Blog, Strana 9

Gazpacho: Studená letní zelená polévka plná čerstvé zeleniny

Gazpacho: Studená letní zelená polévka plná čerstvé zeleniny

Osvěžující nemusí být pouze nápoje. Zkuste si připravit studenou letní polévku alias gazpacho (gaspáčo), která vás v horkých dnech potěší jako nic jiného. Osvěží, zasytí a navíc chutná opravdu skvěle ?

gazpacho_recept
Zelené letní gazpacho s čerstvými okurkami

Potřebné ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 větší salátová okurka
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžičku směsi Blendea SUPERGREENS
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíci olivového oleje
  • hrst petrželky
  • 3 lístky máty
  • vodu podle potřeby

Co je to zelená směs Blendea SUPERGREENS?

Směs usušených zelených superpotravin (chlorella a spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice a špetka svěží máty).

Tělu doplní prospěšné vitamíny a minerály, pomůže se správným zažíváním, nakopne imunitu a doplní potřebnou energii. Na jaře pomůže s přirozenou detoxikací organismu.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech pozitivních účincích.

.

Postup přípravy:

  1. Okurku a avokádo nakrájejte na kousky.
  2. Všechny ingredience krom přidané vody vhoďte do mixéru.
  3. Mixujte do hladka.
  4. Podle potřeby přidejte vodu, aby mělo gazpacho ideální hustotu. Nechte tento krok až na konec, protože některé okurky mohou obsahovat vody více.
  5. Polévku nechte před konzumací odpočívat alespoň 2 hodiny v lednici.

Pokud se tuto letní skvělost rozhodnete připravit, určitě nám dejte vědět na instagramu pomocí označení, jak se vám povedlo a jak chutnalo :)

"Největším nebezpečím jsme my sami," říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

"Největším nebezpečím jsme my sami," říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují. Jak na intoleranci vlastně přijít? Jak s ní pracovat a jaké jsou nejčastější potraviny, které ji vyvolávají? O tom všem si budeme povídat s výživovou poradkyní Nikolou van Waardenburg. 

nikol_noskova_potravinova_intolerance

Výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

Nikol, jaká byla Vaše cesta k tomu, zabývat se intolerancemi, popřípadě výživou jako takovou? 

Můj zdravotní stav byl proměnlivý, ale nikdy ne vyloženě špatný. Motivací mi byly nejdříve estetické-fyzické cíle a poté ty opravdové zdravotní, které začaly samy přicházet a otevíraly mi oči. Zhruba v tomto převratnějším období jsem v Nizozemsku změnila také práci, ta stará už mi nedávala smysl. Začala jsem pracovat ve ,,zdravé lékárně” a během tří let si udělala interní trénink Naturopatie. V té samé době jsem absolvovala také v Čechách rekvalifikační kurz výživového poradce. 

Při mém posledním osmém roce v Holandsku jsem narazila na test intolerance z vlasu. Osobně jsem ho chtěla samozřejmě vyzkoušet. K výsledkům nebylo žádné vysvětlení, vše jsem si musela dohledávat, nastavit si suplementaci, nahradit problémové potraviny a pracovat s toxickou domácností. Dost známých o něj mělo zájem a bohužel neuměli dobře anglicky.

V Čechách tuto formu testování nikdo nenabízel a tak jsem začala testy zprostředkovávat, překládat a psát k nim doporučení. Později jsem začala test nabízet široké veřejnosti. Řekla bych, že díky vyhodnocování, které k výsledkům dělám, mají klienti z testů opravdový přínos. Důležitá je i vlastní motivace k přijetí změn, které nejsou vždy snadné.

Jaké jsou dle Vaší zkušenosti nejčastější formy intolerance? Na jaké potraviny, v jaké formě, atd.? 

Nejprve je důležité určit, zda se jedná o alergii nebo intoleranci. Mnoho lidí v tom totiž nemá jasno. Poté je dobré sepsat si všechny příznaky, které pociťují a zdánlivě nemusejí se stravou souviset, jako například bolest hlavy, kterou může, ale nemusí mít na svědomí třeba špatný pitný režim.

Lidé mívají při intoleranci často diskomfort v břiše, který ovlivňuje také náladu. Sem patří nadýmání, zácpa, průjem, pocit těžkého břicha, zmíněné bolesti hlavy a další. Velmi časté jsou kožní projevy, které konzumace problémových potravin může zhoršovat.

Tyto projevy však lidé často dlouhodobě podceňují, berou je jako součást svého života a nedojdou si k lékaři. Mnozí mají strach, že jim lékař hned navhrne léčbu, se kterou nebudou souhlasit. Ve skutečnosti jde spíše o vyšetření, která lékař může provést a vyloučení závažnějších příčiny.

Je tedy dobré nejdříve ke svému praktikovi dojít, popsat mu vše, co nás trápí a pokud je lékař dobrý, navrhne další postupy a vyšetření a bude se snažit najít příčinu. To je velmi důležité, protože test intolerancí může být nápomocný na cestě k lepšímu zdraví, ale rozhodně není všemocný a neodhalí všechny závažné problémy.

Statistiky o problémových potravinách nemám, ale rozhodně bývá častá pšenice, špalda, kukuřice, sója, laktóza, alkohol, borůvky, jablka, fazole, různá koření, kuřecí, hovězí maso a některé ryby. Aditiva (éčka) bývají také častá.

Co je to vlastně intolerance?

Jedná se o sníženou schopnost těla strávit určitý druh potraviny nebo nějakou její složku. Důvodem je nedostatek trávicích enzymů, které produkuje trávicí soustava a žlázy s vnitřní sekrecí, například sliny, žaludeční šťávy, žluč a podobně.

 

 

Jak lidé na intoleranci nejčastěji přijdou? Jak zjistí, že nějakou mají? Jaké jsou nejčastější příznaky? 

Pokud se člověk nikdy s pojmem intolerance nesetkal, tak na ni pravděpodobně asi ani nepřijde. Lidé se většinou z nevědomosti domnívají, že se přejedli nebo že jim právě snědené jídlo, či určitá kombinace neudělala dobře.

Projevy intolerance přicházejí po několika hodinách, někdy i dnech. Záleží, jak na tom naše zažívání je. Dobré je zaměřit se na právě zmíněný diskomfort v břiše, zadržování vody, kožní projevy, nebo časté bolesti hlavy.

Příznaky jsou často mnohem rozmanitější. Někdy se ale také stává, že lidé ví co intolerance jsou, domnívají se, že ji mají a z ,,dotazníku zdraví'' pak lze vyčíst, že dělají dlouhodobě chybu jinde - mají celkově špatné složení jídelníčku, dlouhodobý chronický stres, špatný spánkový režim a podobně.

To je třeba brát také v potaz, pokud chceme, aby nám vše v organismu správně fungovalo. K tomu klienty velmi ráda motivuji, právě tato komplexnost je alfou a omegou celého zdraví.

Jaké jsou nejčastější příznaky potravinové intolerance?

- Únava

- Bolest svalů a kloubů

- Poruchy soustředění

- Zácpa, průjmy, plynatost, nadýmání

- Zadržování vody

- Atopický ekzém

- Akné

- Svědění a pálení kůže

- Bolesti břicha

- Otoky

- Migrény

- Nadváha, nebo naopak váhový úbytek

- Poruchy spánku

- Neplodnost

- Noční pocení

- Častá nemocnost, oslabená imunita

Co se stane v případě, že se intolerance zanedbají? Jaké to pro člověka nese riziko? 

Pokud již člověk ví, že intoleranci má a problémové potraviny stále konzumuje, minimálně se nezlepší jeho stávající obtíže. U každého je riziko jinde, trochu to závisí i na jeho genové výbavě a tomu k čemu je náchylný.

Obecně rozhodně není dobrý nápad konzumovat to, co špatně trávíme, typicky některé mléčné produkty nebo laktózu. Z dlouhodobého hlediska špatně natrávenou potravou trpí střevní mikrobiom a často se v této souvislosti objevuje ,,leaky gut'', neboli syndrom propustného střeva, což je další složité téma, kdy nikdo jistě neví, zda byla první intolerance nebo tento syndrom. Každopádně problémové potraviny neprospívají střevům, našemu druhému mozku. Proto bychom měli být k sobě a svému trávení svědomití.

Jakým způsobem se intolerance odhalují? Co z vaší zkušenosti funguje nejvíce? 

Ráda bych zmínila, že pokud nepociťujeme projevy intolerance, nemá ani smysl se preventivně testovat. Pokud se stravujeme intuitivně, většinou nám problémová potravina přestane chutnat a začneme jíst něco jiného. Jiný je případ, jestliže už zmíněné projevy jsou, přetrvávají a lékař nenašel nic závažného.

Způsobů zjištění je několik od více po méně invazivní. Od nákladných až po ty zdarma, jako je vedení si deníku (metoda vyřazování potravin). Intolerance se v praxi odhalí nejen testováním, ale také tak, že vyřadíme problémové potraviny na alespoň 4 týdny a pokud opravdu způsobují obtíže, dojde k úlevě. Některé nesnášenlivosti mohou přetrvávat, jiné nikoliv. Proto je důležité po této době opět potraviny zkoušet zařadit, popřípadě dobu diety prodloužit.

Jak ke klientům s intolerancemi přistupujete? Snažíte se s intolerancí nějak ''bojovat''? 

To by měli klienti povědět raději sami :) , ale doporučuji reference a zpětné vazby, které od nich mám. Při elektronické komunikaci s klienty a vyhodnocování vycházím z toho, co mi o sobě prozradí, co mají zájem řešit a jaké jsou jejich výsledky testu. V doporučeních se snažím brát v potaz co nejvíce faktorů a upozornit na to, že právě intolerance nemusí být jedinou příčinou jejich obtíží. 

