Chlorella - najdou se i nežádoucí účinky?
Chlorella - velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví.
I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?
Chlorella - nesmrtelný zázrak přírody
Chlorella je jednobuněčná řasa, a dokonce jedna z prvních forem života. Celý název je Chlorella pyrenoidosa nebo Chlorella vulgaris.
Je velmi odolná, proto ji nedokázaly zničit ani přírodní katastrofy nebo klimatické změny. Od roku 1890 začíná být tato nesmrtelná rostlina využívána v západní medicíně jako doplněk stravy a lék.
Chlorella má tmavě zelenou barvu díky vysokému obsahu chlorofylu, dokonce nejvyššímu mezi všemi rostlinami.
Nejčistší chlorella s vysokou mírou stravitelnosti
Chcete-li chlorellu začít užívat, vyzkoušejte ji ve směsi Blendea SUPERGREENS, kde je namíchána s dalšími zelenými superpotravinami. Jedná se o směs BIO mladé pšenice, BIO zeleného ječmene, BIO spiruliny a BIO chlorelly.
- Obsahuje 15 % chlorelly z nedotčené přírody nejčistších horských vod Taiwanu.
- Její buňěčná stěna je speciálně rozbitá tak, aby z ní vaše tělo mohlo načerpat až 2x více živin a benefitů.
- Stravitelná je díky tomu až z 80 %.
- Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty peprné.
- Rezidua chemických postřiků, těžké kovy, ani chemické přísady (barviva, aromata, syntetická dochucovadla či konzervanty) v ní nenajdete.
Špatný nákup chlorelly - špatné účinky?
Chcete-li předejít nežádoucím účinkům, objednejte si chlorellu z kvalitních a ověřených zdrojů.
VÍTE, ŽE pro pěstování chlorelly je nejtypičtější Taiwan, Japonsko, Čína a Korea?
Z provedeného testu vyplývá, že nejvyšší kontaminaci škodlivinami má chlorella z Číny a z Japonska. Chlorella z Taiwanu je nejčistší a nejkvalitnější.
Pokud chcete předejít nechtěným stavům a nechcete při konzumaci škodit svému tělu, dávejte si pozor na to, z jakého zdroje vaše chlorella pochází. Právě proto jsme si vybrali taiwanskou chlorellu i my.
TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella

Lékaři chlorellu nedoporučují různým skupinám lidí
Jsou mezi námi takoví, kteří by chlorellu neměli užívat vůbec, nebo pro ně v některých obdobích není vhodná.
U těchto skupin doporučuji konzultovat užívání chlorelly s lékařem.
Děti
Děti do 3 let, které by neměly konzumovat hlavně chlorellu ve formě tablet, protože ještě nemají dobře vyvinutý polykací reflex.
Těhotné ženy
Ohledně těhotných se názory liší. Chlorella jako zdroj živin, by těhotným ženám měla pomoci předejít zdravotním problémům - otokům a chudokrevnosti.
Měla by také chránit plod před toxickými chemikáliemi (dioxiny). Na toto téma nebyl ale dosud proveden dostatek výzkumů, které by přesný vliv prokázaly.
Těhotným ženám se všeobecně nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy.
Kojící ženy
V jejím mateřském mléce se při konzumaci chlorelly objevuje menší počet dioxinů.
Užívání chlorelly může mít dobrý vliv i na rozvoj imunity kojence, díky zvýšení hodnoty IgA v mateřském mléce.
Existují opačné názory, které užívání při kojení nedoporučují, protože vlivem chlorelly jsou špatné látky z těla (detoxikace) vylučovány tělními sekrety, a tedy i mateřským mlékem.
Lidé užívající léky na ředění krve
Vitamín K v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve, což pro pacienty představuje komplikace.
Lidé po transplantaci
Užívání chlorelly by se měli vyhýbat i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu. Chlorella posiluje obranyschopnost a následkem může být odmítnutí transplantovaného orgánu tělem.
Lidé citliví na jód
Pokud jste citliví nebo alergičtí na jód, měli byste vědět, že chlorella také může obsahovat jód.
Lidé s autoimunitním onemocněním
Chlorella posiluje imunitní systém, následkem může být vyšší výskyt příznaků autoimunitního onemocnění.
Jaké nechtěné projevy užívání chlorelly lze očekávat?
Chlorella je v podstatě velmi bezpečnou potravinou a její vedlejší účinky nebývají nijak závažné, neohrožují život a většinou rychle odezní.
Doba zvykání si na chlorellu je u každého jiná. Pokud se u vás vyskytne některý z projevů, o kterých si dále přečtete, doporučuji omezit užívání chlorelly, případně snížit dávku. Tělo si většinou zvykne.
Přecitlivělost kůže na sluneční záření - využijte opalovací krém
Žaludeční nevolnost a gastrointestinální potíže - průjem, zácpa, zvracení, nadýmání, v prvních týdnech užívání se může stolice zbarvit do zelena
Alergie:
- zarudnutí kůže, vyrážka, svědění, otok tváře a úst
- zhoršení dýchání, těžkost v oblasti hrudníku
- extrémní případ je anafylaktický šok
Začervenání nebo fleky na kůži při užívání chlorelly nemusí vždy znamenat alergickou reakci, ale často znamenají vylučování špatných látek z těla skrze kůži.
Většina z těchto potíží po několika dnech užívání odezní. V případě, že by u vás převažovaly nežádoucí účinky nad dobrými účinky chlorelly, nebo by vedlejší účinky neustávaly, přestaňte chlorellu užívat.

Maximální benefity vs. minimální vedlejší účinky
Výše uvedené vedlejší účinky, případně alergické reakce mohou být rizikem a je dobré o nich vědět, než s chlorellou začnete. Vyskytují se ale velmi zřídka a když už se objeví, většinou velmi rychle vymizí. Chlorellu konzumujeme kvůli jejím skvělým vlastnostem. Tyto vlastnosti jistě převáží nad nízkým rizikem vzniku nežádoucích účinků.
[su_quote]Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít příznivý vliv na snížení hmotnosti.[/su_quote]Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz
Praktický lékař pro dospělé MUDr. Leoš Russitzki
[su_quote]Chlorella je řasa o velikosti červené krvinky, která je velmi bohatým zdrojem chlorofylu a má výraznou schopnost vyvázat různé toxiny z těla. Chlorellová vláknina jakoby mechanicky strhává nahromaděné odpadní látky ve střevě a tím podpoří vyprazdňování i snížení hmotnosti. Tato jednobuněčná řasa oživuje unavené tkáně a má vitalizující vlastnosti. Naši předkové jedli pouze syrovou stravu.Teprve ve 20.století jsme začali produkci potravin kombinovat s chemickou syntézou.[/su_quote]Benefity chlorelly:
- detoxikace organismu, protizánětlivé účinky, prevence rakoviny
- zlepšení imunity
- vysoký obsah vitamínů
- zpomalení stárnutí
- pomoc při trávení, udržování střevní mikroflóry
- bohatý zdroj bílkovin
- vědecky prokázaná vhodnost pro lidi s hypertenzí
Slovníček pojmů pro lepší pochopení
Nerozuměli jste nějakému pojmu? Vybrané najdete zde:
- Anafylaktický šok je způsoben nepřiměřenou reakcí imunitního systému na alergen a je to život ohrožující stav. Projevuje se svěděním, pálením, otokem, dýchavičností, nevolnostmi, zvracením a může dojít až k bezvědomí.
- Autoimunitní onemocnění je vážná porucha imuntního systému, u které imunitní systém člověka nereaguje správně a při napadení si tvoří protilátky, které napadají vlastní tkáně.
- Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, kde se využívá šetrný způsob hospodaření, nepoužívají se umělá hnojiva apod.
- Chlorofyl je zelený pigment v rostlinách a řasách, který zajišťuje fotosyntézu a je velmi důležitý i pro člověka. Při konzumaci poskytuje hlavně vitamíny A,B,C a E. Má velký vliv na regeneraci organismu a zpomalení stárnutí, ale působí také protizánětlivě, omezuje tvorbu otoků a dále.
- Dioxiny patří do skupiny vysoce toxických chemikálií. Mohou způsobovat reprodukční a vývojové potíže, škodit imunitnímu systému, mít vliv na hormony a způsobovat rakovinu.
- IgA (imunoglobulin A) je protilátka, která je zodpovědná za slizniční imunitu (brání sliznice před mikroorganismy).
TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella