Anémie (chudokrevnost) - jak se projevuje?

V každém z nás koluje přibližně 5,5 až 6l krve. Funguje jako transportní médium pro životně důležité látky jako hormony, vitamíny a další živiny, podílí se na imunitních reakcích, má významnou roli při udržování tělesné teploty a mnoho dalšího.

Hlavní funkcí krve je však rozvádění kyslíku do celého těla a odvádění oxidu uhličitého a dalších zplodin metabolismu. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na hemoglobin - červené krevní barvivo.

Pokud je tento proces narušen, do těla není rozváděn dostatek kyslíku a zároveň se zvyšuje obsah oxidu uhličitého. Tento stav se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Přesněji jde o situaci, kdy v krvi poklesne množství červených krvinek a hemoglobinu pod normální hladinu.

Hemoglobin je totiž jedna z nejdůležitějších a nezastupitelných látek v našem těle. Jakákoliv nemoc s ním spojená tedy může mít vážné následky.

chudokrevnost_anemie

Řešení anémie? Zelený ječmen a chlorella!

Často není snadné hlídat si správný jídelníček s dostatečným množstvím všech důležitých látek.

Při chudokrevnosti je však velkým pomocníkem mladý zelený ječmen, který obsahuje organicky vázané železo, jež se lépe vstřebává a nemá vedlejší účinky na trávení.

Zelený ječmen obsahuje dokonce 22x více železa než špenát! Navíc v něm najdeme ve vysoké koncentraci i další živiny důležité pro krvetvorbu, především kyselinu listovou a vitamín C potřebný pro vstřebání železa.

Je tak komplexním pomocníkem při řešení chudokrevnosti.

Látkou v zeleném ječmeni, jež výrazně podporuje tvorbu krve, je také chlorofyl. Strukturou je chlorofyl podobný hemoglobinu a díky tomu má příznivý vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Více o chlorofylu si můžete přečíst v tomto článku.

Největší koncentrací chlorofylu vůbec se vyznačuje zelená řasa chlorella, kterou řadíme mezi významné zelené superpotraviny dnešní doby.

 

Doplňte vysokou dávku prospěšného železa

S hlídáním dostatečného přísunu železa pomůže Blendea SUPERGREENS.

Obsahuje mladý zelený ječmen, mladou pšenici, chlorellu a spirulinu v BIO kvalitě.

Tyto zelené superpotraviny jsou bohaté nejen na železo, ale také kyselinu kyselinu listovou, chlorofyl a vitamín C.

.

Čím je chudokrevnost způsobená?

Příčinou anémie je porucha tvorby a nedostatek červených krvinek, přesněji hemoglobinu v nich obsažených.

Ten bývá nejčastěji způsoben příliš nízkou hladinou železa, případně také kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. K tomu může dojít poškozením hemoglobinu, který pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky.

Takové krvinky pak tělo vyloučí, protože mu nepřináší žádný užitek. Anémie vzniká také při větším krvácení.

S tím se tělo vyrovnává přesunem krve z krevních zásobáren, kterými jsou játra a slezina a tkáňového moku.

Při větší ztrátě krve to však nemusí stačit. Anémie může být i následkem různých chronických chorob jako je tuberkulóza nebo nádorové onemocnění.

Často vzniká právě jako důsledek napadání kostní dřeně nádorem.

Lékařka oddělení klinické hematologi a krevní transfúze MUDr. Ivana Haintzová pro denik.cz:

"Základní vyšetření provede praktický lékař pro dospělé nebo děti – odběr krevního obrazu a hladiny železa v krvi, podle tíže a příčiny anemie rozhodne o odeslání pacienta do péče hematologa či v případě ztrátové anemie jiného specialisty (gynekologa, gastroenterologa, chirurga apod)."

 

Jak se chudokrevnost projevuje?

Projevy chudokrevnosti do značné míry závisí na rychlosti jejího vzniku a na konkrétním typu nemoci.

Vzniká-li pomalu, tělo se na ni dokáže alespoň částečně adaptovat a nemocný nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže.

Člověka s výraznou anémií však jde lehce rozpoznat. Typickými fyzickými projevy jsou:

  • bledost, která je způsobena nedostatečným prokrvením
  • únava a svalová slabost projevující se i při nenáročné činnosti
  • dušnost, zrychlená tepová frekvence
  • mdloby, závratě či v extrémním případě až bezvědomí
  • opakované infekce a špatné hojení ran
  • nechutenství, hubnutí, problémy se zažíváním

priznaky_chudokrevnosti

Chudokrevnost se nejčastěji projevuje únavou, dušností a bledostí

Anémie však má vliv i na psychiku člověka. Nemocný může být podrážděnější, nebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Naštěstí je však velmi snadno rozeznatelná z rozboru krve. Může se na ni přijít i náhodou při jiném vyšetření.

K určení typu anémie pro následnou léčbu však může být v krajních případech nutný také odběr kostní dřeně.

VÍTE, ŽE v historii se často uváděly jako příznaky také tzv. pika či pagofagie?

Jedná se o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, v druhém případě o polykání ledu. To je typické pro anémii způsobenou nedostatkem železa.

Co jíst při chudokrevnosti?

Léčba anémie závisí především na její příčině, kterých může být hned několik.

Pokud cítíte některé z příznaků, které byly popsány výše, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, aby zjistil, zda chudokrevností trpíte a čím je způsobena.

Některé druhy anémie jsou i dědičné, ve většině případů jde však především o nedostatek železa, případně kyseliny listové a vitamínu B12.

Můžete je do těla dostat v podobě různých doplňků stravy, je však možné je najít také v běžných potravinách.

MUDr. Michal Koucký pro porodnice.cz:

"Vegetariáni bohužel anémií trpí poměrně často. Železo to příliš nevylepší. Potíž je v tom, že strava vegetariánů obsahuje často tzv. cheláty - v zelenině především - které podané železo vyvážou a znemožní vstřebání. Proto je špenát nebo populární řeřicha "k ničemu ", železo tam sice je,ale v nevstřebatelné formě."

 

Anémie z nedostatku železa

Chudokrevnost je v nejvíce případech způsobená nedostatkem železa. Nejvyšší koncentrace železa v našem těle je v hemoglobinu, který díky němu dokáže vázat kyslík.

Nedostatek železa tak vždy představuje významný problém s okysličením našeho těla.

Nízká hladina železa však nemusí být vždy způsobená jeho nedostatečným příjmem ve stravě, ale také neschopností těla ho vstřebat.

K jeho správnému vstřebávání je třeba především dostatek vitamínu C. Ideální pro doplnění železa jsou tedy potraviny, jež obsahují zároveň vitamín C. V jakých potravinách najdeme železa nejvíce?

.
.

Železo v potravinách:

  • červené maso a vnitřnosti (především vepřová játra)
  • červená řepa - je velmi doporučovaná právě také pro vysoký obsah vitamínu C
  • vaječný žloutek
  • luštěniny - fazole, čočka a cizrna
  • sušené droždí
  • ovoce - meruňky, švestky, jahody, ostružiny, jablka
  • ořechy - pistácie, mandle, para ořechy

Vitamín B12 a kyselina listová

Vitamin B12 a kyselina listová jsou sloučeniny, které jsou nezbytně nutné pro tvorbu nových buněk, tedy i červených krvinek. 

Je-li těchto látek v těle nedostatek, dojde ke zpomalení buněčného dělení a snížení tvorby nových červených krvinek.

Příčin nedostatku vitamínu B12 může být hned  několik. Především se jedná o jeho nedostatečný příjem ve stravě.

Často jde o stravu veganskou, protože vitamín B12 je obsažen převážně v živočišných zdrojích.

Kyselina listová je vitamín rovněž patřící do skupiny B-komplex a stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je obsažena také v živočišných zdrojích, ve vysoké koncentraci ji však najdeme i v určitých druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina listová je mimo jiné velmi důležitá pro správný vývoj plodu, proto je důležité si v těhotenství dát pozor na její dostatečný příjem.

.
.

 

Zdroje vitamínu B12 ve stravě:

  • maso a vnitřnosti - především játra, srdce, ledviny
  • ryby a mořské plody
  • mléko, sýry, jogurty
  • vejce

 

Zdroje kyseliny listové (vitamínu B9) ve stravě:

  • droždí
  • listová zelenina - především špenát ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • další zelenina - brokolice, chřest, růžičková kapusta, květák, rajčata, okurky
  • obiloviny - celá obilná zrna (zejména klíčky)
  • ořechy - vlašské, para a pistácie
  • vnitřnosti - především játra
  • ovoce - mango, avokádo, pomeranče, banány

priciny_a_priznaky_chudokrevnosti