Blog, Strana 49

Čoko-jahodové smoothie s polníčkem (RECEPT)

Čoko-jahodové smoothie s polníčkem (RECEPT)

Čokoláda a jahody, to je kombinace, kterou miluje snad každý. A věděli jste, že vysokoprocentní tmavá čokoláda je opravdu zdravá? Obsahuje totiž železo, hořčík, zinek a další minerály. Navíc má stimulační účinky a blahodárně působí na naši psychiku (což jistě důvěrně znáte..:D ).

Dopřejte si čokoládu zdravým způsobem a přidejte ji do lahodného jahodového smoothie - netradičně s polníčkem.

 

Jahodové smoothie s polníčkem, jablkem a čokoládou

jahodove_smoothie_s_polnickem

Na 1 porci si připravte:

  • hrst jahod
  • 2 hrsti polníčku
  • 1 jablko
  • pár kostiček aspoň 70% čokolády
  • vodu na dolití 
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Jahody, jablko i polníček dobře omyjte. Ovoce nakrájejte na malé kousky a vložte do smoothie mixéru. Přidejte polníček, který netřeba nijak krájet a zalijte cca 100 ml vody.

Nezapomeňte přidat také jednu lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS, aby byly zdravotní účinky vašeho smoothie ještě silnější! Všechny ingredience dobře promixujte a nalijte do skleničky. Na závěr na smoothie nastrouhejte čokoládu na dozdobení. Dobrou chuť!

TIP: Čokoládu pokrájenou na malé kousky přidejte i do samotného smoothie. Působí jako afrodiziakum a povzbuzuje mozkové funkce. 

jahodovo_cokoladove_smoothie

Polníček má neutrální chuť a pochoutku nijak nezkazí. Naopak dodá kyselinu listovou, kterou potřebujeme pro dobré trávení.

 

Účinky použitých surovin:

  • Jahody jsou bohaté na vitamin C a slouží jako prevence pro mnohé nemoci. Na podzim ideální doplněk stravy!
  • Jablko je plné vody, antioxidantů, vlákniny a je skvělé na trávení a zažívání.
  • Polníček obsahuje hořčík, železo a pomáhá nám soustředit se. Hodí se skvěle ke svačince do práce nebo do školy.
  • Čokoláda má antistresové účinky a uklidňuje mysl. Naopak báječně nakopne organismus.
  • Směs superpotravin Blendea SUPERGREENS dodá plno energie a pomůže ke správné funkci metabolismu. Vyzkoušejte ji a objevte její blahodárné účinky ještě dnes.
.
Křehké a hned měkké kokosky na plechu (RECEPT)

Křehké a hned měkké kokosky na plechu (RECEPT)

Máte rádi kokosky? Poté jste tu správně! Tyhle vláčné kokosové sušenky bez přidaného cukru vás rozhodně mile překvapí. Navíc jejich příprava nezabere skoro žádný čas a výsledek stojí za to. Pusťme se do toho.

 

Ingredience na 15 kokosek:

kokosky_na_plechu

  • 40g špaldové celozrnné mouky
  • 30g kokosové mouky
  • 20g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky Blendea SUPERGREENS pro podporu zdravotních účinků
  • 1 lžička kypříchího prášku
  • 1 vejce
  • 100ml rostlinného mléka
  • sladidlo (stéviové kapky, sirup, melasa)
.

 

Postup přípravy:

Nejdřívě spolu promícháme suché suroviny. Poté k nim přidáme tekuté. Použijte sladidlo dle preference. V receptu jsem použila stéviové kapky. Těsto zpracujeme vařečkou a poté rukama.

Všechno spolu spojíme do lepkavého, vláčného těsta. Z toho pak polévkovou lžičkou oddělujeme jednotlivé bochánky na plech vyložený pečícím papírem. Snažíme se mít všechny stejně velké.

Na závěr můžeme sušenky posypat plátky kokosu. Troubu si předehřejeme na 180°C a sušenky v ní pečeme 7-9 minut. Hlídejte je, jsou hotové opravdu rychle. Necháme chvilku vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!

kokosove_susenky_recept

Recept není luxusní ani drahý. Luxusní je pouze chuť a zdravotní účinky

kokosky_recept

Recept je maximálně jednoduchý a do 15 minut máte hotovo

kokosky_na_plech

S polévkovou lžící vytvarujete asi 15 hezkých malých bochánků

rychle_kokosky

Kokosky vytáhněte po cca. 7 - 9 minutách, až na povrchu hezky zezlátnou 

 

Účinky použitých surovin: 

  • Kokos je po ananasu dalším z exotických plodů, které pomáhají tělu rychleji spalovat tuky, ale zároveň mu dodávají potřebnou energii. Kromě toho obsahuje velmi málo kalorií, takže je vhodný i při dietách.
  • Jedna lžička Blendea SUPERGREENS denně zajistí vašemu tělu přísun důležitých látek pro pevné zdraví! Je směsí zeleného ječmene, mladé pšenice, chlorelly a spiruliny. Navíc posílí všechny zdravotní účinky surovin v kokoskách. Objednejte si Blendeu ještě dnes.
.
5 tipů na zdravé svačiny do školy i do práce

5 tipů na zdravé svačiny do školy i do práce

Celý den jsme v jednom velkém kolotoči a jen stěží hledáme chvilky pro sebe. Na jedné straně očekáváme, že náš organismus bude fungovat na 100 %, na druhé straně ho šidíme, kde se dá.

Podáváme výkony bez toho, abychom si dopřáli potřebný odpočinek a regeneraci.

Předpokládáme, že všechny orgány a systémy našeho těla budou neustále zdravé, přestože jim nedodáváme potřebnou životodárnou energii.

Nedokážeme naplnit ani základní požadavky lidského organismu na čerstvý vzduch, dostatek tekutin či živin ve stravě.

A stejně věříme, že všechny nástrahy moderního světa zvládneme na jedničku… Dokud se nestane něco, co nás donutí k zamyšlení.

 

5 tipů na zdravé svačiny pro děti i pro vás

I taková drobnost jako svačina může podstatně ovlivnit celý náš den. To, co jíme, se odráží v tom, co děláme, jak jsme vitální, jak se cítíme nebo jak myslíme.

Svačina, kterou připravíme (anebo nepřipravíme) sobě do práce nebo svým dětem do školy, může být skvělým pomocníkem pro zvládnutí i těch nejobtížnějších denních úkolů.

Může podpořit schopnost učení, koncentraci a paměť, ovlivňuje to, jak výkonní (anebo unavení) jsme.

 

Rychlá, snadná a přitom výživná svačinka Blendea SUPERGREENS

Pokud chcete svoji svačinu jednoduše a rychle obohatit o bílkoviny, minerály, vitamíny a další důležité živiny, sáhněte po kombinaci 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS.

  • Dodejte svemu tělu vše potřebné, posilte imunitní systém, snižte hladinu cholesterolu v krvi a zlepšete pleť.
.

 

Jak připravit zdravou svačinu?

Svačinu se nevyplatí zanedbávat a už vůbec se nevyplatí vyřešit ji nějakou rychlovkou z automatu.

Ani dospělý člověk si ve spěchu pod vlivem hladu nezajistí výživově bohatou svačinu, a už vůbec ne dítě.

Přitom sladkosti, cukrovinky, limonády a vůbec jednoduché cukry, po kterých hladoví nejčastěji saháme, jenom krátkodobě zvednou hladinu krevního cukru.

Celkově vedou k nerovnováze, kolísání krevního cukru, nezvladatelným pocitům hladu, přejídání, obezitě a mnoha zdravotním potížím.

Zdraví nepřispějí ani pokrmy typu fast food, kterými řešíme pocity hladu.

Bohužel nejenom dospělí, ale i děti, které jsou zmanipulované reklamou a hýřícími barvami nezdravých potravin. 

zdrava_svacina
Nevadí, pokud je svačina sladká. Záleží ale na kvalitě surovina a na tom, aby nebyly zpracované v polotovarech
 

Buďte dětem dobrým příkladem

  • Nezapomínejte na svačiny tak, abyste se vyhnuli pocitům hladu.
  • Udělejte si čas a připravte pro sebe a své děti takové svačiny, která dodají dostatek energie a všechny potřebné živiny.
  • Zapojte své děti. Udělejte z jídla hru a svačinu berte jako své dílo. Pokud svačinu za své dílo budou brát i děti, s větší chutí po ní ve škole sáhnou.
  • Vysvětlujte dětem význam zdravých potravin a zdravého stravování. Nenuťte dětem jídlo. Mějte však na paměti, že děti musí jídlo ochutnat vícekrát, než jim zachutná.
  • Buďte dobrým příkladem pro své děti, tak si nejlépe osvojí zásady zdravého stravování.
  • Nedejte na universální rady a doporučení. Hledejte takové recepty a kombinace potravin, které vám a vašim dětem budou vyhovovat z nutričního i chuťového hlediska. Přesto dodržujte zásady zdravého stravování.

 

Jak vypadá zdravá svačina?

  • Základem zdravé svačiny jsou komplexní sacharidy, které najdeme v cereáliích a celozrnném pečivu, bohatém také na vlákninu. Komplexní sacharidy najdeme i ve vařené rýži, bramborách nebo luštěninách.
  • Chybět by nemělo ovoce a zelenina jako zdroj antioxidantů, vitamínů, minerálů, ale také jednoduchých cukrů nebo vlákniny.
  • Svačina by měla obsahovat také kvalitní bílkoviny, které zastoupí maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ale také méně tradiční potraviny jako jsou rostlinná mléka, sójové výrobky nebo zelené potraviny (spirulina, chlorella, mladý ječmen, zelená pšenice) aj.
  • Přestože bývají často zavrhované, svačina by neměla zapomínat ani na tuky. Zdravé tuky jsou nepostradatelné pro správné fungování nervové soustavy, tedy i činnost mozku, koncentraci, paměť a mentální výkon. Jako zdroj zdravých tuků fungují nejrůznější ořechy a semínka, které se také příhodně označují jako tzv. brain food.
.
.
.
VIDEO: Brain food - potraviny, které stimulují mozkovou činnost
 

Jenom něco mezi chleby nestačí

Když se řekne svačina, většina z nás si představí něco mezi chleby. V praxi se pak jednoduše vezme pečivo, namaže se sýrem či máslem, doplní salámem – a je to.

Jenže právě tavený sýr, nasycené tuky, salámy a uzeniny nejsou z hlediska zdravé výživy to pravé.

klasicka_nezdrava_svacina
I klasická svačina mezi chleby může být zdravá. Vybírejte celozrnní pečivo, kvalitní tuky a uzeniny s čerstvou zeleninou nebo ovocem.
 

Chleba či pečivo může být celozrnné. Kváskový, žitný nebo špaldový chléb je mnohem lepší než ten klasický.

Jako zdroj sacharidů dokonce nemusí fungovat přímo chléb (anebo rohlíky), ale třeba pita, tortilla apod.

Místo přespříliš slaných uzenin a salámů lze mezi chleby vložit šunku, kousky vařeného kuřecího masa, plátky hovězí pečeně nebo třeba uzeného lososa.

Masem to však nekončí. Jsou tu i vařená vejce, falafel, čatní, hummus a zdravé pomazánky v mnoha a mnoha variacích, třeba rybí, dýňová, cizrnová, celerová aj.

TIP: Do každé pomazánky se dá přidat směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS, která ji obohatí o cenné živiny.

.
VIDEO: Nemají vaše děti rády pomazánky, zeleninu a zdravé svačinky vůbec? Jděte na to chytře, inspirujte se u projektu Zdravé svačinky hrou.
 

Zpět mezi chleby! Ať již je tam pomazánka či něco jiného, vždy se do sendviče dají přisypat ještě semínka nebo nadrcené oříšky. T

éměř vždy se tam dají vložit i kousky zeleniny či ovoce. Ovoce a zelenina by v žádné svačině neměly chybět.

Pokud se nevejde mezi chleby, vždy se dá dát bokem do misky.

 

Připravení na změnu?

Zdravá svačina vůbec nemusí vypadat jako sendvič. Může jít třeba o celozrnný domácí koláč, palačinky nebo lívance, nejlépe z celozrnné mouky.

Zdrojem potřebné energie a sacharidů však nemusí být celozrnné pečivo ani celozrnná mouka.

Mohou to být ovesné vločky v jogurtu, tvarohu, pudinku nebo třeba do smoothie. Může to být ovesná, jáhlová nebo pohanková kaše, stejně jako mléčná rýže.

Ve všech těchto pokrmech se vždy najde místo i pro kvalitní bílkoviny a zdravé tuky.

Se svačinami si můžete náležitě vyhrát, to však neznamená, že by zdravá svačina nemohla být připravena snadno a rychle.

Ideální je v tomto směru smoothie, kdy stačí jednoduše rozmíchat ovoce, zeleninu a další ingredience. Čtěte více o smoothie jako o svačině.

Syté smoothie poslouží jako plnohodnotná svačina, lehké smoothie ředěné vodou skvěle doplní potřebné tekutiny.

Pitný režim totiž ke zdravému stravování také patří!

 

5 tipů aneb svačiny na celý týden

  • PONDĚLÍ – kváskový chléb s lučinou, bylinkami, slunečnicovými oříšky, krůtí šunkou a paprikou, nejlépe v několika barvách; ředěné angreštové smoothie
  • ÚTERÝ– jáhlová kaše se sušeným ovocem, sekanými mandlemi a kokosovým máslem; ředěná hrušková šťáva
  • STŘEDA – opečený celozrnný toastový chléb, celerová pomazánka s droždím a kešu oříšky, okurkové smoothie
  • ČTVRTEK – ořechovo-mrkvový koláč ze špaldové mouky a ovesných vloček, slabý ovocný nebo bylinkový čaj
  • PÁTEK – malinové smoothie s goji a kokosem, domácí musli tyčinky
zdrava_svacina_do_skoly
Dětem zabalte raději více, než méně. Ve škole nesmí hladovět, protože by se nesoustředily a byly by unavené.
.
.
.
Proteinové jablečné smoothie s chia (RECEPT)

Proteinové jablečné smoothie s chia (RECEPT)

Tohle smoothie plné bílkovin si můžete dát buď místo snídaně, nebo třeba po tréninku. Je bohaté jak na proteiny, tak zdravé tuky i sacharidy. Díky obsahu Blendea SUPERGREENS také podpoří čištění vašeho těla.

 

Ingredience na 1 porci:

proteinove_jablecne_smoothie

  • 1 menší jablko
  • 1 banán
  • ½ broskve
  • 20g rostlinného proteinu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • 150ml vody
  • 50ml rostlinného mléka
.

 

Postup přípravy:

Jablko nakrájíme na menší kousky a společně s ostatním ovocem vložíme do mixéru. Přisypeme protein, chia semínka, lžičku Blendea SUPERGREENS a zalijeme vodou a mlékem. Vše umixujeme do hladka. V případě potřeby můžeme dosladit například stéviovými kapkami. Dobrou chuť!

TIP: Pro větí hustotu a krémovost použijte 200ml mléka, popřípadě přidejte jeden zralý banán.

jablecne_smoothie_recept

Blendea SUPERGREENS posílí zdravotní benefity surovin

 

Účinky použitých ingrediencí:

  • Jablko je přímo zázračné ovoce a navíc je u nás k sehnání celoročně. Například posiluje imunitní systém, má antioxidační účinky a příznivě ovlivňuje celou zažívací soustavu. Ne nadarmo se říká, že když si dá člověk jedno jablko denně, nebude potřebovat lékaře.
  • Chia semínka obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, sodíku a vlákniny a k tomu ještě vápník, fosfor a železo. Rozhodně se vyplatí je zařadit do jídelníčku. Jsou také bohaté na antioxidanty.
  • Lžička Blendea SUPERGREENS denně podpoří vaše zažívání, dodá vám více energie a podpoří například i kvalitní spánek.
.
Avokádové smoothie s kešu mlékem (RECEPT)

Avokádové smoothie s kešu mlékem (RECEPT)

Vliv avokáda a nejrůznějších druhů oříšků na lidské tělo je vskutku pozoruhodný. Naše avokádové smoothie s kešu mlékem vás krásně zasytí, navíc ale tělo pročistí a nadopuje vitamíny. Na této lahůdce si pochutnají i vegani a hotová je raz dva. Tak pojďme na to!

 

Avokádové smoothie s kešu mlékem, banánem, hruškou a fíky

avokadove_smoothie_s_kesu_mlekem

Na 1 porci si připravte:

.

Postup přípravy:

Fíky a hrušku omyjte, avokádo a banán zbavte slupky. Vše nakrájejte na malé kousky a vložte do smoothie makeru. Poté zalijte cca 100 ml mléka z kešu libovolné značky.

Nezapomeňte ještě přidat jednu lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS, aby byly účinky vašeho smoothie ještě silnější! Všechny ingredience dobře promixujte a nalijte do skleničky. Lahodné a syté smoothie je na stole.

TIP: Přidejte také i pár kešu oříšků pro sytost a ještě silnější účinky svého smoothie. 

avokadove_smoothie_s_mlekem

Hrušky jsou právě v sezoně, avokádo s banánem koupíte všude. Naše smoothie recepty jsou vždy nenáročné a dostupné!

 

Účinky použitých surovin

  • Avokádo je plné minerálů, obsahuje vlákninu a ty správné tuky, takže je vhodné při redukci váhy, navíc obsahuje antioxidanty a snižuje cholesterol.
  • Mléko z kešu oříšků také působí dobře při snižování cholesterolu. Stejně jako avokádo jsou kešu bohaté na nenasycené mastné kyseliny.
  • Banán nám pomáhá vyrovnat se se stresem, skvěle zasytí a upravuje zažívání.
  • Hrušky mají vysoký podíl vody, zlepšují náladu a posilují imunitu. Skvělá podzimní potravina!
  • Fíky vás napumpují energií a také jsou zdrojem vlákniny.
  • Směs superpotravin Blendea SUPERGREENS dodá plno energie a pomůže ke správnému trávení a funkci metabolismu. Vyzkoušejte ji a objevte její blahodárné účinky ještě dnes.
.
Železo v potravinách a časté projevy nedostatku + ROZHOVOR se specialistkou

Železo v potravinách a časté projevy nedostatku + ROZHOVOR se specialistkou

Lidský organismus je složitým systémem, kde v jednom jediném okamžiku probíhá nespočet biochemických pochodů.

Skládá se z mnoha různorodých buněk, orgánů a soustav, které zabezpečují jeho správné fungování. Předpokladem ke správnému fungování těla je zdravá strava. Ta je pak zdrojem základních živin, které dodají tělu energii, ale také mikroživiny jako je např. železo.

Dlouhodobý nedostatek železa vede k anémii (chudokrevnosti), což má za následek nedostatečné zásobení těla kyslíkem a s tím pak spojené problémy jako je únava, bolesti hlavy, opakující se infekty a pod.

Varovné příznaky mohou být i méně nápadné a člověk si je s nedostatkem železa jen stěží spojí. Nechybí náhodou železo i vám?

zelezo_v_potravinach

 

Železo v lidském těle

Tělo dospělého člověka obsahuje jen asi 4 gramy železa, přesto se bez tohoto prvku neobejde.

Železo plní v lidském těle celou řadu životně důležitých funkcí, a tak je nezbytné ztráty železa doplňovat stravou.

  • Železo na jedné straně řadíme mezi životně důležité mikroprvky,
  • na druhé straně působí ve velkých dávkách na lidské tělo toxicky. Více v článku o toxických kovech.

Aktivní železo je vázáno zejména v krevním barvivu hemoglobinu (asi 67 %).

Skoro 20 % železa je vázáno v zásobní bílkovině feritinu, která je uložena v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici.

Železo v těle si nepředstavujte jako veliký šroubek nebo matičku. Je součástí složitějších molekul roztroušených po celém lidkském organismu.

 

Příznaky nedostatku železa v organismu

Únava, celková slabost, dechové a polykací potíže, psychická nepohoda, podrážděnost, snížená koncentrace, také bolesti hlavy, otoky končetin, popraskané koutky, afty, třepení nehtů, lámání vlasů nebo bledost pokožky – to všechno mohou být projevy nedostatku železa v organismu.

Vedoucí laboratoře anemií Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze hematolog MUDr. Jaroslav Čermák pro mojezdravi.cz

"Dlouhodobá, postupně se prohlubující anemie z nedostatku železa může vést ve svém důsledku k poškození orgánů, které jsou závislé na nepřerušované dodávce vysokého množství kyslíku dopravovaného krví.

Takovým orgánem je zejména srdce. U jiných vzácnějších typů anémií, jejichž příčinou není nedostatek železa, může být pro organismus nebezpečný naopak nadbytek železa, který vzniká kvůli zvýšenému rozpadu krvinek či dodáním železa v transfuzích při korekci anémie.

Některé anémie, které vznikají poruchou na časném stupni vývoje krvinky, mohou být doprovázeny současnou poruchou bílých krvinek a krevních destiček, kdy dochází k vážným poruchám organismu."

 

Význam železa v lidském organismu

  • Železo je součástí krevního barviva (hemoglobinu), přes které se přenáší kyslík a tím se podílí na okysličování všech buněk a tkání.
  • Funguje jako prevence anémie (chudokrevnosti).
  • Železo (hemoglobin) je tedy nezbytné pro růst tkání, činnost srdce a svalů.
  • Dostatečné prokrvení se podílí na správné funkci nervové soustavy, paměti a dostatečné koncentraci. Při dostatečném prokvení je i tělo více odolné vůči běžnému nachlazení.
  • Železo zvyšuje odolnost organismu vůči nemocem.
  • Působí proti nadměrné únavě a vyčerpání. A i naše pokožka při dostatečném množství železa (červených krvinek) má přirozený a zdravě narůžovělý vzhled.
  • Nicméně železo v lidském těle není důležité jen pro dostatečnou tvorbu červených krvinek a následný přenos kyslíku, ale jako součást cytochromů zajišťuje přenos elektronů v dýchacím řetězci a tedy správnou tvorbu energie. Zde je další souvislost s únavou a vyčerpáním při nedostatku železa.

 

Jaká je doporučená denní dávka železa?

Doporučená denní dávka železa se odvíjí od věku a pohlaví.

Nedostatek železa hrozí především ženám v produktivním věku (zejména při silném krvácení), po porodu (jednorázová velká krevní ztráta) a lidem, kteří mají byť nepatrné krvácení do GIT (gastrointestinální trakt) např. při vředových chorobách, opakovaných zánětech střev nebo rakovině nějaké součásti GIT.

Praktická lékařka pro dospělé MUDr. Lucie Kšicová pro mediclinic.cz:

"Vstřebávání železa do organismu lze zvýšit dostatkem vitaminu C a mědi, vitaminu A, kyseliny šťavelové (obsažené např. v máku, špenátu, rebarboře a pohance).

U železa ale rozhodně neplatí přirovnání „Čím více, tím lépe!“

Nadbytek železa v organismu může způsobit poškození vnitřních orgánů a existuje i zvýšené riziko vzniku cukrovky, infarktu nebo některých druhů rakoviny."

  • doporučená denní dávka železa pro děti (1 – 10 let) je 7 – 10 mg
  • doporučená denní dávka železa pro dospívající: 12 – 15 mg
  • doporučená denní dávka železa pro ženy: 15 – 18 mg
  • doporučená denní dávka železa během těhotenství: 20 – 30 mg
  • doporučená denní dávka železa pro muže: 8 – 10 mg

zdroje_zeleza_v_potravinach

Železo do těla přijmete ve zdravé stravě. Pak se nemusíme bát, že bychom se předávkovali. Není tedy třeba myslet na drahé tablety.

 

Železo v potravinách

Pestrá strava dokáže zajistit dostatečný přísun železa. ALE - ve stravě bývá průměrně 10–50 mg železa za den, ale vstřebá se pouze 10–15 %.

Záleží hlavně na formě a dalších složkách ve stravě obsažených.

