Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky.

Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky.

Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Pojem antioxidanty je často užíván také ve spojitosti s volnými radikály, které našemu tělu naopak škodí. Právě antioxidanty je mají neutralizovat. Udělejte si v tom s námi jasno a zjistěte, jak čerpat antioxidanty z přírodních zdrojů.

Směs Blendea SUPERGREENS plná antioxidantů

Dopřejte si řádnou dávku zdraví a antioxidantů přímo z přírody každý den jedinou lžičkou směsi Blendea SUPERGREENS.

 

Směs zelených superpotravin Supergreens od Blendea

Co jsou volné radikály?

synteticke_leky

Abychom pochopili účinek antioxidantů, měli bychom nejdříve vědět něco o volných radikálech. Volný radikál je každá molekula, která obsahuje lichý počet elektronů a vykazuje tak velkou nestabilitu a reaktivitu.

Taková molekula se snaží ve svém okolí co nejrychleji udat svůj nadbytečný elektron, aby dosáhla rovnovážného stavu. Tím vzniká oxidativní reakce, jejímž vlivem může dojít až k tzv. oxidačnímu stresu.

Volné radikály vznikají v našem organismu neustále jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách. Můžeme je ale do těla přijímat i z vnějšího prostředí.

Vyskytují se např. v průmyslových látkách jako jsou pesticidy, hnojiva či výfukové plyny. Vznikají také vlivem kouření, nadměrné konzumace alkoholu, špatné stravy a to především konzumace polotovarů a smažených jídel či užíváním silných léčiv.

Negativní účinky volných radikálů

Volné radikály se podílejí na mnoha důležitých chemických reakcích v lidském těle, ale při jejich nadměrném množství dochází k poškození organismu.

Oxidace těla způsobená volnými radikály je hlavní příčinou stárnutí. Volné radikály hrají také roli ve vzniku nebo rozvoji několika desítek onemocnění. Narušují buněčné membrány a ničí DNA (kyselinu rybonukleovou), čímž přispívají ke vzniku nádorů a rakoviny.

Podílejí se také na vzniku Alzheimerovy choroby či řady srdečních a plicních onemocnění. Přemírou volných radikálů dochází k narušení rovnováhy a poškození zdravých buněk našeho těla.

volne_radikaly

Přemíra volných radikálů v těle způsobuje předčasné stárnutí kůže.

Pozitivní účinek antioxidantů

Jak jsme si již řekli, přemíra volných radikálů v našem těle způsobuje kyslíkovou, tedy oxidační reakci. Jak už nám tedy napovídá samotné pojmenování „antioxidanty“, tyto látky dokážou oxidační reakci zabránit, volné radikály neutralizovat a minimalizovat tak jejich škodlivé účinky.

Antioxidanty i volné radikály si tělo v určité míře vytváří samo. Protože v dnešní době jsme ale každodenně vystavováni škodlivým vnějším vlivům, které vznik volných radikálů podporují, naše tělo si nemusí stíhat vytvářet dostatek antioxidantů samo.

Jejich příjem ve stravě je tak pro naše zdraví nezbytný. Ochrání nás před nemocemi vznikajícími v důsledku oxidačního stresu a zpomalí chátrání a stárnutí našich buněk.

Není náhoda, že jsou antioxidanty přidávány také do kosmetiky, která má revitalizovat a omladit pokožku. Tyto jejich účinky jsou věděcky prokázané.

Nejbohatší zdroje antioxidantů

Mezi antioxidanty s největší antioxidační kapacitou patří vitamin E, vitamin C, beta-karoten a selen. V největším množství se vyskytují v rostlinných zdrojích, především v ovoci a zelenině.

Významnými antioxidanty jsou i flavonoidy, což jsou rostlinná barviva. Jejich výskyt v ovoci či zelenině tedy snadno poznáme podle jejich výrazné barvy.

Hojně se nachází například v pomerančích, lesních plodech, červeném víně, červené paprice, rajčatech, špenátu, dýni anebo mrkvi.

Kromě antioxidačních vlastností působí flavonoidy antibakteriálně a podporují produkci hormonů.

Vědecké výzkumy také potvrdily, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév.

flavonoidy

Pozor! Antioxidanty jsou v mnohem větší míře přítomné v potravinách v syrovém stavu. Po tepelné úpravě jich zbude jen zlomek. Dbejte na denní přísun syrové zeleniny a ovoce!

Měli bychom určitě upřednostňovat přírodní zdroje antioxidantů před těmi syntetickými.

Jednak mají vyšší účinky a příliš vysoké dávky syntetických antioxidantů mohou mít řadu vedlejších účinků, dokonce mohou způsobit opět i oxidační stres.

Přinášíme vám tipy na potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů vůbec.

Zelený ječmen

Tato superpotravina má velmi široké a všestranné účinky na náš organismus. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, který je díky vitamínům A, C a E významným antioxidantem. O jeho blahodárných účincích si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Zelený ječmen pak navíc obsahuje beta-karoten a spoustu dalších vitamínů, minerálů a enzymů pomáhajících při léčbě závažných onemocnění srdce a cév, chronických potížích s kůží, ale také s trávením.

Zabraňuje překyselení organismu, které je také příčinou mnoha civilizačních chorob. Působí jako prevence a posiluje imunitu.

zeleny_jecmen

Rakytník řešetlákový

Rakytník je trnitý keř s dlouhými podzemními výhonky. Přestože se nejvíce účinných látek nachází v plodech, zdraví prospěšné látky obsahuje v podstatě celá rostlina. Je jednou z nejstarších bylin, kterou člověk používá k léčení.

Rakytník obsahuje velké množství antioxidantů v podobě vitamínu C, dokonce desetkrát víc než pomeranč! Dále má vysoký obsah vitamínů A, B, F a K a již zmíněných flavonoidů.

Tato oranžová rostlinka podporuje imunitní systém, čistí organismus, pomáhá při revmatismu či kožních onemocněních.

Zelený a černý čaj

Léčebné účinky čajovníku byly známé už v dávné minulosti. Čaj obsahuje přibližně 130 chemických látek. Patří sem třísloviny, flavonoidy, některé vitamíny (A, B, C a P) a minerální látky.

Antioxidačním účinkem jsou významné především flavonoidy, které mohou zabránit oxidaci cholesterolu v krvi, jenž způsobuje vytváření usazenin na stěnách cév. Typ a množství flavonoidů v čaji se mění v závislosti na druhu listu, prostředí, ve kterém čajovník roste, zpracování, výroby a dalších faktorech.

Antioxidační účinky mají i některé druhy hub jako hlíva ústřičná nebo houba šitake, kakao, káva či panenský olivový olej.

detoxikacni_caj

Doporučujeme i výborné detoxikační čaje 

Zařaďte antioxidanty do svého jídelníčku!

Jak jsme již řekli, pro získání maximálního množství antioxidantů ze stravy je důležité ji přijímat v syrovém stavu. Málokdo však zvládá sníst několik kusů ovoce a zeleniny denně.

Výbornou variantou jsou chutné smoothie nápoje připravené z celého ovoce či zeleniny, kromě vitamínů tak vašemu tělu dodají také spoustu vlákniny. Vyzkoušejte některý z našich smoothie receptů:

autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

2 komentáře: “Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny”

  1. Pravda,4 měsíce do sebe cpu RAW kakaové boby nepražené a každé ráno a na noc panáčka panenského oliv. oleje a krevní testy i jaterní… Pecka!!

    • Děkujeme za inspiraci, Robe, jen tak dál.

      Hezký den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek