Blog, Strana 53

Angreštové smoothie z vlastní zahrádky (RECEPT)

Angreštové smoothie z vlastní zahrádky (RECEPT)

Také už jste na zahrádce sklidili angrešt, rybíz, jahody a nevíte, jak se vším tím ovocem naložit? Kromě zavařování, marmelád a kompotů vykouzlete z ovoce čistící smoothie plné vitamínů.

Nebojte se použít angrešt, posiluje a čistí cévy, zlepšuje metabolismus tuků v těle a skvěle funguje na pročistění celého těla.

 

Angreštové smoothie ze zahrádky

angrestove_smoothie

Na 1 porci si připravte:

- hrst angreštu

- hrst červeného rybízu

- hrst černého rybízu

- hrst jahod

1 lžičku Blendea SUPERGREENS

- trochu vody na dolití

.

 

Postup přípravy:

Veškeré ovoce dobře omyjte a angrešt zbavte šťopek. Spolu s jahodami ho rozkrájejte na poloviny a vložte do smoothie mixéru. Rybíz taktéž zbavte šťopek a jednotlivé kuličky přidejte do mixéru. Zalijte trochou vody a nezapomeňte na lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS pro vyvážené stravování. Vše rozmixujte a nechte si chutnat.

TIP: Pokud se vám bude smoothie zdát trpké, přidejte med nebo agávový sirup na doslazení. 

angrestove_smoothie_recept

Smoothie uděláte i z jiných plodů - přidejte klidně maliny, borůvky nebo ostružiny, které budou pomalu zrát

 

Účinky použitých surovin:

  • Angrešt obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, vápník, zinek, hořčík a železo. Báječně funguje na zácpu. Dokáže vás dokonce zbavit i ledvinových a močových kamenů.
  • Jahody taktéž pomáhají k odbourání ledvinových a močových kamenů.
  • Rybíz obsahuje hodně vitaminu C a posiluje cévy i imunitu. 
  • Blendea SUPERGREENS také posiluje imunitu. Pamatujte, že i v létě je to potřeba! Objednejte a poznejte výsledky.
.
Lepek - zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?

Lepek - zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.

Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.

Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.

Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

 

Doplněk pro bezlepkovou dietu Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je směs bezlepkových zelených potravin v BIO kvalitě.

  • Jde o registrovaný doplněk stravy složený z 5 zelených superpotravin.
  • Bezlepková směs v BIO kvalitě obsahuje chlorellu, spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici.
  • Neobsahuje však ani stopy obilných zrn, a tak se může pyšnit i tím, že je bezlepková.

Vždy platí, že pestrý bezlepkový jídelníček skvěle doplní kvalitní zelené potraviny, třeba v podobě BIO směsi Blendea SUPERGRENS. Blendea nejen, že je bezlepková, neobsahuje přídatný cukr, laktózu ani žádná chemická aditiva. Je proto vhodná i pro celiaky, osoby vyznávající bezlepkovou dietu nebo vegany.

.

 

Co je to vlastně lepek?

Lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin. Skládá se ze dvou proteinů – gliadinu a gluteninu. Přirozeně se vyskytuje zejména v zrnech pšenice a dalších obilovin jako je ječmen nebo žito. Vlastnosti gliadinů a gluteninů v pšenici se přitom odlišují od proteinů v jiných obilovinách.

VĚDĚLA JSTE, že lepek NEobsahuje třeba zelený ječmen ani mladá pšenice? Jsou to zatím pouze stébla plná živin, které budou vyživovat klasy. Takové suroviny jsou velice dobré i pro tělo. 

 

Kde se lepek vyskytuje přirozeně?

  • pšenice
  • ječmen
  • žito

zdroje_lepku

Pšenice - jedna z nejpěstovanějších plodin světa, hlavní zdroj lepku

 

Potraviny s přirozeným obsahem lepku

  • pšeničná krupice a pšeničná mouka (také mouka grahamová, špaldová, kamutová, semolinová)
  • ječná, žitná a ovesná mouka
  • obilné vločky, otruby, müsli, kroupy
  • pečivo, které není označeno jako bezlepkové
  • těstoviny, které nejsou označeny jako bezlepkové
  • některé druhy sušenek, crackerů a sladkostí
  • některé náhražky masa (například robi, seitan)
  • tradiční strouhanka aj.

 

Potraviny s přídavkem lepku

  • uzeniny, párky a salámy
  • instantní potraviny s obsahem mouky a škrobů
  • dochucovadla (kečup, majonéza, sójová omáčka)
  • mléčné výrobky zahuštěné škrobem
  • cukrovinky a dezerty
  • některé potravinové doplňky a léky

Lepek leze najít i v některých druzích kosmetiky, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.

Lepek, jako zbytky obilovin, také obilný škrob nebo pšeničný sirup, je v potravinářském průmyslu natolik rozšířený, že dnes je součástí většiny průmyslově vyráběných potravin. Lepek v potravinách plní funkci pojidla a změkčovadla. Na druhé straně s rostoucím počtem celiaků a ještě rychleji rostoucím zájmem o bezlepkovou dietu se rozšiřuje i nabídka bezlepkových potravin.

 

Lepek je lepivý

Lepek je již dle svého názvu charakteristický svojí lepkavostí. I jeho latinský název gluten se dá přeložit jako lepidlo. Tato vlastnost je výhodná v pekárenství, protože právě díky lepku se s těstem lépe pracuje. V pekárenství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Ve stravě už to však zcela neplatí.

Lepek není rozpustný ve vodě, avšak při kontaktu s vodou nabobtnává. Jeho trávení je i kvůli tomu problematické. Stejně jako trávení jiných bílkovin i trávení lepku začíná v žaludku, prostřednictvím enzymů žaludečních šťáv. Lepek se však vyskytuje ve společnosti obilných škrobů, které se štěpí výhradně prostřednictvím enzymu ptyalinu, který je součástí slin.

Pokud dojde k rozložení škrobu na základní aminokyseliny, následně dochází k jejich trávení prostřednictvím žaludečních šťáv a dále pak i ve střevě. Většina z nás však jí natolik rychle, že štěpení složek stravy prostřednictvím slin probíhá jen minimálně. Nestrávené škroby pak ve střevech za společnosti lepku mohou působit potíže.

V ideálním případě je nestrávený lepek i s nestrávenými škroby vyloučen ven z těla. Odpůrci lepku tvrdí, že častěji se lepek se škroby slepuje, aby zanášel střeva. Omezuje tak funkci střev a vstřebatelnost živin. Navíc vytváří kyselé prostředí vhodné pro patogenní mikroorganismy. S tím souvisí i zhoršení obranyschopnosti organismu, zahleňování, ale i mnohé zažívací potíže jako je zácpa či průjem, nadýmání aj.

bezlepkova_dieta_1

Bezlepková dieta vám zcela jistě neuškodí. Lepek není pro tělo potřebný, takže vám nebude nic scházet.

 

Pravdy a mýty o lepku

Odborníci se neshodnou v tom, zda je obecně lepek tak škodlivý nebo ne. Jisté je, že obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Současný lepek má také jinou podobu, než ji měl dříve. Za posledních sto let lepek změnil své vlastnosti s tím, jak se měnilo zemědělství a docházelo k hybridizaci obilovin.

Významnou roli hraje také změna technologie mletí obilovin, kdy se odstraňuje klíček a povrchové vrstvy zrna - právě ty výživově nejbohatší části. Bílá část zrna a tedy i bílá mouka pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkovin tvořených převážně lepkem. O takové mouce, která má díky chybějícímu klíčku mnohem vyšší trvanlivost, si naši předkové mohli nechat jen zdát.

Naši předkové však také neznali nemoc zvanou celiakie, kdy lepek prokazatelně uvnitř organismu škodí.

Neexistují žádné důkazy, že by se na vzniku celiakie podílela nadměrná konzumace lepku. Přesto neustále roste počet lidí, kteří vyznávají bezlepkovou dietu bez toho, aby dietu měli podloženou zdravotní diagnózou celiakie nebo alergie na lepek. Patří k nim i slavné osobnosti jako je Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow nebo Victoria Beckham.

Výživový experti i lékaři jsou zajedno v tom, že bezlepková dieta je velkou módou a také dobrým businessem. Nedokážou však zatím vysvětlit, proč i lidé, kteří prokazatelně netrpí celiakií nebo alergií na lepek, mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Zavedli proto pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance, nesnášenlivost lepku, která je dána subjektivním vnímáním a pozitivním efektem po vysazení lepku.

 

O tom, jak je to s intolerancí lepku, se něco dozvíte i ve videu

 

Zkušenosti s bezlepkovou dietou

Celá řada lidí z vlastních zkušeností potvrdí, že se díky bezlepkové dietě zbavila nejrůznějších zdravotních obtíží, například pálení žáhy, průjmů, nadýmání, bolestí břicha a dalších zažívacích problémů, nejrůznější vyrážky a ekzémy, poruchy spánku nebo třeba brnění končetin – to vše údajně může pomoci vyřešit bezlepková dieta.

Z lékařského pohledu by každé dietě mělo předcházet vyšetření, té bezlepkové pak vyšetření na celiakii či potravinovou alergii. Pokud totiž někdo vysadí lepek, nedá se pak celiakie jednoznačně diagnostikovat.

Pozor, nejenom lékaři, i výživoví experti varují - každá bezlepková dieta není automaticky zdravá. Všechny bezlepkové potraviny nemusejí odpovídat zásadám zdravého stravování. I při bezlepkové dietě je třeba dbát na výživnou hodnotu potravin. Aby byla bezlepková strava skutečně zdravá, musí být kvalitní.

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, měl by respektovat individuální zvyklosti, životní styl, zažívání a metabolismus každého jednotlivce. To platí vždy, i při bezlepkové dietě.

.

bezlepkove_potraviny

Blendea SUPERGREENS a další superpotraviny - kterou si vyberete? Jednu - anebo všechny?

Malinové smoothie s okurkou a špenátem (RECEPT)

Malinové smoothie s okurkou a špenátem (RECEPT)

Že špenát nepatří zrovna mezi vaše oblíbené potraviny? Měl by! Špenát se totiž právem řadí mezi zelené superpotraviny, protože obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a prospívá našemu metabolismu i zdraví.

Už dávno se nepřipravuje tak jako ve školní jídelně. Umíme to mnohem lépe. Vyzkoušejte vynikající malinové smoothie s okurkou, špenátem a bazalkou a sama uvidíte.

 

Malinové smoothie s okurkou a špenátem

malinove_smoothie_1

Na 1 porci si připravte:

- hrst malin

- polovinu salátové okurky

- misku špenátových listů

- pár lístků bazalky

- vodu na dolití

-1 lžičku Blendea SUPERGREENS

.

 

Postup přípravy:

Maliny, okurku i špenát omyjte, okurku nakrájejte na kousky a spolu s dalšími ingrediencemi vložte do smoothie mixéru. Přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS a zalijte vodou. Vše rozmixujte a máte hotovo - rychlé, jednoduché a výborné smoothie.

TIP: Přidejte do smoothie i několik lístků bazalky, je dobrá na sdrce i posílení imunity.

malinove_smoothie_recept_1

Pokud jste ještě nezkusila kombinovat zeleninu s ovocem, nebojte se toho! Chuť vás jistě potěší

 

Účinky použitých surovin:

    • Maliny obsahují zinek, který přispívá ke zdraví vlasů, zubů, nehtů a pleti.
    • Špenát je zásobárnou vápníku, sodíku, železa, hořčíku a manganu.
    • Okurka dodá vašemu tělu důležité množství vody, tedy hydratuje.
    • Bazalka působí protizánětlivě a zbavuje tělo bakterií.
    • I Blendea SUPERGREENS přispívá k čistější a zdravější pleti. Vyzkoušejte ji a sami uvidíte.
.
Čistící kurkumové smoothie s ananasem (RECEPT)

Čistící kurkumové smoothie s ananasem (RECEPT)

Plavková sezóna se nezadržitelně blíží a mnozí z nás by ještě rychle rádi zachránili, co se dá a shodili ještě nějaké to kilčo. Díky super čistícím smoothie nápojům to půjde skoro samo!

Zkuste naše exotické ananasové smoothie s kurkumou, zázvorem a chia semínky. Jeho účinky vás určitě potěší.

 

Čistící smoothie s ananasem a kurkumou

ananasove_smoothie

Na 1 porci si připravte:

- 1/2 zralého ananasu
- kousek zázvoru (cca 5 cm)
- šťávu z jedné limetky
- 1 lžičku kukrumy neboli indického šafránu
- 1 lžičku chia semínek
-1 lžičku Blendea SUPERGREENS
- rýžovo-kokosové mléko na dolití (100 ml)

.

 

Postup přípravy:

Ananas pečlivě oloupejte a zbavte veškerých zbytků kůry. Nakrájejte ho na kolečka a ta na jednotlivé trojúhelníčky. Vložte do smoothie mixéru, přidejte šťávu z limetky, kurkumy, zelenou směs Blendea SUPERGREENS, chia semínka a zalijte rýžovo-kokosovým mlékem. Vše rozmixujte a máte hotovo!

TIP: Místo rýžovo-kokosového mléka můžete použít mléko mandlové nebo čokoládové. Nahradí vám případné doslazení smoothie. 

ananasove_smoothie_recept_1

Ananas je jedním z nejlepších pomocníků při detoxikaci těla a hubnutí

 

Účinky použitých surovin:

    • Ananas je velmi účinný při čištění a detoxikaci těla a pomáhá při spalování tuků.
    • Kurkuma působí jako antidepresivum, takže pokud zatím nejste se svou postavou ještě spokojeni, není od věci si ji do smoothie přidat :) Zároveň také posiluje organismus a činnost mozkových buněk.
    • Limetka čistí organismus a aktivuje metabolismus, takže vám pomáhá zdravě hubnout.
    • Chia semínka vás zaplní, abyste neměli hlad.
    • Rýžovo-kokosové mléko je plné kalcia a vitamínů, navíc jak rýže, tak kokosová voda je na hubnutí a očistu naprosto dokonalá!
    • Blendea SUPERGREENS také přispívá k čistění a nabuzení organismu. Vyzkoušejte ji právě teď.
.
Namražené hruškové smoothie s acai (RECEPT)

Namražené hruškové smoothie s acai (RECEPT)

Dnes mám trochu víc exotičtější smoothie. Obsahuje totiž açaí prášek, který je sám o sobě jedním velkým zázrakem. Navíc má krásnou fialovou sytou barvu a dá se použít jako přírodní barvivo do různých jídel. Tím mu také dodáte spoustu antioxidantů a minerálů, takže rozhodně čtěte dál.

 

Potřebovat budete:

hruskove_smoothie_1

  • 1 zralý banán
  • 1 hruška
  • 2 vrchovaté lžičky açaí prášku
  • 80 g mraženého ovoce
  • 150 ml vody

 

Postup přípravy:

Banán oloupeme a na menší kousky a vložíme do mixéru. Hrušku nakrájíme a vkládáme ji k banánu i se slupkou. Poté přidáme směs mraženého ovoce nebo klidně čerstvého, ale v tom případě zvyšte gramáž. Nakonec k ovoci přidáme açaí prášek a vodu.

