Blog, Strana 10

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také.

Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí doladili k dokonalosti a budeme poctění, pokud novému Blendea Vegan Omega 3 dáte šanci obohatit váš zdravý jídelníček o kvalitní olej.

Čtěte dále o významu a potřebě omega 3 mastných kyselin ve vyváženém jídelníčku a o všech prospěšných účincích. Žijte zdravě se značkou Blendea, kvůli které netrpí zvířata ani příroda :)

blendea_vegan_omega_3

"Poptávka po zdrojích omega 3 mastných kyselin je aktuálně velice vysoká a vegani hledají rovnocennou alternativu. Pro veganské omega 3 jsme se rozhodli, protože všechny naše výrobky jsou veganské a v tomto směru plánujeme dále pokračovat.

S řasami máme výborné zkušenosti již díky pilotnímu produktu Blendea SUPERGREENS, který obsahuje chlorellu a spirulinu. Přesně díky předešlému úspěchu jsme se rozhodli náš olej vyrábět z mořských řas, které se šetrně a udržitelně pěstují ve francouzských pěstírnách", vysvětluje Matej Chodelka, MSc., spoluzakladatel značky Blendea

Typ: 100% veganský omega 3 olej z mořských řas s obsahem mastných kyselin DHA a EPA dochucený citronovým esenciálním olejem
Kompletní složení: olej z mikrořasy Schizochytrium sp., citronový olej, antioxidanty (směs tokoferolů, extrakt z rozmarýnu)
Dávkování: 20 kapek (250 mg DHA) pro dospělé lidi, 36 kapek (450 mg DHA) pro těhotné a kojící ženy
Dávky v balení: 24 až 44 podle preferovaného dávkování
Skladování: po otevření skladujte v ledničce maximálně 24 měsíců
Balení: 30 ml lahvička z tmavého skla s dávkovací pipetou
Charakteristika: 100% vegan, bez alergenů (žádná sója, lepek ani laktóza), bez genetické modifikace (non GMO), udržitelné pěstování
Krajina původu: Francie

Základní charakteristika oleje Blendea Vegan Omega 3. Objednávku vám doručíme do 2 dnů a ihned tak můžete čerpat z jeho prospěšných účinků.

 

.

použití Blendea Vegan Omega 3Blendea Vegan Omega 3 lze užívat samotný, ale díky neutrální chuti se hodí i do vašich zdravých smoothies, pomazánek, kaší a všude tam, kde chcete ještě o něco zvýšit výživovou hodnotu a zdravotní účinky své stravy. Chuť je neutrální a lehce citrónová, takže pokrmy budou svěží a plné prospěšných látek.

TIP PRO OBOHACENÍ JÍDELNÍČKU:

Omega 3 mastné kyseliny nejsou samozřejmě pouze ryby a řasy, kterými se krmí.

Do jídelníčku směle zařaďte i lněné a chia semínko, vlašské ořechy, tofu, brokolici a květák, a pokud nejste vegan, tak samozřejmě ryby a mléčné výrobky.

Pro koho je Blendea Vegan Omega 3 vhodný a jaké má účinky?

Olej je vhodný pro lidi, kteří potřebují svůj jídelníček obohatit o kvalitní rostlinné omega 3 mastné kyseliny. Blendea je ryze veganská značka, takže olej kromě výživových hodnot splňuje i etický a ekologický aspekt výroby a užívání. Žádné ryby tak netrápíme a olej získáváme z řasy Schizochytrium, která se udržitelně pěstuje ve Francii.

Omega 3 je esenciální mastná kyselina, kterou potřebuje každý organismus, ale nedovede ji vyrobit sám. Proto jsme odkázaní pouze na správnou stravu, přičemž ta typicky česká je na omega 3 chudá.

Dostatek omega 3 v jídelníčku mají hlavně obyvatelé přímořských států díky tomu, že obsahuje spoustu ryb nebo výrobků z řas, které jsou omega 3 plné. Naše vnitrozemské jídelníčky tolik štěstí neměly, kvůli čemu nám omega 3 ve stravě a tedy i těle chybí. A to je chyba.

Omega 3 mastné kyseliny využívá mozek, nervová soustava, oči, srdce, klouby, pokožka a jsou jedním ze stavebních prvků buněk. Zároveň pomáhají správnému přenosu nervových signálů. Udržují správný krevní oběh a regulují krevní tlak. Zlepšují odolnost kloubů, zpomalují opotřebení a urychlují regeneraci. Chrání pokožku před poškozením a přirozeným snižováním pružnosti kvůli věku.

Nenasycené mastné kyseliny má význam přijímat i pokud:

  • máte zvýšený cholesterol
  • potřebujete podpořit hubnutí
  • potřebujete přirozeně posílit imunitní systém
  • chcete zlepšit lesk vlasů a pevnost nehtů
  • potřebujete zmírnit kožní problémy
  • chcete zvýšit šance na početí

"Lze tvrdit, že člověk s pravidelným a dostatečným příjmem omega 3 ve stravě lépe vidí, je soustředěnější, rychleji porozumí věcem a lépe si je zapamatuje.

Rychleji se pohybuje a lépe vidí. Má dobrý krevní oběh a optimální krevní tlak. Jeho pokožka stárne pomaleji a méně výrazně. To všechno díky oleji získanému z mořských řas, kterým chceme nyní obohatit váš jídelníček," Matej Chodelka, MSc., spoluzakladatel značky Blendea

Jaké účinky uznává a tvrzení povoluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce SZPI?

Blendea Vegan Omega 3 patří do skupiny speciálních potravin (doplňky stravy), kterých složení, účinky a bezpečnost kontroluje a odsouhlasuje státní inspekce SZPI. Všechny doložené účinky uvádí ve svých Vodítkách k problematice zdravotních a výživových tvrzení, kde si je můžete všechny prohlédnout:

  • Kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová (EPA/DHA): DHA a EPA přispívají k udržení normálního krevního tlaku, přispívají k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi, přispívají k normální činnosti srdce.
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA): DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku, přispívá k udržení normálního stavu zraku, přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi, přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku. Příjem DHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příjem DHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem.
  • Rozmarýn a esenciální citronový olej: Udržují normální hladinu cholesterolu v krvi (hladinu lipidů), normální trávení, normální činnost srdce, normální činnost jater a žlučníku, vylučování a pročištění těla, krevní oběh v mozku a paměť, emoční komfort a stres.
  • Rozmarýn: Udržuje normální trávení, osvěžuje tělo, udržuje přirozenou obranyschopnost těla, podporuje vylučování (ledviny a močové cesty), působí jako antioxidant.
  • Zdroj omega-3 mastných kyselin: Olej Blendea Vegan Omega 3 splňuje stanovené množství omega 3 MK pro toto tvrzení.

blendea_vegan_omega_3_vyroba

Omega 3 z ryb urazí dlouhou cestu a mnohé metody zpracování, než se dostanou k vám na stůl. Blendea Vegan Omega 3 tento proces neabsolvuje, díky čemu je šetrný k rybám i životnímu prostředí.

Jaký je původ oleje Blendea Vegan Omega 3?

schizochytrium_zdroj_vegan_omega_3

Mikroskopická řasa Schizochytrium

Omega 3 mastné kyseliny získané z udržitelně pěstovaných řas druhu Schizochytrium jsou aktuálně nejčistější, jaké trh nabízí. Ryby lovené v oceánech jsou plné těžkých kovů, mikroplastů a dalších nežádoucích škodlivin, navíc hrozí jejich vyhubení pro potřeby člověka.

Věděli jste, že až 25% všech ulovených mořských ryb se namísto masa ke konzumaci využívá pro účely výroby omega 3?

Naopak omega 3 získávané z řas nezpůsobují vybíjení rybích hejn, a pokud by každý konzumoval rostlinné omega 3 mastné kyseliny, nadměrný výlov ryb by se snížil.

I to je zodpovědný krok por uvědomělé spotřebitele omega 3 mastných kyselin. Omega 3 z řas navíc nemají rybí aroma a příchuť, takže chutnají i lidem, kteří rybí aroma nesnesou.

Blendea Vegan Omega 3 vyrábíme z řas v přísně kontrolovaných francouzských pěstírnách, kde je přítomnost škodlivin pravidelně kontrolovaná. Sleduje se celkový obsah omega 3, a samozřejmé těžké kovy a další nebezpečné škodliviny, které ve zdravé potravině být nemohou.

Nákupem omega 3 od značky Blendea získáváte jistotu nákupu kvalitního, zdraví prospěšného a velice potřebného oleje z udržitelně vypěstovaných řas, kvůli kterým neuhynuly žádné ryby ani jiné živočichy. Filozofie značky Blendea zůstává neměnná u všech našich produktů.

.

Děkujeme, že nás čtete a podporujete. Jakékoliv dotazy k oleji nebo stávajícím produktům nám napište na mail info@blendea.cz nebo volejte zákaznickou linku +420 608 255 816. Všechny objednávky doručíme do 48 hodin.

Přeji krásný den a pevné zdraví

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Sacharidy často označované poněkud nesprávně cukry patří do skupiny biomolekul, kterou rozdělujeme na čtyři hlavní podskupiny:

V přírodě jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které v lidském organismu zastávají spoustu důležitých funkcí. Nejdůležitější je funkce sacharidů jako hlavního zdroje energie. Dále se podílí na normálních funkcích imunitního systému a rozmnožování. Také ovlivňují vznik, rozvoj a průběh některých onemocnění. 

obiloviny_zdroj_sacharidu

Jedním z hlavních zdrojů sacharidů jsou obiloviny a výrobky z nich

Co jsou sacharidy a jaké druhy rozlišujeme?

Sacharidy tedy představují hlavní energetický zhdroj všech živočichů, nejen člověka. Tvoří je atomy uhlíku, vodíku a kyslíku, z čehož vychází dříve používané názvy karbohydráty nebo uhlohydráty.

Z pohledu energetického zdroje zastávají sacharidy dvě funkce a to jako:

  1. rychlý zdroj energie, kterou tělo získává primárně z glukózy (jednoduché cukry),
  2. zásoba energie pro náhlou potřebu, kterou poskytuje živočišný škrob glykogen (složité sacharidy) uložený v játrech a svalech.

Existuje několik druhů sacharidů, které se mezi sebou liší počtem tzv. cukerných jednotek. Za základ jsou považované dvě skupiny - jednoduché sacharidy a komplexní sacharidy. Nejméně jednotek obsahují jednoduché sacharidy, nejvíce složené sacharidy. 

Tyto jednotky se mohou spojovat. Spojením více stejných nebo různých druhů jednoduchých cukrů vznikají komplexní druhy sacharidy. Proto se používá i označení složené sacharidy.

Monosacharidy

Do skupiny jednoduchých sacharidů spadají monosacharidy, které obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Tvoří základní stavební kámen pro všechny ostatní sacharidy. Pouze monosacharidy lze správně označit jako cukry

Hlavní příklady monosacharidů:

  • glukóza - hroznový cukr a cukr v medu a v ovoci,
  • fruktóza - třtinový cukr a většina druhů ovoce a zeleniny, 
  • galaktóza - hlavním zdrojem je mléko,
  • ribóza - složka nukleových kyselin DNA a RNA, které jsou nositeli genetické informace.

Oligosacharidy a disacharidy

Sacharidy složené ze 2 až 10 monosacharidů označujeme oligosacharidy. Nejdůležitější jsou disacharidy vzniklé spojením dvou stejných nebo odlišných monosacharidů. Také patří do skupiny jednoduchých sacharidů.

Hlavní příklady disacharidů a oligosacharidů:

  • laktóza - je složena z glukózy a galaktózy, jedná se o mléčný cukr, hlavním zdrojem je mléko,
  • sacharóza - tvoří ji glukóza a fruktóza, jedná se o řepný cukr, který je hlavní složkou stolního cukru,
  • maltóza - sladový cukr,
  • rafinóza, stachyóza a verbaskóza - oligosacharidy, které se nachází především v luštěninách.

Polysacharidy

Polysacharidy obsahují stovky až tisíce jednotek monosacharidů. Proto se nazývají také složené nebo komplexní sacharidy. U rostlin a hmyzu polysacharidy představují důležitou stavební látku. Na rozdíl od jednoduchých cukrů nelze složitější polysacharidy rozpustit ve vodě a nemají vůbec sladkou chuť. Jejich funkce je zásobní a stavební.

Příklady polysacharidů:

  • celulóza - hlavní stavební kámen rostlin, nejlepšími zdroji jsou bavlna, dřevo a papír, pro člověka nestravitelná,
  • glykogen - živočišný škrob,
  • pektin - typ vlákniny nacházející se převážně v citrusových plodech a jablkách,
  • inulin - rozpustná rostlinná vláknina z hlíz, kořenů a plodů,
  • vláknina - zvláštní druh sacharidů, který může být stravitelný a nestravitelný. Oba typy vlákniny jsou důležité pro zdravý trávicí systém.

Hlavní rozdíly mezi jednoduchými a komplexními sacharidy

Jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy) patří mezi rychlé zdroje energie. Ta však stejně rychle mizí. To znamená, že jednoduché cukry nezasytí na dlouho a po konzumaci lze velmi brzy pocítit hlad. 

K hlavním zdrojům jednoduchých cukrů patří:

  • bílé pečivo, 
  • sladkosti, 
  • cukrovinky, 
  • čokolády, 
  • některé druhy ovoce. 

Pokud se jednoduché cukry konzumují často a ve velkém množství, mohou způsobovat různé zdravotní obtíže, nejčastěji nadváhu, obezitu a cukrovku 2. typu

cukrovi_zdroj_sacharidu

I sladkosti mohou být zdravé. Stačí použít správné suroviny.

Naopak složené sacharidy energii doplňuji postupně a dlouhodobě. Lépe zasytí a hlad zaženou na delší dobu. Kromě jednoduchých cukrů obsahují důležité vitamíny, minerály a nestravitelné polysacharidy neboli vlákninu

Nejlepšími zdroji složených sacharidů jsou: 

  • obiloviny, 
  • luštěniny, 
  • zelenina,
  • ovoce.

TIP NA DOPLNĚK STRAVY BOHATÝ NA KOMPLEXNÍ SACHARIDY:

Rostlinná směs superpotravin a antioxidantů Blendea SUPERBEAUTY obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukry a vysoký obsah prospěšné vlákniny.

.

Různé role sacharidů ve zdravé a vyvážené stravě

Jak již bylo řečeno, sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Tu sice lze získat i z bílkovin a tuků, což se také dělá (tzv. ketodiety a low carb způsob stravování). Je to však náročnější a má to celou řadu háčků. 

Energii v podstatě poskytují všechny tři živiny: 

  • sacharidy - 4 kcal na 1 gram,
  • bílkoviny - 4 kcal na 1 gram,
  • tuky - 9 kcal na 1 gram.

Základní pravidlo pro zdravý příjem a výdej energie zní: Spotřebujete-li více kalorií, než spálíte, přiberete na váze. Omezením sacharidů nebo tuků nesnížíte celkový příjem kalorií, pokud je nahradíte jinými potravinami, které obsahují stejný či dokonce vyšší počet kalorií.

Sacharidy jsou navíc zásadní zdroj energie pro činnost mozku, jehož neurony nedokáží spalovat tuk. Pro normální funkce trávicího systému je důležitá vláknina, kterou organismus nedokáže spálit, ale její přítomnost podporuje k lepšímu a delšímu pocitu sytosti. Také slouží jako potrava pro prospěšné bakterie žijící ve střevech - střevní mikrobiom.

Denní doporučené množství sacharidů

Evropské výživové předpisy (DRV - Dietary reference values) doporučují přijímat 45 až 60 % celodenního energetického příjmu ze sacharidů. 

Americké výživové předpisy (U.S. Dietary Guidelines) jsou podobné a doporučují 45 až 65 % z celkového denního energetického příjmu hradit ze sacharidů.

Rozdíl představuje stanovený limit pro příjem monosacharidů, který činí 10 % z přijatých sacharidů. Převedeno do srozumitelné řeči, americké předpisy radí konzumovat méně sladkostí a cukrovinek.

Sacharidy a jejich zdroje v potravinách

Sacharidy jsou nejrozšířenější organickou sloučeninou na zemi vůbec. Pochází zejména z rostlinných zdrojů, protože vznikají při fotosyntéze. Při hodnocení sacharidů z pohledu vlivu na zdraví je důležitá znalost glykemického indexu.

Co je to glykemický index?

Glykemický index je hodnota, která značí schopnost potraviny zvýšit hladinu glukózy v krvi (tzv. glykémie). Tento údaj je důležitý zejména pro diabetiky, pro které je stálá hladina cukru zcela zásadní.

Dle glykemického indexu dělíme potraviny do 3 skupin:

  • nad 55 - nízký GI,
  • 55 až 70 - střední GI,
  • nad 70 - vysoký GI.

Sacharidy s vysokým GI vstupují do krve rychle a vyvolávají tak prudké navýšení hladiny glukózy v krvi. Naopak sacharidy s nízkým GI vstupují do krve pomaleji. Jejich trávení a štěpení totiž tělu trvá mnohem déle. 

Za zdraví prospěšné jsou považovány potraviny se středním a nižším GI. Hladinu cukru ovlivňují minimálně, a tudíž nevyvolávají nebezpečné výkyvy. Zdroje sacharidů s vyšším GI je vhodné omezit.

Obecně prospěšné účinky konzumace sacharidů a potravin s nízkým a středním GI:

  • lepší regulace hladiny glukózy a cholesterolu v krvi,
  • nižší riziko vzniku diabetu,
  • snížení pocitu hladu,
  • zajištění sytosti po delší dobu,
  • podpora fyzické zdatnosti,
  • podpora zdravé tělesné hmotnosti.

Potraviny s nízkým obsahem sacharidů

  • ovesné vločky, ječmen, otruby a další co nejméně upravené obiloviny,
  • rýže natural,
  • bulgur, kuskus, quinoa, semolina
  • luštěniny - čočka, fazole, cizrna, sója, hrách apod.,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • ořechy - arašídy, kešu, vlašské ořechy,
  • většina druhů zeleniny - brokolice, česnek, mrkev, rajčata, paprika, hlávkový salát,
  • vybrané druhy ovoce - jablka, meruňky, pomeranč, švestky.

