Avokádo – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
V podrobném profilu superpotraviny avokádo zjistíte:
- jak přesně vám avokádo může zlepšit zdravotní stav a kondici
- jaký je vliv avokáda na hubnutí, krásu a vitalitu
- jaký je kompletní výživový profil avokáda
- zda si avokádo zvládnete vypěstovat i sami doma
Avokádo je vysoce výživným a výjimečně všestranným doplňkem jakékoli stravy
Avokádo je novodobý miláček sociálních sítí. Ačkoli je často považováno za zeleninu, avokádo je živinami nabité ovoce. Lahodné ovoce avokádo roste na hruškovci přelahodném, je nabité vitamíny a dalšími živinami pro udržení si pevného zdraví.
Lidé si jej nejčastěji dávají na tousty, do salátů, k vajíčkům nebo do smoothies či s kakaem jako pudink. Konzumování avokáda je jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny, bílkovin (obsahuje všechny esenciální aminokyseliny), zdravých mononenasycených tuků, draslíku, folátu a vitamínů B, E a C.
Avokádo je někdy nazýváno přírodním máslem
Kvůli vysokému obsahu kalorií a tuků by avokádo mohlo být mylně považováno za nezdravé, a kdo si hlídá štíhlou linii, často toto ovoce v obchodě obchází obloukem. Opak je však pravdou – avokádo je bohaté na mononenasycené tuky podporující zdraví srdce a základní tělesné funkce a v malém množství kvůli němu neztloustnete. Jako vždy však platí: strava má být pestrá, přecpávání se avokády vám zdraví neutuží.
Plody avokáda se používají například k pomoci při snižování hladiny cholesterolu (obsahuje hodně vlákniny), zvýšení sexuální touhy a stimulaci menstruace. Oleje obsažené v avokádu se používají při osteoartróze, semena, listy a kůra při úplavici a průjmu.
Avokádový olej aplikovaný přímo na kůži pomáhá zklidnit a hojit rány, se sklerodermií, infekcemi dásní i artritidou. V kombinaci s vitamínem B12 může avokádový olej zlepšovat lupénku. Dužina avokáda se místně používá na podporu růstu vlasů a rychlejší hojení. Semena, listy a kůra avokáda zase k úlevě od bolesti zubů.
Hass kalifornské avokádo je bohatší na živiny ale i na tuky
V obchodech narazíte na dva druhy avokád – Hass kalifornské a Fuerte floridské. Hass avokáda mají bradavičnatou slupku, která je ze začátku zelená a po uzrání tmavne do fialovočerné. Tmavší kalifornská Hass avokáda mají téměř o 30 % více kalorií než Fuerte zelené avokádo z floridy, které ale bývají větší a kalorií vám v jednom kousku poskytnou více.
Zejména odrůda Hass California jsou avokáda bohatá na vitamín B6 a kyselinu listovou
V čem se druhy avokád zejména liší?
Srovnání 100 g čerstvého Hass kalifornského a Fuerte floridského avokáda (doporučená denní dávka – DDD):
Hass kalifornské avokádo:
|
Fuerte floridské avokádo:
|
Srovnání 1 kusu avokáda:
Hass kalifornské avokádo:
|
Fuerte floridské avokádo:
|
Fuerte avokádo má hladší slupku zelenou po celou dobu zrání
Fakta o avokádu
Věděli jste, že …
Avokádo v kuchyni používali už staří domorodci z Mexika i Peru.
- Když se řekne draslík, většina lidí si představí banán. V avokádu však tohoto minerálu důležitého pro normální funkci těla a stabilní puls najdete víc.
- Většina antioxidantů avokáda najdete v nejtmavší zelené dužnině, co nejblíže slupce.
- 1 šálek avokáda obsahuje 240 kalorií a 22 g tuku. Stejné množství brokolice má 52 kalorií a 0,6 g tuku, zelených fazolí 44 kalorií a 0,3 g tuku.
- Avokádo má krémovou konzistenci a lehce nasládlou, máslovou, ořechovou chuť.
- Plody, listy a semena avokáda se používají k výrobě léků.