Mixér uzavřeme a vše mixujeme do tekuté směsi. Podle potřeby můžeme ještě dolít vodou. Hotové smoothie přelijeme do skleničky a můžeme podávat. Pokud použijete zralý banán, smoothie nemusíte doslazovat, ale podle chuti můžete přidat například dvě lžičky agáve sirupu.

hruskove_smoothie_recept_2

Všem vymixujte v hladký krém

  

Účinky použitých ingrediencí:

  • Açaí, neboli euterpe brazilská, je druh palmy tropické z Ameriky. Z bobulí této palmy se vyrábí prášek, který má spoustu zdravotních benefitů. Má vysoký obsah antioxidantů, který vyrovnává hladinu cholesterolu a také podporuje oběh krve. Také má spoustu pozitivních účinků na pleť, zažívání a imunitní systém.
  • Ač může hruška působit jako nenápadné ovoce, je skvělá pro naše zažívání, pomáhá tělu při léčbě různých zranění a co jste možná nevěděli, pozitivně ovlivňuje naši náladu a vyvolává pocit pohody.
  • Banán je skvělý zdroj energie, pomocník při zažívacích potížích, bojovník vůči stresu a svým obsahem draslíku se řadí mezi ty nejvýživnější potraviny pro naše tělo.
 TIP: Pro více svěží chuť do smoothie navíc přidejte ½ citrónu či limetky.

smoothie_z_hrusky

Nikoho by nenapadlo, že smoothie je hruškové. Špetka acai a lesní ovoce celý nápoj barví do purpurové.

Poctivá domácí banánová zmrzka s goji (RECEPT)

Poctivá domácí banánová zmrzka s goji (RECEPT)

Každé jídlo jde vytvořit v zdravé alternativě a stejně tak je tomu i se zmrzlinou. Už jste někdy měli tu banánovou? Nejlepší je ze zralých banánů, díky kterým je tak sladká, že nebudete potřebovat žádný cukr. Navíc si ji můžete ozvláštnit podle své chuti naprosto čímkoli.

 

Potřebovat budete:

bananova_zmrzlina_s_goji

  • 200 g mražených banánů
  • 1 vrchovatou lžičku Blendea SUPERGREENS
  • 25 g sušených goji plodů
  • 1 lžičku datlového sirupu
  • 15 ml vody (dle potřeby)
.

 

Postup přípravy:

Zralé banány si nakrájíme na menší kousky, přendáme do uzavíratelné nádoby a vložíme je do mrazáku. Necháme je tam nejlépe přes noc. Sušené goji plody si odvážíme do mističky a zalijeme horkou vodou. Necháme je změknout minimálně 30 minut.

bananova_zmrzlina_recept

Domácí zmrzlinu připravíte i bez drahého přístroje

Poté z nich vodu slijeme a necháme je úplně zchladnout. Když jsou banány zmrzlé, opět si odvážíme požadované množství a vložíme je do mixéru. K nim poté přisypeme změklé goji, Blendeu SUPERGREENS, popřípadě trochu datlového sirupu a trochu vody. Všechno spolu rozmixujeme dohladka. Z mixéru vzniklou směs přendáme do jiné mističky a dozdobíme podle chuti, například dalšími goji plody či sirupem. Dobrou chuť!

domaci_bananova_zmrzlina

Zmrzlinu nechte v mrazáku ideálně celou noc

 

Zdravotní benefity použitých surovin:

Goji, neboli kustovnice čínská, je superpotravina, která má spoustu prospěšných účinků. Podporuje imunitní systém, krevní oběh a také napomáhá regeneraci organismu, a to především díky vysokému obsahu vitaminu C. Dokonce zpomaluje procesy stárnutí, a proto bývá označována jako rostlina mládí.

Datlový sirup, jak už název napovídá, se vyrábí z čerstvých zralých datlí. Má karamelovou chuť a každé jídlo díky němu chutná o něco líp. Obsahuje velké množství vlákniny a má vysokou sladivost. Je to skvělá alternativa klasického bílého cukru.

Blendea SUPERGREENS je směsí zeleného ječmene, mladé pšenice, chlorelly a spiruliny a každému vašemu jídlu přidá navíc spoustu živin a minerálů!

.
Přírodní zdroje chlorofylu pro vysněnou kondici

Přírodní zdroje chlorofylu pro vysněnou kondici

Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.

Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku - látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.

 

Vyzkoušený pomocník pro doplnění chlorofylu

Vysokým obsahem chlorofylu se pyšní zelené superpotraviny. Získejte z nich co nejvíce pohodlně užíváním jedinečné supersměsi Blendea SUPERGREENS.

  • Kombinuje 5 silných zelených superpotravin v optimálním poměru - chlorellu, spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici.
  • Superpotraviny šetrně sušíme a meleme při nízké teplotě tak, aby byly zachovány všechny bioaktivní látky a nesnížil se jejich účinek.
  • Pevné zdraví přímo z přírody načerpáte už jedinou lžičkou supersměsi denně.
  • Vychutnat si ji můžete jednoduše s vodou, džusem nebo oblíbeným smoothie.
  • Objednejte si ji ještě dnes a do dvou dnů je u vás.
.

 

Chlorofyl a jeho bratr hemoglobin

Pozoruhodným zjištěním již krátce po objevení chlorofylu na počátku minulého století bylo, že jeho chemická struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu - červeného krevního barviva, které je odpovědné za přenos kyslíku v těle. Jediným rozdílem je centrální atom, jenž tvoří u chlorofylu hořčík a u hemoglobinu železo.

Chlorofyl tak zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím zlepšuje krevní obraz. To je pro nás prospěšné především v případě, že trpíme chudokrevností, tedy poruchou tvorby červených krvinek a jejich nedostatkem.

Chudokrevnost se vyznačuje nejčastěji únavou, bledostí, dušností a sníženou výkonností. Projevy jsou ale rozmanité podle konkrétního typu onemocnění.

Býváte často unavení a zadýcháte se i při malém výkonu? Přečtěte si náš článek o chudokrevnosti, kde se dozvíte další užitečné informace.

 

Všestranné účinky chlorofylu

Zlepšení krvetvorby není jediným pozitivem, které může chlorofyl nabídnout. Je bohatý na spoustu potřebných látek. Obsahuje vitamíny K, C a kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník a hořčík.

Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž zpomaluje stárnutí organismu. Neutralizuje totiž volné radikály, které způsobují chátrání buněk.

O významu a účincích antioxidantů čtěte v článku Antioxidanty a bohaté potraviny.

Mimo to má chlorofyl protizánětlivé a hojivé účinky, velmi pozitivně působí na kůži. Již v roce 1940 přinesl odborný časopis Journal of Surgery zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nesprávnou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

Týká se vás překyselení? Zjistěte to v článku Překyselení organismu jako riziko moderní stravy.

Chlorofyl působí skvěle při špatném zažívání. Harmonizuje trávicí trakt a podporuje správnou funkci peristaltiky střev. Pohlcuje také pachy, pomáhá neutralizovat zapáchající dech a je přidává se i do deodorantů.

 

Shrnutí účinků chlorofylu:

  • podporuje krvetvorbu
  • působí antioxidačně a zpomaluje stárnutí
  • bojuje proti infekcím a zánětům, zlepšuje hojení
  • zlepšuje pleť
  • pomáhá proti překyselení organismu
  • upravuje trávení
  • pohlcuje pachy

 

Jak chlorofyl užívat?

Samotný chlorofyl můžeme užívat jako tekutý koncentrát, který je výtažkem ze zelených rostlin. Takovýto tekutý chlorofyl pak přidáváme po kapkách do vody.

Lepší než užívat samotný chlorofyl je však zaměřit se na potraviny, jenž ho obsahují vysoké množství. Tělu tak dodáme více důležitých látek a komplexně posílíme naše zdraví.

 

Které potraviny mají chlorofylu nejvíce?

Poznávacím znamením pro chlorofyl je zelená barva. Protože jde o rostlinné barvivo, najdeme ho v ovoci, zelenině, bylinkách či dalších rostlinách. Tady vám přinášíme výčet těch nejbohatších.

 

Chlorella a spirulina

Možná je někteří z vás ještě neznají. Chlorella je sladkovodní řada s největší koncentrací chlorofylu vůbec, spirulina je sladkovodní sinice rovněž obsahující vysoké množství chlorofylu. Obě tyto rostliny se sobě v mnohém podobají a mají na náš organismus podobné účinky.

Mimo chlorofyl (kterého však chlorella obsahuje významně více) v nich najdeme také vlákninu, jenž napomáhá k lepšímu trávení, také vitamíny A, C, E či K, u spiruliny navíc vitamíny skupiny B.

Některé zdroje uvádějí, že je dokonce jediným rostlinným zdrojem vitamínu B12, jehož nedostatkem trpí především lidé orientující se pouze na rostlinnou stravu (vegani). Z minerálů mají významné zastoupení draslík, hořčík, vápník, fosfor či železo.

Chlorella a spirulina působí detoxikačně, pomáhají snižovat cholesterol a optimalizovat krevní tlak, urychlují metabolismus, zmírňují překyselení organismu a mnoho dalšího. Užívají se ve formě tablet či prášku.

.
.

 

Zelený ječmen a mladá pšenice

Ječmen a pšenice jsou dvě plodiny známé již dlouhá staletí, jako léčivé prostředky přinášející tělu životně důležité látky jsou však využívány až v posledních letech. Pokud mluvíme o zeleném ječmeni a mladé pšenici, máme na mysli jejich mladé výhonky, které jsou přímo napěchované vitamíny, minerály a stopovými prvky, z nichž tato rostlinka roste. Tyto látky jsou z nich získávány lisováním či sušením. Užívají se tedy nejčastěji formou prášku rozmíchaného ve vodě.

Kromě množství chlorofylu v nich najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, z minerálů draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík a další. Zelený ječmen a mladá pšenice nás chrání před civilizačními chorobami, zlepšují naši imunitu, mají výborné účinky na naši pleť, optimalizují trávení, čistí cévní stěny a udržují tak srdce v kondici a mnoho dalšího.

.

 

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninou vede špenát, dalšími významnými zdroji chlorofylu jsou však také kapusta nebo mangold. Prakticky ale stačí jíst vše, co je zelené a chlorofyl vám chybět nebude.

 

Hrášek, chřest či brokolice

Hrášek je velmi vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen kvůli hodnotným vitamínům a minerálům, ale také kvůli vysokému obsahu bílkovin. Chřest je bohatý na antioxidanty, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu. S brokolicí zase dodáte tělu velmi důležitý hořčík.

.

 

Čerstvé bylinky

Nejen že jsou výborným zdrojem chlorofylu, ale také jsou velmi chutné a obohatí každé jídlo.

 

A dále...

Chlorofyl poznáme v přírodě velmi snadno. Čím zelenější rostlina je, tím více chlorofylu má. Najdeme ho tak třeba i v zelených fazolkách, zelené paprice, avokádu, roznovém víně, okurkách a stovkách dalších potravin.

 

Pozor na znehodnocování chlorofylu

Stejně jako u dalších látek se hodnota chlorofylu tepelnou úpravou výrazně snižuje. Nejvíce ho tedy získáme z potravin v syrovém stavu. Pokud nezvládáte denně sníst několik kusů ovoce či zeleniny, abyste si zajistili jeho dostatečný přísun, máme pro vás tip!

Připravte si chutné smoothie, kterým dodáte tělu spoustu živin a ještě si pochutnáte. Máme pro vás hned několik receptů na zelená smoothie napěchovaná chlorofylem:

Avokádovo-banánové FIT muffiny s macou (RECEPT)

Avokádovo-banánové FIT muffiny s macou (RECEPT)

Tyhle muffinky se můžou zdát obyčejné, ale až je ochutnáte, uvěříte v opak. Díky banánu a avokáda jsou krásně vláčné a krémové. Prášek z kořene maca jim zase dodá spoustu minerálních látek. Třešničkou na dortu je však skořicová chuť, kterou doplňují pekanové ořechy společně se zkaramelizovaným datlovým sirupem na vrchu.

 

Na 6 muffinů potřebujete:

bananove_muffiny

  • 100 g bezlepkové mouky
  • 3 lžičky bezlepkového kypřícího prášku
  • ½ balíčku skořicového cukru
  • 10 g prášku z kořene macy
  • 1 vejce
  • 1 banán (zralý)
  • 1/2 avokáda
  • 70 ml rostlinného mléka
  • stéviové kapky či jiné sladidlo na doslazení

 

DOZDOBENÍ A DOCHUCENÍ:

  • skořice
  • pekanové ořechy
  • datlový sirup 

 

Postup přípravy:

Nejprve si ve větší míse smícháme suché suroviny (mouku, kypřící prášek, cukr, macu). Do mixéru vložíme avokádo a banán s trochou rostlinného mléka a rozmixujeme do hladka. Směs z mixéru poté přilijeme k suché směsi, společně s vejcem a zbytkem mléka. Vzniklé těsto by mělo mít krémovou konzisteci. Necháme ho chvilku odstát a poté jím plníme formu na muffiny.

Použít můžeme silikonovou formu nebo klasický plech, který buď vymamežeme, nebo vyložíme košíčky. Těsto vlijeme do výšky přibližně  ¾ formy. Když máme formu vyplněnou, klepneme s ní párkrát o linku, aby se těsto vyhladilo. Poté každý muffin posypeme skořicí, vmáčkneme doprostřed pekanový oříšek a zakápneme trochou datlového sirupu.

Formu vložíme do předehřáté trouby na 175°C a to na přibližně 20-25 minut a pečeme do zlatova. I když budete těsto kontrolovat špejlí, bude se trochu lepit, takže se toho nemusíte bát. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny zcela vychladnout. Poté už můžeme podávat. Dobrou chuť.

bananove_muffiny_recept_1

Nejlepší na muffinech je, že jsou bez lepku, bez laktózy i bez přidaného cukru

 

ZDRAVOTNÍ BENEFITY POUŽITÝCH SUROVIN:

Bezlepkovou mouku zahrnují do svého jídelníčku především celiaci (lidé s intolerancí na lepek). Zajišťuje náhradu za běžnou bílou mouku. Dá se využívat na všechny způsoby a určitě není od věci ji jednou za čas za tu klasickou nahradit, i v tom případě, že intolerancí na lepek netrpíte. Je totiž přirozeně stravitelnější. Věřte, že vám vaše tělo poděkuje.

Prášek z kořene rostliny Maca peruánská patří do superpotravin a není tomu náhodou. Podporuje organismus, zvyšuje imunitu a srovnává hormony v těle. Maca obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, železo, vápník, měď, zinek, hořčík, draslík, sodík a jód. Pokud tedy můžete, určitě ji do svého jídelníčku zařaďte.

Avokádo se taktéž řadí mezi superpotraviny. Má vysoký obsah draslíku, zdravých tuků a velké množství vlákniny. Taktéž má silný protirakovinný účinek.

