Blog, Strana 58

Vitamíny a minerály. Proč ty syntetické nefungují?

Vitamíny a minerály. Proč ty syntetické nefungují?

Zdraví je odrazem toho, jak zacházíme se svým tělem, jak se k němu chováme a co mu dáváme. Tělo nám to vrací v podobě zdraví. Klíčovou cestou, jak podpořit své zdraví a dopřát svému tělu vše potřebné, je zdravá strava. Měla by obsahovat nejenom makroživiny (bílkoviny, cukry a tuky), ale také mikroživiny, tedy vitamíny a minerály. Právě tyto prvky mohou výrazně podpořit zdraví člověka. V případě nedostatku naopak zdraví ohrožují. Pozor však na příliš jednoduchá řešení. Není důležité pouze množství, ale také podoba přijímaných živin a také jejich vzájemný poměr.

 

Úloha vitamínů a minerálů v lidském těle

vitaminy_a_mineraly

Celkem známe zhruba čtyřicítku vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla.

  • V organismu jsou zastoupeny jen ve velmi malém množství, přesto mají velký vliv na klíčové funkce a mnoho důležitých pochodů v organismu.
  • Podílejí se na biochemických procesech, které probíhají uvnitř každé živé buňky.
  • Jsou předpokladem fyziologické rovnováhy, která je jedním z faktorů zdravého organismu.

Kdo z nás by netoužil po zdravém těle, které funguje na plné obrátky? Kdo z nás se nechce cítit ve svém těle dobře? Předpokladem je dostatek vitamínů a minerálů. Jenomže kde se vlastně berou?

 

Vitamíny

Již samotný termín v sobě nese „život“ (vita), druhá část výrazu odkazuje na biologický původ vitamínů. Dle mnohých vědeckých studií fungují vitamíny nejenom jako prevence, ale také jako prostředek pro léčbu celé řady onemocnění. Vitamíny se účastní metabolismu bílkovin, cukrů i tuků. Posilují biochemické, imunitní i intelektuální reakce organismu. Jde o organické sloučeniny. Dělíme je dle rozpustnosti.

Vedle vitamínů existují i látky označované jako „vitamínům podobné“, i ty jsou nezbytné pro zdraví. Jde o některé aminokyseliny, enzymy a hormony.

 

Minerální látky

Minerální látky tvoří asi 5 % z tělesné hmotnosti člověka. Na rozdíl od vitamínů mají minerální látky anorganický původ. Stejně jako vitamíny však plní celou škálu důležitých funkcí. Představují stavební materiál kostí nebo zubů. Podílejí se také na látkové výměně nebo hospodaření s vodou. Účastní se také činnosti nervové soustavy a svalů. Prospěšné minerální látky lze rozdělit do tří skupin:

  • Sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, chlór, síra – látky, které v těle dospělého člověka zaujímají 25 – 1000 g. Dospělý člověk by měl denně přijmout několik set miligramů těchto látek, proto se někdy nazývají i makroprvky.
  • Železo, měď, zinek, mangan, křemík, lithium – v těle se vyskytují ve stopovém množství, proto jim říkáme stopové prvky (mikroprvky). Dospělý člověk potřebuje pro zdraví několik miligramů těchto prvků denně.
  • Kobalt, selen, molybden, chróm, jód, fluor, nikl, vanad – dospělý lidský organismus potřebuje denně méně než 1 mg těchto látek. Nazývají se také ultrastopové prvky.

Vedle toho jsou definovány i tzv. abiogenní prvky, které se sice do lidského organismu dostávají, ale působí tam škody. Jde o látky toxické i v malých množstvích – olovo, rtuť, kadmium, arsen, hliník, baryum, beryllium, bismut, telur nebo thalium. Najdeme mezi nimi i nebezpečné těžké kovy. Většina minerálů ani vitamínů v lidském těle nevzniká. Pokud ano, pouze v omezené míře, která nebývá dostatečná. Lidský organismus tedy tyto látky, nezbytné pro své fungování, musí získat zvenčí, a to především ze zdravé stravy a kvalitních potravin.

 

Zdroje vitamínů a minerálů

zdroje_vitaminu_a_mineralu

Zdravá strava je pestrá, obsahuje kvalitní potraviny. Ty nejhodnotnější potraviny z hlediska cenného složení, bohatého na minerály, vitamíny a další bioaktivní látky, označujeme jako superpotraviny.

Mezi superpotravinami najdeme i tzv. zelené potraviny, které oproti jiným navíc ještě nabízejí vysoký podíl cenného chlorofylu. K těm nejoceňovanějším zeleným potravinám patří BIO chlorella, BIO spirulina, BIO zelený ječmen nebo BIO mladá pšenice.

Náš tip – hned čtyři zelené potraviny v jedné směsi:
BIO chlorella, BIO spirulina, BIO zelený ječmen a BIO mladá pšenice – to jsou základní složky prvotřídní zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Všechny obsažené zelené potraviny mají přírodní původ, značka BIO zaručuje kvalitu pěstování i zpracování.
.

 

Příroda – zdroj zdraví a moudrosti

Žijeme v moderní době a máme dnes k dispozici i umělé náhražky přírodních darů. Syntetické vitamíny a minerály však podle mnoha studií nepřinášejí žádoucí efekt, dokonce mohou působit i negativně.

Jedním z důvodů je také to, že syntetické vitamíny a minerály působí jednostranně. Nemohou nabídnout optimální poměr mikroelementů. Nemohou nabídnout prvky, které účinné složky doplňují a podporují. Proto je tak důležitá zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály. Proto je tak důležité vybírat si kvalitní potraviny.

Na význam zdravé stravy a přírodní původ vitamínů a minerálů upozorňuje ve svém videu i vyhlášená výživová poradkyně Margit Slimáková:

Přírodní vitamíny a minerály, které se vyskytují v přírodních zdrojích, zvláště v superpotravinách, jsou komplexní. Nevyskytují se osamoceně. Vitamíny a minerály provází další biologicky aktivní látky, mohou jich být až stovky.

Jednotlivé prvky se vzájemně pozitivně ovlivňují, dokonce mají synergický efekt.

Vitamíny a minerály z přírodních zdrojů, zejména obsažené v rostlinných pletivech, jsou navíc snadno vstřebatelné. Lidský organismus je díky komplexnímu složení snadno a ochotně přijímá.

Náš tip – superpotraviny v praktickém balení

Zdravá strava stojí za to. Vyplatí se zajímat o svůj jídelníček a jeho složení. Vhod přijdou také kvalitní superpotraviny, které mohou jídelníček zpestřit. Směs Blendea SUPERGREENS je doplňkem stravy, ale obsahuje superpotraviny přírodního původu. Navíc se dá využít i jako potravina – nejenom k přípravě nápoje, ale při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Inspiraci a recepty najdete na našem blogu, například v článcích:

Dáte zelenou svému zdraví? Směs čtyř zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS můžete objednávat přímo tady.
.
Smoothie recept na hubnutí (grep a jahoda)

Smoothie recept na hubnutí (grep a jahoda)

Smoothie je velmi oblíbený nápoj z ovoce či zeleniny, který má své nezastupitelné místo na poli zdravé výživy. Mysleli jste, že při dietě se musíte ovoci zdaleka vyhýbat? Je to pravda, ale jenom z části.

Záleží totiž, jaké ovoce si vyberete. Ne všechno obsahuje závratné množství cukru a některé vám s hubnutím může dokonce pomoct. Přečtěte si, které to je a s čím jej zkombinovat, aby nastartovalo hubnutí ještě lépe!

 

Tělo očistí a sílu dodají zelené superpotraviny

Zatočte s přebytečnými kilogrami díky směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS.

    • Je skvělým pomocníkem při detoxikaci těla - čímž nastartuje váš metabolismus a spalování.
    • Mimo to také zlepšuje trávení a zmírňuje únavu.
    • Pouze pokud tělo funguje správně, je schopné účinně nakládat s přijímanou energií a spalovat tuk.
    • Příčinou nadváhy může být také překyselení organismu či poruchy trávicího traktu.
.

 

Nejznámějšími zelenými superpotravinami jsou zelený ječmen, mladá pšenice, chlorella a spirulina. Jejich účinky na zdraví jsou podobně silné, avšak ne totožné.

Abyste získali výhody všech z nich, můžete použít BIO směs Blendea SUPERGREENS. Získáte tak široké spektrum vitamínů, minerálů, aminokyselin a enzymů, které vám pomohou s mnoha zdravotními problémy a navrátí tělu vitalitu.

Blendea SUPERGREENS je univerzální ingrediencí do každého zdravého smoothie. Objednejte ji ještě dnes a do 2 ji máte doma. Poznejte Blendeu - novou součást vašeho zdravého života.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

  

 

Smoothie recept na hubnutí

smoothie_na_hubnuti

Na 2 porce si připravte:

Vše pořádně rozmixujeme a máme hotovo! :-)

 

Grep a jahody - pomůžou při dietě

Grep je považovaný za účinný spalovač tuků a dokazuje to i vědecká studie výzkumníků z Robarts Research Institute v kanadském Ontariu. Grep totiž podporuje látkovou výměnu a snižuje tak množství cukru ukládaného do tukových zásob. Obsahuje také spoustu vitamínů (především B1, C a K) a je přímo napěchován antioxidanty.

Jahody mají oproti jinému ovoci nízký obsah cukru a při dietě si je v rozumné míře určitě můžete dopřát. Účinně čistí střeva, odvádějí z těla přebytečnou vodu a také pomáhají snížit krevní tlak. Navíc působí protizánětlivě a jsou bohaté na draslík a mangan, který zasahuje do celého metabolismu organismu.

.
Anémie (chudokrevnost) - jak se projevuje?

Anémie (chudokrevnost) - jak se projevuje?

V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.

Hlavní funkcí krve je však rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin - červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

chudokrevnost_anemie

Řešení anémie? Zelený ječmen a chlorella!

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.

Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.

Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

 

Doplňte vysokou dávku prospěšného železa

S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.

Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.

Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.

.

Čím je chudokrevnost způsobená?

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.

Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.

S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.

Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz:

"Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod)."

 

Jak se chudokrevnost projevuje?

Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.

Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.

Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:

  • bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
  • únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
  • dušnost, zrychlená tepová frekvence
  • mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
  • opakované infekce a špatné hojení ran
  • nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním

priznaky_chudokrevnosti

Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.

K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?

Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

Co jíst při chudokrevnosti?

Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.

Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.

Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.

Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz:

"Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší. Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty - v zelenině především - které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání. Proto je špenát nebo populární řeřicha "k ničemu ", železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě."

 

Anémie z nedostatku železa

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.

Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.

K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

.
.

Železo v potravinách:

  • červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
  • červená řepa - je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
  • vaječný žloutek
  • luštěniny - fazole, čočka a cizrna
  • sušené droždí
  • ovoce - meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
  • ořechy - pistácie, mandle, para ořechy

Vitamín B12 a kyselina listová

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek. 

Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.

Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.

Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

.
.

 

Zdroje vitamínu B12 ve stravě:

  • maso a vnitřnosti - především játra, srdce, ledviny
  • ryby a mořské plody
  • mléko, sýry, jogurty
  • vejce

 

Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:

  • droždí
  • listová zelenina - především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • další zelenina - brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
  • obiloviny - celá obilná zrna (zejména klíčky)
  • ořechy - vlašské, para a pistácie
  • vnitřnosti - především játra
  • ovoce - mango, avokádo, pomeranče, banány

priciny_a_priznaky_chudokrevnosti

Mladá pšenice a nežádoucí účinky. Bát se?

Mladá pšenice a nežádoucí účinky. Bát se?

Pšenice je jako plodina známá již dlouhou řadu let. Nejstarší archeologické nálezy dokládají její pěstování již 6000 let př. n. l. na území Íránu. Užívání mladé pšenice jako doplňku stravy se stalo trendem až v poslední době, a to díky jejím pozitivním účinkům pro naše tělo.

Výhonky mladé pšenice totiž obsahují velké množství vitamínů, enzymů a dalších výživných látek, jednou z těch nejdůležitějších je chlorofyl. Může být řešením mnoha zdravotních obtíží - detoxikuje organismus, zabraňuje jeho překyselení, je užitečná také při hubnutí, pomáhá k lepšímu zažívání, snižuje únavu a mnoho dalšího. Pozitivními účinky mladé pšenice jsme se již zabývali ve starším článku.

Víte, že panák lisované šťávy z mladé pšenice vás může „nakopnout“ víc, než káva? Článek z Lidových novin si můžete přečíst zde.

Může mít ale mladá pšenice i nějaké nežádoucí účinky? Obecně je považovaná za doplněk stravy vhodný opravdu téměř pro každého, v některých případech nám ale může i přitížit. Přečtěte si, kdy k tomu může dojít a jak tomu předcházet.

 

Mladá pšenice a detoxikace

Většina nežádoucích účinků mladé pšenice je spojena s detoxikací. Tělo se zbavuje nežádoucích toxických látek, a to může zpočátku způsobovat mírné zdravotní potíže. Tato reakce je velmi individuální, nejčastěji jde o:

  • nevolnost
  • zažívací obtíže (průjem, zácpa, ojediněle zvracení)
  • bolest hlavy
  • zhoršení kožních problémů
  • únavu

Jedná se pouze o přechodné stavy, které trvají maximálně pár týdnů, a pak přijde výrazné zlepšení. Je nutné také dodat, že mladá pšenice takto nemusí působit na každého. To ale neznamená, že by se vaše tělo nedetoxikovalo, reakce na novou látku v těle je vysoce individuální a u každého se projevuje jinak.

Spornou otázkou ohledně mladé pšenice a jejích detoxikačních účinků je také její vhodnost pro těhotné a kojící ženy. Mladá pšenice obsahuje spoustu důležitých živin, které jsou pro vývoj miminka potřebné. Vzhledem k tomu, že ale nemůže maminka vědět, jak její tělo bude na mladou pšenici reagovat, doporučuje se její užívání nejdříve konzultovat s lékařem.

Pokud však je tělo již na mladou pšenici zvyklé, rozhodně není nutné ji v době těhotenství vysazovat. Právě naopak, dodá tělu spoustu vitamínů, enzymů a dalších látek důležitých pro správný vývoj miminka.

MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že zelené superpotraviny jsou vhodné také pro děti. Očekávají se u nich stejné účinky jako u dospělých. Jen je samozřejmě potřeba snížit dávkování.

 

Mladá pšenice a alergie

Velmi ojediněle může mladá pšenice způsobovat alergickou reakci. Může se jednat o virážky, ekzémy, otoky v obličeji nebo na krku, zúžení hrdla a tím zhoršené dýchání. Tyto nežádoucí účinky rozhodně nejsou obvyklé a na pozoru by se měli mít pouze lidé obecně citliví na různé rostlinné potraviny. V takovém případě je vhodné nejdříve konzultovat užívání mladé pšenice s alergologem.

Často se také diskutuje o vhodnosti mladé pšenice pro lidi trpící celiakií (nesnášenlivostí lepku). Pšenice je sice obilnina, lepek je ale obsažen pouze v jejích zrnech. Mladá pšenice se sklízí velmi brzy, kdy ještě nejsou zrna vyvinuta. Pro přípravu nápoje jsou navíc používány jen její výhonky a tráva, mladá pšenice tedy žádný lepek neobsahuje. Je nutné však mít jistotu, že byla sklizená včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od zrn.

 

Pozor na plísně

Mladá pšenice je pěstovaná ve vlhkém prostředí, a může tak být napadena plísní nebo škodlivými bakteriemi. Důkladným omytím jsou sice částečně odstraněny, přesto nám ale kontaminovaná mladá pšenice může způsobit problémy. Nejčastěji jde o bolest hlavy, nevolnost a zažívací potíže.

Plíseň vzniká především ve vlhkém, dusném prostředí, které však mladá pšenice pro svůj růst potřebuje. Pokud se rozhodnete ji pěstovat doma, určitě to není problém. Vyžaduje však péči. Musíte jí věnovat pozornost, kontrolovat správnou míru zavlažení a vodu často vyměňovat. Uvidíte-li na jejím povrchu nebo v hlíně povlak bílé plísně, která je u rostlin nejčastější, mladou pšenici byste měli raději vyhodit.

pestovani_mlade_psenice

Nežádoucí účinky mladé pšenice můžou být spojeny také s nesprávným pěstováním

 

Jak těmto nežádoucím účinkům předcházet?

V případě detoxikace organismu nemůžeme dopředu vědět, jak naše tělo bude reagovat. Důležité však je mladou pšenici dávkovat postupně. Začít s malým množstvím a poté dávku zvyšovat. Tělo si tak na novou látku zvykne a vyhneme se náhlému zhoršení našeho zdravotního stavu.

Těhotné a kojící ženy by měly užívání mladé pšenice nejdříve raději konzultovat s lékařem. Pokud ji však konzumují dlouhodobě, není důvod k obavám, tělo se již detoxikovalo a je na mladou pšenici zvyklé.

Pokud se po vypití šťávy z mladé pšenice brzy najíme, může to být také důvodem nevolnosti. Lepší je po jejím užití alespoň půl hodiny nejíst, aby ji tělo mohlo bez problému strávit. Vypitím nalačno dosáhneme také lepšího vstřebání všech živin.

Je důležité mít jistotu, že naše mladá pšenice pochází z kvalitního zdroje a byla pěstovaná pod přísnými pravidly. Předejdeme tak kontaminaci plísněmi a škodlivými bakteriemi a budeme mít jistotu, že neobsahuje žádný lepek.

Mladou pšenici v BIO kvalitě spolu s dalšími výživnými zelenými superpotravinami obsahuje Blendea SUPERGREENS. Přečtěte si, jaké další superpotraviny to jsou a jak je tato výjimečná kombinace prospěšná po vaše zdraví.

.

 

Zdroje:

http://hledani.rozhlas.cz

http://wheat-grass.com/wheatgrass-side-effects.html

http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-wheatgrass/#gref

http://www.thesuperfoods.net/wheatgrass/what-are-side-effects-of-wheatgrass

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice

3 zelené smoothie recepty na hubnutí i vitalitu

3 zelené smoothie recepty na hubnutí i vitalitu

Pití všelijakých šťáv nejen k snídani se stalo výrazným trendem na poli zdravé výživy. Ať už ovocné nebo zeleninové, všechny jsou plné vitamínů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

Nemusíme však pít jen vylisované šťávy. Jejich další variantou je smoothie, jenž se vyrábí mixováním celého ovoce nebo zeleniny, a díky dužině tak obsahuje i více vlákniny. Má krémovější konzistenci a k jeho výrobě se používají i ovoce a zelenina, které neobsahují moc vody, a na samotné lisování se tedy příliš nehodí.

 

Smoothie a hubnutí

Do smoothie se často přimíchávají i další suroviny jako rostlinná mléka, ořechová másla nebo různé superpotraviny. Oblíbenou variantou toho snad nejzdravějšího smoothie je zeleninové nebo zelené smoothie. Jak už název napovídá, má zelenou barvu, a to díky chlorofylu, který je obsažen v surovinách. Chlorofyl je pro tělo skutečně velmi prospěšnou látkou a může pomoci s mnoha zdravotními obtížemi. Zjištěte, co všechno umí v tomto článku.

Víte, že díky detoxikačním účinkům a optimalizaci pH je chlorofyl pomocníkem také při hubnutí? Pročistí vaše tělo a to pak bude lépe trávit a spalovat.

Vyrobit si smoothie je skutečně jednoduché. Stačí vám koupit ty správné ingredience a mít dobrý mixér. Není zdaleka potřeba mít mixér přímo na smoothie, je však důležité, aby měl dost otáček, a byl tak schopný ovoce a zeleninu dobře rozmixovat. Abyste si mohli bez problému připravit jakékoliv smoothie, váš mixér by měl mít alespoň 10 000 otáček za minutu.

My jsme se rozhodli umíchat skutečně zelené smoothie, a proto jsme do něj přidali zelené superpotraviny v podobě Blendea SUPERGREENS. Obsahuje 5 nejsilnějších zelených superpotravin. Klikněte pro více informací.

Nejúčinnější je si takovýto zdravý nápoj připravit k snídani a vypít nalačno, poslouží vám ale jako výborná vzpruha i během dne. Namixujte si pořádnou dávku zdraví s námi, přinášíme vám tři výborné recepty, které stojí za to vyzkoušet.

.

 

Zelené smoothie s kiwi a špenátem

smoothie_s_kiwi_a_spenatem

Kiwi je velmi bohaté na vitamín C, obsahuje ho dokonce téměř dvakrát více, než citrón. Mezi ovocem je kiwi také velmi významným zdrojem kyseliny listové a vitamínu E, který je účinným antioxidantem. Špenát je vedle železa a dalších prospěšných látek bohatý především na vitamín K, jenž podporuje srážlivost krve, a na karotenoidy, které chrání náš zrak.

 

Na 1 porci potřebujete:

 

Okurkové smoothie se zázvorem

okurkove_smoothie_se_zazvorem

Salátová okurka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, nejvyšší zastoupení mají vitamíny B1, B2 a C. Odedávna je považována za účinný přípravek na udržení mladistvé pokožky. Často je kvůli svým hydratačním účinkům používaná i v kosmetice. Zázvor je přírodní antibiotikum, které si hravě poradí s nachlazením, pomůže při léčbě zánětů a má pozitivní vliv na trávení.

 

Na 1 porci potřebujete:

  • 2,5 dcl čerstvé jablečné šťávy nebo 2 celá jablka (smoothie pak bude hustší)
  • 1/3 větší salátové okurky
  • cca 1-2 cm kořene zázvoru podle vaší chuti
  • 1 lžička Blednea SUPERGREENS
  • pár lístků máty
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

Snídaňové smoothie s avokádem

snidanove_smoothie

Avokádo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a je tak jedním z nejzdravějších přírodních zdrojů tuku. Obsahuje také nejvíce vitamínu E ze všech druhů ovoce. Banán je vedle vitamínů a minerálů také zdrojem zdravých přírodních cukrů a vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení. Díky vysokému obsahu zdravých tuků a cukrů vám toto smoothie může posloužit také jako vydatná snídaně.

