Zelený ječmen a účinky. Existují i negativní?

Zelený ječmen dnes již známe skoro všichni, a to jako superpotravinu, která má na naše tělo pozitivní vliv.

Dokáže nám pomoct při řešení mnoha zdravotních problémů, ale je také užitečným životabudičem.

Jeho historie sahá až do dob antiky a je tak považovaný za snad nejstarší zelenou potravinu.

O tom, jaký je jeho pozitivní vliv na naše tělo, jsme již psali například v článku Zelený ječmen - příznivé účinky potvrzují vědci.

Ne příliš se však píše o nežádoucích účincích, které může vyvolat, a o případných kontraindikacích s různými léčivy.

Zelený ječmen je sice univerzální doplněk stravy vhodný téměř pro každého, existují ale určité skupiny lidí, které by před ním měly být na pozoru a konzultovat jeho užívání s lékařem.

Které to jsou? To se dozvíte v následujícím článku.

Jak působí zelený ječmen v těle?

Zelený ječmen podporuje a vyvolává v našem těle různé procesy. Ty mají v naprosté většině případů na jeho zdraví pozitivní vliv, ale nemusí tomu tak být úplně vždy. Nejdříve si upřesníme, jaké procesy to jsou a co v našem těle způsobují.

zeleny_jecmen

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz:

"Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu."

Jednou z těchto změn, kterou na sobě můžeme pozorovat již v počátcích užívání, je detoxikace.

Zelený ječmen podporuje očistu těla od škodlivých látek a ta se může (ale nemusí) zpočátku projevovat zhoršením našeho stavu. Můžeme si připadat unavení, cítit bolest hlavy nebo mít mírné zažívací potíže (průjem, zácpa).

To je způsobeno odplavováním toxinů a jde pouze o přechodný stav, který po několika týdnech odezní. Pak dojde k výraznému zlepšení.

Tyto nežádoucí projevy můžeme jednoduše regulovat postupným dávkováním, aby si naše tělo na novou látku zvyklo.

zeleny_jecmen_ucinky

Směs SUPERGREENS obsahuje 30 % kvalitního BIO ječmene z Německa. Dále pak i BIO mladou pšenici, chlorellu, spirulinu a svěží mátu.

  • Mladý ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rosliny nepřesáhla 42 °C a byla tak zachována RAW kvalita.
  • Protože Blendeu SUPERGREENS vyrábíme pouze z mladých zelených výhonků ječmene a pšenice, její zdravoní benefity si můžete bez obav vychutnat, i pokud jste alergičtí na lepek.
  • Stačí si každé ráno dopřát jedinou lžičku Blendey SUPERGREENS smíchanou s čistou vodou s kapkou citrónu, ovocným džusem nebo třeba vaším oblíbeným smoothie.
  • Pokud máte raději důkazy místo slibů, mrkněte se na hodnocení našich zákazníků nebo SUPERGREENS rovnou sami vyzkoušejte.
.

Je možné se zeleným ječmenem předávkovat?

Zelený ječmen je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Předávkovat se mladým ječmenem je asi tak pravděpodobné, jako předávkovat se hlávkovým salátem. :-)

Nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá pro prozeny.cz:

"Mladý ječmen seženete sušený a na prach pomletý celý nebo jen jeho vymačkanou šťávu. Při výběru je určitě důležité zabývat se teplotou sušení, která by měla být maximálně do 40 °C, aby si zachovala co nejvíce ,živých‘ látek."

 

Dalšími z procesů a změn v našem těle, které způsobuje zelený ječmen, jsou:

  • podpora správného zažívání
  • podpora imunity
  • snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • podpora srážlivosti krve
  • optimalizace a udržení zásaditého pH

zeleny_jecmen_stava

Pro koho není zelený ječmen vhodný?

Říkáte si, že to všechno zní přece pozitivně? Máte pravdu, jsou ale určité skupiny lidí, pro které mohou být některé z těchto účinků zeleného ječmene nežádoucí. Koho se to tedy týká?

Těhotné a kojící ženy

Jednou z poměrně sporných otázek ohledně užívání mladého ječmene je jeho vhodnost pro těhotné a kojící ženy.

V tomto období je samozřejmě důležité, aby měla žena dostatek energie a kvalitních živin.

Negativní účinky užívání mladého ječmene v těhotenství a při kojení nebyly prokázané, doporučuje se ale jeho užívání konzultovat s lékařem, protože detoxikace představuje pro tělo zpočátku určitou zátěž.

