Dýně – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
V podrobném profilu superpotraviny dýně zjistíte:
- jak přesně vám dýně může zlepšit zdravotní stav a kondici
- jaký je vliv dýně na hubnutí, krásu a vitalitu
- jaký je kompletní výživový profil dýně
- nežádoucí účinky a kdo by dýni užívat neměl
Dýně je jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu
Dýně je zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Využití najde ve slané i sladké kuchyni. Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.
Dýně má tlustou vnější slupku, na které je přichycená dužina. Zvenčí je hladká s žebrováním, podobně jako stopka, která dýni spojuje se zbytkem listnaté rostliny. Uvnitř je dýně dutá – vnitřek vyplňují pouze slonovinová semínka pokrytá vláknitou dužinou.
Nejčastěji se konzumuje dužina dýně. Jedlé jsou však také listy, semínka, vlákna kolem semínek a slupka.
Nejběžnější jedlé druhy dýně
Dýně je zpravidla kulatá a oranžová. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilo.
Hokaido – nejoblíbenější druh dýně s nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou. Konzumuje se i se slupkou.
Dýně hokaido se hodí například na gril nebo do polévky
Muškátová dýně – může vyrůst až do hmotnosti 20 kilo. Má tmavězelenou barvu a sytěoranžovou dužinu. Slupka se loupe.
Máslová dýně – má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky.
Máslová dýně tvarem připomíná hrušku
Špagetová dýně – má oproti ostatním druhům dýní protáhlý, oválný tvar. Slupka je žlutá a loupat se nemusí. Dužina zralé špagetové dýně vytváří špagetová vlákna, která mohou být plnohodnotnou náhradou těstovin.
Dýně se pěstují jedlé i okrasné
Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Mají totiž nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index, vykazují tedy i nízkou glykemickou nálož. Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně : máslová, muškátová, hokkaido nebo špagetová. MUDr. Václava Kunová
Důležité informace o dýni
- Známá také jako: Cucurbita pepo, tykev, pumpkin, dýně obecná, tykev obecná, hokaido, muškátová dýně, máslová dýně, špagetová dýně
- Krajina původu: Evropa, Severní Amerika, Jižní Amerika, Austrálie, Afrika, Asie
- Prodává se ve formě: syrová, pečená, vařená, polévka, koláč, marmeláda, konzervovaná, latté, pyré, humus, džus, máslo, salát, grilovaná
- Dostupnost v ČR a SR– ano
Dýně se kromě Antarktidy pěstuje na všech kontinentech
Fakta o dýni
Věděli jste, že …
- Dýně je zimní příbuzná okurky a melounu.
- Dýně pochází ze Severní Ameriky. Pěstuje se zde už déle než 5000 let. Dodnes tam patří mezi hlavní ingredienci dvou svátků – vykrajuje se na Halloween a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.
K americkému svátku Halloween neodmyslitelně patří vydlabávání a vykrajování dýní
- Dýně rostou po celém světě – všude kromě antarktidy.
- Vysoký obsah betakarotenu dodává dýni zářivě oranžovou barvu.
- Největší dýně vážila 911 kilo.
VIDEO: Největší dýně
- Podle University of Illinois konzervovaná dýně obsahuje více vitamínu A, železa i sacharidů než dýně čerstvá.
VÍTE, ŽE dýně je ve skutečnosti ovoce (protože obsahuje semínka)? Podle nutričního složení je však spíše zeleninou.
Předpokládané účinky dýně
Dýně je zdravé ovoce kvůli vysokému obsahu mikroživin, vlákniny a naopak nízkému obsahu sacharidů. Pro objektivní posouzení všech zdravotních benefitů chybí dostatek vědeckých výzkumů. Obsahuje však několik živin, u kterých jejich účinky na zdraví již stanoveny byly. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, vždy se poraďte se svým lékařem.
- Dýně vám dodá pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak vašemu tělu v boji proti infekcím.
- Vitamín A pomáhá také sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek, ničí zárodky bakterií a stará se o to, aby váš reprodukční systém fungoval správně. Pomáhá také zdraví srdce, plic, ledvin a dalších orgánů.
- Vitamín A může snižovat riziko rakoviny plic nebo například prostaty. Studie ukazují, že vitamín A takto působí pouze pokud je konzumován v jídle, nikoli jako doplněk stravy.
VIDEO: Růst dýně
- Dýně obsahuje spoustu vitamínů pomáhajících udržovat zdravý zrak i v pokročilém věku.
