Kysané zelí – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Levné kysané zelí může nahradit předražené probiotické doplňky
Kysané zelí se mezi superpotraviny řadí díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa.
Zároveň je nízkokalorické a téměř bez tuku. Kysané zelí je přirozeně fermentované (kvašené) a je také probiotikem.
Zdravé je zejména syrové kysané zelí.
Kysané zelí se může vyrábět z klasicky z bílého nebo i červeného hlávkového zelí.
Nutričně i chuťově jsou podobné, červené obsahuje více vitamínů A a B.
Důležité informace o kysaném zelí
- Známé také jako: Sauerkraut, sour cabbage, korejské kimchi, kyselé zelí, sterilované zelí, naložené zelí, kyslá kapusta, kvašené zelí, Zuurkool, Hapukapsas
- Krajina původu: Evropa, Čína, USA, Chile, Kanada, Rusko
- Prodává se ve formě: konzervované, čerstvé, polévka, příloha, obloha, salát, džus, dušené, mražené, chlazené, pilulky
- Dostupnost v ČR a SR– ano
Fakta o kysaném zelí
Věděli jste, že …
- Kvašené zelí je tradiční jídlo v Německu, Rusku, Polsku, Holandsku i Estonsku a dalších severoevropských a středoevropských státech. Konzumuje se také v různých částech severovýchodní a severní Číny, USA, Chile a Kanady.
- Kysání se jako konzervace zelí používá již od nepaměti.
- Zelí se fermentuje již od pravěku. Moderní technika kvašení vznikla přibližně mezi lety 1550 a 1750.
- Kysané zelí je jedním ze základních kamenů východoevropské i asijské stravy.
- Zelí představovalo důležitý zdroj živin během zimy v severní a střední Evropě v dobách, kdy nebyly dostupné potraviny mražené, ani ty z jižní polokoule.
- Kvašené zelí bychom našli i ve sklepích starých Řeků a Římanů.
- Kysané zelí se vyrábí smícháním nakrájených plátků čerstvého zelí a soli. Poté se směs lisuje, uvolňuje vodu i šťávu obsahující kyselinu mléčnou a fermentuje – kvasí. Fermentace oživuje úžasné mikroby.
- Za fermentaci kvašeného zelí jsou zodpovědné různé bakterie – včetně Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus.
- Někdy se do kysaného zelí kromě soli přidávají i jiné přísady – například mrkev nebo různě zbarvené odrůdy zelí. Připravuje se také z celých zelných hlávek nebo listů.
- Do USA kysané zelí přivezli holandští námořníci. Jedli ho, aby zabránili nemoci způsobené nedostatkem vitamínu C – kurdějím. Na moři se osvědčilo také Britům (vozil ho s sebou například známý kapitán James Cook).
Víte, že němečtí námořníci zelí používali i v dobách, kdy britští dávno přešli na citróny? Na moři mělo kvašené zelí tak zásadní roli, že by bez něj zřejmě nebyla objevena Amerika.
- Kysané zelí obsahuje mnohem více laktobacilů (probiotik) než jogurt.
- Konzervované kysané zelí bývá obvykle pasterizované – což zabíjí i dobré bakterie. Kupujte raději čerstvé kysané zelí (vyrobené bez octa), které je skladováno v chladničce.
Zázrak ze sudu. I tak se v minulosti říkalo kysanému zelí. Náš nynější test kysaného zelí ze supermarketů však přinesl spíše zklamání. V čerstvém stavu se kysané zelí už nedá v obchodech koupit. Výrobci do něj přidávají chemické konzervanty či ho sterilují teplem.uvádí na svém facebookovém profilu PharmDr. Margit Slimáková (red. upraveno a zkráceno)
- Vyrobit si domácí kysané zelí je snadné. Můžete jej pak pohodlně skladovat v ledničce.
VIDEO: Jak kysané zelí naložit doma?
- Probiotika se do potravin často přidávají uměle. Lidé je už tisíce let získávají také přirozeně z fermentovaných potravin, mezi které patří kromě kysaného zelí i například jogurt nebo miso.
- Ohřívání, pasterizace a vaření kysaného zelí však probiotika ničí.
- Kvalitní probiotické doplňky stravy jsou obvykle dost drahé. Syrové kysané zelí je stejně dobré – a zaplatíte za něj pouze zlomek ceny.
Komu nechutná východoevropská verze kysaného zelí, může zkusit korejskou variaci neboli kimchi.radí výživová poradkyně Keri Glassman (red. přeloženo a upraveno)
Předpokládané účinky kysaného zelí
- Kysané zelí obsahuje probiotika. Potraviny obvykle obsahují pouze 1 kmen probiotik. Kysané zelí jich podle studie zveřejněné v prosinci 2007 v časopise “Applied and Environmental Microbiology” obsahuje až 13. Probiotika podporují “hodné” bakterie ve vašem střevě, imunitní systém, dobré trávení, střevní mikroflóru a pomáhají syntetizovat vitamíny B. Mohou také mírnit průjem způsobený užíváním antibiotik.
- Šťáva z kysaného zelí může působit jako projímadlo a pomáhat tak předcházet zácpě.
- Trochu kysaného zelí každých pár dní nebo kdykoli vás bolí břicho vám může pomoci s léčbou ulcerózní kolitidy a syndromem dráždivého tračníku.
- Kysané zelí může pomáhat s ekzémy.
- Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínu C. Vitamín C je základní složkou pojivových tkání, skvělý antioxidant (pomáhá chránit před volnými radikály a nestabilními molekulami poškozujícími buňky) a posilovač imunity. Podle článku publikovaném v březnu 1983 v Archivos Latinoamericanos de Nutricion si zelí i po fermentaci kyseliny mléčné zachovává 61,9 – 100 % vitamínu C.
- Vitamín C i vitamín K obsažené v kysaném zelí jsou nezbytné pro pevné kosti.
- Zelí možná může pomoci i s rakovinou.
- Kysané zelí je bohaté na draslík. Článek publikovaný v srpnu 2008 v Physiologia Plantarum poznamenal, že klinické studie ukazují, že strava bohatá na draslík u běžné populace snižuje krevní tlak (tedy nejen u lidí s vyšším krevním tlakem), také úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění i vylučování vápníku močí – což může být prevencí ledvinových kamenů a snížit riziko osteoporózy.
- Kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny. Podle University of Illinois at Chicago Wellness Center vláknina chrání před kardiovaskulárními chorobami a vstřebáváním cholesterolu do krve.
- Kvašené zelí obsahuje také železo. Železo červeným krvinkám umožňuje přenášet kyslík a ovlivňuje vaši celkovou energii. Vstřebávání železa z rostlinných zdrojů podle Arizona State University významně zlepšuje vitamín C a kyselina mléčná, které jsou v kysaném zelí taktéž obsaženy.
- Kysané zelí může podpořit tvorbu krve, hormonů, vylučování toxických látek a bojovat proti únavě.
- Kysané zelí má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla.
Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií.potvrzuje zdravotní benefity kysaného zelí výživový specialista Martin Škába (red. zkráceno a upraveno)
Zdravotní, kosmetické a kulinářské využití kysaného zelí
Kysané zelí v kuchyni
Kysané zelí je nejen zdravé, ale i chutné.
Z kysaného zelí se připravuje pravá valašská kyselica neboli zelňačka a saláty. Je skvělou přílohou také k bramborám, masu, klobáskám i kielbase. Kysané zelí můžete použít i jako přílohu při grilování.
Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt…
Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči.tvrdí doktor Michael Mosley (red. zkráceno a upraveno)
Pozitivní účinky konzumace kysaného zelí během těhotenství
Šálek kysaného zelí obsahuje asi 2 mg železa neboli 7 % doporučené denní dávky železa během těhotenství.
Železo může podle American Pregnancy Association snižovat riziko předčasného porodu a nízkou porodní hmotnost miminka.
Folát obsažený v kysaném zelí pomáhá zabraňovat vrozeným vadám, vitamín C zase pomáhá absorbovat železo a podporuje zdravý vývoj tkání.
Probiotika z kysaného zelí mohou být prevencí bakteriální vaginózy, která s sebou nese riziko předčasného porodu.
Kysané zelí a hubnutí
Kysané zelí je nízkokalorické jídlo plné živin, které skvěle doplní váš dietní jídelníček. Můžete jím například zahnat hlad mezi jídly, přidat k obědu i večeři.
Kysané zelí na mastnou a problematickou pleť
Čerstvé kysané zelí nebo nálev z něj může mít blahodárné účinky na mastnou a problematickou pleť.
Nutriční hodnoty kysaného zelí
100 g konzervovaného kysaného zelí obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční hodnoty:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Dávkování kysaného zelí
Kysané zelí obsahuje sodík, který je pro lidské tělo ve větších dávkách škodlivý. Jeho množství se liší produkt od produktu.
American Heart Association doporučuje nepřekračovat dávku 2300 mg sodíku denně. Vhodný příjem sodíku je méně než 1500 mg denně.
Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky. komentuje MUDr. Hana Ferdinandová (red. zkráceno a upraveno)
VIDEO: Jak se kysané zelí vyrábí v továrně?
Užívání kysaného zelí
Kysané zelí můžete konzumovat čerstvé, konzervované, vařené, dušené nebo například ve formě šťávy.
Nežádoucí účinky kysaného zelí
Zadržování vody a zvedání krevního tlaku
Špatnou zprávou je, že kysané zelí obsahuje velké množství sodíku a může se proto užívat jen v malém množství.
Šálek kysaného zelí obsahuje zhruba 940 mg sodíku – tedy 41 % doporučené denní dávky.
Konzumace přílišného množství sodíku může vést k zadržování vody, zvyšování objemu krve a zvedání krevního tlaku.
Plynatost a nadýmání
Mezi další nežádoucí účinky kysaného zelí patří také tvorba střevních plynů a nadýmání způsobené rostlinným cukrem rafinózou.
Tyto problémy vznikají zejména po velké konzumaci kysaného zelí a odezní do dvou dnů.
Průjem a křeče břicha
Konzumace nadměrného množství kysaného zelí může znamenat velké množství nefermentované rafinózy ve stolici.
Nestrávená rafinóza může zvyšovat hladinu vody ve střevě, což může vést k časté stolici či průjmu.
Objevit se mohou také bolestivé křeče břicha.
Narušení činnosti střev
Nízké pH kysaného zelí a vysoká koncentrace laktobacilů může narušit činnost střev těch, kdo na kyselé potraviny nejsou zvyklí.
Rakovina žaludku, migrény
Vždy kysané zelí kupujte od ověřeného výrobce. Pokud není nakládané jídlo vyrobeno správně, může obsahovat dusitany a aminy.
První mohou způsobit rakovinu žaludku, druhé migrény.
O spojení kysaného zelí s karcinomem jícnu a nosohltanu však neexistuje žádná potvrzená informace.
Kdo by kysané zelí užívat neměl?
Těhotné, kojící ženy, děti a kysané zelí
Kysané zelí je velmi zdravé. Na druhou stranu však obsahuje také velké množství sodíku a nemělo by tak být běžnou součástí každodenního jídelníčku těhotných a kojících žen, ani dětí.
Šálek kysaného zelí jednou za čas by však uškodit neměl – právě naopak. Zeptejte se však svého lékaře, kolik sodíku je pro vás bezpečné.
Onemocnění jater, vysoký krevní tlak a kysané zelí
Na vysoký obsah sodíku v kysaném zelí by si měli dát pozor zejména pacienti s onemocněním ledvin a zvýšeným krevním tlakem.
Nedostatek vitamínů a minerálů
Pokud budete konzumovat velké množství zelí místo jiných potravin, vystavujete se riziku nedostatečné výživy vašeho těla minerály a vitamíny, které v kysaném zelí chybí.
Dbejte na vyvážený jídelníček – kromě zelí zařaďte i jiné druhy zeleniny, ovoce, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a bílkoviny.
S jakými léky kysané zelí neužívat?
Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, doporučujeme zařazení větších dávek kvašeného zelí (nebo potravinových doplňků z kvašeného zelí) do jídelníčku provádět postupně a nejdříve jej konzultovat s lékařem.
FAQ – často kladené dotazy
Příprava kysaného zelí
Praktické informace
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
POUŽITÉ ZDROJE:
- Aglaee Jacob. 2018. Sauerkraut and Probiotics | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/538697-is-sauerkraut-better-than-probiotics-in-the-store/. [citováno 3. října 2018].
- Applied and Environmental Microbiology. 2018. Bacteriophage Ecology in Commercial Sauerkraut Fermentations | Applied and Environmental Microbiology. [ONLINE] Dostupné z: https://aem.asm.org/content/69/6/3192/article-info. [citováno 3. října 2018].
- Dr. Tina M. St. John. 2018. Can You Eat Too Much Sauerkraut? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/463167-can-you-eat-too-much-sauerkraut/. [citováno 3. října 2018].
- Farnworth, E., 2008. Handbook of Fermented Functional Foods. 1. vyd. United Kingdom: Taylor & Francis.
- Gould, G., 1995. New Methods of Food Preservation. 1. vyd. Germany: Springer Science & Business Media.
- Hensley, H., 2008. Sauerkraut's Incredible Fascinations: Astonishingly Impressive Sauerkraut Recipes with an Astounding Taste!!!. 1. vyd. Bloomington: Trafford Publishing.
