Blog, Strana 8

Co je to kofein: Jak ovlivňuje zdraví, kdy pomáhá a kdy naopak škodí? ?

Co je to kofein: Jak ovlivňuje zdraví, kdy pomáhá a kdy naopak škodí? ?

Kofein je velmi zajímavá látka. Jde o přírodní stimulant vyznačující se řadou účinků na zdraví, ať už pozitivních, tak i těch negativních. O tom, jaký účinek převáží, rozhoduje více faktorů od přijímaného množství až po vybraný zdroj.  

Vůbec nejznámějším zdrojem kofeinu jsou kávová zrna, z nichž se připravuje káva. Nápoj, který si každý den dopřávají miliony lidí po celém světě. Jak si káva dokázala získat takovou oblibu? Může za to lahodná chuť, omamná vůně nebo v úvodu zmiňované účinky?

O tom, že kofein všeobecně budí velkou pozornost, svědčí starší vědecký výzkum z roku 1907, který se zabýval účinky kofeinu na funkci svalů. Od té doby se poznatky o působení kofeinu na lidský organismus značně rozšířily. 

kofein

Káva jako celosvětově oblíbený nápoj pro dospělé

 

Co je kofein?

Kofein je přírodní stimulant, který se vyznačuje schopností stimulovat mozek a centrální nervový systém. Jeho účinky dle historických pramenů údajně objevil pasáček koz v Etiopii tisíce let před naším letopočtem, který si povšiml, že po konzumaci kávových bobů mají kozy přebytek energie a doslova se chovají jako utržené z řetězu.

Brzy se lidé naučily kávové boby využívat k přípravě lahodného, voňavého a povzbuzujícího nápoje - kávy. V současné době kávu a nějaký kávový produkt konzumuje 80 % celosvětové populace a v USA je to dokonce více než 90 %.

VÍTE ŽE NEJVÍCE KÁVY VYPIJÍ SEVERSKÉ NÁRODY? Průměrný Američan denně přijme cca 200 mg kofeinu (zhruba dva šálky silnější kávy). Rekordmany v pití kávy však najdeme u nás v Evropě a to na severu. Nejvíce kávy se vypije ve Finsku, kde průměrná spotřeba kávy na jednoho obyvatele činí 12 kg. V těsném závěsu následuje Švédsko, Norsko, Island, Rakousko a Švýcarsko.

zdroj_kofeinu

Vzhledem k povzbuzujícím účinky se nelze divit, že nejvíce kávy se vypije na chladném a pochmurném severu, kde je brzy tma.

 

Jak kofein funguje a jak působí na zdraví?

Kofein se v lidském organismu přirozeně nenachází. Dostat jej do něj tedy lze pouze zvenčí z kávy, čaje a dalších kofeinových zdrojů. Vstřebávání probíhá poměrně rychle a maximální účinky se projevují zhruba po 30 až 60 minutách od jeho užití, kdy dosáhne nejvyšší hladiny. 

Jeho struktura mu umožňuje projít skrze všechny membrány, díky čemuž se rychle dostane do centra veškerého dění - do mozku, kde se naváže na jemu strukturou podobné adenosinové receptory, které dokáže blokovat a je tak schopen ovlivnit centrální nervovou soustavu (CNS). Jak?

 

Pozitivní účinky kofeinu na zdraví:

ucinek_kofeinu

Káva a kávové nápoje jsou neodmyslitelnými pomocníky při práci i studiu, ale například i řízení auta, kdy pomáhá udržet pozornost a odvrátit únavu.

 

Laxativní účinky kávy pomohou s trávicími potížemi

Jako účinky někde mezi , tedy ani dobré, ani špatné, se označují laxativní neboli projímavé účinky kofeinu. Ty se totiž někdy hodí více, jindy spíše vůbec. Kofein pomáhá uvolnit hormon gastrin, který urychluje aktivitu v tlustém střevě, a současně stimuluje peristaltiku neboli pohyby střev.

Při chronických a často se opakujících potížích se střevy a obtížným vyprazdňováním obecně se káva může stát cenným pomocníkem. V opačném případě může vést k řadě nepříjemností. Nadměrně dávky kofeinu se mohou stát příčinou řídké stolice a průjmu.

 

Možné negativní účinky kofeinu na zdraví

Větší množství vypité kávy neznamená zvýšení pozitivních účinků. Právě naopak. Čím více kávy vypijete, tím spíše se projeví negativní účinky kofeinu na zdraví

Nemluvě o tom, že si lze na kofeinu vytvořit silný návyk. Dlouhodobě každodenní vysoký příjem kofein způsobuje snížení pozitivních účinků, například:

 

Kofein a riziko nespavosti

Kvůli silným stimulačním účinkům není vhodné pít kávu a užívat produkty obsahující kofein pozdě odpoledne a hlavně večer cca šest a méně hodiny před obvyklou dobou, kdy chodíte spát. Kofein totiž negativní ovlivňuje spánek a prodlužuje čas usínání.

Třes, bušení srdce a náhlý pocity úzkosti či naopak euforie se mohou projevit u citlivějších jedinců a osob, které kávu pijí spíše výjimečně.

Kofein není vhodný v těhotenství

Opatrné s pitím kávy a užíváním kofeinu by měly být také těhotné ženy, jelikož může zvýšit riziko potratu či pokles porodní hmotnosti. Zdravotní problémy může kofein způsobit tak při současném užívání některých léků. Je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem.

Co je to Blendea SUPERCOFFEE?

Blendea SUPERCOFFEE obsahuje o něco méně kofeinu než klasické espresso, proto se negativním účinkům vyhýbá a je bezpečnější i v těhotenství.

Jde o směs instantní kávy s funkčními houbami, které příznivě působí na trávení a také udržování tělesné hmotnosti. Tato káva nezatěžuje žaludek a obsahuje méně kofeinu, díky čemuž omezuje negativní účinky (třes, vysoký krevní tlak aj.). Navíc voní a chutná po skořici.
.

 

Jaké množství kofeinu denně lze považovat za zdravé?

Není tomu tak dlouho, co byl kofein označován téměř za škodlivý, a doporučovalo se omezit pití kávy na minimum. Tak jednoduché to ale není. Ve správném množství má kofein pro lidské zdraví naopak velký přínos. Pravidlo rozumné denní dávky kofeinu zpravidla platí zejména pouze pro vášnivé pijáky kávy, kteří by měli jeho příjem udržovat na uzdě.

Bezpečná denní dávka kofeinu

  • Za bezpečný jednorázový příjem kofeinu je považováno množství do 200 mg (cca 3 mg/kg tělesné hmotnosti za den). 
  • Stejnou dávku lze bez obav přijmou méně než dvě hodiny před intenzivním fyzickým cvičením. 
  • Za bezpečnou celkovou denní dávku kofeinu je považováno množství do 400 mg pro dospělou osobu.
  • Výjimku představují těhotné ženy, které by měly za den přijmout nejvýše 200 mg kofeinu.
  • Pití kávy a příjem kofeinu z jiných zdrojů není doporučen dětem a mladistvým, jelikož u nich neexistuje dostatek informací pro zjištění bezpečného množství kofeinu.

 zdroje_kofeinu

Zdrojem kofeinu není pouze káva, ale také řada dalších potravin, například čajové lístky

 

Nejznámější zdroje kofeinu

Hlavními přírodními zdroji kofeinu jsou kávové boby a čajovníky, rostliny, z jejichž listů se vyrábí pravý čaj. Kofein mohou obsahovat také některé další plody, semena a ořechy.

Kofein se vyrábí i uměle a je součástí energetických nápojů a doplňků stravy, které jsou určené zejména na podporu sportovního výkonu a spalování tuků. Taktéž se kofein přidává do léků proti bolesti, nachlazení či alergiím. 

 

Káva

Káva obsahuje nejvyšší množství kofeinu. Za zdravé je považováno maximálně 400 mg kofeinu denně. To jsou cca 4 až 5 šálky kvalitní kávy.

 

Kakaové boby (kakao a čokoláda)

Z kakaových bobů se vyrábí kakao a čokoláda. Oboje obsahuje kofein, ale méně než v případě kávy. 100% čokoláda obsahuje zhruba 240 mg kofeinu (cca 2,5 šálků kávy), 33% čokoláda už jen 45 mg kofeinu (cca 1 šálek černého čaje).

 

Zelený čaj

Pravý čaj je oblíbený zejména v asijských zemích. Zelený čaj kromě kofeinu obsahuje také látku theanin, která přispívá ke snížení stresu. Spolu s kofeinem zlepšují funkce mozku a snižují úzkost. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 30 až 50 mg kofeinu, což je srovnatelné s polovinou šálku kávy.

 

Yerba mate

Yerba maté je čaj, který se získává louhováním drcených usušených listů stromu cesmíny paraguayské. Obsahuje kofein, vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly. Má povzbuzující, osvěžující, antioxidační a antimikrobiální účinky. Jeden šálek čaje yerba mate obsahuje cca 20 až 180 mg kofeinu.

yerba_mate_zdroj_kofeinu

Jihoamerický čaj yerba maté se pije ze speciální nádoby

 

Guarana

Exotická rostlina rostoucí v amazonském deštném pralese obsahuje vedle dalších účinných látek také kofein. Je známá díky svým silným simulačním a antioxidačním účinkům. Vyrábí se z ní extrakt, který se přidává do různých doplňků stravy a energetických nápojů.

Víte, že pro vás vyrábíme guaranu ve 100 % BIO kvalitě v rostlinných kapslích? Působí rychle, povzbuzuje energii a stimuluje soustředěnost a užívá se jednoduše.

Kapsle s guaranou jsou vhodné, pokud kávu nemáte rádi nebo vám nedělá dobře od žaludku, ale stejně hledáte přírodní výrobek pro rychlou a bezpečnou vzpruhu.

Jedna kapsle obsahuje 500 miligramů čistého prášku ze semen guarany
.

 

Kofein ve slazených a energetických nápojích

Kofein a další podobně působící látky (guarana, taurin, l-karnitin a další) obsahují energetické nápoje. Nejedná se však o doplňky stravy, a tudíž se na ně nevztahují žádná pravidla, povinné testy, ani kontroly. Energetické drinky jsou daleko koncentrovanější než káva. To může představovat problém pro jejich hlavní konzumenty - dospívající jedince, na které všechny tyto látky účinkují mnohem silněji. 

Množství kofeinu se u energiťáků pohybuje od 50 do 505 mg kofeinu v plechovce, což je zejména pro organismu mladého člověk příliš velké množství. Obzvláště, pokud se do celkového příjmu započítá obyčejná káva, zelený čaj a případně další kávové výrobky. Navíc se jedná o slazené nápoje s vysokým obsahem cukrů

Co vše mohou obsahovat energetické nápoje?

  • kofein - 30 až 70 mg kofeinu na 100 ml,
  • vodu,
  • cukr - sý 15 g na 100 ml, a umělá sladidla,
  • guarana nebo výtažek ze zeleného čaje jak další zdroj kofeinu,
  • taurin - ovlivňuje srdečně-cévní a nervový systém a má antioxidační účinky,
  • L-karnitin - má podporovat metabolismu tuků,
  • aromata, barviva, konzervanty a regulátory kyselosti,
  • nějaké vitamíny.

S konzumací populárních energetických nápojů se to rozhodně nemá přehánět. Častá a nadměrná spotřeba energiťáků může vést až k vážným zdravotním potížím

 

Možné negativní účinky energetických nápojů na zdraví:

  • zvýšené účinky vysokého množství kofeinu na dospívající organismus - nespavost, úzkost, nepravidelný tep, zvýšený krevní tlak, vzácně záchvaty až srdeční zástava,
  • riziko vzniku nemocí kardiovaskulárního systému a cukrovky,
  • zdravotní potíže s ledvinami,
  • zvýšená kazivost zubů a další.

Kofein najdete také v oblíbeném nápoji Coca-cola a to v množství 46,5 mg v jedné sklenici o velikosti 3 dcl. 

coca_cola_zdroj_kofeinu

Poměrně hodně kofeinu a také cukru obsahuje Coca-cola. I zde je dobré držet chutě na uzdě a dopřát si ji jednou za čas.

 

Porovnání obsahu kofeinu v různých nápojích

Nápoj Velikost porce Obsah kofeinu
Káva 237 ml 95 mg
Zelený čaj 237 ml 35 mg
Coca-cola bez cukru 222 ml 28 mg
Coca-cola obyčejná 222 ml 21 mg
Energetické nápoje 245 ml 77 mg

Pozn.: Jedná se pouze o přibližné údaje, obsah kofeinu ovlivňuje přesné složení konkrétního nápoje.

 

Kofeinové doplňky stravy

Ve sportovní výživě se hodně používají doplňky stravy, jejichž součástí je také kofein. Využívají se před tréninkem jako zdroj energie a na podporu výkonu. Řada sportovců si místo tabletek dopřeje 30 a 45 minut před výkonem šálek silné kávy.

Jaké může mít kofein účinky na sportovní výkon:

  • zlepšuje sportovní výkon,
  • zvyšuje intenzitu cvičení, 
  • dočasně zvyšuje fyzický i silový výkon. 
  • snižuje vnímání únavy a svalové bolesti, 
  • zvyšuje vytrvalost,
  • zlepšuje soustředěnost a náladu,
  • přispívá k lepšímu fungování metabolismu tuků a podporuje jejich spalování.

Jedna kofeinová tableta obsahuje 100 až 200 mg. Doplňky stravy představují efektivní způsob užívání kofeinu pouze v požadovaném množství a bez dalších zbytečných látek. Začátečníkům jsou doporučeny nižší dávky. Tablety s vyšším obsahem kofeinu u nich totiž mohou vyvolat nežádoucí účinky (nervozitu, úzkost, bušení srdce apod.). 

Další možnost, jak užívat kofeinu, nabízí sportovní BCAA drinky, které se užívají současně za účelem doplnění energie a podporu regenerace po cvičení.

blendea_supercoffee_zdroj_kofeinu

Lepší než přeslazené energetické nápoje je doplněk stravy Blendea SUPERCOFFE, který kofein čerpá z kvalitní arabica kávy a navíc obsahuje extrakt z funkčních hub, kořen čekanky a špetku skořice pro lepší chuť ;)

 

Ve správném množství znamená kofein přínos pro zdraví

Kofein zdaleka není tak nezdravý, jak se ještě nedávno věřilo. Ve správném množství může káva a další kávové produkty pomoci zvládnout pracovní nápor, náročná studia, zvládnout stres a udržet si pozitivní náhled na svět.

RAW datlové kuličky s křupavými pistáciemi, lyofilizovaným banánem a kešu oříšky

RAW datlové kuličky s křupavými pistáciemi, lyofilizovaným banánem a kešu oříšky

Máte chuť na něco dobrého a nechtějí se vám vymýšlet žádné složitosti? Jestli ano, tento recept od @_with.ella je přesně pro vás. Připravte si nepečené datlové kuličky s křupavými ořechy. Ingredience si můžete i upravit podle svého. Takže se nebojte využít fantazii a chuťové buňky ?

raw_datlove_kulicky
Kuličky vypadají opravdu výborně a stejně tak i chutnají

Ingredience na 18-20 kuliček

  • 270 g datlí bez pecky
  • 110 g pistácií + na obalení
  • 140 g kešu oříšků
  • 25 g quinoa vloček (nebo jemných ovesných či rýžových)
  • 30 g pistáciového proteinu (nebo jinou příchuť / lze i vynechat)
  • 25 g oříškového krému
  • 15 g lyofilizovaných banánů
  • s+- 60 ml vody

Postup přípravy

  1. Datle si předem namočte do čisté vody.
  2. Jakmile malinko změknou, rozmixujte je výkonným mixérem do jemné datlové pasty.
  3. Přidejte pistácie, kešu oříšky, protein, oříškové máslo, lyofilizované banány a vše spolu opět rozmixujeme v mixéru do pevného těsta (dle potřeby přidáme vodu).
  4. Nakonec do těsta zapracujte vločky.
  5. Ze vzniklého těsta vyválejte v navlhčených rukách kuličky, které obalte v rozdrcených pistáciích a dáme je do lednice vychladit.

V případě, že se rozhodnete tento recept vyzkoušet, napište nám, jak vám kuličky chutnaly na náš instagram ☺️

Vánoční dárky pro firmy

Ukažte vašim zaměstnancům či obchodním partnerům, že vám na nich a jejich zdraví opravdu záleží. Odbarujte je jedním nebo více produkty z naší nabídky, které určitě využijí. Protože tužek a diářů máme už všichni plné ... šuplíky ;)

  • Odběr již od 10 ks
  • Etiketa i podle vašeho návrhu
  • Vše za velkoobchodní ceny
  • Dárky vám dodáme do 2-4 týdnů

Vybrat vánoční dárky →

Kontaktujte nás

Napište nám na e-mail info@blendea.cz nebo zavolejte na +420 724 386 758 a my se s vámi rádi domluvíme na spolupráci

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy?

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy?

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

akne_a_strava

Zdravá a vyvážená strava může pomoci v boji s akné

Kdy a jak vzniká akné?

Je to nejběžnější onemocnění kůže. Problém začíná u mazových žláz, které se zanítí a poté vznikají právě ty nechtěné červené pupínky s hnisavou tekutinou. Nejčastější příčinou je zvýšená tvorba mazu, hormonální nerovnováha, vysoký glykemický index konzumovaných potravin, potravinová intolerance, kouření či alkohol, stres nebo také nevhodná péče o pleť a mnoho dalších příznaků.

Zdravým životním stylem a nasloucháním svého těla můžete tedy docílit skvělých výsledků i v této problematice. Pojďme si to malinko rozebrat.

Jak může strava ovlivnit pleť?

Strava ovlivňuje opravdu mnoho. Od fungování těla po jeho vizuální stránku. A ačkoliv na akné není žádný oficiální lék, pomocí vyváženého stravování a zdravých návyků se ho můžete zbavit jednou pro vždy.

Potraviny, které mají na pleť negativní vliv:

  • Rafinované cukry
  • Bílé pečivo
  • Čokoláda
  • Mléčné výrobky
  • Junk food (hamburgery, uzeniny, smažené pokrmy...)
  • Další potraviny s vysokým glykemickým indexem
  • Slazené nápoje 

Tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny mohou být ve vyšší míře spolehlivým spouštěčem problematické pleti. Je tedy dobré se jim vyhnout nebo je omezit na minimum. Pozor si dejte také na přídatné látky v potravinách, které jsou pro tělo škodlivé.

 

A jaké potraviny, vitamíny a minerály naopak pleti pomáhají?

  • Zelená listová zelenina
  • Luštěniny
  • Ořechy
  • Bobulovité ovoce
  • Maca
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Zinek
  • Vitamín A a E

Eliminační dieta

Tento postup je nejjednodušším způsobem k tomu, jak zjistit, které potraviny naší pleti nedělají dobře, rozhodně ne k hubnutí.

Pokud se rozhodnete pro eliminační dietu, postupujte následovně:

Na měsíc vyřaďte všechny potenciálně škodlivé a akné vyvolávající potraviny nebo jejich složky. Měly by to být mléčné výrobky, vysoce průmyslově zpracované jídlo, lepek, rafinované cukry a klidně i další podezřelé potraviny z vašeho jídelníčku. Dobrým nápadem je i omezit kouření a alkohol.

Po uplynulém měsíci začněte zase postupně vyřazené potraviny znovu konzumovat a pečlivě si zapisujte, jaké reakce uvidíte na své pleti. Pokud je to pro vás ale moc omezující, zkuste nejprve první měsíc testovat třeba jen mléčné výrobky s cukry, další měsíc pokračovat s lepkem a takto postupovat až do té doby, než se nedostanete k relevantním výsledkům.

Tento postup je ideální konzultovat s odborným výživovým poradcem nebo doktorem, neboť s vyřazením určitého segmentu surovin z jídelníčku může dojít k deficitu některých vitamínů či minerálů. Je tedy nutné, aby vaše strava byla skutečně rozmanitá a sezónně zaměřená.

Doplňky stravy

Hlídat si rozmanitost stravy tak, aby tělu dodala 100% vše, co potřebuje, je opravdu složité. Naštěstí v dnešní době už můžeme pohodlně suplementovat klidně i omega 3 ve veganské formě, což je pro aknózní pleť velice přínosné. Vsadit můžete také na zelené superpotraviny, které pročišťují tělo, příznivě působí na trávení a obranyschopnost, což přispívá nejen ke zdravé pleti.

V případě, že je vaše akné spíše hormonálního původu, sáhněte po mace, šatawari nebo ašvagandě. Ideálně po směsi těchto superpotravin. Tyto bylinky totiž upravují a uvádějí hormonální balanc do normálu, což pleti mnohokrát znatelně pomůže.

.

Vitamíny a minerály, které bojují proti akné

  • Vitamín A eliminuje tvorbu mazu v těle a ucpávání pórů. Najdete ho například v mrkvi nebo špenátu.
  • Vitamín E je také nesmírně důležitý, neboť bojuje proti oxidačnímu stresu a brání organismus proti volným radikálům. Obsahují ho například kešu oříšky.
  • Zinek přispívá ke zdravému imunitnímu systému, dělení buněk a také hojení ran. Jeho nedostatek může ukazovat právě akné. Obsahují ho například ovesné vločky nebo mandle. Zde je však lepší suplementace.

Doporučení na závěr

Pokud vás akné momentálně teď trápí, začněte poslouchat své tělo, protože všechny tyto problémy jsou znamení, že je něco v nepořádku. Snažte se tedy přijít především na příčinu, nehledejte způsob, jak aknózní pleť schovat. Pupínky si nemačkejte a ani na ně raději nesahejte, zvýšili byste tím riziko zanícení. Kosmetiku používejte primárně přírodní a vyhněte se té, která vysušuje (např.: micelární vody). Sáhněte raději po přírodním čistícím mléku nebo oleji.

 

 

Vyvážený podzimní jídelníček: Z jakých potravin by se měl především skládat a proč?

Vyvážený podzimní jídelníček: Z jakých potravin by se měl především skládat a proč?

Návod na zdravý a vyvážený jídelníček, který lze aplikovat celý rok, neexistuje. Kromě toho, že bychom měli přihlížet k individuálním potřebám, je doporučeno sledovat také aktuální roční období. Na podzim má totiž lidský organismus malinko jiné potřeby než v horkých letních dnech.

Existuje několik zásad zdravého stravování, které bychom mohli považovat za univerzální. Týkají se například skladby jídelníčku, jehož základem by měly být čerstvé a co nejméně upravené suroviny. 

Patří sem rady ohledně omezení konzumace jednoduchých sacharidů a jídel s vysokým obsahem nezdravých tuků. Roli hraje také správná velikost porcí a nepřejídání se.

Jakou roli hraje roční období a proč bychom se na podzim měli stravovat jinak než v létě?

vyvazeny_podzimni_jidelnicek

Hlavní roli při tvorbě zdravého jídelníčku dle ročního období hrají sezónní potraviny

Jídelníček dle ročního období aneb co jíst na podzim

Při tvorbě podzimního jídelníčku, ale i jídelníčku v ostatních ročních obdobích, pomáhá řídit se dvěma hlavními pravidly.

  1. Zaměřte na sezónní a lokální potraviny
  2. Jezte potraviny, které lidský organismus zahřívají, nikoliv ochlazují. To se hodí v létě.

Proč jíst sezónní a lokální potraviny?

Nejvhodnější jsou sezónní a lokální potraviny, které rostou v našich zeměpisných šířkách, tedy tady a teď. 

To neznamená, že bychom měli veškeré “cizí a exotické” potraviny vyloučit. Ochudili bychom se tak o nové a zajímavé chutě. Základ jídelníčku by však měly tvořit ideálně “česká jablka a hrušky”, hodně zjednodušeně napsáno. Jak na to?

  • Sušší, syrové a ochlazující potraviny nahraďte teplejšími a výživnějšími jídly, které během sychravých a chladných podzimních dní dodají potřebnou výživu a energii a posílí tak imunitní systém.
  • Studené, byť výživné saláty vyměňte za vydatné zeleninové polévky, luštěninová a masová jídla s vysokým obsahem vitamínů a minerálů.
  • Podzimní jídelníček doplňte o suroviny a potraviny obsahující zdravé tuky. Zahřejí a současně více zasytí.
  • Využívejte zdravější tepelné úpravy pokrmů, jako je vaření, dušení a pečení.
  • K dochucení používejte koření, které umí “zahřát”. Jedná se o pepř, kurkumu, kari, zázvor, kardamon, bobkový list, nové koření, hřebíček, fenykl, tymián a další.

Blendea SUPERBOOST obsahuje zázvor, kurkumu, sibiřský ženšen a další látky, které v době zvýšené zátěže podpoří zdravý krevní oběh, normální trávení, imunitu i duševní pohodu.

.

Doporučované způsoby přípravy pokrmů na podzim 

Jak bylo výše zmíněno, myslet bychom měly nejen na výběr vhodných surovin, ale i jejich správnou úpravu

Pro podzimní a zimní roční období je nejlepší jakákoliv tepelná úprava ideálně taková, která v použitých surovinách zachová největší množství zdraví prospěšných látek. Vařte, duste a pečte. Ani smažení však není zakázané, když jej děláte správně, na správných tucích a ne příliš často.

Zapomínat bychom neměli ani na tradiční způsob zpracování zásob zeleniny, ovoce či nasbíraných hub, tedy zavařování a sušení. 

zavarovani_na_podzim

Zavařování patří k tradičním způsobům, jak zpracovat čerstvou zeleninu na zimu

Seznam potravin, které patří do podzimního jídelníčku

Tápete, které potraviny do podzimního jídelníčku zařadit? Máme pro vás podrobný seznam, který vám usnadní nákup.

Nejlepší podzimní zelenina

Významnou roli hraje kořenová zelenina plná vitamínů a další látek důležitých pro silný imunitní systém, který je na podzim obzvláště potřeba. K oblíbeným druhům zeleniny na podzim patří zejména dýně, ze které lze připravit nespočet jídel, nejen chutnou polévku.

  • květák,
  • kapusta,
  • mrkev,
  • pórek,
  • celer,
  • dýně,
  • zelí,
  • kedlubna,
  • špenát,
  • cuketa,
  • cibule,
  • česnek,
  • červená řepa,
  • brambory,
  • batáty,
  • křen.

