Blog, Strana 59

Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy

Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy

Krása vychází zevnitř. Bezesporu. Je jedno, jakou máte barvu očí, jak dlouhé vlasy nebo jak široký úsměv. Je jedno, co říká ručička na váze. Důležité je, že se ve svém těle cítíte dobře. K tomu může pomoci i mladý ječmen. Zelený nápoj z mladého ječmene dodá všem buňkám vašeho těla energii a probudí tak vaši krásu. Nevěříte?

 

Zelený ječmen – způsob, jak se napít života

mlady_zeleny_jecmen

Zelený ječmen představuje velmi mladé rostlinky tradiční obiloviny. Sklízejí se jen několik dnů po vyklíčení. Do té doby naklíčený ječmen shromažďuje živiny, čerpá z půdy důležité minerální látky, vstřebává energii slunce.

Koncentruje v sobě životní sílu pro další růst do podoby zralé rostliny. Právě v době, kdy se v mladých rostlinkách koncentruje nejvíce cenných živin, se zelený ječmen sklízí. Nabízí tak nesčetné množství živých enzymů, které dokážou rozproudit život také v lidském těle.

Lidské tělo mladý zelený ječmen BIO, resp. šťávu ze zeleného ječmene, ochotně přijímá, s ním i jeho mnohonásobné účinky. V podobě zeleného nápoje lidský organismus všechny prospěšné látky zeleného ječmene bez potíží vstřebává.

Zelený ječmen obsahuje také směs zelených suerpotravin Blendea SUPERGREENS. Doručíme vám ji do 2 dnů.

.

 

Mladý zelený ječmen dodá organismu energii

S nově nabitou energií pak můžou všechny vnitřní pochody probíhat přesně tak, jak mají. Stimuluje obranyschopnost organismu, aby se pak člověk snáze vyrovnal se všemi možnými zdravotními obtížemi. Představuje prevenci civilizačních chorob.

Tyto účinky potvrzují i odborné studie a vědci. Vědeckým studiím zaměřeným na BIO mladý ječmen se věnujeme v samostatném článku: Zelený ječmen – příznivé účinky potvrzují vědci.

zeleny_jecmen_ucinky

 

Zelený ječmen dává zelenou životu

Startuje metabolické pochody, povzbuzuje přirozené biochemické reakce, včetně detoxikačních procesů. Zlepšuje tak činnost vnitřních systémů a orgánů lidského těla. Aktivní metabolismus souvisí také s aktivní regenerací a obnovou poškozených buněk. To se projeví samozřejmě i navenek.

zeleny_jecmen_a_vitalita

Více energie znamená také více energie do každodenních stresových situací. Více energie znamená vyšší výkonnost těla, lepší fyzickou kondici, ale také tu psychickou. Ne náhodou popisují ti, kteří mladý ječmen užívají, mezi účinky i zlepšení nálady.

Abyste energii zeleného ječmene využili opravdu naplno, dejte si mladý ječmen hned po ránu. Stane se startem energií nabitého dne. Metabolické, tedy životní procesy v organismu povzbudí nejlépe tehdy, dopřejete-li si ho nalačno.

 

Zelený antioxidační koktejl pro omlazení

Chcete omládnout? Především zabraňte stárnutí

Na buněčné úrovni způsobuje stárnutí buněk především tzv. oxidativní stres. Ano, může mít prvotní příčinu i v tom klasickém stresu, který nás během dne svírá a v noci nám nedá spát. Oxidativní stres souvisí s nezdravým životním stylem. Původci však mohou mít také podobu nezdravé, chemicky upravované stravy, nadměrného užívání léků, konzumace alkoholu nebo nadbytku škodlivin v okolním prostředí. Tyto faktory ústí v oxidativním stresu, tedy stavu, kde na buňky lidského těla útočí nadměrné volné radikály.

zeleny_jecmen_a_oxidacni_stres

Volné radikály – vysoce agresivní prvky představují většinou velmi reaktivní formy kyslíku nebo dusíku. Tyto vysoce nestálé molekuly se okamžitě vážou na buňky, které tím ničí. Volné radikály poškozují buňky, poškozují dokonce celé tkáně a struktury. V konečném důsledku stojí za rozvojem různých civilizačních chorob. Volné radikály bývají také označovány za původce stárnutí organismu. V určitém množství mají v organismu svoji funkci. Pokud je však volných radikálů příliš, způsobují také předčasné stárnutí buněk.

Jak bojovat proti předčasnému stárnutí? Jak se proti škodlivým volným radikálům bránit? Lidské tělo dokáže volné radikály eliminovat prostřednictvím tzv. antioxidantů. Antioxidanty se navážou na volné radikály, tím je neutralizují. V souvislosti s nezdravým životním stylem však často bohužel v lidském těle převládají volné radikály a antioxidantů je nedostatek. Přitom se antioxidanty dají tělu dodávat zvenčí – třeba prostřednictvím zdravé stravy.

Jako antioxidanty působí některé vitamíny (vitamín C, vitamín E), minerální látky (například mangan) aj. Mezi antioxidanty řadíme celou řadu látek a nejednu z nich najdeme právě v zeleném ječmeni.

Právě díky obsahu antioxidantů si troufáme BIO zelený ječmen označit jako elixír mládí.

 

Složení zeleného ječmene

  • vitamíny – beta karoten (provitamín vitamínu A), vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3 (niacin, vitamín PP), vitamín B5, vitamín B6, vitamín B7 (biotin), vitamín B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K
  • minerální látky – vápník, draslík, hořčík, železo, křemík, sodík, fosfor, bor, mangan, stříbro, chrom
  • aminokyseliny – threonin, histidin, tyrosin, izoleucin, valin, leucin, lysin, kyselina aspartamová, kyselina glutamová
  • chlorofyl

 

Dodejte svým tkáním energii, dodejte jim kyslík

Živé enzymy, antioxidanty, vitamíny, cenné minerály nebo aminokyseliny. To vše svému tělu dodáte prostřednictvím zeleného ječmene. Je tu však ještě jedna složka, která stojí za pozornost, složka, která dělá ze zeleného ječmene právě zelený ječmen. Řeč je o fotosyntetickém zeleném barvivu, které se označuje jako chlorofyl.

zeleny_jecmen_a_chlorofyl

Fotosyntetická barviva, v čele s chlorofylem, fungují v rostlinných tkáních obdobně jako krev v lidském těle. Chlorofyl má také téměř stejnou molekulární strukturu jako hemoglobin (červené krevní barvivo). V lidském těle podporuje chlorofyl tvorbu červených krvinek, tím se podílí na účinnějším okysličení tkání. Kyslík je pro tkáně a systémy lidského těla zdrojem energie. Jedině s kyslíkem mohou správně fungovat. Díky okysličení tkání se také aktivují metabolické pochody v organismu.

BIO mladý zelený ječmen nabízí ve svém složení mnoho, vše proto, aby rozjasnil vaše tělo a rozzářil vaši krásu zevnitř. Už věříte?

 

Inspirujte se

Pokud stále ještě pochybujete o prospěšnosti zeleného ječmene pro krásu, porozhlédněte se kolem sebe. Zelené potraviny jako součást svého životního stylu prezentují mnohé celebrity, kterým krásu rozhodně odepřít nemůžeme.

Známou průkopnicí ve zdravém životním stylu je například americká herečka Gwyneth Paltrow. Na zelené vlně se však vezou i její kolegyně, neméně slavné celebrity, jako Reese Whiterspoon nebo Eva Longoria.

 

Už máte chuť?

Chcete zelený elixír krásy také vyzkoušet? Máme pro vás tip. Využijte sušený prášek zeleného ječmene pro přípravu zkrášlujícího smoothie. Tady jsou hned dva recepty:

 

Recept: exotické smoothie se zeleným ječmenem a goji

Ingredience

Na 2 porce smoothie budeme potřebovat 2 lžíce mladého ječmene v prášku (BIO), 250 ml kokosové vody, banán, kiwi, hrst sušených kustovnic a kelímek bílého jogurtu.

Postup

Nejprve rozmixujeme banán, kiwi a goji, poté přidáme jogurt, kokosovou vodu a mladý ječmen, abychom smoothie znovu důkladně promíchali. Pokud vyznáváte sladkou chuť, přidejte do smoothie trochu včelího medu.

 

Recept: jahodovo-borůvkové smoothie se zeleným ječmenem

Ingredience

Na 2 porce smoothie budeme potřebovat 2 lžíce mladého ječmene v prášku (BIO), 250 ml jablečné šťávy, 250 g jahod, hrst borůvek a kelímek bílého jogurtu.

Postup

Jahody, borůvky a jogurt společně rozmixujeme, přidáme jablečnou šťávu a mladý ječmen znovu rozmícháme do vláčné smoothie konzistence. Jahodovou chuť skvěle doplní i pár kapek vanilkového extraktu, příp. med. Dobrou chuť!

.
Zelený ječmen – vědci potvrzují příznivé účinky na zdraví

Zelený ječmen – vědci potvrzují příznivé účinky na zdraví

Ječmen je prastarou obilninou, která v současnosti zažívá svůj návrat, především jako „zelený ječmen“.

