Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus.
V podrobném profilu chlorelly zjistíte:
- jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici,
- jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu,
- jaké jsou kompletní výživové hodnoty chlorelly,
- jak chlorellu bezpečně dávkovat,
- jaké má chlorella negativní vedlejší účinky a kdo by ji neměl užívat,
- odkud chlorella pochází a jak se pěstuje.
Chlorella je přírodní, čistý a koncentrovaný zdroj důležitých živin
Chlorella je jednobuněčná, sladkovodní, tmavě zelená (nebo modrozelená) řasa. Užívá se samostatně jako prášek nebo v celé řadě výživových doplňků. Z chlorelly se vyrábí kapsle, tvrdé tablety a tekuté extrakty. Používá se i jako potravinářská přísada, kdy potraviny přirozeně zabarvuje a obohacuje o živiny.
Chlorella je přirozený a čistý zdroj rostlinných bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, chlorofylu, vitamínů, antioxidantů i minerálů. Může obsahovat látky účinné proti bakteriím, houbám, nádorům i virům a urychlovat hojení poškozené tkáně.
Chlorella byla objevena po druhé světové válce v 19. století. Zdravotní přínosy začaly být studovány v Japonsku od 60. let. Jako potravina se ale běžně konzumuje stovky let.
Zajímavá fakta o chlorelle
Věděli jste, že …
- Chlorella je nejbohatším známým zdrojem chlorofylu. Obsahuje ho téměř 10x více než vojtěška, ze které se chlorofyl pro komerční využití nejčastěji získává.
- Chlorofyl čistí střeva, játra a krev, urychluje hojení ran a brání karcinogennímu toxinu aflatoxin (ten se nachází například v plesnivých zrnech, luštěninách a arašídech) poškozovat DNA. Chlorofyl může také blokovat některé toxiny způsobující rakovinu, snižovat místní záněty a působit jako vnitřní pachový deodorant. Nachází se zejména v zelené listové zelenině. Problémem je, že zelená zelenina chlorofylu obsahuje pouze kolem než 0,5 %. Chlorella obsahuje 3 až 5 % chlorofylu.
Zásadité pH zelených potravin podporuje léčení všech typů zánětů, které mohou v organismu probíhat. Zelené potraviny výrazně povzbuzují činnost imunitního systému a to jak přímo, tak i nepřímo.vysvětluje MUDr. Miloslav Lacina (red. upraveno)
- Aby chlorellu lidé mohli dobře strávit, musí se nejprve narušit její buněčná stěna. Chlorella je poté 2x stravitelnější a představuje ohromný zdroj koncentrované výživy.
- Chlorella je jedním z nejstarších organismů na Zemi. Jak ukazují fosílie, genetická integrita (celistvost a stálost) chlorelly zůstává stejná již více než 2 miliardy let. Člověk pro pěstování vybral ty nejlepší kmeny chlorelly, nezměnil však její genetickou strukturu.
- Chlorella se pěstuje v tekutém prostředí čisté vody a výživných látek bez toxinů a stopových prvků. Chlorella je proto čistá potravina. Neobsahuje toxické zbytky ani chemické přísady.
- Bazény pro pěstování chlorelly například v japonské Okinawě s ideálním podnebím pro její rychlý růst mají průměr přes 54 metrů. Chlorella se sbírá, vysuší a rozdrtí na prášek, který lze konzumovat samotný. Dále se z něj vyrábí pasta, ze které se vyrábí tablety.
- Chlorella je zároveň jednou z nejrychleji rostoucích rostlin. Byla zkoumána také jako možný obnovitelný zdroj pohonných hmot pro zemědělskou techniku.
Pokud chcete užívat pouze samotnou chlorellu, pod značkou Blendea pro vás vyrábíme kapsle s BIO práškem z čisté taiwanské chlorelly.
Denní dávka jsou 3 kapsle s 1500 mg chlorelly, které pouze zapijete čistou vodou. Nemusíte připravovat žádné recepty ani směsi a denní dávku cenných živin přijmete v okamžiku.