Ze zkušenosti bych doporučovala s ničím nebojovat. Začala bych spíše podporovat co nejvíce z toho, co bylo podceňováno - rozmanitost jídelníčku, kvalita a čerstvost potravin, někdy i střídmost ve stravě nebo naopak přidání chybějících nutričních látek. Vyhnout se syntetický aditivům, chemickým látkám, zařazovat rostliny a produkty, které zdraví podpoří, třeba produkty Blendea.

MĚJTE PŘEHLED O VŠECH PRODUKTECH BLENDEA:

>> Prohlédněte si i kompletní nabídku prospěšných a výživných směsí Blendea.

 

Jak fungují intoleranční testy z vlasů?

Analýza se provádí pomocí malého vzorku vlasů, je to neinvazivní metoda. Analýzu neprovádím u sebe, vzorek zasíláme do zahraničí. Do vestavěného skeneru přístroje (vstupní drážky) se umístí vzorek. Tento přístroj převede a poté uloží vzorek digitální formou na pevný disk počítače.

Analýzy je dosaženo testováním oproti předdefinovaným testům vestavěným do softwarové databáze. Testování vlasu funguje na bázi molekulárního složení jednotlivých položek a jejich nevhodnosti ke konzumaci. Z testování se dozvíte také chybějící nutriční látky a nadbytečné (někdy toxické) kovy.

Testuje je za pomocí biorezonance, která stále spadá do metod alternativního testování a není medicínsky uznávanou metodou. Je dobré si proto rozmyslet, zda je tato metoda vhodná právě pro vás.

S jakými nejčastějšími typy intolerance se setkáváte? 

Je to rozmanité. Často si klienti přijdou potvrdit to, co sami již tuší. Chtějí to mít černé na bílém, tam se dá mluvit o vrozené či primární intoleranci. To bývá nejčastější typ. Pokud již klientovi - pacientovi byla diagnostikována nějaká forma střevní nemoci (Crohnova choroba, infekčního onemocnění atd.), pak se jedná o sekundární intoleranci v důsledku těchto obtíží. Pouhé vynechání problémových potravin nestačí, klientovo trávení reaguje i na slupku z potraviny.

Občas se stane, že se testuje někdo, komu zároveň doporučím vyšetření u gastroenterologa, protože jeho obtíže jsou již hraniční, velmi mu snižují kvalitu života. On sám je často vnímá jako běžné, nepřipouští si je. Tyto klienty předávám dál lékařům a nutričním terapeutům, kteří s nimi pracují.

Tito lidé bývají i psychicky vyčerpaní a ačkoliv se jim do vyšetření nejdříve nechce, nakonec jsou rádi, že se k nim dostanou odpovědi na vleklé obtíže a mohou se svým zdravím dál pracovat. Rozhodně bych byla ale raději, aby v oblasti vylučování byla osvěta větší. Mít dlouhodobě špatnou stolici není normální.

Na co si dát v případě intolerance pozor? Existuje nějaké skryté nebezpečí? 

Největším nebezpečím jsme my sami a naše ignorantství v signálech našeho těla, které už kolikrát neví, jak nám má dát vědět, že něco není v pořádku. Rozhodně není siláctví neustále své problémy přecházet a zmenšovat je.

Pozor je třeba dát si na celkový životní styl, kvalitu a správnou volbu potravin právě pro nás, naše potřeby. Mnoho lidí těmto základním věcem nevěří a proto máme tolik nemocných. Intolerance mohou přicházet až důsledkem nesprávných voleb.

V poslední době se intolerance vyskytují více než dříve. Čím by to mohlo být? Máte nějakou teorii? 

I dříve jistě byly, ale nemluvilo se tom, nevědělo se o tom. Nyní je doba taková, že se o všem více mluví, každý ,,googlí'' své příznaky. Co nesnášenlivostem více než dříve přispívá je z mého pohledu chronický stres.

Neustále produkujeme hormony, které zpracovávají a oslabují játra, tam často obtíž v trávení začíná. Dalším faktorem bude nekvalitní kupovaná strava chudá na enzymy a mikronutrienty. Lidé už vědí, jak se na obalech dočíst informace o makrech, kolik je v čem tuků, cukrů, ale to podstatné jim stále uniká.

Nikol Noskové moc děkujeme za rozhovor a věříme, že byl přínosný pro nás všechny. Pokud máte pocit, že by vám odhalení intolerance bylo přínosné, neváhejte se podívat na její webové stránky, kde se dozvíte více a můžete se i objednat na vhodné testy, které vaše problémy zaručeně odhalí.

 

Máte rádi rozhovory? Čtěte další :)

“Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,” motivuje koučka Dagmar Kožinová

Koučka a lektorka Dagmar Kožinová

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin.

Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). Nerovnováha hormonů v ženském těle bývá příčinou spousty zdravotních potíží po fyzické i psychické stránce.

zenske_hormony

Hormonální rovnováha je důležitá i pro jakousi vnitřní spokojenost každé ženy

7 nejdůležitějších ženských hormonů

Hormony jsou velmi specifické látky - biochemikálie, které fungují jako přenašeči zpráv. Po těle “cestují” krví a na základě svého účelu předávají zprávy vybraným tkáním a orgánům. 

Zjednodušeně řečeno hormony zajišťují mezibuněčnou komunikaci. Různé hormony vytváří odlišné žlázy (např. hypofýza, hypotalamus, nadledvinky, žlutá tělíska ve vaječnících a další), které je vpouští do krve (sekrece neboli vylučování hormonů do těla) a tak se rychle dostanou tam, kam potřebují.

Různé hormony ovlivňují různé procesy v ženském těle a to zejména:

Nedostatek hormonů a jejich rovnováha vyvolává zdravotní potíže, jako jsou únava, potíže s pletí, náladovost a podrážděnost, problémy se spánkem či nárůst tělesné hmotnosti. Existují desítky hormonů, ale v ženském těle můžeme za nejdůležitější označit těchto 7.

  • estrogen, 
  • progesteron, 
  • testosteron, 
  • FSH/LH, 
  • prolaktin, 
  • melatonin,
  • oxytocin.

Tyto ženské hormony zajišťují normální funkce rozmnožovací soustavy, ale také ovlivňují náladu, metabolismus, pocit hladu či sytosti, spánkový cyklus i sexuální vzrušení.

Srovnejte hormony pomocí komplexu Woman's Vitality s obsahem prospěšných výtažků rostlin, vitamínů a minerálů. Podporuje plodnost, udržuje duševní kondici a navozuje hormonální rovnováhu.

.

Estrogen

Na prvním místě mezi ženskými hormony stojí estrogeny, které zajišťují normální funkce ženských pohlavních orgánů a jsou zodpovědné za typické oblé ženské tvary v oblasti prsou a boků či hebký vzhled ženské pokožky, ale také zdravé kyselé prostředí v pochvě. Estrogeny produkují vaječníky a částečně nadledvinky a tuková tkáň.

ucinky_zenskych_hormonu

Hormony ovlivňují chování žen od puberty až do stáří

Druhy estrogenních hormonů:

Estrogeny připravují ženské tělo na rozmnožování. Je nezbytný pro průběh menstruačního cyklu, kdy se hladina estrogenu mění, což ovlivňuje vzhled i psychické rozpoložení a může vyvolat výkyvy nálad, přecitlivělost a podrážděnost. K tzv. premenstruačnímu syndromu (PMS) dochází v době, kdy je hladina estrogenu nejnižší. 

Hladinu estrogenu lze určit krevním testem. Za normální je považováno rozmezí:

  • dospělá žena před menopauzou: 15 až- 350 pg/ml (pikogram na mililitr krve),
  • dospělá žena po menopauze: pod 10 pg / ml.

CO POMÁHÁ NA PREMENSTRUAČNÍ SYNDROM?

K překonání PMS pomáhá především klidné bezstresové prostředí. Pomoci mohou také uvolňující a uklidňující bylinky, mezi které patří třezalka, kontryhel či řebříček. Pomoci může doplnění přírodních fytoestrogenů, které se nachází v mrkvi, česneku, zelených fazolkách, jablkách, třešních či datlích.

trezalka_na_hormonalni_rovnovahu

Třezalkový čaj uklidní rozjitřené nervy a obnoví pocit pohody

Hlavní funkce estrogenů:

  • posilují imunitní systém,
  • jsou nezbytné pro správný vývoj ženských sekundárních pohlavních orgánů během dospívání,
  • podporují růst prsou, udržují je zdravá a pevná a brání jejich povisnutí,
  • zlepšují spalování tuků při cvičení,
  • ovlivňují růst a vývoj ženského těla,
  • přispívají ke zdravému vývoji dělohy a děložní sliznice,
  • obnovují pokožku,
  • chrání cévy před kornatěním (ateroskleróza),
  • brání řídnutí kostí a vzniku osteoporózy v době menopauzy,
  • ovlivňují pozornost a verbální paměť,
  • způsobují náladovost, podrážděnost a někdy až depresnivní stavy.

Progesteron

Tento ženský hormon produkují žlutá tělíska ve vaječnících, kůra nadledvinek a v těhotenství také placenta. Progesteron je nezbytný pro správný růst výstelky dělohy a její přípravu na “uhnízdění vajíčka” neboli otěhotnění. Hladina tohoto hormonu se v ženském těle mění podobně jako u estrogenu, což může ovlivnit náladovost či potíže se spánkem.

Jeho nejdůležitější role přichází v těhotenství. Po oplodnění vajíčka zastaví menstruační cyklus, utlumí předčasné kontrakce, vytvoří hlenovou zátku a zahájí přípravu mléčných žláz na kojení. Nedojde-li k oplodnění vajíčka, hladina progesteronu znovu klesne a dostaví se menstruace. 

Nízká hladina progesteronu vyvolává únavu, zácpu, plynatost a také zvyšuje zavodněnost organismu.

