Blog, Strana 57

Citrusové smoothie na detox i hubnutí (RECEPT)

Citrusové smoothie na detox i hubnutí (RECEPT)

Citrusové smoothie je přímo nabité vitamíny, navíc se skvěle hodí jako pomocník při nejrůznějších variantách detoxů. Doporučujeme ho i během diety, dodá tělu potřebné zdravé látky a zbaví ho těch škodlivých. Udrží vás ve formě, dodá vám energii a zajistí vám dobrou náladu. Kdo by ho nemiloval?

 

Citrusové smoothie na detox i hubnutí

citrusove_smoothie_1

Na 1 porci si připravte:

- 1 pomeranč

- 1 mandarinku

- 1/2 grapefruitu

- šťávu z jednoho citronu

1 lžičku Blendea SUPERGREENS

.

 

Citrusy oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky. Grapefruit doporučujeme zbavit i průhledné slupky, která by dělala smoothie hořkým. Ovoce vložte do smoothie mixéru, zalijte šťávou z citronu, přidejte případně trochu vody a lžičku prášku Blendea SUPERGREENS. Vše rozmixujte a máte hotovo.

TIP: Pro "okořenění" vašeho citrusového smoothie přidejte snítku rozmarýnu. Druhou snítkou smoothie dozdobte.

citrusove_smoothie_recept

 

Účinky ovoce

  • Pomeranč obsahuje nejen mnoho vitamínů, ale také vlákninu, draslík a vápník.
  • Grep působí blahodárně na zažívání a posiluje imunitu. 
  • Mandarinky obsahují pektin, formu rozpustné vlákniny, která pomáhá ke snižování krevního cholesterolu.
  • Síla citrusů spočívá také v množství vlákniny, kterou obsahují. Ta podporuje trávení, proto jsou vhodné při očistných a hubnoucích kúrách.
  • Blendea SUPERGREENS také zlepšuje imunitní systémObjednejte si ji hned, ať je vaše smoothie ještě o něco zdravější!
.
Osvěžující mangovo-melounové smoothie

Osvěžující mangovo-melounové smoothie

Ani vy se už nemůžete dočkat horkých letních dnů? Šum moře, písek pod nohama a nekonečná záplava slunečních paprsků. Navnadila jsem vás alespoň trochu? Tak už vám chybí jen něco sladkého a osvěžujícího do ruky. Vyzkoušejte například toto letní mangovo-melounové smoothie, se kterým bude léto o krok blíž.

 

Osvěžující mangovo-melounové smoothie

mangovo_melounove_smoothie

Ingredience na 1 porci:

- 1 mango

- 1/2 zeleného melounu

- šťáva z půlky citrónu

- 3 dcl sójového mléka

- 1 lžička strouhaného kokosu

Mango a zelený meloun nakrájejte na kousky a vložte do smoothie mixéru. Zalijte sójovým, popřípadě jiným rostlinným mlékem, zasypte strouhaným kokosem a zakončete pár kapkami citronu pro dodání extra svěžesti. Mixujte cca 1 – 2 minuty. Podávejte samotné nebo s kousky čerstvého ovoce.

mangovo_melounove_smoothie_recept

 

Účinky použitých ingrediencí

  • Mango (mimo toho, že skvěle chutná) podporuje imunitu díky vysokému obsahu vitaminu C. Také vám pomůže v boji s vysokým cholesterolem, či dokonce vyčistí vaši pleť.
  • Zelený meloun pomáhá rychleji odbourávat tuky a je tak skvělým pomocníkem při dietách. Navíc pomáhá napravit trávicí systém či zlepšit funkci kardiovaskulárního systému.
  • Sójové mléko je skvělým zdrojem přírodního proteinu. Je bohaté na vlákninu a železo, čímž pomáhá v boji proti řídnutí kostí.
Avokádové smoothie s limetkou plné antioxidantů

Avokádové smoothie s limetkou plné antioxidantů

Avokádo se řadí mezi tak zvané super potraviny. Limetka je zase plná vitaminů a antioxidantů. Spojení tohoto ovoce působí blahodárně na vaše zdraví, dobije vás energií a rychle vás zbaví pocitu hladu. Pojďte s námi ochutnat lahodné smoothie.

 

Avokádové smoothie s limetkou

avokadove_smoothie_s_limetkou

Na 1 porci si připravte:

- ½ zralého avokáda

- 1 banán

- šťávu z jedné limetky

- lžičku medu

- 100 ml mandlového mléka

- 2 lžičky Blendea SUPERGREENS

.

 

Avokádo rozřízněte podélně napůl, obě poloviny od sebe oddělte, vyndejte pecku a ovoce oloupejte. Následně nakrájejte na kousky a vložte do smoothie mixéru. Dolijte mandlovým mlékem, vymačkejte šťávu z limetky a doslaďte medem. Do směsi přidejte dvě lžičky prášku Blendea. Vše dobře rozmixujte a máte hotovo.

TIP: Pro svěží chuť i vůni vašeho smoohtie použijte několik snítek máty přímo do nápoje a jednu na dozdobení.

avokadove_smoothie_recept_1

 

Účinky ovoce

  • Avokádo obsahuje až 20 % tuku ve formě zdraví prospěšných mono nenasycených mastných kyselin.
  • Limetka obsahuje vitaminy B, C a minerální látky. Je zdrojem antioxidantů a působí jako prevence proti rakovině.
  • Banán vám dodá energii a vašemu tělu minerály.
  • Také Blendea SUPERGREENS obsahuje množství minerálů, navíc podporuje imunitu. Objednejte si ji hned, ať je vaše smoothie ještě o něco zdravější!
.
Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba je často skloňované téma. Počet nemocných totiž podle statistik každým rokem narůstá a tato nemoc je obestřena mnoha nejasnostmi. O co vlastně jde?

 

Co přesně je Crohnova choroba?

Jedná se o chronický zánět trávicího traktu. Nejčastěji bývá postižena koncová část tenkého střeva a jeho napojení na tlusté střevo, zánět se však může objevit kdekoliv v zažívacím traktu.

Nemoc je pojmenována podle Dr. Burrila Crohna, který ji diagnostikoval a poprvé popsal společně s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem v roce 1932.

 

Crohnova nemoc - hlavní příznaky

Crohnova choroba se ve vnějších projevech podobá ulcerózní kolitidě nebo syndromu dráždivého tračníku a její diagnostika je obtížná.

Rozdíl mezi nimi je především v tom, že zánět u Crohnovy choroby postihuje nejen sliznici, ale i hlubší vrstvy trávicí trubice a jeho ohnisko bývá většinou na konci tenkého střeva.

Může se ale také dál rozšiřovat a v krajních případech může i protrhnout střevní stěnu.

Zrádnost této nemoci spočívá v tom, že se většinou ohlašuje jen pozvolnou změnou zdravotního stavu.

 

Prevence Crohnovy choroby díky Blendea SUPERGREENS

Vyhněte se Crohnově i dalším chorobám díky přírodní síle 5 superpotravin. Blendea SUPERGREENS je kombinací chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a pšenice, ověřenou tisícemi spokojených zákazníků.

.

 

Časté projevy Crohnovy choroby:

  • Bolesti břicha - jsou typickým projevem nemoci, nejčastěji v podobě křečí v pravé dolní oblasti
  • Průjem - příčinou bývá více faktorů, např. narušená funkce střevní sliznice postižené zánětem, nadměrná sekrece tekutin nebo zvýšená pohyblivost střev
  • Úbytek na váze - tělo má sníženou schopnost potravu trávit a vstřebávat z ní živiny, nemoc navíc způsobuje sníženou chuť k jídlu
  • Krev ve stolici – pochází ze zanícené části střeva a krevní ztráty mohou způsobit až chudokrevnost (anémii)
  • Změny na střevní sliznici - v důsledku zánětu se mohou na sliznici tvořit vředy, které se postupem času zvětšují a pronikají hluboko do střevní stěny (někdy i skrze ni a vytvářejí se tzv. píštěle – nepřirozená kanálkovitá spojení mezi dvěma orgány), nebo stenózy (zužování postiženého úseku střeva)

Mohou se objevit také další systémové příznaky jako je horečka, únava, např. kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Jedná se o onemocnění dlouhodobého charakteru, které může člověka provázet celým životem.

crohnova_nemoc

 

Co je příčinou Crohnovy nemoci?

Původ této nemoci není doposud zcela známý. Existuje několik teorií o tom, co je primární příčinou, ale ani jedna z nich se nikdy jednoznačně neprokázala.

Z výzkumů vyplývá, že velkou roli sehrávají nejméně tři základní faktory. Těmito faktory jsou:

  • genetické předpoklady
  • faktory vnějšího prostředí
  • nepřiměřená imunitní reakce organismu

koureni_jako_pricina_crohnova_nemoci

Z vnějších faktorů se předpokládá vliv stravy, ale také psychiky, např. stresu. Hovoří se rovněž o infekčních příčinách. Zjistilo se, že riziko vzniku Crohnovy choroby zvyšuje zejména kouření. 

Také lidé, v jejichž rodině se již Crohnova nemoc vyskytuje, mají mnohonásobně vyšší riziko této nemoci a měli by být pod lékařským dohledem.

Mnoho pacientů vyhledá lékařskou pomoc až při přetrvávajících obtížích, bez léčby však může Crohnova choroba způsobovat značné komplikace.

VIDEO: Co vás čeká na kolonoskopickém vyšetření?
 

Kdo by se měl mít před Crohnem na pozoru?

Podle statistických údajů výskyt Crohnovy choroby postihuje čím dál více lidí.

Předpokládá se však, že počet nediagnostikovaných pacientů je značně vyšší, nemoc totiž může být dlouhou dobu jen nenápadná.

Projeví se obvykle mezi 15. a 40. rokem života, nejčastěji ale dochází k prvnímu vrcholu příznaků během dospívání nebo v mladém dospělém věku.

Výskyt u žen a mužů je přibližně stejný, zajímavé však je, že vykazuje značné geografické rozdíly.

Nemoc je častější především ve vyspělých zemích severní polokoule. Také se častěji vyskytuje v některých etnických skupinách, zvýšené riziko mají především lidé židovského původu.

V Česku Crohnovou chorobou onemocní zhruba 20 ze 100 000 obyvatel.

Na pozoru byste se určitě měli mít, pokud nemocí trpí někdo z vašich rodinných příslušníků. Na nemoc má vliv také kouření, špatná strava i stres. Přetrvávající zažívací potíže určitě nepodceňujte.

"Závažnost Crohnovy nemoci lze hodnotit jednak z pohledu medicínského, jednak psychologického.

Z medicínského pohledu je důležitá přítomnost chronického zánětu a mnohočetných komplikací onemocnění, jež byly zmíněny výše (průjmy, teploty, bolesti břicha, poruchy střevní pasáže, tvorba píštělí, hubnutí, malnutrice a mnoho dalších, které mohou vyústit až ve fatální komplikace).

Z hlediska psychologického se jedná o složitý problém typický pro všechny pacienty s chronickým onemocněním, kteří se musejí naučit s ním žít."

Praktický a interní lékař lékařského centra Canadian Medical Care na Praze 6 MUDr. Štefan Kukura pro mojezdravi.cz

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je zdlouhavá a nemocný musí užívat léky i v době, kdy se nemoc nijak neprojevuje. Zároveň by neměl tělo příliš fyzicky zatěžovat, je tak nutné omezit náročné sportovní aktivity.

Pokud Crohnovou chorobou trpíte, jistě vám lékař také doporučil určitou dietu. Reakce nemocného na jídlo je však velmi individuální a osvědčená dieta neexistuje.

Doporučení se navíc liší se i podle toho, zda se pacient nachází v akutní zánětlivé fázi či v období klidu.

V období vymizení akutních projevů by měl pacient konzumovat vyváženou nedráždivou šetřící stravu (šetřící dieta) , která dodá dostatek energie, minerálních látek a vitaminů.

Nutný je individuální přístup dle snášenlivosti jednotlivých pokrmů.  Doporučená je dieta s omezením zbytků, to znamená vyloučit ze stravy hlavně hrubou vlákninu (v zelenině, slupkách a jadérkách ovoce, luštěninách) a hůře stravitelná jídla.

Upravte svůj jídelníček, vyhněte se dráždivým jídlům. Pokud kouříte, rozhodně co nejdříve přestaňte. Bylo prokázáno, že kouření a nikotin zhoršují zánět a urychlují průběh onemocnění. Ve stádiu vzplanutí se vyvarujte zvýšené tělesné námahy.

Gastroenterolog MUDr. Josafat Molnár vyšetřující nemoci trávicího ústrojí na poliklinice Modřany
VIDEO: Rozhovor s pacientem a názorné vysvětlení příznaků.
 

Prevence Crohnovy nemoci

Protože není přesně známá příčina nemoci, neexistuje ani osvědčený lék, který nemoc léčí. Obvykle podávané léky pouze snižují příznaky. Podobně je to také s prevencí.

Obecně by člověk měl dodržovat zásady zdravého životního stylu a nekouřit.

Zdraví střev a příznivé složení střevního mikrobiomu lze podpořit pomocí probiotik, dostatečného příjmu vlákniny a nenasycených mastných kyselin.

.
.

 

Zelený ječmen jako silná prevence střevních potíží

Pacienti trpící chronickým onemocněním střev by obecně k potravinovým doplňkům měli přistupovat obzvlášť ostražitě.

O jejich užívání je vhodné poradit se s gastroenterologem.

Zelený ječmen je účinným pomocníkem pro prevenci i pozdější léčbu Crohnovy choroby.

Pokud již nemocí trpíte, je důležité užívat ječmen bez obsahu travní vlákniny, která by vaše střeva zatěžovala, a tedy čerstvou nebo sušenou šťávu.

Jako prevence je však vláknina užitečná. Zelený ječmen má velmi dobrý vliv na trávení a vyniká lehkou stravitelností, protože se užívá ve formě nápoje.

Mezi jeho benefity patří:

  • očištění střev od nánosů a zbytků jídla
  • ochrana střevních stěn
  • podpora tvorby zdraví prospěšných bakterií
  • harmonizace trávicího procesu
  • zmírnění ekzémů a dalších kožních problémů

NEPŘEHLÉDNĚTE! O dalších účincích zeleného ječmene jsme již psali ZDE.

Je velmi důležité vybírat zelený ječmen z kvalitních zdrojů v BIO kvalitě. Zvláště pokud již nějakou poruchou zažívání trpíte, nekvalitní zelený ječmen by vám mohl spíše uškodit. Myslete na zdraví!

.
Jarní energy smoothie s Blendeou SUPERGREENS

Jarní energy smoothie s Blendeou SUPERGREENS

Konečně pomalu přichází jaro. A kdy je lepší čas na smoothie, než právě teď?!

Můžete si ho dát místo menší snídaně nebo jako svačinu kdykoli během dne. Je rychlé na přípravu a obsahuje spoustu tělu prospěšných živin. Také je to skvělé odlehčení jídelníčku, což vaše tělo po zimě určitě uvítá.

 

Jarní Energy Smoothie

jarni_energy_smoothie

Na 1 porci si připravte:

- 150g mraženého lesního ovoce (nebo dle vašeho výběru)

- 1 hrst baby špenátu

- ½ banánu

- 1 lžička agáve sirupu (dle potřeby)

- 150ml vody

- 1 lžičku Blendea SUPERGREENS

.

 

Nejprve omyjte špenát, poté zbavte banán slupky a menší kousíčky společně se všemi dalšími ingrediencemi dejte do mixéru. Mražené ovoce si můžete předem vyndat a nechat ho chvíli roztát, nebo ho respektive dát na chvíli do mikrovlnky. Mixujte, dokud směs není tekutá a bez větších kousků ovoce či listů. Přelijte do skleničky, dozdobte a nechte si chutnat.

jarni_smoothie_recept

 

Účinky použitých ingrediencí:

  • O špenátu určitě víte, že zlepšuje zrak, ale mimo jiné také podporuje mozkovou činnost díky obsahu kyseliny listové, draslíku a antioxidantů. A jak to bylo s Pepkem námořníkem? Ano, špenát opravdu posiluje a podporuje tvorbu svalů. Dále snižuje krevní tlak, mineralizuje kosti a v neposlední řadě pomáhá našemu metabolismu.
  • Borůvky patří do superpotravin, jelikož jsou plné antioxidantů, snižují hladinu cholesterolu, čistí krev, mají velký obsah vitaminu C a spoustu dalšího.
  • A „korunku“ tomu dává banán, který je známý jako skvělý zdroj energie, pomocník při zažívacích potížích, bojovník vůči stresu a svým obsahem draslíku se řadí mezi ty nejvýživnější potraviny pro naše tělo.
  • Také Blendea SUPERGREENS obsahuje množství minerálů, navíc podporuje imunitu. Objednejte si ji hned, ať je vaše smoothie ještě o něco zdravější!
.
Peristaltika střev - jak funguje a jak ji podpořit?

Peristaltika střev - jak funguje a jak ji podpořit?

Peristaltika střev je odborné pojmenování pohybu stěn dutých orgánů a tedy také střev, které tak posouvají svůj obsah jedním směrem. Uplatňuje se především v trávicí soustavě, nejvíce pak ve střevech, ale také např. v močovodech nebo vejcovodech.

Ve střevech je jejím úkolem posunování potravy směrem ke konečníku a pokud nefunguje správně, může způsobit nemalé zdravotní problémy.

Mnoho problémů se střevy se tvoří právě tehdy, když nejsou v dobré kondici. Podle názorů odborníků jsou téměř všechna onemocnění střev způsobena nesprávnou výživou.

Důvodů ale může být více. Potíže však nastávají jak při pomalé, tak při příliš rychlé peristaltice.

Většina trávicích procesů probíhá ve střevech. Pokud však nefungují správně, nevstřebávají živiny a organismus v podstatě stále „hladoví“!

peristaltika_strev

Pokud je peristaltika střev oslabená, na "velkou" se tak skoro nedostanete

Podpora střevní peristaltiky pomocí směsi superpotravin Blendea SUPERGREENS

.

Snížená peristaltika střev

Pomalá peristaltika střev v počátečním stádiu způsobuje zácpu, jejímž důsledkem může postupně dojít až k zánětu střev. Za normálních okolností se přijatá strava vyloučí z těla přibližně za jeden den.

Pokud se tak nestane, strava stagnující ve střevech začne ztrácet obsah vody. Čím delší dobu ve střevech zůstává, tím více pak tvrdne. V těžších případech to může vést až k částečnému anebo dokonce úplnému ucpání střev, což má pro tělo vážné následky.

Zvýšená peristaltika střev

Opačným problémem je příliš aktivní peristaltika střev, která způsobuje průjem.

Může představovat stejně velké nebezpečí, a to hned z několika důvodů. Pokud zkonzumované jídlo příliš rychle opouští trávicí trakt, nemá dostatečný čas se vstřebat a zužitkovat přijímané živiny.

Vitamíny a minerální látky se tak z organismu ztratí příliš rychle. Může narušit i rovnováhu střevní flóry, protože se odplaví také část užitečných bakterií. Nebezpečným průvodním jevem je také rychlá dehydratace organismu, k níž může dojít již v řádu několika dnů.

Internista a specialista na choroby ledvin Jaromír Vašát pro irozhlas.cz:

"Voda je základním substrátem vnitřního prostředí, protože v ní probíhají biochemické reakce, je regulátorem tělesné teploty. Probíhá v ní transport látek a člověk může být ohrožená jak jejím nedostatkem, tak v menším případě i jejím nadbytkem."

VIDEO: Naučte se jíst tak, aby se vám průjem, zácpa a podráždění vyhýbalo obloukem. Vysvětluje iniciativa Jíme Hlavou.

Původci problémů s trávením

Špatná strava

Nejčastěji je příčinou narušené peristaltiky špatná strava. Může jít o nevhodnou kombinaci jídel, přejídání se nebo nedostatečné žvýkání potravy.

Pokud přijímáme příliš velké množství potravy, tělo ji nemusí stíhat dobře strávit, a může se tak ve střevech hromadit, čímž peristaltiku naruší.

Pokud potravu příliš hltáme, nedostatečně se v ústech natráví a náš zažívací trakt s ní poté složitě zápasí. Problémem je také konzumace velkého množství kyselinotvorných potravin, jež způsobují překyselení organismu.

Jedná se zejména o bílou mouku, cukr, maso, alkohol a kávu. O kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách si můžete přečíst více v tomto článku.

Nerovnováha mikroorganismů ve střevech

Střevo je osídleno obrovským množstvím mikroorganismů, které musí být v symbióze. Některé jsou pro naše tělo prospěšné až nevyhnutelné, jiné mu škodí. Pokud je mezi nimi rovnováha, je vše v pořádku. Problém však nastane, pokud ty škodlivé začnou převažovat.

Nejčastěji se tak stává při podávání antibiotik, které ničí rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu. Společně s antibiotiky je proto vhodné narušenou mikroflóru opět obnovovat pomocí probiotik.

TIP: Rovnováhu bakterií výborně navodí obyčejný kysaný kefír. Přečtěte si, jak v těle pomáhá.

Alergie a intolerance potravin

Pokud máme jakkoliv narušenou funkci trávicího systému, měli bychom se vždy snažit zjistit, nejsme-li alergičtí na některé potraviny.

Při tomto podezření je nejlepší navštívit lékaře, který určí, jestli bychom se neměli určitým druhům potravin raději zcela vyhnout. Poruchy zažívání způsobené alergií jsou nejčastěji projevem alergie na lepek či laktózu.

Příčinou však mohou být i syntetické léky, jež mohou ovlivňovat náš nervový systém.

Stres

Činnost střev je řízena mozkem a jeho nervovou soustavou. 

Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se svaly kolem střevních stěn stahovaly a uvolňovaly a způsobovaly tak peristaltický pohyb.

Nemusí se tedy vždy jednoznačně jednat o špatnou stravu, ale také stres, který může nervovou soustavu, a tím i funkci střev, negativně ovlivňovat.

Jak nastartovat trávení a podpořit peristaltiku střev?

  • Omezte příjem potravin způsobujících překyselení organismu.
  • Zvyšte příjem vlákniny, která chrání střevní stěny a pomáhá z trávicího traktu uvolňovat zbytky potravy.
  • Nepřejídejte se a jezte v klidu, aby mělo tělo dostatek času potravu strávit.
  • Pijte dostatečné množství tekutin, aby nedocházelo k tvrdnutí potravy ve střevech.
  • Pokuste se snížit stres, dopřejte si dostatek spánku a pohybu. Udržíte tak v kondici i mozek, jenž peristaltiku řídí.

MUDr. Dagmar Doležalová pro ulekare.cz:

"Pohyb zrychluje střevní peristaltiku, tedy i vyprazdňování. Když budete celý den sedět, bude vyprazdňovaní zpomalené."

 

Zelený ječmen a účinek na trávení

Účinným pomocníkem pro správnou funkci trávicího traktu je také zelený ječmen.

Pomáhá hned s několika problémy, jež jsou příčinou špatné peristaltiky střev. Jeho hlavními benefity jsou:

  • vysoký obsah vlákniny, která chrání střevní stěny
  • detoxikace organismu a očista střev od škodlivých látek
  • zásadotvorné účinky, jenž zabraňují překyselení
  • posílení imunity, a tím ochrana před dalšími nemocemi, které mohou peristaltiku narušovat
  • regenerace buněk, tedy i poškozených tkání

Nejen tyto, ale i další pozitivní účinky zeleného ječmene, byly potvrzeny také vědecky. Zde zjistíte, s čím vším vám může zelený ječmen pomoct.

VIDEORECENZE: Pomůže vám SUPERGREENS zlepšit trávení?
.
Bleskové smoothie do práce - za minutku hotové!

Bleskové smoothie do práce - za minutku hotové!

Také máte občas takový kolotoč, že se nestihnete ani nasnídat? Ráno sotva zvládnete veškeré nezbytnosti a už musíte letět do práce. Ten den je vaším prvním jídlem až oběd, který zhltnete ve spěchu po cestě na schůzky. Ale přitom víte, že takový režim rozhodně není ta správná cesta.

My pro vás máme řešení - udělejte si ráno bleskové smoothie, jehož příprava vám nezabere víc než minutu času. A když ho nestihnete vypít doma, vezměte si ho sebou do kabelky na cestu.

 

Bleskové smoothie

smoothie_do_prace

Na 1 porci si připravte:

- ½ zralého banánu

- ½ jablka

- ½ hrušky

- 3 větší jahody

- 2 lžičky Blendea SUPERGREENS

- vodu na dolití

.

 

Příprava je opravdu velmi rychlá. Stačí si připravit suroviny a smoothie mixér. Ovoce nakrájejte na kousky, přidejte dvě čajové lžičky prášku Blendea SUPERGREENS, dolijte vodou a vše rozmixujte. Hotové smoothie nechte přímo v lahvičce, ve které je namixované. Zavíčkujte a můžete běžet.

TIP: Pokud se potřebujete po ránu ještě více zasytit, místo vody na dolití použijte mandlové nebo jiné rostlinné mléko.

smoothie_do_prace_recept

 

Účinky použitého ovoce:

  • Banán je bohatý na minerály, mimojiné obsahuje vápník, železo, zinek a hořčík, který vám dodá energii.
  • Hrušky posilují cévní stěny, takže chrání vaše srdce. A to se může v práci často hodit!
  • Jablko zvyšuje vitalitu, podporuje dobrou náladu a omlazuje. Ráno v práci zkrátka zazáříte.
  • Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií, takže si pochutnáte, ale na váze nic nepoznáte.
  • Také Blendea SUPERGREENS obsahuje širokou škálu minerálů, tak nezapomeňte dvě lžičky do svého smoothie přidat. Objednejte si ji hned, ať je vaše smoothie nejen super rychlé, ale i super zdravé!
.
4 nejtoxičtější těžké kovy v organismu

4 nejtoxičtější těžké kovy v organismu

Moderní doba přináší jistě řadu výhod. Zdaleka ne vše, s čím v současnosti přijdeme do styku, je však užitečné. Rozvoj průmyslových odvětví, farmaceutiky nebo také zemědělství znamená také vyšší zátěž pro životní prostředí. Těžké kovy na jedné straně nacházejí široké využití, na druhé straně jako důsledek tohoto využití také zaznamenáváme jejich zvýšený výskyt všude kolem nás. Přestože jde o toxické látky, nedá se jim vyhnout a denně jsme kvůli nim ohrožováni na zdraví.

O jaké těžké kovy jde? Představíme si 4 těžké kovy, které jsou pro zdraví člověka nejvíce nebezpečné. Čekají vás také tipy na detoxikaci od těchto i dalších těžkých kovů.

 

Těžké kovy – definice

tezke_kovy_znacka

Dle Wikipedie se jako těžký kov označuje kov, případně polokov, který je hrozbou pro životní prostředí. Nejdříve šlo o označení toxických kovů jako je olovo, rtuť a kadmium, které mají hustotu vyšší než železo.

Postupně se definice rozšířila i o další kovy, bez ohledu na hustotu, například o arsen. V současnosti mezi těžké kovy řadíme vedle olova, rtuti, kadmia a arsenu také thalium nebo stříbro. Tím však výčet nekončí. Jako těžké kovy se totiž někdy nazývají i kovy jako chrom, kobalt, nikl, měď, zinek nebo selen.

Zatímco některé těžké kovy jsou jednoznačně toxické a neradno s nimi přijít do styku, posledně jmenované kovy jsou toxické jen ve velkých dávkách. Některé z nich navíc lidské tělo potřebuje pro své fungování, v rozumné míře bychom je tak tělu měli dodávat.

V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejtoxičtějších a nejnebezpečnějších těžkých kovů. Jde o olovo, rtuť, kadmium a arsen. Tyto čtyři kovy ohrožují zdraví člověka nejvíce, také proto, že s nimi přichází nejvíce do styku.

 

Nejtoxičtější těžké kovy

Olovo

Olovo je nejrozšířenějším z těžkých kovů. V přírodě ho najdeme v sulfidových a karbonátových rudách. Bohužel, v posledních desetiletích jeho výskyt stále narůstá, zejména v podobě nebezpečných sloučenin. Je to zejména kvůli automobilismu, hutnímu průmyslu, výrobě olovnatého skla, výrobě akumulátorů nebo polygrafickému průmyslu.

Do zažívacího traktu člověka se olovo dostává prostřednictvím vodovodního potrubí, ale také glazur a pigmentů kuchyňského nádobí. Olovo můžeme najít i v kosmetice. Kvůli průmyslovým zplodinám a výfukovým plynům olovo také vdechujeme.

Olovo se v lidském těle hromadí v kostech. Jsou mu připisovány karcinogenní účinky. Poškozuje játra a ledviny. Negativně působí na kardiovaskulární systém, centrální nervový systém, imunitní systém a svaly. Jeho toxické účinky nejsou zcela jednoznačné. Jisté je, že se olovo v organismu projevuje mnoha patologickými procesy.

tezky_kov_olovo

 

Rtuť

Stejně jako olovo také rtuť je významným průmyslovým kovem. Jako rumělka se užívala k barvení už ve starém Egyptě. V novodobé historii rtuť zapadá do polarografie nebo zemědělství, kde se ještě donedávna její organické sloučeniny využívaly k moření obilí. Výroba teploměrů, barometrů, rentgenových trubic nebo zářivek, také výroba chloru, dezinfekčních prostředků nebo některých barviv – tam všude se dá najít rtuť. Do životního prostředí se dostává z průmyslu a zemědělství, avšak také prostřednictvím vulkanické činnosti.

Nejvýznamnějším zdrojem rtuti v potravě jsou mořské ryby, zejména ty velké. Problémem je také výroba a používání amalgámových plomb jako zubních výplní. Více než polovina amalgámu je totiž tvořena právě rtutí.

Rtuť je neurotoxickým jedem, nebezpečné jsou především její výpary. Chronické působení rtuti se v lidském organismu odráží v poškození centrální nervové soustavy a ledvin. Právě v ledvinách, ale také v mozku, v játrech, ve vlasech a nehtech se rtuť hromadí.

Rtuť se snadno vstřebává také prostřednictvím kůže, dostane se do každé buňky v těle. Může stát za celou řadou zdravotních potíží a chronických onemocnění, je spojována například s diabetem nebo revmatickými chorobami. Může poškodit vyvíjející se plod v těle matky. To ostatně platí o všech toxických látkách.

Více o rtuti z vědeckého pohledu předkládá video:

 

Kadmium

Kadmium se využívá jako doplňkový kov při zpracování jiných kovů. Najdeme je v automobilovém průmyslu, ale také při výrobě počítačů, elektronických součástek, akumulátorů a galvanických článků.

Kadmium je součástí ovzduší v důsledku spalování pohonných hmot a olejů. Je součástí zemědělských fosfátů a pesticidů, které kontaminují zemědělskou půdu. Hromadí se v půdě a ve vodě a odtud se dostává i do potravinového řetězce. Kuřáci kadmium dobrovolně inhalují prostřednictvím cigaret.

Kadmium v lidském těle negativně poškozuje zejména dýchací ústrojí a játra. Chronické působení kadmia se projevuje také zažívacími potížemi, poruchami ledvin, kardiovaskulárního systému nebo pohlavních orgánů.

 

Arsen

tezky_kov_arsen

Na arsen narazíme v přírodě nejčastěji v sulfidových rudách olova, mědi a jiných kovů. Používá se ve v metalurgii, ve sklářství, elektrotechnice, chemickém nebo farmaceutickém průmyslu. Je také součástí veterinárních prostředků proti parazitům, herbicidů a pesticidů, deratizačních prostředků, přípravků pro vyčiňování kůže nebo prostředků pro konzervaci dřeva proti houbám. Jako arzenid galia ho však najdeme také v moderních LED diodách.

Pro vysokou toxicitu a neurotoxické účinky se sloučeniny arsenu využívají jako bojové látky.

Arsen se v nízkých koncentracích vyskytuje přirozeně i v některých potravinách (např. mořští korýši, oves), zpravidla v netoxické podobě. V nízkých dávkách je neškodný, dle některých studií dokonce organismu prospěšný. Vysoce toxické jsou vyšší dávky sloučenin arsenu. Jsou karcinogenní. Vyvolávají potíže kardiovaskulárního a dýchacího systému. Poškozují játra a svalstvo.

V lidském těle se arsen hromadí zejména ve vlasech, nehtech a kůži. Projevuje se proto také dermatologickým poškozením.

 

Detoxikace od těžkých kovů

Zmiňované účinky a projevy těžkých kovů v lidském organismu jsou jistě hrozivé. Pokud však nejde přímo o otravu, existují způsoby jak těžké kovy z těla dostat ven. Schopnost detoxikace od těžkých kovů je připisována některým potravinám. K těm nejvýraznějším se řadí BIO chlorella. Díky cennému složení s obsahem proteinů, minerálních látek, vitamínů, enzymů nebo chlorofylu může nabídnout i mimořádné detoxikační účinky.

BIO chlorella, také BIO spirulina, BIO zelený ječmen a BIO mladá pšenice – to jsou čtyři zelené potraviny, které najdete v zelené směsi superpotravin Blendea SUPERGREENS. Vyzkoušejte BIO chlorellu v kombinaci s dalšími zelenými potravinami. Vaše tělo se dennodenně potýká s toxiny, zaslouží si také něco prospěšného!

.
Smoothie z červené řepy pro neprůstřelné zdraví

Smoothie z červené řepy pro neprůstřelné zdraví

Červená řepa už dávo není zapovězená surovina, kterou známe pouze ze školní jídelny, kde se jí navíc mnozí z nás stranili. Naopak!

Červená řepa se stala hitem v gastronomii i nezbytným doplňkem zdravé stravy. Nevěříte? Tak ochutnejte toto lahodné a zdravé smoothie!

 

Smoothie z červené řepy

smoothie_z_cervene_repy_1

Na 1 porci si připravte:

- ½ červené řepy

- 1 zralé jablko

- 1 pomeranč

- kousek čerstvého zázvoru

- 2 lžičky Blendea SUPERGREENS

- vodu na dolití

.

 

Řepu, pomeranč a zázvor zbavte slupky a spolu s jablkem nakrájejte na kousky. Vše vložte do smoothie mixéru, přidejte Blendeu a rozmixujte. Pokud se vám bude smoothie zdát moc husté, dolijte vodou a znovu mixujte.

TIP: Pokud byste zatoužili po sladší variantě smoothie, místo vody použijte jablečný džus. Ten ale není příliš vhodný při hubnutí.

 

Účinky červené řepy

  • Červená řepa je zdrojem vitamínu B, C a karotenu. Obsahuje také důležitý antioxidant betanin.
  • Dále obsahuje vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Řepa podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Je výborná na trávení a čistění střev.
  • Slouží k detoxikaci organismu a má velmi nízký obsah kalorií.
  • Pro pevnější zdraví přidejte do nápoje dvě lžičky zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Objednejte si ji hned a už za 2 dny můžete mít 100% BIO směs 5 zelených superpotravin v optimálním poměru a se svěží chutí (díky malému kousku máty) doma. Připravujte si zdravé smoothie pohodlně a rychle třeba každý den.
.
Zamilované smoothie, které nabudí vaše smysly

Zamilované smoothie, které nabudí vaše smysly

Stará známá pravda říká, že láska prochází žaludkem. Připravte si speciální zamilované smoothie, které nabudí nejen vaše smysly, ale dodá vám potřebné vitamíny i energii. Ať už chystáte smoothie pro svou drahou polovičku anebo pouze pro sebe, připravujte ho vždy s láskou.

 

Zamilované smoothie

zamilovane_smoothie

Na 2 porce si připravte:

- 1 menší jablko

- ½ grapefruitu

- hrst mraženého lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny) nebo čerstvé jahody

- několik kuliček hroznového vína

- snítku máty na ozdobení

- 2 lžičky Blendea SUPERGREENS

- vodu na dolití (není nutné)

.

 

Ovoce nakrájejte na kousky a vložte do smoothie mixéru. Hroznové víno doporučuji nejprve rozříznout na půl a vypeckovat. Přidejte Blendeu, dle chuti vodu a vše rozmixujte.

TIP: Pokud nejste příznivcem hustého dužinatého nápoje, přidejte do mixéru 3 kostky ledu. Dužina se lépe naředí.  

zamilovane_smoothie_recept

 

Zdravotní benefity surovin:

  • Hroznové víno zklidňuje nervy a odbourává pocit stresu. Navíc vám rychle dodá potřebnou dávku energie. Na první rande je nápoj s pár kuličkami vína jako dělaný! :)
  • Grapefruit má antioxidační účinky a svou nahořklou chutí osloví právě pány, kteří často nejsou takovými milovníky sladkého jako dámy.
  • Jablko má hodně šťávy. Používám je, abych smoothie nemusela dolívat tolik vodou. Lesní ovoce dodá nápoji potřebnou barvu a pikantní chuť.
  • Na posílení zdraví a imunity přidávám do nápoje dvě lžičky prášku Blendea SUPERGREENS. Objednat si ji můžete přímo zde.
.