Mladá pšenice a nežádoucí účinky. Bát se?
Pšenice je jako plodina známá již dlouhou řadu let. Nejstarší archeologické nálezy dokládají její pěstování již 6000 let př. n. l. na území Íránu. Užívání mladé pšenice jako doplňku stravy se stalo trendem až v poslední době, a to díky jejím pozitivním účinkům pro naše tělo.
Výhonky mladé pšenice totiž obsahují velké množství vitamínů, enzymů a dalších výživných látek, jednou z těch nejdůležitějších je chlorofyl. Může být řešením mnoha zdravotních obtíží - detoxikuje organismus, zabraňuje jeho překyselení, je užitečná také při hubnutí, pomáhá k lepšímu zažívání, snižuje únavu a mnoho dalšího. Pozitivními účinky mladé pšenice jsme se již zabývali ve starším článku.
Víte, že panák lisované šťávy z mladé pšenice vás může „nakopnout“ víc, než káva? Článek z Lidových novin si můžete přečíst zde.
Může mít ale mladá pšenice i nějaké nežádoucí účinky? Obecně je považovaná za doplněk stravy vhodný opravdu téměř pro každého, v některých případech nám ale může i přitížit. Přečtěte si, kdy k tomu může dojít a jak tomu předcházet.
Mladá pšenice a detoxikace
Většina nežádoucích účinků mladé pšenice je spojena s detoxikací. Tělo se zbavuje nežádoucích toxických látek, a to může zpočátku způsobovat mírné zdravotní potíže. Tato reakce je velmi individuální, nejčastěji jde o:
- nevolnost
- zažívací obtíže (průjem, zácpa, ojediněle zvracení)
- bolest hlavy
- zhoršení kožních problémů
- únavu
Jedná se pouze o přechodné stavy, které trvají maximálně pár týdnů, a pak přijde výrazné zlepšení. Je nutné také dodat, že mladá pšenice takto nemusí působit na každého. To ale neznamená, že by se vaše tělo nedetoxikovalo, reakce na novou látku v těle je vysoce individuální a u každého se projevuje jinak.
Spornou otázkou ohledně mladé pšenice a jejích detoxikačních účinků je také její vhodnost pro těhotné a kojící ženy. Mladá pšenice obsahuje spoustu důležitých živin, které jsou pro vývoj miminka potřebné. Vzhledem k tomu, že ale nemůže maminka vědět, jak její tělo bude na mladou pšenici reagovat, doporučuje se její užívání nejdříve konzultovat s lékařem.
Pokud však je tělo již na mladou pšenici zvyklé, rozhodně není nutné ji v době těhotenství vysazovat. Právě naopak, dodá tělu spoustu vitamínů, enzymů a dalších látek důležitých pro správný vývoj miminka.
MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že zelené superpotraviny jsou vhodné také pro děti. Očekávají se u nich stejné účinky jako u dospělých. Jen je samozřejmě potřeba snížit dávkování.
Mladá pšenice a alergie
Velmi ojediněle může mladá pšenice způsobovat alergickou reakci. Může se jednat o virážky, ekzémy, otoky v obličeji nebo na krku, zúžení hrdla a tím zhoršené dýchání. Tyto nežádoucí účinky rozhodně nejsou obvyklé a na pozoru by se měli mít pouze lidé obecně citliví na různé rostlinné potraviny. V takovém případě je vhodné nejdříve konzultovat užívání mladé pšenice s alergologem.
Často se také diskutuje o vhodnosti mladé pšenice pro lidi trpící celiakií (nesnášenlivostí lepku). Pšenice je sice obilnina, lepek je ale obsažen pouze v jejích zrnech. Mladá pšenice se sklízí velmi brzy, kdy ještě nejsou zrna vyvinuta. Pro přípravu nápoje jsou navíc používány jen její výhonky a tráva, mladá pšenice tedy žádný lepek neobsahuje. Je nutné však mít jistotu, že byla sklizená včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od zrn.
Pozor na plísně
Mladá pšenice je pěstovaná ve vlhkém prostředí, a může tak být napadena plísní nebo škodlivými bakteriemi. Důkladným omytím jsou sice částečně odstraněny, přesto nám ale kontaminovaná mladá pšenice může způsobit problémy. Nejčastěji jde o bolest hlavy, nevolnost a zažívací potíže.
Plíseň vzniká především ve vlhkém, dusném prostředí, které však mladá pšenice pro svůj růst potřebuje. Pokud se rozhodnete ji pěstovat doma, určitě to není problém. Vyžaduje však péči. Musíte jí věnovat pozornost, kontrolovat správnou míru zavlažení a vodu často vyměňovat. Uvidíte-li na jejím povrchu nebo v hlíně povlak bílé plísně, která je u rostlin nejčastější, mladou pšenici byste měli raději vyhodit.
Nežádoucí účinky mladé pšenice můžou být spojeny také s nesprávným pěstováním
Jak těmto nežádoucím účinkům předcházet?
V případě detoxikace organismu nemůžeme dopředu vědět, jak naše tělo bude reagovat. Důležité však je mladou pšenici dávkovat postupně. Začít s malým množstvím a poté dávku zvyšovat. Tělo si tak na novou látku zvykne a vyhneme se náhlému zhoršení našeho zdravotního stavu.
Těhotné a kojící ženy by měly užívání mladé pšenice nejdříve raději konzultovat s lékařem. Pokud ji však konzumují dlouhodobě, není důvod k obavám, tělo se již detoxikovalo a je na mladou pšenici zvyklé.
Pokud se po vypití šťávy z mladé pšenice brzy najíme, může to být také důvodem nevolnosti. Lepší je po jejím užití alespoň půl hodiny nejíst, aby ji tělo mohlo bez problému strávit. Vypitím nalačno dosáhneme také lepšího vstřebání všech živin.
Je důležité mít jistotu, že naše mladá pšenice pochází z kvalitního zdroje a byla pěstovaná pod přísnými pravidly. Předejdeme tak kontaminaci plísněmi a škodlivými bakteriemi a budeme mít jistotu, že neobsahuje žádný lepek.
Mladou pšenici v BIO kvalitě spolu s dalšími výživnými zelenými superpotravinami obsahuje Blendea SUPERGREENS. Přečtěte si, jaké další superpotraviny to jsou a jak je tato výjimečná kombinace prospěšná po vaše zdraví.
Zdroje:
http://hledani.rozhlas.cz
http://wheat-grass.com/wheatgrass-side-effects.html
http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-wheatgrass/#gref
http://www.thesuperfoods.net/wheatgrass/what-are-side-effects-of-wheatgrass