Hladiny progesteronu lze rovněž určit krevním testem . Normální rozmezí jsou:

před pubertou 0,1 až 0,3 ng / ml
během první (folikulární) fáze menstruačního cyklu 0,1 až 0,7 ng / ml
při ovulaci (luteální fáze cyklu) 2 až 25 ng / ml
první trimestr těhotenství 10 až 44 ng / ml
druhý trimestr 19,5 až 82,5 ng / ml
třetí trimestr 65 až 290 ng / ml

Testosteron

V malém množství je pro ženský organismus nepostradatelný mužský hormon testosteron, který zodpovídá za vzrušivost a sexuální touhu, ale také ovlivňuje průběh ovulace a reguluje menstruační cyklus. Důležitý je také pro pevnost kostí a sílu svalů.

Nízká hladina testosteronu v ženském těle snižuje libido, nadměrné množství může způsobit akné, lupy a vznik mužských znaků, jako je například nadměrný růst ochlupení. Normální hladina u žen je v rozmezí 15 až 70 ng/dl krve.

FSH/LH

Jedná se gonadotropní hormony lutropin (interstitial cell–stimulating hormone) a folitropin (FSH), které jsou nezbytné pro:

  • správnou stimulaci činnosti pohlavních žláz gonád,
  • zrání vaječníků, dělohy a pochvy,
  • začátek menstruačního cyklu,
  • vývoj a dozrávání vajíček ve vaječnících, jejich uvolnění a navození ovulace,
  • vývoj prsou, růst ochlupení na ohanbí a v podpaží
  • zvýšení tělesného tuku, zejména v oblasti boků a stehen.

Lutropin podporuje tvorbu pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu. Jeho hlavním účelem je uvolnění vajíčka, aby mohlo dojít k jeho oplodnění a otěhotnění. Folitropin neboli folikulární hormon stimuluje růst a zrání folikul, v nichž jsou uložená vajíčka.

Hodnoty FSH v ženském těle mohou signalizovat zdravotní problémy včetně neplodnosti či nadcházející menopauzy:

  • nízká hladina FSH - možné potíže s nedostatkem hormonů, které tvoří hypofýza a hypotalamus,
  • vysoká hladina FSH - možná neplodnost či předčasná menopauza. Vyšší hodnota je běžná za normálního průběhu klimakteria ve vyšším věku ženy.

Nadměrné množství FSH a LH hormonu může vyvolat nespavost, vznik akné či zhoršenou paměť. 

Prolaktin

Další hormon, který hraje významnou roli v mateřství. Stará se o zrání a uvolnění vajíčka, ovlivňuje menstruační cyklus po porodu a je důležitý pro tvorbu mateřského mléka. Dlouhodobě vyšší hladina prolaktinu snižuje sexuální touhu, způsobuje poruchy ovulace a stav připomínající menopauzu.

Melatonin

Melatonin je spíše znám jako hormon spánku. Je nezbytný pro denní biorytmus a spánkový cyklus. Ovlivňuje i pohlavní orgány a sexuální život obecně. Je-li ho příliš, snižuje produkci pohlavních hormonů estrogenů u žen a testosteronu u mužů.

Oxytocin

Tento hormon je důležitý pro oplodnění a porod. Oxytocin podporuje silné stahy dělohy. Při pohlavním styku tak pomáhá dostat spermie k vaječníkům a při porodu usnadňuje příchod dítěte na svět. Podobný efekt má na kojení, kdy pomáhá vylučovat mléko z prsních žláz. Je to vlastně takový “vypuzovací” hormon v pozitivním smyslu slova.

Některé vědecké studie naznačují, že oxytocin má pozitivní dopad na vztah a to nejen po sexuální stránce. Uvolňuje se při pohlavním styku, ovlivňuje intenzitu orgasmu, ale také posiluje vzájemnou důvěru, věrnost a empatii.

hormony_v_zenskem_tele

Hormony ovlivňují vztahy nejen po sexuální stránce

Jak hormony ženy ovlivňují ženy v různých životních obdobích?

Ženský organismus je ovlivňován působením hormonů, které se nejvíce ozývají v dospívání, v těhotenství a při kojení a nakonec v období menopauzy. Jakmile dívka vstoupí do puberty, je její osud “hormonálně zpečetěn”.

Hormony mění dívku v ženu

Začátek puberty je velmi individuální. U dívek se tak většinou děje ve věku 8 až 13 let a za první změny, které se týkají především jejich tělesné schránky, mohou dva hormony lutropin a folitropin stimulující tvorbu ženského pohlavního hormonu estrogenu. 

V této době se u dívek začínají objevovat typické znaky ženskosti:

  • růst prsou,
  • zaoblení boků a stehen,
  • růst ochlupení na ohanbí a v podpaží,
  • zrání dělohy, vaječníků a pochvy,
  • menstruace.

Co je menstruační cyklus a jak probíhá

Menstruační cyklus následuje zhruba ve věku 10 až 16 let, dva až tři roky poté, co dívkám začnou růst prsa. Pro mladé dívky to většinou neznamená nic jiného než "otravné" krvácení, proces je to však o něco složitější a především velmi zajímavý. 

Celý cyklus trvá 25 až 35 dní, krvácení 3 až 7 dní. Vše je dost individuální a spousta dívek a žen se zejména v prvních letech potýká s nepravidelným cyklem a často i bolestivým ohlášení každého nového cyklu. 

3 fáze menstruačního cyklu:  

  1. Folikulární fáze - prvním dnem folikulárního a zároveň menstruačního cyklu je první den krvácení. Hypofýza začne vytvářet více hormonu FSH stimulujícího růst folikul ve vaječnících. Každý folikul přitom obsahuje vajíčko. Nakonec zůstane jeden folikul s jedním vajíčkem, který produkuje nejvíce estrogenu. Folikulární fáze trvá cca 14 dní.
  2. Ovulační fáze - během ovulační fáze dochází k uvolnění vajíčka z folikul a nastává období ideální pro jeho oplodnění. Cela fáze trvá pouze 16 až 32 hodin a k oplodnění vajíčka může dojít asi 12 hodin po opuštění vaječníku.
  3. Luteální fáze - zvýší se tvorba progesteronu a děloha se připraví na přijetí oplodněného vajíčka. Pokud se tak nestane, sníží se produkce progesteronu a estrogenu, a celý cyklus může začít znovu.

zenske_hormony_a_menstruace

Příchod menstruace často ohlašují nevolnosti a bolesti hlavy.

Hormony ovlivňují sexuální touhu

Ženské hormony jsou zodpovědné i za přirozenou sexuální touhu neboli sexuální libido. Hlavní roli zde kromě estrogenu a progesteronu hraje testosteron. Většina žen mívá nejsilnější touhu těsně před ovulací, což zvyšuje šance na oplodnění vajíčka. 

Menší výkyvy libida mívají ženy dlouhodobě užívající hormonální antikoncepci a také po menopauze. Produkci testosteronu a následný pokles libida může dále způsobit chirurgické odstranění vaječníků (ooforektomie) či nadledvinek.

Ženské hormony během těhotenství a po něm

Dalším významný obdobím v životě žen, které se může opakovat vícekrát, je těhotenství. Přijetí oplodněného vajíčka spustí celou řadu procesů. Děloha se pevně uzavře, její stěny zesílí a naplní se živinami kvůli udržení plodu. 

Začne se tvořit hormon hCG, který se tvoří během těhotenství. Jeho účelem je zvýšení tvorby hormonů estrogenu a progesteronu, zastavení menstruačního cyklu a udržení těhotenství. Progesteron chrání dělohu před bakteriemi a spermiemi, a společně s estrogenem připravují prsní žlázy na produkci mateřského mléka.

Dále se tvoří hormon hPL, který embryu poskytuje výživné látky a stimuluje mléčné žlázy, a relaxin, který podporuje růst placenty a brání kontrakcím, dokud nenadejde čas na porod.

Po porodu hladiny všech hormonů téměř okamžitě klesnou na úroveň běžnou před početím, což může mít za následek poporodní deprese. Postupně se obnoví menstruační cyklus, což může u některých žen trvat i několik týdnů.  Ovulaci může bránit i kojení. Není to však záruka, a pokud není další těhotenství v plánu tak brzy, je vhodné užívat některé z antikoncepčních prostředků.

hormony_v_tehotenstvi

K úspěšnému otěhotnění jsou nezbytné gonadotropní hormony lutropin a folitropin

Hormony v období menopauzy

Menopauza je období, kdy žena přestane menstruovat a už není schopná počít a otěhotnět. Většinou se tak děje kolem 50. roku a ženy se v tomto období potýkají s velkými změnami, které způsobuje pokles hladiny estrogenu a progesteronu. Proces menopauzy doprovází časté návaly horka a výkyvy nálad. Projevy lze zmírnit užíváním vhodných hormonálních doplňků stravy.

Co je to hormonální nerovnováha a jak vzniká?

Hormonální nerovnováha obvykle vzniká z důvodu poklesu nebo nadměrné tvorby jednoho z ženských pohlavních hormonů. Ne vždy je taková změna v produkci hormonů přirozený jev a může jít i o příznak zdravotních problémů, jako je například syndrom polycystických vaječníků (PCOS).

Nejčastější projevy hormonální nerovnováhy

  • únava a slabost, 
  • podrážděnost a časté změny nálad,
  • problémy s pletí - pupínky, ztráta pružnosti, vznik vrásek,
  • nepravidelná menstruace,
  • potíže s trávením,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • nízké libido,
  • nespavost,
  • bolesti hlavy a migrény,
  • nárůst hmotnosti.

Hlavní příčiny hormonální nerovnováhy

Příčin vzniku hormonální nerovnováhy existuje celá řada a nejčastěji za to mohou:

  • těhotenství a kojení,
  • menopauza,
  • léky včetně hormonální antikoncepce,
  • hormonální terapie,
  • nádory,
  • chemoterapie,
  • poruchy příjmu potravy,
  • stres,
  • zranění,
  • trauma.