Potraviny se středním obsahem sacharidů

  • celozrnné druhy mouk a z nich vyrobené těstoviny a pečivo,
  • pšeničné těstoviny,
  • bílá a hnědá rýže,
  • vařené brambory,
  • vybrané druhy ovoce a zeleniny - kukuřice, ananas, banány, fíky, hrušky, hroznové víno a další,
  • kvalitní hořká čokoláda.

Potraviny s vysokým obsahem sacharidů

  • glukóza,
  • výrobky z bílé pšeničné mouky - pečivo, sladké pečivo, koláče, buchty apod.,
  • čokoládové cereálie,
  • smažené brambory, hranolky, bramborová kaše,
  • vybrané druhy ovoce a zeleniny - dýně, tykev, meloun červený a další.

Potraviny bez jednoduchých sacharidů

Jednoduchým cukrům se nelze úplně vyhnout, nachází se všude. Dopřát si tu a tam něco sladkého na zub není hřích. Rozhodně je však důležité jejich konzumaci snížit na minimum. 

Které potraviny obsahují minimum jednoduchých cukrů a sacharidů všeobecně?

  • maso, ryby, mořské plody,
  • vejce,
  • neochucené mléko a mléčné výrobky,
  • ořechy a semena,
  • celozrnné obiloviny, těstoviny, rýže,
  • luštěniny.

sacharidy_v_potravinach

Kdy je nejlepší jíst sacharidy?

Všeobecně platí, že bychom sacharidy měli jíst především v první polovině dne. Ráno po probuzení je tělo unavené a chybí mu energie. Vyvážená snídaně obsahuje komplexní sacharidy, snadno stravitelnou bílkovinu i zdravé tuky

V průběhu dne je doporučeno konzumovat komplexní sacharidy bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Preferujte potraviny s nižším GI, budete se cítit sytí a nebudete trpět návaly hladu a nezvladatelných chutí. Nezapomínejte na správný pitný režim, který je pro trávení a vstřebávání sacharidů velmi důležitý.

 

Sacharidy a cvičení

K podání sportovního výkonu je nezbytné dostatečné množství energie, kterou tělu dodávají právě sacharidy. Je přitom jedno, zda patříte mezi rekreační nebo profesionální sportovce, zda chodíte na aerobik, jógu, jezdíte na kole, běháte nebo zvedáte těžké váhy v posilovně. 

Sacharidy potřebuje každý sportovec, důležité je vědět, kdy je konzumovat, v jaké podobě a v jakém množství. 

Jaké sacharidy jíst před cvičením?

S plným žaludkem, ale ani nalačno se do cvičení nepouštějte. Poslední větší jídlo bohaté na komplexní sacharidy přijměte zhruba dvě až tři hodiny před tréninkem. Ideálně, pokud pokrm obsahuje také bílkovinu a trošku zdravých tuků. Jídlo by mělo být dobře stravitelné, aby vás při cvičení netrápil těžký žaludek.

Zhruba hodinu před tréninkem si dejte menší dávku komplexních sacharidů. Můžete použít i speciální nápoj nebo koktejl, který je bohatý na sacharidy i proteiny. To platí i pro ranní a dopolední tréninky, kdy na větší jídlo s předstihem ještě nenastal vhodný čas. 

Menší dávka glukózy podána těsně před tréninkem dodá rychlou energii a podpoří váš výkon. Pomůže i kousek ovoce, jako například banán.

Jaké sacharidy jíst po tréninku?

Během cvičení dochází ke snížení zásob glykogenu a bílkovin. Po tréninku jsou doporučeny rychlé sacharidy (např. glukóza, dextróza či maltodextrin nebo ovocná fruktóza). Zhruba půl hodiny po tréninku je vhodné doplnit proteiny v podobě kvalitního sportovního nápoje

Čas na opravdové jídlo přichází hodinu po tréninku. Vhodné jsou opět komplexní sacharidy (rýže, těstoviny, brambory) doplněné o bílkoviny (maso, tuňák, vajíčka, sýr), zdravé tuky (kvalitní olej, avokádo, ořechy) a chybět by neměla ani zelenina. Po tréninku v pozdně odpoledních a večerních hodinách je vhodné přizpůsobit velikost porce, abyste nešli spát s plným žaludkem.

Sacharidy a jejich účinky na zdraví

Výživová doporučení se mění zhruba jednou za 10 let a změny často doprovází nějaký ten revoluční objev v oblasti výživy, který jednu ze živin vytáhne na výsluní a druhou obviní ze špatného a škodlivého vlivu na zdraví. Výsledkem takových objevů bývají ne zrovna dobré rady typu “tuky škodí zdraví” nebo aktuálně “přestaňte jíst sacharidy”.

Takto se v minulosti do nemilosti dostaly i tuky, které byly spoustu let považovány za viníky celé řady chorob, včetně nadváhy, obezity či vysokého cholesterolu

Sacharidy, hubnutí a obezita

Dnes jsou naopak tuky v “módě” a oběťmi výživových doporučení se stávají sacharidy, které údajně mohou za celosvětový nárůst obezity. Podíl na vzniku obezity sacharidy mají, a to zejména v případě nadměrné spotřeby jednoduchých cukrů

Na rozvoji obezity se však vysokou měrou podílí jiné faktory:

  • nedostatek pravidelné fyzické aktivity,
  • konzumace upravených potravin a potravin obsahující aditiva,
  • nadměrná konzumace potravin obsahující jednoduché cukry a tuky,
  • nedostatek spánku a odpočinku,
  • nadmíra stresu,
  • vyšší životní úroveň a všeobecný nadbytek.

Stres vyvolává i snaha přiblížit se současnému vzoru ideálního životního stylu, podle něhož by měl každý chtít být dokonalým člověkem, partnerem i rodičem, a zároveň si budovat úspěšnou kariéru a “plnit si sny”, dbát na ekologii, udržitelnost atd. 

Problém rovněž představuje nadbytek různých produktů, které usnadňují a zpříjemňují život. Lidé v západních a vyspělých zemích neznají hlad a nouzi, přejídají se a všude jezdí autem, chodí do restaurací a zapomínají na skutečné potřeby fyzického těla i mysli.

Správné hubnutí a udržení zdravé tělesné hmotnosti závisí především na vyváženém energetickém příjmu. Přibírání nezpůsobuje množství přijatých sacharidů, tuků ani bílkovin, ale celkové množství přijaté energie ze všech těchto živin.

Kdy má omezení příjmu sacharidů smysl?

Omezování příjmu sacharidů má pozitivní vliv na zdraví tehdy, pokud se týká jednoduchých cukrů, tedy sušenek, čokolád a dalších nezdravých sladkostí včetně bílého pečiva. 

Naopak omezovat příjem zdravých sacharidů, mezi které patří obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina, má smysl pouze z vážných zdravotních důvodů (např. alergie na lepek).

Jak (ne)fungují sacharidové diety

Speciální nízkosacharidové diety jsou založeny na vysokém příjmu tuků a vyšším příjmu bílkovin. Příjem sacharidů bývá omezen až na nezbytné minimum. Propagátoři těchto diet slibují především rychlý úbytek tuků

K horlivým zastáncům nízkosacharidových (low carb) diet patří zejména lidé, kteří se snaží často neúspěšně shodit nadbytečné kilogramy, a sportovci v oblasti fitness a kulturistiky, pro které každý gram tuku představuje hrozbu. 

Kontrolovaná nízkosacharidová dieta obvykle prospívá diabetikům, kteří si hladinu cukru v krvi musí kontrolovat každý den. Ti by však měli dietu držet pouze pod dohledem lékaře.

Nízkosacharidové diety mohou při hubnutí pomoci, protože naučí organismus čerpat energii z tuků. Není to však dieta vhodná pro každého. Je náročná na přípravu kvalitního jídelníčku, aby se tělo dostávaly všechny potřebné živiny. Rozhodně není vhodné dlouhodobě držení této diety, jelikož omezení příjmu sacharidů má na zdraví negativní vliv.

Rizika diety bez sacharidů

U nízkosacharidových diet bývá problém tělu dodat dostatek vlákniny a některé vitamíny a minerály, jejichž zdroji jsou právě sacharidy. 

Nedostatek sacharidů v těle může mít za následek:

  • nevolnost,
  • slabost,
  • podrážděnost,
  • neschopnost se soustředit,
  • nedostatek energie,
  • bolesti hlavy,
  • závratě, 
  • dehydratace.

Nahrazení sacharidů tuky, byť zdravými, zvyšuje příjem nasycených tuků, což může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních chorob.

Zmínit je třeba také jo-jo efekt. Pokud člověk své stravovací návyky neupraví dlouhodobě a to v udržitelné podobě, po návratu k dřívějšímu nezdravému způsobu stravování se kila rychle vrátí zpět s dalším návdavkem.

Špatné nejsou tuky ani sacharidy 

Nepodléhejte trendům. Existují pouze zdravé a nezdravé druhy sacharidů. Pokud se je mezi sebou naučíte rozlišovat, stačí omezit příjem nezdravých cukrů. To samé platí také pro tuky a bílkoviny. 

Zapamatujte si, že:

  • sacharidy patří mezi hlavní živiny, které jsou nezbytné pro udržení pevného zdraví,
  • omezte příjem jednoduchých cukrů (bílého pečiva, sladkostí, cukrovinek a slazených nápojů) a soustřeďte se na průmyslově neupravené zdroje sacharidů (celozrnné výrobky, luštěniny, obiloviny, ovoce a zelenina),
  • lepší než vyřazení jedné z hlavních živin na krátkou dobu, je dlouhodobý zdravý, vyvážený a střídmý jídelníček.

