Blog, Strana 17

Nepečené čokoládové košíčky se svěží mátou a křupavými pistáciemi

Nepečené čokoládové košíčky se svěží mátou a křupavými pistáciemi

Před vašimi dveřmi se objevila návštěva a vy nemáte žádné sladké pohoštění?

Nepanikařte a vyzkoušejte rychlý a zdravý čokoládový dezert s vynikající náplní připravenou z arašídového másla, čerstvé máty zelené a pistácií.

Na košíčkách si pochutná nejen návštěva, ale i vy :)

nepecene_cokoladove_kosicky_recept

  • Náročnost: nízká
  • Doba přípravy: 15 minut příprava + čas potřebný na ztuhnutí
  • Počet porcí: 12 košíčků

Na čokoládové košíčky s mátou budete potřebovat:

  • 99% čokoládu
  • 3 lžíce arašídového másla
  • hrst rozdrcených pistácií
  • pár lístků čerstvé máty
  • špetku hrubozrnné sůl
  • papírové košíčky
  • 1 odměrku zelené směsi superpotravin Blendea SUPERGREENS

PROČ DO KOŠÍČKŮ PŘIDAT Blendeu SUPERGREENS?

Obsahuje koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů, takže každý váš recept pozvedne na ještě zdravější úroveň.

.

Postup přípravy:

  • Kvalitní 99 % čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a do každého košíčku dáme po 1 lžíci. Dáme vychladit do ledničky a mezitím si připravíme mátovou náplň.
  • Arašídové máslo spojíme se lžičkou Blendey SUPERGREENS, nasekanými pistáciemi a natrhanou čerstvou mátou. Po lžičce náplně dáme na vychladlou čokoládu a zalijeme druhou vrstvou rozpuštěné čokolády.
  • Nakonec ozdobíme celými pistáciemi, lístkem máty a hrubozrnnou solí. Necháme ztuhnout v lednici a teprve poté podáváme.

Tyto košíčky jsou výborné pro ty, kteří se nedovedou vzdát čokolády, ale chtějí mlsat zdravě

Zdravotní benefity použitých surovin:

  • Kvalitní tmavá čokoláda obsahuje až 99 % kakaa, které patří mezi silné antioxidanty a celou řadu minerálů, a zároveň je významným zdrojem energie například pro vytrvalostní běžce.
  • Arašídové máslo je skvělým zdrojem rostlinných proteinů a snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a rakoviny.
  • Pistácie mají nejméně kalorií, snižují cholesterol a krevní tlak, posilují imunitu, podporují správné fungování nervového systému a zlepšují náladu.
  • Máta peprná tlumí křeče, zmírňuje nadýmání, vrací chuť k jídlu, uvolňuje dýchací cesty a má dezinfekční a antibakteriální účinky.
  • Blendea SUPERGREENS podporuje hubnutí, zlepšuje trávení, detoxikuje, omlazuje, posiluje imunitu a dodává energii.

NEZAPOMEŇTE:

Blendea SUPERGREENS dodá každému receptu silnou dávku prospěšných živin.

.
"Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)", o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

"Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)", o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

zakaznicka_zkusenost_s_blendea_supergreens

 

Dobrý den, Lenko, představíte se nám?

Dobrý den. Předně bych chtěla poděkovat za možnost rozhovoru, moc si toho vážím :) Jmenuji se Lenka, pocházím z Moravy, ale přes 7 let jsem žila v Praze - studium, první práce. Teď už jsem druhým rokem zpět “doma” a nevěřila bych tomu, ale Praha mi občas docela chybí. Mám dvouletou holčičku, takže od práce donedávna volno, a na svém Instagramu se snažím zachytit svou snahu o lepší JÁ :) Posledních pár měsíců pracuji na zkrácený úvazek z domu, tak je to o něco pestřejší, ale hlavní náplní dnů je dcera, pak cvičení a jídlo (od doby co mám dítě je to nejlepší relax a nemusím se nutit, ale těším se :D) a večer když už je klid, tak pracuji.

Jak jste se dostala k užívání zelených superpotravin?

]V zelených potravinách “jedu” už hezkých pár let. Poprvé mě k nim dovedly zdravotní potíže - ještě na střední jsem měla mononukleózu a známá mi poradila chlorellu na imunitu. Tak jsem zobala. Nepamatuju si už, jestli to mělo nějaké zázračné účinky, protože to bylo na delší rekonvalescenci, ale od té doby se k zeleným pomocníkům vracím s přestávkami pořád. Potom to bylo při snaze zhubnout, nebo odstranit únavu při zkouškovém...

Trápily Vás před užíváním nějaké potíže?

Jak jsem psala výše - “drobné” problémy, které má občas snad každý :) Nic zásadního, až tedy na tu mononukleózu. Od minulého roku se zase věnuji víc sobě (strava, pohyb), takže zelené potraviny byly pro mě logickým pomocníkem.

Řešila jste komplikace s odborníkem? Zkoušela jste jinou léčbu či doplňky?

Byla jsem tehdy v péči endokrinologa, ale s ním jsem zelené potraviny neřešila. Měla jsem naordinovanou jen dietu a kontrolovali mi co pár měsíců krev. Mám teď sestavený jídelníček od odborníka, takže pokud se to počítá, tak ano :) V jídelním plánu mám pár doporučených doplňků - omegu i multivitamin.

Změnilo se něco po užívání SUPERGREENS?

Dlouho jsem si myslela, že tabletky jsou pro mě jasná volba, a ještě nedávno jsem je do sebe sypala, ale pak jsem se odhodlala a koupila vaši Supergreens a nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :) Teda chápu - hodně lidí mě od zelených nápojů odrazovalo, že se to nedá pít. Nemám zkušenost s nápojem jiné značky, ale Blendea mi chutná i jen s vodou - přidaná máta na tom mám myslím největší zásluhu. Hned po první dávce jsem pocítila příval energie, dopoledne žádná únava a první kafe jsem si dala až někdy odpoledne s přítelem a jen na chuť, ne že bych ji potřebovala. Taky zažívání se upravilo. Minulý rok jsem byla hodně nemocná, teď se mi nachlazení a angíny vyhýbají, tak i na tom možná bude mít Blendea svůj podíl. 

hodnoceni_blendea_supergreens_lenka_rihova
.

 

Jak dlouho směs užíváte?

Supergreens mám doma asi 14 dní, a piju poctivě každý den. Ještě, že jsem na nakupování trošku úchyl a mám v zásobě ještě tři balení :D A tím rozhodně nekončím!

 

Na jaké další doplňky stravy nedáte dopustit?

Velmi se mi osvědčila Venira /vitamíny-nevím, jestli můžu jmenovat “konkurenci”:)/ na vlasy, pleť a nehty. Pravidelně taky užívám Multivitamin /Reflex/ a Omegu /Reflex/, protože ryb prostě nejíme tolik, kolik bychom měli. A když na mě něco leze, tak Céčko ve vysokých dávkách.

Jakému stravovacímu směru fandíte?

Z toho už jsem doufám vyléčená (mé lowcarb / paleo pokusy už jsou daleko za mnou :) ) a fandím zdravé, vyvážené stravě. Zjednodušeně řečeno - jíst všechno, ale s mírou. Věřím, že pro každého může být ten “ideál” někde jinde, a nikomu nic neberu, ale já se cítím nejlíp takto. Čemu se vyhýbám je cukr (ani nevím, kde ho doma máme a vždycky hledám jen do cukřenky pro návštěvy :D ) a mouka/pšenice. Je mi tak líp. Čokoládě ale neodolám, achjo :)

blendea_supergreens_vysledky

 

Jak nejraději užíváte zelenou směs?

Většinou opravdu jen s vodou. Teď si ji míchám v džusu (protože se zrovna objevil doma :D ) s vodou 1:2, a když si chystám na snídani smoothie, tak to přidám tam. V něm mám banán, mandlové máslo a protein, vodu a odměrku Supergreens. Ale pokud by někdo nezvládal jen čistou vodu, ten džus tu zelenou chuť dost přebije :)

Kde čerpáte motivaci? Máte nějaké životní heslo?

Snažím se motivovat sama sebou, když na sobě vidím výsledky, a cítím se líp, ale někdy je to málo a pak hledám na instagramu, kde je dneska už spousta motivačních lidí / profilů / podporovatelů. Moje dlouholeté heslo je, že každý je svého štěstí strůjcem. A za tím si stojím, to už jsem si několikrát osobně ověřila :) A taky, že co tě nezabije, to tě posílí :D A to s tím prvním docela souvisí.

Děkuji za Vaši pozitivní odezvu a přeji pevné zdraví, Lenko.

 

Zaujala vás zelená směs Blendea SUPERGREENS?

Pokud si jí teď objednáte, zítra vám jí odešleme a hned můžete začít se zlepšením svého zdraví, kondice a vitality :)

.
Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek.

Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin.

Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají o zdravou výživu a chtějí obohatit jídelníček o hodnotné bílkoviny rostlinného původu.

To platí zejména pro fyzický aktivní osoby a sportovce.

ryzovy_protein

Protein samozřejmě přijmete i konzumací rýže samotné. Při vyšší zátěži ale doporučujeme zvýšit množství, s čím vám pomůže právě izolovaný protein.

Co přesně je rýžový protein?

V tomto článku se budeme zajímat především o účinky rýžového proteinu.

O původu a výrobě bílkoviny z rýže se proto zmíním velmi stručně. 

Práškový rýžový protein se vyrábí z hnědé rýže, které obsahuje více bílkovin než rýže bílá.

Samotná rýže neobsahuje nijak významné množství bílkoviny. Ta se získává prostřednictvím speciální výrobní technologie známé jako biofermentace

VÍTE, ŽE Blendea SUPERPROTEIN obsahuje až 70 % rýžového proteinu, což je 16 gramů na jednu dávku.

Zbytek složení tvoří zdravé ovoce maca s lucumou a kvalitní kakao. Sladíme zdravě kokosovým cukrem.

 

.

Pro koho je rostlinný rýžový protein vhodný?

  • vegani a vegetariáni
  • alergické a citlivé osoby
  • aktivní lidé a sportovci
  • osoby s nadváhou
  • osoby s podváhou
  • osoby žijící zdravě

7 stěžejních výhod rýžové bílkoviny

  1. Doporučená porce obsahuje cca 23 g čistých rýžových bílkovin
  2. vysoký obsah vitamínu B a E
  3. zdroj vlákniny
  4. dobrá stravitelnost
  5. hypoalergenní potravina
  6. žádný lepek ani laktóza
  7. minimum sacharidů a tuků

vyroba_ryzoveho_proteinu

K výrobě rýžového proteinu se využívá vysoce kvalitní hnědá rýže. Pečlivě sledujte složení a původ výrobku, pro který se rozhodnete.

Rýžový protein a esenciální aminokyseliny

Na rozdíl od živočišných proteinů, rýžový protein neobsahuje všech 8 esenciálních mastných aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. 

Seznam 9 esenciálních aminokyselin:

  • leucin
  • isoleucin
  • valin
  • methionin + cystin
  • histidin
  • threonin
  • lysin
  • fenylalanin + tyrosin
  • tryptofan

Konkrétně v rýžovém proteinu najdeme nízký obsah aminokyseliny lysin, který podporuje vstřebávání vápníku, pomáhá metabolismu mastných kyselin, reguluje hladinu cholesterolu a podílí se na rozvoji pojivových tkání.

Tento problém má naštěstí snadné řešení bez nutnosti sáhnout po živočišných zdrojích bílkovin.

Mezi významné zdroje lysinu patří další dvě významné rostlinné bílkoviny hrách, quinoa a sója, ze kterých se veganské proteiny vyrábí nejčastěji. 

aminokyseliny_v_ryzovem_proteinu

Komplexní aminokyseliny tělu dodá rýžový protein ve spojení s exotickou quinoou nebo sójou

Hlavní zdravotní účinky a výhody rýžového proteinu

Výhoda pro každého člověka - zdroj kvalitních rostlinných bílkovin

Ať už jste fyzicky aktivní či nikoliv, bílkoviny představují důležitou složku potravy vedle sacharidů a tuků.

Problém s dostatečným příjmem komplexních bílkovin mívají nejen vegani a vegetariáni, ale také lidé trpící různými potravinovými alergiemi.

Rýžový proteinový prášek představuje snadný způsob, jak tělu dodat kvalitní bílkoviny bez zásadní úpravy stravy.

Proteinový prášek lze použít nejen při přípravě proteinového nápoje, ale lze jej přidat do ranní kaše či müsli, do jogurtu, smoothie, ale i do těsta na lívance.

Nebo si můžete zakoupit již hotovou proteinovou směs na lívance.

protein_z_hnede_ryze

Rýžový protein se vyrábí i z bílé rýže, avšak nejlepším zdrojem je právě hnědá rýže

Výhoda pro sportovce - buduje svaly a regeneruje je

Hodně aktivní lidé, kteří sportují denně, by měli dbát na zvýšený příjem bílkovin potřebných nejen pro budování svalové hmoty, ale i pro následující regeneraci. 

Rýžový protein představuje jedinečný zdroj bílkovin pro sportující jedince, protože díky obsahu aminokyseliny arginin zvyšuje průtok krve ve svalech, čímž podporuje růst i pomáhá regeneraci svalů.

Rýžová bílkovina navíc obsahuje dostatečné množství leucinu, který stimuluje růst svalů.

Účinky při redukční dietě - podporuje hubnutí

Při hubnutí hrají bílkoviny významnou roli. Bílkoviny jsou důležité při budování svalové hmoty, pálení tuků, regeneraci a rovněž brání výkyvům hladin cukru a inzulinu, které jsou pro zdravé hubnutí velmi důležité.

Živočišné zdroje bílkovin však obsahují hodně tuků. 

To však není případ rýžového proteinu. Rýžový protein je při redukční dietě užitečný také díky minimálnímu obsahu sacharidů a tuků. 

Pravidelné užívání rýžového proteinu podporuje růst svalové hmoty a snižování tukové hmoty.

ryzovy_protein_pro_sportovce

Bílkoviny jsou důležité pro všechny, ať už sportujete každý den nebo občas

Výhoda při zvláštní stravě - je hypoalergenní

Rýžový protein ocení i lidé, kterým živočišné bílkoviny sice nevadí, ale nemohou je ze zdravotních důvodů.

Nejčastěji se jedná o alergii na mléčnou bílkovinu laktózu, kvůli které se musí vyhýbat mléčným výrobkům.

Rýžový protein obsahuje pouze kvalitní bílkoviny, žádnou laktózu, a tudíž je vhodný i pro alergiky.

Neobsahuje ani lepek, a tak jej bez obav mohou užívat i celiaci. Rýže jako taková patří mezi hypoalergenní potraviny.

Další účinky - nezpůsobuje nadýmání

U oblíbeného syrovátkového proteinu si mnozí uživatelé stěžují na problém s nadýmáním. Což zejména při tréninku ve fitku není zrovna nic příjemného.

To však neplatí pro rýžový protein, u které tento “nežádoucí” vedlejší účinek nebyl pozorován.

Rýžový protein a nežádoucí či vedlejší účinky

Ve prospěch rýžové bílkoviny hovoří výčet nežádoucích účinků. Rýže patří mezi zdravé a nezávadné potraviny, u nichž není známo, že by vyvolávaly jakoukoliv i sebemenší alergickou reakci.

Rýžový protein je tudíž vhodný i pro velmi citlivé osoby. 

Ve velmi výjimečných případech byla hlášena přecitlivělost na kojeneckou výživu obsahující rýžový protein.

Opatrné by měly být pouze těhotné a kojící ženy, ale v jejich případě je opatrnost na místě téměř u všech doplňků stravy.

Za jediný nedostatek tak může být považována “prášková” chuť, jak popisují uživatelé. Rýžový protein však lze přidat do různých jídel, v nichž prášková chuť zanikne.

NEZAPOMEŇTE:

Pokud hledáte bezpečný zdroj kvalitné bílkoviny z hnědé rýže, vyrábíme přesně pro vaše potřeby Blendea Vegan Protein.

.
Zelené potraviny a zvířata - mohou je užívat a proč?

Zelené potraviny a zvířata - mohou je užívat a proč?

Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu?

Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak.

Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

zvirata_a_zelene_potraviny

Zvířata vycítí, že jim v těle scházejí důležité živiny

Proč kočky a psi žerou trávu?

Všichni dobře ví, že psi jsou všežravci a kočky masožravci. Zatímco nejlepší přítel člověk pes sežere všechno, co mu člověk předhodí, vybíravá kočka domácí vyžaduje zásadně masitou stravu.

U psů by tedy pojídání trávy nemělo překvapovat tolik jako u koček. 

Důvod, proč tak činí, je však u obou druhů domácích mazlíčků víceméně stejný. Tvrdí to chovatelé a odborníci na chování zvířat.

Dokonce můžeme říct, že ze stejného důvodu jedí dnes supermoderní a superzdravou “zelenou stravu” i lidé. Jenomže lidé tak činí vědomě a zvířata naprosto intuitivně. Tím důvodem je lepší trávení.

zelene_superpotraviny_pro_kocky

Nejdřív si dám něco zeleného na trávení a pak si domů skočím na pořádnou véču :)

  1. Tráva je zdroj vlákniny
  2. Tráva funguje jako účinné dávidlo

Při čištění srsti se psům i kočkám do trávicího systému dostávají vlastní chlupy a špína, při krmení zase ve střevech zůstávají nestravitelné části potravy. V trávicím traktu se tak začnou vytvářet klky, které neprojdou střevy. 

Tráva je pro kočky i psy nestravitelná a navíc obsahuje vlákninu. Zjednodušeně bychom trávu mohli nazvat přirozeným zvířecím projímadlem.

Tráva usnadňuje průchod potravy trávicí soustavou a přiměje zvíře k dávení. Z těla zvířete se tak dostanou všechny nestravitelné části, čímž se důkladně pročistí střeva.

POZOR:

Pokud pes nebo kočka žerou trávu a následně zvrací příliš často, může být s nimi něco v nepořádku.

V takovém případě je doporučeno navštívit veterináře.

kocky_a_chlorella

Při očistě se kočkám do trávicího traktu dostávají i vlastní chlupy a jiné nečistoty

Další důvody, proč kočky žerou trávu

To by ale bylo, aby se vědci po celém světě nepídili po dalších důvodech. 

Další důvody, proč psi žerou trávu

Stejně tak můžeme najít jiné důvod, proč žerou trávu psi kromě nejčastěji zmiňovaného čištění žaludku.

psy_a_zelene_superpotraviny

Je čas se trochu pobavit, ať se páníček diví :)

Jak kočkám zabránit v okusování pokojových květin?

Samotné pojídání trávy by chovatelům nevadilo. Problém bývá následném zvracení kdekoliv, kde to na ně přijde, a v případě koček také pozvolné ničení pokojových květin jejich okusováním.

Vzhledem k tomu, že kočky něco “zeleného na zub” evidentně potřebují, bylo by nesmyslné jim v pojídání zeleného bránit. 

To však neznamená, že si bez mrknutí oka musíte nechat ničit okrasné květiny. Nemluvě o tom, že některé venkovní a pokojové květiny mohou být pro kočky nebezpečné či dokonce smrtelné jedovaté. 

Kočka je naštěstí tvor velmi inteligentní a vychytralý a jedovaté květiny většinou poznají a vyhnou se jim obloukem. Přesto je však vhodnější nebezpečné květiny doma vůbec nemít, pokud vám doma pobíhá alespoň jedna kočka.

Které pokojové květiny kočkám nevadí?

  • Chlorophylum (zelenec)
  • Begonie
  • Ibišek
  • Africká fialka
  • Šáchor
  • Sukulenty
  • Bambus
  • Banánovník

kocky_a_begonie

Takové begonie kočkám vůbec nevadí

Které květiny kočkám nevadí, ale jsou nevhodné?

  • Fikus - vylučuje dráždivou tekutinu připomínající mléko
  • Voskovka - rovněž vylučuje dráždivou tekutinu

Které květiny jsou pro kočky nebezpečné až toxické?

  • Lilie
  • Diffenbachie 
  • Durmán 
  • Oleandr
  • Kroton
  • Calatea
  • Hyacint
  • Narcis (jen cibule)
  • Vánoční hvězda
  • Jmelí

zvirata_a_lilie

Jakákoliv část nádherné lilie je pro kočky dokonce smrtelně jedovatá

Zelené potraviny pro kočky a psy

Někteří chovatelé koček radí ohrožené pokojové květiny poprášit pepřem nebo do hlíny vložit kousek čerstvé pomerančové kůry.

Lepší a pro kočky vhodnější řešení nabízí zasazení obyčejné trávy do květináčů nebo koupě speciální trávy určené přímo pro kočky.

Další možností je kočkám a psům do krmení pravidelně přidávat zelené superpotraviny stejně jako si je dopřává člověk.

Například takový mladý ječmen obsahující aminokyseliny, betakaroten, vitamíny a minerály chrání trávící systém koček a psů před nejrůznějšími parazity a bakteriemi a zároveň zlepšuje stav srsti.

Chlorella zase podporuje čištění trávicího traktu, posiluje imunitní systém a zlepšuje využitelnost živin v organismu. 

Superzelené potraviny vhodné i pro domácí zvířata

  • chlorella 
  • spirulina
  • mladý ječmen
  • mladá pšenice

Pokud máte doma například naši Blendeu SUPERGREENS, nebojte se trochu přimíchat i do jídla.

Uvidíte, že vašemu mazlíčkovi bude chutnat stejně jako vám a bude mu lépe stejně jako je po Blendee vám ;)

SPOKOJENÉ ZÁKAZNICKÉ HODNOCENÍ Z NAŠEHO FACEBOOKU:

"Objevila jsem náhodou, když jsem řešila horší trávení. Užívám již nějakou dobu a super!

Lepší pleť, lepší trávení a nazývám to celkově ranním životabudičem. Síla sugesce může být mocná, to nepopírám, ale účinky Blendei jsou prokazatelné i na mém psovi.

Trápilo ji trávení a nás následné noční návštěvy trávníku kvůli pojídání trávy a od doby, co se Blendeou ládujeme spolu, se její sečení trávy minimalizovalo. Takže vřele doporučujeme."

.

 

Blendeu sice vyrábíme pro naše zákazníky, prospěšná by ale byla i pro zdraví vašich chlupatých miláčků

 blendea_supergeens_pro_zvirata

 

Hřejivé podzimní kurkumové smoothie s ovocem a vlašskými ořechy

Hřejivé podzimní kurkumové smoothie s ovocem a vlašskými ořechy

Nejen na podzim si vychutnáte toto hřejivé a imunitní ovocné smoothie, které je úžasným spojením chutí ovoce, pikantního koření a ořechů.

Vašemu tělu dodá celou řadu vitamínů, minerálů a zdravých tuků a ještě si na něm skvěle pochutnáte.

kurkumove_smoothie

  • Náročnost: nízká
  • Doba přípravy: 10 minut příprava 
  • Počet porcí: 2

Na smoothie s ovocem a kurkumou budete potřebovat:

  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1 hrušku
  • vlašské ořechy
  • 1 lžičku kurkumy
  • 250 ml makového mléka
  • 1 odměrku Blendea Vegan protein

kurkumove_smoothie_recept

Suroviny jsou poměrně levné a seženete je v každém obchodě. Pro Vegan protein si skočte do našeho e-shopu :)

PROČ DO SMOOTHIE PŘIDAT I VEGAN PROTEIN?

Pokud sportujete, vaše klouby, šlachy a svaly jsou pod velikou zátěží a mohou se rychleji opotřebovat.

Příjmem kvalitních rostlinných bílkovin svalstvo a klouby zpevníte a předejdete tak jejich zrychlené degradaci.

Nedostatkem prospěšných živin ale můžete trpět kvůli nedostatečné stravě i pokud nesportujete vůbec.

Buďte silnější díky Vegan proteinu Blendea.

.

Postup:

  1. Nakrájíme jeden banán, jablko a hrušku a vložíme do mixéru.
  2. Přidáme kurkumu, nasekané vlašské ořechy a Blendeu Vegan protein.
  3. Zalijeme makovým mlékem a rozmixujeme do hladka.
  4. Hotové podzimní smoothie ozdobíme čerstvým ovocem a ořechy a posypeme kakaem.

Recept je jednoduchý a zabere jenom vteřinku

Zdravotní benefity použitých surovin:

  • Blendea Vegan protein podporuje růst svalů, neobsahuje žádnou chemii, lepek, sóju, laktózu, ani rafinovaný cukr, doplňuje kompletní bílkoviny, zkracuje dobu zotavování po sportu, nakopává energii a vytrvalost.
  • Banán obsahuje velké množství vitamínu B6, ale i vitamínů B1, B2, C a E, rovněž je důležitým zdrojem vlákniny a látky serotonin, která má antidepresivní účinky. Pozitivně ovlivňuje srdečně cévní systém, snižuje cholesterol a je známým pomocníkem při trávicích potížích.
  • Jablko je výborným zdrojem vlákniny, která se ukrývá zejména ve slupce, takže ji neodstraňujte. Vláknina je důležitá pro zdravé trávení. Jablko rovněž obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělo zbavit škodlivých látek. Kyselá jablka podporují činnost střev a pomáhají při zácpě.
  • Hruška snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, osteoporózy, posiluje imunitní systém a zlepšuje trávení. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Zároveň se jedná o silný antioxidant.
  • Vlašské ořechy zklidňují nervy, mají protizánětlivé účinky. chrání tělo před vznikem srdečně cévních potíží, obsahují bílkoviny a kvalitní tuky, regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu. Mají pozitivní vliv na stav pokožky, vlasů a nehtů.
  • Kurkuma stimuluje nervový systém, reguluje pocit hladu, má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a podporuje funkci jater.
  • Mandlové mléko patří mezi zdraví prospěšná rostlinná mléka, která neobsahují laktózu a cholesterol. Mandlové mléko dodává energii, má antibakteriální účinky, zpomaluje stárnutí, zlepšuje trávení a pomáhá i při nachlazení a kašli.

NEZAPOMEŇTE:

Blendea Vegan protein posílí vaše svaly, klouby a šlachy po tréninku, ale i během dnů, kdy jen tak lenošíte :)

.
Veganský protein - zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

Veganský protein - zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty.

V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě. 

Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem bílkovin a dalších důležitých živin.

Nedostatek bílkovin trápí také lidi, kteří konzumují málo nebo vůbec žádné živočišné výrobky. Právě pro ně je veganský protein rozumným a hlavně fungujícím řešením.

vegansky_protein

Co přesně je veganství - vegan a vegetarián

Existují dvě skupiny výživově vyhraněných lidí, kteří odmítají konzumovat živočišné výrobky zejména pak maso a masné výrobky.

První méně extrémní skupinu představuje výživový směr známý jako vegetariánství.

Vegetariáni sice odmítají jíst maso a výrobky z něj, nebrání se však živočišným výrobkům, které nevyžadují zabití zvířete, tedy mléko a mléčné mléčné výrobky (zakysané výrobky, jogurt, tvaroh, máslo, smetana, sýry) a vajíčka.

Vegani odmítají jíst jakékoliv produkty pocházející ze zvířat nebo od nich.

Pro vegany je nejtěžší dodat tělu kompletní proteiny, zejména pak oněch devět aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. 

Rostlinným bílkovinám totiž vždy nejméně jedna z těchto devíti zásadních aminokyselin chybí.

Výjimku představují pouze sója a quinoa, které jako jediné rostlinné zdroje bílkoviny představují kompletní proteiny. 

8 chytrých důvodů, proč jídelníček obohatit o rostlinné zdroje proteinů:

  1. Vysoký obsah bílkovin
  2. Žádná laktóza
  3. Bez lepku
  4. Minimální obsah tuku
  5. Dobrá vstřebatelnost
  6. Všestranné použití 
  7. Pestřejší jídelníček
  8. Nabídka různých příchutí

soja_zdroj_rostlinnych_bilkovin_pro_vegany

Sója stejně jako maso představuje kompletní protein. Z tohoto důvodu je sója využívána jako náhražka masa. Existují však i další alternativy.

Proteiny pro vegetariány

Proteiny pro vegetariány jsou živočišného původu a obsahují buď mléčnou nebo vaječnou bílkovinu.

Existují tři typy bílkovin pro vegetariány. 

  • Syrovátkový protein - mléko obsahuje dva druhy bílkovin - tekutou syrovátku a tuhý kasein. Z prvního druhu se vyrábí syrovátkový protein známý spíše pod anglickým názvem “whey protein”. Syrovátkový protein obsahuje všech devět aminokyselin, BCAA pro lepší výkon a větší sílu.
  • Kasein - z druhého druhu mléčné bílkoviny se vyrábí tzv. noční kompletní protein kasein, který tělo tráví pomaleji než syrovátku a do těla se tak bílkoviny dostávají postupně.
  • Vaječný protein - kompletní zdroj bílkovin představují vajíčka, které jsou druhým největším zdrojem aminokyseliny lysin a BCAA. Vaječná bílkovina je alternativou zejména pro lidi, kteří trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu.

vajecny_protein

Vaječný protein je vhodný pro sportovce, vegetariány a osoby s intolerancí na mléčnou bílkovinu

Proteiny pro vegany

Nejtěžší to mají vegani, kteří se z různých etických, osobních i zdravotních důvodů rozhodli nejíst žádné produkty živočišného původu.

Zejména pro ně jsou určené speciální veganské proteiny, které jsou čistě rostlinného původu.

Jejich výhodou je také to, že neobsahují lepek, laktózu ani přidaný cukr.

Veganské proteiny jsou tedy ideálním doplňkem redukčních diet.

Proteiny pro vegany jsou samozřejmě vhodné nejen pro ně, užívají je rovněž aktivní lidé, vášniví sportovci i osoby, kteří se snaží omezit příjem živočišných bílkovin nebo si jejich prostřednictvím zpestřují běžný jídelníček. 

.

Z jakých rostlinných produktů se proteiny pro vegany vyrábí? 

Obsah bílkovin a energetická hodnota:

Rostlinný protein Obsah bílkovin na 28 g proteinu Počet kalorií na 28 g proteinu Kompletní protein
Sójový protein 22 g 95 kcal ano
Rýžový protein 22 g 107 kcal ne
Hrachový protein 21 g 100 kcal ne
Dýňový protein 18 g 103 kcal ne
Sacha inchi protein 17 g 120 kcal ne
Slunečnicový protein 13 g 91 kcal ne
Konopný protein 12 g 108 kcal ne
Chia protein 10 g 50 kcal ano
Quinoa protein 10 g 113 kcal ano

Tabulka obsahu bílkovin ve veganských proteinech

veganske_proteiny

Veganský protein se vyrábí například z hnědé rýže či quinoy

Zdroje veganských proteinů

Zdrojů, ze kterých se veganské proteiny vyrábí je více, a proto se podíváme na každý z nich jednotlivě.

Zajímat by vás mělo zejména to, že některé proteiny pro vegany obsahují pouze jeden protein (jednosložkový protein pro vegany) a jiné dva a více druhů rostlinných proteinů (vícesložkové proteiny pro vegany).

Sójový protein

Protein vyrobený ze sójových bobů obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin a patří mezi kompletní proteiny.

Bohužel se o pozitivech užívání sójového proteinu vedou vášnivé diskuse.

Sójový protein totiž obsahuje velké množství antinutrientů narušujících trávení bílkovin, goitrogeny potlačující fungování štítné žlázy a zhoršují tak budování svalové hmoty i redukce tuků.

Zdravotní rizika může vyvolat i geneticky modifikovaná sója. Z tohoto důvodů lidé raději sahají po alternativních veganských proteinech.

Hrachový protein

U hrachového proteinu se nejvíce cení vysoký obsah tří aminokyselin - valinu, leucinu a isoleucinu podporujících regeneraci namáhaného svalstva. Hrachový protein rovněž podporuje pocit sytosti. 

Jedinou menší nevýhodou je nižší obsah aminokyseliny metioninu, který snižuje cholesterol a tuk v ledvinách a játrech.

Hrachový protein je proto třeba doplnit proteinem, který tuto aminokyselinu obsahuje ve větším množství. hrachovy_protein

Hrách je vynikajícím a levným zdrojem bílkovin, věděli jste to?

Rýžový protein

Hnědá rýže obsahuje více bílkovin než rýže bílá, a proto je pro výrobu rýžového proteinu vhodnější.

Rýžový protein je vynikajícím zdrojem BCAA, ale má nižší obsah lysinu, což je u rostlinných proteinů všeobecný problém (řešením je kombinace s quinoou a sójou).

HNĚDÁ RÝŽE je hlavní složkou a zdrojem rostlinné bílkoviny ve Vegan Proteinu Blendea.

Jedna doporučená dávka obsahuje přes 21 gramů rýžového proteinu.

.

 

Konopný protein

Pro výrobu konopného veganského proteinu se používá odrůda obsahující minimum THC, takže hotový protein neobsahuje halucinogeny.

Konopný protein je naopak bohatý na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vlákninu a minerály zejména hořčík a železo.

Nejedná se však o kompletní protein, protože mu chybí lysin.

Dýňový protein

Také dýňová semena obsahují velký podíl bílkovin, a proto se využívají k výrobě dalšího rostlinného proteinu.

Při zpracování se semena zbavují tuku a výsledný protein se tak hodí i pro redukční diety.

Neobsahuje aminokyseliny lysin a treonin. Dýňový protein má navíc pozitivní vliv na zdravé srdce a má protirakovinové účinky. 

dynovy_protein

Dýňová semena obsahují bílkoviny, ale také tuk. Při zpracování je však tuk odstraněn a hotový dýňový protein je nízkokalorický.

Sacha Inchi protein

Bohatým zdrojem bílkovin jsou plody exotické révy Sacha Inchi rostoucí na území Peru.

Vzhledem k exotickému původu se však nejedná o laciný veganský protein, takže jej zmiňujeme spíše jako možnost občasného zpestření zdravého jídelníčku. 

sacha_inchi_protein

Sacha Inchi je exotická plodina s vysokým obsahem bílkovin

Slunečnicový protein

Hodně bílkovin a vlákniny důležité pro zdravé trávení obsahují slunečnicová semena, která jsou rovněž bohatá na BCAA.

Opět ale obsahují méně lysinu.

slunecnicovy_protein

Slunečnicová semena jsou skvělým zdrojem BCAA

Quinoa protein

Superpotravina quinoa je výborným zdrojem nejen bílkovin, ale také vlákniny, vitamínu B a železa.

Společně se sójou patří k jediným zástupcům komplexních proteinů rostlinného původu a z rostlinných proteinů obsahuje největší množství aminokyseliny lysin důležité pro růst svalů a zvyšování fyzického výkonu.

protein_quinoa

Quinoa je kompletní rostlinný protein stejně jako sója

Chia protein

Jako poslední zmíním protein získávaný ze semen jihoamerické rostliny Salvia hispanica.

Veganský chia protein obsahuje v porovnání se sójou méně bílkovin, ale je zase bohatší na vlákninu a vyvolává tak větší pocit sytosti.

Navíc obsahuje důležité vitamíny a minerály.

chia_protein

Chia semena obsahují vedle bílkovin hodně vlákniny

Co znamená RAW vegan protein?

Při výběr vhodného rostlinného proteinu budete často narážet na označení RAW. Otázkou je, zda je RAW vegan protein lepší a proč.

Princip spočívá ve způsobu výroby, protože ne všechny veganské proteiny jsou vyráběné stejným způsobem.

RAW znamená, že při výrobě produktu nesmí být použita teplota nad 42 stupňů.

Díky velmi šetrnému způsobu přípravy si hotový veganský protein uchová vysoký obsah cenných živin a enzymů, které jsou důležité pro efektivní vstřebávání bílkovin.

Proto jsou RAW veganské proteiny považovány za jedny z nejkvalitnějších.

.

Jak si vybrat správný veganský protein a na co si dát pozor?

Moderní je žít a jíst zdravěji a s ohledem na životní prostředí.

S tím úzce souvisí trend omezování konzumace živočišných produktů a jejich nahrazování zdravějšími rostlinnými produkty, jako je právě rostlinný protein vhodný nejen pro vegetariány a vegany.

Správně vybraný veganský protein dokáže organismus dodat všechny bílkoviny všech devět esenciálních mastných kyselin.

5 tipů, jak vybrat instantní protein pro vegany:

  1. Důvod pro užívání rostlinného proteinu - jednosložkový protein je vhodný za účelem doplnění správného množství bílkovin, vícesložkový se postará o doplnění širokého spektra aminokyseliny a dalších živin.
  2. Složení proteinu pro vegany - hlavní složkou by měl být jeden či více druhů rostlinného proteinu doplněný o další superpotraviny.
  3. Cena vegan proteinu - za kvalitu se platí. Levné výrobky mohou obsahovat chemické přísady a uměla sladidla a mívají pískovitou konzistenci.
  4. Způsob výroby veganského proteinu - za nejkvalitnější bývají považovány RAW veganské proteiny (viz. výše).
  5. Způsob použití rostlinného proteinu v prášku - dříve se z proteinového prášku připravoval pouze nápoje, dnes lze protein použít při přípravě smoothie, kaší, sladkých i slaných pokrmů. Ne u každého je to však možné, pozor na to.

proteinove_muffiny_recept

Vyzkoušejte recept na vydatné proteinové muffiny

Při výběru rostlinného proteinu si dávejte pozor na:

  • Obsah aminokyselin - rostlinného proteiny je nutné kombinovat tak, abyste tělu dodali všech devět esenciálních aminokyselin.
  • Obsah sóji - sója obsahuje hodně bílkovin a je laciná, hodně se však diskutuje o negativním vliv na zdraví, a proto je třeba být opatrný při její konzumaci.
  • Umělá sladidla, aromata a barviva - sám o sobě instantní protein nijak zvlášť nechutná, spíš naopak. Výrobci se proto uchylují k umělým sladidlům a různým příchutím. Pokud je pro vás chuť důležitá, dbejte, aby šlo o složky přírodního původu.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Pokud z nějakého důvodu odmítáte živočišné produkty, je třeba příjem bílkovin a aminokyselin zajistit pomocí rostlinné stravy.

Veganský protein je perfektní způsob, jak organismu dodat potřebné bílkoviny každý den. 

Protein pro vegany však zůstává doplňkem stravy a v žádném případě nenahrazuje pestrou stravu.

Základem pevného zdraví a dobré fyzické kondice bylo, je a vždy bude přirozená strava bohatá na přírodní zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny a zelenina.

vegani_a_bilkoviny

Ve veganské stravě nesmí chybět luštěniny a obiloviny

.
Zelené cuketovo-ovocné smoothie pro nakopnutí imunity během zimy

Zelené cuketovo-ovocné smoothie pro nakopnutí imunity během zimy

To, že se blíží zima neznamená, že si nemůžeme připravit zdravé zelené smoothie.

Obchody jsou plné zeleniny a ovoce, takže imunitu zcela jednoduše podpoříte kdykoliv.

Nezapomeňte přidat Blendeu SUPERGREENS, která zdravotní benefity pozvedne ještě o něco víc.

cuketove_smoothie_recept

Na zelené smoothie budete potřebovat:

  • ½ hrnku ananasu
  • 2 – 3 banány
  • kus cukety
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička maca prášku
  • aspoň 200 ml tekutiny
  • 1 odměrka Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme do požadované konzistence.

Pokud chcete, aby bylo smoothie opravdu osvěžující, doporučuji použít ovoce mražené.

recept_cuketove_smoothie

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Ananas je vhodný jako podpůrný lék na zánět kloubu a čistí močové ústrojí.
  • Chia semínka obsahují velké množství železa a vápníku. Pro jejich vstřebání je ale důležité, aby byla semínka namočená a vytvořila gel.
  • Cuketa v sobě ukrývá vitamín C, který přispívá k boji proti astma.
  • Pomeranč je nejen zásobárnou vitamínu C, ale také zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům a napomáhají jejich množení.
  • Blendea SUPERGREENS pomáhá s hubnutím, zlepšuje trávení, pročišťuje, omlazuje, startuje imunitu, nabíjí energií a dodává Tropickému zelenému smoothie svěží chuť. 

zelene_cuketove_smoothie

Prebiotika - výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

Prebiotika - výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik.

Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren.

To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně dostupných potravin.

zdroje_prebiotik

Aby byla vaše střevní mikroflóra zdravá a chránila vás, i ona potřebuje správnou výživu. Bude vám stačit dodržovat zdravé stravování a konzumace čerstvých lokálních plodin.

Prebiotika jako výživa probiotik

V minulém článku jsme se zaměřili na živé bakterie známé jako probiotika, jejichž přítomnost ve střevech je zcela zásadní pro zdravý organismus se silným imunitním systémem.

Než se podíváme blíže na jejich “potravu” prebiotika, krátce si zopakujeme rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky.

Důležité je přitom vědět, že užívání probiotik bez prebiotik a naopak ztrácí smysl.

Ze středu lidského těla ze střev vychází obranný systém pro celý organismus. Nefungují-li střeva správně, dochází zároveň k oslabení imunity a vzniku řady zdravotních problémů.

Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru nebo-li mikrobiom, zlepšují trávení a vstřebávání živin a chrání tělo před vlivem škodlivých látek.

Jelikož jsou probiotika “živá”, musí přijímat potravu podporující jejich rozmnožování, růst a aktivitu.

Touto potravou jsou právě prebiotika.

Společně probiotika a prebiotika působí:

  • proti rozmnožování škodlivých bakterií,
  • udržují zdravou střevní mikroflóru,
  • zlepšují vstřebávání živin
  • a posilují imunitní systém.

VÍTE, CO JSOU SYNBIOTIKA?

Vedle probiotik a prebiotik je třeba ještě zmínit tzv. synbiotika kombinující oba druhy bakterií.

Nejlepším synbiotikem v přirozené podobě jsou mléčné kysané výrobky.

prebiotika_v_potravinach

Chcete-li tělu dodat prebiotika i probiotika zároveň, dopřejte si každý den jogurt nebo jiný kysaný mléčný výrobek

Co přesně jsou prebiotika?

Prebiotika tedy představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla vůbec rozmnožovat a pečovat tak o naši střevní mikroflóru.

Prebiotika vlastně ve střevě vytváří ideální podmínky, aby v nich probiotika mohla přežívat a prospívat našemu zdraví.

Prebiotika jsou přitom těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy, které obsahují některé potraviny.

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

Příznivé účinky prebiotik na lidské zdraví:

  • fungují jako “potrava” pro probiotika
  • příznivě působí na střevní mikroflóru
  • snižují energetický příjem
  • zvětšují objem stolice a potlačují tak zácpu
  • posilují imunitní systém organismu
  • podpora odolnosti proti infekcím a vzniku alergií
  • preventivně působí při střevních problémech, infekcích a průjmech
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

.
.
 

Prebiotika přirozená a prebiotika umělá (syntetická)

Stejně jako u probiotik lze prebiotika rozdělit na přirozená a umělá.

Nechcete-li se řešit, zda máte ve stravě dostatek prebiotik a probiotik, můžete jednoduše nakoupit vhodné potravinové doplňky.

Vždy je ale lepší a zdravější organismu důležité živiny a jiné látky dodávat přirozenou potravou. 

V případě prebiotik je nejlepším přirozeným zdrojem oligosacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky, v hlízách topinamburu a jakonu a v chřestu, česneku, cibuli a pórku.

Prebiotika obsahují také luštěniny, které však u některých osob vyvolávají nadýmání a jiné trávicí problémy. Chce si to “zkusit” na vlastní kůži.

Prebiotika pro děti

Hlavní význam prebiotik a probiotik spočívá v jejich preventivním působení.

Proto je velmi důležité dbát na výživu dětí od jejich narození, kdy je v prvních měsících velmi důležité kojení.