Ženské hormony a antikoncepce

Za jednu z hlavních příčin narušené hormonální rovnováhy je považována antikoncepce, zvlášť je-li užívána dlouhodobě. Pilulky sice zaručují pohodový a bezstarostný sex s minimálním rizikem otěhotnění, zároveň však narušují přirozenou tvorbu hormonů, snižují libido i střevní mikrobiom.  

antikoncepce_a_hormonalni_rovnovaha

Antikoncepce má na hormonální rovnováhu zásadní vliv

Jak obnovit rovnováhu hormonů v ženském těle?

Hladinu ženských hormonů v těle ovlivňuje v podstatě vše - prostředí, způsob života i strava. Špatná je nejen nezdravá strava a neaktivní styl života, ale také znečištěné životní prostředí nebo pravidelně užívané léky, jako je například výše zmiňovaná antikoncepce. 

Jídelníček a hormonální rovnováha

Zdravá strava podporuje také správnou tvorbu hormonů. Za pomocí vhodných potravin lze podpořit například tvorbu estrogenu. Některé potraviny obsahují rostlinné fytoestrogeny, které mají podobné chemické složení jako lidský estrogen.

Nejlepší potraviny, které přispívají k hormonální rovnováze:

  • kokosový olej,
  • broskve,
  • česnek
  • sladké brambory (batáty),
  • avokádo,
  • sušené ovoce,
  • chia, sezamová a lněná semínka,
  • losos,
  • sójové boby, tempeh a tofu,
  • fazole edamame,

Potraviny a další situace, které narušují rovnováhu hormonů:

  • nezdravý jídelníček bohatý na cukry a tuky,
  • nedostatek vitamínů a minerálů,
  • kofein,
  • alkohol,
  • cigarety, 
  • stres,
  • nedostatek spánku,
  • málo pohybu, 
  • antikoncepce.

Vliv pohybu na hormonální rovnováhu

Stejně jako u stravy i zde platí heslo “všeho s mírou”. Nadměrná fyzická aktivita může být stejně škodlivá jako nicnedělání. Zdraví prospěšný je pravidelný pohyb kombinující kardio neboli aerobní aktivity se silovými sporty. Mnozí odborníci dokonce doporučují fyzické aktivity přizpůsobit menstruačnímu cyklu ženy.

Vyhýbejte se vyčerpávajícím tréninkům, které přetěžují organismus. Z náročnějších aktivit je pozitivně hodnocený zejména kratší intervalový trénink, při kterém se uvolňuje hormon štěstí endorfin. Z aerobních aktivit jsou vyzdvihovány svižné procházky, jogging, běh, jízda na kole a bruslích nebo plavání, které prospívají srdci i hormonům. Vhodná je i hormonální jóga.

hormonalni_joga

Pro hormonální rovnováhu je důležitý zdravý životní styl. Pomoci může i speciální hormonální jóga.

Hormonální rovnováha je zásadní pro fyzické zdraví a psychickou pohodu každé ženy 

Ženské pohlavní hormony ovlivňují celou řadu procesů ve vývoji, dospívání i zrání žen. Jsou nezbytné pro typicky ženský vzhled, otěhotnění, těhotenství i porod a mateřství. Hormonální soulad ovlivňuje i průběh menopauzy. 

Naopak hormonální nerovnováha bývá častou příčinou potíží s otěhotněním, po porodu, při menopauze a dalších ženských zdravotních problémů. Předejít ji lze za pomoci aktivního a zdravého životního stylu, vyváženého jídelníčku i vhodnými doplňky stravy, které hormonální rovnováhu pomáhají obnovit. 

Domácí proteinovo-ořechové tyčinky s brusinkami bez přidaného cukru

Domácí proteinovo-ořechové tyčinky s brusinkami bez přidaného cukru

Kupované proteinové dobroty občas nejsou úplně takové, jaké si je představujeme. Buď mají pochybné složení nebo se nám příčí jejich chuť. Najít tedy tu pravou proteinovou tyčinku je opravdu složité. Co si tento super snack, který přijde vhod například po tréninku nebo během náročnějšího dne, udělat doma?

Pokud jste odpověděli "Ano", není o čem přemýšlet. Tento recept je snadný a rychlý, nezabere vám ani hodinu času. Tak třikrát hurá a pojďme na to.

proteinove_tycinky_recept
Proteinové tyčinky s brusinkami a Blendea Vegan proteinem

Připravte si:

  • 120 g ovesných vloček
  • 100 g bílého jogurtu
  • 30 g lískových oříšků
  • 30 g pekanových ořechů
  • 30 g sušených brusinek
  • 2 lžíce lněného oleje
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 20 g směsi Blendea Vegan protein

Co je to směs Blendea Vegan protein?

Je to veganská proteinová směs s 21 gramy bílkovin v jedné dávce, která příznivě působí na vytrvalost a růst svalů.

Klikněte na tlačítko níže a poznejte všechny zdravotní účinky. Případnou objednávku vám doručíme do 48 hodin.

.

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Ořechy spolu s vločkami rozmixujte. Ne úplně do hladka, ale tak, aby byla alespoň trochu zřetelná struktura surovin.
  3. Sypkou směs v misce promíchejte s arašídovým máslem, jogurtem, olejem a přidejte i Blendea Vegan protein s brusinkami.
  4. Hotové těsto vtlačte na plech nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Těsto nebude tekuté, takže se ho opravdu snažte rovnoměrně rozprostřít. Tyčinky z něj po upečení budete krájet.
  5. Plech dejte do trouby na cca 10-15 minut a pečte do zlatova.
  6. Plech nechte vychladnout a poté vykrájejte tyčinky, které následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě a nejlépe i v lednici.

Věříme, že si pochutnáte. Jsou totiž výborné, neobsahují chemické ani skryté složky a nebudou vás stát tolik peněz jako kupované "proteinovky".

10 receptů na domácí letní drinky úplně bez cukru. Osvěžte se sugarfree

10 receptů na domácí letní drinky úplně bez cukru. Osvěžte se sugarfree

Vypité kalorie jsou skutečným zabijákem hubnutí a udržování formy. Jelikož nás léto vábí dát si skvěle vychlazený drink, rozhodla jsme se pro vás vymyslet pár receptů na nízkokalorické nápoje, na kterých si pochutnáte, ale zárověň do sebe nedostanete zbytečný přidaný cukr.

Nechte se tedy inspirovat následujícími recepty. Zaručuji vám, že je zvládne úplně každý, ať už jste zkušený barman nebo obyčejný smrtelník, který prahne po osvěžení při horkých dnech :)

recepty_na_letni_drinky_bez_cukru

Užijte si letní atmosféru díky drinkům, po kterých nepřiberete

Osvěžující okurková limonáda

Na jednu limonádu budete potřebovat:

  • 1/2 okurky se slupkou
  • led
  • vodu
  • 1/2 citrónu

Jednodušší už to být nemůže. Do džbánku nakrájejte okurku s citronem na plátky a zalijte vodou. Nechte odpočívat v lednici alespoň hodinku, aby okurka řádně ochutila vodu. Poté servírujte s ledem do sklenic a nechte se zdravě osvěžit.

Beauty pink

Na jednu skleničku budete potřebovat:

Sklenici naplňte ledem a trochou mražených malin. Vedle v shakeru promíchejte 10 ml vody se lžičkou směsi Blendea SUPERBEAUTY a nalijte přes led do sklenice. Obsah doplňte tonicem do plna a užijte si nápoj, který vám dodá vitamin C a podpoří tvorbu kolagenu.

Jaké má směs Blendea SUPERBEAUTY účinky?

Je to směs bobulovitého ovoce a společně s houbou tremellou a baobabem dopomáhá tělu k vlastní tvorbě kolagenu, zdravé a hladké pleti, vlasům i nehtům. Navíc je chuťově lahodná a vhodná pro mnoho způsobů přípravy.
.

Pětiminutový ledový čaj

Na jeden nápoj budete potřebovat:

  • dva sáčky vašeho oblíbeného čaje
  • 100 ml horké vody
  • led
  • pár lístků máty
  • dva plátky citrónu

Do delší sklenice z tlustého skla si připravte oba sáčky s čajem a zalijte je 100 ml horké vody. Nyní je nechte alespoň 5 minut louhovat, aby vzniknul opravdu silný čajový koncentrát (čaj totiž ztrácí na výraznosti při zchlazení).

Poté vylouhované sáčky vyjměte a přidejte pár kostek ledu. Míchejte, dokud se nerozpustí a nápoj nebude mít přijatelnější teplotu.

Následně přijde čas na jeden plátek citrónu a další kostky ledu. Tentokrát už nemíchejte, nechte čaj pomalu zchladnout na požadovanou teplotu a ozdobte lístky máty a posledním plátkem citrónu.

Osvěžující elektrolytový přírodní nápoj pro sportovce

Pro jednu porci budete potřebovat:

Všechny ingredience smíchejte v shakeru a nalijte do vychlazené sklenice.

Chutné elektrolytické nápoje s draslíkem, hořčíkem a sodíkem pro vás nově vyrábíme pod značkou Blendea.

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si elektrolytickou směs přímo do nákupního košíku. Případnou objednávku vám do 2 dnů doručíme až před práh vašich dveří 🙂 Ihned tak můžete přijmout více důležitých elektrolytů. Myslete na ně hlavně při zvýšené fyzické zátěži a pocení
.
.

Melounová letní bowl

Na 1 l budete potřebovat:

  • 1/2 vypeckovaného vodního melounu
  • 500 ml vody
  • mátu
  • led

Nakrájený a vypeckovaný meloun rozmixujte s vodou a přelijte do džbánku naplněného ledem a lístky máty.

