Celozrnný prvomájový chlebíček pro všechny zamilované, hladové duše

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proč tedy na prvního máje nepřipravit něco skladkého, zdravého a s velkou dávkou lásky? Venku už se dávno probudilo jaro a příroda nám dává plno jedlých květů, kterými můžeme dezerty zdobit.

Mezi takové patří i šeřík. Osobně ho mám najraději. Krásně voní, má krásné barvy a právě pod ním se na 1. Máje každý rok líbáme s manželem :)

  

Zdravý celozrnný chlebíček

Těsto budeme připravovat 2x. Jedno tmavé a druhé světlé. První těsto obsahuje kakao. Do druhého těsta kakao nedáme. Uvedené množství je na 1 těsto.

  • Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
  • Náročnost střední
  • Množství 12 porcí (1 chlebíček)

 

Ingredience:

  • 150g špladové hladké mouky
  • 150g špaldové celozrnné mouky
  • 50g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 lžíce karobu (kakaa)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 8 lžic řepkového oleje
  • šťáva z 1/2 limety
  • třtinový moučkový cukr a šeřík na ozdobu
  • 30g Vegan proteinu Blendea (1 celá odměrka)
.

 

Postup:  

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si tři misky.

  1. V první misce smícháme suché ingredience. Přes sítko prosajeme mouky, přidáme kypřící prášek, superprotein a karob nebo kakao.
  2. V druhé misce vyšleháme 4 bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  3. Ve třetí misce vyšleháme 4 žloutky s cukrem. Poté přidáme limetovou šťávu, 4 lžíce horké vody a olej.

celozrnny_chlebicek_recept

Do misky k vyšlehaným žloutkům přidáme misku se suchými ingrediencemi. Směs je hustá až tuhá. Postupně vmícháváme vyšlehané bílky. Hotovou směs pečeme cca. 40 minut při 180 stupních v silikonové formě na chlebíček. Pokud nemáme silikonovou, použijeme klasickou, ale vymažeme jí máslem.

Po upečení počkáme až chlebíček vychladne. Nakrájíme ho na plátky, z kterých následně vykrajujeme srdíčka.

Přiravíme si druhé těsto. Jen navíc nepřidáme kakao.

Vykrájená srdíčka naskládáme do formy na chlebíček a zalijeme světlým těstem. Pečeme opět 40 minut při 180 stupních. Po upečení opět počkáme až chlebíček vystydne. Naklájíme, posypeme moučkovým třtinovým cukrem a zdobíme šeříkem.

celozrnny_prvomajovy_chlebicek_recept

  

Myslete na zdraví, tohle jsou zdravotní účinky použitých surovin:

  • Limetková šťáva je nejen bohatá na obsah vitamínu C, pomáhá také při žaludečních potíží a má perfektní detoxikační účinky
  • Špaldová celozrnná mouka se vyznačuje svou oříškovou chutí a vůní. Hodí se na přípravu sladkých i slaných receptů.
  • Třtinový cukr je považován za zdroj minerálních látek,který obsahuje kromě sacharózy i glukózu a fruktózu. Je nutričně hodnotnější jako bílý cukr, v těle je lépe využitelný a organismus tolik nezatěžuje. Ale pozor, nadměrné slazení jakýmkoli cukrem škodí.
  • Blendea Vegan protein regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.
 NA VEGAN PROTEIN POSLOUCHÁME SAMOU CHVÁLU: Díky nasládlé ale nerušivé chuti je perfektní i do vašich zamilovaných receptů. Objednejte si ho jako součást celoroční zdravé kuchyně a to i pokud právě nesportujete. Pro vaše zdraví to má veliký smysl :)
.