Spirulina - čekala byste od ní negativní účinky?
Co můžete od spiruliny očekávat? Na co se připravit? Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít? To vše se dozvíte na řádcích níže.
Zelené potraviny jsou výživovým trendem současnosti. Spirulina patří k těm nejoceňovanějším a také nejoblíbenějším zeleným potravinám.
Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.
Není to nic zvláštního, zažívací trakt si prostě na tuto novou pochoutku musí zvyknout.
Není spirulina jako spirulina, resp. BIO spirulina - velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny.
Začneme od podlahy, tedy od původu spiruliny
Spirulina představuje zvláštní mikroorganismus s obsahem fotosyntetických pigmentů, zejména chlorofylu. Jde o kyanobakterii s typickým spirálovitým tvarem, odtud také pochází její název.
Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.
Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.
Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vědět, odkud spirulina pochází.
Mohlo by Vás také zajímat: Spirulina je sinice, přesto užitečná. Znáte její příběh?
Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje, ze znečištěné vody.
Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.
Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.
Kvalitní pěstování a zpracování spiruliny zaručuje známka BIO
BIO spirulina původem z nedotčené přírody těch nejčistších vod hor Taiwanu je jednou z klíčových ingrediencí Blendea SUPERGREENS.
- Tato unikátní směs nabízí hned čtyři zelené superpotraviny v jednom, vedle spiruliny také chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici.
- Všechny v BIO kvalitě pro maximálně pozitivní účinky na vaše zdraví.
- Zelený elixír doplňuje špetka máty, která mu dodává příjemnou svěží chuť.
Bioaktivní složení spiruliny
Spirulina osídluje planetu Zemi již více než 3 miliardy let, a to ve stejné podobě.
Její mimořádná schopnost přežít i v extrémních podmínkách je dána také unikátním složením s množstvím biologicky aktivních látek.
Jde o vysoký podíl bílkovin a aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a enzymů. Významný je také obsah chlorofylu.
[su_quote]Stejně jako chlorella je velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.[/su_quote]Jana Černá pro prozeny.cz

Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.
Vitamín K spouští proces krevního srážení. To je nutné například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při nejrůznějších vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.
Je logické, že jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na řídnutí krve (Warfarin, Heparin aj.).
Takoví lidé by se měli o užívání spiruliny a zelených potravin vůbec poradit se svým lékařem. Obecně pro ně působení vitamínu K představuje nežádoucí účinky, užívání spiruliny či jiných zelených potravin pro ně není vhodné.
Kvůli vitamínu K a jeho účinkům na hustotu krve se spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.
Prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.
Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.
Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému.
Je pochopitelné, že po transplantaci orgánu, při některých autoimunitních onemocněních nebo v jiných případech, kdy je třeba potlačit imunitní reakce, jde o nežádoucí účinky.
Ve většině případů jde naopak o účinky žádoucí a velmi prospěšné.

Detoxikační účinky spiruliny
Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme i detoxikační působení, zejména pokud se spirulina užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.
Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev, podporuje vylučování škodlivin ven z těla.
TIP: Klikněte a čtěte i další naučné články z kategorie Spirulina.
Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.
Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky, dočasné projevy, které časem odezní. Přesto je s nimi třeba jako s nežádoucími účinky užívání spiruliny počítat.
Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.
Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.
[su_quote]Navíc je Spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.[/su_quote]
Alergie na spirulinu
Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit i alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie, která vzniká jako reakce na různé druhy potravin. Nevyhýbá se ani superpotravinám, tedy ani spirulině.
Alergická reakce patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u těch osob, kteří trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).
Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí, mezi její projevy patří i zvýšená citlivost na světlo.
Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit a poradit se se svým ošetřujícím lékařem.
Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?
- Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů, v BIO kvalitě.
- S užíváním BIO spiruliny začněte postupně.
- Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
- Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
- V případě vážných zdravotních potíží se o užívání BIO spiruliny poraďte se svým lékařem.
- Ojedinělá alergická reakce by měla být také konzultována s ošetřujícím lékařem.
Co říci závěrem?
Výše jsme popsali základní výčet negativních a vedlejších účinků spiruliny. Tento článek je odpovědí pro ty, kteří se dotazují, zda jsou spirulina, chlorella a další zelené potraviny všemocné. Samozřejmě, že nejsou. Přesto díky svému unikátnímu složení přináší řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.
A o jaké účinky jde? To se dozvíte například v článku: Spirulina – co si o ní myslí odborníci?