- Avokádo se v minulosti používalo jako afrodiziakum a posilovač libida.
- Hass avokádo je zralé, když jeho slupka zčerná. Jestli je avokádo zralé, zjistíte, když ho opatrně zmáčknete. Avokádo s poddajnou slupkou a měkkým krémovým vnitřkem je připravené ke konzumaci.
- Při servírování avokádo nejprve nožem rozřízněte napůl a vyjměte pecku. Pokud je zralé, pecku snadno uvolníte jemným šťouchnutím prsty.
- Hodně se mluví také o výživových benefitech pecky z avokáda. Ty však nepodporují žádné výzkumy a jeho konzumace zřejmě nebude výhodná ani pro váš mixér. Většina výzkumů se zaměřuje spíše na extrakt z avokádové pecky, nikoli konzumaci samotného semínka. Pokud jste však zvědaví, můžete pecku nechat tři dny vysušit, pak nožem rozlámat na menší kousky, rozemlít v blenderu na jemný prášek a nakonec přidat třeba do smoothie.
- Z pecky si můžete doma jednoduše vypěstovat rostlinku. I v našem podnebném páse při dobré péči zhruba po 5 letech začne plodit (plody však dozrávají až 8 měsíců).
- V Mexiku je oblíbený alkoholický koktejl z rumu, sirupu, citronu, limetkové džusu a avokáda.
- V Brazílii je avokádo používáno spíše ve sladkostech a dezertech než ve slaných pokrmech.
Avokádo je ovoce stromu hruškovec přelahodný
Avokádo je jedním z mála ovocných plodů s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem cukru. Společně s ořechy, olivovým olejem a kanolovým olejem je tuk v avokádu tvořen převážně tuky mononenasycenými s mnoha zdravotními benefity.říká ředitel Mayo Clinic z Minnesoty a specialista na výživu, doktor Donald Hensrud (red. přeloženo a zkráceno)
Důležité informace o avokádu
- Známé také jako: avokádový olej, avocado, Persea americana, hruškovec přelahodný
- Krajina původu: Španělsko, Izrael, Kalifornie, Mexiko
- Prodává se ve formě: syrové, pokrmy, smoothies, olej
- Dostupnost v ČR a SR – ano
Avokádo roste nejčastěji v těchto oblastech
Předpokládané účinky avokáda potvrzené vědci
Pro objektivní posouzení zdravotních benefitů avokáda je potřeba více vědeckých důkazů a studií.
- Strava obohacená o avokádo zřejmě snižuje “špatný” cholesterol lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a zvyšuje ten “dobrý” s vysokou hustotou (HDL).
- Užívání výtažku z avokádového oleje (ASU) ústně po několik měsíců pravděpodobně snižuje bolest a celkovou invaliditu lidí s kyčelní nebo kolenní osteoartrózou. Dlouhodobé účinky ASU jsou však nejasné. Některé výzkumy ukazují, že užívání ASU po dobu 2 let příznaky osteoartrózy nezlepšují – zhoršení kloubů u lidí s těžkou osteoartrózou zabránit však můžou.
Předpokládané účinky avokáda NEpotvrzené vědci
- Avokádo chrání váš zrak. Antioxidanty lutein a zeaxin obsažené v avokádu pohlcují světlé vlny, které mohou poškozovat zrak. U lidí, kteří konzumují dostatek potravin na tyto antioxidanty bohaté, klesá pravděpodobnost makulární degenerace související s věkem (hlavní příčina slepoty starších dospělých).
- Avokádo nabíjí energií. Avokádo je bohaté na vitamíny B včetně folátu (B9), thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3). Pomáhají přeměňovat snězené jídlo na energii, bojovat proti zánětu v těle a chránit tepny zlepšením hladiny cholesterolu a triglyceridů.
- Avokádo pro lepší náladu. Jeden šálek plátků avokáda představuje třetinu denní dávky folátu (zhruba 118 mg). Lidé trpící jeho nedostatkem (folát se nazývá někdy také B9 nebo kyselina listová) bývají náchylnější k depresím a hůře reagují na antidepresiva. Folát také snižuje riziko vrozených vad, takže by na jeho zvýšený příjem měly dbát hlavně budoucí maminky.