- Vitamíny C, E, folát a železo obsažené v dýni mohou pomoci zvýšit imunitu. Lidé trpící nedostatkem vitamínu A mívají imunitní systém slabší.
- Vitamín C pomáhá produkci bílých krvinek a urychluje hojení.
- Kombinace vitamínů (zinek, vitamín C a E, betakaroten a měď) v dýni může být prevencí věkem podmíněné makulární degenerace a šedému zákalu.
- Antioxidanty z dýně (betakaroten, vitamín C a E) jsou důležité pro zdraví vaší pokožky. Předběžný výzkum na zvířatech prokázal, že betakaroten může chránit před škodlivými UV paprsky ze slunce, zlepšovat vzhled a texturu kůže.
- Studie ukazují že konzumace dýně může vést ke snížení rizika obezity a předčasného úmrtí.
Konzumují se i květy dýně
- Karotenoidy z dýně mohou působit jako přírodní opalovací krém.
- Vitamín C vaše tělo potřebuje k tvorbě kolagenu a udržování vaší pokožky silné a zdravé.
- Antioxidanty z dýně mohou chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály a snižovat riziko chronických onemocnění (například nemoci srdce a rakovina).
- Studie ukazují, že antioxidanty z dýně mohou být prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.
Dýně může mít až několik kilo
- Antioxidanty z dýně mohou chránit “špatný” LDL cholesterol před oxidací. Oxidace vede k jeho lepení na stěny cév a zvyšování srdečních onemocnění.
- Konzumace ovoce a zeleniny obecně je pro zdraví srdce prospěšná. Dýně navíc obsahuje vlákninu, vitamín C a draslík, které mohou zlepšovat váš krevní tlak a hladinu cholesterolu.
- Konzumace potravin bohatých na betakaroten můžete snížit riziko metabolického syndromu. Metabolický syndrom je skupina příznaků spojená s břišní obezitou a zároveň faktory zvyšujícími riziko srdečních onemocnění a cukrovky (vysoký krevní tlak, špatná kontrola cukru v krvi a zvýšená hladina triglyceridů).
Pěstování dýní
- Studie ukazují, že lidé s vyšším příjmem draslíku mívají nižší tlak a riziko mrtvice.
- Studie ukazují, že draslík může být prevencí ledvinových kamenů a cukrovky typu 2. Může také zvyšovat minerální hustotu kostí a udržovat je zdravé. Chránit může i před ztrátou svalové hmoty.
- Dýně může být prevencí zácpy i průjmu.
Zdravotní a kosmetické využití dýně
Dýně a hubnutí
Přesto, že dýně obsahuje spoustu živin, je nízkokalorická. Protože obsahuje méně kalorií než například brambory a rýže, do hubnoucího jídelníčku patří. Dýně je navíc skvělým zdrojem vlákniny, což vám může pomoci zkrotit apetit.
Dýně je lahodná a zdravá i na grilu
Dýně a zdravá pokožka i vlasy
Dýně může zlepšit stav vašich vlasů a pokožky. Vitamín A napomůže jejich výživě a růstu. Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, který se podílí na tvorbě struktury kůže a vlasů.
Konzumace dýně může vést ke zdravější kůži i vlasům. Roste i v českých zahradách
Dýně pro klidnou pokožku i tělo
Antioxidant beta karoten z dýně bojuje proti stárnutí pokožky. Pomáhá také se záněty a udržuje pokožku i celé vaše tělo klidnější a šťastnější.
Nutriční hodnoty dýně
100 g vařené (usušené, bez soli) dýně obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční hodnoty:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Jeden šálek konzervovaná dýně obsahuje více živin než čerstvě uvařená dýně, což je hlavně výsledkem částečného odstranění vody. Registrovaná dietetička při UT Southwestern Medical Center Dr. JoAnn Carson
Dávkování dýně
Doporučená denní dávka dýně zatím nebyla vědecky stanovena. Konzumujte ji v množstvích jako běžnou potravinu. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, konzultujte zařazení dýně do vaše jídelníčku nejdříve s lékařem.
Užívání dýně
Dýně je oblíbenou přísadu muffinů, palačinek a pudinků. Skvěle se vyjímá také v pikantních pokrmech. Nejzdravější je z ní připravit například polévku či ji zapéct se zeleninou. Konzervovanou dýni můžete zkombinovat s kokosovým mlékem, kořením a jednoduše tak vytvořit krémový kari základ. Dýně (pyré nebo konzervovaná) se občas používá dokonce i jako náhražka másla nebo oleje při pečení.
Můžete konzumovat i další části dýně. Ze semínek můžete připravit opečenou křupavou svačinu, rostliny se nejčastěji naklepou a osmaží.
Vyzkoušejte některé z našich oblíbených receptů s dýní
Nežádoucí účinky dýně
Pro většinu zdravých dospělých je střídmá konzumace dýně bezpečná. Problémy však může způsobit v kombinaci s některými léky. Nadbytek draslíku v krvi může způsobit hyperkalémii (únava, křeče, slabost a dokonce i smrt) a předávkování vitamínem A (žloutenka, žloutnutí očí a kůže, problémy s játry a ledvinami, poškození jater, narušení vývoje a růstu u dětí).
Dýně je mírně močopudná. Pokud jí sníte velké množství, vaše tělo bude možná močí vylučovat více vody a soli.
VIDEO: Produkce dýní
Někteří lidé mohou být na dýni alergičtí
Alergie na dýni se nejčastěji objevuje u lidí s alergií na citrusy, meloun, rajčata, cuketu, okurky a banány.
Alergii může vyvolat už kontakt kůže s dužinou či dýňovými semínky
Vyvarujte se nezdravým jídlům s příchutí dýně
Že má něco dýni v názvu rozhodně nezaručuje, že je to zdravé. Například dýňové latté s konzumací opravdové dýně opravdu nemá společné žádné zdravotní benefity.
Pečivo z dýně jako jsou například chleba a koláče vám sice dodají nějaké extra vitamíny, minerály a vlákninu – ale také spoustu cukru a rafinované sacharidy.
Dýňový koláč vašemu tělu dodá živiny, cukr i rafinované sacharidy
Kdo by dýni jíst neměl
Lidé s ledvinovými problémy by se měli vyhnout konzumaci velkého množství draslíku. Následky neschopnosti ledvin odstranit nadbytečný draslík z krve mohou být fatální.
S jakými léky dýni neužívat?
Užívání betablokátorů nebo ACE inhibitorů společně s dýní (nebo jinými potravinami bohatými na draslík) může znamenat předávkování draslíkem nebo hyperkalemii.
Konzumace velkého množství dýně vašemu tělu může ztížit čištění od lithia, což může vést k vedlejším účinkům způsobovaným konkrétními léky.
Dýně je mírně močopudná, což může být problém v kombinaci s nějakými léky, zejména s obsahem lithia
FAQ – často kladené dotazy
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
POUŽITÉ ZDROJE:
- Â . 2018. Canned pumpkin: Better than fresh? – Mayo Clinic . [ONLINE] Available at: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/pumpkin/faq-20058106. [citováno 9. listopadu 2018].
- Analysis of carotenoids with emphasis on 9-cis β-carotene in vegetables and fruits commonly consumed in Israel – ScienceDirect. 2018. Analysis of carotenoids with emphasis on 9-cis β-carotene in vegetables and fruits commonly consumed in Israel – ScienceDirect. [ONLINE] Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814697001969. [citováno 9. listopadu 2018].
- Anne Tourney. 2018. The Glycemic Index of Pumpkin | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/332065-the-glycemic-index-of-pumpkin/. [citováno 9. listopadu 2018].
- DEFINE_ME. 2018. DEFINE_ME. [ONLINE] Dostupné z: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)84366-3/abstract. [Accessed 08 November 2018].
- DEFINE_ME. 2018. DEFINE_ME. [ONLINE] Dostupné z: https://secure.jbs.elsevierhealth.com/action/getSharedSiteSession?rc=1&redirect=https%3A%2F%2Fwww.jacionline.org%2Farticle%2FS0091-6749%2800%2984366-3%2Fabstract. [citováno 9. listopadu 2018].
- Examine.com. 2018. Cucurbita pepo – Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com. [ONLINE] Dostupné z: https://examine.com/supplements/cucurbita-pepo/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Fridell, R., 2009. Pumpkin. 1. vyd.: Heinemann Library.
- Gord Kerr. 2018. Allergy to Pumpkin | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/537155-allergy-to-pumpkin/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Healthline. 2018. 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin. [citováno 9. listopadu 2018].
- Healthline. 2018. Pumpkin: Nutrition, Benefits and How to Eat. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review. [citováno 9. listopadu 2018].
- Home | University of Illinois Urbana-Champaign. 2018. Home | University of Illinois Urbana-Champaign. [ONLINE] Dostupné z: https://illinois.edu. [citováno 9. listopadu 2018].