K nejlepším podzimní jídlům patří zeleninové polévky připravené ze sezónních druhů zeleniny, například dýně

Vhodné podzimní ovoce

U ovoce jsou vhodné sladší druhy, klidně i ty exotičtější. Pozor však na vyšší obsah cukrů, konzumovat byste je neměli ve větším množství. Při pečení sladkých koláčů a buchet zkuste zdravější druhy mouk, třeba mandlovou nebo kokosovou.

  • jablka,
  • hrušky,
  • švestky,
  • broskve,
  • meruňky,
  • blumy,
  • borůvky, 
  • brusinky, 
  • maliny, 
  • avokádo,
  • fíky,
  • datle,
  • papája.

Takový domácí švestkový koláč zahřeje, zasytí a potěší

Obiloviny a luštěniny

Ve zdravém podzimním jídelníčku rozhodně nesmí chybět obiloviny typu oves, žito a další druhy než běžná pšenice, ale také luštěniny, ze kterých připravíte vynikající polévky, přílohy i hlavní jídla.

  • rýže,
  • těstoviny,
  • ovesné vločky,
  • quinoa,
  • kuskus,
  • bulgur,
  • sója a produkty z ní,
  • hrách,
  • čočka - zelená, červena a další druhy,
  • cizrna,
  • fazole,
  • mungo.

Ořechy a semínka

Důležitou složku ve zdravém jídelníčku představují různé druhy ořechy a semen bohatých na vitamíny, minerály a zejména na zdravé tuky - omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

  • lískové ořechy,
  • vlašské ořechy,
  • mandle,
  • pistácie,
  • kešu,
  • makadamové ořechy,
  • lněné semínko,
  • slunečnicové semínko,
  • dýňové semínko. 

TIP, JAK TĚLU DODAT ZDRAVÉ TUKY: Zdravé omega-3 mastné kyseliny vašemu tělu doplní kapsle Vegan Omega 3, který je díky svému vytříbenému složení vhodný i pro striktní vegetariány a vegany.

.

Maso

Na podzim a v zimě se nebojte se vyzkoušet i “těžší a tučnější” druhy mas.

  • kuřecí, krůtí, ale i kachnu či husu,
  • vepřové,
  • hovězí, ale i zvěřinu jako dančí, jelení,
  • sladkovodní i mořské ryby. 

podzimni_kysane_zeli_s_buckem

Zima přeje pečením, ke kterým se hodí vitamínová bomba v podobě kysaného zelí

Slovo na závěr: Jezte především pestře

Stěžejní je nejen na podzim, ale po celý rok jíst zdravě, pravidelně a hlavně pestře. Vařte vždy z kvalitních surovin a nebojte se zkoušet méně obvyklé způsoby přípravy jídel a do svého jídelníčku zapojit i suroviny, kterým jste se dosud vyhýbali. 

Důležitá je zároveň energetická rovnováha neboli vyvážený příjem a výdej kalorií, který vás ochrání před přibíráním na váze. Nezapomínejte tak i na fyzický pohyb, který je v pravidelných dávkách stejně důležitý jako to, co si naložíte na talíř.

Rostlinný cuketový krém s hráškem, uzeným tofu a zelenými superpotravinami

Rostlinný cuketový krém s hráškem, uzeným tofu a zelenými superpotravinami

Receptů s cuketami není nikdy dost. Tento je jednoduchý a poměrně rychlý. Co je na něm ale nejlepší je to, že ho můžete klidně využít i k těstovinám jako omáčku, v případě, že nejste úplně polévkový typ.

Nehledě na to, jak si tento krém vychutnáte, rozhodně můžete spoléhat na to, že svému tělu dopřáváte hromadu zdravých surovin v čele se zelenými superpotravinami.

cuketovy_krem_recept
I polévka může být krásně naaranžovaná

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 200 g hrášek
  • 1 velká cuketa (700g)
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje (avokádový nebo řepkový)
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 1 kostka zeleninový bujón
  • 500 ml vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička směsi Blendea SUPERGREENS
  • 1 ks uzeného tofu  

Jak je směs SUPERGREENS prospěšná?

Tato směs obsahuje zelené superpotraviny, které upravují a příznivě podporují trávení, chuť k jídlu a dlouhodobě podporují energii. Udržují silnou imunitu a napomáhají k normální činnosti jater. Užívání Blendea SUPERGREENS je vhodné pro každého, komu jeho zdraví není lhostejné.
.

Postup přípravy:

  1. Ve větším hrnci osmahněte dozlatova cibulku a česnek.
  2. K cibuli přidejte nakrájenou cuketu a většinu hrášku (trochu si ho nechte na konec) a vše malinko opečte.
  3. Poté zeleninu zalijte vodou, přidejte kostku bujónu a vše nechte povařit.
  4. Jakmile bude zelenina rozvařená, rozmixujte polévku do hladka (můžete použít i tyčový mixér).
  5. Do hotového krému přimíchejte smetanu, SUPERGREENS a vhoďte zbytek hrášku.
  6. Nakonec na pánvi osmažte na kostky nakrájené tofu a přidejte do polévky při servírování.
  7. Do cuketového krému se také skvěle hodí čerstvé bylinky nebo semínka.

Přejeme vám dobrou chuť a dejte nám určitě vědět na našem instagramu, jak vám polévka chutnala.

Banánovo-kávový milkshake s kakaem a ořechovým krémem

Banánovo-kávový milkshake s kakaem a ořechovým krémem

Pokud jste někdy pochybovali o rozpustné kávě, s tímto receptem si ji zamilujete. Nadýchaná textura a jemně nasládlá kávovo-ořechová chuť tohoto rostlinného milkshaku je přesně to, co potřebujete k nakopnutí v průběhu náročného dne. Vyzkoušejte ho proto co nejdříve.

kavovy_milkshake_recept
Rostlinný milkshake ze směsi SUPERCOFFEE a oříškového másla

Ingredience na 2 porce:

  • 150ml rostlinného mléka
  • 1 mražený banán
  • 3 lžíce ořechového krému
  • 1 lžička směsi Blendea SUPERCOFFEE
  • 1/2 lžičky kakaa

Jaké je Blendea SUPERCOFFEE?

Je to rozpustná káva s přidanými funkčními houbami a kořenem čekanky. Díky tomuto složení má příznivý vliv na trávení a udržování tělesné hmotnosti pod kontrolou. V neposlední řadě také posiluje imunitu a co je nejdůležitější, opravdu skvěle chutná.
.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru.
  2. Vzniklý milkshake rozlijte do sklenic.
  3. Ozdobte nasekanými oříšky a podávejte.

Díky mraženému banánu budou nápoje příjemně studené a získají tak hustší konzistenci. Nic však nezkazíte ani banánem čerstvým. ☺️

Dejte nám vědět na sociálních sítích pomocí označení @blendea_cz, jak vám tento rychlý recept chutnal.

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča).

Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je jedním z nejstarších odrůd japonských zelených čajů. Není to ledajaký zelený čaj. Jeho pěstování je náročné a ovládají jej pouze ti nejlepší japonští pěstitelé čaje.

Matcha je známá déle než 800 let a v posledních letech se díky účinkům na zdraví  rozšířila do celého světa. Vedle čaje se jemný pudr s oblibou přidává do dalších receptů: nápojů, zmrzlin, dezertů i čokolády. V čem je matcha tak výjimečná a jak účinkuje na zdraví?   

matcha_caj

Ze sytě zeleného prášků matchy se nejčastěji připravuje nutričně bohatý čaj

Co je matcha a jak se liší od běžného zeleného čaje?

Matcha tea se získává z listů Čajovníku čínského (Camellia sinensis) jako zelený čaj. Liší se odlišným způsobem pěstování a výroby i výsledným nutričním profilem, který je u smaragdového prášku matcha zcela výjimečný.

Název výjimečného zeleného čaje vychází ze dvou japonských slov, které popisují zvláštní způsob jeho přípravy. První slovo “mat” se překládá jako třít a druhé “cha” jako čaj. Matcha tedy označuje až hotový najemno namletý prášek. Zpracované čajové listy, tedy dužina bez stonků, jsou nazývané tencha.

Díky odlišnému způsobu zpracování listů čajovníku obsahuje matcha prášek živiny z celého listu a je bohatým zdrojem antioxidantů, kofeinu a dalších cenných látek. Obsahuje větší množství těchto látek než běžný zelený čaj.

Jaké látky matcha obsahuje:

  • aminokyseliny,
  • beta-karoten,
  • katechiny,
  • komplexní polysacharidy,
  • flavonoidy,
  • saponiny,
  • theanin,
  • minerály - vápnik, chróm, mangan, draslík, selen, zinek,
  • vitaminy C, A a E.

Jak se matcha vyrábí?

Odlišný způsob pěstování spočívá ve speciální zastíňovací technice, kdy se pole čajovníků určené k výrobě zeleného prášku zastíní tak, aby se ke keřům dostalo minimum slunečního světla. Zastínění se provádí cca 20 až 30 dní před sklizní.