Bohužel, v jídelníčku většiny lidí železo chybí, přestože se vyskytuje v potravinách živočišného i rostlinného původu.

Dle Světové zdravotnické organizace trpí anémií z nedostatku železa zejména lidé v rozvojových zemích, kvůli nedostatku kvalitní stravy, ale ani evropské obyvatelstvo nemá ve stravě železa dostatek.

Zde je to ale dáno spíše moderními trendy v dietách.

Příkladem mohou být data z Velké Británie, kde má dle odhadů nízkou zásobu železa hned 23 % žen ve věku 16 – 45 let a celých 6 % je kvůli nedostatku železa anemických.

K nejvýznamnějším zdrojům železa se řadí především hovězí maso, jehněčí maso a vnitřnosti – játra.

Železo však najdeme i v rostlinných zdrojích, k těm nejbohatším zdrojům se řadí obiloviny, luštěniny, listová zelenina a zelené potraviny, sója, droždí, ořechy, sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky) nebo sušené houby.

 

Zvolit živočišné nebo rostlinné zdroje železa?

V potravinách živočišného původu se železo vyskytuje ve formě železnatých solí (hemové železo), zatímco v rostlinných zdrojích má podobu železitých solí (nehemové železo).

Vstřebávání železa z potravin živočišného původu je asi 30 %, u potravin rostlinného původu je to jen 10 %.

Přestože koncentrace železa je obecně vyšší v potravinách rostlinného původu, tak kromě již uvedené jiné chemické formy rostliny obsahují další látky jako oxaláty, fytáty, taniny, šťavelany..., jež tvoří se železem nerozpustné komplexy, z kterých pak lidský organismus nedokáže železo využít. 

Ohroženou skupinou jsou tedy i vegetariáni. 

Vstřebávání železa příznivě ovlivňuje vitamín C (kyselina askorbová), ale třeba také kyselina listová, měď nebo živočišné bílkoviny.

Naopak negativně na vstřebávání železa působí mimo už uvedeného vápník (inhibuje absorpci), vláknina nebo třísloviny (káva, čaj).

Obsah železa v organismu tedy negativně ovlivňuje nadměrná konzumace kávy, černého čaje, čokolády nebo některých léků.

Na těžkém nedostatku železa se nepříznivě podepisují také drastické diety nebo násilné jednostranné změny stravování.

Obsah železa v některých potravinách podle Centra pro databázi složení potravin při Ústavu zemědělské ekonomiky a informací /2/ – na 100 g potraviny

  • sušené houby (hřib smrkový): 69,7 mg
  • pšeničné otruby: 19 mg
  • droždí (sušené): 17,6 mg
  • vepřová játra: 15,3 mg
  • dýňová semínka (sušená): 15 mg
  • slunečnicová semínka: 12,3 mg
  • sója: 8,7 mg
  • čočka: 5 mg
  • hovězí maso (vařená kýta): 4,9 mg
  • fazole (sušené): 4,7 mg
  • pšenice jednozrnka: 4,6 mg
  • třtinový cukr: 4,5 mg
  • ovesné vločky: 4,4 mg
  • špenát: 3,3 mg
  • ječmen nahý: 3 mg
  • rozinky: 2,6 mg

Vysoký podíl železa najdeme i v běžném koření, např. majoránka obsahuje ve 100 g hned 374,2 mg železa, tymián 123,6 mg, sladká paprika 23,6 mg, černý pepř 17,3 mg, skořice 17,2 mg železa.

Nicméně je potřeba si uvědomit, že se jedná právě o to hůře vstřebatelné a využitelné nehemové železo.

 

Netradiční zdroje železa

Špenát to není, ale jiné zelené potraviny ano. Ve společnosti pořád panuje mnoho mýtů ohledně stravování, jedním z nich je ten o špenátu jako zdroji železa.

Jistě na tom má podíl i kreslený Pepek námořník, kterému po plechovce špenátu “naskočí” svaly a je hned plný síly. Původ tohoto mýtu ale sahá ještě za filmovou éru.

V 19. století totiž vědec Erich von Wolf ve své studii chybně uvedl, že špenát obsahuje 35 mg na 100 g železa.

Ve skutečnosti však obsahuje železa desetkrát méně, podobně jako jiné druhy listové zeleniny. Železo ze špenátu má navíc omezenou vstřebatelnost kvůli obsahu kyseliny šťavelové.

Ale i přesto se dá řídit zelenou barvou. Hodnotné zdroje železa najdeme mezi zelenými potravinami jako je zelený ječmen, mladá pšenice, chlorella či spirulina.

Ty vedle železa obsahují i další nutričně cenné látky. Pokud půjde o krvetvorbu, významný je především obsah chlorofylu.

Světová zdravotnická organizace pro vysoký obsah železa a proteinů vyzdvihuje zejména spirulinu.

Jako užitečná potravina, jídlo nebo doplněk stravy je vhodná pro každého včetně dětí. Ve svém složení toho nabízí skutečně hodně, mj. železo ve skvěle vstřebatelné podobě.

VIDEO: DOKUMENT: Železo - metabolismus, regulace, úloha ve zdraví a nemoci.

 

Rozhovor s odborným garantem článku Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D. o potřebě a účincích železa v lidském těle

ing_hana_stritecka_phd

Ing. Hana Střítecká, Ph.D., nutriční specialistka a odborný garant správnosti článku

Paní inženýrko, v dětství jsme si často mysleli, že železo jako minerál je něco v podobě hřebíku nebo kusu kovu někde v těle. Jak se železo do těla dostává a které orgány ho potřebují nejvíce?

Železo  se do těla vstřebává ve střevě (duodenu a horní části jejuna) buď vázané do lipofilního komplexu nebo jako ve vodě rozpustný chelát.

V těle je pak zejména jako součást krevního barviva hemoglobinu nebo jako součást cytochromů v buňkách pomáhá při přenosu elektronu v dýchacím řetězci při tvorbě energie (ATP).

Pak je ještě součástí enzymů, které “vychytávají” volné radikály a tím chrání buňky před poškozením. Tedy lze říci, že železo v nějaké formě - resp. účinek železa potřebují v těle téměř všechny buňky a tkáně.

 

Trpí dnes lidé nadbytkem železa, nebo je obecně stravování v Čechách na železo chudé?

Nadbytkem železa, pokud nejde o patologickou intoxikaci, určitě lidé netrpí, ani v minulosti netrpěli, spíše naopak.

Problémem je cílené nahrazování červeného masa bílým, jen bílkovinnými preparáty (zejména ženy) nebo uzeninou (kde je podíl železa oproti masu vždy nižší) a zvýšenou konzumací rostlinné stravy bohaté na látky snižující vstřebatelnost železa (opět zejména ženy).

 

Co železo a vegetariáni/vegani? Mají ho ve své stravě dostatek?

Při kvalitním a vyváženém vegetariánském/veganském jídelníčku může být sice zajištěn dostatek železa, ale tzv. nehemového železa, které je hůře využitelné, tedy je potřeba dbát na dostatečný přísun z různých zdrojů zejména u silně menstruujících žen a těhotných.

 

Železo se doporučuje hlavně silně menstruujícím ženám. Máte pro ně tip pro opravdu rychlé doplnění?

Kvalitní červené maso jako telecí nebo zvěřina.

 

Je železo z potravin lehce vstřebatelné, nebo je k tomu potřebný například tuk, jak je tomu u vstřebávání vitamínů?

Neřekla bych lehce, nicméně není vázáno na konzumaci další složky. Jeho vstřebávání sice podporuje vitamín C, ale zde je spíš větší problém s látkami, které vstřebávání omezují.

Jsou zejména v rostlinné stravě - fytáty, šťavelany, taniny, třísloviny, vláknina… Nicméně abychom spílali pouze rostlinám, tak železo se nemá úplně rádo s vápníkem, tedy kombinace kus hovězího a tvaroh taky nebude optimální.

 

Lidé si železo v potravinách spojují zejména se špenátem. Nedávno ale byl vysoký obsah železa ve špenátu dementován a údajně nijak výrazně nepřesahuje obsah železa v jiné zelenině. Je to pravda?

Ano, zde bohužel kdysi došlo k chybě v desetinné čárce. Další propagace špenátu pak byla díky Pepkovi Námořníkovi, který po plechovce špenátu měl okamžitě velké svaly a velkou sílu.

 

Doporučujete železo přijímat i v doplňcích stravy, nebo je vhodnější zařadit běžné zdroje?

Určitě je lepší vše zvládnout stravou, už jen proto, že stravou se rozhodně železem nepředávkujete, doplňku, případně léku už by to “vyjít” mohlo.

 

Na trhu je i spousta minerálek a vod s vysokým obsahem železa. Jsou vhodné na každodenní pití?

Měla jsem za to, že naše minerálky jsou bohaté na sodík :) :) :) Pokud máte na mysli již léčivé vody, tak určitě by měly být pouze doplňkem, nikoli základem pitného režimu.

 

Vyjmenujte prosím potraviny s největším obsahem železa.

Určitě sem patří kvalitní červené maso - telecí, hovězí, zvěřina. Z rostlinných pak hlavně luštěniny a obiloviny.

 

Lze se železem i předávkovat? Jak takové předávkování vypadá?

Z běžné stravy nikoli. Muselo by se jednat o otravu nebo onemocnění ať už dědičné nebo po opakovaných transfuzích a nadbytečném užívání přípravků obsahující železo (primární nebo sekundární hemochromatóza), kdy dochází ke zvýšenému vstřebávání železa ze střeva.  

Přebytečné železo se pak ukládá v játrech, srdci, pankreasu, nadledvinách, kde působí toxicky - může katalyzovat chronické reakce vedoucí k tvorbě volných radikálů, které pak narušují správnou funkci daných orgánů.

Kromě zhoršení vybraných biochemických parametrů projevem je hyperpigmentace kůže nebo třeba i Diabetes Mellitus.

 

Jak se běžně projevuje nedostatek železa? Všimne si člověk těchto příznaků, nebo je potřebný rozbor krve?

Všimnout si ho může, je ale otázkou, zda ho skutečně spojí s nedostatkem železa. Jedná se o únavu, pokles výkonnosti, pozornosti, bledá kůže případně i bolesti hlavy.

 

Mnohokrát děkuji za cenné a užitočné informace, paní Střítecká. 

Hřejivé a čistící jablečné smoothie (RECEPT)

Hřejivé a čistící jablečné smoothie (RECEPT)

Jablka a hrušky. To je ovoce, které k podzimu jednoduše patří. Stromy na zahrádkách jsou obalené zralými plody a někde už se nám vůně štrůdlu line z kuchyní. Pojďte si s námi podzimně zamlsat i zdravě a ochutnejte naše slaďoučké jablečné smoothie pro sychravé dny.

Jablko je super ovoce, které obsahuje spoustu vitamínů, zdravý cukr, který zbavuje tělo škodlivin, a navíc obsahuje pouze okolo 90 kalorií.

 

Čistící jablkové smoothie se zázvorem a skořicí

hrejive_jablecne_smoothie

Na 1 porci si připravte:

  • 2 jablíčka
  • 1 hrušku
  • 1 pomeranč
  • mletou skořici
  • kousek zázvoru
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Jablka a hrušku dobře omyjte, pomeranč oloupejte a vymačkejte z něj šťávu. Zázvor oloupejte. Ovoce nakrájejte na malé kousky a vložte do smoothie mixéru. Poté zalijte čerstvou pomerančovou šťávou, přidejte jednu čajovou lžičku skořice a vše dobře rozmixujte. Přidejte také lžičku zelené směsi superpotravin Blendea SUPERGREENS, aby byly účinky vašeho smoothie ještě silnější! Dobrou chuť!

TIP: Proč skořice? Snižuje hladinu cukru v krvi, cholesterol a navodí atmosféru pohodového podzimu. 

 hrejive_jablecne_smoothie_recept

Sezona jablek a hrušek je právě teď, takže z nich udělejte základ pro denní doplňování vitamínů

 

Účinky použitých surovin:

  • Jablka obsahují mnoho živin a vitamínů, pomáhají při hubnutí a chrání naše srdce.
  • Hrušky jsou plné minerálů a jsou vhodné na rychlé trávení. Díky jejich sladké chuti nemusíte smoothie doslazovat.
  • Pomerančová šťáva je nejvhodnější při redukčních kúrách.
  • Skořice snižuje hladinu cukru v krvi a upravuje cholesterol.
  • Zázvor pomáhá nakopnout metabolismus a posiluje imunitu. Hubí bakterie a je skvělý při prevenci proti nachlazení.
  • Blendea SUPERGREENS čistí tělo a zrychluje metabolismus. Vyzkoušejte ji a objevte její blahodárné účinky.
.
Proteinové datlové kuličky s kešu (RECEPT)

Proteinové datlové kuličky s kešu (RECEPT)

Proteinové kuličky ze čtyř ingrediencí? Žádný problém. Navíc jsou vegan, bez cukru, lepku a laktózy. A i přesto, že se to nemusí zdát, díky obsahu zdravých tuků a proteinů vás zasytí. Ideální svačinka a zároveň dezert na náročné dny.

 

Proteinové datlové kuličky s kešu

proteinove_datlove_kulicky

Ingredience na 8 kuliček:

  • 5 ks čerstvých datlí
  • 50 g kešu ořechů
  • 20 g rostlinného proteinového prášku
  • 5 ml kokosového oleje
  • 10 ml vody
  • Popřípadě sladidlo
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

 

Postup přípravy:

Datle vypeckujeme, vložíme do mixéru a přidáme k nim i ostatní ingredience. Vše mixujeme do hladké, lepkavé směsi. Vyndáme ji z mixéru do misky a zpracujeme rukama. Ze směsi poté tvoříme menší kuličky.

Vzniklé kuličky můžeme obalit v kokosu, kakau nebo například v prášku z kustovince čínské, jako jsem tkusila já. Když máme obaleno, můžeme kuličky rovnou jíst, nebo je ještě dát na pár hodin ztuhnout do ledničky. Poté jsou ještě chutnější. Snězte je ideálně do 3 dnů. Dobrou chuť!

TIP: Místo kešu ořechů můžete použít jakékoli jiné, které vám chutnají - pistácie, mandle, lískový oříšek. 

proteinove_datlove_kulicky_recept

Těsto musí být tužší, aby se dalo tvarovat. Datlové kuličky jsou příjemné na zkus a zaženou chutě na sladké.

 

Účinky použitých ingrediencí:

  • Kešu ořechy jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku.
  • Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a jsou vhodný zdroj na rychlé doplnění energie.
  • Lžička Blendea SUPERGREENS denně podpoří vaše zažívání, dodá vám více energie a podpoří například i kvalitní spánek. Objednejte si Blendeu ještě dnes!
.
"Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ - rozhovor s Hankou Havlátovou

"Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ - rozhovor s Hankou Havlátovou

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

 

Dobrý den, Hanko, jsem ráda za rozhovor s Vámi. Jste totiž výživovou specialistou, který pomáhá s hubnutím. O hubnutí jste dokonce napsala knihu jako návod. Návod na hubnutí jistě zajímá každou ženu a jistě také nejednoho muže. Ten Váš je navíc osvědčený přímo Vaší vlastní praxí a zkušenostmi. Jako jedna z mála máte dokonce vlastní metodu hubnutí, kterou nazýváte 3P. Můžete nám popsat, jak jste k této metodě došla? Jaký je váš příběh?

Vezmu to od začátku. Před 12 lety, po dvou porodech, jsem chtěla zhubnout. Změnila jsem tedy jídelníček a začala s hubnutím. Tenkrát jsem také každý den celých 20 minut cvičila. Byly to jednoduché cviky, cvičila jsem doma, sama. Vydržela jsem rok a půl a výsledky se skutečně dostavily. Za tu dobu jsem zhubla asi 12 kilogramů. Měla jsem za to, že recept na hubnutí znám.

Čas běžel, já jsem znovu otěhotněla, a nabrala. Začala jsem tedy zase hubnout. Oprášila již svůj osvědčený jídelníček a cviky. Bohužel, k mému velikému údivu a zklamání, stejný režim, jídelníček a cvičení tentokrát k úspěchu nevedly. Hubnutí se nedostavilo. Nebyla jsem schopná začít hubnout. A tak jsem začala zjišťovat proč.

Nejdříve jsem zavedla žvýkání potravy. Pak jsem prováděla různé detoxikace. Snažila jsem se hubnout pohodově. Stejně jsem zažila chvíle, kdy hubnutí šlo a také chvíle, kdy to prostě nešlo. To už jsem věděla, že je nutné zařadit do hubnutí i hlavu. Přitom jsem zjistila, že způsob myšlení je velice spjat s pocity. A tak vznikla tří pilířová metoda, tedy 3P – potrava, pohyb a pocit.

hubnuti_3p_zeny

3P: Potrava, Pohyb, Pocit - to je při hubnutí to podstatné

 

Takže nestačí jenom správný jídelníček a správné cvičení? Nestačí podle Vás hlídat energetický příjem a výdej? Můžete nám přiblížit principy svojí metody hubnutí?

Zjistila jsem, že je velice důležité vnímat své pocity. To jsem si ověřila na různých seminářích a také na vlastní kůži zažila prostřednictvím svých zkušeností. Pocity jsou to podstatné, nejenom při hubnutí.

Pokud začneme vnímat své pocity, objevíme způsoby, jak lépe žít a dosáhnout svých cílů. Postupně se nám začnou objevovat i situace, které nezvládáme, a nějakým způsobem jsme se je doposud snažili obejít. Někdo tyto situace řeší množstvím jídla, někdo sladkostmi a tak podobně. Většinou je pro nás to řešení destruktivní, ubližuje nám, škodí zdraví, ničí pohodu. Důležité je rozklíčovat, kdy k tomuto dochází, tzn. najít si hlavní spínače nezdravého chování. Ty mohou být různé, například stres, strach, nuda, konflikty s partnerem apod.