Co může ve své počáteční fázi detoxikace způsobovat, jsme již popsali výše.

Tyto nepříjemné stavy pak mohou mít určitý krátkodobý vliv samozřejmě také na plod, případně miminko, které matka kojí. Rozhodně však nemůže miminko nijak ohrozit.

Průzkum provedený v Japonsku a USA v roce 1994 dokonce prokázal, že zelený ječmen stimuluje růstové hormony a hormony zodpovědné za laktaci.

Někteří odborníci užívání zeleného ječmene v době těhotenství a kojení dokonce doporučují, úskalí ale může být skryto v tom, že nemůžeme vědět, jak tělo na zelený ječmen zareaguje.

Pokud však užívá žena zelený ječmen dlouhodobě, její tělo je na něj již zvyklé a určitě ho nemusí ze svého jídelníčku vyřazovat.

Naopak jí poskytne spoustu živin potřebných pro vývoj miminka. Stačí se poradit s lékařem, který zdravotní stav nadcházející maminky zhodnotí a doporučí správné řešení.

„Zelené potraviny jsou vhodné i pro děti. Účinek, který od nich u dětí očekáváme, je stejný jako u dospělých,“

uvedl MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas.

Akutní stavy zejména trávicího traktu a některá závažná onemocnění

Akutními stavy trávicího traktu jsou přitom myšleny ty opravdu akutní, jako je pooperační stav některého z trávicích orgánů – zejména žaludku a střev, chronický průjem nebo zvracení.

V tomto období je trávení velmi citlivé a nemělo by se vystavovat žádné zátěži.

Takovou zátěží v tomto případě jsou i vitamíny, minerály a enzymy obsažené v zeleném ječmenu.

Protože zelený ječmen zlepšuje imunitu těla, není vhodný ani po transplantaci orgánů a při autoimunitních onemocněních.

Po transplantaci orgánů je nutné imunitu snížit, aby tělo nový orgán přijalo.

U autoimunitních onemocnění je imunita těla příliš silná, a to se pak zjednodušeně řečeno brání i samo proti sobě a napadá svou vlastní tkáň. U obou těchto stavů je tedy posilování imunity nežádoucí.

Dalšími onemocněními, při kterých se zelený ječmen příliš nedoporučuje, jsou akutní plicní embolie a poruchy srážlivosti krve.

A to kvůli vysokému obsahu vitaminu K, jenž srážlivost krve podporuje a může ovlivňovat působení léčiv obsahujících látku warfarin.

Lidé trpící celiakií

Celiakie je onemocnění projevující se nesnášenlivostí glutenu neboli lepku, což je protein obsažený ve většině druhů obilnin.

Člověk by předpokládal, že lidé trpící celiakií by se tedy měli zelenému ječmeni vyhnout. Není to ale zdaleka pravda!

Bývá zdůrazňováno, že lepek je obsažen pouze v zrnech ječmene, nikoli v trávě, zelený ječmen je tak přirozeně bezlepkový a pro lidi s celiakií tedy bezpečný.

Je však důležité mít jistotu, že zelený ječmen pochází od kvalitního pěstitele, byl sklizen včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od semen, která lepek obsahují.

Nicméně i tak by byl obsah glutenu jen velmi nízký. Na pozoru by se tedy měli mít jen ti, u nichž má nemoc závažný charakter.

Tip: Zajistit si, že ve Vašem zeleném ječmenu nebude žádný lepek, můžete jednoduše tak, že si ho doma sami vypěstujete! Jak na to, se dozvíte v tomto článku.

A jaký můžeme tedy ohledně nežádoucích účinků zeleného ječmene udělat závěr?

Vedlejší účinky zeleného ječmene nebyly zcela prokázány. Zelený ječmen je považovaný za univerzální doplněk stravy, který pomáhá při mnoha zdravotních obtížích a přispívá k vitalitě našeho těla.

Kdo by měl jeho užívání raději konzultovat nejdříve s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy a lidé trpící celiakií.

Kdo by se měl zelenému ječmeni vyhnout, jsou lidé s akutním stavem trávicího traktu, po transplantaci orgánů nebo trpící autoimunitním onemocněním.  

Kontraindikace může zelený ječmen způsobovat pouze v kombinaci s léčivy obsahujícími látku warfarin.

.