Spirulina - odvěká součást lidské výživy
Jako spirulina se označuje jedinečný organismus, který je v současnosti obecně známý i v běžné populaci. Jen málokdo však ví, jak unikátní spirulina vlastně je.
Jako kyanobakterie, tedy fotosyntetizující bakterie s obsahem chlorofylu a dalších barviv, je sice velmi drobná, avšak hrála a dosud hraje významnou roli ve vytváření kyslíkaté atmosféry naší planety.
Má také mimořádnou schopnost přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách. Díky této schopnosti překonala spirulina různé etapy a vývojové fáze naší Země. Pochází z období prekambria, tedy doby starší než 3,5 miliardy let. Ve stejné podobě jako kdysi přitom osídluje planetu Zemi i v současnosti. A to zdaleka není z jejích unikátních vlastností vše.
Spirulina (botanicky Arthrospira platensis nebo Arhrospira maxima) představuje zeleno-modrou řasu, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka), s typickým spirálovitým tvarem. Spirálovité zkroucení dalo tomuto zvláštnímu organismu, který není v pravém slova smyslu ani řasou, ani bakterií, také název.
Jedná se o kyanobakterii, která prostřednictvím fotosyntézy přetváří sluneční záření v životadárnou energii. Ze světla a ve vodě vázaného uhlíku vytváří spirulina cenné mikroživiny. Díky blahodárným vlastnostem, praktickému využití a výživnému složení se dnes spirulina řadí mezi superpotraviny.
Spirulina osídluje teplejší alkalické vodní nádrže. Dokáže přežít i v těch nejméně příznivých podmínkách. Žije i tam, kde jiné organismy přežít nedokážou.
Přirozeně se vyskytuje například v jezerech východní Afriky nebo Mexika. Zdejší obyvatelé ji také od pradávna využívají jako cenný zdroj živin. V mnoha zemích po celém světě se v současnosti spirulina pěstuje jako superpotravina a doplněk stravy pro vitalitu a posílení imunity.
Prekambrium je dobou vzniku primitivního života na Zemi, který byl tehdy spojený pouze s vodním prostředím. Jako sinice patří spirulina mezi nejstarší fotosyntetizující organismy, které se také pravděpodobně podílely na vzniku kyslíkem nabité atmosféry na Zemi.
Přestože jsou mezi rostlinami z těch nejdrobnějších, jenom tyto organismy údajně i v současnosti produkují asi 60 % kyslíku na planetě.
V nezměněné podobě přitom spirulina Zemi obývá už neuvěřitelných 3,6 miliard let.
Kolem 60 % spiruliny tvoří vysoce vstřebatelné rostlinné proteiny. Jako ceněná potravina se pyšní také vysokým podílem betakarotenu, vitamínu B12 a dalších vitamínů, také obsahem železa a dalších minerálních látek, ale i vzácných esenciálních mastných kyselin, mj. je zdrojem kyseliny gamma-linolenové (GLA). Prospěšná je i díky obsahu chlorofylu a dalších barviv, zejména fykocyaninu.
Složení spiruliny
Spirulina jako symbol kvalitní výživy
Přestože spirulinu řadíme mezi sinice, na rozdíl od svých příbuzných nebývá spojována se zhoršenou kvalitou vody, spíše naopak. Její jméno bývá skloňováno v souvislosti s velmi kvalitní potravou, kvalitními bílkovinami, cennými makro i mikroživinami. Jako výživnou potravinu ji oceňovali již staří Aztékové. Mimořádné výživné vlastnosti ji přisuzují i moderní vědecké výzkumy. VIDEO: Věděli jste, že spirulinu si vypěstujete i doma? Spirulina je prostě pozoruhodným organismem, v mnoha ohledech nepřekonatelným. V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejvýznamnějších NEJ, které ke spirulině vážou. Nejdříve však dovolte krátké seznámení.Seznamte se! Spirulina


Spirulina NEJSTARŠÍ
Spirulina patří vůbec k prvním formám života, které se objevily na planetě Zemi. Její stáří je datováno až do období prekambria, období ve vývoji Země počínající jejím vznikem a končící rozvojem prvních mnohobuněčných organismů. Právě v období prekambria byla vytvořena zemská kůra, oceány a atmosféra.
Spirulina NEJODOLNĚJŠÍ
Spirulina je jedním z nejmenších, nejstarších a také nejodolnějších organismů planety Země. Spolu s dalšími několika tisíci popsanými druhy v přibližně dvou set rodech (toto číslo však rozhodně není konečné) ji řadíme mezi sinice. Jejich označení přitom pochází ze slova „sinný“ ve významu „modrý“. Odkazuje na fotosyntetické pigmenty a barviva, které tvoří základ hlavních organel buněk sinic.VIDEO: Podívejte se, jak to vypadá na malé francouzské spirulinové farměSinice představují jednoduché prokaryotické organismy, kde genetickou informace nese pouze jediná buňka. Velmi jednoduchá buněčná stavba spolu s pevnou buněčnou stěnou dává sinicím výjimečnou schopnost přežívat i ty nejnáročnější životní podmínky. To je důvod, proč sinice najdeme ve všech biotopech, nechybějí ani v těch extrémních jako jsou pouště, polární oblasti nebo naopak horká vřídla. Vyskytují se i tam, kde jiné formy života nepřežijí. Spirulině se daří v teplých alkalických jezerech s vyšší hodnotou pH. Narazit na ni můžeme v subtropických a tropických oblastech. Přirozeně se vyskytuje například v jezerech východní Afriky nebo na území Mexika. Po celém světě se v současnosti také úspěšně pěstuje v tzv. foto-bio-reaktorech. Při příhodných podmínkách se ve speciálních nádržích vyprodukuje 10 až 12 gramů spiruliny na metr čtvereční.

Spirulina NEJVÝŽIVNĚJŠÍ
Spirulina obsahuje pozoruhodnou koncentraci živin, ve které se jí nevyrovná žádná jiná potravina, žádná rostlina, bylina nebo semínko. Tak to tvrdí ve svých studiích Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), ze které jsme čerpali informace.
- proteiny (55 – 70 %)
- vitamíny B1, B2, B6, B9, B12, vitamín C, vitamín D, vitamín E
- železo, také draslík, vápník, chrom, měď, hořčík, mangan, selen, fosfor, zinek, sodík
- esenciální mastné kyseliny (mj. GLA)
- chlorofyl, xantofyl, fykocyanin, betakaroten a další barviva
VIDEO: Takhle se pěstuje spirulina na Madagaskaru, kde zároveň tvoří významnou část výživy obyvatel
10 NEJ zdravotních benefitů spiruliny
- Posiluje imunitní systém
- Povzbuzuje činnost mozku
- Díky betakarotenu funguje jako antioxidant, příznivě také působí na zdraví očí a zrak
- Napomáhá budovat svalovou hmotu, protože obsahuje cenné rostlinné proteiny a aminokyseliny
- Podporuje kardiovaskulární systém. Vysoká koncentrace vitamínu B-komplexu snižuje hladinu cukru a tuku v krvi
- Působí protizánětlivě, představuje také prevenci artritidy či onemocnění srdce
- Má omlazující, tvz. anti-aging vlastnosti
- Je prospěšná pro zdravé trávení
- Obsahuje snadno vstřebatelné železo, takže se skvěle hodí pro děti nebo ženy
- Působí proti volným radikálům a jsou jí proto přisuzovány i protinádorové účinky
DÁLE ČTĚTE: Příčiny překyselení organismu a pomoc, kterou spirulina nabízí.