Zelený ječmen je dnes v hledáčku celé řady lidí, kteří u něho nacházejí podporu zdraví nebo krásy.

Zelený ječmen je pro ně především životabudičem. Pochopitelně je pak tento životabudič také zájmem nemalé skupiny výrobců a prodejců, kteří svým zákazníkům slibují možné i nemožné.

O účincích zeleného ječmene toho můžete slyšet nebo číst mnoho. Jak je to doopravdy? To pomáhají odhalit odborné vědecké studie. Na zelený ječmen se totiž zaměřují také vědci.

 

Zprávy o zeleném  ječmeni z Mendlovy univerzity

Pro názor odborníků na zelený ječmen nemusíme chodit daleko. Ječmenem, konkrétně mladými zelenými rostlinkami ječmene v BIO kvalitě, které jen před pár dny spustily své klíčení, se zabývají vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Na půdě univerzity se také věnují pěstování zeleného ječmene.

Zprávy vědců Mendelovy univerzity potvrzují: BIO zelená šťáva z mladého ječmene je skutečně nesmírně zdravá. Její účinky jsou pozoruhodné.

 

Zelený ječmen v ideální kombinaci se 3 dalšími superpotravinami

Pokud chcete začít zelený ječmen užívat, vyzkoušejte Blendeu SUPERGREENS.

Aby byly pozitivní účinky na zdraví maximální,  kombinuje kromě zeleného ječmene i další 3 zelené superpotraviny v optimálním množství.

Blendea SUPERGREENS obsahuje 30 % zeleného ječmene, 30 % mladé pšenice, 20 % spiruliny a 15 % chlorelly.

  • Blendea SUPERGREENS je bezlepková, přestože je vyrobená z ječmene a pšenice. K její výrobě totiž používáme pouze zelené výhonky plné živin, které opatrně sušíme a meleme na jemný prášek.
  • Suroviny Blendey SUPERGREENS pochází z čisté přírody Taiwanu a Německa a kromě 5 % máty pro dochucení nic dalšího neobsahují.
  • Naplno využívají sílu z přírody a nepotřebují proto "vylepšovat" barvivy, aromaty, syntetickými dochucovadli či konzervanty. 
.

 

Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost organismu

  • může být užitečný jako prevence řady civilizačních chorob
  • funguje proti překyselení
  • reguluje obsah cholesterolu v krvi
  • snižuje hladinu krevního cukru

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Ve složení zeleného ječmene najdeme celé spektrum cenných látek. Nezanedbatelný podíl hmoty zaujímají důležité minerály, které se podílejí na správném fungování celého těla.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergová se k zelenému ječmenu vyjádřila přímo na kameru České televize, mj. uvedla:

„Obsahuje spoustu velice důležitých látek: antioxidační vitamíny C a E, spoustu různých enzymů, které jsou cenné pro činnost našeho organismu. Sušina mladé hmoty obsahuje kolem 10 procent minerálů jako například železo, vápník, hořčík, fosfor a další.“

 

Tradiční ječmen má místo i v moderní zdravé výživě

Činnost vědců z Mendlovy univerzity se však nezaměřuje jenom na zkoumání účinků a působení zeleného ječmene na lidský organismus. Jeho blahodárný vliv je již potvrzen stovkami a tisíci let, kdy se ječmen využívá jako součást zdravé výživy.

Vědci v Brně usilují o popularizaci zeleného ječmene. Upozorňují na to, že jde o tradiční domácí plodinu, která se dá jednoduše pěstovat i doma v truhlíku.

Pěstování zeleného ječmene není náročné. Sklizeň vás přitom odmění již za několik dnů od výsadby.

Pokud se vám podaří obstarat vhodná semena a čistou zeminu, můžete se těšit na BIO kvalitní zelený ječmen.

Zajímá vás pěstování zeleného ječmene? Pak se vám bude hodit náš další článek: Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

zeleny_jecmen_ucinky
 

Zelený ječmen a hubnutí

Zejména ženy bude jistě zajímat, že předmětem výzkumu bylo i hubnutí. 20 z 30 respondentů  na začátku výzkumu uvedlo nadváhu či obezitu. 30 % z respondentů, kteří tříměsíční výzkum ukončili, za tuto dobu svoji hmotnost snížilo. Hubnutí zaznamenalo celých 12 respondentů, u 7 respondentů se hmotnost nezměnila, pouze 1 zaznamenal zvýšení hmotnosti.

K výhodám mladého ječmene patří i vysoká snášenlivost lidským organismem. Ve výzkumu byla registrována snášenlivost 93,3 %.

Závěr této studie a výsledky pozorování doktora Laciny je podkladem pro doporučení mladého zeleného ječmene všem, kterým není lhostejné jejich zdraví.

 

Ječmen má zelenou v Česku i ve světě

Ve vědeckém časopise Diabetes and Metabolism (Cukrovka a metabolismus) byl v roce 2002 zveřejněn zajímavý vědecký výzkum.

Týkal se BIO zeleného ječmene a jeho účinků zaměřených na kardiovaskulární systém.

Výsledky výzkumu přinesly zjištění, že šťáva z BIO zeleného ječmene může podporovat činnost kardiovaskulárního systému.

Vědci z Fu Jen University v Taipei spolu s taiwanskými výzkumníky z Čínské lékařské univerzity ve své klinické studii potvrdili, že zelený ječmen (anglicky barley grass) pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi diabetiků.

Současně také pomáhá v boji proti oxidativním volným radikálům, které způsobují poškození buněk.

 

Zelený ječmen a detoxikace

Za posledních pětadvacet let se zelené potraviny staly objektem zkoumání mnoha vědců z nejrůznějších koutů světa. V

yšlo množství vědeckých studií, které potvrzují antioxidační působení zelených potravin. O příznivých účincích na kardiovaskulární systém již byla řeč.

Mezi pozitivní účinky zelených potravin se na základě vědeckých zjištění řadí i detoxikační efekt.

V současné době totiž nehledáme pouze nutričně bohaté potraviny, které nám pomůžou k dobrému zdraví.

Vzhledem ke vzrůstajícímu množství pesticidů a dalších chemických látek všude kolem nás hledáme také něco, co by dokázalo eliminovat působení škodlivin na lidské tělo. Může to být právě šťáva ze zeleného ječmene.

Dokazuje to například výzkum Dr. Yoshihide Hagiwara z konce osmdesátých let nebo jeho další výzkumy z let devadesátých.

Mj. v nich dokázal, že šťáva z mladého ječmene efektivně rozkládá množství organických pesticidů.

 

Ječmen z laboratoře až domů

Výzkumy mají význam. Také proto, že potvrzují zkušenosti nesčetné řady lidí, kteří do svého jídelníčku zařadili BIO zelený ječmen.

Černé na bílém, původem z laboratoří a prostřednictvím slov vědců deklarují, že zelené potraviny (nejenom zelený ječmen, ale také mladá pšenice, chlorella či spirulina) představují skutečné přírodní životabudiče.

Probouzejí v nás energii, zlepšují trávení, podporují zdraví i krásu.

Víte, jak pomáhají zelené potraviny ke kráse? To se dozvíte v našem dalším článku: Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy.

.
Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

 

Zdravý zelený ječmen v kombinaci s dalšími 3 silými superpotravinami

Pokud chcete zelený ječmen začít užívat, doporučujeme 100% BIO směs Blendea SUPERGREENS. Kromě 30 % zeleného ječmene a 30 % mladé pšenice z čisté přírody Německa obsahuje také 20 % spiruliny a 15 % chlorelly z nedotčených horských vod Taiwanu.

  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty.
  • Těžké kovy, kontaminanty, barviva, aromata, syntetická dochucovadla a konzervanty v ní nenajdete.
  • Stejně jako chemii, neobsahuje také laktózu, cukr, a protože je pouze z mladých zelených výhonků (nikoli zrn), tak ani lepek.
.

 

Co je to zelený ječmen?

mlady_jecmen_rostlina

Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas

Ječmen představuje rostlinný rod čeledi lipnicovitých. Jde celkem o 25 druhů planého ječmene a jeden kulturní druh – ječmen setý, lat. Hordeum vulgare. Zatímco některé plané druhy ječmene mohou být i víceleté, ječmen setý je jednoletou jarní nebo ozimou obilninou.

Ječmen setý se řadí mezi nejvýznamnější a také nejstarší hospodářské rostliny. Zmínky o ječmenu nacházíme v antických textech, také mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jeho historie sahá více než osm tisíc let zpátky. U nás se ječmen pěstuje již přes pět tisíc let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Ječmen z českých polí se aktuálně z třetiny využívá jako slad pro výrobu piva. Velká část produkce slouží ke krmným účelům. Zatímco v minulosti se ječmen ve velké míře uplatňoval také ve výživě, později ho vytlačila pšenice. Dnes však ječmen znovu obnovuje svoji slávu, především ve své zelené variantě jako mladý ječmen, často však dovážený ze zahraničí (Nový Zéland aj.).

Mladý zelený ječmen představuje jen několik dnů staré, zelené výhonky ječmene. Naklíčené obilky se nechávají růst asi 10 dnů, aby se následně sklidily a zpracovaly.