Důležité informace
- Další názvy: chlorella, Chlorella vulgaris, Chlorella pyrenoidosa, Parachlorella kessleri, Chlorella SP, Chlorella sorokiniana
- Krajina původu: nejčastěji Asie – Japonsko a Taiwan, Nový Zéland, Evropa, Austrálie
- Vyrábí se ve formách: kapslí a tobolek, tvrdých tablet, jemného sušeného prášku, tekutého extraktu, kapek a různých potravin s obahem sušené chlorelly
- Dostupnost v ČR a SR – ano v prodejnách zdravé výživy, v e-shopech a lékárnách
Účinky chlorelly
Pro objektivní hodnocení účinnosti chlorelly je potřeba více vědeckých důkazů a studie pořád probíhají. Věda některé předpokládané účinky chlorelly nepotvrdila, přesto by mohla být minimálně díky vysokému obsahu živin přínosná pro ty, kdo jejich trpí jejich nedostatkem.
Chlorella je poměrně bohatým zdrojem některých vitamínů a minerálních látek, což může být tělu prospěšné. Účinky Chlorelly na imunitní systém ani přesvědčivé důkazy o schopnosti potírat nádorové bujení se však nikdy nepotvrdily.uvádí MUDr. Hana Ferdinandová (red. upraveno)
Klinický výzkum žádná tvrzení definitivně neprokázal, výzkumy byly prováděny většinou na zvířatech nebo na buňkách ve zkumavkách.
- Podle Americké společnosti pro boj s rakovinou může mít chlorella některé protirakovinné vlastnosti a může také zpomalit růst rakovinných buněk.
- Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že chlorella obsahuje antioxidanty vitamín C a karotenoidy, i vysokou koncentraci vitamínů B. Antioxidační aktivita umožňuje neutralizovat škodlivé volné radikály, které přispívají k poškozování DNA a rakovině.
- Jako pomocníka chlorellu její zastánci používají nejčastěji k předcházení nachlazení, demenci i rakovině, snížení nežádoucích účinků ozařování, chemoterapie i hladiny cholesterolu, zlepšení reakce těla na očkování proti chřipce, zvýšení počtu bílých krvinek pro obranu proti infekcím (zejména u pacientů nakažených HIV nebo s rakovinou), jako ochranu těla před zářením a toxickými kovy (například olovo a rtuť) i zpomalovač stárnutí.
- V Japonsku testovali účinky chlorelly na pokles kognitivních funkcí a stárnutí u myší. Studie z roku 2009 naznačuje, že dlouhodobé užívání chlorelly snižuje oxidační stres a může zpomalovat stárnutí.
- Chlorella je používaná také k zlepšení trávení (podporuje zdravou střevní mikroflóru – zvyšuje prospěšné střevní bakterie, které pomáhají předcházet žaludečním nevolnostem nebo třeba průjmům), vysokého krevního tlaku, příznaků anémie i jako pomoc při léčbě vředů, kolitidy, Crohnovy choroby, zácpy, divertikulózy, zápachu z úst, hypertenze a fibromyalgie.
- Někteří ji používají jako prevenci žaludečních vředů, antioxidant, pro zvýšení energie a detoxikaci, jako zdroj hořčíku pro duševní zdraví a uvolnění svalů, zmírnění premenstruačního syndromu a snížení astmatických záchvatů. Používá se také pro zlepšení imunitního systému a nízké hladiny vitamínu B12.Chlorella aplikovaná na kůži může pomoci zmírnit kožních vředy, vyrážky způsobené ozařováním, pohlavně přenosnou nemocí Trichomonádová infekce nebo bílých skvrn na pohlavních orgánech nazývaných vulvární leukoplakie.
Zdá se, že chlorella spouští geny řídící způsob, jakým buňky normálně inzulín používají v těle. Výzkum ukázal, že chlorella teoreticky může pomoci napravit problémy metabolického syndromu. Není to však kouzelná hůlka, ale jedno z dalších preventivních opatření, podobně jako cvičení a sledování vaší stravy.říká profesor neurochirurgie a anatomie na Virginia Commonwealth University Randall Merchant
Zvyšování energie, podpora hubnutí a zlepšení celkového zdraví chlorellou
Chlorella může redukovat tělesný tuk, pomoci při trávení, detoxikaci i boji proti obezitě. Pomáhat může také s posílením imunity, snížováním rizika rakoviny a demence, zvyšováním energie, i s depresí. Vědecký výzkum však tyto účinky chlorelly zatím plně nepodpořil.
Chlorella v rámci detoxikace čistí organismus od těžkých kovů
Těžké kovy poškozují struktury živých organismů. Jsou rizikové pro zdraví člověka.
