Bezlepkový mrkvový chlebíček s ořechy a citronovou polevou

Byla doba, kdy když někdo slyšel, že jde o moučník z mrkve, "preventivně" ani neochutnal. V poslední době je ale mrkváč ve všech různých podobách skoro v každé vitríně kavárny nebo bistra. Dnešní recept je na bezlepkový mrkvový chlebíček s citronovou polevou

 

Bezlepkový mrkvový chlebíček s ořechy

  • Doba přípravy: 15 minut příprava + 50 minut pečení
  • Náročnost: střední
  • Množství pro 5 osob

 

Ingredience na korpus:

  • 3 mrkve
  • 3 vejce
  • 250 ml vanilkového mléka
  • 150 g jáhlové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • pětina odměrky Blendea Vegan proteinu
.

 

Postup přípravy korpusu: 

V jedné misce vyšleháme bílky do tuha. Do druhé misky nastouháme mrkev. Přidáme žloutky, ořechy a spojíme. Přilijeme mléko a přisypeme třtinový cukr.

Poté přidáme mouku smíchanou se skořicí, proteinem a macou. Vše společně smícháme a na závěr opatrně vmícháme vyšlehané bílky. Přendáme do formy na chlebíček. Pečeme při 180 stupních cca 50 minut. Na povrchu se nám udělá zlatavý povrch. Necháme vystydnout,

mrkvovy_chleb_testo
 

Ingredience na citronovou polevu:

  • 125 g tvarohu
  • 1/2 citronové šťávy a kůry
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce moučkového třtinového cukru

 

Postup přípravy:

Vše spolu v misce spojíme. Pokud by byla poleva příliš tuhá, přidáme ještě vodu. Vychladlý chlebíček polijeme polevou, ozdobíme ořechy a necháme ztuhnout.

mrkvovy_chlebicek_poleva
 

Zdravotní benefity použitých surovin:

  • Mrkev se v lidové medicíně používá při nervozitě, astmatu, kožním onemocnění, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.
  • Vlašské ořechy jsou řazeny mezi nejlepší antioxidanty. Obsahují vitamin B, meď, zinek. Jejich pravidelná konzumace v menším množství snižuje rizika infarktu a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Blendea Vegan protein - přírodní rostlinný protein, který obsahuje rostlinné proteiny a superpotraviny. Regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.
.