Tip: Pokud byste chtěli raději tříšť, zkuste místo vody s melounem rozmixovat led.

Jahodové mojito

Na jednu skleničku budete potřebovat:

  • čtyři čerstvé jahody
  • sodu
  • led
  • mátu

Do dlouhé sklenice vložíme jahody spolu s mátu a rozmačkáme je. Přidáme kostky ledu, zalijeme sodou a ozdobíme snítkou máty. Jahodové mojito je na světě a to úplně bez přidaného cukru a konzervantů.

nealkoholicke_mojito_bez_cukru

Zdravé nealkoholické mojito s jahodami

Mražené smoothie s Blendeou SUPERBEAUTY

Pro 1 porci budete potřebovat:

Všechny ingredience včetně ledu rozmixujeme a servírujeme ve sklenici, kterou můžeme následně ozdobit třeba plátkem citronu nebo snítkou máty.

.

 

Domácí citronáda

Na 1 l budete potřebovat:

  • 2 větší citróny
  • 1 limetku
  • mátu
  • led
  • 1 litr vody

Do džbánu hoďte pokrájené citrusy s mátou a lehce je rozmačkejte. Přidejte led, vodu a pořádně promíchejte. Nechte odstát v lednici alespoň jednu hodinu pro lepší chuť.

domaci_citronada

Letní nápoj z mraženého tropického ovoce

Mražený letní ananásovo-banánový drink

Na dva nápoje budete potřebovat:

  • 1 zmrzlý banán
  • 1/4 namraženého ananasu
  • 1 broskev
  • 50 ml mandlového mléka
  • šťávu z 1/2 limetky
  • led

Nic neosvěží lépe než tropické ovoce. A co teprve zmrzlé tropické ovoce! Všechny ingredience rozmixujte dohladka a podávejte ozdobené podle chuti a fantazie.

 

Kokosová voda

A posledním tipem je voda z největšího ořechu - kokosu. Je skvěle osvěžující a mladý kokos seženete často i v tescu. Kokosová voda je geniální ne kvůli svým osvěžujícím schopnostem, ale vy si budete díky ní připadat jako na pláži pod palmami.

Obsahuje totiž draslík, který podporuje normální činnost nervové soustavy a svalů. Kokosová voda je tedy velice přínosná i pro zdraví.

Tak nazdraví, milí čtenáři :)

Líbí se vám naše tipy? Nebo máte svoje vlastní oblíbené drinky? Dejte nám vědět na Instagramu, Facebooku nebo tady pod článek do komentářů. Rádi se se čtenáři inspirujeme ?

Ovocné nepečené bezlepkové košíčky se směsí Blendea SUPERBEAUTY

Ovocné nepečené bezlepkové košíčky se směsí Blendea SUPERBEAUTY

Venku to hraje všemi barvami, kytky kvetou a ovoce zraje, teploty už jsou hodně vysoké a v takových vedrech většina z nás sahá spíše po nějakých svěžích a lehkých dobrotách, jako jsou například tyhle nepečené košíčky, které jistě potěší mlsné jazýčky.

nepecene_ovocne_kosicky_recept
Ovocné nepečené košíčky se směsí Blendea SUPERBEAUTY

Na 12 košíčků budeme potřebovat:

Spodní vrstva (korpus)

  • 80 g datle bez pecky
  • 60 g bezlepkové ovesné vločky
  • 40 g strouhaný kokos
  • voda

Jogurtová vrstva

  • 200 g kokosová zakysaná smetana (Lidl)
  • 40 g čekankový sirup
  • 1 pl šťáva z citronu
  • 3/4 čl xantanová guma

Ovocná vrstva

  • 330 g jahody
  • 80 g rebarbora
  • 1 čl super beauty
  • 15 ml čerstvá citronová šťáva
  •  3/4 čl agar prášek
  • voda
  • 2 čl směsi Blendea SUPERBEAUTY

Co je to zkrášlující směs Blendea SUPERBEAUTY?

Směs sušeného bobulovitého ovoce, houby tremelly, jílu křemeliny a kořene čekanky, která posiluje hustotu a lesk vlasů, pevnost a růst nehtů a jasný tón pleti.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny zdravotní benefity.
.

Postup přípravy:

Datle si namočíme do vlažné vody a v misce mezitím smícháme pomocí metličky nebo vidličky kokosovou smetanu, sirup, citronovou šťávu a xantanovou gumu do hladkého krému. Datle scedíme a v mixéru rozmixujeme s 30 g ovesných vloček, kokosem a popřípadě trochou vody. Poté do směsi vmícháme zbylé ovesné vločky a pořádně zapracovanou směs namačkáme na dno formiček na muffiny.

Na spodní vrstvu rozdělíme vrstvu z kokosové smetany a košíčky dáme na chvilku do ledničky. Mezitím si připravíme hrnec ve kterém rozvaříme jahody a pokrájenou rebarboru, následně do rozvařeného ovoce vmícháme směs Blendea SUPERBEAUTY, citrónovou šťávu a agar prášek. Jakmile směs začne houstnout rozdělíme ji do košíčků, které ještě posypeme kokosem a dáme ztuhnout do ledničky.

Dobrou chuť!

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé. Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé. Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení.

Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

elektrolyty

 

Co přesně jsou elektrolyty?

Ve výživě za elektrolyty označujeme několik minerálů vyskytující se v krvi, potu a moči, které se po rozpuštění ve vodě stávají elektrolyty přenášející kladné či záporné ionty. Tyto částice přispívají k normální funkci svalů, nervového systému a hydrataci těla. 

K hlavním elektrolytům v lidském těle patří 6 minerálů - draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor a chlór.

Elektrolyty se přirozeně nachází v celém lidském těle. Jsou důležité pro průběh specifických procesů, díky nimž lidský organismus funguje tak, jak má. Odborně jsou definovány jako “nekovové elektrické vodiče, v nichž je proud přenášen prostřednictvím iontových částic”.

Chutné elektrolytické nápoje s draslíkem, hořčíkem a sodíkem pro vás nově vyrábíme pod značkou Blendea.

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si elektrolytickou směs přímo do nákupního košíku. Případnou objednávku vám do 2 dnů doručíme až před práh vašich dveří :) Ihned tak můžete přijmout více důležitých elektrolytů. Myslete na ně hlavně při zvýšené fyzické zátěži a pocení.
.
.

 

Draslík

Elektrolyt významný pro srdeční činnost, koordinaci svalů a stabilní krevní tlak. Draslík obsahují brambory, špenát, banány, řepa, sušené ovoce, čočka či fazole.

 

Hořčík

Jeden z nejdůležitějších minerálů v těle ovlivňuje činnost srdce, nervového systému, svalů i trávicího systému. K hlavním zdrojům hořčíku patří celozrnné produkty, luštěniny, ořechy a semena, avokádo a banány.

TIP: Pod značkou Blendea pro vás vyrábíme různé formy hořčíku. Získáte s nimi jistotu dostatečného příjmu, takže se nemusíte spoléhat pouze na hořčík v potravinách.

.
.
.

 

Vápník 

Minerál nezbytný pro tvorbu a pevnost kostí a svalové kontrakce (stahování a roztahování). Nachází se především v mléku, kefíru, jogurtech, sýrech, listové zelenině a také v mandlích.

.

Sodík

Důležitý elektrolyt, který se podílí na udržování rovnováhy tekutin, která je potřebná pro činnost svalů a funkce nervů. Kromě soli jej obsahují olivy, nakládané okurky a tvaroh.

Pozor je třeba dávat na vyšší příjem sodíku, který vede k nadměrnému zadržování vody v těle. Větší množství tohoto minerálu obsahují například zpracované potraviny a polotovary. Rozumný příjem zajistí dostatek tekutin, zdravé solení a jídelníček založený na nezpracovaných surovinách.

 

Fosfor

Tento minerál je zase nutný pro správnou tvorbu kostí a zubů a jejich mineralizaci. Podílí se také na udržení takzvané acidobazické rovnováhy v krvi (pH). I fosfor se podílí na kontrakci svalů a přenosu nervových vzruchů. Hlavními zdroji jsou mléčné výrobky, maso, ryby, ořechy a semena, luštěniny.

 

Chlor

Tělo jej potřebuje pro regulaci a udržení rovnováhy tekutin v těle. Chlór získáme například ze soli, rajčat, celeru, oliv a mořských řas.

 

Doporučený denní příjem minerálů - elektrolytů

Minerál DDD 
Draslík 4 700 mg
Hořčík 300 až 400 mg
Vápník 1 300 mg
Sodík 2 400 mg
Fosfor 1 250 mg
Chlór 2 300 mg

Denní doporučené množství elektrolytů pro průměrnou zdravou dospělou osobu.

avokado_zdroj_elektrolytu

Vynikajícím zdrojem elektrolytů, zejména hořčíku, je avokádo

 

Kdy je vhodné užívat doplňky stravy bohaté na elektrolyty?

Nejčastěji doplňky s obsahem elektrolytů v podobě speciálních sportovních iontových drinků užívají sportovci. Jejich tělo je oproti neaktivním osobám využívá více už jenom tím, že se při sportu potí. Při pocení se elektrolyty vylučují ve větším množství, nejvíce pak sodík a chlór. 

Sportovci a otužilci se rádi saunují, ale právě v sauně dochází k rapidnímu pocení a úbytku elektrolytů. Po saunování je zvlášť vhodné zařadit doplněk nebo důkladně zvážit správný jídelníček a pitný režim. Srovnatelný úbytek tělesných tekutin a iontů má i dlouhá turistika či vytrvalostní sporty.