Jsou všude kolem nás a hromadí v živých tkáních. Mezi ty nejtoxičtější a nejnebezpečnější těžké kovy řadíme olovo, rtuť, arsen nebo kadmium. To jsou také ty, kterým je lidský organismus vystavován nejčastěji.
Vzpomeňme například tolik diskutované amalgámové plomby s obsahem rtuti. Těžké kovy najdeme také v dalších předmětech kolem nás. I v běžné domácnosti mohou být skryty v úklidových a čisticích prostředcích, dokonce v obalech, nádobí, hračkách nebo bižuterii.
K nejvýznamnějším zdrojům znečištění patří zpracování kovů a průmyslové využití. Je to těžba a metalurgie, automobilový průmysl, výroba barviv nebo plastů. Těžké kovy se však v přírodě vyskytují také jako produkty farmaceutického průmyslu.
Svoji roli hraje samozřejmě také zemědělství a nebezpečná hnojiva. Z kontaminované půdy se přitom těžké kovy dostávají do vody a ovzduší. Ve svých pletivech je ukládají rostliny pěstované ve znečištěné půdě. Rostlinnou potravou se dostávají do orgánů živočichů a člověka, který je na konci potravinového řetězce.
Rtuť, olovo nebo kadmium se na talíř mohou dostat i z mořských ryb, které osídlují znečištěné mořské vody. Na to upozorňuje i RNDr. Anna Strunecká, DrSc. ve své publikaci Doba jedová. Právě velké mořské ryby jako je oblíbený tuňák, mečoun či žralok mají být největším zdrojem příjmu rtuti potravou.
V čem spočívá nebezpečí těžkých kovů?
- Těžké kovy poškozují především nervový systém a cévní soustavu.
- Hromadí se ve tkáních a orgánech, zejména v játrech a ledvinách a snižují jejich funkci.
- Údajně stojí za mnohými chronickými zdravotními potížemi.
- Představují jeden z faktorů, který způsobuje chronické záněty.
- Narušují jednotlivé funkce imunitního systému.
- Jsou jim připisovány i karcinogenní účinky.
Usazování těžkých kovů ve tkáních je postupné a účinky se neprojeví hned. Jejich působení nemusí být delší dobu přímo patrné.
- Těžké kovy způsobují oxidativní stres.
- Poškozují strukturu buněčných membrán.
- Působí jako enzymatické jedy.
Molekulárně se přímo vážou do látek, které jsou základem živých organismů (enzymy, bílkoviny, nukleové kyseliny). Ve tkáních obsazují místa, která patří esenciálním minerálním látkám. Těžké kovy obsazují volné vazby. Například:
- olovo nahrazuje vápník v kostech
- kadmium nahrazuje zinek
- arsen nahrazuje fosfor
- nikl nahrazuje hořčík nebo měď
Na hromadění těžkých kovů ve tkáních má vliv i nedostatek minerálů. Významným zdrojem celé řady cenných minerálů je právě BIO chlorella. To z ní dělá přírodní detoxikační prostředek. Ale nejde jenom o samotný obsah minerálů.
Jak chlorella pomáhá detoxikaci od těžkých kovů?
- Dodává tělu potřebné minerály. Znesnadňuje tak vazbu těžkých kovů.
- Působí zásaditě. Právě kyselé prostředí jde ruku v ruce s hromaděním toxinů ve tkáních.
- Je nejenom zdrojem minerálů, ale také cenných vitamínů. Řada z nich funguje jako antioxidanty. Antioxidanty jsou prospěšné při detoxikačních a regeneračních procesech v organismu.
- Díky obsahu vlákniny podporuje vylučování škodlivin prostřednictvím zažívacího traktu.
- BIO chlorella je užitečná také pro obsah proteinů a aminokyselin.
- Mimo to je významným zdrojem chlorofylu, kterému jsou rovněž připisovány detoxikační účinky.
Chlorella po 8 týdnech silně podporuje imunitu, zjistila studie
Vědci z Jižní Koreji v randomizované klinické studii na lidech zveřejněné v Nutrition Journal potvrdili, že krátkodobé užívání doplňků stravy s chlorellou může zdravým lidem podpořit imunitu i léčbu zánětů.
8 týdnů užívání chlorelly stačí k tomu, aby se zvýšila aktivita NK buněk, která je hlavní zbraní naší vrozené rezistence proti různým patogenům. Dokáže rychle zabít nádorové buňky i buňky infikované virem, bakteriemi a parazitárními infekcemi.