Nedostatek slunečního svitu přiměje keře čajovníků vyrábět více chlorofylu a také se zvýší produkce důležitých aminokyselin. Vysoký obsah chlorofylu je také hlavní důvod nádherné smaragdově zelené barvy listů i hotového matcha prášku. 

Ruční sběr probíhá vždy na začátku května. K výrobě prášku se používají celé listy. Stonky a žilky se před zpracováním pečlivě odstraňují. Pečlivě obrané listy se rozemelou na hebký zelený prášek. Výsledkem je prášek s vysokým obsahem kofeinu a antioxidantů, který se na rozdíl od klasického čaje konzumuje celý.

matcha_prasek

Hlavní výhodou matchy je konzumace celých listů rozemletých na prášek. U běžného zeleného čaje se jedná pouze o výluh.

Účinky matchy ve srovnání s běžnou kávou

Stejně jako káva matcha prášek obsahuje kofein. Jedna polovina čajové lžičky obsahuje až 35 mg kofeinu. To znamená, že má povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy však nabuzení přichází pozvolna, rovnoměrně a trvá delší dobu. Po odeznění účinků nepřichází únava, ospalost ani nervozita. 

Káva je především stimulant s rychlým nástupem a povzbuzujícím efektem, který ale stejně rychle odezní a nahradí jej únava. Naproti tomu matcha prášek energii uvolňuje pomalu 3 až 6 hodin po užití. 

Účinky matchy ve srovnání se zeleným čajem

Zelený matcha prášek je vlastně 100% zelený čaj. Při výrobě nedochází k fermentaci, ani se nepoužívají žádné konzervační látky, barviva a jiné přísady. Pijete-li matchu, konzumujete celý čajový list. Díky tomu je matcha mnohem silnější než jakýkoliv jiný zelený čaj.

Matcha se vyznačuje stejnými zdravotními přínosy, ale díky vyššímu obsahu antioxidantů je mnohem účinnější. Přibližně tři šálky kvalitního zeleného čaje nahradí jeden šálek matcha nápoje. Jedná se tedy o extrémně silnou formu zeleného čaje.

Zároveň se pyšní vyšším obsahem minerálů, zejména vápníku, draslíku, zinku a železa, a aminokyseliny L-theanin, což je silný antioxidant, který zlepšuje činnost mozku a zvyšuje bdělost, aniž by současně vyvolal následnou ospalost.

matcha_caj_obsah_kofeinu

Matcha stimuluje podobně jako klasická káva, energii však neuvolní naráz, ale postupně. Obávat se není třeba ani následné únavy.

Tabulka obsahu kofeinu (1 šálek = cca 237 ml)

Nápoj Kofein
Matcha powder 280 mg
Zelený čaj 35 mg
Káva 210 až  413 mg*

*Kofein je počítán na množství, ve kterém se nápoj běžně servíruje. Espresso obsahuje více kofeinu než filtrovaná káva. Hodnota 413 mg se týká espressa připraveném v množství běžném pro filtrovanou kávu (cca 5 malých šálků espressa).

TIP: Blendea CUTRUS MATCHA je jemný prášek pro přípravu povzbuzujícího matcha nápoje.

Přidáváme do něj pouze citronovou šťávu pro svěžest a marakuju pro lehké doslazení. Nic víc :)

Klikněte na tlačítko níže a přidejte si matchu do košíku. Případnou objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.
.

Matcha prášek a jeho účinky na zdraví

Zelený prášek matcha obsahuje živiny z celého čajového listu, což má za následek větší obsah kofeinu a antioxidantů než v běžném zeleném čaji. Dle výsledků řady studií může mít matcha na zdraví spoustu přínosů počínaje snadnějším hubnutím až po snížení rizika vzniku srdečních chorob. 

Podporuje normální funkce kardiovaskulárního systému 

Pravidelné pití silného zeleného čaje s nutričním profilem matchy prospívá zdraví srdce a chrání jej. Pomáhá regulovat hladinu špatného LDL cholesterolu, tuku a cukru v krvi a snižuje tak riziko vzniku onemocnění srdce a cév, například mrtvice.

Kombinace se zdravým životním stylem a vyváženou stravou je ideální způsob, jak udržet srdce zdravé, v kondici a chránit jej před nemocemi až do vysokého věku.

Chrání buňky a tkáně před poškozením

Díky speciálnímu způsobu pěstování matcha prášek obsahuje až 137 krát více antioxidantů než zelený čaj. Antioxidanty jsou nezbytné pro boj se škodlivými volnými radikály, které poškozují buňky a způsobují chronické nemoci. 

Zastoupeny jsou flavonoidy, polyfenoly, nejvíce pak katechiny, konkrétně EGCG (epigalokatechin galát) vyznačující se protizánětlivými účinky, navíc přispívá k normální obnově buněk a podporuje zdraví cév.

Dle některých studií matcha napomáhá zlepšit zdraví jater a chrání je před poškozením. Konzumace matchy tak může snížit riziko jejich onemocnění.

Napomáhá rychlejšímu spalování tuku a hubnutí

Některé výzkumy naznačují, že pití zeleného čaje má prospěšný vliv na hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Matcha zlepšuje výdej energie, zvyšuje selektivní spalování tuků a rychlost metabolismu

Zelený čaj je přidáván do doplňků stravy určených k podpoře hubnutí. Extrakt ze zeleného čaje užívaný při cvičení s mírnou intenzitou může spalování tuků zvýšit až o 17 %.

matcha_cheesecake

Nevyhýbejte se při redukční dietě zákuskům. Stačí použít správné ingredience, které hubnutí podpoří.

Zlepšuje činnost mozku a jeho funkcí

Konzumace matchy může přinášet pozitivní přínos na schopnost soustředit se a paměť. Zmírňuje dopad stresu na zdraví a způsobuje bdělost. Na rozdíl od kávy nedochází k únavě a vyvolání neklidu, který může po konzumaci kávy nastat. Účinky zelené matchy jsou spíše konejšivého rázu a navozují stav klidné pozornosti. Některé studie naznačují, že také může zpomalit mentální pokles u starších osob.

Matcha a rakovina

Některé výzkumy provedené na zvířatech zkoumají matchu jako lék proti rakovině, jelikož obsahuje látku epigalokatechin galát, která údajně brání šíření rakoviny v těle. Zde však neexistuje dostatek studií, které by tento účinek potvrdily na lidech.

7 prospěšných důvodů, proč pít matchu každý den

  1. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které neutralizují působení volných radikálů.
  2. Reguluje hladinu cholesterolu a zlepšuje krevní oběh.
  3. Zrychluje metabolismus tuků, podporuje spalování tuků a před sportovním výkonem může zvýšit vytrvalost.
  4. Díky obsahu chlorofylu se vyznačuje detoxikačními účinky.
  5. Zlepšuje činnost střev a reguluje hladinu krevního cukru.
  6. L-theanin zlepšuje náladu, odbourává stres a stísněnost a navozuje stav relaxace.
  7. Má pozitivní vliv na paměť a soustředění.

Možné negativní účinky matchy

Obecně je matcha považována za bezpečný produkt bez větších negativních a vedlejších účinků. Zdravotní potíže může přinést především nadměrná konzumace zeleného matcha prášku, ať už v podobě nápojů či jiných pokrmů. 

Jedná o produkt s vysokou koncentrací účinných látek, které mohou ve větším množství vyvolat negativní účinky na zdraví. Dlouhodobě zvýšená hladina některých látek v těle může způsobit žaludeční nevolnosti, v horším případě i mírnou otravu ledvin či jater

Možné negativní účinky matchy na zdraví:

Navíc listy matcha mohou obsahovat také škodlivé látky, které získává z půdy. Jedná se o těžké kovy, fluoridy a pesticidy.

Prášek pro přípravu čaje matcha je proto nejlepší kupovat výhradně v bio kvalitě u prodejců, kteří ručí za to, že jejich extrakt nebyl kontaminován pesticidy a jinými látkami. Tak získáte přípravek prospívající zdraví a vyhnete se možným rizikům a nežádoucím účinkům.

Doporučené užívání matchy

NIH (National Institutes of Health) nedoporučuje vypít více než 5 šálků běžného zeleného čaje denně. U matcha prášku, který představuje koncentrovanější formu zeleného čaje, je toto číslo nižší a doporučuje se vypít maximálně 2 šálky matcha tea denně

Ačkoliv má matcha čaj pozitivní účinky na zdraví, rozhodně neplatí, že čím větší spotřeba, tím silnější účinky. Do denní spotřeby je třeba započítat i ostatní způsoby použití prášku. 

Konzumaci čaje matcha by se měly vyhnout malé děti, těhotné a kojící ženy nebo jej po konzultaci s lékařem konzumovat v omezeném množství.

matcha_blendea

VÍTE, ŽE k výrobě jemně mletého nápoje ze zeleného čaje CITRUS MATCHA používá značka Blendea vysoce kvalitní organickou matchu dováženou přímo z Japonska? 