 

Na 1 porci potřebujete:

 

Smoothie vás nikdy neomrzí

Má totiž nesčetně mnoho variant, záleží pouze na vaší fantazii. Aby však vaše smoothie bylo dokonalé, měli byste se řídit těmito základními pravidly:

  • Je třeba přidat tekutinu - Pokud použijete velmi šťavnaté ovoce, jako je třeba pomeranč, tekutinu možná nebudete ani potřebovat. Většinou je bez ní ale smoothie příliš husté. V takovém případě je vhodné přidat trochu vody, pro lepší chuť ale můžete použít také rostlinná mléka nebo kokosovou vodu. Variantou je také čerstvě vylisovaná ovocná šťáva.
  • Jeden druh ovoce nebo zeleniny musí mít krémovou texturu - Vhodný je např. banán, kiwi, broskev, meruňky nebo avokádo. Dodá smoothie charakteristickou konzistenci.
  • Další druh ovoce nebo zeleniny pro lepší chuť – pro výrobu smoothie byste měli použít vždy alespoň dva druhy ovoce či zeleniny, dodáte mu tak lepší a zajímavější chuť. Samotné zeleninové smoothie je pouze pro otrlé, je lepší zeleninu kombinovat s ovocem.
  • Nebojte se cukru – Může se stát, že ovoce, které jste použili, nebylo příliš sladké. V takovém případě si smoothie klidně doslaďte. Abyste si však nezkazili svůj zdravý nápoj obyčejným cukrem, použijte přírodní sladidlo jako med, sirup z agáve, rýžový sirup nebo třeba stévii.
.
Detoxikace orgánů s prvotřídní BIO chlorellou

Detoxikace orgánů s prvotřídní BIO chlorellou

Moderní doba nepřináší jen samé výhody. Znečištěné prostředí kolem nás, všudypřítomný stres, nepravidelná životospráva, chemická aditiva v potravinách, nebezpečné látky ve vzduchu, v půdě, ve vodě a dokonce i v běžné kosmetice nebo čistících a úklidových prostředcích. To vše jsou škodliviny, se kterými se musíme v této moderní době vypořádat. Vedle toho však máme také možnost organismu ulehčit - prostřednictvím detoxikace. Máme k dispozici energií nabité zelené potraviny, v čele s chlorellou, která nabízí vynikající detoxikační účinky.

V tomto článku se na chlorellu, resp. detoxikaci organismu pomocí chlorelly zaměříme podrobně.

 

Lidský organismus je dokonalý

Lidské tělo se s mnoha škodlivinami dokáže vyrovnat, samočistící schopnosti lidského těla jsou téměř zázračné. Jenom játra jako hlavní klíčový orgán vynikají mimořádnými regeneračními schopnostmi. Lidský organismus funguje jako dokonalý stroj, který neustále usiluje o rovnováhu všech vnitřních procesů. Jenže těch škodlivin všude kolem nás a v nás už je často tolik, že je organismus nedokáže všechny zpracovat, neutralizovat a vyloučit ven, takže se v lidském těle postupně hromadí.

Kofein, alkohol nebo kvanta bílého cukru. K tomu tzv. éčka v potravinách, aditiva, konzervanty a barviva. Chemicky ošetřované ovoce a zelenina. Bílé pečivo a lepek. Nikotin. To vše dodáváme dobrovolně svému tělu a čekáme, že bude fungovat, jak má. Potřebujeme být výkonní, toužíme po zdraví a vitalitě. Místo toho však přichází únava, oslabená imunita, na ní navázané zdravotní potíže a civilizační choroby.

Přitom stačí jen málo. Krůček po krůčku hledat zdravější alternativy, postupně se učit naslouchat svému tělu a dopřát mu to, co mu dělá dobře. Jsou tu i tzv. superpotraviny, které nabízejí celou škálu cenných látek prospěšných pro správné fungování vnitřních systémů lidského těla.

Je tu i chlorella (chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, s vysokým podílem chlorofylu a vynikajícími detoxikačními schopnostmi. Pochopitelně chlorella nečistí organismus sama o sobě, především povzbuzuje činnost detoxikačních orgánů. Dodává lidskému organismu bioaktivní látky, které mu umožňují se se škodlivinami vypořádat.

VIDEO: 4 detoxikační potraviny do smoothies.

 

Co nabízí chlorella ve svém složení?

Chlorella se řadí mezi superpotraviny. Jsou to potraviny výjimečné svým složením, nenabízejí pouze jednu účinnou látku, ale celý komplex látek, které působí synergicky a příznivě ovlivňují celý lidský organismus.

Chlorella nabízí ve svém složení především vysoký podíl chlorofylu. Vedle toho vyniká také vysokým obsahem proteinů a aminokyselin (mj. tryptofan). Je prospěšná také pro obsah enzymů, antioxidantů, vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K1, kyselina listová) nebo minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, jód, zinek, železo, měď).

 

Aby chlorella byla skutečně užitečná…

Chlorella (chlorela) se řadí mezi zelené potraviny. Na rozdíl od jiných zelených potravin jako je spirulina, zelený ječmen nebo mladá pšenice je však chlorella ve své přirozené podobě nestravitelná. Jedná se o jednobuněčný organismus s pevnou buněčnou stěnou z celulózy. Aby byla prospěšná lidskému tělu a předala mu své cenné složení, je třeba buněčnou stěnu chlorelly nejdříve narušit. Jedině tak může chlorella lidskému tělu poskytnou maximální efekt.

Kvalitu chlorelly i dalších zelených potravin předurčuje také místo, odkud pochází.

Unikátní směs Blendea SUPERGREENS kombinuje hned čtyři zelené potraviny prvotřídní kvality. Chlorellu si tak můžete dopřát spolu se spirulinou, zeleným ječmenem a mladou pšenicí, všechny v BIO kvalitě.
BIO chlorella a BIO spirulina má původ na Taiwanu, BIO zelený ječmen a BIO mladá pšenice pochází z Nového Zélandu.
Všechny tyto zelené potraviny jsou nyní dostupné i u nás, všechny čtyři v jednom – jako Blendea SUPERGREENS. Kromě dalších skvělých účinků vám pomůžou detoxikovat organismus.
.

 

Jak poznat, že je organismus zanesený škodlivinami?

Myslíte, že se vás detoxikace organismu netýká, že BIO chlorella a další zelené potraviny jsou prospěšné pro jiné, ale vy je nepotřebujete? Možná byste byli překvapeni, jak moc by ji vaše tělo ocenilo.

Možná si říkáte, že právě teď není ta správná doba, ale na detoxikaci je vhodná doba vždycky. Pokud je organismus zanesený škodlivinami, kdykoliv mu můžete ulehčit – prostřednictvím odlehčeného jídelníčku, detoxikačních potravin a BIO chlorelly.

 

6 známek, že je čas na detoxikaci

Únava

Únava je běžnou reakcí organismu na nějaký fyzický či psychický výkon. Běžnou reakcí je však únava krátkodobá. Celá řada z nás trpí únavou dlouhodobou, která nemá nějakou zjevnou příčinu. Jednou z možných příčin je jistě i nezdravý životní styl a škodliviny, kterým musíme každý den čelit. Jedním z možných řešení je tak i detoxikace organismu, třeba právě detoxikace, ve které hlavní roli hraje chlorella.

 

Bolesti hlavy

Únavu a vyčerpání často provází i bolesti hlavy či jiné nespecifikované bolesti. Pokud nesouvisí s konkrétními zdravotními potížemi, mohou být tyto bolesti projevem toho, že je organismus zanesený škodlivinami.

 

Potíže se spánkem

Aby lidské tělo mohlo správně fungovat, potřebuje odpočinek v podobě kvalitního spánku. Kolik z nás však může prohlásit, že kvalitně spí? Kolik z nás nemá problémy s usínáním? Detoxikace organismu slibuje mnohé viditelné výsledky. Jde právě i o lepší usínání nebo kvalitnější a hlubší spánek.

 

Psychické problémy

Podrážděnost, přecitlivělost, náladovost a další psychické problémy mohou být odrazem vnitřního stavu organismu. Nezřídka souvisejí právě s toxiny usazenými v tkáních po celém těle, nezřídka jdou ruku v ruce s omezenou činností detoxikačních orgánů. Detoxikace organismu nemá vliv jenom na fyzickou, ale také na psychickou stránku člověka. Slibuje také lepší psychickou kondici.

 

Zácpa a nepravidelné vyprázdňování

Zácpa údajně trápí až třetinu dospělých osob. Pochopitelně může mít různé příčiny. Pochopitelně souvisí i s nevhodnými stravovacími návyky. Detoxikace představuje způsob, jak stravovací návyky alespoň dočasně zlepšit. Proto může být užitečná při zácpě a při potížích s vyprazdňováním.

 

Neúspěšné hubnutí

Detoxikace organismu je něco jiného než hubnutí nebo redukční diety. Cílem detoxikace není hubnutí, ač může jedním z výsledných efektů být i úbytek hmotnosti. Jakkoli, cílem detoxikace je vnitřní očista těla a nastartování metabolismu. Detoxikace tak může být i skvělým startem pro hubnutí, zvláště v případech, když se hubnutí nedaří.

 

Ať již jsou vaše důvody jakékoliv…

Ať již jsou vaše důvody jakékoliv, myslete na to, že detoxikace je vždy individuální záležitostí a vždy sestává z několika různých metod. Jednou z nich je jistě odlehčený jídelníček doplněný o detoxikační potraviny. Právě v tomto jídelníčku, mezi detoxikačními potravinami má své nezastupitelné místo také chlorella.

Vyzkoušíte chlorellu, spolu s dalšími zelenými potravinami? Hned čtyři superpotraviny v jednom nabízí Blendea SUPERGREENS.
.

Spirulina - čekala byste od ní negativní účinky?

Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.

Zelené potraviny jsou výživovým trendem současnosti. Spirulina patří k těm nejoceňovanějším a také nejoblíbenějším zeleným potravinám.

Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.

Není to nic zvláštního, zažívací trakt si prostě na tuto novou pochoutku musí zvyknout.

Není spirulina jako spirulina, resp. BIO spirulina - velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny.

Začneme od podlahy, tedy od původu spiruliny

Spirulina představuje zvláštní mikroorganismus s obsahem fotosyntetických pigmentů, zejména chlorofylu. Jde o kyanobakterii s typickým spirálovitým tvarem, odtud také pochází její název.

Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.

Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.

Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vědět, odkud spirulina pochází.

Mohlo by Vás také zajímat: Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?

Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje, ze znečištěné vody.

Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.

Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.

Kvalitní pěstování a zpracování spiruliny zaručuje známka BIO

BIO spirulina původem z  nedotčené přírody těch nejčistších vod hor Taiwanu je jednou z klíčových ingrediencí Blendea SUPERGREENS.

  • Tato unikátní směs nabízí hned čtyři zelené superpotraviny v jednom, vedle spiruliny také chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici.
  • Všechny v BIO kvalitě pro maximálně pozitivní účinky na vaše zdraví.
  • Zelený elixír doplňuje špetka máty, která mu dodává příjemnou svěží chuť.
ukaž složení Blendea

Bioaktivní složení spiruliny

Spirulina osídluje planetu Zemi již více než 3 miliardy let, a to ve stejné podobě.

Její mimořádná schopnost přežít i v extrémních podmínkách je dána také unikátním složením s množstvím biologicky aktivních látek.

Jde o vysoký podíl bílkovin a aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a enzymů. Významný je také obsah chlorofylu.

Jana Černá pro prozeny.cz

[su_quote]Stejně jako chlorella je velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.[/su_quote]
srážlivost krve

Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.

Vitamín K spouští proces krevního srážení. To je nutné například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při nejrůznějších vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.

Je logické, že jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na řídnutí krve (Warfarin, Heparin aj.).

Takoví lidé by se měli o užívání spiruliny a zelených potravin vůbec poradit se svým lékařem. Obecně pro ně působení vitamínu K představuje nežádoucí účinky, užívání spiruliny či jiných zelených potravin pro ně není vhodné.

Kvůli vitamínu K a jeho účinkům na hustotu krve se spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.

Prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.

Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.

Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému.

Je pochopitelné, že po transplantaci orgánu, při některých autoimunitních onemocněních nebo v jiných případech, kdy je třeba potlačit imunitní reakce, jde o nežádoucí účinky.

Ve většině případů jde naopak o účinky žádoucí a velmi prospěšné.

spirulina účinky

Detoxikační účinky spiruliny

Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme i detoxikační působení, zejména pokud se spirulina užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.

Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev, podporuje vylučování škodlivin ven z těla.

TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina. 

Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.

Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky, dočasné projevy, které časem odezní. Přesto je s nimi třeba jako s nežádoucími účinky užívání spiruliny počítat.

Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.

Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.

MUDr. Dagmar Vránová

[su_quote]Navíc je Spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.[/su_quote]

Alergie na spirulinu

Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit i alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie, která vzniká jako reakce na různé druhy potravin. Nevyhýbá se ani superpotravinám, tedy ani spirulině.

Alergická reakce patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u těch osob, kteří trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).

Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí, mezi její projevy patří i zvýšená citlivost na světlo.

Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit a poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Spirulina a jeji negativni ucinky na organizmus

Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?

  • Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů, v BIO kvalitě.
  • S užíváním BIO spiruliny začněte postupně.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
  • Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
  • V případě vážných zdravotních potíží se o užívání BIO spiruliny poraďte se svým lékařem.
  • Ojedinělá alergická reakce by měla být také konzultována s ošetřujícím lékařem.

Co říci závěrem?

Výše jsme popsali základní výčet negativních a vedlejších účinků spiruliny. Tento článek je odpovědí pro ty, kteří se dotazují, zda jsou spirulina, chlorella a další zelené potraviny všemocné. Samozřejmě, že nejsou. Přesto díky svému unikátnímu složení přináší řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.

A o jaké účinky jde? To se dozvíte například v článku: Spirulina – co si o ní myslí odborníci?

Zelený ječmen a účinky. Existují i negativní?

Zelený ječmen a účinky. Existují i negativní?

Zelený ječmen dnes již známe skoro všichni, a to jako superpotravinu, která má na naše tělo pozitivní vliv.

Dokáže nám pomoct při řešení mnoha zdravotních problémů, ale je také užitečným životabudičem.

Jeho historie sahá až do dob antiky a je tak považovaný za snad nejstarší zelenou potravinu.

O tom, jaký je jeho pozitivní vliv na naše tělo, jsme již psali například v článku Zelený ječmen - příznivé účinky potvrzují vědci.

Ne příliš se však píše o nežádoucích účincích, které může vyvolat, a o případných kontraindikacích s různými léčivy.

Zelený ječmen je sice univerzální doplněk stravy vhodný téměř pro každého, existují ale určité skupiny lidí, které by před ním měly být na pozoru a konzultovat jeho užívání s lékařem.

Které to jsou? To se dozvíte v následujícím článku.

Jak působí zelený ječmen v těle?

Zelený ječmen podporuje a vyvolává v našem těle různé procesy. Ty mají v naprosté většině případů na jeho zdraví pozitivní vliv, ale nemusí tomu tak být úplně vždy. Nejdříve si upřesníme, jaké procesy to jsou a co v našem těle způsobují.

zeleny_jecmen

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz:

"Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu."

Jednou z těchto změn, kterou na sobě můžeme pozorovat již v počátcích užívání, je detoxikace.