- Hunter, B., 2008. Probiotic Foods for Good Health: Yogurt, Sauerkraut, and Other Beneficial Fermented Foods. 1. vyd. Kalifornie: Basic Health Publications, Inc.
- Juliet Wilkinson. 2018. How to Lose Weight With Sauerkraut | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/481413-how-to-lose-weight-with-sauerkraut/. [citováno 3. října 2018].
- Karen Curinga. 2018. What Are the Benefits of Sauerkraut Juice? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/277346-what-are-the-benefits-of-sauerkraut-juice/. [citováno 3. října 2018].
- Kaufmann, K., 1998. The Cultured Cabbage: Rediscovering the Art of Making Sauerkraut. 1. vyd. canada: Books Alive.
- Kaufmann, K., 2017. Making Sauerkraut and Pickled Vegetables at Home. 1. vyd. Kanada: Books Alive.
- Kysané zelí – Wikipedie. 2018. Kysané zelí – Wikipedie. [ONLINE] Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kysané_zel%C3%AD. [citováno 3. října 2018].
- Mariański, A., 2012. Sauerkraut, Kimchi, Pickles & Relishes. 1. vyd. Bookmagic, LLC.
- MeDitorial.cz. 2018. MUDr. Hana Ferdinandová | uLékaře.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ulekare.cz/nasi-lekari/mudr-hana-ferdinandova-29. [citováno 3. října 2018].
- Mennes, M., 1984. Make Your Own Sauerkraut. 1. vyd. Madison: University of Wisconsin.
- PharmDr. Margit Slimáková. 2018. facebook. [ONLINE] Dostupné z: https://www.facebook.com/margit.cz/?__xts__[0]=68.ARCh9n2Q-OP3cRGMHCywfbH2j3dx2BnPiXvZ5Oizl1VsmuIjGbdIuOL6wuOuMbw74dElwE0W8bREZaHohDm88xYIdfBEzEmIFtJfwQWpvcC-Av7IO9dQqKYsguU_eK993G08Brv2357cKv6p4dHvWqEB4BWJjW4WHVqVVW7KOkG5-zPSqyPM. [citováno 3. října 2018].
- Reilly, N., 2010. Ukrainian Cuisine with an American Touch and Ingredients. 1. vyd. United States of America: Xlibris Corporation.
- Sandi Busch. 2018. Sauerkraut & Sodium | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/519491-sauerkraut-sodium/. [citováno 3. října 2018].
- Sandi Busch. 2018. What Are the Health Benefits of Sauerkraut? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/374784-what-are-the-health-benefits-of-sauerkraut/. [citováno 3. října 2018].
- Sara Ipatenco. 2018. Eating Sauerkraut While Pregnant | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/448539-eating-sauerkraut-while-pregnant/. [citováno 3. října 2018].
- Sauerkraut, canned, solids and liquids Nutrition Facts & Calories . 2018. Sauerkraut, canned, solids and liquids Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2614/2. [citováno 3. října 2018].
- Sauerkraut – Wikipedia. 2018. Sauerkraut – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Sauerkraut?oldid=216987855. [citováno 3. října 2018].
- Smith, J., 2017. Fermented Vegetables: How to Make Your Own Sauerkraut, Kimchi, Fermented Pickles and Salsa. 1. vyd. Scotts Valley: CreateSpace Independent Publishing Platform.
- Staebler, E., 2009. Food That Really Schmecks. 1. vyd. Waterloo: Wilfrid Laurier Univ. Press.
- UAF Home | University of Alaska Fairbanks. 2018. UAF Home | University of Alaska Fairbanks. [ONLINE] Dostupné z: https://www.uaf.edu/uaf/. [citováno 3. října 2018].
- Varona, V., 2009. Macrobiotics For Dummies. 1. vyd. New York City: John Wiley & Sons.
- Výživový poradce Ing. Martin Škába. 2018. O NÁS | Výživový poradce Ing. Martin Škába. [ONLINE] Dostupné z: http://skaba.cz/o-nas/. [citováno 3. října 2018].
- WebMD. 2018. Keri Glassman, MS, RD, CDN. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/keri-glassman. [citováno 3. října 2018].
- WebMD. 2018. Sauerkraut: Pile That „Sour Cabbage“ On, It's Full of Vitamins . [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-is-sauerkraut-good-for-me. [citováno 3. října 2018].
- Wolczuk, A., 1994. Discovering Sauerkraut. 1. vyd. Canada: Caitlin Press.