V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik.
Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren.
To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně dostupných potravin.
Prebiotika jako výživa probiotik
V minulém článku jsme se zaměřili na živé bakterie známé jako probiotika, jejichž přítomnost ve střevech je zcela zásadní pro zdravý organismus se silným imunitním systémem.
Důležité je přitom vědět, že užívání probiotik bez prebiotik a naopak ztrácí smysl.
Ze středu lidského těla ze střev vychází obranný systém pro celý organismus. Nefungují-li střeva správně, dochází zároveň k oslabení imunity a vzniku řady zdravotních problémů.
Probiotika jsou zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru nebo-li mikrobiom, zlepšují trávení a vstřebávání živin a chrání tělo před vlivem škodlivých látek.
Jelikož jsou probiotika “živá”, musí přijímat potravu podporující jejich rozmnožování, růst a aktivitu.
Touto potravou jsou právě prebiotika.
Společně probiotika a prebiotika působí:
- proti rozmnožování škodlivých bakterií,
- udržují zdravou střevní mikroflóru,
- zlepšují vstřebávání živin
- a posilují imunitní systém.
VÍTE, CO JSOU SYNBIOTIKA?
Vedle probiotik a prebiotik je třeba ještě zmínit tzv. synbiotika kombinující oba druhy bakterií.
Nejlepším synbiotikem v přirozené podobě jsou mléčné kysané výrobky.
Co přesně jsou prebiotika?
Prebiotika tedy představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla vůbec rozmnožovat a pečovat tak o naši střevní mikroflóru.
Prebiotika vlastně ve střevě vytváří ideální podmínky, aby v nich probiotika mohla přežívat a prospívat našemu zdraví.
Prebiotika jsou přitom těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy, které obsahují některé potraviny.
Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).
Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.
Příznivé účinky prebiotik na lidské zdraví:
- fungují jako “potrava” pro probiotika
- příznivě působí na střevní mikroflóru
- snižují energetický příjem
- zvětšují objem stolice a potlačují tak zácpu
- posilují imunitní systém organismu
- podpora odolnosti proti infekcím a vzniku alergií
- preventivně působí při střevních problémech, infekcích a průjmech
- snižují hladinu cholesterolu
- podporují vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů
JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:
Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.
Prebiotika přirozená a prebiotika umělá (syntetická)
Stejně jako u probiotik lze prebiotika rozdělit na přirozená a umělá.
Nechcete-li se řešit, zda máte ve stravě dostatek prebiotik a probiotik, můžete jednoduše nakoupit vhodné potravinové doplňky.
Vždy je ale lepší a zdravější organismu důležité živiny a jiné látky dodávat přirozenou potravou.
V případě prebiotik je nejlepším přirozeným zdrojem oligosacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky, v hlízách topinamburu a jakonu a v chřestu, česneku, cibuli a pórku.
Prebiotika obsahují také luštěniny, které však u některých osob vyvolávají nadýmání a jiné trávicí problémy. Chce si to “zkusit” na vlastní kůži.
Prebiotika pro děti
Hlavní význam prebiotik a probiotik spočívá v jejich preventivním působení.
Proto je velmi důležité dbát na výživu dětí od jejich narození, kdy je v prvních měsících velmi důležité kojení.
Mateřské mléko totiž obsahuje vše podstatné včetně těchto dvou složek, na kterých je téměř závislý vývoj imunitního systému.
Je všeobecně známo, že nekojené děti častěji trpí zažívacími potížemi (bolesti bříška, průjmy, nadýmání apod.).
Účinky prebiotik a probiotik u dětí:
- stimulují obranný systém
- podporují správné zažívání
- zmírňují projevy kožních nemocí a alergií
Inulin – nejvýznamnější přirozené prebiotikum
Nejvýznamnějším přirozeným prebiotikem je oligosacharid inulin.
Inulin je rozpustná vláknina s vysoce ušlechtilými vlastnostmi a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pozitivní účinky inulinu na zdraví:
- zlepšuje trávení
- ulevuje od zácpy
- snižuje hmotnost
- pomáhá při léčbě diabetu
Inulin lze zakoupit jako synteticky vyrobený doplněk stravy, lepší je opět v přirozené podobě v potravinách.
Potraviny s nejvyšším obsahem inulinu:
- Cibule – 1 až 8 g/100 g
- Česnek – 9 až 16 g/100 g
- Chřest – 2 až 3 g/100 g
- Cikorka – 36 a 48 g/100 g
- Topinambury (Jeruzalémský artyčok, židovské brambory) – 16 až 20 g/100 g
- Yacon – 7 až 8 g/100 g
Zdoje přírodních prebiotik v potravinách
Mezi našimi tipy na přirozená probiotika však nechybí ani potraviny z exotičtějších lokalit. Dnes už i ty seženete v běžných obchodech, takže hurá na nákup!
Na závěr článku pro vás mám tip na 100% přírodní doplněk stravy obsahující prospěšnou vlákninu.
Čekanka (kořen)
Čekanka je občas považována za plevel, což je trochu škodu. Její modré květy zkrášlují pastviny, meze i louky kolem cest.
Především pak kořen čekanky, který se sice obtížně vykopává, ale zase obsahuje účinné prebiotikum inulin.
Čekanka se hodně přidává do bylinných čajů, které prospívají a čistí trávící soustavu, nebo do směsí při cukrovce.
VÍTE, ŽE se z čekanky vyrábí náhrada kávy známá jako cikorka?
Vyráběla se především po 1. světové válce, kdy bylo tradiční kávy nedostatek.
KOŘEN ČEKANKY přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFE pro podporu imunity, zdravého trávení a zvýšení energie.
Cibule
Nač utrácet za drahé doplňky stravy a exotické potraviny, když to nejlepší stojí doslova pár korun?
Skvělým zdrojem inulinu a dalších účinných látek (vitamín C, D a E, železo, síra, fosfor, draslík, karoten atd.) prospěšných lidskému zdraví je úplně obyčejná cibule.
Inulin jí dává schopnost příznivě ovlivnit činnost a mikroflóru střev, takže ji bez obav přidávejte pod maso, do salátů, do pomazánek i polévek.
Česnek
Vedle cibule je stejně úžasnou potravinou česnek, který kromě toho, že pokrmům dodává skvělou chuť, pomáhá tělu zbavit se různých neduhů a nemocí.
Díky obsahu inulinu a dalších látek má česnek celou řadu zdravotních přínosů:
- má antibakteriální a antivirotické účinky
- protisrážlivé účinky
- působí proti plísňovým kožním infekcím
- snižuje krevní tlak a cholesterol
- zmírňuje alergické projevy
- chrání před cukrovkou
- odstraňuje dýchací potíže
- zlepšuje vstřebávání železa
Pórek
Pórek obsahuje podobné látky jako cibule s česnekem a nechybí ani inulin, což z něj dělá třetí laciné prebiotikum pro zdravější střeva.
Pórek se hodí zejména do polévek a pomazánek, šetřit s ním rozhodně nemusíte.
Pórek čistí žaludek a zlepšuje peristaltiku střev a častější konzumace pórku chrání před střevními problémy a průjmy.
Chřest
Chřest už je méně typickou potravinou pro české končiny, ale v dnešní době už není nejmenší problém jej sehnat.
Jeho nevýhodou je fakt, že se jedná o potravinu, jejíž sezóna je poměrně krátká od dubna až do června. Pro nás je důležité, že obsahuje vlákninu.
Chřest rovněž posiluje imunitní systém, má detoxikační účinky a hodně pomáhá při problémech s močovými cestami a ledvinami.
Chřest má údajně protirakovinné účinky.
Topinambury (hlíza)
Topinambur je na pohled zvláštní rostlina. Jeho jasně žlutý květ připomíná slunečnici, kořen vypadá trochu jako zázvor a používá se stejně jako brambory.
Na rozdíl od brambor je ale lze jíst i syrové. Topinambur je opravdu důležitou potravinou z pohledu obsahu inulinu.
Díky tomu židovské brambory, jak se topinamburu přezdívá, podporují a zlepšují zdravou střevní mikroflóru.
Vedle inulinu obsahují další cenné látky (např. vitamín C, železo, křemík, draslík a další).
Jakon (hlíza)
Mezi exotičtější potraviny bohaté na prebiotikum inulin je jihoamerická pod zemí rostoucí zelenina s českým názvem jakon.
Setkat se můžete také s jinými názvy – yacon, jicama a taraca a původem pochází z deštných pralesů v jižní Americe, zejména Peru a Bolívie. Bez problémů je možné jakon pěstovat i v našich podmínkách.
Jakon stejně jako topinambur na první pohled připomíná brambory. Vzhled v tomto případě však hodně máte a hlíza jakonu chutná spíše jako šťavnaté a osvěžující ovoce.
Jakon chutná jak hruška s příchutí ananasu či melounu a navrch se špetkou vanilky.
Jakon obsahuje inulin, který z něj dělá přirozené prebiotikum prospívající střevům a střevní mikroflóře.
Směs kávy, medicinálních hub a cejlonské skořice Blendea SUPERCOFFEE
Chcete-li si býti skutečně jisti, že máte v potravě dostatek prospěšné vlákniny, můžete svůj jídelníček obohatit o 100% přírodní doplněk.
Blendea SUPERCOFFEE inulin z kořene čekanky a prospěšné houby, avšak žádný lepek, laktózu, cukr či jinou chemii.
Je tedy vhodná úplně pro každého, kdo má zájem do jídelníčku zařadit zdravé potraviny a pít lepší, zdravější kávu.
SLOVO AUTORKY:
Co si z obou článků věnovaných tématům probiotik a prebiotik přesně vzít?
Především to, že zdravá výživa hraje zásadní roli ve “filmu zvaném pevné zdraví”, a pokud bude naše každodenní strava vždy kvalitní a pestrá, nemusíme už utrácet peníze za drahé syntetické potravinové doplňky.
V tomto případě myslete na to, aby vám doma nechyběla výše uvedená zelenina, kysané mléčné výrobky a kvašené produkty 🙂
Nejoblíbenější zdravé recepty na blogu
- 1 Prebiotika jako výživa probiotik
- 2 Co přesně jsou prebiotika?
- 3 Příznivé účinky prebiotik na lidské zdraví:
- 4 Prebiotika přirozená a prebiotika umělá (syntetická)
- 5 Prebiotika pro děti
- 6 Inulin – nejvýznamnější přirozené prebiotikum
- 7 Zdoje přírodních prebiotik v potravinách
- 8 Nejoblíbenější zdravé recepty na blogu
Dobrý den, chtěla bych ze zeptat na článek “Prebiotika-výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje” jaké zde byly použité zdroje pro tvorbu tohoto článku? Chtěla bych použit tento článek jako zdroj do bakalářské práce. Nenašla jsem však zdroje. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na autoritativní autor odkazuje přímo přes prokliky v článku (zeleně zvýrazněné věty či části vět).
V článku autorka použila konkrétně tyto. Na zmíněných stránách lze najít i další informace o prebioticích, ale víc jsme jich do článku neumístili.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
https://www.mayoclinic.org/prebiotics-probiotics-and-your-health/art-20390058
https://www.healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods
https://is.muni.cz/th/72405/lf_b/zdroje_inulinu_v_potrave_a_jeho_dieteticky_vyznam-bac.pdf
Věřím, že Vám bude tato odpověď postačovat. Přeji hezký den a hodně úspěchů s Vaší bakalářksou prací 🙂
[…] probiotika (kultury živých mikroorganismů) a prebiotika (nestravitelná složka rostlinné stravy, která podporuje růst nebo aktivitu střevní […]
[…] zpracované potravy. Obsahuje chlorofyl, který čistí sliznice a urychluje jejich hojení. Působí prebioticky, to znamená, podporuje růst mikroflóry a vytváří vhodné podmínky pro mi…. Najdeme v ní velké množství bílkovin, které vyživují střevní […]