Mateřské mléko totiž obsahuje vše podstatné včetně těchto dvou složek, na kterých je téměř závislý vývoj imunitního systému.

Je všeobecně známo, že nekojené děti častěji trpí zažívacími potížemi (bolesti bříška, průjmy, nadýmání apod.). 

Účinky prebiotik a probiotik u dětí:

  • stimulují obranný systém
  • podporují správné zažívání
  • zmírňují projevy kožních nemocí a alergií

prebiotika_v_lidskem_tele

Probiotika a prebiotika působí preventivně a chrání střeva před škodlivými látkami

Inulin - nejvýznamnější přirozené prebiotikum

Nejvýznamnějším přirozeným prebiotikem je oligosacharid inulin.

Inulin je rozpustná vláknina s vysoce ušlechtilými vlastnostmi a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

Pozitivní účinky inulinu na zdraví:

Proto se inulin hodně používá u diabetických potravin, ve kterých jsou žádané nízké hodnoty tuku i cukru.

Inulin lze zakoupit jako synteticky vyrobený doplněk stravy, lepší je opět v přirozené podobě v potravinách.

Potraviny s nejvyšším obsahem inulinu:

  • Cibule - 1 až 8 g/100 g
  • Česnek - 9 až 16 g/100 g
  • Chřest - 2 až 3 g/100 g
  • Cikorka - 36 a 48 g/100 g
  • Topinambury (Jeruzalémský artyčok, židovské brambory) - 16 až 20 g/100 g
  • Yacon - 7 až 8 g/100 g

cekanka_zdroj_inulinu

Čekanka je vynikajícím zdrojem inulinu

Zdroje přírodních prebiotik v potravinách

Prebiotika nejsou žádné nedostupné “zboží”, najdeme je v běžně dostupných potravinách rostoucích u nás.

Mezi našimi tipy na přirozená probiotika však nechybí ani potraviny z exotičtějších lokalit. Dnes už i ty seženete v běžných obchodech, takže hurá na nákup!

Na závěr článku pro vás mám tip na 100% přírodní doplněk stravy obsahující prospěšnou vlákninu.

Čekanka (kořen)

Čekanka je občas považována za plevel, což je trochu škodu. Její modré květy zkrášlují pastviny, meze i louky kolem cest.

Především pak kořen čekanky, který se sice obtížně vykopává, ale zase obsahuje účinné prebiotikum inulin.

Čekanka se hodně přidává do bylinných čajů, které prospívají a čistí trávící soustavu, nebo do směsí při cukrovce.

VÍTE, ŽE se z čekanky vyrábí náhrada kávy známá jako cikorka?

Vyráběla se především po 1. světové válce, kdy bylo tradiční kávy nedostatek.

KOŘEN ČEKANKY přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFE pro podporu imunity, zdravého trávení a zvýšení energie.

.
.

Cibule

Nač utrácet za drahé doplňky stravy a exotické potraviny, když to nejlepší stojí doslova pár korun?

Skvělým zdrojem inulinu a dalších účinných látek (vitamín C, D a E, železo, síra, fosfor, draslík, karoten atd.) prospěšných lidskému zdraví je úplně obyčejná cibule.

Inulin jí dává schopnost příznivě ovlivnit činnost a mikroflóru střev, takže ji bez obav přidávejte pod maso, do salátů, do pomazánek i polévek.

cibule_zdroj_inulinu

Cibule je zdravá syrová, vařená, dušená i pečená. Pouze smažením přichází o účinné látky.

Česnek

Vedle cibule je stejně úžasnou potravinou česnek, který kromě toho, že pokrmům dodává skvělou chuť, pomáhá tělu zbavit se různých neduhů a nemocí.

Díky obsahu inulinu a dalších látek má česnek celou řadu zdravotních přínosů:

  • má antibakteriální a antivirotické účinky
  • protisrážlivé účinky
  • působí proti plísňovým kožním infekcím
  • snižuje krevní tlak a cholesterol
  • zmírňuje alergické projevy
  • chrání před cukrovkou
  • odstraňuje dýchací potíže
  • zlepšuje vstřebávání železa

cesnek_jako_zdroj_inulinu_1

Stejně jako cibule, nesmí česnek chybět v žádné kuchyni

Pórek

Pórek obsahuje podobné látky jako cibule s česnekem a nechybí ani inulin, což z něj dělá třetí laciné prebiotikum pro zdravější střeva.

Pórek se hodí zejména do polévek a pomazánek, šetřit s ním rozhodně nemusíte.

Pórek čistí žaludek a zlepšuje peristaltiku střev a častější konzumace pórku chrání před střevními problémy a průjmy.

porek_jako_zdroj_inulinu

Pórek představuje preventivní ochranu před žaludečními potížemi

Chřest

Chřest už je méně typickou potravinou pro české končiny, ale v dnešní době už není nejmenší problém jej sehnat.

Jeho nevýhodou je fakt, že se jedná o potravinu, jejíž sezóna je poměrně krátká od dubna až do června. Pro nás je důležité, že obsahuje vlákninu.

Chřest rovněž posiluje imunitní systém, má detoxikační účinky a hodně pomáhá při problémech s močovými cestami a ledvinami.

Chřest má údajně protirakovinné účinky.

chrest_jako_prebiotikum_a_zdroj_inulinu

Také chřest patří mezi prebiotika

Topinambury (hlíza)

Topinambur je na pohled zvláštní rostlina. Jeho jasně žlutý květ připomíná slunečnici, kořen vypadá trochu jako zázvor a používá se stejně jako brambory.

Na rozdíl od brambor je ale lze jíst i syrové. Topinambur je opravdu důležitou potravinou z pohledu obsahu inulinu.

Díky tomu židovské brambory, jak se topinamburu přezdívá, podporují a zlepšují zdravou střevní mikroflóru.

Vedle inulinu obsahují další cenné látky (např. vitamín C, železo, křemík, draslík a další).

topinambura_zdroj_inulinu_a_probiotik

Topinambur se dá jíst syrový, vařený i opečený

Jakon (hlíza)

Mezi exotičtější potraviny bohaté na prebiotikum inulin je jihoamerická pod zemí rostoucí zelenina s českým názvem jakon.

Setkat se můžete také s jinými názvy - yacon, jicama a taraca a původem pochází z deštných pralesů v jižní Americe, zejména Peru a Bolívie. Bez problémů je možné jakon pěstovat i v našich podmínkách.

Jakon stejně jako topinambur na první pohled připomíná brambory. Vzhled v tomto případě však hodně máte a hlíza jakonu chutná spíše jako šťavnaté a osvěžující ovoce.

Jakon chutná jak hruška s příchutí ananasu či melounu a navrch se špetkou vanilky.

Jakon obsahuje inulin, který z něj dělá přirozené prebiotikum prospívající střevům a střevní mikroflóře.

prebiotikum_jakon

Jakon je exotické prebiotikum podporující zdravé trávení

Směs kávy, medicinálních hub a cejlonské skořice Blendea SUPERCOFFEE

Chcete-li si býti skutečně jisti, že máte v potravě dostatek prospěšné vlákniny, můžete svůj jídelníček obohatit o 100% přírodní doplněk.

Blendea SUPERCOFFEE obsahuje inulin z kořene čekanky a prospěšné houby, avšak žádný lepek, laktózu, cukr či jinou chemii.

Je tedy vhodná úplně pro každého, kdo má zájem do jídelníčku zařadit zdravé potraviny a pít lepší, zdravější kávu.

.
.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Co si z obou článků věnovaných tématům probiotik a prebiotik přesně vzít?

Především to, že zdravá výživa hraje zásadní roli ve “filmu zvaném pevné zdraví”, a pokud bude naše každodenní strava vždy kvalitní a pestrá, nemusíme už utrácet peníze za drahé syntetické potravinové doplňky.

V tomto případě myslete na to, aby vám doma nechyběla výše uvedená zelenina, kysané mléčné výrobky a kvašené produkty :) 

Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik.

Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však "zbytečně" užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika? 

Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá rozhodně více než nárazové užívání tablet.

V následujícím článku vás seznámím s nejlepšími přírodními probiotiky na světě.

probiotika_na_streva

Co jsou probiotika?

Málokdo si uvědomuje, že zdraví zásadním způsobem ovlivňuje kvalita a stav střev a střevní mikroflóry (tzv. mikrobiom nebo mikrobiota).

Právě ve střevech se totiž vytváří buňky imunitního systému každého člověka. Jakékoli oslabení či poškození střevní mikroflóry se odráží na celkovém zdraví a bývá příčinou celé řady zdravotních problémů. 

Nedostatek probiotik způsobený například užíváním již zmíněných antibiotik nebo nevyvážené a nezdravé výživy imunitní systém naopak oslabuje.

Oslabený organismus se pak nedokáže bránit před škodlivými látkami, které do něj pronikají zvenčí.

Jaké faktory způsobují oslabení střevní mikroflóry:

  • antibiotika
  • alkohol a kouření
  • nevhodný jídelníček - nadměrná konzumace tučných a sladkých jídel, málo vlákniny a komplexních sacharidů 
  • střevní potíže (průjem, zácpa apod.)
  • stres

probiotika_pro_strevni_mikrofloru

Zdravá střeva a střevní mikroflóra mají zásadní vliv na silný imunitní systém

Probiotika jsou přitom zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru, a tím posilují celkový imunitní systém.

Probiotika pomáhají ochránit zdravý organismus před nemocemi, infekcemi, alergiemi i civilizačními chorobami. 

VÍTE, ŽE PROBIOTIKA POTŘEBUJÍ TAKÉ SPRÁVNOU VÝŽIVU?

Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.

Probiotika spolu s prebiotiky a tedy jejich krmivem pro vás vyrábíme v kapslích pod značkou Blendea.

Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.

.

Nejvýznamnější účinky zdraví prospěšných probiotik

  • přispívají k lepšímu trávení
  • podporují peristaltiku (pohyb) střev
  • zlepšují vstřebávání živin z přijaté potravy
  • posilují imunitní systém
  • brání rozmnožování škodlivých organismů
  • obnovují střevní mikroflóru oslabenou antibiotiky
  • chrání před vznikem dýchacích nemocí (nachlazení, chřipka, infekce močových ústrojí)
  • pomáhají udržet optimální tělesnou hmotnost
  • dodávají energii, podporují vitalitu a ulevují od depresí

Kdy užívat probiotika především?

Úplně nejlepší je každý den do jídelníčku zařadit alespoň jednu potravinu bohatou na probiotika, čímž střevům zajistíme vše, co potřebují ke svému fungování.

Nedostatečně fungující střeva a oslabenou mikroflóru lze poznat podle častých zažívacích problémů, zhoršeným imunitním systémem, změnami nálad, kožními problémy i potížemi s tělesnou hmotností.

Zvýšený přísun probiotik organismus se vyžaduje zejména:

probiotika_pro_tehotne_zeny

Těhotné ženy a ženy při kojení by měly dbát na pravidelný přísun probiotik

Probiotika a prebiotika - vzájemný vztah

Probiotika se kvůli podobnému názvu velmi často zaměňují s prebiotiky.

Probiotika a prebiotika spolu sice intenzivně souvisí, jedná se však o dvě naprosto rozdílné věci.

Prebiotika jsou jednoduché cukry (tzv. oligosacharidy) představující potravu pro prospěšné bakterie.

Prebiotika ve střevech vlastně vytváří podmínky vhodné pro růst, přežití a aktivitu všech zdraví prospěšných bakterií - probiotik. 

Které potraviny jsou zdrojem prebiotik?

  • ovoce - jablka, meruňky
  • zelenina - čekanka, cibule, artyčoky, pórek, česnek, chřest
  • luštěniny

>> NEZAPOMEŇTE, že kořen čekanky je významným zdrojem prospěšného inulinu.

Mletý kořen čekanky obsahuje i kávový nápoj Blendea SUPERCOFFEE.

.

Jak spolu souvisí probiotika a antibiotika?

Lékaři všeobecně užívání probiotik doporučují a to nejen v souvislosti s antibiotiky, které narušují střevní mikroflóru.

Pokud vám však předepíší antibiotika na nějaký zdravotní problém, téměř každý lékař vám zároveň doporučí nějaký probiotický doplněk stravy, aby nedošlo k narušení střevní mikroflóry.

Některé vědecké výzkumy však naznačují, že ne vždy je užívání probiotik v souvislosti s antibiotiky prospěšné.

14 nejlepších zdrojů přírodních probiotik 

Probiotika mají dvě podoby. Jednodušší je užívat doplňky výživy obsahují probiotické bakterie.

Mnohem lepší je ale probiotika přijímat v rámci zdravé stravy. Potraviny obsahující probiotika totiž organismu dodávají další potřebnou výživu

Připravila jsem pro vás seznam 14 výjimečně zdravých potravin, které jsou bohaté nejen na probiotika.

Pochází jak z českých luhů a hájů, tak v seznamu najdete i ty exotické.

Kefír

Jedním z nejlepších zdrojů zdraví přínosných probiotik je kvašený mléčný nápoj kefír, který vzniká přidáním mléka ke kefírovým zrnům.

Kefírová zrna představují bakteriální kultury kvasinek a laktobacilů připomínají na pohled květák. Většinou se používá živočišné mléko, ale použít lze také rostlinné (např. mandlové, sójové, kokosové). 

Zakysané mléčné výrobky většinou dobře snáší i lidé s intolerancí na laktózu.

Lehce nakyslý kefír obsahuje vitamín B12 a K, vápník, hořčík, esenciální aminokyseliny a cca 20 různých probiotických kmenů a mezi pozitivní účinky patří:

  • snížení intolerance na laktózu
  • antioxidační účinky
  • posilování imunitního systému (imunomodulátor)
  • protinádorové a antimikrobiální účinky
  • posiluje kosti a chrání před infekcemi

kefir_zdroj_probiotik

Jedním z nejlepších probiotik je úplně obyčejný kefír. Obsahuje jich až 20 druhů. Dopřejte si denně sklenici kefíru a pro svá střeva uděláte maximum.

Jogurt

Hned po kefíru je jogurt nejlepším a nejznámějším zdrojem kvalitních a užitečných probiotik z řady mléčných výrobků.

Na rozdíl od mléka jej v rozumné míře mohou konzumovat i lidé s intolerancí na laktózu a u dětí mírní vedlejší projevy spojené s užíváním antibiotik.

Vedle probiotik obsahuje navíc bílkoviny, vápník a vitamín D. Je však nutné si vybrat správný jogurt, který probiotika neboli “živé či aktivní kultury” obsahuje.

Běžné jogurty totiž probiotika neobsahují kvůli procesu pasterizace ničící všechny bakterie včetně těch přínosných.

Probiotika je nutné do jogurtu přidat po pasterizaci - tzv. fortifikací a tedy obohacováním potravin.

jogurt_jako_zdroj_probiotik

Bílý jogurt s čerstvým ovocem a ovesnými vločkami představuje ideální snídani a start do nového dne

Acidofilní mléko

Jedná se o kravské mléko, které je obohacené o probiotické kultury. Na rozdíl od obyčejného neupraveného mléka obsahuje méně laktózy a je tak vhodné i pro osoby s mírnou intolerancí laktózy.

Vedle probiotik však obsahuje také relativně velké množství cukrů.

acidofilni_mleko_jako_zdroj_probiotik

Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem probiotik

Podmáslí

Při stloukání másla vzniká jako vedlejší produkt čistá tekutina, která je označovaná jako podmáslí a obsahuje probiotika, vitamíny a minerály. Neobsahuje téměř žádný tuk.

S tradičním podmáslím se hodně setkáte při návštěvě Nepálu, Pákistánu a Indie, kde se jedná o oblíbený nápoj.

Podmáslí, které se v našich končinách prodává v obchodech, žádná probiotika neobsahuje.

podmasli_jako_zdroj_probiotik

Při výrobě másla vzniká zdravá tekutina plná probiotik zvaná podmáslí

Kysané zelí

Kyselé zelí patří mezi fermentované (kvašené) potraviny obsahující enzymy, které účinně podporují trávení a obnovují střevní mikroflóru.

Připravuje se z jemně nakrouhaného zelí a kromě probiotik obsahuje také vitamíny B, C a K, minerály sodíky, mangan a železo a vlákninu.

Kysané zelí obsahuje probiotika pouze tehdy, pokud nedošlo k pasterizaci. Tento proces totiž ničí veškeré bakterie bez ohledu na to, zda jsou zdraví prospěšné či nikoliv.

kysane_zeli_jako_zdroj_probiotik

Kvalitní kysané zelí si lze připravit doma z čerstvé hlávky zelí

Jablečný ocet

Jablečný ocet je opět díky procesu fermentace bohatým zdrojem probiotik.

Kromě pozitivního vlivu na zdravou střevní mikroflóru snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, brání vzniku infekcí a zánětů.

Jablečný ocet má rovněž údajně moc léčit artritidu a chránit před rakovinou.

ocet_jako_zdroj_probiotik

Jablečný ocet se hodí například do salátové zálivky

Kvašené okurky

Další kvašenou potravinou, která má stav střev úžasný vliv, jsou kvašené okurky.

Zkuste si však vybírat takové, které jsou naložené ve vodě s mořskou solí a ne ve sladkokyselém octovém nálevu, který obsahuje hodně cukrů a také ocet, který brání růstu prospěšných bakterií.

kvasene_okurky_jako_zdroj_probiotik

Milovníci nakládaných okurek udělají dobře, pokud dají přednost okurkám naloženým ve vodě s mořskou solí

Bryndza

Sýr vyrobený z ovčího mléka je jedinečný přírodní zdroj probiotik obsahující až 30 % probiotických kultur a navíc vitamíny skupiny B.

Ideální je nepasterizovaná ovčí bryndza vyrobená z mléka ovcí pasoucích se ve zdravém horského prostředí, která obsahuje nejvíce probiotik a dalších živin.

bryndza_jako_zdroj_probiotik

Z bryndze připravíte například chutnou pomazánku

Zrající sýry

Ne každý zrající sýr je dobrým zdrojem probiotik. Nejlepší jsou ementál, gouda, čedar, parmezán a mozzarela.

tvrde_zrajici_syry_jako_zdroj_probiotik

Ve zdravém jídelníčku bohatém na probiotika by neměly chybět ani různé druhy sýru. Ideální je čedar, ementál či gouda.

Kimchi 

Národní korejské jídlo kimchi se připravuje z různých druhů kvašené a nakládané zeleniny (např. pekingské zelí, okurky, papriky, mrkev, ředkvičky), ve kterém nechybí česnek, sójová a rybí omáčka, zázvor a samozřejmě pálivé papričky.

Kimchi je výjimečně zdravé jídlo obsahující díky kvašené zelenině probiotika podporující trávení a posilující imunitní systém.

kimchi_jako_zdroj_probiotik

Kimchi je korejské jídlo připravené z kvašené zeleniny

Kombucha

Kombucha je japonský fermentovaný čaj, který přidáním specifických kmenů bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje, a poté se nechá nejméně jeden týden kvasit.

Výsledkem je zdravý nápoj, který má detoxikační a antioxidační účinky, podporuje zdravé trávení a údajně prodlužuje život.

Velkou opatrnost vyžaduje příprava kombuchy. Při nesprávném postupu se z kombuchy může lehce stát zdraví a životu velmi nebezpečný nápoj.

kombucha_jako_zdroj_probiotik

Kombucha je fermentovaný čaj

Natto

Natto je japonská pochoutka, která se vyrábí kvašením (fermentací) sójových bobů.

Výsledkem je potravina bohatá na probiotické kmeny a zároveň obsahuje nattokinázu, což je enzym s protizánětlivými účinky, a vitamín K.

natto_jako_zdroj_probiotik

Fermentací sójových bobů se vyrábí natto

Tempeh

Oblíbenou sójovou potravinou pocházející z Indonésie, a která se rovněž vyrábí fermentací sójových bobů podobně jak natto, je tempeh.

Vegani a vegetariáni jím s oblibou nahrazují maso kvůli vysokému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin.

Výhodou procesu fermentace je fakt, že v sóji snižuje obsah kyseliny fytové, která má jinak negativní vliv na vstřebávání důležitých minerálů zinku a železa, a navíc tempehu dodá obsahu vitamínu B12, který jinak sója neobsahuje vůbec.

tempeh_jako_zdroj_probiotik

Fermentací sójových bobů vzniká například tempeh, které se hodně využívá jako náhrada za maso

Miso

Miso je tradiční japonské koření, které se vyrábí fermentováním hnědé rýže, ječmene nebo sójových bobů s ušlechtilou houbou koji.

Nejoblíbenějším způsobem konzumace koření miso je stejnojmenná slaná polévka, která vznikne úplně jednoduše - stačí smíchat koření miso s teplou vodou.

Do polévky se pak mohou přidat další suroviny jako zelí či houby shitake.

Miso prospívá trávení a posiluje imunitní systém a navíc obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a fytonutrinenty.

miso_polevka_zdroj_probiotik

Polévka miso je oblíbeným japonským jídlem

Probiotika pro děti - která jsou nejlepší pro dětské trávení?

Zdravou střevní mikroflóru každého člověka zprvu vytváří pouze mateřské mléko. Právě proto je tak důležité kojení dětí v prvních měsících života.

Děti, které nejsou z různých důvodů kojené, mívají slabý imunitní systém a častěji je trápí zdravotní problémy. 

Pokud miminko potrápí zažívací problémy, je důležité střevní mikroflóru rychle vrátit do pořádku.

Maminky by proto měly dbát na zdravou stravu, aby dítěti předávaly pouze to nejlepší. 