- Zpevněte kosti avokádem. Lidé konzumují obvykle polovinu avokáda naráz, což představuje asi 15 % doporučené denní dávky vitamínu K. Vitamín K může zlepšit hustotu kostí a zabránit zlomeninám.
- Avokádo pro zdraví krevních buněk. Avokádo obsahuje vitamín B9 tvořící červené krvinky a vitamín K ovlivňující funkci krevních destiček. Hrnek avokáda nakrájeného na kostičky obsahuje 122 g folátu (31 % doporučené denní dávky) a 31,5 g vitamínu K (35 % doporučené denní dávky).
- Podpořte mozek avokádem. Antioxidant vitamín E obsažený v avokádu může být prevencí před Alzheimerovou chorobou i pomalým poklesem paměti a myšlení. Vitamín E může pomáhat proti poškozování buněk způsobeným znečištěným prostředím a slunečním zářením, oddálit onemocnění srdce a snižovat oxidaci LDL cholesterolu, který přispívá k zužování tepen a ateroskleróze.
VĚDĚLI JSTE, ŽE řada studií potvrdila, že užívání vitamínu E pomocí doplňků nejen, že není zdraví prospěšné, ale může zdraví dokonce poškodit? To však neplatí při konzumaci potravin bohatých na vitamín E, jako je například avokádo. 100 g avokáda představuje 10 % doporučené denní dávky vitamínu E.
- Avokádo pro zdravý nervový systém. Avokádo obsahuje vitamíny C a B5, které vaše tělo potřebuje pro výrobu neurotransmiterů, přenašeče signálů mezi mozkovými buňkami. Vitamín C pomáhá vytvářet norepinefrin podílející se na paměti a B5 acetylcholin regulující spánek. Šálek avokáda na kostičky obsahuje 15 mg vitamínu C (20 % doporučené denní dávky) a 2,1 mg vitamínu B5 (42 % doporučené denní dávky).
- Avokádo pro zdravou hladinu cukru v krvi. Avokádo má nízký glykemický index. Obsahuje málo sacharidů a cukru, naopak dostatek tuku a vlákniny, je tedy vhodné pro cukrovkáře i jako prevence tohoto onemocnění. Harvardova studie sledující 200 000 lidí po dobu 20 let zjistila, že rostlinná strava (zahrnující i avokádo) snižuje šanci na rozvoj diabetu 2. typu asi o 20 %.
- Avokádo a rakovina. Mononenasycená kyselina olejová obsažená v avokádu (a také oleji z oliv a ořechů) podle studie na 4 000 ženách může snižovat riziko rakoviny prsu. Podle jiné laboratorní studie může sloučenina v avokádu nazývaná avokatin B bojovat i proti leukémii (nádorové onemocnění).
- Zlepšování prostaty avokádem. Rostlinný sterol beta-sitosterol může zmírnit příznaky zvětšené prostaty. Avokádo obsahuje 4x více beta-sitosterolů než pomeranče, druhý nejbohatší ovocný zdroj.
- Avokádo pro kardiovaskulární zdraví. Avokádo plné nenasycených mastných kyselin, vlákniny, draslíku a tuků příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a může tak pomoci chránit před srdečními chorobami.
- Kožní onemocnění psoriáza a avokádo. Předběžné výzkumy avokáda ukazují, že používání speciálního krému obsahujícího avokádový olej a vitamín B12 po dobu 12 týdnů snižuje symptomy psoriázy stejně dobře jako konvenčně používaná kalcipotriolová mast. Avokádový krém však kůži dráždí méně.
- Avokádo může napomáhat také růstu vlasů, stimulovat menstruaci, lepšit průjem i bolest zubů.
Avokáda si můžete vypěstovat i sami doma – jednoduše z pecky
Zdravotní a kosmetické využití avokáda
Avokádo pomůže shodit přebytečná kila
Nezatracujte avokádo plné kalorií a tuků ani při hubnutí. Půl hrnečku guacamole vám poskytne ¼ doporučené denní dávky vlákniny (6 g). Vláknina vám pomůže cítit se plní a nepřejídat se.
Ačkoli v avokádu najdeme opravdu hodně tuku, jedná se především o zdravý mononenasycený tuk. Výzkum potvrdil, že může pomoci zúžit váš pas.
Avokádo pro zdravou pleť
Avokádo je zázrakem pro vaši pokožku, ať už ho sníte namazané třeba na chleba, nebo si ho namažete jako pleťovou masku na obličej. Antioxidanty obsažené v avokádu (například vitamín C, lutein a zeaxin) pomáhají pokožce udržet mladistvý vzhled a vyhladit vrásky, chrání i před UV zářením. Avokádová pasta pomáhá také na spálenou pokožku a s hojením ran. Kůru avokáda můžete použít také pro odlupování staré kůže i čištění pórů na obličeji i těle.
Avokádo vám udělá dobře na chlebu i jako pleťová maska
Avokádo pro zdravé vlasy
Avokádo obsahuje tuk, vitamíny B a E – živiny skvělé pro poškozené vlasy. Vyživí vlasové kutikuly, vlasy jsou méně suché a odolnější proti poškození. Výsledkem avokádové masky na vlasy může být lesklé, jemné profesionální ošetření vlasů za pár korun.
Avokádo pro lepší vstřebatelnost živin
Některých živiny rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E, K a antioxidant lykopen) vaše tělo vstřebá více, budete li je s nějakým tukem konzumovat.
Vychutnejte si avokádo bohaté na zdravé tuky třeba s rajčaty, salátem, růžovým grepem, pomerančem nebo vodním melounem
Potěšte své srdce avokádem bohatým na nenasycené tuky
Vaše tělo nějaký tuk potřebuje. Pomáhá s produkcí hormonů, podkládá vaše vnitřní orgány, udržuje zdravé vlasy a pokožku.Váš denní příjem kalorií by měl z 25 – 30 % pocházet z tuků (400 – 700 kalorií).
TIP: American Heart Association doporučuje, aby většina tuku, který přijímáte, byla nenasycená.
Nenasycené tuky obsahuje například avokádo, nasycené červené maso a mléčné výrobky. Avokádo může pomáhat vyrovnat také krevní tlak.
Zdravé tuky obsažené v avokádu při spívají k bezproblémové průchodnosti cév, která je důležitá pro zdraví mozku. Kromě toho napomáhají snižovat krevní tlak. Jelikož vysoký krevní tlak je jedním z faktorů, které způsobují pokles rozpoznávacích schopností, je exotické ovoce avokádo vhodnou prevencí proti degeneraci mozkových buněk a tedy i Alzheimerově chorobě.uvádí americký lékař, odborník na výživu a zdravý životní styl Steven G. Pratt (red. přeloženo a zkráceno)
Avokádový olej
Stejně jako avokáda, má i olej z nich vyrobený výjimečné účinky v kuchyni i kosmetice. Přidáním avokádového oleje do salátu zlepšíte absorpci alfa-karotenu, beta-karotenu i luteinu. Pomoci může také se suchými vlasy a pokožkou. Aplikace avokádového oleje na obličej u lidí majících mastnou pleť však doporučována není (je totiž podobně jako například kokosový olej komedogenní).
Avokádo ve vegetariánském a veganském jídelníčku
Avokádo je díky své krémové struktuře a výjimečnému nutričnímu složení skvělým pomocníkem všech, kdo se snaží vyhýbat živočišným produktům. Je skvělou ingrediencí krémových zmrzlin, a dá se také použít třeba místo vajíčka do pečení. Avokádo posypané černou solí na chlebu je od běžného slepičího vajíčka chuťově téměř neroznatelné.
Avokádo je šampionem studené, teplé, sladké i slané kuchyně
Nutriční hodnoty avokáda
100 g čerstvého avokáda obsahuje zhruba tyto složky (DDD =doporučená denní dávka)
Nutriční složky:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Užívání avokáda
Avokádo v kuchyni
Avokádo se hodí do salátů a díky své krémové struktuře i do zelených smoothies nebo dipů. Lahodné je také na způsob klasického guacamole s limetkovou šťávou, česnekem a rajčaty. Místo sýra plného nasycených tuků ho můžete přidat na vajíčkovou omeletu nebo na sendvič místo majonézy, která je dalším zdrojem nasycených tuků.