Pokud půjde o BIO mladý ječmen, budou zelené výhonky růst v čisté půdě. Při produkci takového ječmene se uplatní přírodní minerály z půdy, naopak se obejde bez chemických hnojiv a pesticidů. BIO mladý ječmen se bude zpracovávat šetrnými metodami, chemické a tepelné úpravy jsou samozřejmě tabu. Tak může nabídnout skutečnou energii, energii půdy, vody, slunce a vzduchu. Tak si ponechá své bioaktivní složení, životadárné látky, ze kterých bude mít užitek i lidský organismus.

BIO zelený ječmen má nejčastěji podobu prášku. Vzniká tak, že se zelené výhonky BIO ječmene šetrně odšťavní a šťáva z nich se pak za nízkých teplot suší. Tento prášek pak nabízí všechny nutriční vlastnosti mladých zelených rostlinek. V praxi se pak opět ředí vodou (nebo jinou tekutinou) a popíjí. Pochopitelně, šťáva z mladého ječmene se dá popíjet i přímo čerstvá. V tom případě je však nutné si mladý ječmen vypěstovat.

zeleny_jecmen_ucinky

 

Jak zelený ječmen pěstovat?

Pěstování mladého ječmene doma není nijak náročné, nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických zelených bylinek. Jak na to? To ukazují i vědci z Mendlovy univerzity, kteří se snaží o popularizaci ječmene jako domácí, běžně dostupné plodiny.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity radí, jak si zelený ječmen vypěstovat doma. Podle ní to zvládne opravdu každý. Stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík pak nechat na slunci po několik dní a nezapomenout přitom na zálivku. Mladý ječmen se dá sklízet už asi po deseti dnech od výsadby. Bezprostředně po sklízení by se měl i zpracovat, tedy vylisovat do podoby zelené šťávy.

Pěstování zeleného ječmene doma se věnují i videa, která vznikla na půdě Mendlovy univerzity.

 

Návod na pěstování mladého zeleného ječmene doma

Předsazení a výsadba

Nejprve si musíte obstarat výsadbu. Pozor, ne všechny obilky jsou určené ke klíčení. Vždy se ujistěte, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení.

Aby rostlinky rostly rychleji, vyplatí se tzv. předsazení. Semena ječmene tedy nejdříve zalijeme vodou (voda by měla mít asi 2 – 3x větší objem než semena ječmene), důkladně promícháme a necháme ve vodě namočená po dobu 8 – 12 hodin. Všechna semena by přitom měla být v kontaktu s vodou.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a necháme okapat při pokojové teplotě. Sluneční světlo v tomto momentě není potřeba. Dle některých zdrojů takto semínka proplachujeme 2 – 3x, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Jiní pěstitelé však nečekají a semínka vysazují ihned po prvním předsazení.

Ječmen vysazujeme do zeminy (nejlépe organický mix s podílem kompostu), jako nádoba skvěle poslouží klasický truhlík. Zeminu před výsadbou důkladně zalijeme tak, aby byla v celém svém objemu dostatečně vlhká. Semena před výsadbou ještě naposledy propláchneme.

Semena rovnoměrně rozmístíme nahusto po celém povrchu zeminy, kterou jsme předtím důkladně promáčeli.

 

Péče a zálivka

Nádobu s výsadbou semene bychom měli zakrýt tak, aby byla zemina chráněna před světlem a současně se v ní držela vlhkost. Kryt by měl však umožňovat také cirkulaci vzduchu, prostřednictvím různých otvorů nebo štěrbiny.

Výsadbu ponecháme při pokojové teplotě a 1 – 2x denně zaléváme. Zemina by měla být neustále vlhká.

Jakmile výhonky vyrostou na výšku několika centimetrů (cca 3 – 5 den od výsadby), můžeme je odkrýt. Poté rostlinkám zajistíme dostatek slunečního záření. Od té doby se také vyplatí větší zálivka a vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

 

Sklizeň

Zelený ječmen můžeme sklízet nejdříve asi týden po výsadbě. Rostlinky by měly být vysoké cca 15 – 20 cm. Trávu odstřiháváme těsně nad povrchem zeminy a ihned ji zpracováváme. Ke zpracování budeme potřebovat odšťavňovač nebo lis. Získáme tak zelenou šťávu z mladého ječmene, energií nabitý nápoj, který slibuje celé spektrum příznivých účinků.

pestovani_zeleneho_jecmene

 

Jak si připravit nápoj z mladého ječmene?

Pokud máte k dispozici rostlinky mladého ječmene (ano, právě ty, které jste si vypěstovali), jednoduše je ostříhejte a vylisujte. Šťávu pak zřeďte dle chuti vodou či ovocnou šťávou a vypijte.

Pochopitelně, ne každý má prostor pro pěstování zeleného ječmene doma. Alternativou je pak využití prášku ze zeleného ječmene v BIO kvalitě, který představuje vylisovanou, za nízkých teplot usušenou šťávu z mladého ječmene. BIO mladý ječmen pochází z organické produkce, takže v sobě nese maximum cenných látek. Ten nejkvalitnější má původ v zemích s panenskou přírodou jako je Nový Zéland.

Příprava zdravého nápoje je s práškem z BIO mladého ječmene snadnější a šetří čas. Postačí asi lžičku zeleného prášku důkladně rozmíchat ve sklenici vody. Nápoj z mladého ječmene se doporučuje popíjet nejlépe ráno.

 

Proč pít zelený ječmen?

Zelený ječmen si jako energetickou vzpruhu na jaře dopřávali i naši předkové. Historii a tradici využití ječmene, nejenom v českých zemích, se věnujeme v samostatném článku: Nejstarší zelená superpotravina? Mladý ječmen!

V současnosti doporučují mladý ječmen mnozí výživoví specialisté, mj. koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. Ta pro server Vitalia vybrala mladý ječmen jako jednu z nejlepších superpotravin dneška.

Přednosti zeleného ječmene vyzdvihuje i zmiňovaná Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity. Ta upozorňuje na blahodárný obsah plný důležitých látek, mj. antioxidantů, vitamínů, živých enzymů a minerálních látek. „Sušina mladé hmoty zeleného ječmene obsahuje kolem 10 % minerálů jako je železo, vápník, hořčík, fosfor aj.,“ vyjmenovává Ehrenbergerová. Díky cennému obsahu je zelený ječmen přínosný v boji proti civilizačním chorobám. Mezi jeho klíčové účinky patří také zvyšování obranyschopnosti organismu.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

.
Mladý ječmen - nejstarší zelená superpotravina?

Mladý ječmen - nejstarší zelená superpotravina?

Zelené potraviny jsou dnes v módě. Údajně až polovina současné populace má se zelenými potravinami nějakou zkušenost a užívá jednu nebo více z nich jako zdroj vitality a zdraví.

Mohlo by se zdát, že zelené potraviny jsou moderním výdobytkem, avšak jejich historie čítá tisíce let.

V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.

Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.

V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.

 

Mladý ječmen - zdravotní účinky

Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.

Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.

Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.

Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.

Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.

  • Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
  • Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
  • Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
  • Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci. 

 

zeleny_jecmen_ucinky

 

Není mladý ječmen jako mladý ječmen

Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.

BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.

Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.

TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. 

.

 

Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.

Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.

Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.

 

Gladiátoři i další pojídači ječmene

Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.

Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.

Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.

A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.

zeleny_jecmen_a_gladiatori
Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři. Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.
 

Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.

Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.

V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.

Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.

Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.

Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.

Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

 

Ječmen v českých zemích

Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.

Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

zeleny_jecmen_v_cesku 

V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.

Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.

I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.

Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.

Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.

Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě. 

 

Nápoje ze zeleného ječmene

Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.

V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.

Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.

V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.

Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.

Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.

Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.

.

 

Dejte si nápoj pro zdraví!

Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.

Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).

Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.

Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.

stava_ze_zeleneho_jecmene

 

Zelený ječmen - nežádoucí účinky

Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.

Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.

V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.

Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.

Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.

Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

 

Proč zařadit chlorellu do svého jídelníčku?

Chlorella, někdy také jen chlorela, je jednobuněčným organismem. V jedné jediné buňce obsahuje naprosto vše, co potřebuje pro život. Jedna jediná malá buňka v sobě skrývá neuvěřitelné množství životadárné energie. Ta má podobu cenných proteinů, aminokyselin nebo antioxidantů, enzymů, vitamínů a cenných minerálů. Energii na buněčné úrovni předává také díky unikátnímu chlorella růstovému faktoru. Chlorella růstový faktor povzbuzuje obnovu a regeneraci buněk, působí proti únavě a dodává vitalitu. Navíc brání škodlivým procesům poškozujícím zdravé buňky.

Chlorella je také bohatým zdrojem chlorofylu, dokonce patří mezi ty nejbohatší zdroje chlorofylu vůbec. Díky chlorofylu je planeta Země plná života. Díky chlorofylu z chlorelly může být plný života i každý lidský organismus.

Chlorella však dokáže předat také psychickou energii. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se biochemickými reakcemi v lidském těle mění na serotonin, známý jako hormon štěstí.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky:

.