Výzkumníci z univerzity Yonsei a Daesang.Co.Ltd tvrdí:
„Výsledky naší klinické studie na lidech, stejně jako rostoucí množství literatury, podporují tvrzení o prospěšném imunostimulačním účinku chlorelly jako doplňku stravy.„
Testované skupině posilněné chlorellou významně vzrostly hladiny interferonu-gamma (IFN-gamma) a interleukinu-1 beta (IL-1 beta). IFN-gamma je životně důležitá pro vrozenou a adaptivní imunitu proti virovým infekcím, zatímco IL-1 beta hraje důležitou roli při zánětlivých reakcích.
Korejští vědci shrnují svoji studii:
„Osmi týdenní užívání chlorelly u zdravých Korejců zvýšilo NK buněčnou aktivitu, produkci IFN-gamma IL-1 beta. Změny aktivity NK buněk mají navíc pozitivní vliv na aktivity v cytokinech po zákrocích.„
Podrobnosti studie vlivu chlorelly na imunitu
Vědci vybrali 51 zdravých Korejců. Výzkum byl skutečně objektivní – randomizovaný, dvojitě zaslepený a kontrolovaný placebem.
Účastníci byli náhodně rozdělení do dvou skupin. Jedni denně po dobu 8 týdnů dostávali 5 gramů chlorelly v tabletách, druzí placebo (neúčinnou látku ve formě tabletek, které chutnaly a vypadaly jako ty chlorellové – ale žádnou aktivní látku neobsahovaly).
Výsledky výzkumu ukázaly, že aktivita NK buněk u skupiny, která dostávala chlorellu, vzrostla přibližně o 10 %. U skupiny s placebem došlo k mírnému (statisticky nevýznamnému) poklesu.
Vitamín B12, proteiny, chlorella a vegani
Chlorella je vzácným rostlinným zdrojem vitamínu B12, což ocení zejména vegani a vegetariáni. Není však doporučováno spoléhat na ni jako na výhradný zdroj, a doplňovat B12 i jinak.
Avšak protein z chlorelly je lidským tělem absorbován téměř stejně jako třeba z vajec nebo mléka. Chlorella je proto pro vegany a vegetariány také skvělým a bezpečným zdrojem bílkovin.
Fibromyalgie a chlorella
Fibromyalgie způsobuje svalovou bolest, únavu a skvrny na těle. Není známa její příčina ani přesná léčba. Podle lékařského centra University of Maryland by příznaky fibromyalgie mohla snižovat právě chlorella. I zde je však třeba více výzkumů.
Nutriční (výživové) hodnoty chlorelly
Produkty z chlorelly se výrazně liší podle toho, jak byla pěstována, sklízená i zpracovávaná. Sušené přípravky z chlorelly mohou mít 7 až 88 % bílkovin, 6 % až 68 % sacharidů a 7 až 75 % tuků.
Chlorella je bohatá na rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny. Chlorella s vysokým obsahem chlorofylu nabízí organismu také hořčík a železo.
Ve 100 gramech chlorelly je přibližně:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Užívání a dávkování chlorelly
Chlorella se užívá ideálně půl hodiny před jídlem. Tablety je vhodné rozkousat a zapít dostatečným množství tekutin. Prášek můžete smíchat například se smoothie nebo přidat do jídla.
Pokud chlorellu užíváte dlouhodobě, doporučuje se dávkovat ji 1 – 3x denně. Po každých 3 týdnech je vhodné udělat 7 denní pauzu. Při ústním, krátkodobém užívání (do 2 měsíců) je chlorella pravděpodobně zcela bezpečná.
Pokud užíváte kapsle nebo tabletky, vždy je užívejte podle příbalové informace a doporučení výrobce.
Tip: Užívejte chlorellu z Taiwanu v přísně hlídané BIO kvalitě. Denní dávka jsou 3 kapsle s čistou chlorellou bez přídatných látek. Doporučená denní dávka obsahuje 1500 miligramů.
Jak chlorellu používat v kuchyni?
Chlorellový prášek rozmíchaný ve sklenici vody či ovocné nebo zeleninové šťávy, kaši nebo smoothie může být alternativou běžné snídaně, svačinky či lehké večeře.
Základní pravidlo zní – nevařit. Chlorella by neměla být vystavována vysokým teplotám, kdy dochází k degradaci obsažených bioaktivních látek. Chlorella se tedy nevaří (ani nijak jinak tepelně neupravuje). Může se stát zdravou ingrediencí pokrmů studené kuchyně. Samozřejmě ji najdeme i ve vegetariánské nebo raw kuchyni.
Do jakých jídel přidat chlorellu v prášku?
- ovocné šťávy, džusy a smoothies
- polévky (zejména studené)
- saláty, dresingy, dipy
- ovesné a jiné obilninové kaše
Recepty s chlorellou
Vylepšete své běžné recepty. Vezměte třeba ten na své oblíbené smoothie, studenou polévku nebo obilninovou kaši. K ingrediencím jednoduše vmíchejte půl čajové lžičky chlorelly a postarejte se o to, aby se v pokrmu důkladně promíchala (nejlépe pomocí mixéru).
Taková dávka chlorelly nenaruší výslednou chuť pokrmu, ale dokáže ho obohatit o cenné nutrienty.
Hledáte inspiraci pro své kulinářské výtvory? Konkrétní recepty, třeba na dezert v podobě čokoládového krému s avokádem a chlorellou najdete v článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte.
Nežádoucí a vedlejší účinky chlorelly
Chlorella je v podstatě velmi bezpečnou potravinou a její vedlejší účinky nebývají nijak závažné, neohrožují život a většinou rychle odezní.
Doba zvykání si na chlorellu je u každého jiná. Pokud se u vás vyskytne některý z projevů, doporučuji omezit užívání chlorelly, případně snížit dávku. Tělo si většinou zvykne.
Mezi nejčastější nežádoucí vedlejší účinky zejména v prvním týdnu užívání patří průjem, nevolnost, plynatost, zelené zbarvení stolice, žaludeční křeče, akné, pupínky a podráždění pleti.
Chlorella může způsobovat vážné alergické reakce včetně astmatu a dýchacích problémů. Alergie na chlorellu se projevuje nejčastěji vyrážkou nebo svěděním.
Dalším nežádoucím účinkem může být i zvýšená citlivost na sluneční záření. Především lidem se světlou pletí bývá při pobytu na sluníčku doporučováno používat opalovací krémy s vyšším UV ochranným faktorem.
POZOR: Chlorella není náhradou léčby a nefunguje jako prevence nemocí. Jde pouze o zdravou potravinu, resp. superpotravinu.
Chlorella by neměla být používána místo konvenční medicíny. Mnoho zdravotních přínosů chlorelly zatím nebylo vědecky prokázáno.
Při kupování chlorelly si ověřte, jakého má výrobce dodavatele, jestli je chlorella v BIO kvalitě, čistá a bezpečná.
Chlorella – velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví.
I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?
Znamená nákup nekvalitní chlorelly špatné účinky?
Chcete-li předejít nežádoucím účinkům, objednejte si chlorellu z kvalitních a ověřených zdrojů, ideálně čistou BIO taiwanskou chlorellu značky Blendea v kapslích.
VÍTE, ŽE pro pěstování chlorelly je nejtypičtější Taiwan, Japonsko, Čínu a Koreu?
Z provedeného testu vyplývá, že nejvyšší kontaminaci škodlivinami má chlorella z Číny a z Japonska. Chlorella z Taiwanu je nejčistší a nejkvalitnější.
Pokud chcete předejít nechtěným stavům a nechcete při konzumaci škodit svému tělu, dávejte si pozor na to, z jakého zdroje vaše chlorella pochází. Právě proto jsme si vybrali taiwanskou chlorellu i my.
Lékaři chlorellu nedoporučují různým skupinám lidí
Jsou mezi námi takoví, kteří by chlorellu neměli užívat vůbec, nebo pro ně v některých obdobích není vhodná. U těchto skupin doporučuji konzultovat užívání chlorelly s lékařem.
Děti
Děti do 3 let by neměly konzumovat chlorellu ve formě tvrdých tablet nebo tobolek, protože ještě nemají dobře vyvinutý polykací reflex. Zároveň se těmto dětem nedoporučuje užívat žádné doplňky sravy, pokud lékař nerozhodne jinak a vysloveně vám nějaké nedoporučí. Děti od 3 let již mohou užívat chlorellu i doplňky a to v polovičních dávkách.