Místo másla nebo sýra si na chléb namažte rozmačkané avokádo, nebo použijte plátek avokáda jako náhradu majonézy v sendviči. Nejenže tak sníte mnohem méně kalorií, ale také se vyhnete nasyceným tukům a zvýšíte příjem mononenasycených tuků, které jsou dobré pro vaše zdraví.doporučuje Melanie Polk, dietní sestra a ředitelka vzdělání o výživě z Amerického institutu pro výzkum rakoviny z Washingtonu (red. přeloženo a zkráceno)
Dávkování avokáda
Orální dávky avokáda doporučené vědeckými výzkumy:
- při snižování cholesterolu se dávkování avokáda mění v závislosti na jiných tucích ve stravě
- při osteoartróze denně 300 mg specifického extraktu z avokádového oleje a sojových bobů
Nežádoucí účinky avokáda
Avokádo konzumované jako běžná potravina je pro většinu lidí pravděpodobně zcela bezpečné. Bezpečné je nejspíš i jako léčivo po dobu 2 let a při aplikaci na kůži až 3 měsíce. Avokádo má málo vedlejších účinků – 1 osoba užívající specifický olej z avokáda spolu s vitamínem B12 hlásila mírné svědění.
Pamatujte však, že avokádo kvůli vysokému obsahu tuku obsahuje i spoustu kalorií
Pro koho není avokádo vhodné?
Těhotné, kojící ženy a avokádo
O bezpečnosti užívání avokáda jako léku během těhotenství a kojení není dostatek důkazů. Nastávající a čerstvé maminky by jej proto měly raději užívat jen jako potravinu.
Lidé s alergií na latex
U lidí přecitlivělých na latex se může objevit také alergie na avokádo.
Se kterými léky avokádo neužívat?
Avokádo ovlivňuje léčivý přípravek warfarin
Bylo hlášeno, že avokádo snižuje účinek warfarinu, který se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Proč se tato interakce objevuje není jasné, před užíváním avokáda se při užívání warfarinu raději poraďte se svým lékařem.
FAQ – často kladené dotazy
Jak avokádo skladovat?
Moje avokádo není zralé. Co s tím?
Myslím, že je moje avokádo v nepořádku
Jak avokádo připravit?
Pěstování avokáda
Kdo by avokádo měl a kdo neměl jíst?
Má konzumace avokáda nějaké zdravotní benefity?
Praktické informace
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
POUŽITÉ ZDROJE
- 2018. Donald D. Hensrud, M.D., M.S., M.P.H. – Doctors and Medical Staff – Mayo Clinic. [ONLINE] Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/biographies/hensrud-donald-d-m-d-m-s-m-p-h/bio-20053543. [citováno 14. srpna 2018].
- 2018. FAQ — . [ONLINE] Dostupné z: http://www.iloveavos.com/faq/. [citováno 23. srpna 2018].
- Andrea Cespedes. 2018. Is Avocado Bad for Your Health? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/365283-is-avocado-bad-for-your-health/. [citováno 7. srpna 2018].
- AvocadoShop. 2018. FAQ about avocados – AvocadoShop. [ONLINE] Available at: https://www.avocadoshop-online.com/buy-avocados/faq-about-avocados/. [Accessed 23 August 2018].
- Avocado: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. 2018. Avocado: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-890/avocado. [citováno 7. srpna 2018].
- Avocados, raw, all commercial varieties Nutrition Facts & Calories . 2018. Avocados, raw, all commercial varieties Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2. [citováno 7. srpna 2018].
- Bates, R., 2007. The Avocado Cookbook. 1. vyd. China: Tudragons Books Ltd.
- Emily Shetler. 2018. 8 Cool Things You Can Do With Avocados | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/slideshow/1011610-8-surprising-uses-avocados/. [citováno 7. srpna 2018].