Na vyšší příjem elektrolytů je třeba dbát také při nemocech, zejména zvracení a průjmech, kdy jsou ztráty elektrolytů nadměrné. Horečky vedou k silnému pocení, a i když lékaři a babské rady doporučují nemoc "vypotit" v posteli, je důležité vždy myslet na doplnění tekutin, potravin, doplňků a elektrolytů v nich.

Kromě nápojů lze užívat i doplňky stravy obsahující vybrané minerály. Nejvíce nedostatkové jsou minerály draslík a hořčík. Jejich užívání napomáhá snižovat únavu, úzkosti, zmírnit svalové křeče či odstranit potíže s nespavostí.

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si elektrolytickou směs přímo do nákupního košíku. Případnou objednávku vám do 2 dnů doručíme až před práh vašich dveří :)

Ihned tak můžete přijmout více důležitých elektrolytů. Myslete na ně hlavně při zvýšené fyzické zátěži a pocení.

.
.

 

K čemu jsou elektrolyty důležité?

Dostatek výše uvedených minerálů (elektrolytů) je důležitý pro správnou distribuci vody, a tedy hydratace a zajištění rovnováhy tekutin v těle, optimální činnost srdce, mozku a nervové soustavy a pro koordinaci svalů.

 

Zajišťují rovnováhu tekutin v těle

Elektrolyty rovnoměrně distribuují vodu a ovlivňují zadržování vody. Je-li jich málo, dochází k nadměrnému zadržování vody, což ovlivňuje celkový vzhled a plnost svalů. Méně či více soli v těle zase způsobuje nadýmání.

 

Jsou nezbytné pro činnost svalů, nervů i srdce

Tyto částice skutečně vedou elektřinu. V těle vytváří elektrické impulsy potřebné například pro kontrakce svalů, přenos nervových impulsů či rytmus srdce. Nedostatečný příjem může narušit činnost nervových buněk a vyvolat svalové křeče či srdeční arytmii.

 

Napomáhají udržovat pH

Kromě normálních funkcí svalů a nervů elektrolyty udržují optimální vnitřní prostředí a to tak, že hydratují a regulují vnitřní pH.

elektrolyty_pro_sportovce

Na příjem elektrolytů by měli myslet především všichni aktivní sportovci

 

Kdy vzniká deficit elektrolytů a kdy hrozí jejich nadbytek?

Elektrolyty se účastní mnoha metabolických procesů a jejich nedostatek má negativní dopad na činnost celého organismu. Nedostatek, ale i nadbytek elektrolytů v těle může vyvolat elektrolytickou nerovnováhu.

 

Nejčastějšími příčinami elektrolytické nerovnováhy jsou:

 

Projevy elektrolytické nerovnováhy v těle:

  • nadměrná únava až letargie,
  • změny nálad,
  • zadržování vody v těle, 
  • svalová slabost a křeče,
  • časté močení,
  • sucho v ústech a vyšší žízeň, 
  • ztráta chuti k jídlu,
  • zácpa,
  • potíže se spánkem,
  • nervový kolaps,
  • bolesti hlavy,
  • nepravidelný srdeční tep,
  • poruchy srdeční rytmu

 

Nedostatečným či jinak špatným příjmem elektrolytů jsou vedle aktivních sportovců ohroženi zejména lidé:

  • užívající diuretika a projímadla,
  • trpící srdečními a ledvinovými chorobami,
  • držící nějakou restriktivní dietu - pozor by si měly dávat například osoby na keto dietě, jelikož ketóza způsobuje rychlejší vylučování některých látek včetně elektrolytů. 

 

Kdy hrozí nadbytek elektrolytů v těle?

Ani nadměrné užívání doplňků stravy zdraví neprospívá. Vysoké hladiny některých minerálů mohou v organismu napáchat stejné nebo podobné škody jako jejich nedostatek. Suplementy je třeba užívat s rozumem

Většině aktivnějších lidí a sportovců stačí zdravý a vyvážený jídelníček a jako doplněk kvalitní kvalitní multivitamin, hořčík a případně vápník.

zdroje_elektrolytu

Základem pro zdravý příjem elektrolytů je vyvážený jídelníček bohatý na zeleninu a ovoce

 

Jak se vyhnout vzniku nerovnováhy elektrolytů?

  • Jezte vyváženou a zdravou stravu bohatou na přirozené zdroje elektrolytů.
  • Tekutiny doplňujte v průběhu celého dne a nečekejte na pocit žízně. Ta je známkou počínající dehydratace.
  • Průběžně kontrolujte barvu moči. Je-li čistá až slámově zbarvená, máte dostatek elektrolytů a jste dobře hydratování.
  • Před a po tréninku trvajícím déle než 60 minut užívejte sportovní iontový nápoj obsahující elektrolyty a sacharidy. Nekombinujte jej s vodou, který výhody nápoje snižuje.
  • Vyhýbejte se intenzivnímu tréninku při vysokých teplotách a na sluníčku bez ochrany.

Vážné zdravotní potíže způsobené nerovnováhou elektrolytů jsou vzácné. Chcete-li mít jistotu, že vašemu tělu nechybí žádné důležité minerály, navštivte svého lékaře a požádejte o odpovídající vyšetření.

 

Nejbohatší zdroje elektrolytů v potravinách

Elektrolyty získáváme primárně z přirozené stravy. Nejlepším způsobem, jak je tělu dodat, je tedy zdravá a vyvážená strava bohatá na potraviny, které obsahují elektrolyty, ale také další živiny, jako jsou vitamíny, minerály, vláknina či antioxidanty.

Nejlepšími zdroji elektrolytů jsou:

  • zelenina - listová zelenina, zelí, brokolice, brambory, dýně, celer, okurka, papriky, kapusta, špenát, rajčata,
  • ovoce - banány, avokádo, meloun, avokádo, kiwi, ananas, citrusy, jahody, pomeranče, 
  • mléčné výrobky - jogurty, kysané produkty a tvrdé sýry, mléko,
  • luštěniny - fazole,
  • ořechy a semínka - mandle, arašídy.
  • maso a ryby - losos, platýs, kuře, telecí.

elektrolyty_v_ovoci

Elektrolyty obsahuje hlavně ovoce a zelenina včetně sezónních jahod

 

Elektrolytickou rovnováhu ovlivňuje i pitný režim

Elektrolytickou rovnováhu také ovlivňuje příjem tekutin. Zdraví neprospívá dehydratace, ani nadměrné množství vody. Obecně se doporučuje vypít 2 až 3 litry tekutin každý den. Roli však hraje pohlaví, věk, míra i intenzita fyzické aktivity, ale i počasí. 

Více je třeba pít při sportu, v horkých dnech nebo při nemoci. Na dostatečný pitný režim by měly dbát také těhotné a kojící ženy. Pravidlo pitného režimu zní, pijte tolik a tak často, abyste nepociťovali žízeň. Množství tekutin v těle lze poznat dle barvy moči. Žádoucí je světlejší barva, tmavá barva signalizuje nedostatek tekutin v těle.

 

Nejčastěji pokládané otázky na elektrolyty ve stravě (FAQ)

Co jsou to elektrolyty?

Jedná se o látky, které po rozpuštění ve vodě vytváří kladně nebo záporně nabité ionty. Díky obsahu draslíku, hořčíku, vápníku a sodíku harmonizují hladinu tekutin v těle. Při vydatném pocení po sportovním výkonu organismu doplní tělů potřebné minerály.

Které minerály jsou označovány jako elektrolyty?

Jsou to hořčík, draslík, sodík, fosfor, chlór a vápník.

Jaké jsou hlavní tři funkce elektrolytů v lidském těle?

Udržují rovnováhu tekutin v těle, napomáhají udržovat vnitřní pH a jsou nepostradatelné pro činnost svalů, srdce a nervů.

Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku elektrolytické nerovnováhy?

Za nadměrnou ztrátu elektrolytů obvykle může nedostatečný pitný režim, intenzivní fyzická aktivita a nadměrné pocení a nezdravá výživa.

Jak se projevuje nedostatek elektrolytů?

Menší množství elektrolytů v těle se projevuje nadměrným zadržováním vody v těle, svalovou slabostí a křečemi, častým močením, větší žízní, zácpou, bolestmi hlavy či nepravidelným srdečním tepem.

Kdo by si měl dávat pozor na dostatečný příjem elektrolytů?

Nejvíce jsou ohroženi aktivní sportovci, lidé užívající diuretika a projímadla, osoby trpící srdečními a ledvinovými chorobami a lidé držící nějakou restriktivní dietu.

Jaké jsou nejlepší zdroje elektrolytů v potravinách?

Elektrolyty se jsou součástí běžně dostupných potraviny. Najdete je v zelenině, ovoci, luštěninách, mléčných výrobcích, ořeších i semínkách. Dobrým zdrojem je také losos a kokosová voda, která je bohatá zejména na sodík a draslík.

Jak elektrolytickou rovnováhu ovlivňuje pitný režim?

Negativní vliv na příjem elektrolytů má jak dehydratace, tak i nadměrný příjem tekutin. Více by se mělo pít při sportu, v horku a při nemocech, které provází průjem a zvracení.

 

Na závěr: Co si zapamatovat o elektrolytech?

Elektrolyty se účastní procesů týkajících se regulace tekutin v těle, normální činnosti svalů, nervů a srdce. Dostatečný příjem těchto minerálů funguje jako prevence před vznikem svalových bolestí a křečí, ale i poruch srdečního rytmu. 

Správné množství v těle zajistí zdravý a vyvážený jídelníček a  pitný režim, v případě potřeby vhodné suplementy bohaté na elektrolyty.

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si elektrolytickou směs přímo do nákupního košíku. Případnou objednávku vám do 2 dnů doručíme až před práh vašich dveří :)

Ihned tak můžete přijmout více důležitých elektrolytů. Myslete na ně hlavně při zvýšené fyzické zátěži a pocení.

.
.
Tropické pre-workout smoothie pro lepší výsledky z tréninku

Tropické pre-workout smoothie pro lepší výsledky z tréninku

Většina z nás sportovců před tréninkem vyhledává podporu energie. Chemické nakopávače a kofein přitom ale nejsou úplně lahůdky, po kterých by vaše tělo toužilo? Zkuste ovocné smoothie s Blendeou.

Tohle smoothie budete mít připravené za 5 minut a nejen že si na něm pochutnáte, ale dokonce vám i dodá důležitou energii pro cvičení, vitamin C a podpoří vaši imunitu. Kurkuma obsažená ve směsi Blendea SUPERBOOST má totiž skvělé účinky na krevní oběh a krásně vás při tréninku zahřeje.

 pre_workout_smoothie_recept
Pre-workout smoothie s tropickým ovocem a směsí Blendea SUPERBOOST pro ještě kvalitnější trénink

Ingredience na 1 poctivou porci smoothie:

  • 300 ml vody
  • 1 zralý banán
  • 2 pomeranče
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lístky máty
  • 1 vrchovatá lžička imunitní směsi Blendea SUPERBOOST

Co je imunitní směs Blendea SUPERBOOST?

Je to směs zázvoru, kurkumy a dalších adaptogenů a superpotravin pro podporu imunity, zdravého dýchání a lze jí také využít před tréninkem jako nakopávač energie a výkonu. Kurkuma spolehlivě zahřeje svaly a díky tomu se vám bude cvičit jedna báseň.

"Superboost vám dá při tréninku všechno co potřebujete – zahřeje vás, posílí vaši imunitu, neobsahuje kofein, takže ho můžete pít i ve večerních hodinách," pochvaluje si SUPERBOOST Barbora Davidová, trenérka žen

blendea_superboost_pre_workout
Směs Blendea SUPERBOOST lze využít jako přírodní nakopávač před tréninkem. Klikněte na tlačítko a čtěte o všech prospěšných účincích. Případnou objednávku vám doručíme do 48 hodin a ihned můžete začít s posilováním výkonu, síly a imunity.
.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience rozmixujte dohladka.
  2. V horkých letních dnech můžete přidat i led.
  3. Pro nejvyšší účinek pijte přibližně 15 minut před tréninkem.

Užijte si své smoothie i trénink a určitě nám dejte vědět, jak vám chutnalo.

 

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk.

Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

omega_3_mastne_kyseliny

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou tak důležité?

Skupina omega-3 mastných kyselin zahrnuje tři nenasycené mastné kyseliny - EPA, DHA a ALA

EPA a DHA mastné kyseliny

EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová kyselina) se nachází v živočišných zdrojích a mořských řasách a jsou nezbytnou součástí buněčných membrán. Pro lidské zdraví mají zcela zásadní význam. DHA a EPA lze přijímat z přirozené stravy, případně vhodných doplňků stravy. Výborným doplňkem pro cílené zvýšení příjmu omega-3 jsou kapsle Blendea Omega-3. Klikněte a podívejte se na všechny prospěšné účinky.  

Tyto dvě omega 3 kyseliny najdeme v mase a tuku z ryb a dalších mořských živočichů. Ryby si je stejně jako člověk nevyrábí samy, ale získávají je z mořských řas, kterými se krmí. Mořské řasy jsou tedy skvělým zdrojem EPA a DHA i pro člověka. Platí to hlavně pro vegany a vegetariány, kteří rybí tuk nekonzumují.

KAPSLE S OMEGA 3 ZNAČKY BLENDEA obsahují 150 mg kyseliny DHA a 75 mg kyseliny EPA s původem z mořských řas.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky. Případnou objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů. Ihned si tak můžete zabezpečit dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin z veganských zdrojů.
.

ALA “rostlinná” omega-3 mastná kyselina

ALA (kyselina alfa-linolenová) se nachází pouze v rostlinných zdrojích a představuje jedinou esenciální mastnou kyselinu, z níž si organismus dokáže EPA a DHA syntetizovat. Podle odborníků však míra a účinnost této syntézy nemusí probíhat vždy optimálně

Podle žurnálu Nutrition Reviews, pouze 8-20% ALA se dokáže zkonvertovat na EPA a 0,5-9% se dokáže proměnit na DHA.

Průběh syntézy totiž ovlivňuje příjem omega-6 mastných kyselin, a jejich nadměrný příjem snižuje efekt. Doporučený poměr esenciálních omega 3 a 6 mastných kyselin by se měl ideálně pohybovat mezi 1:1 až 1:4. V reálu však poměr činí 1:7 u lidí s normální stravou a až 1:15 u veganů. Efektivitu konverze také snižuje kouření a chronické nemoci, jako je cukrovka, metabolický syndrom nebo vysoký krevní tlak.

Pokud se však poměr obou omega mastných kyselin drží v doporučeném rozmezí, tělo si EPA a DHA vyrobí v dostatečném množství i z rostlinných zdrojů.

Hlavní účinky EPA a DHA omega-3 kyselin na zdraví

Vydatnost živočišných a rostlinných omega-3 mastných kyselin

Omega-3 MK jsou zastoupeny v živočišných i rostlinných zdrojích

  • Vydatnější a lépe využitelné jsou omega-3 mastné kyseliny ze živočišných zdrojů. Jedná se zejména o mořské ryby (makrela, sleď, losos, tuňák a další), mořské plody (krevety, ústřice) a z nich získávaný rybí tuk
  • Vegetariánské a veganské zdroje omega-3 mastných kyselin jich obsahují menší množství. Dostatek mastných kyselin EPA a DHA lze získat i prostřednictvím správně nastaveného a vyváženého veganského jídelníčku.

zdroje_omega_3_mastnych_kyselin

Výhody omega-3 mastných kyselin získaných z řas

Denní doporučená dávka omega-3 mastných kyselin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA uvádí zvlášť doporučené denní dávky pro kyselinu ALA a kyseliny DHA a EPA. Ideální je přijímat všechny tři omega-3 mastné kyseliny z přirozené potraviny a zejména v případě veganů prostřednictvím vhodných doplňků stravy rostlinného původu.

Denní dávka EPA a DHA Denní dávka ALA (% energie/mg/g lněných semínek)
Novorozenci 7-11 měsíců 100 mg DHA 0,5 %/~360 mg/~2 g 
Děti 1-2 roky 100 mg DHA 0,5 %/~420 mg/~2,5 g 
Děti 2-3 roky 250 mg DHA +EPA 0,5 %/ ~590 mg/~3 g
Děti 4-17 let 250 mg DHA +EPA 0,5 %/~53 – 2040 mg/~0,25 – 9 g
Muži nad 18 let 250 mg DHA +EPA 0,5 %/~1110 mg/~5 g
Ženy nad 18 let 250 mg DHA +EPA 0,5 %/~1040 mg/~5 g
Těhotné a kojící ženy 100–200 mg DHA 0,5 %/~ +280 mg navíc/+~1,5 g

Doporučený příjem omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny a děti

U dětí jsou DHA omega-3 MK nezbytné pro správný vývoj a růst už od plodu. Dostatečný příjem může mít také příznivý vliv na ADHD, zlepšit mentální dovednosti či zmírnit projevy astmatu u dětí.

Omega-3 mastné kyseliny a jejich význam v těhotenství a při kojení

Z roku 2018 pochází výzkum Státního zdravotního ústavu, který poukázal na to, přes 50 % českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA, která je důležitá pro správný vývoj mozku a očí plodu a kojeného dítěte. Těhotné a kojící matky by proto měly přijímat spíše 200 mg DHA denně.

omega_3_mastne_kyseliny_pro_tehotne

Děti i těhotné a kojící ženy by měly na příjem omega-3 MK dbát zvlášť pokud nekonzumují ryby a rybí tuk

Nejlepší zdroje veganských omega-3 mastných kyselin

Rostlinné zdroje na rozdíl od živočišných obsahují spíše menší množství omega-3 mastných kyselin. Existují ale i výjimky.

Nejlepší rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin:

  • mořské řasy
  • lněná semínka a olej,  
  • řepkový olej, 
  • chia semínka,
  • konopná semínka,
  • vlašské ořechy. 

Z nich získané rostlinné tuky obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a navíc jsou v pozitivním poměru vůči omega-6 mastným kyselinám.

Potravina Množství ALA na 100 g
lněný olej 53 g
lněná semínka 23 g
chia semínka 18 g
řepkový olej 9 g
konopná semínka 9 g
vlašské ořechy 9 g

Nejvydatnější rosltinné zdroje omega-3 mastných kyselin

DOPORUČENÝ PŘÍSUN OMEGA-3 NEJEMOM PRO VEGANY:

Kapsle Blendea Vegan Omega-3 z mikrořas s vysokým obsahem kyseliny EPA a DHA jako nejkvalitnější rostlinný zdroj omega 3. Kapsle podporují mozkové funkce, zdraví srdce a zraku.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny prospěšné účinky. V případě objednávky vám balíček doručíme do 2 dnů a ihned tak můžete načerpat prospěšné zdravotní účinky omega-3 mastných kyselin.
.

Mořské řasy

Nejlepší alternativou k rybímu tuku pro vegany jsou mořské řasy. Z nich získané EPA a DHA omega-3 mastné kyseliny jsou velmi dobře využitelné. Některé výzkumy je srovnávají s vařeným lososem. 

Výživové doplňky vyrobené z mořských řas jsou tak nejlepším zdrojem vegan omega-3 mastných kyselin. Užívat je mohou těhotné a kojící ženy i malé děti, které z nejrůznějších důvodů odmítají konzumovat běžně doporučovaný rybí tuk.

Lněné semínko

Lněné semínko je jedním z nejlepších zdrojů omega-3 MK. Aby jej však lidské tělo opravdu využilo, před použitím je třeba jej důkladně rozdrtit nebo rozemlít. Kvůli tendenci ke žluknutí si do zásoby mixujete spíše menší množství a uchovávejte jej v lednici. 