Nejdůležitější probiotické kultury pro děti:

  • Bifidobacterium (B.) bifidum – podporuje trávení a působí pozitivně na ekzémy
  • B. infantis – podporuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá při zánětech a průjmu
  • Lactobacillus (L.) rheuteri – pomáhá při střevní kolice, průjmech a infekci horních cest dýchacích u dětí
  • B. lactis BB-12 – posiluje imunitu, podporuje trávení a pomáhá při střevní kolice a infekcích

Doplňování probiotik je důležité u nekojených dětí, nedonošených nebo předčasně narozených miminek, u dětí narozených císařským řezem a u dětí, jejichž rodiče trpí alergiemi.

probiotika_pro_deti

Malé děti potřebují kvalitní probiotika, aby je netrápily zažívací potíže

SLOVO AUTORKY

Monika Šaríková

Trápí-li vás dokola se opakující zdravotní problémy (nemusí jít pouze o trávící potíže), zamyslete se důsledně nad tím, jak vypadá váš jídelníček.

Může totiž stačit drobná úprava jídelníčku a vaše potíže zmizí jako mávnutím proutku.

Ať už se vám to totiž líbí či nikoliv, to co jíte a pijete každý den, se dříve či později projeví na vašem zdraví.

Uvědomte si, že jíme proto, abychom žili, na naopak. Nejlepší je život prožít spokojení a zdraví ;)

<blockquote">

.
"Ak si chcete uľahčiť pôst, detox či diétu, odporúčam začať v deň splnu," radí Alexandra Kováčová

"Ak si chcete uľahčiť pôst, detox či diétu, odporúčam začať v deň splnu," radí Alexandra Kováčová

Přerušovaný půst se těší čím dál větší pozornosti a lidé od něj mají velká očekávání. 

Na prvním místě je snaha očistit organismus, zvýšit energii i imunitu, a dokonce podpořit hubnutí. 

Pro ty, kteří se na plný nebo přerušovaný půst teprve chystáte, jsem sepsala dnešní rozhovor s Alexandrou Kováčovou, na Instagramu známou jako @CrazySexyFunTraveler

S půstem aktuálně právě zase skončila a nás zajímaly všechny skvělé výsledky, které díky půstu dosáhla, a také metody, kterými se k nim propracovala.

alexandra_kovacova_rozhovor

 

Ahoj Alexandro. V první řadě nás všechny zajímá, zda ti přerušovaný půst prospívá :)

Ahoj. Ak by som na to mala skrátene odpovedať, tak poviem, že na 100% áno, inak by som s ním po prvej osobnej skúsenosti prestala. Prerušovaný pôst držím veľmi často už od roku 2013, kedy som sa dostala ku vegánstvu a naštudovala som si aj rôzne druhy pôstu, detoxu a očisty. Zároveň som si v zahraničí prešla aj niekoľkými kurzami so zameraním na vegánsku stravu, hlavne RAW, a tiež na detox, aby som vďaka týmto certifikátom mohla aj ďalej podávať informácie o detoxe a vegánstve aj klientom, a nie iba radiť na základe mojich skúseností. Samozrejme si všetky informácie testujem priamo na sebe, aby som videla či naozaj dávajú zmysel logicky a či tak telo reaguje ako by podľa vedeckých faktov malo. Som taký pokusný králik :)

Jak dlouho si půst držela?

Pred pár dňami som dokončila 14-dňový prerušovaný pôst PP, ktorý je anglicky známy pod názvom intermittent fasting, skrátene IF. Väčšinou sa ženám odporúča pôstiť aspoň 14 hodín, a mužom nad 16 hodín. Ja sa však po toľkých rokoch skúseností už snažím konzumovať iba vodu po dobu 16 až 20 hodín, a zvyšok dňa si doprajem 1 alebo 2 jedlá. V minulosti som však držala PP bez prestávok aj 2 mesiace. Keď je teplo, čiže napríklad som na Slovensku počas leta, alebo zvyšok roka niekde v exotike, tak PP držím pravidelne a ani sa už nad tým nezamýšľam. Proste vynechám raňajky, pijem veľa tekutín, a prvé jedlo mám až niekedy poobede. Ideálne nejaké čerstvé ovocie, mladý kokos alebo ovocno-zelené smoothie. Pre mňa je už PP viac životným štýlom ako pôstom či “diétou.” Väčšinou si už nedávam konkrétne ciele, napríklad, že teraz budem týždeň držať PP, ale snažím sa o to čo najviac dní v mesiaci. Keď niektorý deň poruším, beriem to v pohode. Iný deň zas vydržím viac hodín nejesť alebo zjem celkovo menej počas doby kŕmenia, kedy nedržím pôst. Prispôsobujem to už podľa môjho ženského cyklu, počasia, množstva jedál, ktoré treba čím skôr spotrebovať či podľa fázy mesiaca. Napríklad na spln mesiaca sa najľahšie začína pôst. A od splnu mesiaca, keď sa mesiac začína zmenšovať do tvaru v písmene C sa podobne aj jednoduchšie chudne a človek má menší hlad. V tomto naozaj pomáha riadiť sa fázou mesiaca. Keď sa mesiac znovu zväčšuje ku splnu, aj my máme tendenciu ľahšie priberať a viac jesť, a pôst sa dodržuje vtedy horšie. Tak keď si chcete uľahčiť pôst či nejaký iný detox alebo diétu, odporúčam začať v deň splnu. Avšak musím povedať, že keď som s pôstom začínala, pomáhalo mi stanoviť si presný počet dní a tým sa riadiť. Nedala som si sama na výber, či pôst držať budem alebo nie. V hlave som mala jeden týždeň a podľa toho som sa riadila. To bolo ešte vtedy, keď som bežne jedla 5 až 7-krát za deň. Teraz však bežne papám len 3-krát a k tomu žiadne snacky. Počas pôstu mám väčšinou dve jedlá denne, niekedy iba jedno.

alexandra_kovacova_u_more

Alexandra na místě jejího "běžného výskytu" - u moře

V článku o půstu na blogu zmiňujeme 6 různých metod přerušovaného postění. Kterou jsi absolvovala ty?

Prevažne tú 16/8 a občas aj 4/20 a skúšala som aj metódu 24 hodín bez jedla iba na tekutinách. Ale v tomto rozhovore sa zmieňujem hlavne o tom základnom prerušovanom pôste 16/8, kedy 16 hodín nejem a 8 hodín môžem jesť.

UŽ JSTE ČETLI?

Přerušovaný půst včetně všech metod a návod, jak je dodržovat.

Jsi spokojená s výsledky?

Samozrejme, vždy mi PP urobí dobre nielen fyzicky, ale aj psychicky. Cítim sa mladšia o pár rokov a ľahšia o pár kíl, aj keď niekedy schudnem reálne iba 1 či 2 kg.

Ve zkratce prosím vyjmenuj účinky a přínosy, které jsi díky přerušovanému půstu dosáhla.

V prvom rade lepšie trávenie, pevnejšie telo, krajšia pokožka, lepší spánok, lepšie sa mi aj sústredí pri práci a pri všetkých aktivitách, kedy potrebujem používať rozum. Celkovo PP pomáha odľahčiť telo. Na začiatku si vždy spíšem všetky i tie najmenšie zdravotné problémy, kde ma čo bolí alebo nie je 100% v poriadku. Napríklad sa ozýva nejaký kĺb kvôli zraneniu, cítim nafúknuté brucho z pár nie moc dobrých jedál, atď. PP mi však vždy pomôže zmierniť alebo dokonca úplne sa zbaviť problémov. Samozrejme to závisí od dĺžky PP a toho, čo konzumujem v dobe kŕmenia. V dnešnej dobe mám pocit, že väčšina chorôb a zdravotných problémov je spôsobená práve jedlom, a všeobecne tým, čo jeme, koľko jeme a kedy jeme. Dalo by sa povedať, že ľudia si sami spôsobujú problémy prejedaním sa a jedením nezdravých, pre telo naozaj neprirodzených jedál ako mäso, mliečne výrobky, polotovary, ktoré môžu aj 5 rokov stáť bez pokazenia, atď. Keď sa na to pozrieme z tohto hľadiska, telo má namiesto trávenia nového jedla čas a energiu venovať sa tomu, čo už v tele uložené je, a tiež aj toxínom a tukom. Telo počas PP tak môže venovať veľa energie “liečeniu” toho, čo nie je v tele úplne v poriadku. 

crazysexfuntraveler

Další oblíbená lokalita - sytě zelená příroda

Všimla sis na sobě i hubnutí? Změnila se nějak tvoje váha?

Áno, pri poslednom PP som schudla asi 3 centimetre v páse, a aj 2 cm na bokoch a zadku. Na váhe to bolo asi len 1 až 1,5 kg. Ale ja mám inak celkom dobrú stravu, aspoň 70 - 90% raw vegánsku, zvyšok tepelne upravenú vegánsku, väčšinou bez lepku. Jem čo najviac organické potraviny, veľa cvičím jogu a prechádzam sa každý deň aspoň 10 000 krokov, čo je cca 7,5 km. Tiež si PP či iný druh detoxu robím naozaj často v porovnaní s bežnými ľuďmi. Takže nie som príliš ideálny príklad na to, aby sa u mňa prejavilo veľké chudnutie počas PP. Určite človek, ktorý sa bežne prejedá, je viac ako 5 jedál denne, a ešte konzumuje samé polotovary a živočíšne produkty, schudne viac vďaka PP než ja. Má aj viac toxínov a tuku z čoho chudnúť. Tu však treba podotknúť, že počas doby kŕmenia, kedy prijíma potravu, by nemal dohánať to, že predtým niekoľko hodín nejedol.

NAUČTE SE:

Hormonální jóga je prospěšná pro ženy i muže, zde jsou cviky pro váš jednoduchý začátek.

Myslíš, že je tento typ půstu vhodný i jako dieta?

Osobne by som ho diétou nenazvala, ani si nemyslím, že ľudia majú držať krátkodobé diéty a potom naspäť prejsť na tie isté zlé stravovacie návyky ako pred diétou. Nemá to logiku. Keď sa pôst dodržuje správne, s veľkou pravdepodobnosťou schudnete, ale ideálnejšie by bolo postupne meniť návyky na lepšie a jesť viac čerstvých potravín, viac sa hýbať a k tomu sem tam skúsiť aj PP. Treba zmeniť životný štýl a nie mať fakt katastrofálne zlý spôsob života a čakať, že sa to jednou diétou alebo jedným trojdňovým PP ročne zlepší. Je to ako postupne upratovať dom a upratať iba trikrát za rok.

 

Mnozí se obávají rapidního poklesu energie a návalů hladu během postění. Zaznamenala jsi tato nebo podobná negativa?

Je pravda, že ak je človek zvyknutý jesť od rána do večera 5 a viackrát denne, možno to na začiatku nebude také jednoduché pôstiť si. Prvé dva či tri dni môžeš zaznamenať pokles energie, ale je to skôr prejav závislosti na jedle, kedy telo ukazuje, že mu chýba tá závislosť. Treba vtedy naozaj veľa piť čistú vodu, aby sme uľahčili spracovanie toxínov v tele a mohli tak z tela rýchlejšie odísť. Čím viac zdravotných problémov a toxínov v sebe máte a čím väčšiu závislosť na jedle, tým horšie budú prvé dni pôstu. Hlad po pár dňoch však prejde a telo si zvykne. Tiež postupne narastie energia. Stačí len zaťať zuby a vydržať prvé dni. Potom už ani nebude bolieť hlava, ani energie nebude málo a celkovo sa urýchli aj metabolizmus a všetky procesy v tele.