SNAŽÍTE SE ZHUBNOUT?

Čtěte, jak nejrychleji snížit hladinu krevního cukru.

Jablečný crumble s křupavou drobenkou z ovesných vloček a kokosu

Jablečný crumble s křupavou drobenkou z ovesných vloček a kokosu

V jednoduchosti je síla, to víme. Recept na jablečný crumble je skutečně jednoduchá rychlovka a jeho chuť si zamilují pravděpodobně úplně všichni. Není potřeba složitě připravovat těsto, bohatě si tu totiž vystačíte s drobenkou, proto se nebojím říct, že to zvádne úplně každý. A navíc vám zabere pouhých 35 minut :)

jablecny_crumble_recept
Jablečný crumble se zkrášlovací směsí Blendea SUPERBEAUTY pro podporu tvorby kolagenu

Ingredience na 6 porcí (jednu kulatou formu):

  • 5 oloupaných jablek
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 1 lžička skořice - volitelné
  • 1 lžíce zkrášlující směsi Blendea SUPERBEAUTY

Na drobenku:

  • 120 g ovesných vloček
  • 120 g mouky - bezlepkové
  • 50 g kokosu
  • 100 g másla
  • 100 g kokosového cukru

Co přesně je směs Blendea SUPERBEAUTY použitá v receptu?

Směs bobulovitého ovoce, houby tremelly, křemeliny a kořene čekanky s přidanou arónií. Pravidelným užíváním docílíte krásných vlasů, zdravé pleti i nehtů. Navíc chutná skvěle. Přidáním SUPERBEAUTY do receptů dodáte pokrmům výbornou ovocnou chuť.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech prospěšných účincích. V případě objednávky je u vás balíček do 2 dnů.
.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 190 stupňů.
  2. Jablka nakrájejte na větší kostky a společně s 1 lžičkou kokosového cukru a skořicí dejte na mírný oheň provařit alespoň na 5 minut. Po odstavení z plotýnky přimíchejte lžíci SUPERBEAUTY.
  3. V misce smíchejte ingredience na drobenku. Ručně vypracujte sypkou směs.
  4. Do zapékací misky nebo kulaté formy na pečení dejte jablkovou směs a rovnoměrně posypejte drobenkou po celé ploše.
  5. Pečte 20-25 minut.

K servírování se skvěle hodí zmrzlina a snítka máty.

Dejte nám vědět, jak se vám tento lahodný koláč povedl a sledujte nás na instagramu pro více tipů a rad.

 

Jemné asijské tofu na kari s kokosovým mlékem a Blendeou SUPERBOOST

Jemné asijské tofu na kari s kokosovým mlékem a Blendeou SUPERBOOST

Asijská kuchyně je se vyznačuje rychlostí přípravy, exotickými chutěmi a rozmanitostí ingrediencí. Tento recept na veganské tofu na kari zvládnete připravit za 20 minut a věřte, že si opravdu pochutnáte.

Kokosové mléko v kombinaci se směsí Blendea SUPERBOOST pokrmu dodá jemnost, ale zároveň vůni zázvoru a kurkumy, což k asijské kuchyni neodmyslitelně patří.

tofu_na_kari_recept
Asijské kari se směsí SUEPRBOOST podávané s jasmínovou rýží

Na 2 poctivé porce budete potřebovat:

  • 350 ml kokosového mléka v plechovce
  • 150 g tofu
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 střední mrkev
  • 2 hrsti fazolek (mohou být mražené)
  • sůl podle chuti
  • troška oleje
  • čerstvý koriandr na ozdobení
  • 2 čajové lžičky imunitní směsi Blendea SUPERBOOST

Co je imunitní směs Blendea SUPERBOOST, kterou v receptu využíváme?

Je to veganská směs superpotravin a adaptogenů v BIO kvalitě. Pomáhá k silné obranyschopnosti, normálnímu dýchání a zmírňuje tělesné záněty. Díky obsahu kurkumy a zázvoru se skvěle hodí do asijských receptů a má tak velice široké využití.

Klikněte na tlačítko níže a prohlédněte si všechny zdravotní benefity. Případnou objednávku vám doručíme do 48 hodin a ihned tak můžete začít s přirozenou posilou imunity.
.

Postup přípravy:

  1. Tofu nakrájejte na tenké plátky a spolu s mraženými fazolkami orestujte na oleji ve větší pánvi.
  2. Přilijte kokosové mléko (nezapomeňte ho před otevřením protřepat) a přidejte na proužky nakrájenou papriku s mrkví. Krátce provařte, aby si zelenina uchovala křupavost.
  3. Přidejte dvě lžičky směsi Blendea SUPERBOOST a dochuťte tak, aby se vám sbíhaly sliny.
  4. Vařte ještě alespoň 5 minut a poté podávejte s jasmínovou rýží ozdobené čerstvým koriandrem.

Budu ráda, když nám dáte vědět, jak vám toto bleskurychlé asijské kari chutnalo. Můžete nám napsat třeba v komentářích nebo na našem instagramu @blendea_cz.

 

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže.

Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené účinky na zdraví, které povoluje používat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Zajímat nás budou všechny ostatní informace o této léčivé rostlině, jako je například původ a přirozené prostředí, formy a způsoby užívání, vedlejší a negativní účinky na zdraví a další zajímavosti, které potřebujete znát ještě před nákupem.

 

Chřest hroznovitý a jeho pozitivní účinky

Nejčastěji se Shatawari používá při problémech s ženskými pohlavními orgány, například při menstruačních potížích, během těhotenství a kojení a při menopauze. Prospívá však také mužským pohlavním a reprodukčním orgánům

U žen i mužů podporuje normální funkce trávicího a močového systému, má antioxidační účinky, pomáhá při bolestech hlavy (migrény) a posiluje imunitní systém.

shatawari_chrest_hroznovity

Chřest hroznovitý má drobné větvičky s jehličkami

 

Shatawari a jeho přirozený původ

Šatavari je speciální druh chřestu přirozeně rostoucí v Indii, Nepálu, Himalájích, Srí Lance a severní Austrálii. Svědčí mu vyšší nadmořské výšky okolo 1300 až 1500 m.n.m., daří se mu ve skalnaté a štěrkovité půdě a roste do výšky jednoho až tří metrů. 

Kvůli vyhlášeným prospěšným účinkům na zdraví panuje po Chřestu hroznovitém poměrně velká poptávka. V jeho domácím prostředí jej však ohrožuje dlouhodobé znečišťování, odlesňování, těžba a ničení přirozených stanovišť.

pestovani_shatawari

Přirozeně Shatawari roste v Indii a Nepálu v nadmořské výšce okolo 1400 m.n.m.

 

Další názvy pro Šatavari

Jako první popsal chřest hroznovitý německý botanik, lékárník a také rostlinný taxonom Carl Ludwig Willdenow v roce 1799. Ten jej latinský nazval Asparagus racemosus, který se do českého jazyka překládá jako Chřest hroznovitý

Nepálci jej nazývají kurilo a Tamilci vittan. V Austrálii mu domorodci kmene Ngan´gi žijící v oblasti kolem řeky Moyle říkají Yerrwuwu. U nás se ujal počeštělý název šatavari. 

Ajurvéda chřest popisuje jako královnu všech bylin. Původní sanskrtský název Shatawari znamená “ta, která má sto manželů” a rostlina jej získala kvůli vysokému obsahu látek, které působí podobně jako ženské hormony estrogeny. Dle ajurvédy posiluje chřest ženy právě v místech, kde produkuje zdravá vajíčka.

K vidění jsou také další upravené názvy:

  • Shatavari,
  • Shatamull,
  • Vrishya,
  • indický chřest,
  • Shatuli,
  • Satavar,
  • vrabčí tráva,
  • vodní kořen,
  • divoký chřest,
  • šplhavý chřest.

koren_shatawari

Usušený, nemletý kořen shatawari

 

Chřest hroznovitý a potvrzené účinky dle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI)

U chřestu hroznovitého je největší zájem o vláknité a hlíznaté kořeny, které obsahují velké množství účinných látek, zejména prospěšných fytoestrogenů

Shatavari obsahuje:

ucinky_shatawari

Účinky Chřestu hroznovitého (Asparagus racemosus) potvrzené SZPI:

potvrzene_ucinky_shatawari

Tabulka pochází z povolených výživových a zdravotních tvrzení, která povoluje Státní zemědělská a potravinářská isnpekce SZPI

 

Prospívá ženským orgánům

Extrakt z kořene šatavari má příznivé účinky na ženské pohlavní a reprodukční orgány. Dodá vám ji potřebnou výživu a podporuje jejich funkce. Užívání chřestu se doporučuje při problémech s otěhotněním, sníženém libidu, ale také při opakovaných vaginálních výtocích nebo pro úpravu zdravého pH uvnitř pochvy apod. 

 

Zmírňuje menstruační potíže

Podporuje duševní pohodu a navozuje hormonální rovnováhu u žen, které trápí potíže při každé menstruaci. Zlepšuje průběh menstruace, obnovuje její pravidelnost, normalizuje hladinu ženských hormonů estrogenů a brání zadržování vody či vzniku nepříjemných křečí.

 

Pomáhá během těhotenství a při kojení

Podporuje regeneraci ženského organismu těhotných a kojících žen. Zmírňuje ranní nevolnosti, při kojení podporuje tvorbu mléka a mírní poporodní úzkosti a deprese.

 

Ulevuje od potíží během menopauzy

U starších žen zmírňuje příznaky v přechodu, mezi něž patří časté návaly horka, úzkost a potíže se spánkem. Shatawari uklidňuje a navozuje pocit duševního klidu

shatawari_v_menopauze

Šatavari zmírňuje projevy bolestivé menstruace a u starších žen projevy menopauzy

 

Podporuje potenci u mužů

Šatavari prospívá mužským pohlavním orgánům a reprodukčnímu systému. Podporuje potenci a užívá se u mužů, které trápí impotence.

 

Podporuje funkce trávicího systému

Chřest hroznovitý má prospěšný vliv na zažívací funkce, pomáhá při potížích s častými průjmy, žaludečními vředy, pálením žáhy, ledvinových kamenů nebo syndromu dráždivého tračníku. Také pomáhá při překyselení žaludku a brání nadýmání.

 

Zklidňuje podrážděné močové cesty 

Šatavari má protizánětlivé účinky a je účinná i při problémech s močovými cestami. Zklidňuje podrážděné cesty a pomáhá tak při zánětech močového měchýře a trubice.

 

Další předpokládané účinky dle ajurvédy:

shatawari_prasek

Usušený a rozemletý kořen šatavari

 

Nežádoucí a vedlejší účinky Shatawari

Ajurvédská medicína s užíváním kořene shatawari nespojuje žádné významné vedlejší nebo dokonce negativní účinky na zdraví a to ani v případě těhotných a kojících žen. Západní medicína vyzývá ke zvýšené opatrnosti při užívání šatavari zejména během těhotenství, dokud věda neprokáže jeho nezávadnost na zdraví ženy i jejího plodu. 

Objevit se však může alergická reakce a to zejména u jedinců, kteří mají alergií na Chřest lékařský. Ti by se měli vyhýbat i Chřestu hroznovitému.

Projevy v případě alergie na chřest:

  • kožní vyrážka,
  • svědící vyrážka,
  • svědění oči,
  • rychlejší srdeční tep,
  • dýchací potíže,
  • závratě.

Kvůli močopudným (diuretickým) účinkům není doporučeno chřest hroznovitý kombinovat s jinými diuretickými bylinami či léky. To platí také pro léky a byliny, které snižují hladinu cukru v krvi.

Kvůli obsahu fytoestrogenů, látek s podobnými účinky jako estrogeny, by Shatawari neměly užívat osoby s různými hormonálními poruchami (např. endometrióza a děložní myomy).

 

Jak užívat Shatawari bezpečně?

Používá se kořen shatawari nebo hotové doplňky stravy, které lze koupit v lékárně, v obchodech se zdravou stravou nebo na speciálních e-shopech. Čerstvý kořen však lze sehnat jen s obtížemi, nejčastěji se proto užívá prášková forma.

 

Formy

Na výběr jsou kapsle, prášková a tekutá forma. Tablety obsahují cca od 500 do 1000 mg extraktu a užívají se 2krát denně dohromady s jídlem, u tekuté formy cca 30 kapek do vody, džusu či mléka 1-3krát denně, prášek se rovněž vmíchává do nápojů.

 

Bezpečné dávkování

U doplňků stravy dodržujte dávkování uvedené na obalu zakoupeného produktu. Obecně platná standardizovaná denní dávka Chřestu hroznovitého nebyla dosud stanovena. Vhodné je užívání jakéhokoliv doplňku stravy se šatavari konzultovat s lékařem. Bezpečnou dávku ovlivňuje věk, zdravotní stav a další faktory.

 

Tipy na užití

  • Kořen chřestu hroznovitého rozemletý na jemný prášek lze přidat do čaje nebo smíchat s vodou.
  • Chuťově lepší je promíchání šatavari prášku s vlažným mlékem
  • Povařením čerstvého kořene si připravíte účinný léčivý a zdraví prospěšný odvar.

shatawari_uzivani

Prášek z kořene Shatawari lze vmíchat do mléka nebo vody

 

Recepty a další tipy na použití

Odvar z kořene šatavari

Přibližně 0,5 gramů kořene povařte krátce s vodou. Stačí 15 minut. Poté slijte, nechte mírně vychladnout a pijte čerstvý.

 

Obklady

Prášek z kořene Shatavari se používá také zevně jako obklad na svalové spasmy a klouby. Skvělý je například na uvolnění ztuhlé šíje.

 

Donut Balls (Shatawari laddoo)

K přípravě ajurvédské sladké pochoutky potřebujete prášek Shatawari (¼ šálku), datle, fíky a rozinky (plný šálek). Důkladně promíchejte, případně lehce rozmixujte. Ze směsi vytvořte pevné kuličky. Denně snězte 1 až 2 kuličky.

 

Mléčné Shatawari

Do živočišného nebo rostlinného mléka vmíchejte prášek z kořene šatavari, přidejte špetku kardamonu, kurkumy a kokosového cukru. Krátce povařte a nechte vychladnout. Pijte místo snídaně nebo těsně před spaním.

 

Pasta na akné

Smíchejte ½ lžičky prášku Shatawari s 1 lžící rozemletého kořene Ibišku. Smíchejte s vodou tak, aby vznikla hustá pasta. Pasta zklidňuje zanícená a rudá místa na pleti, akné či růžovku.

 

Krém proti vráskám

Se suchou pokožkou a vráskami si poradí výživný krém, který si připravíte smícháním 1 lžíce přepuštěného másla ghee s 1 lžičkou práškového chřestu hroznovitého.

odvar_z_korene_shatawari

Povařením kořene získáte léčivý odvar

Zajímavosti o Chřestu hroznovitém

Podle tradiční ajurvédské medicíny mohou kořen Shatavari užívat děti i dospělí. 

  • U žen a mužů v dospělém věku podporuje sexuální touhu, zlepšuje plodnost a celkově prospívá pohlavní orgánům.
  • U dětí naopak mírní projevy hyperaktivity a pozitivně ovlivňuje růst. 
  • Chřest hroznovitý prý prospívá oslabeným, hubeným a podvyživeným lidem. Posiluje a harmonizuje jejich organismus, navrací a podporuje u nich chuť k jídlu.

 

Otázky, na které se ptáte nejčastěji. Co je dobré znát před nákupem?

Odkud rostlina Shatawari pochází?

Přirozeně Chřest hroznovitý roste v Nepálu, Himalájích, Austrálii a na Srí Lance. 

Na jaké potíže se Šatavari užívá především?

Nejčastěji je doporučován ženám, které trápí bolestivá a problematická menstruace, chtějí otěhotnět, čekají miminko, kojí nebo právě prochází menopauzou.

Mohou divoký chřest užívat lidé s alergií na běžný Chřest lékařský, který se používá v kuchyni jako zelenina?

Ne. Osobám alergickým na běžný chřest není doporučován ani druh Shatawari.

Kde koupím kořen šatavari?

Čerstvý kořen se u nás běžně neprodává. Koupit lze již zpracovaný kořen a to v podobě tablet, prášku nebo v tekuté formě. Nejčastěji se užívá prášková forma.

Mohou Shatawari bezpečně užívat těhotné a kojící ženy?

Ajurvédská medicína jej doporučuje. Specialisté na západě poukazují na nedostatek studií a ženám radí opatrnost a konzultaci s lékařem.

Pomáhá chřest hroznovitý také mužům?

Ano, u mužů příznivě ovlivňuje libido i potenci. Udržuje dobrý stav močové a reprodukční soustavy.

Má šatavari nějaké negativní účinky?

Problémy může způsobovat především lidem s alergií na chřest. Shatawari by rovněž neměli užívat osoby užívající diuretika nebo léky snižující hladinu cukru a osoby s hormonálními poruchami.

 

Co vše jsme o Shatawari zjistili?

Ačkoliv se dle ajurvédy královna bylin v indické medicíně používá na celou řadu zdravotních potíží, existuje pouze málo vědeckých studií, které by potvrdily všechny slibované účinky této zajímavé rostliny. 

Každopádně vyjmenované účinky potvrzuje přímo státní úřad, takže máte jistotu, že tato pozitiva budou reálně účinkovat i na vás.

Při užívání chřestu hroznovitého dbejte na:

  • dodržování doporučených dávek u zakoupených doplňků stravy,
  • nepřehánějte to s velikostí dávky při zpracování čerstvého kořene,
  • v případě těhotenství a kojení se raději o užívání Shatawari poraďte s lékařem.
Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 - 40 % všech žen.

O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti a tipy a triky se s námi dnes podělí Háňa a Véra z blogu Peaches.cz.

peaches_cz_rozhovor

Trpíte vy holky na PMS, nebo trpěly jste v minulosti? Jak se vám podařilo nad ním vyzrát? Jaké byly vaše příznaky?

Příznaky PMS jsme u sebe samozřejmě pozorovaly, a to nejen my, ale hlavně naše okolí. Jak začalo třískat nádobí a někdy i dveře, bylo vymalováno :) Čím jsme ale starší, tím míň nás to obtěžuje a vlastně už to spíš bereme jako součást takového očistného období.

Jak říká Julie Holland, autorka knihy Náladové a protivné: „Nespokojenost, která se periodicky dostavuje, je vlastně darem, šancí provést některé velice nutné změny způsobu, jak žijete a kolik dáváte, jak ohýbáte záda a namáháte se ve snaze splnit očekávání všech ostatních. Máte-li v tomto období pocit, že je toho na vás moc nebo že jste nedoceněné , že si na sebe nakládáte víc než váš partner nebo že ve vašem životě chybí rovnováha, je vysoce pravděpodobné, že tomu tak doopravdy je.“

Časem jsme, hlavně díky informovanosti, začaly vnímat a dokonce oceňovat klady, které premenstruační fáze přináší. A ruku v ruce s tím přestaly být i projevy PMS tak výrazné. Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti.

Myslíte si, že se dá PMS nějak zabránit? Popřípadě co ho třeba může vyvolávat, nebo pomáhat jeho projevení?

Myslíme, že ano, ale začít v momentě, kdy se přistihnete, že sedíte 4 hodiny u Netflixu s Nutellou v klíně, protože váš život nemá smysl, už je pozdě.

My ženy jsme cyklické, všechny oblasti našeho života ovlivňuje náš cyklus. Ten se skládá ze 4 po sobě jdoucích fází: předovulační, ovulační, premenstruační a nakonec menstruace.Na to, jak bude probíhat premenstruační (i menstruační) fáze se připravujeme v podstatě od jeho začátku a hladký průběh obou je pak taková „odměna“ - potvrzení, že žijeme dobře, v rovnováze. A tak máme v rovnováze i hormony, které jsou za PMS zodpovědné. Nejdůležitějšími ženskými hormony jsou estrogen a progesteron.

Od začátku cyklu, tedy od prvního dne menstruace, hypofýza (podvěsek mozkový) produkuje hormony FSH a LH, které stimulují vaječníky ke tvorbě estrogenů. Znáte to, skončí menstruace a vám začíná nový život. Energie máte na rozdávání, jste akční, plné elánu. Začínáte cvičit a/nebo přestáváte kouřit, sepisujete TO DO listy. Na všechny se usmíváte, jste výkonné a nic vás nerozhodí. 

Uvnitř našeho těla estrogen podporuje růst a dozrávání vajíček a taky růst nové děložní sliznice. Takhle jedete až do ovulace. Pokud vše funguje jak má, ovulace proběhne. Folikul (obal vajíčka) praskne, uvolní vajíčko, které je v tuto chvíli ready na oplodnění a začne se měnit v tzv. „žluté tělísko“. Které začne produkovat zase progesteron

Funkcí progesteronu je vybudovanou děložní sliznici zkvalitnit k případnému uhnízdění oplodněného vajíčka. A právě on nám zajistí hormonální rovnováhu, protože vyrovná působení estrogenu. Když totiž hladina estrogenu zůstane vysoká, neprojeví se to nekonečnou jízdou až do konce. Mezi projevy estrogenové dominance naopak patří například silnější a bolestivá menstruace, vypadávání vlasů, akné, riziko vzniku endometriózy, děložních myomů a cyst. A taky změny nálad, úzkosti, bolesti hlavy, nesoustředěnost, nedostatek energie, špatný spánek. Prostě PMS jak sviň* :)

Progesteron podporuje psychickou odolnost a emoční stabilitu. Jak říká Margit Slimáková: „Funguje jako přirozené Valium, udrží nás v klidu.“ (Pozn. Valium (Diazepam) je léčivo tlumící centrální nervovou soustavu. Používá se ke zklidnění a při úzkosti.) Musí ho být ale dostatek a právě to je v dnešní době při našem životním stylu trochu problém. Proto je pro nás tato fáze často nepříjemná.

Z hlediska cykličnosti má ale i tato fáze své světlé stránky. Zpomalí nás, pomůže nám obrátit pozornost zpátky k sobě, k naslouchání a respektování svých pocitů. Zlepšuje se během ní naše představivost, zvyšuje kreativita, zesiluje intuice. Přesně víme, čeho se potřebujeme zbavit, co už nám neslouží. Jestli se chystáte třeba na čistku šatníku, není vhodnější doby.

Kapsle Blendea Woman’s Vitality mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém.

Obsahují macu, ženšen, drmek a další prospěšné složky.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky. V případě objednávky balíček doručíme do 48 hodin.
.

Co může žena dělat, aby PMS předcházela? Máte nějaké tipy a triky? 

Když navážeme na tu cykličnost, doporučujeme naladit se na ni. Počítat a plánovat s tím, že nejdřív jedu bomby a za to si zasloužím taky odpočívat. Víc informací najdete v knihách Cyklická žena nebo Návod na ženy.

A pak podpořit hormonální rovnováhu. Tu ovlivňují různé faktory jako strava, náš celkový zdravotní stav, fyzická aktivita, množství a kvalita spánku, životní prostředí nebo stres.

Věříme, že když si sáhneme do svědomí, každá víme, v které oblasti máme „rezervy“ :) Obecně bychom ale poradily zaměřit se na:

Jídlo:

Progesteron syntetizuje z cholesterolu, proto aby se mohl tvořit, musí mít z čeho. Zajistěte si dostatečný příjem zdravých tuků: ořechy, semínka (lněné, dýňové, slunečnicové), kokos, olivy, avokádo, ryby.

Košťálová zelenina jako brokolice, květák, zelí, kapusta zase pomůže s odbouráním nadbytečného estrogenu. Vynechte junk food, sladkosti, alkohol, kofein.

Životní styl

Omezte stres nebo aspoň vyvažujte jeho vliv. Při stresu se tvoří hormon kortizol, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu v zátěžových situacích. Potřebujeme ho, abychom přežili. Proto má ale taky vždy přednost před ostatními hormony. V případě trvalého (chronického) stresu tělo všechny své zdroje soustředí na syntezi kortizolu a na ostatní hormony už nezbyde kapacita.

Takže co nejvíc pobytu na čerstvém vzduchu, procházky v přírodě, meditace. Společnost přátel nebo dobrý sex udělá taky svoje.

Doplňky stravy

Cíleně můžete hormonální rovnováhu podpořit doplňky stravy. Základem jsou vitamíny skupiny B, C a D, hořčík (pomůže od bolesti svalů a zad) a zinek (pomůže s akné).

Dobré zkušenosti jsou s pupalkovým olejem, který se dá použít i v kuchyni nebo třeba k masáži bolavých prsou. Z bylinek bychom pak mohly doporučit macu, kontryhel nebo jetel luční na podporu estrogenu a drmek obecný na podporu progesteronu.

Ale i bylinky jsou lék. Je lepší nejdřív zjistit, který hormon potřebuji podpořit a až pak zvolit tu správnou léčbu. Hormony může pomoct srovnat i hormonální jóga nebo fyzioterapie.

Jak PMS dle vás souvisí s celým ženským cyklem? 

Neoddělitelně, u mužů PMS neexistuje :) Ale buďme rády za něj! Čím jsou jeho projevy výraznější, tím víc nás potřebuje zastavit a upozorňuje, že je něco špatně. Podobně náš život reflektuje i menstruace.

Je to taková „report card“ našeho těla o tom, jak se mu zamlouvá náš způsob života. A opakuje se každý měsíc, takže máme možnost s tím něco dělat. Zatímco chlapi si jedou svoje výkony, pak dostanou infarkt a konec. Řečeno s nadsázkou samozřejmě :)

Dokážete říci, jak často se na vás ženy trpící PMS obrací? Třeba v řádu procent? 

Většinou se na nás obrací až v momentě, kdy jim hormonální nerovnováha zasahuje do života v souvislosti s početím. Varovné kontrolky do té doby často buď ignorovaly nebo rovnou vypínaly. Ve chvíli, kdy se jim ale kvůli problémům s cyklem nedaří počít, začnou je brát mnohem vážněji.

Máte pro ženy trpící PMS nějakou radu? 

Holky, přiznejme si, že stabilní výkon na 100 % není nic pro nás. Jdeme tím samy proti sobě, a tak se to i projevuje. Nemusíme zvládnout všechno na světě, být tu pro stále ostatní, dělat, co se od nás očekává a to často za cenu vlastního sebezničení.

Podpořte hormony jak jen to jde, ale určitý útlum, větší únava, nesoustředěnost apod. jsou přirozené projevy. 

Vemte to jako příležitost zpomalit, zamyslet se nad sebou, jít do hloubky. V dnešní době, kdy chceme a skoro očekáváme okamžité řešení našich problémů a ještě nejlíp, abychom pro to nemuseli nic dělat, to možná není úplně populární rada, ale je to tak. Je to jen na vás. Nebude to rychlé, nebude to vždy příjemné, ale je to cesta k bytí v souladu sama se sebou.

P.S: Existuje ne tolik známá ale o to závažnější forma PMS a tou je PMDD – premenstruační dysforická porucha. Pokud cítíte, že zažíváte stavy, se kterými si samy nevíte rady, určitě je na místě vyhledat odbornou pomoc.

Lahodná drožďová pomazánka pro pohodové víkendové ráno

Lahodná drožďová pomazánka pro pohodové víkendové ráno

Dobrých receptů na pomazánky není nikdy dost. Pokud zrovna přemýšlíte, co si dáte přes víkend ke snídani nebo co připravíte na posezení s přáteli či rodinou, jste tu správně.

Její název možná není úplně lákavý, ale jen si představte tu vůni droždí. Určitě stojí za to, dát jí šanci a drožďovou pomazánku si připravit. S opečeným toastíkem chutná opravdu skvěle a společně se zeleným nápojem Blendea SUPERGREENS je to nejlepší kombinace pro (nejen víkendové) ráno.

drozdova_pomazanka_recept

Ingredience na 4 fajn porce:

  • 2 lahůdkové droždí
  • 2 vajíčka
  • 100g másla
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • olivový olej a sůl

ZAČNĚTE AKTIVNÍ DEN S NÁPOJEM BLENDEA SUPERGREENS. CO TO JE?

Směs usušených zelených superpotravin (chlorella a spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice a špetka svěží máty).

Tělu doplní prospěšné vitamíny a minerály, pomůže se správným zažíváním, nakopne imunitu a doplní potřebnou energii. Na jaře pomůže s přirozenou detoxikací organismu.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech pozitivních účincích.

.

Postup:

  1. Jedno vajíčko uvaříme natvrdo.
  2. Na olivovém oleji opečeme cibulku.
  3. Když je cibulka středně opečená, nasypeme k ní rozdrobené droždí. Nemícháme, počkáme až droždí samo povolía a vypaří se všechna voda.
  4. Když cibulka začne připékat, promícháme.
  5. Hrnec odstavíme z ohně, rozklepneme do něj vajíčko a rychle promícháme, aby se nesrazilo.
  6. Přidáme hořčici s máslem a mícháme.
  7. Jakmile bude máslo rozpuštěné, rozmixujeme pomazánku ponorným mixérem do hladka.
  8. Nakonec nakrájíme vařené vejce a přimícháme ho k hladké pomazánce.
  9. Podle chuti dosolíme.
  10. Pomazánku můžeme konzumovat hned teplou (a více tekutou) nebo ji nechat odstát ať trochu ztuhne.

Dobrou chuť :)

 

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout.

Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová frekvence na maximum a nebude vás svědit kůže. To přírodní a zdravé věci prostě nedělají.

pre_workout_drinky

Hledáte přírodní cestu k nakopnutí organismu před tréninkem? Máme pro vás pár tipů.

Rostlinná směs Blendea SUPERBOOST

Tato rostlinná směs obsahuje superpotraviny, které dokáží přirozeně zahřát organisus a rozproudit krev v těle. Primárně to má tedy na svědomí kurkuma se zázvorem. Tato kombinace je opravdu silná. Můžete si směs rozmíchat ve studené i horké vodě a účinek byste měli pocítit téměř okamžitě.

Poprosila jsem Barču Davidovou, skvělou fitness trenérku, která SUPERBOOST před tréninkem pije, aby nám prozradila všechny výhody tohoto rituálu.

blendea_superboost_pre_workout

 

Baru, proč směs Blendea SUPERBOOST užíváš?

Co si budeme povídat, chemické nakopáváče nejsou to pravé, kávu někdy u cvičení zbytečně moc cítíme, a tak přišlo něco přírodního, v božím složení. Obsahuje všechny složky, které vás přirozeně zahřejí.

Jsem milovnice kurkumy, nejen díky zahřívání, ale především díky funkci na mé zažívání. Jelikož trénuji ráno, na lačno, je toto skvělá volba, které vám nezatíží trávení a žaludek. 

Navíc obsahuje superlátky jako je např. ženšen, což je přírodní adaptogen, který ovlivňuje např. i hormonální funkci a váš stres.

Superboost vám dá při tréninku všechno co potřebujete - zahřeje vás, posílí vaši imunitu, neobsahuje kofein, takže ho můžete pít i ve večerních hodinách a díky ženšenu a mučence se vám bude krásně usínat. 

Máš nějaký recept, jak si SUPERBOOST nejlépe vychutnat?

Superboost si rozmíchám ve vodě v shakeru, před tréninkem. Myslím, že by chutnal dobře i v nějakém domácím smoothie ? Účinky při tréninku jsou úžasné, protože se rychleji zahřeji, cítím se motivovaně, ale zároveň nejsem zbytečně "vyhajpovaná" jako po kofeinu.

Po tréninku tedy odcházím v klidu. A když si SUPERBOOST nedám, neumím se na tréninku tolik zahřát. Jsem totiž teplomil, potřebuji 30 stupňů, aby se mi sportovalo dobře.

.

Matcha

Matcha je druh zeleného čaje, který má tradici již více než 800 let. Dříve ji užívali hlavně samurajové, což mluví za vše. Matcha je rozhodně dobrou volbou pro předtréninkový drink.

Matcha dokáže zázraky. Dlouhodobě zrychluje metabolismus, zvyšuje fyzickou výkonnost a navíc reguluje tuk v oblasti bříška. Mimo jiné také redukuje stres, hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.

Prášek z tohoto zeleného čaje se primárně užívá rozmíchaný ve vodě, ale momentálně zažívá boom matcha latte, což je právě tato směs s našlehaným mlékem.

Avšak jako pre-workout nápoj může dobře fungovat i klasický zelený čaj. Obsah kofeinu vás dokáže hezky nakopnout. Čtěte také podrobný profil účinků zeleného čaje matcha.

matcha_caj_obsah_kofeinu

Zelené matcha latte, které vám pomůže k lepším výsledkům při tréninku

.

Káva

Kofeinové tabletky zná asi každý sportovec. Proč si ale před tréninkem nedát hezky poctivou kávu? Káva totiž dokáže krátkodobě zrychlit metabolismus, což znamená, že je ideální v případě, že se chcete pořádně zapotit. Má příznivý vliv na energii a dokonce i na trávení.

Pokud ale hledáte ještě o trochu výživnější variantu kávy, dobrou volbou jistě bude směs SUPERCOFFEE. Obsahuje navíc Reishi, Hericium a Chagu, což jsou BIO funkční houby, které příznivě ovlivňují imuntiní systém a trávení. Dodávají také pocit sytosti, díky čemuž hezky udržíte svou hmotnost pod kontrolou.

.

Nápoje z řepy

Řepa je skvělým antioxidantem, který zvyšuje průtok krve v těle. Byla dlouhodobě testována v různých sportovních odvětvích a ano, ze studií skutečně vyplývá, že řepa dokáže zvýšit výkon.

Můžete ji před tréninkem tedy hodit do odšťavňovače nebo ji přidat k jídlu. Dobré je dlouhodobější užívání. Přece jen, zeleniny není nikdy dost.

soothie_z_cervene_repy

Smoothie z červené řepy. Ideální volba jako pre-workout nápoj.

Ovocné smoothies

Ovoce je dobrý zdroj přírodních cukrů a ty dokáží také hezky nabudit. Mnoho lidí bez těchto cukříků cvičit ani nedokáže. Udělejte si tedy před tréninkem smoothie. Stačí ale úplně jednoduše rozmixovat banán s kokosovým mlékem a lžící ovesných vloček. Pochutnáte si a trénink bude poté mnohem příjemnější.

Věřím, že vám naše tipy pomohly a tréninky budou nyní o to lepší. Dejte sbohem chemickým nakopávačům a udělejte svému tělu radost :)

NEZAPOMEŇTE: Na našem blogu nebo Instagramu najdete hromadu receptů, jen si vybrat podle vlastních chutí :)

Jarní zelená polévka z medvědího česneku a špenátu

Jarní zelená polévka z medvědího česneku a špenátu

Našli jste na procházce mladičký medvědí česnek nebo vás mile překvapili na tržnici? V tom případě máte štěstí. Tyto šťavnaté a živinami nabité mladé lístky jsou pokladem jarní kuchyně. Přidejte špenát, cibulku a kadeřávek a rychlá jarní polévka je na stole :) Pamatujte, že co je zelené, to je zdravé a na jaře to platí dvojnásob.

polevka_z_medvediho_cesneku_recept

Ingredience na 4 poctivé porce:

  • 3 střední brambory
  • 1l zeleninového vývaru
  • 2 hrsti medvědího česneku
  • 2 hrsti baby špenátu
  • hrst zeleného kadeřávku
  • 1 jarní cibulka
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 1 ČL detoxikační směsi Blendea SUPERGREENS

CO JE TO ZELENÁ SMĚS BLENDEA SUPERGREENS?

Směs usušených zelených superpotravin (chlorella a spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice a špetka svěží máty).

Tělu doplní prospěšné vitamíny a minerály, pomůže se správným zažíváním, nakopne imunitu a doplní potřebnou energii. Na jaře pomůže s přirozenou detoxikací organismu.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech pozitivních účincích.

.

Postup přípravy:

  • Jarní cibulku osmahneme na olivovém oleji, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.
  • Brambory nakrájíme na malé kostičky, přidáme k cibulce a osmahneme do zlatova. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme povařit cca 10 minut.
  • Přidáme medvědí česnek, baby špenát, kadeřávek a povaříme dalších 10 minut.
  • Odstavíme z ohně, přidáme lžičku Blendea SUPERGREENS a rozmixujeme ručním mixérem. Pro zjemnění chuti můžeme přidat trošku smetany, tu už ale nevaříme a polévkunecháme chvilku dojít. Dobrou chuť a krásné jaro :)

 

Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na zdraví.