Zelený ječmen podporuje očistu těla od škodlivých látek a ta se může (ale nemusí) zpočátku projevovat zhoršením našeho stavu. Můžeme si připadat unavení, cítit bolest hlavy nebo mít mírné zažívací potíže (průjem, zácpa).

To je způsobeno odplavováním toxinů a jde pouze o přechodný stav, který po několika týdnech odezní. Pak dojde k výraznému zlepšení.

Tyto nežádoucí projevy můžeme jednoduše regulovat postupným dávkováním, aby si naše tělo na novou látku zvyklo.

zeleny_jecmen_ucinky

Směs SUPERGREENS obsahuje 30 % kvalitního BIO ječmene z Německa. Dále pak i BIO mladou pšenici, chlorellu, spirulinu a svěží mátu.

  • Mladý ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rosliny nepřesáhla 42 °C a byla tak zachována RAW kvalita.
  • Protože Blendeu SUPERGREENS vyrábíme pouze z mladých zelených výhonků ječmene a pšenice, její zdravoní benefity si můžete bez obav vychutnat, i pokud jste alergičtí na lepek.
  • Stačí si každé ráno dopřát jedinou lžičku Blendey SUPERGREENS smíchanou s čistou vodou s kapkou citrónu, ovocným džusem nebo třeba vaším oblíbeným smoothie.
  • Pokud máte raději důkazy místo slibů, mrkněte se na hodnocení našich zákazníků nebo SUPERGREENS rovnou sami vyzkoušejte.
.

Je možné se zeleným ječmenem předávkovat?

Zelený ječmen je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Předávkovat se mladým ječmenem je asi tak pravděpodobné, jako předávkovat se hlávkovým salátem. :-)

Nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá pro prozeny.cz:

"Mladý ječmen seženete sušený a na prach pomletý celý nebo jen jeho vymačkanou šťávu. Při výběru je určitě důležité zabývat se teplotou sušení, která by měla být maximálně do 40 °C, aby si zachovala co nejvíce ,živých‘ látek."

 

Dalšími z procesů a změn v našem těle, které způsobuje zelený ječmen, jsou:

  • podpora správného zažívání
  • podpora imunity
  • snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • podpora srážlivosti krve
  • optimalizace a udržení zásaditého pH

zeleny_jecmen_stava

Pro koho není zelený ječmen vhodný?

Říkáte si, že to všechno zní přece pozitivně? Máte pravdu, jsou ale určité skupiny lidí, pro které mohou být některé z těchto účinků zeleného ječmene nežádoucí. Koho se to tedy týká?

Těhotné a kojící ženy

Jednou z poměrně sporných otázek ohledně užívání mladého ječmene je jeho vhodnost pro těhotné a kojící ženy.

V tomto období je samozřejmě důležité, aby měla žena dostatek energie a kvalitních živin.

Negativní účinky užívání mladého ječmene v těhotenství a při kojení nebyly prokázané, doporučuje se ale jeho užívání konzultovat s lékařem, protože detoxikace představuje pro tělo zpočátku určitou zátěž.

Co může ve své počáteční fázi detoxikace způsobovat, jsme již popsali výše.

Tyto nepříjemné stavy pak mohou mít určitý krátkodobý vliv samozřejmě také na plod, případně miminko, které matka kojí. Rozhodně však nemůže miminko nijak ohrozit.

Průzkum provedený v Japonsku a USA v roce 1994 dokonce prokázal, že zelený ječmen stimuluje růstové hormony a hormony zodpovědné za laktaci.

Někteří odborníci užívání zeleného ječmene v době těhotenství a kojení dokonce doporučují, úskalí ale může být skryto v tom, že nemůžeme vědět, jak tělo na zelený ječmen zareaguje.

Pokud však užívá žena zelený ječmen dlouhodobě, její tělo je na něj již zvyklé a určitě ho nemusí ze svého jídelníčku vyřazovat.

Naopak jí poskytne spoustu živin potřebných pro vývoj miminka. Stačí se poradit s lékařem, který zdravotní stav nadcházející maminky zhodnotí a doporučí správné řešení.

„Zelené potraviny jsou vhodné i pro děti. Účinek, který od nich u dětí očekáváme, je stejný jako u dospělých,“

uvedl MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas.

Akutní stavy zejména trávicího traktu a některá závažná onemocnění

Akutními stavy trávicího traktu jsou přitom myšleny ty opravdu akutní, jako je pooperační stav některého z trávicích orgánů – zejména žaludku a střev, chronický průjem nebo zvracení.

V tomto období je trávení velmi citlivé a nemělo by se vystavovat žádné zátěži.

Takovou zátěží v tomto případě jsou i vitamíny, minerály a enzymy obsažené v zeleném ječmenu.

Protože zelený ječmen zlepšuje imunitu těla, není vhodný ani po transplantaci orgánů a při autoimunitních onemocněních.

Po transplantaci orgánů je nutné imunitu snížit, aby tělo nový orgán přijalo.

U autoimunitních onemocnění je imunita těla příliš silná, a to se pak zjednodušeně řečeno brání i samo proti sobě a napadá svou vlastní tkáň. U obou těchto stavů je tedy posilování imunity nežádoucí.

Dalšími onemocněními, při kterých se zelený ječmen příliš nedoporučuje, jsou akutní plicní embolie a poruchy srážlivosti krve.

A to kvůli vysokému obsahu vitaminu K, jenž srážlivost krve podporuje a může ovlivňovat působení léčiv obsahujících látku warfarin.

Lidé trpící celiakií

Celiakie je onemocnění projevující se nesnášenlivostí glutenu neboli lepku, což je protein obsažený ve většině druhů obilnin.

Člověk by předpokládal, že lidé trpící celiakií by se tedy měli zelenému ječmeni vyhnout. Není to ale zdaleka pravda!

Bývá zdůrazňováno, že lepek je obsažen pouze v zrnech ječmene, nikoli v trávě, zelený ječmen je tak přirozeně bezlepkový a pro lidi s celiakií tedy bezpečný.

Je však důležité mít jistotu, že zelený ječmen pochází od kvalitního pěstitele, byl sklizen včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od semen, která lepek obsahují.

Nicméně i tak by byl obsah glutenu jen velmi nízký. Na pozoru by se tedy měli mít jen ti, u nichž má nemoc závažný charakter.

Tip: Zajistit si, že ve Vašem zeleném ječmenu nebude žádný lepek, můžete jednoduše tak, že si ho doma sami vypěstujete! Jak na to, se dozvíte v tomto článku.

A jaký můžeme tedy ohledně nežádoucích účinků zeleného ječmene udělat závěr?

Vedlejší účinky zeleného ječmene nebyly zcela prokázány. Zelený ječmen je považovaný za univerzální doplněk stravy, který pomáhá při mnoha zdravotních obtížích a přispívá k vitalitě našeho těla.

Kdo by měl jeho užívání raději konzultovat nejdříve s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy a lidé trpící celiakií.

Kdo by se měl zelenému ječmeni vyhnout, jsou lidé s akutním stavem trávicího traktu, po transplantaci orgánů nebo trpící autoimunitním onemocněním.  

Kontraindikace může zelený ječmen způsobovat pouze v kombinaci s léčivy obsahujícími látku warfarin.

.

9 důvodů, proč právě Blendea

V čem je Blendea tak výjimečná a proč jí dát přednost před jinými proteiny a doplňky stravy ze superpotravin?

Věříme, že následujícím přehledem jejích benefitů se jistě přesvědčíte, že je to ta správná cesta k posílení těla i vašeho zdraví a získání vitality. Pokud jde o zdraví, člověk by přece měl být náročný!