.

Jak se matcha prášek užívá a používá?

Sytě zelený prášek matcha je nejčastěji používán k přípravě tradičního japonského čaje, jež se staletí prováděl při různých buddhistických ceremoniálech a v klášterech, kde dobře znali jeho léčivé účinky.

Jak na přípravu tradičního matcha tea?

K přípravě tradičního japonského čaje stačí obyčejný čajový šálek, čajová lžička a malá metlička. Chcete-li však matcha čaj připravovat a pít dle japonské tradic, budete potřebovat originální náčiní na přípravu matcha čaje. Každé z nich má dokonce vlastní pojmenování.

  • čajová nádoba Cha-ire, také Natsume – bohatě ručně zdobená papírová, dřevěná nebo bambusová, v níž se skladuje prášek,
  • čajová miska Chawan – speciální keramická miska určená k pití čaje, není vhodná pro příliš horké až vařící tekutiny.
  • čajová lžička Chashaku – lžička vyrobená z bambusu pro měření a vkládání prášku do misky,
  • metlička Chasen – menší metlička, s jejíž pomocí dochází ke správnému smíchání prášku, vody a vzduchu,
  • hedvábný měšec se stahovací šňůrkou Shifuku – slouží k uskladnění osobních čajových pomůcek,
  • přenosná konvička Furo – menší konvička, která se používá, není-li k dispozici oheň,
  • železná nádoba Kama, také Chanoyugama – litinová nádoba používaná pouze k vaření vody na čaj,
  • víčko na konvici Futa – udržuje správnou teplotu vody v konvici,
  • válcová miska na odpadní vodu Kensui – používá se při čajových obřadech.

Šálek nebo speciální nádobu na matcha tea nejprve předehřejte, vsypte odměřený prášek a poté zalijte horkou, nikoliv vroucí vodou. Teplota vody by měla být cca 70 °C. Nakonec čaj vyšlehejte, dokud nedosáhnete nápoje s hladkou konzistenci a s pěnou.

Dle množství použitého prášku se připravují 3 druhy čaje:

  • standard - 60 ml vody na 1 čajovou lžičku prášku,
  • slabá varianta (usucha) - cca 90 až 120 ml vody na ½ čajové lžičky prášku,
  • silná varianta (koicha) - 30 ml vody na 2 čajové lžičky matcha prášku. Tato verze nemá pěnu.

souprava_pro_pripravu_matchy

K přípravě matcha tea je třeba bambusová lžička a metlička a šálek

Matcha recepty

Matcha zmrzlina pro horké letní dny

Potřebujete:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml tučné smetany ke šlehání
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce prášku matcha
  • špetka soli

V menším hrnci vyšlehejte mléko se smetanou, cukrem a špetkou soli. Pomalu zahřívejte na středním stupni, dokud nezačne směs houstnout. Přidejte matcha prášek, znovu důkladně promíchejte a zahřejte. Směs se nesmí začít vařit. 

Hotovou směs vlijte do připravené misky a uzavřete za pomocí potravinové fólie nebo víka. Nechte venku vychladnout a uložte do mrazáku cca na 4 hodiny. Zhruba každých 30 minut směs promíchejte, aby nevznikly krystalky.

matcha_zmrzlina_recept

Lahodná a navíc zdravá. Taková je zmrzlina s příchutí a barvy zelené matchy.

Matcha Latte

Potřebujete:

  • 1 čajová lžička matcha tea v prášku
  • 1/4 hrnku horké vody
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1/2 hrnku živočišného nebo rostlinného mléka

Dejte vařit vodu, ale tak, aby se nezačala vařit. Horkou vodu vlijte do šálku a přidejte prášek matcha. Důkladně rozmíchejte a přelijte napěněné mléko s medem. 

S napěněním vám nejlépe pomůže kávovar. Zvládnete to ale i ručně. Zahřejte mléko v hrnci a přidejte med. Za pomocí metličky mléko vyšlehejte do husté a hebké pěny.

Letní ledová varianta matcha latte

Potřebujete:

  • 1 čajovou lžičku matcha prášku
  • 150 ml chlazeného mléka
  • 100 ml chlazené vody

Do sklenice nasypte matcha prášek a přilijte trochu vody. Dobře promíchejte, abyste se zbavily všech hrudek. Dolijte zbytek vody a mléko. Chcete-li pěnu, nezapomeňte mléko předtím napěnit. Latté má samo o sobě příjemnou lehce nahořklou chuť, k doslazení lze použít i další sladidlo, například třtinový cukr nebo agávový sirup.

matcha_latte_recept

Jemný prášek CITRUS MATCHA lze použít i k výrobě lahodného mléčného nápoje, v létě nejlépe chlazeného

.

Matcha a nejčastěji kladené otázky FAQ

Ve kterou denní dobu je nejvhodnější pít matcha čaj?

Ideální dobou je ráno po probuzení, ke snídani nebo před odchodem do práce, jelikož matcha příjemně nabudí, dodá energií a navíc podpoří kognitivní funkce mozku, jako je paměť, pozornost a rychlost reakce, které jsou nejvíce potřebné v průběhu dne.

Co se stane, když budu matcha užívat každý den?

Každodenní užívání matcha prášku je bezpečné v doporučené míře, tj. 1 až 2 lžičky prášku denně. Toto množství obvykle nevyvolává žádné vedlejší účinky. Ve vysokých dávkách však může vyvolat bolesti hlavy, průjem, nespavost a podrážděnost.

Podporuje matcha prášek hubnutí?

Konzumace zeleného čaje a tedy i matcha prášku urychluje metabolismus a spalování tuků. To však neznamená, že pouhé pití matcha čaje povede k hubnutí. Nejúčinnější je pít zelený čaj v kombinaci se vyváženým jídelníčkem a zdravým životním stylem.

Kolik gramů matchy denně je zdravé?

Zdravé množství matchy je vysoce individuální záležitost. Obecně je doporučeno užívat nejvýše 12 gramů denně, což představuje při 2 gramech na porci, 6 šálků matcha tea za den. Pokud však matchu přidáváte do dalších jídel, je třeba započítat do denní spotřeby započítat vše.

Mohu matcha prášek přidat do jiných jídel?

Rozhodně. Matcha není určen pouze k přípravě čaje. Ze zeleného prášku lze připravit kávu s mlékem, latté, studené nápoje, koktejly a smoothie, nebo jej přidat do zdravých dezertů, zmrzliny i čokolády.

Co je příčnou sytě zelené barvy matchy?

Za výrazný zelený odstín může vysoké množství chlorofylu, který čajovník produkuje díky zastínění. Do matchy se nepřidávají žádná barviva ani jiné přísady, který by výslednou barvu ovlivňovaly.

Matcha má povzbuzující účinky, ovlivňuje to nějak i spánek?

Ano a to v pozitivním směru. Matcha totiž sice povzbuzuje, ale zároveň potlačuje nervozitu, úzkost a stres a uklidňuje, téměř konejší. Může za to aminokyselina L-theanin, která účinek kofeinu upravuje. Relaxační a stres uvolňující schopnosti L-theaninu z této látky činí vysoce prospěšnou přírodní sloučeninu pro kognitivní výkon i hluboký spánek.[

Kdy je nejlepší pít matcha tea při hubnutí?

Při redukční dietě je doporučeno vypít denně 3 až 5 šálků před jídlem nebo 30 až 60 minut po jídle, abyste získali co nejvíce výhod.

Může se matcha prášek smíchat i s mlékem?

Smícháním matcha prášku s vodou a mlékem si připravíte láhodné latte. Použít lze klasické živočišné mléko i rostlinné, například sójové, mandlové, ovesné či kokosové.

Kde koupit kvalitní matcha prášek v organické kvalitě?

Vybírejte takové prodejce, kteří ručí za vysokou bio kvalitu použitého zeleného práčku. Skvélě produkty včetně matcha prášku sežete na stránkách Blendea.cz.

Jak nejlépe skladovat matcha prášek a do kdy jej spotřebovat?

Matcha prášek je doporučeno skladovat na suchém a tmavém místě s nižší teplotou, klidně v lednici. Po otevření spotřebujte do 2 měsíců nebo dle návodu na vybraném produktu.

Co dělat, když vám matcha nechutná?

Vzhledem ke stravovacím návykům jsou chuťové pohárky zvyklé na větší množství cukrů a dalších dochucovadel. Pravou chuť matchy, ale i jiných kvalitních surovin oceníte poté, co organismus těchto návyků zbavíte. Případně lze použít přírodní sladidla, například med či agávový sirup.

Jak si vybrat kvalitní matcha produkt?

Zajímejte se o zemi původu, způsob zpracování a certifikace. Správný výrobce za kvalitu ručí a nemá problém vám poskytnout veškeré informace k použitým surovinám.

Matcha je mnohem víc než zelený čaj a káva :)

Prášek matcha získáváme ze stejné rostliny jako zelený čaj. K jeho výrobě je však použitý celý list, a proto obsahuje několinásobně více antioxidantů a dalších prospěšných látek, díky kterým nabízí řadu prospěšných účinků na zdraví. 

Díky jemné práškové konzistenci je jeho použití snadné a záleží pouze na vás, zda jej kromě přípravy čaje použijete jako součást do jiných receptů. Důležité je užívat prášek matcha s mírou a nepřekračovat doporučené denní množství.

.
Mražený jogurt s lesním ovocem a Blendea SUPERBEAUTY

Mražený jogurt s lesním ovocem a Blendea SUPERBEAUTY

Letních specialit není nikdy dost. Máme pro vás tip na zdravou jogurtovou zmrzlinu s ovocem, která vás vysvobodí i z toho nejteplejšího dne. Recept je jednoduchý a rychlý. Pojďme se do toho pustit.

mrazeny_jogurt_recept
Mražený jogurt ulahodí chuťovým pohárkům i očím

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 300 ml bílého neslazeného jogurtu
  • 100 ml smetany
  • 30 g mraženého červeného ovoce dle chuti
  • 1 lžíce směsi Blendea SUPERBEAUTY
  • 3-4 lístky máty

Co je to směs Blendea SUPERBEAUTY?

Je to instantní směs superpotravin, které přispívají k tvorbě kolagenu a podporují krásnou pleť, vlasy i nehty. Nehledě na účinky, Blendea SUPERBEAUTY je velice chutná kombinace bobulovitého ovoce, která obohatí každý pokrm nebo smoothie o nezaměnitelně lahodnou chuť.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech prospěšných účincích. Případná objednávka je do 48 hodin u vás :)
.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience společně rozmixujte do hladka.
  2. Připravenou směs nalijte třeba do formy na banánový chlebíček a dejte do mrazáku.
  3. Po pár hodinách by měla být zmrzlina už řádně zmrzlá a připravená k servírování. Ideálně zmrzku nechte v mrazáku přes noc.

TIP: Před konzumai nechte formu se zmrzlinou třeba 10 minut mimo mrazák, aby malinko povolila. Bude se díky tomu lépe nabírat.

 

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování. 

Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších zdravotních problémů, představovala velký krok zpět. Tato doba naštěstí skončila a tukům byl konečně přiznán jejich pravý význam na zdraví. 

Mnoho na tuky bohatých potravin se rázem zařadilo po bok superpotravin. To neznamená, že je prospěšné ládovat se tučnými potravinami. Je třeba se ještě naučit rozlišovat zdravé tuky od těch méně prospěšných až škodlivých.

zdrave_tuky_zdroje

Ideální strava obsahuje bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. V tomto případě tuky zastupuje avokádová pomazánka, balkánský sýr i olivový olej ze sušených rajčat.

Které tuky jsou skutečně zdravé a proč je potřebujeme všichni?

Časy, kdy byly tuky považované za absolutní zlo a největším trendem byly nízkotučné “light” produkty, skončily. Ukázalo se, že jídelníček bohatý na sacharidy je jedna ohromná výživová lež. Tuky samy o sobě nejsou příčinou obezity ani nemocí a do zdravé rozhodně stravy patří. Samozřejmě máme na mysli zdravé tuky.

Vědecké výzkumy potvrdily, že nízkosacharidové diety nevedou k rychlejšímu úbytku tuků ani snižují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Přímo spojitost stravy obsahující zdravé tuky se vznikem kardiovaskulárních chorob nebyla dostatečně prokázána. 

Proč jsou zdravé tuky důležité?

Tuky jsou bohatým zdrojem energie. Jeden gram tuku je počítán jako 9 kcal (u sacharidů i bílkovin jsou to “jen” 4 kcal). Jsou součástí buněčných membrán a lidské orgány se neobejdou bez jeho tepelných a izolačních vlastností. Zároveň jsou nezbytné pro syntézu hormonů. 

Ukazuje se, že jídelníček obsahující zdravé tuky a méně sacharidů podporuje zdravé hubnutí bez k jojo efektu. Vedlejším pozitivním efektem může být snížení hladiny špatného cholesterolu LDL. Zapomínat bychom neměli ani to, že tuk jídlům dodává vůni a chuť.

Jak se tuky dělí a které tuky jsou špatné?

Pro základní rozdělení tuků si uvedeme dvě skupiny - nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Většina potravin obsahuje oba typy. Ale takové máslo, maso, sádlo, kokosový a palmový olej převážně tvoří nasycené mastné kyseliny. 

Nenasycené mastné kyseliny: rozhodně ano

Tato skupina je docela složitá. Dělí se na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, ale také na omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Velmi důležité jsou esenciální omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo a přijímá je pouze ze stravy.

MĚJTE PODROBNÝ PŘEHLED: Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

.

Nasycené mastné kyseliny: ano, ale s mírou

Jsou primárně živočišného původu. Z rostlinných zdrojů je nejznámější palmový olej. Nejsou vyloženě škodlivé, při vyšší konzumaci však zdraví zrovna neprospívají. Do zdravé stravy tedy patří avšak v rozumné míře.

Trans mastné kyseliny neboli špatné tuky: raději vůbec

Jedná se o špatné tuky, které nejsou příliš zastoupeny v přírodních zdrojích. Nachází se především v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou sladkosti a další pekařské výrobky.

Trans MK obsahuje:

  • smažené jídlo, nešetrně upravené potraviny - např. hranolky, koblihy, fast food,
  • margaríny
  • pekařské výrobky, sladkosti a cukrovinky - sušenky, koláče, sladké i slané pečivo, 
  • zpracované svačiny - krekry, popcorn, brambůrky, křupky.

Vysoký příjem nezdravých trans MK prokazatelně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Jaké množství tuků ve stravě je zdravé?

Co se týče správného poměru živin, existují pouze doporučení, nikoliv nařízení. Každý organismus má individuální potřeby. Dle nejnovějších výživových doporučení WHO je zdravé přijímat 20 % až 35 % denního kalorického výdeje ze zdravých tuků.

Horní hranice je přitom vhodná u fyzicky hodně aktivních a sportujících osob s nadměrným energetickým výdejem. Roli však hraje spousta faktorů, jako je pohlaví, tělesná konstituce, věk, druhy aktivit, intenzita a pravidelnost i zastoupení ostatních živin v jídelníčku. Důležité je dbát na vyrovnaný poměr. 

Doporučený podíl mastných kyselin ve stravě dospělého člověka:

Celkový tuk 20 - 35 % 44 - 78 g
Nasycené MK 10 % 22 g
Mononenasycené MK 12 - 20 % 33 - 44 g
Omega-6 MK 2,5 - 9 % 5 - 20 g
Omega-3 MK 0,5 - 2 % 1 - 4 g
Trans MK méně než 1 % méně než 2 G

Zdroj: WHO

zdrave_tuky_maslo_sadlo

Pravda vyšla najevo. Máslo a sádlo jsou v rozumném množství a úpravě zdraví přínosné.

Zdravé rostlinné tuky a jejich nejlepší zdroje

Spoustu skvělých zdrojů zdravých tuků lze najít v potravinách rostlinného původu. Kromě obligátního “oliváče”, je to avokádo, ořechy, semena, luštěniny a stále oblíbenější ořechová krémy a másla.

Extra panenský olivový olej

Pravděpodobně nejznámějším rostlinným zdrojem zdravých tuků je olivový olej lisovaný za studena. Je to v podstatě čistý tuk, protože neobsahuje bílkoviny ani sacharidy. Olivový olej se hodí na přípravu studené kuchyně.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 884 kcal
  • Tuky: 100 g
  • Bílkoviny: 0 g
  • Sacharidy: 0 g

POZOR: Na vaření a smažení používejte vhodnější oleje, například řepkový olej, který začíná hořet až na vyšších teplotách, nebo klasické sádlo z říše živočišných zdravých tuků. Je totiž teplotně stabilnější a při vyšších teplotách nedochází ke vzniku karcinogenních látek.

Olivy

Zmiňujeme-li olivový olej, je třeba zmínit i olivy. I samotné plody jsou totiž bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Obsahují například vápník, železo, draslík a vitamíny A, B a C a také vlákninu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 163 kcal
  • Tuky: 15 g
  • Bílkoviny: 0,8 g
  • Sacharidy: 4 g

Avokádo

Oproti většině druhů ovoce, které je bohatší spíše na sacharidy, představuje avokádo jeden z nejlepších rostlinných zdrojů zdravých tuků, převážně mononenasycených MK. Dále obsahuje draslík, vitamín B6 a vlákninu. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 243 kcal
  • Tuky: 24 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 6 g

Ořechy

K významným zdrojům zdravých tuků patří různé druhy ořechů. Například mandle obsahují mononenasycené MK, vitamín E, minerály mangan, draslík, selen a hořčík a antioxidanty. Energetickou hodnotu však mají opravdu vysokou a je třeba dávat pozor na konzumované množství.

Nutriční hodnoty na 100 g (mandle):

  • Energie: 645 kcal
  • Tuky: 56 g
  • Bílkoviny: 24,2 g
  • Sacharidy: 5,4 g

Semínka

S ořechy jsou vždy spojovaná i různá semínka. Některé z nich obsahují i tuky. Třeba chia semínka jsou zdrojem polynenasycených MK, konkrétně omega-3 a omega-6 MK a navíc obsahují vzácný vitamín B17 a větší množství vápníku, než je v mléku.

Nutriční hodnoty na 100 g (chia semínka):

  • Energie: 495 kcal
  • Tuky: 31 g
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 20 g

Ořechová másla

Na popularitě rostou oříšková másla, zejména pak máslo arašídové. Představují úžasný zdroj mononenasycených masných kyselin, s jejich spotřebou se to však nesmí přehánět. Velmi lehko se totiž může proměnit v nebezpečný kalorický hřích.

Nutriční hodnoty na 100 g (arašídové máslo):

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

Luštěniny

Ve vyváženém jídelníčku by měly být zastoupeny také luštěniny, které jsou bohatým zdrojem všech tří makroživin. Kromě klasické čočky, fazolí a hrachu stojí za vyzkoušení cizrna, mungo fazole i samozřejmě fermentované sójové produkty.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

Hořká čokoláda

Ke zdravým potravinám, samozřejmě v omezeném množství, jelikož se jedná o kalorickou bombu, patří hořká čokoláda. Musí obsahovat minimálně 70 % kakaové sušiny. Kromě tuků obsahuje antioxidanty, které prospívají nervovému systému, uklidňují nervy a zmírňují stres.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 565 kcal
  • Tuky: 42 g
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 32 g

Zdravé živočišné tuky a nejlepší zdroje v potravinách

Které na tuky bohaté potraviny živočišného původu jsou povolené? Základ tvoří maso, kvalitní uzeniny, ryby, mořské plody, vajíčka, mléčné výrobky i ještě nedávno zavrhované sádlo.

Hovězí maso

Je vynikajícím zdrojem nejen bílkovin, ale také nasycených a mononenasycených mastných kyselin, vitamínu B, zinku a železa

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 183 kcal
  • Tuky: 12 g
  • Bílkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 0,15 g

Zvěřina

Kromě tradičního hovězího, vepřového či drůbežího masa se nebojte sáhnout po zvěřině, jejíž nutriční hodnoty jsou díky volnému pasení velmi vysoké. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 187 kcal
  • Tuky: 8 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Sacharidy: 0 g

Losos

Ryby všeobecně jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Losos jich ze všech ryb obsahuje nejvíce a navíc je bohatý na vitamíny A, B, D a E a minerály jód, selen, železo a zinek. Jeho konzumace je prospěšná pro normální činnost srdce, cév a štítné žlázy.

Omega-3 z ryb lze nahrazovat rostlinnými alternativami, ty ale nejsou natolik vstřebatelné a využitelné, jako právě ty rybí.

TIP: Pokud si na ryby nepotrpíte, užívejte každý den rybí olej. Koupit lze neochucenou i ochucenou tekutou variantu i tobolky.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 208 kcal
  • Tuky: 13 g
  • Bílkoviny: 20,4 g
  • Sacharidy: 0 g

tucne_morske_ryby_zdroj_zdravych_tuku

Na talíř patří ryby a mořské plody alespoň jednou týdně, ideálně dvakrát. Kromě lososa si dopřejte tuňáka, pstruha, makrely, sardinky, sledě, ančovičky a další.

.

Vejce

Podobně jako hovězí také vajíčko v bio kvalitě obsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny skupin B, vitamín D, zinek, železo a antioxidanty chránící zrak.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 151 kcal
  • Tuky: 11 g
  • Bílkoviny: 12 g
  • Sacharidy: 0,94 g

vejce_zdroj_zdravych_tuku

Vajíčka jsou doslova nabitá zdravými tuky. Připravená na másle a slanině představují dokonale zdravou tučnou snídani ;)

Tvrdé sýry, jogurty a další mléčné výrobky

Sýry jsou jedinečným zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínu B12, fosforu a vápníku, dvou minerálů důležitých pro zdravé a pevné kosti a zuby. Stejné doporučení patří i pro jogurty a další mléčné výrobky.

Nenakupujte žádné light produkty se sníženým obsahem tuku nebo zcela bez tuku. Tuk totiž potřebujete a pokud právě nedržíte přísnou restriktivní dietu (omezující), tyto tuky jsou ve stravě důležité.

Nutriční hodnoty na 100 g (typ Gouda 48 % tuků v sušině):

  • Energie: 364 kcal
  • Tuky: 29 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 2 g

Klasické nebo přepuštěné máslo

V našem seznamu zdravých tuků nesmí chybět máslo, případně indická varianta v podobě přepuštěného másla ghee neboli ghí. Ghí má vyšší kouřový bod a neobsahuje laktózu. Jak běžné máslo, tak zejméno “ghíčko” se hodí ke smažení.

Nutriční hodnoty na 100 g (ghí):

  • Energie: 878 kcal
  • Tuky: 99 g
  • Bílkoviny: 0,1 g
  • Sacharidy: 0,4 g

TIP NA VÝROBU DOMÁCÍHO GHÍ: Vložte máslo do hrnce a vařte na mírném plameni 20 až 30 minut. Důležité je odebírat vznikající pěnu (to je uvolněná bílkovina a příměsi) až do doby, kdy v hrnci nezbude čisté neboli přepuštěné máslo. Nakonec přeceďte přes plátno do čisté sklenice a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici jako běžné máslo.

maslo_zdravy_tuk

Máslo lze použít ve studené i teplé kuchyni

Zdravé tuky a nejčastěji kladené otázky FAQ

Co jsou zdravé tuky a jak prospívají zdraví?

Jako zdravé tuky jsou označované zejména nenasycené tuky, které zahrnují dvě skupiny mononenasycených a polynenasycených tuků. Jejich konzumace posiluje zdraví srdce a cév.

Které potraviny konkrétně obsahují zdravé nenasycené tuky?

Jedná se zejména o potraviny rostlinného původu, jako jsou olivy a z nich vyrobený olivový olej, avokádo a různé druhy ořechů a semen. Ze živočišných potravin jsou nejlepší tučné ryby.

Kolik gramů tuků je zdravé sníst denně?

Dle aktuálních výživových doporučení by měly tuky tvořit 20 až 35 % denního kalorického příjmu, což v přečtu na gramy činí 44 až 77 gramů tuku v případě příjmu 2 000 kcal.

Které zdravé tuky jsou ideální k snídani?

Vajíčka se slaninou, plnotučný bílý jogurt či řecký jogurt, ořechy, ořechová másla, avokádová pomazánka.

Je zdravé jíst vajíčka každý den?

Vědci vyvrátili, že by vajíčka škodila zdraví a zvyšovala hladinu cholesterolu. Denně lze bez obav sníst až 3 celá vejce.

Které potraviny lze zařadit do první pětice TOP zdrojů zdravých tuků?

Tučné ryby, ořechy včetně ořechových másel, olivový olej, avokádo, avokádový olej.

Které zdravé tuky podporují hubnutí?

Do redukčního jídelníčku je rozhodně přínosné zařadit ryby, celá vajíčka včetně žloutků, avokádo, tučné jogurty a sýry, ořecha a semena, přepuštěné máslo (ghí), v omezeném množství také ořechová másla, sádlo či hořkou čokoládu.

Mohou zdravé tuky vést k růstu tělesné hmotnosti?

Ano, pokud je zdravých tuků zastoupeno ve stravě velké množství a výsledkem je vyšší energetický příjem než výdej.

Jaké následky na zdraví má příliš nízký příjem tuku ve stravě?

Nedostatek zdravých tuků se projevuje oslabenou imunitou, nedostatečným vstřebáváním vitamínů, poruchami příjmu potravy, vypadáváním a ztrátou vlasů, kožními problémy apod. 

jidelnicek_se_zdravymi_tuky

I takto může vypadat zdravá snídaně, samozřejmě ne každý den ;) Ani se zdravými tuky to nesmíme přehánět.

Tuky do zdravé stravy patří. Je však třeba si vybrat ty zdravé.

Dost bylo neúčinných diet, které omezují jednu ze tří hlavních živin. Zdraví neprospívá nejen nadměrné množství tuků ve stravě, ale také nedostatek zdravých tuků.

Přímou cestu k vysněné postavě  a váze, kterou si snadno udržíte, představuje vyvážený jídelníček. Vyvážený nejen, co se týče pestrosti složení, ale i správném poměru všech živin.  

Stačí si vybrat zdraví prospěšné tuky, které každé dietě dodají tu správnou chuť ;)