A pak je zde ještě druhá věc. To je nastavení mysli, které si neseme z dětství. Převážně rodiče nám vetkli do hlavy základy našeho chování. My jsme je přijali za své bez toho, abychom řešili, zda nám pomáhají, anebo ne. Pokud jde o hubnutí, mohou to být třeba tyto příklady: Jí se 5x denně, na oběd musí být polévka, vše se musí dojídat, porce mají být co největší…

Takže si musíme uvědomit své pocity a spínače, které nás vedou k nežádoucímu chování. A také odhalit nastavení mysli, které nám škodí. Pak lze využít mnoha terapeutických metod, jak to změnit. Změny se odrazí v celém našem životě. Pak změna jídelníčku není vůbec žádný problém a přichází zcela automaticky. To je celá tří pilířová metoda 3P.

hubnuti_3p

3P: "Změna jídelníčku nemusí být vůbec žádný problém a přichází úplně automaticky."

 

Hanko, přece jenom bych se od pocitů přesunula k potravě, dalšímu z pilířů Vaší 3P metody. Správné stravovací návyky totiž podle Vás nejsou pouze prostředkem ke štíhlé postavě, ale můžou pomoci od civilizačních chorob. Jak jste dospěla k tomuto poznání?

Byla to strastiplná cesta. Moje druhorozená dcera byla od svých třech týdnů po narození neustále nachlazená. Měla nekončící rýmy. A aby toho nebylo málo, asi v roce se k tomu přidal ještě atopický ekzém. Nechtěla jsem to řešit drastickou léčbou kortikoidy a ničit jí imunitu antibiotiky. Nejdříve jsem proto změnila jídelníček. Moje dcera tak dva roky nepoznala lepek, mléčné výrobky (kromě jogurtů) nebo sladkosti. A s ní většinou i celá rodina. Vše jsem vařila. Nepoužívala jsem ani polotovary. Vyhýbala jsem se glutamátu, umělým sladidlům, aromatům, barvivům a konzervantům. Používala jsem zeleninu v BIO kvalitě... Výsledek? Ekzém se časem vytratil.

Nachlazení a rýmy bohužel přetrvávaly. Stav se ještě zhoršil, když začala dcera chodit do školky. Kvůli častým nemocem do ní spíše nechodila, než chodila. Pak jsem zjistila, že má dcera alergii na mléko (kasein). Opět jsem začala změnou jídelníčku. Upravila jsem stravu, úplně eliminovala mléko – a rýma zmizela.

Chtěla jsem mít jistotu, že v našem jídelníčku nechybí žádné důležité prvky. Tak jsem objevila zelené superpotraviny. Za tři roky od zjištění alergie se její stav natolik zlepšil, že opět může jíst všechny mléčné výrobky.

I já jsem trpěla častými angínami, extrémní únavou a zánětem štítné žlázy. Úpravou jídelníčku se zlepšil i můj zdravotní stav. Začala jsem jíst zelené potraviny a za rok se ze mě stal úplně jiný člověk. Prostě jsem zdravá.

.

 

Zelené potraviny – velké téma. Vy jste se k nim dostala přes zdravotní potíže. Myslíte, že mohou být prospěšné i lidem zcela zdravým?

Určitě. Říká se, že neexistuje zdravý člověk. Jen špatně vyšetřený. To je samozřejmě nadsázka. Jenže to, že nyní nemá člověk žádné problémy, ještě neznamená, že je nebude mít za nějaký ten pátek.

Zelené potraviny fungují jako skvělá prevence. Pomáhají udržovat tělo v rovnováze. Nikdy nevíte, s čím se setkáte a kdy budete zdravé tělo potřebovat.

 

A jaký je Váš názor na spojení zelených potravin a hubnutí?

Je to ideální spojení. Jednak je zajištěno, že má tělo vše podstatné, jednak pomáhá tělo zbavit všech nechtěných škodlivých nánosů. Celkově pomáhá ke zrychlení hubnutí.

 

Hubnutí a zrychlení hubnutí. To je snem mnoha žen. Možná jste některým k naplnění tohoto snu pomohla, děkuji za rozhovor.

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti? Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail sona@blendea.cz. Budeme se těšit.

Avokádové smoothie s macou a pylem (RECEPT)

Avokádové smoothie s macou a pylem (RECEPT)

Přinášíme vám recept na antioxidanty zcela nadupané smoothie se spoustou vitamínů. Prášek z kořene Macy vyrovnává hormony v těle a podporuje imunitu, proto je ho vhodné zařadit do jídelníčku především u žen. Také pomáhá s pletí a obsahuje spoustu minerálů. To vše ve velmi chutné kombinaci.

avokadove_smoothie_s_macou

 

Ingredience na 1 porci:

  • ½ zralého avokáda
  • 70g lesního ovoce
  • 2 lžičky maca prášku
  • 1 lžička včelího pylu
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • 300ml studené vody 
.

 

Postup přípravy: 

Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Popřípadě přihodíme pár kostek ledu. Navíc můžeme přidat sladidlo, jelikož prášek z kořene Macy je dost výrazný. Nakonec přelijeme do skleničky a můžeme podávat. Dobrou chuť.

TIP: Pro sladší smoothie použijte například stéviové kapky či datlový sirup.

avokadove_smoothie_recept

Včelí pyl je velmi výživný. Stačí přidat lžičku do smoothie nebo jídla.

 

Účinky použitých ingrediencí:

  • Včelí pyl obsahuje velké množství bílkovin, železa, kalcia a fosforu. Dále draslík, hořčík, chlor, měď, kobalt, křemík, sodík. Má pozitivní vliv na trávení, snižování tlaku, pomáhá při zánětech a upravuje činnost střev.
  • Jedna lžička Blendea SUPERGREENS denně zajistí vašemu tělu přísun důležitých látek pro pevné zdraví! Je směsí zeleného ječmene, mladé pšenice, chlorelly a spiruliny.
  • Prášek z kořene Macy patří do superpotravin a není tomu náhodou. Podporuje organismus, zvyšuje imunitu a srovnává hormony v těle. Maca obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, železo, vápník, měď, zinek, hořčík, draslík, sodík a jód. Určitě ji do svého jídelníčku zařaďte.
.