Kiwi - účinky, rizika a kompletní nutriční profil
V podrobném profilu superpotraviny kiwi zjistíte:
- jak přesně vám kiwi může zlepšit zdravotní stav a kondici
- jaký je vliv kiwi na hubnutí, krásu a vitalitu
- jaký je kompletní výživový profil kiwi
- nežádoucí účinky a kdo by kiwi konzumovat neměl
Kiwi je ovoce plné vitamínu C
Kiwi je plod popínavé dřeviny aktinidie lahodné. Vypadá trochu jako taková malá brambora s hnědou chlupatou slupkou a sladkou zelenou dužinou.
Ovoce kiwi se používá jako potravina i jako lék. Přidává se k sladkým i slaným receptům nebo například do sportovních nápojů. Nejčastěji se však konzumuje jako běžné ovoce. Antioxidační účinky vitamínu C nebo jiných sloučenin, které v kiwi najdeme ve vysokých koncentracích, mohou pomoci například s astmatem.
Jaký je rozdíl mezi zlatým a klasickým zeleným kiwi?
V obchodech můžete narazit nejen na klasické zelené kiwi, ale i na méně známé kiwi zlaté. Jedno má zelenou barvu, druhé zlatou.
Nutričně jsou velmi podobné, existuje mezi nimi však několik rozdílů. Zlaté kiwi obsahuje více vitamínu C, folátu i cukrů. Klasické zelené kiwi je oproti tomu zase lepším zdrojem vlákniny. Vitamínu E, draslíku, luteinu, kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů obsahují kiwi zlaté i tradiční zelené shodně.
Zlaté kiwi je kulatější, má méně chloupků, dozrává dříve, je sladší a méně kyselé. Je však citlivější na poškození a také dražší
Důležité informace o kiwi
- Známé také jako: kiwifruit, chinese gooseberry, gold kiwi, zlaté kiwi, aktinidie lahodná, Actinidia deliciosa, jang-tao, 羊桃, čínský angrešt, angrešt Číňana
- Krajina původu: Kalifornie, Nový Zéland, Japonsko, Sibiř, Itálie, Chile, Francie, Řecko, USA
- Prodává se ve formě: čerstvé, doplňky stravy, v nápojích a pokrmech, prášek, tablety, kapsle, konzervované, marmeláda, zavařenina, minikiwi, kompoty, koláče, dezerty, marmelády, džusy, koktejly, sušené, smoothies
- Dostupnost v ČR a SR– ano
Kiwi pochází nejčastěji z těchto oblastí
Fakta o kiwi
Věděli jste, že …
- Jediné kiwi pokryje denní doporučenou dávku vitamínu C.
- Semínka z kiwi jsou jedlá a bohatá na živiny. Obsahují zejména omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny a antioxidanty.
- Jedlá je také chlupatá slupka kiwi - ale většina lidí ji před konzumací kiwi loupe.
- Jeden strom může vyprodukovat až 200 kg kiwi.
- Studie publikovaná roku 2014 v Allergy poznamenala, že kiwi semínka mohou způsobovat křížovou alergii s arašídy a ořechy.
- Kiwi původně pochází z údolí čínské řeky Yangtze. Dnes se pěstuje po celém světě. Růst může ve většině mírných klimatů s dostatečnými letními teplotami.
VÍTE, ŽE kiwi dostalo jméno během studené války? Byl to marketingový tah. Pojmenovali ho roku 1974 podle novozélandského národního ptáka kivi, kterého vzhledem připomíná.
- Do Česka se kiwi vozí nejčastěji z Itálie.
- Kiwi je oválné ovoce s hnědou chlupatou slupkou, chutným a sladkým zeleným vnitřkem.
Chuť kiwi bývá připodobnována kombinaci jahod, ananasu a banánu
Předpokládané účinky kiwi
Pro objektivní zhodnocení účinků kiwi na lidské zdraví je potřeba více vědeckých důkazů. Kiwi proto rozhodně nepovažujte za náhradu konvenčních léčiv a při zdravotních obtížích svůj stav konzultujte s odborným zdravotnickým personálem.
- Ačkoli jsou výsledky studií rozporuplné, existují určité důkazy, že by konzumace plodů bohatých na vitamín C (například citrusové plody a kiwi) 1-2x týdně mohla lepšit funkci plic u lidí s astmatem. Jedna studie z roku 2000 například ukázala, že kiwi může snižovat sípání u dětí.
- Studie provedená Taipei Medical University publikovaná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition naznačila, že konzumace 2 plodů kiwi denně po dobu 4 týdnů může navýšit pohyby střev u lidí se zácpou a syndromem dráždivého tračníku.
- Studie ukázala, že enzym aktinid z kiwi může usnadňovat trávění většiny bílkovin.
- Předběžné výzkumy a studie naznačují, že u lidí s vysokým krevním tlakem konzumace 3 plodů kiwi po dobu 8 týdnů snižuje krevní tlak více než 1 jablko denně.
Jedlá je i slupka z kiwi. Většině lidí však nechutnají její malé chloupky.
- Kiwi může chránit buňky, pomáhat zdraví srdce i dýchacích funkcí.
- Studie zjistila, že kiwi může zlepšovat imunitní funkci.
- Kiwi může snižovat oxidativní stres a být tedy i prevencí rakoviny tlustého střeva.
- Studie Univerzity v Oslu zjistila, že 2 kiwi denně můžou snižovat riziko nadměrné krevní srážlivosti a redukovat krevní tuk. Účinky na zdraví srdce byly podobné jako denní dávka aspirinu.
- Výzkumníci z Taiwan’s Taipei Medical University dokázali, že kiwi může příznivě ovlivňovat spánek (kvalitu, kvantitu, snadnější usínání, účinnost a celkově zdravější spánek).
Klinický psycholog Michael J. Breus, PhD (red. přeloženo a zkráceno):
"Kromě toho, že je kiwi silný antioxidant, obsahuje také spousty serotoninu. Tento hormon fungující jako neurotransmiter se podílí na širokém spektru fyziologických procesů: má trávicí a kardiovaskulární funci, pomáhá učení a pamatování si, reguluje chuť k jídlu a náladu. Nedostatek serotoninu bývá spojován s depresemi a poruchami nálad."
- Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který může vašemu tělu pomoci s produkcí kolagenu.
- Kiwi může zjemňovat a opravovat kůži. Může být prevencí hrubé a suché pokožky.
- Pokud kiwi konzumujete spolu s potravinou bohatou na železo, může zlepšit jeho absorpci.
- Kiwi obsahuje vitamín E. The University of Maryland Medical Center uvádí, že vitamín E může pomoci s obličejovými liniemi a vráskami.
- Kiwi jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou zpomalovat stárnutí.
- Kiwi mohou snižovat hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou neboli “špatný” LDL cholesterol a zvyšovat hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou neboli “dobrý” HDL cholesterol. Kiwi proto může snižovat riziko srdečních onemocnění. Ukázaly to studie publikované roku 2009 v International Journal of Food Sciences and Nutrition a roku 2013 v British Journal of Nutrition.
- Kiwi může zabránit makulární degeneraci a ztrátě zraku.
- Kiwi díky vitamínu C v kombinaci s hořčíkem pomáhá látkové výměně, při paradontóze, zpevňovat cévy a žíly, lepšit vidění i tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Přispívá ke zdraví srdce, svalů a kostí.
Kiwi je malé ovoce velikosti zhruba slepičího vajíčka. Není ale tolik špičaté
Zdravotní a kosmetické využití kiwi
Kiwi v péči o pokožku
Kiwi může pomáhat k zářivé, zdravé pokožce. Může také zpomalovat její stárnutí a být účinné v boji proti obličejovým liniím a vráskám.
Kiwi a hubnutí
Jen díky samotnému kiwi nezhubnete. Je ale nízkokalorické, neobsahuje cholesterol a je také téměř bez tuku, zato ale výživné, takže vám s hubnutím může pomoci. Rozhodně je vždy lepší volbou než zpracovaná svačina.
Kiwi pro celkové zdraví
Studie z roku 1997 provedená na Rutgers University zjistila, že je kiwi výživnější než 27 druhů jiného běžně konzumovaného ovoce (jako jsou například pomeranče, banány a jablka). Zejména v zimních měsících může být skvělou prevencí chřipky, nachlazení a rýmy.
Kiwi pro sportovce
Kiwi může díky vysokému obsahu vitaminu C sportovcům pomáhat s množením vaziv i léčbě zvrtnutého kotníku.
Nutriční hodnoty kiwi
100 g čerstvého kiwi obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční hodnoty:
|
Vitamíny:
|
Minerály
|
Dávkování kiwi
Doporučená denní dávka kiwi zatím nebyla stanovena. Vždy závisí na několika faktorech, jako je například věk a zdravotní stav konzumenta.
Pokud používáte nějaký potravinový doplněk s kiwi, pečlivě dodržujte pokyny na štítku výrobku a jeho konzumaci nejprve konzultujte s lékařem, lékárníkem nebo jiným zdravotnickým personálem.
Kiwi se obecně doporučuje konzumovat jako 1 - 3 celé kiwi nebo ½ šálku čerstvých kiwi kousků denně. Denní dávka kiwi prášku bývá okolo 5,5 gramů.
Užívání kiwi
Kiwi můžete konzumovat jako ovoce nebo v různých nápojích, smoothies či doplňcích stravy. Může se aplikovat také zevně - syrové kiwi nebo krém či gel s kiwi extraktem. Kiwi si můžete dát k snídani třeba k jogurtu, na oběd přimíchat do salátu nebo si dát jako zdravý dezert po večeři.
Kiwi můžete jíst syrové, tepelně upravené, oloupané i se slupkou
Nežádoucí účinky kiwi
Kiwi je pro většinu lidí pravděpodobně bezpečné, konzumují li ho v množstvích jako potravinu.
Alergie na kiwi
Alergie na kiwi se může projevit jako obtížné polykání (dysfagie), zvracení a kopřivka. Lidé alergičtí na kiwi kiwi někdy snesou vařené nebo konzervované.
Kdo by kiwi užívat neměl?
Kiwi a alergici
Alergie na kiwi se nejčastěji objevuje u osob alergických na další druhy ovoce, rostliny nebo koření, jako je například avokádo, pyl bříz, fíky, lískové oříšky, mák, latex, žito, sezamové semínko nebo pšenice. Tito lidé by si při konzumaci kiwi měli dát obzvláště dobrý pozor.
Lidé s ledvinovými kameny a kiwi
Pokud jste měli nebo máte ledvinové kameny, konzumaci kiwi se raději vyvarujte, zejména pak slupce z kiwi. Především slupka kiwi totiž obsahuje oxaláty, které mohou vázat vápník a tvořit bolestivé kameny v ledvinách.
Kiwi, těhotné a kojící ženy
Kiwi těhotné a kojící ženy jako potravinu konzumovat mohou. Před zařazením potravinových doplňků z kiwi by se však měly raději poradit s lékařem.
Kiwi má hnědou chlupatou slupku a žlutou nebo zelenou dužinu, malá černá semínka a bílý jaderník
Lidé s poruchami krvácení a kiwi
Kiwi může zpomalovat srážení krve a zvyšovat riziko krvácení. Teoreticky tedy může zhoršovat poruchy krvácení.
Kiwi u pacientů před operací
Kiwi může u některých lidí zpomalit srážení krve. Což může teoreticky zvýšit riziko krvácení u některých chirurgických zákroků. Přestaňte kiwi nebo výrobky z něj konzumovat alespoň 2 týdny před plánovanou operací.
S jakými léky kiwi neužívat? (kontraindikace)
Zatím není jasné, zda kiwi ovlivňuje účinek některých léků. Pokud nějaké léky užíváte pravidelně, konzultujte nadměrnou konzumaci kiwi nebo doplňky stravy z kiwi proto nejdříve raději s lékařem.
Dužina kiwi je sladká a chutná
Kiwi a FAQ - často kladené dotazy
Můžu jíst slupku z kiwi?
Slupka z kiwi je jedlá. Většině lidí však nechutná, protože je chlupatá.
Výživová poradkyně Erica Julson (red. upraveno a přeloženo):
"Slupka z kiwi je výborným zdrojem vlákniny, vitamínu E a kyseliny listové. Pokud jíte kiwi i se slupkou, získáte až o 50 % těchto živin více, než když si dáte jen vnitřek. Slupka kiwi navíc obsahuje vyšší koncentraci antioxidantů, než dužina."
Jak kiwi oloupat?
Nejpohodlnější způsob je kiwi rozkrojit nožem napůl a vydlabat lžičkou. Můžete jej také oloupat nerezovou škrabkou nebo loupacím nožem. Loupáním se však ztrácí část výživové hodnoty.
Proč mě po kiwi svědí v puse?
V kiwi se přirozeně vyskytují krystalky oxalátu vápníku neboli rafidy, kterou mohou poškrábat jemnou pokožku v ústech. V kombinaci s kyselinou v ovoci obsaženou mohou způsobit podráždění. Pomoci může oloupání kiwi - nejvíce rafidů se totiž nachází v jeho slupce.
Jak kiwi vybrat?
Vybírejte hladká kiwi bez vad na slupce, které jdou lehoučce zmáčknout.
Musím kiwi před konzumací umývat?
Před konzumací kiwi i se slupkou omyjte, abyste jej zbavili nečistot, které se na něj mohly přichytit při převozu.
Jak poznám, že je kiwi zralé?
Zralé kiwi lze lehce zmáčknout. Nezralé je tvrdé, houbovité naopak přezrálé. Mačkáním zrání neuspíšíte. I tvrdé kiwi lze sníst nebo nechat dozrát. Přezrálé se hodí na výrobu marmelády.
Jak moc bývá kiwi chemicky postříkané?
Kiwi se chemicky neošetřuje tolik jako například citrusy.
Jaký je rozdíl mezi bio a normálním kiwi?
Výzkumy naznačují, že bio kiwi můžou obsahovat více antioxidantů. Pokud máte na výběr, berte tedy raději bio.
Co je to minikiwi?
Minikiwi jsou velké asi jako hrozny. Jsou to miniatury klasických kiwi. Můžete je jíst i s jejich jemnou slupkou.
Jak mám kiwi skladovat?
Kiwi se sbírají ještě nezralé a až potom dozrávají. Zrání zpomalují nízké teploty, skladujte je tedy při pokojové teplotě - a až dozrají, uschovejte je v ledničce.
Jak dlouho mi kiwi vydrží?
Pokud zralé kiwi schováte do ledničky, vydržet vám může až 4 týdny. Při teplotě kolem 1 °C a 80 - 90% vlhkosti vzduchu vydrží zhruba 5 týdnů.