Momentálně se trend zdravé výživy pohybuje v oblasti zelených superpotravin. Jistě jste zachytili oblíbené slogany prodejců „Toto používali již staří Sumerové! Tamto je známé 10 000 let díky Aztékům!…“ a mnohé další snahy prezentovat jinak běžné rostliny jako něco „božské“.
V našem článku žádná taková přehnaná tvrzení nenajdete. Sesbírali jsme známá, vědecky potvrzená fakta a sepsali všechny dostupné informace o vlivu mladého zeleného ječmene na člověka.
Předem však upozorňuji, že nejde o žádný „všelék a nebeskou manu“. Ječmen se sice vyznačuje vysokým obsahem živin, avšak tvrzení prodejců jsou obvykle přehnaná a jinak běžnou věc prezentují příliš nadhodnoceně.
Co je mladý zelený ječmen?
Mladé výhonky ječmene jsou podstatou blíže k zelenině, než k cereáliím pro výrobu pečiva. Mnozí lidé trpí celiakií, ale mladé výhonky jsou pro ně naprosto bezpečné a velmi vhodné.
Když mladý ječmen dále roste a dozrává, děje se s ním toto:
- Postupně klesá, až se zcela vytrácí chlorofyl – zelený pigment prospěšný pro zdraví. Článek o pšenici a chlorofylu ZDE
- Snižuje se obsah bílkovin, které rostlina spotřebovává
- Rovněž klesá obsah vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek
- Zvyšuje se obsah nestravitelné celulózy
Stéblo ječmene se zrnem na vrcholu spotřebuje látky a ze zbylého stébla se stane suchý odpad bez zdravotního využití pro člověka.
VÍTE, ŽE zelený chlorofyl zlepšuje okysličení krve? Účinek poznáte na zvýšené energii a schopnosti lépe se soustředit. Dobrá zpráva pro všechny unavené!
Rozdíl mezi mladým ječmenem a pšenicí
Dá se tvrdit, že obě rostliny jsou si v obsahu živin téměř rovny. