Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte:
- jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici,
- jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu,
- jaký je kompletní výživový profil aceroly,
- jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.
Acerola je ovoce s vysokým obsahem vitamínu C
Malý stálezelený hustý keř nebo nízký strom acerola roste v teplých tropických oblastech Jižní a Střední Ameriky, Kalifornie, Texasu, Mexika, Karibiku a Floridy. Drobné jasně červené plody dorůstají do velikosti 1 až 3 centimetrů. Ovoce acerola roste v trsech po dvou nebo třech plodech a obsahuje tři trojúhelníková semena. Vzhledem aceroly připomínají třešně, pravou třešní však nejsou.
Acerola se kazí už 4 hodiny po sběru. Rychle kvasí, do 3 – 5 dnů ztrácí většinu živin a stává se nejedlou. Při zmrazení se uchovává dobře, ale často se rozpadá. Používá se tedy v sušené formě nejčastěji při výrobě prášku kapslí, tablet a čerstvá jako džemy, sirupy a džusy. Pokud nejsou přidány konzervanty, rychle se však kazí i acerolový džus.
Důležité informace o ovoci acerola
- Známá také jako: Malpígie lysá, acerola cherry, Barbados cherry, West Indian Cherry, třešeň acerola, acerola berry, wild crepe myrtle, Malpighia glabra, Malpighia punicifolia, Malpighia emarginata, seriz, barbadoská třešeň
- Krajina původu: rovníková oblast – Jižní a Střední Amerika, Kalifornie, Texas, Mexiko, Karibik, Florida, Portoriko, Dominikánská republika, Haiti, Brazílie, Indie, Kanárské ostrovy, Ghana, Etiopie, Šrí Lanka, Havaj, Austrálie
- Prodává se ve formě: tablety, kapsle, prášek, džem, sirup, džus, vařená, pečená, mražená, žvýkací tablety, tinktura, polevy dortů, pudink, zmrzlina, ovocné saláty a poháry, želé, víno
- Dostupnost v ČR a SR – ano ve zpracované formě, čerstvou acerolu u nás prakticky nelze sehnat
Fakta o acerole
Věděli jste, že …
- Acerola má příjemnou chuť. Je kyselá, voňavá, nasládlá a trochu svíravá.
- Používá se v moderní i lidové medicíně. Tradičně se používá při problémech s játry, průjmech, úplavici a k prevenci kašle, chřipky a nachlazení.
- Podle U.S. department of Agriculture acerola obsahuje mnohem více vitamínu C než jiné potraviny (podobně jako camu camu). Podle jiné studie acerolu co do obsahu vitamínu C překonají jen šípky.
- Čerstvý acerolový džus obsahuje 13x více vitamínu C než stejné množství džusu pomerančového. Některé odborné zdroje uvádí, že 180 ml sklenice acerolového džusu obsahuje stejné množství vitamínu C jako 14 litrů džusu pomerančového.
- Nezralá zelená acerola vitamínu C obsahuje pravděpodobně ještě 2x víc.
- Kůra malpígie se někdy používá k čištění kůží.
- Článek publikovaný roku 2009 v Journal of Food Composition and Analysis uvádí, že acerolový džus obsahuje mnohem méně antioxidantů flavonoidů než syrová acerola.
VÍTE, ŽE z aceroly se vyrábí také víno, které si uchovává až 60 % původního obsahu vitamínu C?
Předpokládané účinky aceroly
Acerola se jako doplněk stravy užívá zejména pro svůj extrémně vysoký obsah vitamínu C.
Vitamín C (neboli kyselina askorbová) se podílí na vstřebávání a využití kolagenu v organismu, chrání sliznice a je prevencí kurdějů. Důležitý je také pro kalcifikaci zubů a kostí, správnou funkci imunitního systému, hojení ran, tvorbu hemoglobinu, růst a další metabolické funkce. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a možná i rakovinou. Jedna studie ukázala, že acerola bohatá na antioxidanty a vitamín C může pomoci zastavit růst rakoviny tlustého střeva.
O acerole existuje spousta tvrzení, ne všechny jsou však podpořeny vědeckými výzkumy. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je potřeba více studií a výzkumů.
Acerola může být potencionálně účinná:
- pomoc a prevence nachlazení i chřipky, otoků krku, krvácení sítnice, zubních kazů, infekce dásní, senné rýmy a poruch využití kolagenu
- antioxidant (chrání buňky před poskozením a zrychluje jejich obnovu)
- antimikrobiální ústní voda (čistí ústní dutinu od mikrobů)
- antidepresivum (navozuje dobrou náladu a zlepšuje duševní stav)
- antimykotikum (chrání před plísněmi a houbovitými onemocněními)
- diuretikum (podporuje močení)
- prevence poškození volnými radikály a prevece některých onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů vitamínu C a A
- prevence onemocnění srdce, kornatění cév a krevních sraženin
- proti průjmu a úplavici
- pro zlepšení pokožky, sliznic a vlasů
- pro zvyšování imunity a sportovní vytrvalosti
- díky svým stahujícím vlastnostem při kožních skvrnách, podpoře pružnosti pokožky i trávení
Acerola patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C
Vyšší dávky vitamínu C mohou urychlovat tvorbu proteinu zpomalujícího množení virů (interferon), posílit imunitní systém i zastavit růst nádorových buněk.
Acerola v kuchyni
Acerola může být součástí například nápojů, dezertů, dortových polev, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů a pohárů, želé a džemů. Vyrábí se z ní také víno.
Nutriční výživové hodnoty aceroly
Za nejvýznamnější považujeme velmi vysoký obsah vitamínu C. Acerolou a pomocí výrobků z ní lze velmi pohodlně a přirozeně nahradit výrobky se syntetickým vitamínem C, který není pro organismus v přirozené formě.
100 g syrové aceroly obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční hodnoty: | Vitamíny: | Minerály: |
sacharidy – 88 % – 7,7 g – 3 % DDD | vitamín A – 767 IU – 15 % DDD | vápník – 12 mg – 1 % DDD |
vláknina – 1,1 g – 4 % DDD | vitamín C – 1677 mg – 2796 % DDD | železo – 0,2 mg – 1 % DDD |
tuky – 8 % – 0,3 g – 0% DDD | vitamín B1 (thiamin) – 0 g – 1 % DDD | hořčík – 18 mg – 5 % DDD |
omega-3 mastné kyseliny – 44 mg | vitamín B3 (niacin) – 0,4 mg – 2 % DDD | fosfor – 11 mg – 1 % DDD |
omega-6 mastné kyseliny – 46 mg | vitamín B9 (folát, kyselina listová) – 14 mcg – 3 % DDD | fosfor – 11 mg – 1 % DDD |
bílkoviny – 4 % – 0,4 g – 1 % DDD | vitamín B5 (kyselina pantothenová) – 0,3 mg – 3 % DDD | draslík – 146 mg – 4 % DDD |
32 kalorií – 134 kJ – 2 % DDD | – | zinek – 0,1 mg – 1 % DDD |
voda – 91,4 g | – | měď – 0,1 mg – 4 % DDD |
popel – 0,2 g | – | selen – 0,6 mcg – 1 % DDD |
Užívání aceroly
Acerolu můžete jíst syrovou i ji použít při pečení a vaření. Acerolu v Česku pravděpodobně čerstvou neseženete. Protože rychle podléhá zkáze, prodává se u nás ve formě džusů či doplňků stravy. Narazit můžete i na mraženou acerolu, která se nejčastěji používá při výrobě smoothies.
Velké oblibě se těší acerola ve formě sušeného prášku. Vyrábí se z dehydratovaného acerolového džusu. Prášek se přidává například do nápojů, džusů a smoothies.
Dávkování aceroly
Žádný klinický výzkum bezpečnou doporučenou denní dávku aceroly zatím nepotvrdil. Protože acerola obsahuje zejména vitamín C, je při jejím užívání obecně odkazováno na jeho doporučené denní dávky.
Office of Dietary supplements doporučuje nekonzumovat více než 2000 mg (2 g) vitamínu C denně. Doporučená denní dávka vitamínu C je 90 mg pro muže, 75 mg pro ženy. Těhotné ženy potřebují 85 mg denně, kojící 120 mg a kuřáci cigaret + 35 mg denně.
Vždy důsledně dodržuje pokyny uvedené na příbalových letácích konkrétních výrobků.
Nežádoucí a vedlejší účinky aceroly
Acerola je díky vysokému obsahu vitamínu C silným antioxidantem. Má však i podobné nežádoucí účinky jako tento důležitý vitamín.
MedlinePlus varuje, že při pití acerolového džusu v kombinaci se suplementací vitamínu C hrozí předávkování. Podle Office of Dietary Supplements k vedlejším účinkům předávkování vitamínem C patří zažívací problémy – průjem, nevolnost, závratě, mdloby, časté močení, bolest hlavy, migréna, zvracení a trávicí křeče.
Tyto vedlejší účinky hrozí při užívání více než 2 g vitamínu C denně (v některých případech už při 1 g, a tedy 1000 mg denně). Objevit se může také zvýšená ospalost či nespavost.
Dlouhodobá nadměrná suplementace vitamínu C může způsobit problémy s ledvinami (symptomem může být bolest zad ve spodní části), zvýšit absorpci železa (což může u vzácné choroby hemochromatózy vést k otravě železem) a způsobit hemolýzu (což může vést k anémii). Při sběru aceroly se může objevit kontaktní dermatitida, a tedy kožní alergická reakce.
„V minulosti se zkoušelo podávání vysokých dávek až několika set miligramů vitaminu C denně, ale nepotvrdil se pozitivní účinek na lidské zdraví, naopak existuje riziko poškození ledvin,“
vysvětluje PharmDr. Lenka Zemanová z Alphega lékárny U Svatého Mikuláše v Lounech
Kdo by acerolu užívat neměl a pro koho není vhodná?
Acerola je ovoce, takže se u lidí může objevit alergie jako na kterékoliv jiné ovoce. Kvůli obsahu vitamínu C může dojít k předávkování, které se projeví nevolností.
Těhotné, kojící ženy a acerola
O bezpečnosti užívání aceroly během kojení a těhotenství neexistuje dostatek spolehlivých důkazů. Pokud jste těhotná nebo kojíte, užívání aceroly se raději vyhněte a stejně tak nadměrným dávkám vitamínu C.
Pacienti s dnou a acerola
Vitamín C obsažený v acerole může zvýšit hladinu kyseliny močové a tím zhoršit i onemocnění dnou.
Velké dávky aceroly mohou být kvůli vysokému obsahu vitamínu C rizikem vzniku ledvinových kamenů.
„Nejasnost panuje i kolem vitaminu C, kterému věří lékaři i pacienti. Jeho přijímání ve formě doplňků ale také bývá zpochybňováno a dokonce jsou známy nežádoucí zdravotní komplikace, které hrozí při konzumaci vysokých dávek vitaminu C. Jmenovat se z nich dá například vznik ledvinových kamenů,“
upozorňuje Předseda Mladých praktiků a praktický lékař MUDr. Norbert Král
Se kterými léky acerolu neužívat?
Pokud pravidelně užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy, konzultujte konzumaci aceroly nejdříve s vaším lékařem. Vliv může mít především na antikoncepční pilulky a další hormonální léky obsahující estrogen. Užívání aceroly může snižovat hladinu léku fluphenazine v krvi i antikoagulační aktivitu warfarinu.
Acerola a často kladené dotazy FAQ
Použité odborné zdroje a studie aceroly
- 2018. Too much vitamin C: Is it harmful? – Mayo Clinic . [ONLINE] Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030. [citováno 6. prosince 2018].
- Acerola: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. 2018. Acerola: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-608/acerola. [citováno 6. prosince 2018].
- Acerola, (west indian cherry), raw Nutrition Facts & Calories . 2018. Acerola, (west indian cherry), raw Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1807/2. [citováno 6. prosince 2018].
- Balch, P., 2002. Prescription for Herbal Healing. 1. vyd.: Penguin.
- Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil – ScienceDirect. 2018. Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil – ScienceDirect. [ONLINE] Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610001172. [citováno 6. prosince 2018].
- Bonnie Singleton. 2018. Side Effects of Acerola Powder. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/126715-side-effects-acerola-powder/. [citováno 6. prosince 2018].
- Burlando, B., 2010. Herbal Principles in Cosmetics: Properties and Mechanisms of Action. 1. vyd.: CRC Press.
- David Šupita – fornex.cz. 2018. PharmDr. Lenka Zemanová Lékárna U svatého Mikuláše Louny | idatabaze.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.idatabaze.cz/firma/214183-pharmdr-lenka-zemanova-lekarna-u-svateho-mikulase-louny/. [citováno 6. prosince 2018].
- Examine.com. 2018. Vitamin C – Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com. [ONLINE] Dostupné z: https://examine.com/supplements/vitamin-c/. [citováno 6. prosince 2018].
- Healthline. 2018. Acerola Cherry: Vitamin C, Fruit, Powder, and Benefits. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry#the-bottom-line. [citováno 6. prosince 2018].
- Janick, J., 2008. The Encyclopedi of Fruit and Nuts. 1. vyd.: CABI.
- Journal of Food Composition and Analysis – Elsevier. 2018. Journal of Food Composition and Analysis – Elsevier. [ONLINE] Dostupné z: https://www.journals.elsevier.com/journal-of-food-composition-and-analysis. [citováno 6. prosince 2018].
- Office of Dietary Supplements (ODS) . 2018. Office of Dietary Supplements (ODS) . [ONLINE] Dostupné z: https://ods.od.nih.gov. [citováno 6. prosince 2018].
- Malpighia emarginata – Wikipedia. 2018. Malpighia emarginata – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Malpighia_emarginata. [citováno 6. prosince 2018].
- Malpighia glabra – Wikipedia. 2018. Malpighia glabra – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Malpighia_glabra. [citováno 6. prosince 2018].
- Malpígie lysá – Wikipedie. 2018. Malpígie lysá – Wikipedie. [ONLINE] Available at: https://cs.wikipedia.org/wiki/Malp%C3%ADgie_lysá. [citováno 6. prosince 2018].
- Miyashita, R., 1964. Reproductive Morphology of Acerola (Malpighia Glabra L.). 1. vyd.: Hawaii Agricultural Experiment Station.
- Netto, L., 1989. Acerola: a cereja tropical. 1. vyd.: NBL Editora.
- Petr Kvapil, Lira IS s.r.o.. 2018. Mladí praktici | Informace pro mladé praktiky. [ONLINE] Dostupné z: http://www.mladipraktici.cz. [citováno 6. prosince 2018].
- Praktický lékař Pankrác. 2018. Praktický lékař Pankrác – MUDr. Norbert Král. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ordinacepankrac.cz. [citováno 6. prosince 2018].
- Ronzio, R., 2003. The Encyclopedia of Nutrition and Good Health. 1. vyd.: Infobase Publishing.
- Salunkhe, D., 1995. Handbook of Fruit Science and Technology: Production, Composition, Storage, and Processing. 1. vyd.: CRC Press.
- Sandi Busch. 2018. What Is Acerola Cherry?. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/115854-acerola-cherry/. [citováno 6. prosince 2018].
- Shweta Singh. 2018. The Best Natural Sources of Vitamin C. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/402676-the-best-natural-source-of-vitamin-c/. [citováno 6. prosince 2018].
- Small, E., 2011. Top 100 Exotic Food Plants. 1. vyd.: CRC Press.
- Simons, A., 2013. The Healing Power of Plants: Medical Plants from Abuta and Acerola to Yohimbe and Yucca: a Practical Selection. 1. vyd.: MayaMedia Verlag.
- Simopoulos, A., 2003. Plants in Human Health and Nutrition Policy. 1. vyd.: Karger Medical and Scientific Publishers.
- Tannis, A., 2009. Feed Your Skin, Starve Your Wrinkles: Eat Your Way to Firmer, More Beautiful Skin with the 100 Best Anti-Aging Foods. 1. vyd.: Fair Winds Press.
- U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2018. USDA. [ONLINE] Dostupné z: https://www.usda.gov. [citováno 6. prosince 2018].
- Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil – ScienceDirect. 2018. Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil – ScienceDirect. [ONLINE] Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610014019. [citováno 6. prosince 2018].
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
- 1 Acerola je ovoce s vysokým obsahem vitamínu C
- 2 Důležité informace o ovoci acerola
- 3 Předpokládané účinky aceroly
- 4 Nutriční výživové hodnoty aceroly
- 5 Užívání aceroly
- 6 Dávkování aceroly
- 7 Nežádoucí a vedlejší účinky aceroly
- 8 Kdo by acerolu užívat neměl a pro koho není vhodná?
- 9 Acerola a často kladené dotazy FAQ
- 10 Použité odborné zdroje a studie aceroly