Zkus popsat, jak se člověk cítí třeba po prvním týdnu a po prvním měsíci půstu. Dá se poznat rozdíl?

Ako som už spomínala vyššie, prvé dni pôstu sú najhoršie, lebo sa uvoľňujú toxíny a prejavuje závislosť na jedle. Preto sú prvé dni niekedy negatívnejšie, ale potom sa to už posúva ku pozitívnemu. Po niekoľkých týždňoch PP sa cíti človek celkovo mladší, rozumnejší, s ľahším bruchom. Niektoré zdravotné problémy sa môžu postupne zmierniť alebo dokonca zmiznúť úplne. 

crazysexfuntraveler_na_plazi

Meditace pod sluncem na čisté pláži

Změnila jsi nějak jídelníček v čase krmení? Povedlo se ti odlehčit jej a dokázala ses některých potravin či nápojů vzdát úplně?

Už dlhé roky nepijem žiadne sladené vody, energetické nápoje, kávu a od 2009 ani žiaden alkohol. Pijem iba čistú vodu, šťavu z mladého kokosu alebo bylinkové čaje. Väčšinou však iba vodu z vodovodu. Takže sa nemám akých nápojov vzdávať počas pôstu. Práve naopak, pijem ešte viac vody ako bežne. So stravou to mám podobne, keďže ju mám celkom zdravú a čo najviac v organickom a prirodzenom raw stave, aj keď nie som na PP. Ale je pravda, že počas PP sa snažím jesť ešte viac raw, aby som uľahčila tráveniu, a úplne vynechám polotovary a smažené jedlá, keď to je možné.

Kdo tě v půstu mentoroval? Šla jsi podle nějaké knihy nebo kurzu?

Ako som spomenula, sama som si prešla viacerými kurzami o detoxe aj vegánstve, a tak už mám skúsenosti a viem čo a ako. Od roku 2013, kedy sa detoxu venujem aj ako poradkyňa, som si už naštudovala, čo sa o pôste dalo. Ale ak skúšaš PP či iný druh detoxu prvýkrát, odporúčam poradiť sa, nech vieš, čo od toho očakávať. Rada pomôžem aj online na diaľku.

Plánuješ půst ještě někdy podstoupit?

Určite áno. Možno aj hneď o pár dní, keď skončí táto plavba loďou. Väčšinou mám tendenciu jesť oveľa viac keď som niekde na výlete a po výlete si dávam pár dní pôst na odľahčenie. 1.1.2020 mi začne ďalší pôst, lebo to takto robím po sviatkoch prejedania sa každý rok už pravidelne.

Přemýšlela si i nad úplným půstem, a tedy úplným vynecháním stravy na delší dobu?

Tiež som to už skúšala, ale iba na pár dní. V budúcnosti plánujem na dlhšiu dobu.

Z tvého Instagramu víme, že jsi v době krmení užívala i zelenou směs Blendea SUPERGREENS. Co tě k tomu vedlo?

Je vhodné doplniť chlorofyl, vitamíny a minerály aj počas pôstu. Hlavne v tomto prechodnom období, kedy začala jeseň, ochladilo sa a prší. SUPERGREENS svojím skvelým zložením len dopomôže ku zdravšiemu organizmu a lepšej imunite.

 alexandra_kovacova_a_blendea

Alexandra si vychutnává povánoční dávku SUPERGREENS

Jak přesně jsi v této době Blendeu užívala?

Nie som typ človeka, ktorého baví varenie, a takisto nemám rada ani prílišné miešanie ingrediencií v jedlách. Čím menej ingrediencií, tým ľahšie sa to jedlo či nápoj strávia. Práve preto pijem Blendeu supergreens vždy nalačno čiže ako prvé po ukončení pôstu, a iba zmiešané s čistou vodou.

NEZAPOMEŇTE:

I na vás již Blendea čeká v e-shopu.

Klikněte na obrázek a poznejte všechny zdravotní benefity.

.

 

Budeš užívat Blendeu pouze při půstech, nebo ji zařadíš do zdravého jídelníčku dlouhodobě?

Blendeu som skúšala už viackrát, prevažne medzi ročnými obdobiami, kedy sa ochladzuje a človek je náchylnejší na prechladnutie, čiže keď začína jeseň či zima. V zime má strava málo živín, takže SUPERGREENS ako doplnok pomôže. Prípadne aj počas jarnej očisty je Blendea fajn ako doplnok stravy.

Z tvého Instagramu jde znát, že miluješ ovoce. Má jeho konzumace během půstu nějaké omezení?

Nemyslím si, že treba ovocie obmedzovať ani počas pôstu, ani inokedy. U mňa tvorí ovocie najväčšiu časť môjho jedálnička. Ideálne je konzumovať ho v surovom čerstvom stave a ako prvé jedlo dňa. Čiže nie po inom jedle, lebo vtedy v žalúdku začne kvasiť a vznikajú plyny a spomaľuje sa trávenie. 

 crazysexyfuntraveller_blendea

Alexandra a její "zdravá závislost" na ovoci a kokosové vodě

Jaký pitný režim během půstu doporučuješ?

Čo najviac čistej vody. Keď je teplo, tak nad 3 litre za deň, v zime aspoň 2 litre. Osobne počas veľmi horúceho dňa vypijem 3 až 5 litrov tekutín, a počas chladnejšieho 2 až 3 litre. Avšak závisí to aj od toho, koľko surového ovocia počas dňa zjem, lebo ovocie je z veľkej časti voda.

Lidi zajímá, zda mohou během půstu v čase krmení pít kávu s mlékem. Co poradíš?

Ako vegánka normálne kravské mlieko určite neodporúčam, ani počas PP, ani inokedy. Kravské mlieko je pre malé kravy, teliatka, a nie pre dospelých ľudí. Teliatkam rastie rýchlo telo a pomaly mozog, a u ľudí chceme, aby sa mozog vyvíjal rýchlejšie a telo pomaly (vyvíjame sa počas prvých 18 rokov života). Je to spôsobené práve rozdielnym zložením kravského mlieka a ľudského, materského. Tiež má kravské mlieko v sebe kasomorfín, čo je návyková látka, ktorá núti teliatko piť mlieko od svojej matky kravy. Práve tento kasomorfín spôsobuje, že aj ľudia, ktorí pijú kravské mlieko alebo konzumujú iné mliečne výrobky tvrdia, že sa toho jednoducho nevedia vzdať. Nevedia prečo, ale hovoria, že sa nedá prestať piť mlieko či jesť syry. Je to presne kvôli kasomorfínu, na ktorom si vytvorili nedobrovoľne závislosť. Ale naspäť ku káve. Asi to vyznie zvláštne, ale za 35 rokov môjho života som sa doteraz ani raz nenapila teplej kávy. Nevidím dôvod, prečo by som si mala vytvárať na niečom závislosť, keď nemusím. Už len logicky, keď sa zamyslíme nad tým, či je pitie kávy počas pôstu ok, tak v dobe pôstu, kedy nemám nič konzumovať, tak určite ani kávu nie. Síce sa tvári ako nápoj, ale treba ju tráviť. A tým pádom už sa má vnímať ako potravina, lebo pitím kávy prerušíme pôst. Z iného hľadiska, keď sa bavíme o káve počas doby jedenia, tak káva je pražená. Pražením vznikajú toxíny a tie dobré veci, ako minerály a vitamíny extrémne vysokou teplotou zanikajú. Nerobíš pôst presne preto, aby si sa čo najviac toxínov zbavil? Tak prečo si pridávať nové toxíny do tela pitím kávy? Za mňa kávu s mliekom určite neodporúčam, hoci mi je jasné, že ma kávičkari vyhrešia :D

Víš o někom, pro koho by mohl být PP nebezpečný a nedoporučuje se pro něj?

Žiadny pôst sa neodporúča tehotným ženám ani kojacim matkám, práve preto, že toxíny, ktorých sa telo zbavuje, sa môžu dostať bábätku a to určite nechceme. Ani deti vo vývoji radšej nech nerobia PP. Tiež treba dávať pozor, ak má človek naozaj veľmi závažné zdravotné problémy alebo berie veľa liekov. U takých ľudí by som možno pôst zaradila postupne, čiže zvyknúť si na jeden deň PP, potom jesť normálne pár dní, zase pôst atď. Nie viacero dní pôstu za sebou, aby to fyzicky nebolo neúnosné. Ak sa to zvláda, po pár dňoch či týždňoch potom už skúsiť viac dní PP za sebou. Ale naozaj je to individuálne a preto radšej robím konzultácie ohľadom detoxu a pôstu 1 na 1, a nie všeobecne. 

 

Napsala jsi e-book. Můžeš nám ho v krátkosti představit? O čem a pro koho je?

Napísala som už 5 ebookov, z toho hneď ten prvý bol o vegánskej strave. Volá sa Surová strava a cestovanie. V ebooku na 119 stranách popisujem vedecké fakty, prečo by sme mali konzumovať čo najviac raw vegánskej stravy. Spísala som tam aj ako surová strava pomohla mne osobne, akých zdravotných problémov som sa zbavila a ako sa mi celkovo zlepšil život. Dokonca mi takáto strava pomohla zbaviť sa problémov, o ktorých lekári tvrdili, že sú chronické, vrodené a budú už na celý život. Nebola to však pravda. Tiež v ebooku nájdeš inšpiráciu, čo som konzumovala počas týždňa iba na surovej strave, keď som v roku 2013 bola 6 mesiacov iba 100% na surovej strave a nejedla som nič tepelne upravené. Ebook však nie je iba pre tých, čo cestujú, ale všeobecne pre všetkých, ktorí by chceli zlepšiť svoj život, zdravie, imunitu a dozvedieť sa niečo nové.[/su_testimonial]

 

Pouze ze zvědavosti, kde se teď právě nacházíš a kam se zas chystáš vycestovat?

Predpokladám, že počas vydania tohto rozhovoru som na 8-dňovej vegánskej výletnej lodi po rieke Douro z Portugalska do Španielska a naspäť. Možno to niekoho prekvapí, ale existujú už aj vyložene vegánske výletné plavby, kde všetko jedlo, ktoré sa podáva, je vegánske, a aj kozmetika v kúpelni je organická a vegánska. Pre mňa ako vegánku, ktorá podporuje čo najviac organické produkty, je takýto výlet dokonalý. Úplne mi to zjednoduší nekonečné vysvetľovanie čo môžem a čo nemôžem zjesť. Potom ešte pozriem na 4 dni Lisabon a na 11 dní oddych na Tenerife.

Kde tě mohou lidé sledovat?

V prvom rade na mojom blogu Crazy sexy fun traveler, kde píšem články aj anglicky, aj slovensky. Ďalej aj na sociálnych sieťach pod tým istým menom: Instagram, Facebook a pár videí mám aj na Youtube. Ale pripomínam, som blogerka, nie vlogerka, takže videá sú ešte celkom jednoduché.

Děkuji krásně za rozhovor a přeji pevné zdraví a spokojené výsledky.

.