 

Malá řasa s velkým využitím

Název chlorella pochází z řeckých slov chloros a ella. Zatímco řecké chloros s významem zelený odkazuje na barvu tohoto výjimečného mikroorganismu, původně řecké slovo ella s významem malý odkazuje na jeho rozměry. I přesto, že je chlorella malá, nabízí velký prospěch a také praktické využití.

Ať již se jedná o tablety chlorelly nebo chlorellu jako prášek, nejde pouze o doplněk stravy, který má přesně dané dávkování. Dávky chlorelly jsou totiž individuální tak, tak jako je individuální každý lidský organismus. Každý si může najít způsob užívání, který mu nejvíce vyhovuje. Chlorellu může třeba zařadit přímo do svého jídelníčku.

vyuziti_chlorelly

Chlorella je superpotravinou a jako potravina se dá také využít. Může se stát ingrediencí nejrůznějších čerstvých šťáv a smoothies, ale také polévek, pomazánek, dipů či dokonce dezertů. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů. Tady jsou!

 

Exotické smoothie s mangem a chlorellou

Smíchejte úchvatné exotické chutě s dávkou zelené chlorelly. Vykouzlíte energií nabité smoothie, které vás ohromí také tím, jak chutná.

Ingredience:

  • lžička chlorelly v prášku
  • banán
  • mango
  • kousek ananasu
  • šťáva z pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • kokosová voda (cca 200 ml)
  • lžička medu nebo vanilkový extrakt

Příprava:

Banán a mango oloupeme, po kouskách vložíme do mixéru. Přidáme kousky oloupaného ananasu (v množství dle chuti) a šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu. Spolu s chlorellou vše rozmixujeme do hladka. Smoothie zředíme kokosovou vodou.

Pokud ji nemáme, lze využít i čistou vodu. Pokud vyznáváte sladší chuť, přidejte do mixéru před mixováním lžičku medu. Milovníci vanilky můžou do smoothie nakapat pár kapek vanilkového extraktu.

 

Studená okurková polévka s avokádem a chlorellou

Ne každá polévka musí být teplá. Také studené polévky mají něco do sebe. Zpestří zejména letní jídelníček, zasytí, ale nezatíží. Nezahřejí, ale osvěží. To platí i pro okurkovou polévku zjemněnou avokádem, kterou obohatí i zelená petrželová nať a chlorella stejné barvy.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • avokádo
  • okurka
  • petrželová nať
  • sůl, nejlépe himalájská
  • voda (cca 0,5 l)
  • příp. zakysaná smetana

Příprava:

Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s petrželovou natí, solí a chlorellou.

Polévkovou směs zředíme asi půl litrem vody a důkladně promícháme. Před podáváním necháme min. 2 hodiny odstát v chladničce.

Polévku můžeme před podáváním dozdobit lžičkou zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželovou natí.

okurkova_polevka_s_chlorellou

 

Avokádová pomazánka s chlorellou

Hledáte recept na netradiční pomazánku? Tato jemně krémová pomazánka zaujme i svoji zelenou barvou, osvěží každý typ pečiva, oživí váš jídelníček a také poskytne tělu celou řadu užitečných látek. Vyzkoušejte ji také v pikantní obměně s chilli a česnekem, nadchnete jistě všechny fajnšmekry!

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly
  • avokádo
  • 100 g sýru typu žervé
  • lžíce olivového oleje
  • petrželová nať
  • špetka pepře
  • sůl, nejlépe himalájská
  • příp. chilli a stroužek česneku
  • příp. strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

Avokádo oloupeme a rozmixujeme spolu s petrželovou natí, olivovým olejem a chlorellou. Po rozmixování vmícháme do zelené směsi žervé a dle chuti dosolíme a popepříme. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chilli a prolisovaný česnek.

Podáváme na plátku tmavého chleba. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

 

Čokoládový krém se zelenou chlorellou

Chlorella recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky a povzbudí vaše zdraví. Dávka antioxidantů, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, třeba jako odpolední svačinku, zdravý dezert po obědě nebo třeba jako součást slavnostní večeře.

Ingredience:

  • lžička chlorelly
  • avokádo
  • špetka kakaa (cca půl čajové lžičky)
  • čajová lžička karobu
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • lžička medu
  • příp. strouhaný kokos, drcené kakaové boby nebo kousky jahod na ozdobu

Příprava:

Rozmixujte všechny ingredience do podoby jemného vláčného krému. Puding chutná nejlépe chlazený, před podáváním ho proto nechte uležet v ledničce.

Nakonec ho dozdobte strouhaným kokosem a/nebo kakaovými boby. Dezert oživí i kousky čerstvých jahod či jiného ovoce.

cokoladovy_krem_s_chlorellou

 

Oříškovo-medové bonbóny s chlorellou

Zdravé bonbóny? Ano, tyto bonbóny, připravené dle našeho receptu z arašídového másla, karobu, medu a sezamových semínek, zdravé jsou. Zdraví prospěšné vlastnosti ještě doplňuje dávka chlorelly.

Ingredience:

  • lžíce chlorelly
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce karobu
  • 3 lžíce bílých sezamových semínek
  • 3 – 4 lžíce včelího medu

Příprava:

Nejprve ve vodní lázni rozehřejte med a arašídové máslo. Vmíchejte karob, kakao, chlorellu a nakonec i sezamová semínka.

Na mírném ohni mícháme směs tak dlouho, dokud nezíská lesklý povrch. Poté ji vylijeme na plech vysypaný karobem a necháme vychladnout, nejlépe v lednici po dobu asi dvou hodin.

Po zchladnutí ztvrdlou hmotu rozkrájíme na kostičky. Jednotlivé kousky můžeme ještě zasypat karobem.

Nakonec nezbývá než se do bonbónů pustit.

.

 

Přehled použitých zdrojů

Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte. Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

Co to je chlorella?

Chlorella, detailMnohé napoví samotný název, který pochází z řeckých slov „chloros“ (zelený) a „ella“ (malý). Chlorella je tedy malým, jednobuněčným zeleným organismem. Má kulovitý tvar a velikost srovnatelnou s velikostí červené krvinky (2 – 8 mikronů v průměru). Zelenou barvu ji dává obsažený chlorofyl, a že ho není zrovna málo. Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu vůbec. Obsah chlorofylu ve chlorelle se dle American Canser Society pohybuje mezi 3 – 5 procenty (dle některých zdrojů je ještě vyšší), zatímco třeba listová zelenina obsahuje do 1 % chlorofylu. Ve složení chlorelly však najdeme i další prospěšné látky, jde o enzymy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Až 60 % obsahu chlorelly tvoří cenné proteiny. Mezi obsaženými kyselinami najdeme i tryptofan, který se v lidském těle mění na hormon serotonin. Ten mj. ovlivňuje pocity štěstí a spokojenosti. Z hlediska složení stojí za pozornost také tzv. chlorella růstový faktor. Jedná se o komplex nukleových kyselin, aminokyselin, peptidů, polysacharidů, betaglukanů, vitamínů, minerálů a dalších, dosud neidentifikovaných látek, které povzbuzují růst, regeneraci buněk a samouzdravovací procesy. VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky.  https://www.youtube.com/watch?v=9xSI9hwm6pQ

Doplněk stravy nebo něco víc?

V současnosti je chlorella (Chlorella japan, Chlorella taiwan či česká chlorela Třeboň) známá zejména jako doplněk stravy, který může být buď jako prášek, nebo jde o tablety, příp. tekuté výtažky. Složení chlorelly je však tak komplexní, že doplněk stravy není přesným pojmem. Chlorella je především potravinou nabízející rozsáhlou paletu významných nutrientů. Proto bývá označována jako superpotravina. Chlorella - prášek
O praktickém využití chlorelly se dozvíte v našich dalších článcích:
Chlorellu řadíme také mezi zelené potraviny, vedle spiruliny, mladého ječmene apod. Jako doplněk stravy a potravina se uplatňuje nejvíce Chlorella vulgaris (Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (Chlorella sorokiniana) a Parachlorella kessleri (Chlorella kessleri). Co chlorella a vědecké výzkumy? Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Jako jednobuněčný mikroorganismus zahrnuje chlorella v jediné buňce vše, co potřebuje pro život, pro vývoj, růst i rozmnožování. Energii čerpá především ze slunečního záření prostřednictvím procesů fotosyntézy. Dá se tak říct, že konzumace chlorelly je způsobem, jak využít energii slunečního záření. Energie

Jaké jsou druhy chlorelly?

Chlorella (někdy také označovaná počeštěně jako chlorela) se vyskytuje v množství druhů a podruhů. Existuje ve více než desítce samostatných rodů. Mezi ty nejvýznamnější patří:
  • Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan),
  • Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana),
  • Parachlorella (nebo jen Chlorella) kessleri,
  • Chlorella lobophora,
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis),
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella),
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera),
  • Heterochlorella luteoviridis,
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea),
  • Chlorella (Chlorela) SP, tzv. česká, resp. třeboňská chlorella

Původ chlorelly

Chlorella a její příbuzní osídlují planetu Zemi již od prekambria. Tyto mikroskopické řasy se postaraly o kyslíkatou atmosféru, a byly tak základem života mnohobuněčných organismů. Chlorella je tedy stará dvě až tři miliardy let. Přesto trvalo velmi dlouho, než byla chlorella objevena a dostala svůj název. Bylo to až v roce 1890, kdy ji popsal nizozemský vědec Martinus Wilhelm Beijerinck. Až ve 20. století se pak přišlo na to, jak chlorellu využít pro lidské zdraví. Cenný obsah má totiž chlorella uložený až za buněčnou stěnou z celulózy. Ta je pro lidský organismus nestravitelná. Lidský zažívací systém neumí celulózu narušit tak, aby využil prospěšné nutrienty skrývající se uvnitř buňky chlorelly. Řešením je dezintegrace buněčné stěny chlorelly. Výroba, pěstování, kultivace chlorelly Biotechnologické využití řas odstartovalo někdy v padesátých letech minulého století. Chlorella se začala pěstovat a uplatňovat zejména v Japonsku, kde se hledal prostředek proti ozáření. Dodnes je Japonsko, spolu s Taiwanem a Čínou největším producentem chlorelly. Klimatické podmínky jihovýchodní a východní Asie jsou pro kultivaci chlorelly optimální. Kultivace chlorelly však probíhá také v USA, Izraeli nebo Itálii. Od roku 1960 se chlorella, pod záštitou Akademie věd ČR, množí také v kaskádovém systému v Třeboni.

Kde najít nejkvalitnější chlorellu?

Chlorella potřebuje pro svůj život především dostatek slunečního záření. Japonsko, Taiwan či Čína tak mohou využít ideálních klimatických podmínek pro pěstování chlorelly. Na druhé straně se někdy zpochybňuje čistota ovzduší a vody, ze které Chlorella Japan, Chlorella Taiwan či Chlorella China pochází. Výroba, pěstování, kultivace chlorelly Česká kotlina se pochopitelně v množství slunečního svitu nemůže Japonsku či jiným asijským zemím rovnat. Kaskádový systém v Třeboni pro rychlou kultivaci chlorelly však vyniká vysokou čistotou, tím i zaručenou kvalitou chlorelly. Kmen chlorelly Třeboň byl vybrán tak, aby obstál i v našem klimatickém pásu. Moderní kultivační zařízení, kterému dal vznik tým vědců Akademie věd ČR, je dokonce předlohou pro mnohé systémy v zahraničí.

Benefity chlorelly dle místa původu

Chlorella Japan, Taiwan, China
  • hojné sluneční záření
  • vysoký podíl chlorofylu
  • tradiční postupy kultivace
Chlorella Třeboň
  • čistá voda a ovzduší
  • kmen řasy odpovídající českým podmínkám
  • progresivní vědecké metody

Jak se chlorella vyrábí?

Chlorella je přírodním produktem, který se pěstuje buď přirozeně ve sladké vodě, nebo v umělých nádobách. Ke kultivaci chlorelly stačí několik dnů. Chlorella se pěstuje zpravidla asi 10 dnů, aby se následně sklidila, odstředila a zahustila. Kvůli vyšší stravitelnosti pro lidský organismus probíhá po sklizení dezintegrace chlorelly, kdy dochází k narušení pevných buněčných struktur. Zároveň není žádoucí úplné odstranění buněčné stěny, protože s ní by chlorella přišla také o velkou část cenného obsahu. Po dezintegraci se za mírné teploty chlorella sušší. Tak se rodí smaragdově zelený prášek, který se balí buď přímo v této podobě, nebo se lisuje do tablet. Tablety kvalitní chlorelly vznikají bez jakýchkoliv pojiv, chemických příměsí, barviv, dochucovadel či konzervantů. S kvalitou produktu a výrobou samozřejmě souvisí také cena, která pochopitelně odráží výrobní náklady.
Jak se chlorella pěstuje v Třeboni? Českou chlorellu a její pěstování ve speciálním kaskádovém systému v Třeboni názorně zobrazuje toto video:
https://youtu.be/8EGpc3zrNsY

Máte s chlorellou vlastní zkušenosti?

Doposud znáte chlorellu jenom z doslechu? Není na čase vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno tento zelený mikroorganismus dokáže? Kterou chlorellu si vyberete? Bude to Chlorella Japan, Chlorella Taiwan, ta čínská nebo česká chlorela?
DÁLE ČTĚTE: Souboj spirulina vs. chlorella. Kdo je vítěz? 
Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

V našich podmínkách a českém jídelníčku si spirulina a chlorella teprve hledají své místo. Není tedy divu, že často narazíme na otázku, zda sáhnout po té nebo oné superpotravině. Spirulina nebo chlorella? Kdo je vítěz? Odpověď není tak jednoduchá. Můžeme však slíbit, že ji najdete na řádcích níže.

 

Spirulina vs. chlorella pod lupou

Obě jsou malé a zelené, podíváme-li se však zblízka, zjistíme, že stejné nejsou.

Spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o fotosyntetizující kyanobakterii, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka).

Název chlorella pochází sice ze slov „zelený“ (chloros) a „malý“ (ella), ale obraz chlorelly nedává přesný. Buňka chlorelly je totiž nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejvýznamnější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri.

spirulina_ucinky

 

Není zelená jako zelená

Spirulina i chlorella fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.

Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je jistě chlorofyl.

Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Dle American Cancer Society obsahuje od 3 do 5 % chlorofylu, dle některých zdrojů dokonce obsahuje až 7 % chlorofylu/Bewicke/. Podílem chlorofylu ve svém obsahu chlorella zdaleka předčí jiné řasy, ale i listovou zeleninu s obsahem chlorofylu do 1 %.

Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Pyšní se však obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu aj.). I proto je barva spiruliny modro-zelená.

 

Není voda jako voda

Spirulina i chlorella osídlují vodní prostředí planety Země, dokonce již miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je proto méně náročné, protože se nemusí složitě filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.

Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu podstatnou výhodu – je lidským organismem přímo vstřebatelná. Buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky. Zpracování chlorelly proto sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.

Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.

 

Spirulina vs. chlorella 

Spirulina a její jedinečné vlastnosti

  • spirálovitě vláknitá sinice
  • obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
  • obsah kyseliny GLA
  • žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
  • lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)

TIP: Spirulinu ve 100 % čistotě a BIO kvalitě nabízíme pod značkou Blendea ve formě kapslí.

Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.
.
 

Chlorella a její jedinečné vlastnosti

  • jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
  • velmi vysoký obsah chlorofylu
  • žije ve společnosti jiných mikroorganismů
.

 

Superpotraviny jsou obě…

Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.

Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.

 

Recept pro vás - Pomerančové smoothie s chlorellou a vůní skořice

Pomeranč je i u nás jedním z nejoblíbenějších citrusů a také exotických plodů vůbec. Pomerančová šťáva je nejenom velmi chutná a osvěžující, ale také bohatá na vitamín C a antioxidanty. To platí i pro citronovou šťávu, která ve smoothie pomáhá tlumit „zelenou“ chuť chlorelly. Chlorella pomerančovou šťávu doplní o životadárnou energii a dodá ji energizující vlastnosti. Povzbuzení, ale také příjemnou chuť s orientálním nádechem smoothie propůjčuje hřejivá skořice.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • půlka citronu
  • 2 pomeranče
  • špetka skořice

Příprava:

Citron a pomeranče oloupeme, vložíme do mixéru a důkladně promícháme i se skořicí a chlorellou.

Smoothie chutná nejlépe chlazené.

Místo chlorelly můžete využít i sušený prášek spiruliny.

smoothie_z_chlorelly_a_spiruliny

 

Spirulina vs. chlorella. Jak je to s účinky?

Chlorella: 5 klíčových, vědecky ověřených účinků

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.
.

 

Spirulina: 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.
.

 

Synergické působení

Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale více k pravdě má tvrzení, že se svými účinky výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.

Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella? Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, resp. po podrobném pátrání po informacích o každé z nich, si troufáme tvrdit, že vítězem jsou obě.

Jak je to u vás? Vyhrává spirulina nebo chlorella? Po které ze zelených potravin saháte nejraději?

 

Přehled použitých zdrojů

 

Chlorella – recept na zdraví a spokojenost

Chlorella (někdy také jen chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, budí v poslední době velkou pozornost. Je vyzdvihována jako superpotravina s mimořádnými zdravotními benefity. Bez nadsázky se dá označit jako zelený recept pro zdravý život. Chcete vědět proč? To se dozvíte na řádcích níže. Čekají vás zejména praktické tipy na využití chlorelly. Chlorellu totiž nemusíte pouze polykat jako tablety. Jako superpotravina nabízí i kulinářské využití a najde různorodé uplatnění ve zdravé kuchyni. Pokud chcete chlorellu využít i v receptech zdravé výživy a nevíte jak na to, jste na správném místě.

