Anémie (chudokrevnost) - jak se projevuje?
V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.
Hlavní funkcí krve je však rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin - červené krevní barvivo.
Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.
Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.
Řešení anémie? Zelený ječmen a chlorella!
Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.
Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.
Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.
Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.
Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.
Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.
Doplňte vysokou dávku prospěšného železa
S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.
Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.
Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.
Čím je chudokrevnost způsobená?
Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.
Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.
Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.
Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.
S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.
Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.
Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.
Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz:
"Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod)."
Jak se chudokrevnost projevuje?
Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.
Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.
Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:
- bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
- únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
- dušnost, zrychlená tepová frekvence
- mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
- opakované infekce a špatné hojení ran
- nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním
Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí
Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.
Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.
K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.
VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?
Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.
Co jíst při chudokrevnosti?
Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.
Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.
Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.
Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.
MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz:
"Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší. Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty - v zelenině především - které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání. Proto je špenát nebo populární řeřicha "k ničemu ", železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě."
Anémie z nedostatku železa
Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.
Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.
Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.
K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?
Železo v potravinách:
- červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
- červená řepa - je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
- vaječný žloutek
- luštěniny - fazole, čočka a cizrna
- sušené droždí
- ovoce - meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
- ořechy - pistácie, mandle, para ořechy
Vitamín B12 a kyselina listová
Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek.
Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.
Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.
Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.
Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.
Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.
Zdroje vitamínu B12 ve stravě:
- maso a vnitřnosti - především játra, srdce, ledviny
- ryby a mořské plody
- mléko, sýry, jogurty
- vejce
Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:
- droždí
- listová zelenina - především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
- další zelenina - brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
- obiloviny - celá obilná zrna (zejména klíčky)
- ořechy - vlašské, para a pistácie
- vnitřnosti - především játra
- ovoce - mango, avokádo, pomeranče, banány