 

.
.
Smoothie à la jahody se smetanou (RECEPT)

Smoothie à la jahody se smetanou (RECEPT)

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak by byla škoda nevyužít misku čerstvých jahůdek ze zahrádky do báječného sladkého smoothie. Vyzkoušejte naše speciální smoothie à la jahody se smetanou.

A pokud mlsáte bezlaktózově, můžete smetanu nahradit kokosovým mlékem. Spolu s hrstkou borůvek vykouzlíte výbornou kombinaci. Pojďme na to!

 

Smoothie à la jahody se smetanou

jahody_se_smetanou_smoothie

Na 1 porci potřebujete:

- misku čerstvých jahod

- hrstku čerstvých borůvek

- zakysanou smetanu nebo kokosové mléko

- bazalku na dozdobení

1 lžičku Blendea SUPERGREENS 

 

.

Postup přípravy:

Jahody i borůvky dobře omyjte, jahody nakrájejte na poloviny a vhoďte do smoothie mixéru. Přidejte smetanu nebo kokosové mléko - cca. 2 deci. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a lžičku Blendea SUPERGREENS. Všechno dobře promíchejte a máte hotovo. Jahody se smetanou jako od babičky :)

TIP: V kombinaci s jogurtem a chia semínky bude vaše smoothie skvělou snídaní nebo odpolední svačinkou.  

 

Účinky použitých surovin

    • Jahody vám zajistí sladkou chuť smoothie, přitom obsahují velmi malé množství tuků i kalorií.
    • Borůvky posilují obranyschopnost a čistí organismus.
    • Kokosové mléko posiluje imunitu a čistí ledviny i močové cesty.
    • Blendea SUPERGREENS skvěle přispívá k čistění organismu. A nejen to. Vyzkoušejte všechny její účinky.
.
98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

Vláknina, nestravitelná složka potravy, je pro lidské zdraví stejně důležitá jako vstřebatelné živiny.

Stejně jako cukry, tuky, bílkoviny a mikroživiny (vitamíny a minerály) i vláknina plní uvnitř lidského těla řadu důležitých funkcí.

Doporučená denní dávka vlákniny je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělého člověka 25 – 30 g.

Až 98 % české populace přitom přijímá vlákniny méně, než 25 g. Množství vlákniny v denním jídelníčku průměrného Čecha je dokonce jenom něco mezi 11 až 15 g.

Tato čísla pochází ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny. 

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

.
 
 

Zdravotní rizika nedostatku vlákniny

Někteří autoři příjem vlákniny menší než 30 g za den považují za rizikový faktor pro vznik rakoviny tlustého střeva.

Pochopitelně nejde o jediný faktor. Velkou roli hrají genetické predispozice.

Civilizační choroby obecně souvisejí s nezdravou skladbou stravy, ve které je nedostatek vlákniny, zato nadbytek nasycených tuků, jednoduchých cukrů, chemických aditiv a prázdných kalorií.

Možné zdravotní potíže:

  • nádorové onemocnění střev
  • srdečně cévní choroby
  • zácpa, hemoroidy
  • cukrovka
  • žlučové kameny
  • obezita

To vše jsou zdravotní potíže, které jsou odborníky zmiňovány v souvislosti s nedostatkem vlákniny ve střevě.

Samozřejmě neplatí, že by nedostatek vlákniny tyto potíže přímo způsoboval, přesto může mít na jejich vznik nemalý vliv.

zelenina_zdroj_vlakniny
Vláknina na talíři - vypadá lákavě, nemyslíte?
 

Vláknina a její přínosy pro lidské zdraví

Přestože je nízký příjem vlákniny pouze jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, dá se říct, že vláknina funguje jako prevence.

Je prevencí rakoviny tlustého střeva, rakoviny konečníku, ale i dalších závažných zdravotních komplikací.

Lucie Růžičková, výživová specialista Fakultní Thomayerovy nemocnice ke zdravotním přínosům vlákniny pro server Lidovky.cz uvedla:

„Vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění střev, představuje prevenci srdečně-cévních onemocnění, pozitivně ovlivňuje vstřebávání cholesterolu a sacharidů. Mezi nejvýznamnější přínosy patří i snížení rizika zácpy či obezity,“  výživářka Lucie Růžičková

Dle této výživové specialistky vláknina zrychluje pohyb střev a v trávicím ústrojí funguje jako očistný kartáč. Ing. Hanka Bačíková, výživová poradkyně Racio ji doplňuje:

„Vláknina je prospěšná pro zlepšení prostředí uvnitř střev, udržuje optimální hladinu bakterií, podporuje mikroflóru prospěšnou pro fungování střeva.

Chybí-li ve stravě dostatek vlákniny, trávenina prochází tlustým střevem velmi pomalu, vázne, tak vzniká zácpa,"

výživářka Ing. Hanka Bačíková

Aby těch přínosů vlákniny nebylo málo, zmiňuje výživová expertka ještě efektivnější regulaci krevního cukru, udržování optimální hladiny cholesterolu nebo vstřebávání vápníku.