Vlašské ořechy

Vlašáky jsou skvělým zdrojem zdravých tuků. Navíc obsahují i bílkoviny, vitamíny E, B1, B2, B3 a B6 a minerály (zinek, měď a hořčík). Konzumují se syrové. Aby trochu změkly, mohou se přes noc namočit do vody. Poté je lze přidat do zdravé musli snídaně.

Chia semínka

Plody Šalvěje hispánské jsou považovány za superpotravinu. Kromě bílkovin a omega-3 MK obsahují chia semínka antioxidanty, vitamíny skupiny B, železo, vápník, zinek, draslík a fosfor. Vyznačují se neutrální, nepříliš výraznou chutí, a proto je lze přidat do sladkých i slaných jídel.

Konopné semínko

Ideální ke konzumaci je loupané konopné semínko zbavené pevné slupky. Obsahuje celou řadu minerálů a hodí se zejména do salátů a snídaňových kaší a směsí. Vynikající je rovněž konopný olej.

Řepkový olej

Pro tepelnou úpravu se nejlépe hodí řepkový olej získávaný z tučných semínek řepky olejné. Vyznačuje se ideálním poměrem omega 3 a 6 MK. Mnohem lépe než olivový i slunečnicový olej se hodí na smažení, restování i pečení.

Olivový olej 

Důležitým zdrojem je i olivový olej, který by ve veganském jídelníčku chybět neměl. Kvůli méně příznivému poměru k omega-6 mastným kyselinám jej však nelze považovat za optimální zdroj omega-3 mastných kyselin jako výše uvedené potraviny.

lnene_seminko_zdroj_omega_3_mastnych_kyselin

Jedním z nejlepších zdrojů je rozdrcené nebo rozmixované lněné semínko

3 hlavní veganské zásady pro příjem omega-3 MK

1. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Denně by měli vegani konzumovat rostlinné zdroje bohaté na ALA kyselinu, které tělo přeměňuje na DHA a EPA. Ideální jsou lněná semínka, konopná semínka a řepkový olej.

2. Potraviny obsahující méně omega-6 mastných kyselin. Omezit by měli slunečnicový, ale i olivový olej, který je zbytečné používat v teplé kuchyni. Vysoké množství omega-6 MK mají i oblíbená slunečnicová a dýňová semínka, které lze nahradit ořechy.

3. Doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny. Při nedostatku výše uvedených rostlinných zdrojů je doporučeno užívat výživové doplňky obsahující DHA. To platí pro osoby trpícími chronickými nemocemi, děti, těhotné a kojící ženy. Nejlepší jsou doplňky vyrobené z mořských řas, které jsou nejbohatším zdrojem této mastné kyseliny v rostlinné říši.

vlasske_orechy_zdroj_omega_3_mastnych_kyselin

Vlašské ořechy se hodí do snídaní i salátů

Rizika nedostatku omega-3 mastných kyselin v jídelníčku 

Dle výzkumů česká populace trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin. Jako hlavní příčinu odborníci uvádí nízkou konzumaci ryb a rybího tuku. Vegani musí na správné složení jídelníčku bohatého na mastné kyseliny myslet ještě důsledněji.

Projevy nedostatku nejsou tak citelné. Nejčastěji způsobují:

  • kožní problémy - různé formy dermatitidy, hrubá či šupinatá pokožka apod.,
  • poruchy zraku,
  • oslabení imunitního systému,
  • zhoršené nervové funkce. 

Lze se omega-3 mastnými kyselinami předávkovat?

Předávkování omega-3 MK hrozí zejména při nadměrné a nekontrolovaném užívání doplňků stavy bohatých na DHA. Doplňky proto vždy užívejte podle doporučeného dávkování. U běžné stravy předávkování nehrozí.

Možné vedlejší účinky omega-3 mastných kyselin způsobené při předávkování:

Vždy dodržujte doporučené dávkování a neužívejte doplňky stravy zbytečně, obsahuje-li váš běžný jídelníček dostatečné množství rostlinných zdrojů.

Omega-3 mastné kyseliny a nežádoucí účinky na zdraví

Jedním z hlavních rizik užívání omega-3 MK je zvýšení krvácivosti. Opatrné by měly být zejména osoby užívající léky, které krvácivost podporují. Před použitím jakýchkoli doplňků omega-3 se vždy poraďte se svým lékařem.

repkovy_oje_zdroj_omega_3_mastnych_kyselin

Řepkový olej je vhodnější pro teplou kuchyni než olivový olej

Nejčastěji kladené otázky na vegan omega-3 mastné kyseliny (FAQ)

Jak vegani získávají omega-3 mastné kyseliny?

Každodenní strava vegana by měla obsahovat zdroje ALA mastné kyseliny, zejména chia semínka, ​​lněné semínko, konopná semínka a vlašské ořechy. Z rostlinných olejů používaných při vaření je hlavní řepkový a olivový olej.

Mohou mít vegani odpovídající hladinu omega-3 MK?

Vegani dodržující přísnou rostlinnou stravu nemají problém tělu dodat dostatek omega-3, pokud dbají na denní konzumaci potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Je však pravděpodobné, že jejich hladiny EPA a DHA budou v průměru spíše nižší.

Jaké veganské potraviny obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin?

Mořské řasy, chia semínka, konopná semínka, lněná semínka, vlašské ořechy, řepkový olej, sojový olej.

Které ořechy mají nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin?

Nejlépe jsou na tom vlašské ořechy. Méně mastných kyselin obsahují mandle, lískové a pekanové ořechy.

Jak se projevuje deficit omega-3 mastných kyselin?

K hlavním symptomům patří únava, suchá a šupinatá pokožka, horší paměť a schopnost soustředit se, časté změny nálady až depresivní stavy, vyšší krevní tlak.

Kolik je doporučeno denně užívat omega-3 kyselin?

Většina organizacích se shodne na minimální denní dávce 250 až 500 mg DHA a EPA kyselin u dospělých osob.

Je avokádo vhodným zdrojem omega-3 mastných kyselin?

Ano, avokádo obsahuje větší množství ALA mastné kyseliny.

Patří dýňová semínka k nejlepším zdrojům omega-3 kyselin?

Ano, dýňová semínka obsahují vyrovnaný poměr omega-3 a omega-6 kyselin, což je důležitý pro syntézu ALA kyseliny na životně důležité EPA a DHA kyseliny.

Zajistí veganům dostatečný denní příjem lněné semínko?

Pro vegany, kteří nekonzumují ryby ani rybí olej, je lněné semínko jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. Obsahuje totiž hodně ALA kyseliny.

Má omega-3 mastné kyseliny nějaký vliv na hubnutí a tělesnou hmotnost vůbec?

Zdravý příjem mastných kyselin je nezbytný pro fungování organismu, na hubnutí konkrétně však zásadní vliv nemají, jak zatím naznačily vědecké studie.

Může vyšší příjem DHA a EPA mít na zdraví negativní účinky?

Podle vědců může denní dávka nad 3 gramy oslabit imunitní systém snížením prozánětlivých reakce těla a zvýšit krvácivost.

Je rostlinná strava zdravá pro činnost mozku?

Rostlinné zdroje omega-3 MK jsou prospěšné pro mozek a nervový systém. Mají pozitivní vliv například na nižší riziko vzniku Alzheimerovi choroby a dalších forem demence.

Jak se liší se rostlinné zdroje omega-3 od živočišných zdrojů?

Vybrané živočišné zdroje jsou bohaté na DHA a EPA kyseliny, které jsou důležité pro funkce organismu. Rostlinné zdroje obsahují pouze ALA kyselinu, ze které si však organismus tyto dvě kyseliny dokáže syntetizovat.

.
Měkké bezlepkové sušenky se směsí Blendea SUPERBOOST, které mají opravdovou sílu ?

Měkké bezlepkové sušenky se směsí Blendea SUPERBOOST, které mají opravdovou sílu ?

Jestli má něco fakt sílu, vitamínovou sílu, tak jsou to tyhle měkoučké sušenky se směsí Blendea SUPERBOOST. Ocení je hlavně milovníci zázvoru a kurkumy, ale na své si přijdou i ostatní. Sušenky jsou měkoučké, slaďoučké a navíc bez lepku.

bezlepkove_susenky_recept
Měkké a vláčné bezlepkové cookies se směsí Blendea SUPERBOOST

 

 

Na 11 kusů sušenek budete potřebovat:

  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 15 g směsi Blendea SUPERBOOST
  • 1/2 banánu (50 g)
  • 50 g čekankového sirupu
  • 1čl prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 220 ml rostlinného mléka

VÍTE, co je imunitní směs Blendea SUPERBOOST, kterou jsem použila v receptu?

Je to veganská směs superpotravin a adaptogenů v BIO kvalitě. Pomáhá k silné obranyschopnosti, normálnímu dýchání a zmírňuje tělesné záněty. Díky obsahu kurkumy a zázvoru se skvěle hodí do asijských receptů a má tak velice široké využití.

Klikněte na tlačítko níže a prohlédněte si všechny zdravotní benefity. Případnou objednávku vám doručíme do 48 hodin a ihned tak můžete začít s přirozenou posilou imunity.
.

Postup přípravy:

  1. V míse rozmačkejte banán, přidejte k němu obě mouky, Blendeu SUPERBOOST, špetku soli a prášek do pečiva.
  2. Následně vmíchejte sirup a mléko. Vše společně smíchejte v těsto.
  3. Z těsta v dlaních vytvořte sušenky (pokud se vám bude těsto lepit na ruce, tak si je stačí trošku navlhčit). Následně sušenky vyskládejte na plech s pečícím papírem.
  4. Sušenky pečte na 180 stupňů 35 - 40 minut.