- Frequently Asked Questions about Avocados. 2018. Frequently Asked Questions about Avocados. [ONLINE] Dostupné z: http://www.nzavocado.co.nz/online/faqs.csn. [citováno 23. srpna 2018].
- iDNES.cz. 2018. Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravinách ničí mexickou přírodu – iDNES.cz. [ONLINE] Available at: https://ekonomika.idnes.cz/rostouci-obliba-avokada-nici-mexickou-prirodu-f47-/eko-zahranicni.aspx?c=A160905_090403_eko-zahranicni_nio. [Accessed 23 August 2018].
- Livestrong Contributor. 2018. 5 Things You Need to Know About the Health Benefits of Avocados | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/5285-need-health-benefits-avocados/. [citováno 7. srpna 2018].
- Love One Today®. 2018. Frequently Asked Avocado Questions – Love One Today®. [ONLINE] Dostupné z: https://loveonetoday.com/avocado-how-to/faqs-avocado/. [citováno 23. srpna 2018].
- Meg Campbell. 2018. Will You Get Fat From Eating an Avocado a Day? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/412000-will-you-get-fat-from-eating-an-avocado-a-day/. [citováno 7. srpna 2018].
- Melanie Polk. 2018. linkedin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.linkedin.com/in/melanie-polk-4470577/. [citováno 14. srpna 2018].
- Michele Turcotte, MS, RD. 2018. Are Avocados Good for Your Heart? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/315514-are-avocados-good-for-your-heart/. [citováno 7. srpna 2018].
- naturalways. 2018. Medicinal Value of Whole Foods. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/medValFd.htm. [Accessed 07 August 2018].
- Jessop, L., 2016. Avocado: 40 Smooth, Smashed, Chopped and Sweet Recipes. 1. vyd.: Kyle Books.
- Paula Martinac. 2018. Glycemic Index & Avocados | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/284671-glycemic-index-avocados/. [citováno 7. srpna 2018].
- Questions and Answers | California Avocado Commission . 2018. Questions and Answers | California Avocado Commission . [ONLINE] Dostupné z: https://www.californiaavocado.com/faqs. [citováno 23. srpna 2018].
- Rady Kutilům. 2018. Pěstování avokáda v květináči – Rady Kutilům. [ONLINE] Dostupné z: http://www.rady-kutilum.com/pestovani-avokada-v-kvetinaci-1278. [citováno 7. srpna 2018].
- Ramos-Jerz, M., 2007. Phytochemical analysis of avocado seeds (Persea americana Mill., c.v. Hass). 1. vyd. Mexiko: Cuvillier Verlag.
- Ravindran, P., 2017. The Encyclopedia of Herbs and Spices. 1. vyd. UK: CABI.
- Sarah Pflugradt, MS, RDN. 2018. Is It Healthy to Eat Avocados Every Day? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/354788-is-it-healthy-to-eat-avocados-every-day/. [citováno 7. srpna 2018].
- Schaffer, B., 2013. The Avocado: Botany, Production and Uses. 1. vyd. Boston: CABI.
- Sylvie Tremblay, MSc. 2018. What Are the Benefits of Eating Avocados? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/237285-what-are-the-benefits-of-eating-avocados/. [citováno 7. srpna 2018].
- SuperFoodsRx Blog » About Dr. Pratt. 2018. SuperFoodsRx Blog » About Dr. Pratt. [ONLINE] Dostupné z: http://drstevepratt.com/?page_id=9. [citováno 14. srpna 2018].
- Tracey Roizman, D.C.. 2018. What Are the Benefits of Avocado Oil? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/408594-what-are-the-benefits-of-avocado-oil/. [citováno 7. srpna 2018].
- Usman, M., 2015. The Health Benefits of Avocado – For Cooking and Health. 1. vyd.: Mendon Cottage Books.
- WebMD. 2018. Avocado Surprises « Food and Fitness. [ONLINE] Dostupné z: https://blogs.webmd.com/food-and-nutrition/2013/05/avocado-surprises.html. [citováno 7. srpna 2018].
- WebMD. 2018. Pictures of Avocados: Health Benefits, Cooking Tips, and More. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-avocados-health-benefits. [citováno 7. srpna 2018].