Nic však není černobílé a svět aditiv nepředstavuje výjimku. Ne všechna škodí zdraví, jsou-li použitá v přiměřeném množství. Používání aditiv usměrňují přísné regule definující povolené a zakázané přídatné látky včetně stanoveného maximálního množství, ve kterém mohou být přidány do potravin. To se týká zejména rizikových aditiv. Od kritizovaných syntetických aditiv je třeba oddělit nezávadná přírodní aditiva

aditiva_v_potravinach

Přehled nejčastěji používaných aditiv

Chránit zdraví pomáhá znalost nejčastěji používaných přídatných látek a jejich negativních účinků na zdraví. Nízkou kvalitu potraviny a použití většího množství aditiv naznačuje nízká cena, nepřirozeně výrazná barva či chuť a podezřele dlouhá trvanlivost.

Syntetickým aditivům se v současně době nelze zcela vyhnout. Jejich konzumaci je možné eliminovat. Čtěte složení nejen běžných potravin, ale i doplňků stravy. 

Upřednostňujte bezpečné a čisté produkty, které uvádí přesné složení, používají kvalitní přírodní suroviny a sází na přirozenou chuť a barvu bez použití umělých aditiv.

Potravinářská barviva 

Nejvíce problematickou skupinou z pohledu vlivu na zdraví představují syntetická barviva, která potravinám dodávají barvu. Bývají dráždivá, karcinogenní a mohou vyvolávat alergické reakce. Spousta syntetických barviv je považována za potenciálně riziková, jejich použití není doporučováno a některá jsou dokonce v některých zemích zakázána. 

Mezi zdraví škodlivá barviva patří například:

  • potravinářská žluť SY (E110) - vyvolává alergické a astmatické reakce, hyperaktivitu u dětí a nevolnost,
  • amaranth (E123) - alergenní a karcinogenní účinky, 
  • indigotin (E132) - nevolnost, zvracení, kožní vyrážky, zvýšený krevní tlak a další,
  • brilantní modř (E133) - hyperaktivita u dětí, údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny,

Naštěstí se stále častěji používají nezávadná přírodní barviva (např. žlutý curcumin, hnědý karamel, červený karmín). Také existují potraviny, které je zakázáno dobarvovat. Jedná se například o dětskou výživu, ovocné šťávy, nektary a med.

TIP NA ZDRAVÝ DOPLNĚK STRAVY BEZ ADITIV:

Naštěstí se objevují zodpovědní výrobci potravin a doplňků stravy, kteří se bez syntetických aditiv hravě obejdou. Nahradí je totiž přírodními surovinami. Naší Blendee SUPERGREENS svěží chuť dodává aromatická mátaazelenou barvu nic jiného, než sušené zelené superpotraviny.

Blendea.cz si zakládá na pověsti zdravé veganské značky, která používá zásadně kvalitní suroviny a sází na přirozenou chuť přírodních surovin.

.

Konzervanty, antioxidanty a stabilizátory

Konzervanty brání působení mikroorganismů a růstu patogenů a prodlužují tak trvanlivost potravin. Antioxidanty brání žluknutí tuků a barevným změnám označovaným jako enzymatické hnědnutí. Stabilizátory udržují fyzikálně chemický stav potravin, stabilizují, udržují nebo zintenzivňují barvu potravin, zvyšují pojivost určité potraviny apod. 

Diskutovaná aditiva:

  • kyselina benzoová (E210) - může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok,
  • dusitan sodný (E250) - způsobuje kožní problémy, bolesti hlavy, může mít karcinogenní účinky,
  • butylhydroxyanisol (E320) a butylhydroxytoluen (E321) - vyvolávají kopřivku a dle některých studií podporují vznik rakoviny.

ŽÁDNÉ KONZERVANTY, SLADIDLA, ANI BARVIVA. Usínací kapsle Blendea Deep Sleep obsahují pečlivě vybranou směs bylinek.

.

 

Umělá sladidla

Náhradní sladidla dodávají sladší chuť bez použití řepného cukru a jsou tak využitelná i pro osoby, které si z různých důvodů hlídají obsah cukru. V posledních letech se používají dobře hodnocená sladidla typu stévie, sukralóza či erythritol. 

Ve složení doplňků stravy a léků jsou však ještě vidět zastaralá a méně pozitivně hodnocená sladidla typu sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K

  • cyklamáty (E952) - mohou zvyšovat účinek karcinogenních látek a násobit šanci na onemocnění rakovinou močového měchýře. V USA jsou zakázané, v ČR a EU stále povolené.
  • aspartam (E951) - u citlivých osob způsobuje závratě, bolesti hlavy, kožní vyrážky, u dětí až poruchy chování. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Je povolen pouze v omezeném množství.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Používají si pro zintenzivnění vůně nebo chuti. Do této skupiny patří kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová včetně jejich solí. Do žvýkaček se přidává také acesulfam K, aspartam, neohesperidin a thaumatin. 

  • L-glutaman (E621) - nadměrná konzumace způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, kožní vyrážky, astmatické potíže a výjimečně i halucinace.

TIP NA ZDRAVÝ A CHUTNÝ KÁVOVÝ NÁPOJ: 

I přes původně hořkou chuť použitých hub má Blendea SUPERCOFFEE lahodnou chuť. Důvodem naštěstí nejsou škodlivá aditiva, ale špetka vynikající cejlonské skořice.

kava_bez_aditiv

Blendea SUPERCOFFEE je speciální kávová směs s jednoduchým, ale účinným složením. Směs kávových zrn obohacují funkční houby reishi, chaga a hercium, kořen čekanky a špetka skořice.

.

Emulgátory

Látky umožňující smíchání dvou či více nemísitelných surovin (např. olej a voda) a vytvořit tak homogenní směs. Používají se při výrobě jemného pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlin, dezertů, čokoládových výrobků, žvýkaček, mléka a smetany v prášku, emulgovaných tuků a omáček, tepelně opracovaných masných výrobků i doplňků stravy.

Nadměrná konzumace potravin obsahujících emulgátory vede k narušení střevní mikroflóry, která může vést až ke vzniku chronického zánětů střev.

Mezi nejčastěji používané emulgátory patří:

  • lecitin, 
  • estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, 
  • polysorbáty, 
  • cukroestery, 
  • stearoyl laktáty,
  • sorbitanmonostearáty. 

Tavicí soli 

Tavící soli, převážně fosforečnany, se používají při výrobě tavených sýrů. Jejich negativní vliv tkví v tom, že zvyšují příjem fosforu, jehož nadměrné množství v těle může vést až k odvápnění kostí a jejich oslabení. Už tak je příjem fosforu v populaci všeobecně vysoký.

Další aditiva běžně přidávaná do potravin a doplňků stravy:

  • Kyseliny a regulátory kyselosti přidávají kyselou nebo zvyšují kyselost, řídí nebo mění kyselost potravin.
  • Protispékavé látky brání lepení částic potravin k sobě, přidává se do rýže, jedlé soli, plátkových či strouhaných sýry, koření, potravin v prášku, doplňcích stravy apod. 
  • Plnidla zvyšují objem potravin.
  • Zpevňovače ovoce a zeleniny je dělají pevnými nebo křehkými. 
  • Želírující látky (např. kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob) vytváří nebo ztužují gel.
  • Leštící látky vytváří ochranný či lesklý povrch. Upravují povrch ovoce, aby vypadalo lákavěji nebo se používá ke glazování potravin (cukrovinek, snacků, ořechů, zrnkové kávy). 
  • Zvlhčující látky brání vysychání nebo podporují rozpouštění práškových potravin v tekutinách.
  • Balicí plyny se zavádí do obalu za účelem prodloužení trvanlivosti. Jejich obsah označuje popisek "Baleno v ochranné atmosféře".
  • Zahušťovadla umělé zvyšují hustotu (viskozitu) potravin.

VÍTE, CO JE TO CLEAN LABEL? Clean Label používají výrobci potravin a doplňků stravy, mezi něž patří také Blendea, kteří své zákazníky chtějí obeznámit s čistotou svých produktů.

Žádné otázky nejsou třeba, vše vyčtete z etikety, která vedle podrobného složení obsahuje způsob dávkování i doporučené skladování a upozorňuje na absenci zdraví škodlivých aditiv a jiných nežádoucích “zlepšováků”.

 

Imunitní směs Blendea SUPERBOOST pro silný imunitní systém obsahuje směs osmi pečlivě vybraných superpotravin, žádná sladidla, ani jiné přídatné látky. Pikantní chuť ji dodává zázvor a kurkuma.

.

Dejte sbohem aditivům a jezte zdravěji :)

Přístup ke zdravému stravování se za poslední roky hodně změnil. Opouští se od striktního omezování tuků a sacharidů a doporučuje se pestrost a vyváženost stravy. Mnohem více pozornosti se také věnuje složení a původu potravin. 

Trendem, což je pozitivní, jsou zdravější a kvalitnější potraviny. Lidi zajímá, co opravdu jedí, a leckdy neúmyslně vyvíjí tlak na výrobce. Ti pečlivěji zvažují, co do svých výrobků přidají. Nabídka potravin a doplňků stravy bez aditiv se tak neustále rozšiřuje :)