Exkluzivní směs superpotravin pro zdraví a sílu přímo z přírody

Tuto mimořádnou 100% BIO kombinaci 5 zelených superpotravin jen tak něco nepřekoná.

  • Poměr chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a mladé pšenice jsme vymazlili tak, že žádné podobné přípravky navíc rozhodně brát nemusíte.
  • Co je zdravé, nemusí být vždy mlsným jazýčkům odporné. Důkazem je Blendea SUPERGREENS dochucená špetkou máty pro svěží chuť.
  • Nic kromě 5 superpotravin v ní nenajdete. Žádný cukr, lepek, laktóza či chemie (takže ani aromata, syntetická dochucovadla či konzervanty).
ukaž složení Blendea

Blendea jsou prémiové směsi superpotravin

Blendea SUPERGREENS je kombinací čtyř zelených superpotravin, SUPERPROTEIN je výjimečné spojení superpotravin a kompletních zdrojů rostlinných bílkovin.

Poskytují opravdu široké spektrum vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších důležitých živin přímo z přírody, které vašemu tělu skutečně prospějí. Blendea má všestranný účinek, pomáhá harmonizovat organismus a podporuje jej při fyzické zátěži.

Blendea SUPERGREENS maskaSupersměs 5 zelených superpotravin je pro vaše zdraví výhrou zevnitř i navenek

Záleží nám na kvalitě

Blendeu vyrábíme z těch nejkvalitnějších surovin. Ručíme vám za to, že všechny složky Blendey SUPERGREENS jsou v BIO kvalitě - to znamená, že rostou pod přímým slunečním zářením a nejsou hnojeny žádnými chemikáliemi. Spirulina a chlorella pocházejí z Taiwanu, zelený ječmen a mladá pšenice jsou z Německa.

Při výrobě Blendea SUPERPROTEINU pro vás kombinujeme výběrové bezlepkové a bezlaktózové proteiny z hnědé rýže a hrachu z Číny, macu, lucumu a yacon z Peru a MSM z Kanady.

Každá šarže a každá složka je certifikovaná

Certifikát COA (Certificate of Analysis) je ověřený dokument vydaný oddělením pro zajišťování kvality společnosti PlanetBIO d.o.o. Garantuje, že výrobky značky Blendea plní předepsané specifikace na kvalitu produktu. Certifikace se provádí vždy pro každou šarži a pro každou složku zvlášť.

Certifikace COA pro aktuálně prodávanou Blendea SUPERGREENS šarže 0118180-1401 (prášek z mladé pšenice BL 010-14, mladého ječmene BL 012-20, spiruliny 201802007 02, chlorelly 201802007 001 a máty peprné 80) byla provedena dne 6. listopadu 2018, prohlédnout si ji můžete v tomto PDF dokumentu.

Momentálně prodávaný Blendea SUPERPROTEIN šarže 0210180-1401 (prášek z hráškového pretoinu BL 010-14, rýžového proteinu BL 089-11 macy M-0106F01-16-240218, z yaconu Y-0352F09-16-181116, MSM 93403 a lucumy L-0308F16-16-051116) má certifikát COA ze dnů 12. listopadu a 12. prosince 2018, k nahlédnutí je v tomto PDF dokumentu.

Blendea Superprotein Kakao produktBlendea SUPERPROTEIN KAKAO je unikátní směsí rostlinného proteinu s prémiovými superpotravinami

Neobsahuje žádnou chemii

Blendea nepotřebuje "vylepšovat" žádnými chemikáliemi. Pro svěží chuť do SUPERGREENS přidáváme pouze špetku máty a do SUPERPROTEINU kousíšek yaconu pro sladší chuť. Barviva, aromata či syntetická aromata byste v ní hledali marně.

Namísto konzervantů ji pro delší dobu trvanlivosti balíme raději do praktické vzduchotěsné krabičky s uzavíratelným víčkem. Jedná se o přírodní produkt bez jakýchkoliv příměsí.

blendea supergreens produktBalení Blendey je nejen hezké a praktické - vzduchotěsný obal prodlužuje dobu trvanlivosti bez použití škodlivých konzervantů

Neobsahuje cukr

Díky absenci cukru si můžete být jistí, že nepřijímáte žádné kalorie navíc. Blendea má přírodní chuť a můžete ji s klidem užívat i při dietě. Protože cukr, sladidla ani podobná dochucovadla do našich produktů nepřidáváme - vyhovují diabetikům a poporují redukci váhy.

Složky Blendey SUPERGREENS jsou připravené pomoci vám s dosažením vysněné váhy - urychlují metabolismus, zlepšují zažívání, čistí trávicí soustavu a dokonce i tlumí pocity hladu a učí vaše tělo lepšímu hospodaření s živinami. Díky obsahu antioxidantů a prospěšných látek přirozené hubnutí podpuruje i SUPERPROTEIN.

Neobsahuje lepek ani laktózu

Blendea je přirozeně bezlepková, neobsahuje laktózu, ani sóju. Dopřát si ji proto bez obav můžou i alergici a vegani.

 Blendea SUPERPROTEIN je čistě rostlinný, vynikající protein bez lepku, laktózy, sóji a chemie

Má lepší chuť

Zelené superpotraviny jsou známé svou specifikou chutí, která může některým lidem zpočátku způsobovat problémy. Aby vám Blendea SUPERGREENS chutnala, zpříjemňujeme jí špetkou máty.

S Blendeou vyšperkujete každé smoothie i zdravý recept. Inspiraci můžete najít na našem blogu

SUPERPROTEIN je škoda míchat jen s obyčejnou vodou. Jeho výhodou je neutrální chuť, díky které s ním hravě vylepšíte každé jídlo i nápoj, od smoothies, přes koktejly, až po sladké i slané recepty. Protože není 100%rozpustný ve vodě, například smoothie trošku zahustí a dodá mu lahodnou strukturu.

Má praktické balení

Dali jsme si záležet také na návrhu krabičky. Má ochranné víčko, které Vám usnadní skladování a Blendeu s ním určitě nikdy nerozsypete.

Rozdáváme dárky

Aby pro Vás byla její příprava co nejjednodušší, s objednávkou od nás jako dárek k SUPERGREENS i SUPERPROTEINU dostanete praktickou odměrku.

Objednejte si Blendeu ještě dnes a do dvou dnů je u vás doma - vybavená pro co nejpohodlnější užívání.

Vážíme si věrných zákazníků

A proto Vám s každou objednávkou zašleme také kupón na slevu z další objednávky. Nejlepších účinků totiž dosáhnete při dlouhodobém a pravidelném užívání.

Chci Blendeu vyzkoušet

Chlorella - najdou se i nežádoucí účinky?

Chlorella - velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví. 

I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?

Chlorella - nesmrtelný zázrak přírody

Chlorella je jednobuněčná řasa, a dokonce jedna z prvních forem života. Celý název je Chlorella pyrenoidosa nebo Chlorella vulgaris.

Je velmi odolná, proto ji nedokázaly zničit ani přírodní katastrofy nebo klimatické změny. Od roku 1890 začíná být tato nesmrtelná rostlina využívána v západní medicíně jako doplněk stravy a lék.

Chlorella má tmavě zelenou barvu díky vysokému obsahu chlorofylu, dokonce nejvyššímu mezi všemi rostlinami.

Nejčistší chlorella s vysokou mírou stravitelnosti

Chcete-li chlorellu začít užívat, vyzkoušejte ji ve směsi Blendea SUPERGREENS, kde je namíchána s dalšími zelenými superpotravinami. Jedná se o směs BIO mladé pšenice, BIO zeleného ječmene, BIO spiruliny a BIO chlorelly.

  • Obsahuje 15 % chlorelly z nedotčené přírody nejčistších horských vod Taiwanu.
  • Její buňěčná stěna je speciálně rozbitá tak, aby z ní vaše tělo mohlo načerpat až 2x více živin a benefitů.
  • Stravitelná je díky tomu až z 80 %.
  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty peprné.
  • Rezidua chemických postřiků, těžké kovy, ani chemické přísady (barviva, aromata, syntetická dochucovadla či konzervanty) v ní nenajdete.
blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na podrobné účinky směsi Blendea SUPERGREENS.

Špatný nákup chlorelly - špatné účinky? 

Chcete-li předejít nežádoucím účinkům, objednejte si chlorellu z kvalitních a ověřených zdrojů.

VÍTE, ŽE pro pěstování chlorelly je nejtypičtější Taiwan, Japonsko, Čína a Korea? 

Z provedeného testu vyplývá, že nejvyšší kontaminaci škodlivinami má chlorella z Číny a z Japonska. Chlorella z Taiwanu je nejčistší a nejkvalitnější.

Pokud chcete předejít nechtěným stavům a nechcete při konzumaci  škodit svému tělu, dávejte si pozor na to, z jakého zdroje vaše chlorella pochází. Právě proto jsme si vybrali taiwanskou chlorellu i my.

TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella

chlorela benefity vs vedlejší účinky

Lékaři chlorellu nedoporučují různým skupinám lidí

Jsou mezi námi takoví, kteří by chlorellu neměli užívat vůbec, nebo pro ně v některých obdobích není vhodná. 

U těchto skupin doporučuji konzultovat užívání chlorelly s lékařem.

Děti

Děti do 3 let, které by neměly konzumovat hlavně chlorellu ve formě tablet, protože ještě nemají dobře vyvinutý polykací reflex.

Těhotné ženy

Ohledně těhotných se názory liší. Chlorella jako zdroj živin, by těhotným ženám měla pomoci předejít zdravotním problémům - otokům a chudokrevnosti.

Měla by také chránit plod před toxickými chemikáliemi (dioxiny). Na toto téma nebyl ale dosud proveden dostatek výzkumů, které by přesný vliv prokázaly.

Těhotným ženám se všeobecně nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy. 

Kojící ženy

V jejím mateřském mléce se při konzumaci chlorelly objevuje menší počet dioxinů.

Užívání chlorelly může mít dobrý vliv i na rozvoj imunity kojence, díky zvýšení hodnoty IgA v mateřském mléce.

Existují opačné názory, které užívání při kojení nedoporučují, protože vlivem chlorelly jsou špatné látky z těla (detoxikace) vylučovány tělními sekrety, a tedy i mateřským mlékem.

Lidé užívající léky na ředění krve

Vitamín K v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve, což pro pacienty představuje komplikace. 

Lidé po transplantaci

Užívání chlorelly by se měli vyhýbat i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu. Chlorella posiluje obranyschopnost a následkem může být odmítnutí transplantovaného orgánu tělem.

Lidé citliví na jód

Pokud jste citliví nebo alergičtí na jód, měli byste vědět, že chlorella také může obsahovat jód.

Lidé s autoimunitním onemocněním

Chlorella posiluje imunitní systém, následkem může být vyšší výskyt příznaků autoimunitního onemocnění.

Jaké nechtěné projevy užívání chlorelly lze očekávat?

Chlorella je v podstatě velmi bezpečnou potravinou a její vedlejší účinky nebývají nijak závažné, neohrožují život a většinou rychle odezní.

Doba zvykání si na chlorellu je u každého jiná. Pokud se u vás vyskytne některý z projevů, o kterých si dále přečtete, doporučuji omezit užívání chlorelly, případně snížit dávku. Tělo si většinou zvykne.

Přecitlivělost kůže na sluneční zářenívyužijte opalovací krém

Žaludeční nevolnost a gastrointestinální potíže - průjem, zácpa, zvracení, nadýmání, v prvních týdnech užívání se může stolice zbarvit do zelena

Alergie:

  • zarudnutí kůže, vyrážka, svědění, otok tváře a úst
  • zhoršení dýchání, těžkost v oblasti hrudníku
  • extrémní případ je anafylaktický šok

Začervenání nebo fleky na kůži při užívání chlorelly nemusí vždy znamenat alergickou reakci, ale často znamenají vylučování špatných látek z těla skrze kůži.

Většina z těchto potíží po několika dnech užívání odezní. V případě, že by u vás převažovaly nežádoucí účinky nad dobrými účinky chlorelly, nebo by vedlejší účinky neustávaly, přestaňte chlorellu užívat.

chlorella účinky

Maximální benefity vs. minimální vedlejší účinky

Výše uvedené vedlejší účinky, případně alergické reakce mohou být rizikem a je dobré o nich vědět, než s chlorellou začnete. Vyskytují se ale velmi zřídka a když už se objeví, většinou velmi rychle vymizí. Chlorellu konzumujeme kvůli jejím skvělým vlastnostem. Tyto vlastnosti jistě převáží nad nízkým rizikem vzniku nežádoucích účinků.

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz

[su_quote]Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít příznivý vliv na snížení hmotnosti.[/su_quote]

Praktický lékař pro dospělé MUDr. Leoš Russitzki

[su_quote]Chlorella je řasa o velikosti červené krvinky, která je velmi bohatým zdrojem chlorofylu a má výraznou schopnost vyvázat různé toxiny z těla. Chlorellová vláknina jakoby mechanicky strhává nahromaděné odpadní látky ve střevě a tím podpoří vyprazdňování i snížení hmotnosti. Tato jednobuněčná řasa oživuje unavené tkáně a má vitalizující vlastnosti. Naši předkové jedli pouze syrovou stravu.Teprve ve 20.století jsme začali produkci potravin kombinovat s chemickou syntézou.[/su_quote]

Benefity chlorelly: 

  • detoxikace organismu, protizánětlivé účinky, prevence rakoviny
  • zlepšení imunity
  • vysoký obsah vitamínů
  • zpomalení stárnutí
  • pomoc při trávení, udržování střevní mikroflóry
  •  bohatý zdroj bílkovin
  • vědecky prokázaná vhodnost pro lidi s hypertenzí
https://www.youtube.com/watch?v=9xSI9hwm6pQ
VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Slovníček pojmů pro lepší pochopení 

Nerozuměli jste nějakému pojmu? Vybrané najdete zde:

  • Anafylaktický šok je způsoben nepřiměřenou reakcí imunitního systému na alergen a je to život ohrožující stav. Projevuje se svěděním, pálením, otokem, dýchavičností, nevolnostmi, zvracením a může dojít až k bezvědomí.
  • Autoimunitní onemocnění je vážná porucha imuntního systému, u které imunitní systém člověka nereaguje správně a při napadení si tvoří protilátky, které napadají vlastní tkáně.
  • Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, kde se využívá šetrný způsob hospodaření, nepoužívají se umělá hnojiva apod.
  • Chlorofyl je zelený pigment v rostlinách a řasách, který zajišťuje fotosyntézu a je velmi důležitý i pro člověka. Při konzumaci poskytuje hlavně vitamíny A,B,C a E. Má velký vliv na regeneraci organismu a zpomalení stárnutí, ale působí také protizánětlivě, omezuje tvorbu otoků a dále.
  • Dioxiny patří do skupiny vysoce toxických chemikálií. Mohou způsobovat reprodukční a vývojové potíže, škodit imunitnímu systému, mít vliv na hormony a způsobovat rakovinu.
  • IgA (imunoglobulin A) je protilátka, která je zodpovědná za slizniční imunitu (brání sliznice před mikroorganismy).

TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella