Zelený mladý ječmen – trend nebo něco zdravého?
Momentálně se trend zdravé výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravin. Jistě jste zachytili oblíbené slogany prodejců „Toto používali již staří Sumerové! Tamto je známé 10 000 let díky Aztékům!...“ a mnohé další snahy prezentovat jinak běžné rostliny jako něco „božské“.
V našem článku žádná taková přehnaná tvrzení nenajdete. Sesbírali jsme známá, vědecky potvrzená fakta a sepsali všechny dostupné informace o vlivu mladého zeleného ječmene na člověka.
Předem však upozorňuji, že nejde o žádný „všelék a nebeskou manu“. Ječmen se sice vyznačuje vysokým obsahem živin, avšak tvrzení prodejců jsou obvykle přehnaná a jinak běžnou věc prezentují příliš nadhodnoceně.
Co je mladý zelený ječmen?
Mladé výhonky ječmene jsou podstatou blíže k zelenině, než k cereáliím pro výrobu pečiva. Mnozí lidé trpí celiakií, ale mladé výhonky jsou pro ně naprosto bezpečné a velmi vhodné. Když mladý ječmen dále roste a dozrává, děje se s ním toto:
- Postupně klesá, až se zcela vytrácí chlorofyl – zelený pigment prospěšný pro zdraví. Článek o pšenici a chlorofylu ZDE
- Snižuje se obsah bílkovin, které rostlina spotřebovává
- Rovněž klesá obsah vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek
- Zvyšuje se obsah nestravitelné celulózy
Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas.
Stéblo ječmene se zrnem na vrcholu spotřebuje látky a ze zbylého stébla se stane suchý odpad bez zdravotního využití pro člověka.
VÍTE, ŽE zelený chlorofyl zlepšuje okysličení krve? Účinek poznáte na zvýšené energii a schopnosti lépe se soustředit. Dobrá zpráva pro všechny unavené.
Rozdíl mezi mladým ječmenem a pšenicí
Dá se tvrdit, že obě rostliny jsou si v obsahu živin téměř rovny. Pěstují, zpracovávají a konzumují se stejně a podobně i chutnají. Na chuť a vůni si třeba zvyknout. Přece jen se nejedná o voňavé ovocné smoothie, ale o šťávu z trávy.
JEDNODUCHÝ RECEPT: Youtuberka připravuje smoothie ze 4 složek
Převažuje proto travnatá chuť, na jazyku rozeznat i hliněné tóny. Jako každou zdravou superpotravinu můžeme nápoje dochucovat, případně zvolit tabletovou – sušenou formu, kterou stačí pouze zapít.
Nespoléhejte se však pouze na doplňky výživy. Čerstvá šťáva obsahuje enzymy, které se v suchých prášcích nevyskytují.
VÍTE, ŽE obě rostliny mají velmi dobrý vliv na regeneraci rakovinou postižených buněk?
Optimální pH v těle
Cenné složky ječmene pomáhají udržet acidobazickou rovnováhu organismu a zabraňují jeho překyselování. Překyselení organismu tělo oslabuje a zvyšuje riziko vzniku nemocí.
PROJEVY PŘEKYSELENÍ: Náchylnost k plísňovým onemocněním, záněty v těle, bolesti kloubů, kvasinkové infekce.
Překyselení není jen znakem nesprávné stravy. Má na něj vliv i prostředí, ve kterém se nacházíme, a dokonce stres, před kterým se neumíme bránit. Acidobazickou rovnováhu ječmen udržuje díky vysokému obsahu minerálů.
Jak se ječmen pěstuje a zpracovává?
Vždy s důrazem na kvalitu. Výrobci upřednostňují organické metody pěstování bez agrochemikálií.
Vždy je proto nutné najít vhodné prostředí, kde půda není zanesena předchozími chemikáliemi z jiného pěstování. Zároveň se přísně vyhodnocuje i čistota vody a vzduchu v oblasti.
Stále více se pěstuje i v uzavřených podmínkách, kde je jednodušší uhlídat vyhovující podmínky.
Mladý ječmen vypěstujete i doma. Nevýhodou je jeho náročnost na plochu – vypěstovat dokážete malé množství na příliš velké ploše
VĚDĚLI JSTE, ŽE před 2. světovou válkou se tablety ze sušeného ječmene a pšenice prodávaly jako předchůdce vitaminových doplňků?
Při sklizni se sklízejí listy mladého ječmene vysoké 20 – 25 cm. Tuto výšku dosáhnou do 2 týdnů, přičemž právě to je doba, kdy mají listy nejvíce prospěšných látek.
Později už by totiž živiny proudily do rostliny a semen, přičemž jejich koncentrace by se snižovala.
Mladý ječmen – nutriční hodnoty
VITAMÍNY | MINERÁLY | AMINOKYSELINY |
Beta karoten 1370 IU/g | Vápník 6,79mg/g | Alanin 16,9mg/g |
Vitamin A 50 IU/100g | Draslík 40,5mg/g | Methionin 3,6mg/g |
Vitamin B1 0,43mg/100g | Hořčík 0,03mg/g | Arginin 13,4mg/g |
Vitamin B2 2,40mg/100g | Železo 0,37mg/g | Fenylalanin 13mg/g |
Niacin 3,60mg/100g | Křemík 0,04mg/g | Prolin 14,8mg/g |
Vitamin B5 5,1mg/100g | Sodík 6,40mg/g | Serin 11,4mg/g |
Vitamin B6 7,8mg/100g | Fosfor 3,94mg/g | Glycin 12,4mg/g |
Vitamin C 457mg/100g | Bor 58mcg/g | Threonin 11,5mg/g |
Vitamin E 22,5IU/100g | Mangan 0,14mg/g | Histidin 5,22mg/g |
Vitamin K 0,78mg/100g | Stříbro 0,50mcg/g | Tyrosin 8,29mg/g |
Biotin 0,8mg/100g | Chrom 1,09mcg/g | Isoleucin 18,2mg/g |
Kyselina listová 1,5mg/100g | Valin 13mg/g | |
Kys. aspartamová 19,7mg/g | Leucin 18,2mg/g | |
Kys. glutamová 26,1mg/g | Lysin 14,6mg/g | |
CHLOROFYL | BÍLKOVINY | CUKR |
300mg/100g | 280mg/g | 500mg/g |
Výrobky z mladého zeleného ječmene
Sušená biomasa
Jednoduchá metoda zpracování, avšak s nejmenším podílem pro člověka využitelných látek. Celé listy ječmene se usuší a rozemelou na prach.
Nejvýraznější je obsah nestravitelné celulózy, která sice působí jako „střevní kartáč“, ale přijmeme méně živin, než ve stejném množství šťávy nebo extraktu. V rámci pestré stravy však můžete klidně užívat i biomasu.
S VLÁKNINOU VŽDY OPATRNĚ: Platí, že vlákninu potřebujeme ke správné činnosti střev. Její nedostatek se zvykne projevovat zácpou. Stejně tak i její přebytek může zapříčinit zácpu, protože stolice je tak velmi tuhá.
Za den byste měli sníst maximálně 3 porce – 3 kusy vláknité zeleniny. Nepřehánějte to ani s ovesnými vločkami, semínky a dalšími vláknitými potravinami. Pokud vlákninu doplňujete formou doplňků, vždy dbejte na správné dávkování.
VIDEO: Pro pár kapek tolik práce! Podívejte se, jak málo šťávy získáte z cca 0,5 m2 plochy ječmene. Nyní už je jasné, proč se většina lidí nechá přesvědčit právě na doplňky, které celé užívání maximálně zefektivní.
Extrakt z mladého ječmene
Jde o usušenou vylisovanou šťávu. Sušení probíhá při nízké teplotě, která neničí výživné látky. Právě tuto metodu používají výrobci nejčastěji.
Výrobek je trvanlivý, protože neobsahuje vodu a při správném skladování v chladu a suchu se látky neznehodnocují. Extrakty se připravují i z ostatních zelených superpotravin, právě pro jejich šetrnost a praktické využití.
VÍTE, ŽE pro výrobu 1 dávky extraktu je zapotřebí přibližně 25 ks listů. Pro výrobu 1 dávky drcené biomasy postačuje 5 listů. To znamená, že v extraktu najdete 5x více potřebných živin, než v biomase. To se samozřejmě odráží i na ceně.
Extrakt se běžně dávkuje 2x denně po 1 lžičce (1 PL = cca 1 g). Staří a nemocní lidé mohou dávkování zvýšit o 1 dávku.
Čerstvá šťáva z mladého ječmene
Pro zdravě se stravujících lidí snad nejpřitažlivější metoda zpracování. Čerstvá šťáva chutná svěže, slouží jako součást pitného režimu a výživné látky jsou zachovány v přirozené formě.
Nevýhodou je, že nápoj se rychle zkazí. Ani čerstvý pomerančový džus nevydrží ani v chladu více, než 3 dny a totéž se týká i ječmene.
Lisovat listy můžete buď doma z vlastního ječmene, případně v obchodech se zdravou výživou. Vždy ale dávejte pozor na to, jak byla šťáva dodatečně upravena. Někteří výrobci prodlužují trvanlivost, což se však neslučuje se zásadami zdravého a čerstvého stravování.
Naopak – s přídavnými látkami bychom do těla opět vnášeli nečistoty, což je při snaze o detoxikaci nepřípustné.
Ojediněle na ječmen a výrobky z něj mohou lidé reagovat alergií. Pokud byste tento stav zpozorovali, s užíváním přestaňte. Stejně tak poslouží i mladá pšenice nebo chlorella a spirulina.
Mladý ječmen – řeší téměř každý problém v těle
V žádném případě netvrdíme, že pouze mladý ječmen zbaví tělo všech problémů. Takovou moc nemá žádná rostlina ani výrobek z ní. Každopádně mu můžeme připsat zásluhy za podporu zdraví:
- Protizánětlivý a dezinfekční účinek – pastu z prášku přikládejte i přímo na rány
- Zklidňuje podrážděné dásně – kloktejte šťávu nebo nápoj z prášku
- Zmírňuje překyselení
- Zmírňuje vysoký tlak
- Pomůže při průjmu i zácpě
- Podporuje krvetvorbu
- Dodává energii
Snažte se splnit všechny aspekty vyvážené, čerstvé a střídmé stravy a výrobky ze zelených superpotravin vnímejte opravdu pouze jako doplněk, pokud zjistíte, že vám v těle něco chybí. Pokud jste zdraví, dobře jíte a hýbete se, nevzniká nejmenší důvod utrácet své peníze na doplňky. Prioritou je nakupovat zdravé, čerstvé a regionální potraviny s minimálními úpravou.