejacc.org. [citováno 12. října 2018].