Chlorella - komplex užitečných látek v jediné potravině

Chlorella je čistě přírodním produktem s vysokým obsahem proteinů (až 60 %) a vzácných aminokyselin. V jejím složení najdeme mj. aminokyselinu tryptofan, která se v lidském těle přeměňuje na serotonin – hormon štěstí. Chlorella je proto prospěšná jak fyzickému, tak duševnímu zdraví. Podporuje také duševní pohodu a spokojenost. Pyšní se obsahem enzymů, cenných vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K1, kyselina listová) nebo minerálů (vápník, hořčík, draslík, jód, zinek, železo, měď). Mnoho z těchto látek v lidském těle působí jako antioxidanty, které pomáhají proti buněčnému stresu a stárnutí buněk. Chlorella je prospěšná také díky vláknině, která podporuje zdravé trávení a vylučování. To však ještě stále není vše. VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky.  https://www.youtube.com/watch?v=9xSI9hwm6pQ

Zelená pro život

Chlorella, detailChlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, který je klíčem k životu na Zemi. Životadárnou energii umí chlorella předat i lidskému tělu. Nejenom prostřednictvím chlorofylu, ale také unikátního chlorella růstového faktoru (CGF - Chlorella Growth Factor). CGF - Chlorella růstový faktor 

  • poskytuje energii na buněčné úrovni
  • oživuje unavené buňky,
  • dodává vitalitu,
  • podporuje regeneraci prospěšných buněk,
  • a naopak brání rozvoji buněk škodlivých.

To potvrzují také mnohé vědecké studie, první z nich provedl tým Dr. Fujimakiho z Japonska. Ještě než vám představíme, jak všechny prospěšné složky a benefity chlorelly využít pro své zdraví, shrneme si ve zkratce závěry studií, které se chlorellou zabývaly.

5 klíčových, vědecky ověřených účinků chlorelly

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování toxinů. /zdroj: 2,3/
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému. /zdroj: 4/
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku. /zdroj: 5/
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru. /zdroj: 6,7/
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj. /zdroj: 8/

Jak užívat chlorellu? Jaký je tedy slibovaný praktický návod?

Předně je třeba vzít v potaz, že dávkování chlorelly je velmi individuální. Každý lidský organismus je jedinečný a může na chlorellu reagovat jinak, proto jsou všechny informace o užívání a dávkování chlorelly pouze doporučením. Jedná se o obecný návod. Vždy je třeba přihlížet k vlastnímu zdravotnímu stavu a kondici, jednoduše se řídit vlastním rozumem a naslouchat svému tělu.

Dávkování chlorelly

Chlorella se užívá 1 - 3x denně (ráno, v poledne a večer). Jedna dávka sestává cca ze dvou tablet (0,5 – 3 g), případně má podobu prášku rozmíchaného ve sklenici vody nebo džusu. Zarovnaná čajová lžička představuje asi 3 g chlorelly. Jak začít? Vždy je lepší začít s menší dávkou a postupně přecházet až k doporučované denní dávce. Pokud tedy s chlorellou začínáte, stačí 1 dávka 1x denně, nejlépe ráno před jídlem. Doporučená denní dávka činí cca 5 g – pro dospělé muže, cca 4 g pro dospělé ženy a cca 3 g pro děti ve věku od 6 let. Dávkování, chlorella dávkování Chlorella by se měla užívat cca půl hodiny před jídlem. Měla by se zapít dostatečným množstvím vody, příp. zeleninové či ovocné šťávy. Pokud chlorellu konzumujete v podobě tablet, měli byste je vždy důkladně rozkousat. Není vhodné chlorellu konzumovat společně s léky (pokud užíváte léky, dávkujte je minimálně s hodinovým odstupem od chlorelly). Také se nedoporučuje chlorellu kombinovat s čistým vitamínem C. Naopak, účinky chlorelly se násobí synergickým efektem spolu s užíváním dalších zelených potravin, například se spirulinou. Prospěch přináší zejména při dlouhodobém užívání. Po třech týdnech užívání chlorelly by však měla následovat alespoň týdenní pauza.

Nelekněte se nepříjemného pocitu!

Pokud s užíváním zelených potravin teprve začínáte, můžete ze začátku pociťovat i nepříjemné projevy detoxikace. Tyto nežádoucí účinky se mohou projevovat jako bolesti hlavy, únava, nadýmání, zažívací potíže, podráždění kůže apod. Organismus se tímto způsobem čistí. Nemusíte ihned snižovat dávky, stačí setrvat na současném stavu a případně zvýšit pitný režim. Tyto nežádoucí účinky sami odezní během několika dnů. chlorela benefity vs vedlejší účinky

Pro koho chlorella není vhodná?

Chlorella je sice superpotravina, která může být velmi prospěšná, ale není prospěšná pro všechny. Stejně jako další zelené potraviny se například neužívá v průběhu léčebného ozařování. Není také vhodná pro osoby trpící akutní plicní embólii, těžkými průjmy aj. Kompletní přehled je níže. Zelené potraviny neužívejte, pokud

  • se léčíte ozařováním (vždy několik dnů před a po ozařování)
  • se připravujete na transplantaci orgánů (nebo máte do 9 měsíců po transplantaci)
  • trpíte akutní plicní embólii nebo zánětem hlubokého žilního systému
  • trpíte těžkými průjmy, chronickými průjmy nebo zvracením
  • jste prodělal/a operaci zažívacího ústrojí nebo jeho části (máte do 2 měsíců po operaci)
  • máte alergii na zelené potraviny (nebo přímo na chlorellu)

Při dalších závažných chorobách (např. Crohnově chorobě či epilepsii) konzultujte užívání chlorelly se svým ošetřujícím lékařem. Diabetici by chlorellu měli dávkovat do více dávek, po menších dávkách by ji měli užívat min. 5x denně. Některé zdroje nedoporučují chlorellu ani pro těhotné a kojící ženy.

Jak užívat chlorellu v kuchyni?

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou. Chlorella (rozmíchaná ve sklenici vody či lépe ovocné šťávy) tak může být alternativou běžné snídaně, svačinky či večeře. Nabízí se však nejenom jako doplnění ovocných šťáv, džusů, příp. ingredience smoothie, její využití je širší. Jak na to? Základní pravidlo zní – nevařit. Chlorella by neměla být vystavována vysokým teplotám, kdy dochází k degradaci obsažených bioaktivních látek. Chlorella se tedy nevaří (ani nijak jinak tepelně neupravuje). Může se stát zdravou ingrediencí pokrmů studené kuchyně. Samozřejmě ji najdeme i ve vegetariánské nebo raw kuchyni. Kuchyně, chlorella recepty

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou

Kam přidat chlorellu?

  • ovocné šťávy, džusy a smoothies
  • polévky (zejména studené)
  • saláty, dresingy, dipy
  • ovesné a jiné obilninové kaše

Recepty s chlorellou

Využijte své běžné recepty. Vezměte třeba ten na své oblíbené smoothie, studenou polévku nebo obilninovou kaši. K ingrediencím jednoduše vmíchejte půl čajové lžičky chlorelly a postarejte se o to, aby se v pokrmu důkladně promíchala (nejlépe pomocí mixéru). Taková dávka chlorelly nenaruší výslednou chuť pokrmu, ale dokáže ho obohatit o cenné nutrienty.

Zajímají vás konkrétní recepty?

Hledáte u nás inspiraci pro své kulinářské výtvory? Konkrétní recepty, třeba na dezert v podobě čokoládového krému s avokádem a chlorellou najdete v našem dalším článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte. Čokoládový krém s chlorellou, recept

INSPIRUJTE SE a prohlédněte si kategorii zdravých a svěžích smoothies. 
Zelený mladý ječmen – trend nebo něco zdravého?

Zelený mladý ječmen – trend nebo něco zdravého?

Momentálně se trend zdravé výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravin. Jistě jste zachytili oblíbené slogany prodejců „Toto používali již staří Sumerové! Tamto je známé 10 000 let díky Aztékům!...“ a mnohé další snahy prezentovat jinak běžné rostliny jako něco „božské“.

V našem článku žádná taková přehnaná tvrzení nenajdete. Sesbírali jsme známá, vědecky potvrzená fakta a sepsali všechny dostupné informace o vlivu mladého zeleného ječmene na člověka.

Předem však upozorňuji, že nejde o žádný „všelék a nebeskou manu“. Ječmen se sice vyznačuje vysokým obsahem živin, avšak tvrzení prodejců jsou obvykle přehnaná a jinak běžnou věc prezentují příliš nadhodnoceně.

zeleny_jecmen_ucinky

 

Co je mladý zelený ječmen?

Mladé výhonky ječmene jsou podstatou blíže k zelenině, než k cereáliím pro výrobu pečiva. Mnozí lidé trpí celiakií, ale mladé výhonky jsou pro ně naprosto bezpečné a velmi vhodné. Když mladý ječmen dále roste a dozrává, děje se s ním toto:

  • Postupně klesá, až se zcela vytrácí chlorofyl – zelený pigment prospěšný pro zdraví. Článek o pšenici a chlorofylu ZDE
  • Snižuje se obsah bílkovin, které rostlina spotřebovává
  • Rovněž klesá obsah vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek
  • Zvyšuje se obsah nestravitelné celulózy

mlady_jecmen_rostlina

Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas.

Stéblo ječmene se zrnem na vrcholu spotřebuje látky a ze zbylého stébla se stane suchý odpad bez zdravotního využití pro člověka.

