Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

protizanetlive-potraviny

 

Co přesně je zánět v těle a kdy vzniká?

Zánět je běžný tělesný obranný mechanismus před vlivy, které jej ohrožují a poškozují.

Nejčastěji jde o infekce, bakterie, toxiny a úrazy, kterých se tělo snaží zbavit a vyléčit. Cizorodé škodliviny se snaží pomocí zánětu z těla vyloučit.

Zánět vyvolává imunitní systém (obranyschopnost organismu). Silná imunita je proto pro vznik zánětu prvořadá.

Bez silné imunity by tělo zánět nevyvolalo a škodliviny by jej poškozovaly dál a mnohem hůř.

Organismus během zánětu produkuje protilátky a rapidně poškozené místo prokrvuje. Přesně proto poškozené rány nebo sliznice natékají a vzniká otok a mokvání.

Akutní (nárazový, krátkodobý) zánět imunitní systém eliminuje v řádu několika hodin nebo dnů.

Nebezpečnější je chronický, a tedy dlouhodobý zánět, který tělo poškozuje a oslabuje dlouhodobě, a tedy v mnohem nebezpečnější kadenci.

POZOR: Otoky, mokvání a zahlenění lidé vnímají jako negativum.

Přitom jde naopak o velice žádanou reakci těla a imunity na poškození a ohrožení.

protizanetlive-potraviny-infografika

 

Vlivy způsobující chronický tělesný zánět

Opět se vracíme k významu zdravé životosprávy. Za některé důvody vzniku zánětů sice nemůžeme, ale špatnou životosprávou silně přispíváme k jejich rozvoji.

  • zranění a získané infekce, za které samozřejmě nemůžeme (obzvlášť nyní v časech COVIDu nezapomeňte dbát na hygienické a bezpečnostní zásady)
  • autoimunitní poruchy, za které také nemůžeme. Vlastní obranyschopnost v tomto případě sama poškozuje i zdravé tkáně.
  • dlouhodobý pobyt a vystavování se škodlivinám, jako jsou znečištěný vzduch, nadbytek škodlivé chemie v potravinách, vodě, půdě, drogérii, kosmetice, ale i nemocní lidé a tak dále. Zde pomůže pouze odstěhovat se někam na vesnici a zřídit si zahrádku. Bohužel mnozí tuto možnost nemáme.
  • existují i neznámé příčiny vzniku zánětů, které mohou být kombinací uvedených, ale i zcela neznámých vlivů.

Dále jsou vlivy, které prokazatelně oslabují imunitu a dlouhodobě mohou podněcovat vznik tělesných zánětů.

Nejčastěji jde o staré známé neduhy:

  • obezita - tělo je slabé, nemocné a scházejí mu živiny nevyhnutné pro fungování imunity
  • s obezitou je spojená i nesprávná strava s nadbytkem cukru (a také fruktózy (pozor na ovoce a přednost dávejte zelenině), bílé pečivo, zpracované, balené, trvanlivé polotovary, přemíra masa a zpracovaných masných výrobků, průmyslové cukrovinky, některé rostlinné oleje, rychlé občerstvení, dále nedostatek pohybu a sedavý způsob života.
  • kouření - trvale do těla vpravuje tisíce škodlivých látek. Ty oslabují funkci orgánů, zanášejí cévy, zvyšují riziko infarktu, předčasné stárnutí, a také devastují imunitní systém.
  • alkohol - poškozuje (nejen) imunitní buňky a tělo je tak mnohem slabější a nedovede si poradit ani se slabou hrozbou
  • stres - i dlouhodobý stres narušuje autoimunitní systém a ten se tak obrací proti nám, jelikož napadá i zdravé tkáně a nerozeznává skutečnou hrozbu

Zde je platná pouze jedna rada - vyřadit ze života všechny škodlivé faktory, o kterých víme, že nemají žádný užitek.

JAK PŘESTAT KOUŘIT JEŠTĚ DNES vám poradí tento článek.

 

Protizánětlivé potraviny

Cílem je konzumace zdravých, ideálně čerstvých a pestrých potravin s protizánětlivými účinky.

Zaměřte se na ty s vysokým obsahem živin a antioxidantů.

Vyhýbejte se zmíněným zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami. Najdete je hlavně na trzích nebo ve vlastní zahrádce.

Důležitý je i obsah bílkovin, sacharidů a tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Lze doporučit i vegetariánskou stravu.

 

Základní skupiny potravin

  • zelenina a to co nejvíce. Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Samozřejmě berte ohled na komplexní přísun živin a jezte i maso, mléčné výrobky, obiloviny, semena a ořechy. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
  • ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
  • zdravé, co nejméně zpracované tuky
  • tučné mořské ryby
  • ořechy
  • koření(pikantní a výrazné - zázvor, kurkuma, kari, skořice, chilli)
  • kvalitní čaje a velice málo alkoholu (maximálně 2 dcl červeného vína za den)

Konkrétní potraviny s nejsilnějším protizánětlivým účinkem

Protizánětlivé účinky se připisují většině zeleniny a ovoce, ale i dalším potravinám. Nejsilnější výsledky dosahují tyto potraviny. Zařaďte je do jídelníčku.

Určitě se ale stravujte čerstvě, pestře, sezonně a co nejméně zpracovaně.

Budete se tak preventivně, a zcela přirozeně chránit před vznikem zánětů.

PROTIZÁNĚTLIVÉ OVOCE: ZELENINA: OSTATNÍ POTRAVINY:
avokádo batáty (sladké brambory) čokoláda hořká a kakao
ananas brokolice houby
*baobab kysané zelí koření (*kurkuma, *zázvor, *ženšen sibiřský, česnek)
borůvky (a další bobulovité ovoce) kapusta mandle
hrozny mangold *moringa (listy)
jahody mrkev olivový olej
*lucuma špenát tuňák (a další tučné ryby)
luštěniny sušené vlašské ořechy
*maracuja vývar z kostí
rajčata zelený čaj

*Potraviny označené hvězdičkou jsou součástí složení protizánětlivé směsi superpotravin Blendea SUPERBOOST.

 

Avokádo

avokado-protizanetliva-potravina

Avokádo a jeho pěstování dnes má sice kontroverzní pozadí kvůli pěstování, ale nedá se mu odepřít obsah prospěšných sloučenin, které chrání organismus před záněty.

Některé studie dokládají také účinky prevence před rakovinou.

 

Borůvky a další drobné bobulovité ovoce

boruvky_protizanetliva_potravinaDrobné bobuloviny (borůvky, jahody, maliny, ostružiny) obsahují antioxidanty (antokyany), které snižují zánět, posilují imunitu a snižují riziko onemocnění srdce.

 

Brokolice a brukvovitá zelenina

brokolice_protizanetliva_potravina

Mezi brukve patří kromě brokolice také květák, kapusta, růžičková kapusta, kedluben, kadeřávek i zelí.

Jsou výbornými zdroji antioxidantů s protizánětlivými účinky.

 

Houby

Existují tisíce druhů hub a v jisté míře mají téměř všechny protizánětlivý účinek.

Aby se tyto účinky uchovaly, některé houby lze jíst i syrové, nebo se doporučuje pouze krátký var.

Za zmínku stojí tzv. medicinální houby (reishi, hericium, shiitake, chaga), kterých prospěšné účinky jsou ve srovnání s běžnými houbami ze supermarketu ještě silnější.

MĚJTE PŘEHLED: Podrobný seznam medicinálních hub a všech jejich pozitivních účinků nejen na imunitu.

 

Tuňák a další tučné mořské ryby

tunak_protizanetliva_potravina

Mastné ryby (tuňák, losos, sardely, makrela, sleď, ančovičky) obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin s protizánětlivými účinky.

 

Kvalitní olivový olej

olivovy_olej_protizanetliva_potravinaMluví se o něm jako nejzdravějším rostlinném oleji. Nakupujte extra panenský. Je šetrně lisovaný a co nejméně zpracovaný.

Kromě zmírnění zápalů snižuje riziko srdečních nemocí i rakoviny.

 

Rajčata

rajcata_protizanetliva_potravina

Nutričně velice bohaté ovoce. Protizánětlivě působí hlavně látka lykopen.

Rajčata upravujte na olivovém oleji pro ještě vyšší přísun lykopenu (je rozpustný v tucích).

 

Zelený čaj

zeleny_caj_protizanetlivy_napoj

Kromě silných protizánětlivých a antioxidačních vlastností zelený čaj snižuje riziko srdečních nemocí, Alzheimerovy choroby nebo obezity.

Zároveň chrání buňky před poškozováním, díky čemu jsou silné a odolné i vůči zánětům.

 

Kurkuma

kurkuma_protizanetliva_potravina

Kurkuma je oblíbené koření. Protizánětlivý účinek má látka kurkumin.

Vhodné je kurkumu konzumovat spolu s černým pepřem, který tělu pomáhá vstřebat maximum prospěšného kurkuminu.

.
.

 

Kvalitní hořká čokoláda a kakao

horka_cokolada_protizanetliva_potravina

Nakupujte tu s minimálně 70 % kakaa. Čím je procento vyšší, tím silnější protizánětlivé účinky.

Antioxidanty tlumí zápaly a zpomalují stárnutí. Čokoláda zlepšuje kondici a průchodnost cév.

 

Zázvor

zazvor_protizanetliva_potravina

Čerstvý zázvor konzumujte obden. Vysoké množství může být škodlivé. 

Hlavní složkou proti zánětům je gingerol. Kromě jiného tlumí bolest svalů a slouží jako prevence před osteoartrózu (poškození kloubů).

Seznam dalších vhodných potravin najdete výše v tabulce. Opakuji důležitost pestré stravy s dostatkem zeleniny, ovoce a vhodného masa. 

Riziko zánětu snížíte na minimum a to dlouhodobě.

 

Jak se tělesný zánět projevuje?

Jistě dobře znáte projevy zanícených ran a sliznic třeba během nachlazení (bolesti, zarudnutí, otoky, zahlenění a mokvání). Problematický je zánět uvnitř těla, který na první pohled nevidíme. Záněty uvnitř těla tak často neodhalíme a nosíme si je v sobě dlouhodobě.

Tak se mohou rozvíjet a poškozovat tělo zevnitř. Tato poškození se následně projevují citelněji v podobě nemocí.

Co tedy můžeme během zánětů v těle pozorovat nejčastěji?

  • rapidní únava - tělo vynakládá více energie na produkci protilátek a na boj se záněty
  • horečka - složité imunitní procesy zvyšují tělesnou teplotu. Horečka vzniká zejména za přítomnosti infekce (viry, bakterie)
  • bolestivé bulky v ústech - pokud infekce do těla pronikla ústy
  • vyrážky
  • bolest břicha - infekce se nachází v břiše (bakterie)
  • bolesti na hrudi - infekce a zánět napadá dýchací cesty 

U chronických zánětů v těle se tyto příznaky mohou projevovat klidně několik let, než proti nim začneme cíleně bojovat.

Pokud máte podezření na zánět v těle, zcela jistě se nechte vyšetřit.

K odborníkovi vás doporučí váš obvodní lékař a prvotním vyšetřením bude odběr krve pro rozbor.

 

Proč píšeme právě o potravinách zmírňujících tělesné záněty?

Protože pro vás vyrábíme protizánětlivou směs superpotravin Blendea SUPERBOOST.

Mimo další zdravotní benefity pomáhá se zmírněním zánětů v těle a preventivně brání jejich vzniku.

.

 

Další zásady pro zmírnění zánětů a prevenci před vznikem

 Strava samozřejmě neochrání tělo před zánětem, pokud se k sobě budeme chovat nevhodně.

 Strava je pouze součástí doživotní snahy žít zdravě. Věřím, že se posnažíte o celkovou změnu svých návyků.

  • Vydatně spěte, často odpočívejte a naučte se relaxovat. Odpočaté tělo je schopno rychleji zachytit škodlivé vlivy a poradit si s nimi.
  • Pravidelně se hýbejte a tělo šetrně namáhejte. Budete silní a silné tělo je logicky lépe chráněno před jakoukoliv zdravotní hrozbou.
  • Jezte zdravě a zařaďte uvedené skupiny potravin.
  • Těšte se ze života, važte si i maličkosti, eliminujte stresové vlivy a více se smějte. Vím, že tato rada je velice obecná, ale věřte, že dobře naladění lidé mají mnohem lepší zdraví, než bručouni a vystresovaní lidé.

 

Co jsme zjistili o protizánětlivých potravinách?

lukas_chladek_redaktor_blendea

Lukáš Chládek, autor článku

  • správné složení jídelníčku musí obsahovat celé spektrum potravin s protizánětlivými účinky
  • jelikož strava není nikdy vše, je žádoucí zařadit sport a pohyb, vyhýbat se nezdravým potravinám, úplně zrušit všechny zlozvyky, a také se vzdát škodlivých potravin, které záněty naopak živí a podněcují
  • cíleně lze nakupovat doplňky stravy s obsahem protizánětlivých potravin či extraktů z nich (třeba naše Blendea SUPERBOOST)
  • chronické záněty kdekoliv v těle snižují kvalitu života a jsou počátečním stadiem pro vznik nejrůznějších nemocí. Nesnižujte si životní komfort a žijte zdravě.

Děkuji, že nás čtete a podporujete. Přeji vám pevné zdraví bez zánětů a pevnou imunitu po celý život, vážení čtenáři :)