Významnou úlohu vláknina sehrává i při detoxikaci trávicí trubice a detoxikaci organismu vůbec.

potraviny_bohate_na_vlakninu
Krásně vyvážené obědové menu

Vláknina a hubnutí

Již jsme zmínili, že vláknina působí jako prevence obezity. Napomáhá udržet optimální hmotnost, a je proto užitečná při hubnutí. Zajímá vás jak?

  • Dle výživové poradkyně Ing. Hanky Bačíkové vláknina urychluje pohyb střev. Trávenina prochází střevem rychleji, a tak se eliminuje zvýšené vstřebávání tuků a cukrů.
  • „Vláknina snižuje příjem kalorií,“ vysvětluje nutriční poradkyně Jitka Freibauerová pro server Proženy.cz. Podle ní je vláknina při hubnutí velkým pomocníkem.
  • Jídlo s obsahem vlákniny lépe zasytí, eliminuje pocity hladu, snižuje chuť k jídlu. Podrobnosti dodává výživová odbornice a dietoložka Monika Divišová. Ta pro server iDnes uvedla:

„Strava s vyšším podílem vlákniny zasytí víc, takže i při konzumaci energeticky méně vydatného jídla člověk nepociťuje hlad.

Nárazový hlad a pocity únavy eliminuje vláknina i díky regulaci hladiny krevního cukru.

Zabraňuje nadměrným výkyvům v hladině krevního cukru, protože zpomaluje jeho vstřebávání do krve,“

dietoložka Monika Divišová

Snad nejvýznamnějším potvrzením skutečnosti, že vláknina napomáhá hubnutí, je americká studie profesorky Joanne Slavin.

Ta v Minnesotském Ústavu potravinářské vědy a výživy realizovala jednu z největších vědeckých studií o působení vlákniny na zdraví člověka.

Zabývala se i příjmem vlákniny ve spojitosti s tělesnou hmotností. Studie probíhala neuvěřitelných dvanáct let.

Ty ženy, které v rámci studie zvýšily podíl vlákniny ve stravě (asi o 12 gramů za den), měly v průměru dlouhodobě hmotnost o 5,5 kg nižší než ty ženy, které zůstaly u původního příjmu vlákniny.

vlaknina_a_hubnuti
Cereálie - bohatý zdroj vlákniny. Pozor ale na "pseudocereálie" typu BeBe dobré ráno. To totiž nejsou takové cereálie, jaké tělu prospívají.

Co můžete ihned udělat pro své zdraví?

Jistěže se těžko hodnotí jediná složka potravy samostatně. Zdraví neovlivňuje pouze vláknina, ale celkové složení potravy, množství tuků, cukrů, bílkovin a mikroživin.

Přesto je nedostatek vlákniny ve stravě alarmující. Jde bohužel ruku v ruce s klesající kvalitou jídelníčku jako takového.

Existuje mnoho studií, které se zabývají složením stravy a skladbou jídelníčku v souvislosti s lidským zdravím.

Jedna z těch novějších se zabývala spojitostí mezi bakteriemi střevní mikroflóry a genetikou.

Již víte, že vláknina ovlivňuje příznivé složení střevní mikroflóry. Podle zmiňované studie působí střevní mikroorganismy nejenom na samotný zažívací trakt, ale komunikují s buňkami v dalších orgánech, dokonce mohou přepisovat genetickou informaci v lidském těle.

Studie srovnávala vliv běžné stravy plné nasycených tuků a cukrů, průmyslově zpracovávaných potravin a červeného masa, oproti rostlinné stravě založené na potravinách přírodního původu, ve které nechybí dostatek vlákniny.

Ta druhá příznivým působením na střevní mikroflóru zlepšuje také komunikaci mezi mikroorganismy střevních sliznic a buňkami lidského těla.

Ta první, jednoduše nezdravá strava s nedostatkem vlákniny, se podle studie negativně odráží až na genové úrovni. 

Vláknina v jídelníčku

Jako vláknina se označuje množství různých látek. Vždy jde o látky rostlinného původu, které se v lidském trávicím traktu nevstřebávají nebo se vstřebávají omezeně.

Jde zejména o polysacharidy. Výjimkou potvrzující pravidlo je oligosacharid inulin.

V základním dělení rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Více o vláknině a zdrojích vlákniny v jídelníčku se dozvíte od výživového specialisty Ing. Petra Havlíčka a jeho kolegyně PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D. ve videu:

  • Příjem vlákniny by měl vždy provázet příjem tekutin. Pijte alespoň 2 litry denně, nejlépe čisté pramenité vody.
  • Pitný režim můžete ozvláštnit i nápojem ze zelených potravin. Připravíte ho snadno ze směsi Blendea SUPERGRRENS. S nápojem ze zelených potravin dodáte organismu vlákninu, cenné nutrienty a tekutiny současně.

Pozor! Nic se nemá přehánět, ani s vlákninou ne. 

Vyšší příjem vlákniny není vhodný pro některé citlivé jedince, nedoporučuje se pacientům se zánětlivým onemocněním střevního traktu, v období rekonvalescence po závažných operacích apod.

Nezapomeňte na prospěšný inulin, který obsahuje i naše směs Blendea SUPERCOFFE.

.
.