VÍTE, ŽE zelený chlorofyl zlepšuje okysličení krve? Účinek poznáte na zvýšené energii a schopnosti lépe se soustředit. Dobrá zpráva pro všechny unavené.
.

 

Rozdíl mezi mladým ječmenem a pšenicí

Dá se tvrdit, že obě rostliny jsou si v obsahu živin téměř rovny. Pěstují, zpracovávají a konzumují se stejně a podobně i chutnají. Na chuť a vůni si třeba zvyknout. Přece jen se nejedná o voňavé ovocné smoothie, ale o šťávu z trávy.

JEDNODUCHÝ RECEPT: Youtuberka připravuje smoothie ze 4 složek

Převažuje proto travnatá chuť, na jazyku rozeznat i hliněné tóny. Jako každou zdravou superpotravinu můžeme nápoje dochucovat, případně zvolit tabletovou – sušenou formu, kterou stačí pouze zapít.

Nespoléhejte se však pouze na doplňky výživy. Čerstvá šťáva obsahuje enzymy, které se v suchých prášcích nevyskytují.

VÍTE, ŽE obě rostliny mají velmi dobrý vliv na regeneraci rakovinou postižených buněk? 

 

Optimální pH v těle 

Cenné složky ječmene pomáhají udržet acidobazickou rovnováhu organismu a zabraňují jeho překyselování. Překyselení organismu tělo oslabuje a zvyšuje riziko vzniku nemocí.

PROJEVY PŘEKYSELENÍ: Náchylnost k plísňovým onemocněním, záněty v těle, bolesti kloubů, kvasinkové infekce.

zeleny_jecmen_a_prekyseleni_organismu

Překyselení není jen znakem nesprávné stravy. Má na něj vliv i prostředí, ve kterém se nacházíme, a dokonce stres, před kterým se neumíme bránit. Acidobazickou rovnováhu ječmen udržuje díky vysokému obsahu minerálů.

 

Jak se ječmen pěstuje a zpracovává?

Vždy s důrazem na kvalitu. Výrobci upřednostňují organické metody pěstování bez agrochemikálií.

Vždy je proto nutné najít vhodné prostředí, kde půda není zanesena předchozími chemikáliemi z jiného pěstování. Zároveň se přísně vyhodnocuje i čistota vody a vzduchu v oblasti.

Stále více se pěstuje i v uzavřených podmínkách, kde je jednodušší uhlídat vyhovující podmínky.

pestovani_zeleneho_jecmene

Mladý ječmen vypěstujete i doma. Nevýhodou je jeho náročnost na plochu – vypěstovat dokážete malé množství na příliš velké ploše

VĚDĚLI JSTE, ŽE před 2. světovou válkou se tablety ze sušeného ječmene a pšenice prodávaly jako předchůdce vitaminových doplňků?

Při sklizni se sklízejí listy mladého ječmene vysoké 20 – 25 cm. Tuto výšku dosáhnou do 2 týdnů, přičemž právě to je doba, kdy mají listy nejvíce prospěšných látek.

Později už by totiž živiny proudily do rostliny a semen, přičemž jejich koncentrace by se snižovala.

 

Mladý ječmen – nutriční hodnoty

VITAMÍNY MINERÁLY AMINOKYSELINY
Beta karoten 1370 IU/g Vápník 6,79mg/g Alanin 16,9mg/g
Vitamin A 50 IU/100g Draslík 40,5mg/g Methionin 3,6mg/g
Vitamin B1 0,43mg/100g Hořčík 0,03mg/g Arginin 13,4mg/g
Vitamin B2 2,40mg/100g Železo 0,37mg/g Fenylalanin 13mg/g
Niacin 3,60mg/100g Křemík 0,04mg/g Prolin 14,8mg/g
Vitamin B5 5,1mg/100g Sodík 6,40mg/g Serin 11,4mg/g
Vitamin B6 7,8mg/100g Fosfor 3,94mg/g Glycin 12,4mg/g
Vitamin C 457mg/100g Bor 58mcg/g Threonin 11,5mg/g
Vitamin E 22,5IU/100g Mangan 0,14mg/g Histidin 5,22mg/g
Vitamin K 0,78mg/100g Stříbro 0,50mcg/g Tyrosin 8,29mg/g
Biotin 0,8mg/100g Chrom 1,09mcg/g Isoleucin 18,2mg/g
Kyselina listová 1,5mg/100g Valin 13mg/g
Kys. aspartamová 19,7mg/g Leucin 18,2mg/g
Kys. glutamová 26,1mg/g Lysin 14,6mg/g
CHLOROFYL BÍLKOVINY CUKR
300mg/100g 280mg/g 500mg/g

 

Výrobky z mladého zeleného ječmene

Sušená biomasa

Jednoduchá metoda zpracování, avšak s nejmenším podílem pro člověka využitelných látek. Celé listy ječmene se usuší a rozemelou na prach.

Nejvýraznější je obsah nestravitelné celulózy, která sice působí jako „střevní kartáč“, ale přijmeme méně živin, než ve stejném množství šťávy nebo extraktu. V rámci pestré stravy však můžete klidně užívat i biomasu.

S VLÁKNINOU VŽDY OPATRNĚ: Platí, že vlákninu potřebujeme ke správné činnosti střev. Její nedostatek se zvykne projevovat zácpou. Stejně tak i její přebytek může zapříčinit zácpu, protože stolice je tak velmi tuhá.

Za den byste měli sníst maximálně 3 porce – 3 kusy vláknité zeleniny. Nepřehánějte to ani s ovesnými vločkami, semínky a dalšími vláknitými potravinami. Pokud vlákninu doplňujete formou doplňků, vždy dbejte na správné dávkování.

VIDEO: Pro pár kapek tolik práce! Podívejte se, jak málo šťávy získáte z cca 0,5 m2 plochy ječmene. Nyní už je jasné, proč se většina lidí nechá přesvědčit právě na doplňky, které celé užívání maximálně zefektivní.

 

Extrakt z mladého ječmene

Jde o usušenou vylisovanou šťávu. Sušení probíhá při nízké teplotě, která neničí výživné látky. Právě tuto metodu používají výrobci nejčastěji.

Výrobek je trvanlivý, protože neobsahuje vodu a při správném skladování v chladu a suchu se látky neznehodnocují. Extrakty se připravují i z ostatních zelených superpotravin, právě pro jejich šetrnost a praktické využití.

VÍTE, ŽE pro výrobu 1 dávky extraktu je zapotřebí přibližně 25 ks listů. Pro výrobu 1 dávky drcené biomasy postačuje 5 listů. To znamená, že v extraktu najdete 5x více potřebných živin, než v biomase. To se samozřejmě odráží i na ceně.

Extrakt se běžně dávkuje 2x denně po 1 lžičce (1 PL = cca 1 g). Staří a nemocní lidé mohou dávkování zvýšit o 1 dávku.

 

Čerstvá šťáva z mladého ječmene

Pro zdravě se stravujících lidí snad nejpřitažlivější metoda zpracování. Čerstvá šťáva chutná svěže, slouží jako součást pitného režimu a výživné látky jsou zachovány v přirozené formě.

Nevýhodou je, že nápoj se rychle zkazí. Ani čerstvý pomerančový džus nevydrží ani v chladu více, než 3 dny a totéž se týká i ječmene.

stava_z_mladeho_jecmene

Lisovat listy můžete buď doma z vlastního ječmene, případně v obchodech se zdravou výživou. Vždy ale dávejte pozor na to, jak byla šťáva dodatečně upravena. Někteří výrobci prodlužují trvanlivost, což se však neslučuje se zásadami zdravého a čerstvého stravování.

Naopak – s přídavnými látkami bychom do těla opět vnášeli nečistoty, což je při snaze o detoxikaci nepřípustné.

Ojediněle na ječmen a výrobky z něj mohou lidé reagovat alergií. Pokud byste tento stav zpozorovali, s užíváním přestaňte. Stejně tak poslouží i mladá pšenice nebo chlorella a spirulina.

.

 

Mladý ječmen – řeší téměř každý problém v těle

 V žádném případě netvrdíme, že pouze mladý ječmen zbaví tělo všech problémů. Takovou moc nemá žádná rostlina ani výrobek z ní. Každopádně mu můžeme připsat zásluhy za podporu zdraví:

  • Protizánětlivý a dezinfekční účinek – pastu z prášku přikládejte i přímo na rány
  • Zklidňuje podrážděné dásně – kloktejte šťávu nebo nápoj z prášku
  • Zmírňuje překyselení
  • Zmírňuje vysoký tlak
  • Pomůže při průjmu i zácpě
  • Podporuje krvetvorbu
  • Dodává energii

Snažte se splnit všechny aspekty vyvážené, čerstvé a střídmé stravy a výrobky ze zelených superpotravin vnímejte opravdu pouze jako doplněk, pokud zjistíte, že vám v těle něco chybí. Pokud jste zdraví, dobře jíte a hýbete se, nevzniká nejmenší důvod utrácet své peníze na doplňky. Prioritou je nakupovat zdravé, čerstvé a regionální potraviny s minimálními úpravou.