Těhotné ženy
Ohledně těhotných se názory liší. Chlorella jako zdroj živin, by těhotným ženám měla pomoci předejít zdravotním problémům – otokům a chudokrevnosti.
Měla by také chránit plod před toxickými chemikáliemi (dioxiny). Na toto téma nebyl ale dosud proveden dostatek výzkumů, které by přesný vliv prokázaly.
Těhotným ženám se všeobecně nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy, takže ani chlorellu a výrobky z ní.
Kojící ženy
V jejich mateřském mléce se při konzumaci chlorelly objevuje menší počet dioxinů.
Užívání chlorelly může mít dobrý vliv i na rozvoj imunity kojence, díky zvýšení hodnoty IgA v mateřském mléce.
Existují opačné názory, které užívání při kojení nedoporučují, protože vlivem chlorelly jsou špatné látky z těla (detoxikace) vylučovány tělními sekrety, a tedy i mateřským mlékem.
Lidé užívající léky na ředění krve
Vitamín K v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve, což pro pacienty představuje komplikace.
Lidé po transplantaci
Užívání chlorelly by se měli vyhýbat i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu. Chlorella posiluje obranyschopnost a následkem může být problém s přijetím nebo odmítnutí transplantovaného orgánu tělem.
Lidé citliví na jód
Pokud jste citliví nebo alergičtí na jód, měli byste vědět, že chlorella také může obsahovat jód.
Lidé s autoimunitním onemocněním
Chlorella posiluje imunitní systém, následkem může být vyšší výskyt příznaků autoimunitního onemocnění.
Alergici na plíseň
Chlorella může způsobit alergickou reakci také u lidí alergických na plíseň.
Maximální benefity vs. minimální vedlejší účinky
Výše uvedené vedlejší účinky, případně alergické reakce mohou být rizikem a je dobré o nich vědět, než s chlorellou začnete. Vyskytují se ale velmi zřídka a když už se objeví, většinou velmi rychle vymizí. Chlorellu konzumujeme kvůli jejím skvělým vlastnostem. Tyto vlastnosti jistě převáží nad nízkým rizikem vzniku nežádoucích účinků.
Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz
Praktický lékař pro dospělé MUDr. Leoš Russitzki
Shrnutí benefitů chlorelly
- detoxikace organismu, protizánětlivé účinky, snížení rizika vzniku rakoviny
- zlepšení imunity
- vysoký obsah vitamínů
- zpomalení předčasného stárnutí
- pomoc při trávení, udržování střevní mikroflóry
- bohatý zdroj bílkovin
- vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem – hypertenzí
Se kterými léky chlorellu neužívat?
Léky snižující imunitní systém
Chlorella může posilovat imunitní systém a omezovat účinnost léků používaných k jeho snižování. Léky snižující funkci imunitního systému zahrnují například azathioprin (Imuran), basiliximab (Simulect), cyklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mykofenolát (CellCept), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone) nebo kortikostreroidy (glukokortikoidy).
Léky obsahující látku Warfarin
Chlorella obsahuje spoustu vitaminu K, který v těle napomáhá srážení krve. Látka Warfarin (Coumadin) se používá naopak ke snižování krevní srážlivosti a chlorella tedy může účinek Warfarinu snižovat.
Vitamín C a chlorella
Chlorella váže těžké kovy. Vitamín C však tyto vazby narušuje. Pokud užíváte vitamin C, konzumujte chlorellu minimálně s hodinovým odstupem.
Nezapomeňte, že čistou taiwanskou chlorellu v prvotřídní BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod českou značkou Blendea.
Balení obsahuje 90 kapslí a je určeno na 3 měsíce. Užívejte 3 kapsle denně s obsahem 1500 miligramů čisté chlorelly. Klikněte na tlačítko a objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.
Chlorella a často kladené dotazy FAQ
Další profily superpotravin:
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
Použité odborné zdroje a vědecké studie chlorelly
- Andrea Cespedes. 2018. What Are the Dangers of Chlorella? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/185781-what-are-the-dangers-of-chlorella/. [citováno 13. července 2018].
- Bewicke, D., 2009. Chlorella: The Emerald Food. 1. vyd. Berkeley: Ronin Publishing.
- Chlorella: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. 2018. Chlorella: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella. [citováno 13. července 2018].
- Chlorella – Wikipedia. 2018. Chlorella – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorella. [citováno 13. července 2018].
- Clay McNight . 2018. What Is Chlorella Good For? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/383250-what-is-chlorella-good-for/. [citováno 13. července 2018].
- Commitment to Privacy – Virginia Commonwealth University. 2018. Commitment to Privacy – Virginia Commonwealth University. [ONLINE] Dostupné z: https://medschool.vcu.edu/expertise/detail.html?id=rmerchan. [citováno 14. srpna 2018].
- Česká veganská společnost. 2018. Musím užívat doplňky vitaminu B12, když užívám chlorellu? – Česká veganská společnost. [ONLINE] Dostupné z: http://veganskaspolecnost.cz/musim-uzivat-doplnky-vitaminu-b12-kdyz-uzivam-chlorellu/. [citováno 13. července 2018].
- Dallen, M., 2010. ZELENÉ POTRAVINY : Když jídlo je naším lékem-mladá pšenice, mladý ječmen, Alfalfa, Spirulina, Chlorela, Mořské řasy, Zelenina. 1. vyd. Praha: Ratio Bona. ISBN 978-80.254-4590-7.
- Drucker, M., 2002. Chlorella: the key to health, vitality and longevity : the whole food supplement that is nature's answer for today's most perplexing health problems. 1. vyd.: Health & Happiness Pub.
- Jak užívat chlorellu – dávkování | Rebelia.cz. 2018. Jak užívat chlorellu – dávkování | Rebelia.cz. [ONLINE] Dostupné z: http://chlorella.rebelia.cz/jak-uzivat.html. [citováno 13. července 2018].
- Jody Braverman. 2018. Benefits & Uses for Chlorella Powder | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/243612-benefits-uses-for-chlorella-powder/. [citováno 13. července 2018].
- Lee, W., 1998. Chlorella. 1. vyd.: McGraw Hill Professional.
- Ley, B., 2003. Chlorella: The Ultimate Green Food : Nature's Richest Source of Chlorophyll, DNA & RNA : a Health Learning Handbook. 1. vyd. Detroit Lakes: BL Publications.
- Medical News Today. 2018. Chlorella: Nutrition facts and possible health benefits. [ONLINE] Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320067.php. [citováno 13. července 2018].
- naturalways. 2018. Chlorella. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/chlorella.htm. [citováno 13. července 2018].
- naturalways. 2018. Chlorella Healing Properties. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/chlorella-healing-properties.htm. [citováno 13. července 2018].
- naturalways. 2018. Chlorella Nutritional Analysis. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/chlorella-nutritional-analysis.htm. [citováno 13. července 2018].
- Rachel Venokur-Clark. 2018. Chlorella Facts | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/174519-chlorella-facts/. [citováno 13. července 2018].
- RegistrLékařů.cz – Lékař MUDr. Miloslav Lacina, Praktičtí lékaři Hradec Králové. 2018. RegistrLékařů.cz – Lékař MUDr. Miloslav Lacina, Praktičtí lékaři Hradec Králové. [ONLINE] Dostupné z: https://www.registrlekaru.cz/ordinace-prakticti-lekari-miloslav-lacina-18671/. [citováno 14. srpna 2018].
- Seaweed, chlorella, dried Nutrition Facts & Calories . 2018. Seaweed, chlorella, dried Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: http://nutritiondata.self.com/facts/custom/569428/2. [citováno 13. července 2018].
- WebMD. 2018. Chlorella: Uses and Risks. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/chlorella-uses-and-risks. [citováno 13. července 2018].
- 1 Chlorella je přírodní, čistý a koncentrovaný zdroj důležitých živin
- 2 Účinky chlorelly
- 3 Nutriční (výživové) hodnoty chlorelly
- 4 Užívání a dávkování chlorelly
- 5 Nežádoucí a vedlejší účinky chlorelly
- 6 Shrnutí benefitů chlorelly
- 7 Se kterými léky chlorellu neužívat?
- 8 Chlorella a často kladené dotazy FAQ
- 9 Použité odborné zdroje a vědecké studie chlorelly
[…] srdce), mořské plody, ryby (makrela, losos, úhoř, sleď, pstruh), mléko, sýry, řasy (chlorella, […]
[…] vlákninové tablety, které obsahují probiotické bakterie, vitamín C, jablečnou vlákninu a zelenou řasu chlorellu. Nedostatečné zažívání a problémy s trávením bývá jedním z hlavních důvodů pomalého […]