- Jenna Cee. 2018. Does Pumpkin Help in Losing Weight? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/444219-is-it-true-pumpkin-helps-in-losing-weight/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Jessica Bruso. 2018. Diabetics and Pumpkin | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/488871-diabetics-and-pumpkin/. [citováno 9. listopadu 2018].
- JoAnn Carson, MD | UMass Memorial Health Care. 2018. JoAnn Carson, MD | UMass Memorial Health Care. [ONLINE] Dostupné z: https://physicians.umassmemorial.org/details/2801/joann-carson-pediatric_specialty_services-worcester. [citováno 9. listopadu 2018].
- Kathryn Vera. 2018. Pumpkin for Constipation | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/501425-pumpkin-for-constipation/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Kristeen Cherney. 2018. Can You Eat Raw Pumpkin? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/305635-can-you-eat-raw-pumpkin/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Leah Groth. 2018. There's a Scientific Reason We're Obsessed With Pumpkin Spice | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/13579266-theres-a-scientific-reason-were-obsessed-with-pumpkin-spice/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Leigh Good. 2018. How to Steam Fresh Pumpkin | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/460299-how-to-steam-fresh-pumpkin/. [citováno 9. listopadu 2018].
- LIVESTRONG.COM. 2018. What's Wrong With Starbucks‘ Pumpkin Spice Latte? | Livestrong.com. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/1012314-save-200-calories-2-homemade-pumpkin-spice-latte/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Medical News Today. 2018. Butternut squash: Health benefits, uses, and possible risks. [ONLINE] Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/284479.php?sr. [citováno 9. listopadu 2018].
- Medical News Today. 2018. Pumpkins: Health benefits and nutritional breakdown. [ONLINE] Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php. [citováno 9. listopadu 2018].
- Natalie Stein. 2018. Canned Pumpkin for Diarrhea | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/486786-canned-pumpkin-for-diarrhea/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Natalie Stein. 2018. Is Canned Pumpkin Good for You? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/342690-is-canned-pumpkin-good-for-you/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Nelson, R., 2008. Pumpkins. 1. vyd.: LernerClassroom.
- O mně – rozumnehubnuti.cz. 2018. O mně – rozumnehubnuti.cz. [ONLINE] Dostupné z: http://www.rozumnehubnuti.cz/o-mne/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Ott, C., 2012. Pumpkin: The Curious History of an American Icon. 1. vyd.: University of Washington Press.
- OUP Academic. 2018. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight | The American Journal of Clinical Nutrition | Oxford Academic . [ONLINE] Available at: https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133. [citováno 9. listopadu 2018].
- Pia Grant. 2018. Is Pumpkin a High-fiber Food? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/432566-is-pumpkin-a-high-fiber-food/. [citováno 9. listopadu 2018].
- Pumpkin, cooked, boiled, drained, without salt Nutrition Facts & Calories . 2018. Pumpkin, cooked, boiled, drained, without salt Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2601/2. [citováno 9. listopadu 2018].
- Stovel, D., 2017. The Pumpkin Cookbook, 2nd Edition: 139 Recipes Celebrating the Versatility of Pumpkin and Other Winter Squash. 1. vyd.: Storey Publishing.
- Sylvie Tremblay, MSc. 2018. Canned Pumpkin Nutrition | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/111700-canned-pumpkin-nutrition/. [citováno 9. listopadu 2018].
- twitter.com. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://twitter.com/kzeratsky?lang=cs. [citováno 9. listopadu 2018].
- Tykev obecná – Wikipedie. 2018. Tykev obecná – Wikipedie. [ONLINE] Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev_obecná. [citováno 9. listopadu 2018].
- Tykev – Wikipedie. 2018. Tykev – Wikipedie. [ONLINE] Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev. [citováno 9. listopadu 2018].
- UT Southwestern Medical Center. 2018. UT Southwestern Medical Center. [ONLINE] Dostupné z: https://www.utsouthwestern.edu. [citováno 9. listopadu 2018].
- WebMD. 2018. Pictures of Health Benefits of Pumpkin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.banglajol.info. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.banglajol.info/index.php/BJP/article/view/12497. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26565606. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26121194. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12296455. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27315229. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857854. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22101929. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12134711. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418822. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194611. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23818772. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28208784. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27315229. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857854. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26121194. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901390. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23679292. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27941847. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25726725. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8695238. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27792643. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28024910. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17639513. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24159392. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19168000. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805671. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24872936. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21545273. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21545273. [citováno 9. listopadu 2018].
- www.ncbi.nlm.nih.gov. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29276608. [citováno 9. listopadu 2018].