.
Mladá pšenice – mocný zdroj zdravého chlorofylu

Mladá pšenice – mocný zdroj zdravého chlorofylu

Pšenice tu vždy byla a vždy bude. Odpradávna z ní vyrábíme chléb, avšak ten nás dnes zajímat nebude. Věnovat se budeme mladé pšenici, a tedy výhonkům, z nichž později vyrostou zlatavé klasy.

Jelikož výhonky mladé pšenice později vyživují celou rostlinu až do její sklizně, obsahují obrovské množství výživných látek na čele s prospěšným chlorofylem.

Konzumace mladé pšenice se stala trendem na poli zdravé výživy a řešení zdravotních obtíží, nedostatku energie a prevence před zákeřnými nástrahami dnešní civilizace. Pěstovat, sušit nebo kupovat ve zdravé výživě? Odpovídáme v článku.

 

Mladá pšenice – chutná, svěží a výživná

Ve srovnání s další výbornou superpotravinou – mladým zeleným ječmenem, má jednu výhodu. Chuťově je příjemnější, svěžejší a nemá tak výrazné hliněno-rostlinné aroma.

Oproti ječmeni více urychluje metabolismus, díky čemuž přijaté živiny vstřebá a zpracuje rychleji, čímž dodá v rychlém čase více energie. Říká se, že jeden panáček čerstvé šťávy nabudí organismus více, než šálek kávy.

zeleny_shot_z_mlade_psenice

Takhle by mohla vypadat ideální párty příznivců zdravé výživy

Používá se jako užitečná součást dietních plánů nebo jako povzbuzující doplněk při chronické únavě. I tehdy je dobré užít 1 panáček nebo lžíci sušené pšenice denně.

Enzymy v mladé pšenici působí proti překyselení organismu, stimuluje ozdravné procesy v těle.

 

Jak se projevuje překyselení organismu?

  • Rapidní únava po každém jídle
  • Bolesti a tuhnutí svalů
  • Pobolívání kloubů
  • Podrážděnost, stavy mírné deprese a úzkosti z nepohodlí organismu
  • Výkyvy váhy – ztráta svaloviny nebo naopak neopodstatněné přibírání
  • Oslabená imunita a náchylnost k nachlazení i mimo chřipkovou sezónu
  • Slabá koncentrace, útržkovitá paměť
  • Problémy s nehty, vlasy a pletí

Při dlouhodobém působení těchto příznaků může překyselení vést k závažnějším onemocněním, nejčastěji revma, chudokrevnost, slábnutí zubů a kostí, špatná cirkulace krve a další.

VÍTE, ŽE jedna dávka (sklenička šťávy nebo polévková lžíce sušeného pudru) obsahuje přibližně tolik výživných látek, jako 1,5 kila tmavé listové zeleniny (např. listová kapusta, špenát a podobně)? To ale, samozřejmě, neznamená, že byste jinou zeleninu a ovoce měli vyřadit z jídelníčku. Právě naopak – vyvážená, čerstvá strava je nezbytná pro správné fungování celého těla.
.

 

Pomáhá mladá pšenice při hubnutí?

Tato otázka zajímá asi každou ženu a odpověď je ano, i když nepřímo. Pšenice dokáže prokazatelně tlumit pocity hladu, takže díky ní sníme o něco méně. A to se přece na váze odrazí!

Stejně tak vysoký obsah enzymů – včetně těch, které podporují trávení – způsobuje, že tělo rychleji zpracuje přijaté kalorie a neuloží jich tolik, jako bez pšenice.

Tyto principy se však odehrávají pouze v částečné, omezené míře, takže nečekejte, že po 1 dávce pšenice denně poletí kila dolů jako při hladomoru. Pro tělo není přirozený žádný extrém.

 

Mladá pšenice a krvetvorba 

Obrovské procento složení pšeničné šťávy tvoří chlorofyl. Velmi dobře ovlivňuje tvorbu a kvalitu krve.

Molekuly chlorofylu se velmi podobají molekulám hemu – červený krevní pigment. Ten spojováním s bílkovinami vytváří hemoglobin, který odpovídá za vazbu kyslíku v krvi. Dobře okysličená krev je prvořadá při důsledném okysličování celého těla, a tedy udržování orgánů a tkání ve vitální kondici.

VĚDĚLI JSTE, ŽE mladá pšenice je jedním z největších zdrojů chlorofylu v rostlinné říši? Chlorofyl se sice nachází v každé zelené rostlině, avšak právě mladá pšenice je jedna z nejzelenějších.

Chlorofyl je zároveň prvotním produktem rostliny při styku se slunečním světlem. Díky tomu chlorofyl kumuluje více sluneční energie, než jakákoli jiná složka potravy. Vědci dosud nezaznamenali žádnou toxicitu ani jiné negativa pro lidi nebo zvířata.

ZAJÍMAVÉ: Šťáva z mladé pšenice působí preventivně proti kazivosti zubů a ustupování dásní. Pokud máte čerstvou šťávu nebo roztok ze sušené pšenice, denně 5 minut kloktejte nebo pouze držte malé množství v ústech. Vyplivnout ji nemusíte, v těle je stejně prospěšná. Stejně tak můžete žvýkat několik stébel jen tak.

 

Chlorofyl chrání imunitu a hubí škodlivé bakterie

Mnohé studie prokázaly, že chlorofyl má tendenci zabránit růstu a šíření nepřátelských bakterií. Samostatný chlorofyl nebo přípravky z něj se používají na vnější (kožní problémy, rány a popáleniny) i vnitřní použití (záněty, plísně, virózy).

Nejvhodnější doba pro užití pšenice je ráno nalačno, kdy tělo absorbuje živiny nejrychleji.

Antioxidační účinky chrání buňky před volnými radikály. To není jen otřelá fráze, ale naopak účinná metoda před zrychleným stárnutím buněk a jejich množením se v poškozeném stavu.

 

Další prospěšné způsoby použití mladé pšenice

  • Při intimních ženských problémech přidávejte skleničku čerstvé šťávy nebo lžíci sušené pšenice přímo do koupele.
  • Stejně tak je dobré pšenici zařadit do péče o vlasy. Uklidní a vyživí pokožku, čímž zabrání vzniku lupů a šedivění vlasů. Malé množství šťávy nebo rozmíchaného pudru vmasírujte do pokožky a nechte působit 15 minut.
  • Stejně postupujte v případě akné i jiných problémů s pokožkou. Vždy důkladně opláchněte vodou. V letních měsících obklady výborně pomohou na spáleniny od slunce.

VIDEONÁVOD: Naučte se připravit výživnou pšenično-medovou masku na pleť

  • Při bolestech kloubů přikládejte na postižené místo obklady z pšenice.
  • Díky vysokému obsahu hořčíku užívejte pšenici při brnění svalů a nepříjemných pocitech tuhnutí v těle. Hořčík způsobuje uvolnění.
  • Mladá pšenice neobsahuje žádný lepek, což je dobrá zpráva pro mnohé intolerantní celiaky.

 

Způsoby zpracování mladé pšenice

Každý se pravděpodobně zamyslel, jak se k mladé pšenici dostat, pokud v bytě nemá dostatečnou plochu na její pěstování.

pestovani_mlade_psenice

Z tohoto množství čerstvé pšenice je, bohužel, možné vylisovat cca 4 – 6 jednorázových dávek. Její vypěstování by navíc trvalo cca 12 až 14 dní.

Pro zjednodušení užívání se proto rozmohly jiné šetrné metody zpracování, které zdravotními benefity nijak nezaostávají za čerstvou šťávou, která jinak po vylisování podléhá rychlé zkáze.

VIDEO: Jak se šťáva z mladé pšenice suší a zpracovává?

Na výběr je z pilulek, kapslí s práškem nebo ze sypkých směsí. Právě směsi považujeme za nejefektivnější volbu, navíc se v nich často spojuje mladá pšenice s dalšími prospěšnými zelenými superpotravinami.

S práškovou formou se snadno dodržuje dávkování a protože se dá prášek s malým množstvím vody rozmíchat na pastu, způsobů použití je rázem mnohem více.

VIDEOTIP: Jak si vypěstovat pšenici doma?

Sušená verze mladé pšenice není o nic méně prospěšná, než čerstvá šťáva. Při sušení se dokonce nepřekračuje teplota 31 °C, což znamená, že prášek splňuje i kritérium RAW potraviny (potraviny, při jejichž výrobě nebyla překročena teplota 46 °C).

Díky tomu nehrozí riziko ztráty cenných látek, o které při užívání pšenice vlastně jde.

VIDEO: Jak se pěstuje pšenice bez hlíny?

 

Pěstovat, užívat a cítit se dobře

 Je výborné, že všechny benefity užívání mladé pšenice dokážeme dosáhnout v poměrně krátkém čase.

Na závěr si ale neodpustíme klasické zobecnění zdravého životního stylu a stravování. Proti stravování ve fastfoodu a stovkám hodin prosezených u televize je i pšenice slabá.

Vždy se snažte eliminovat co nejvíce neduhů a až potom zkoušejte experimentovat se superpotravinami. Jinak totiž můžete jejich efekt úplně zmařit a snažit se zbytečně. Držíme pěsti!  

.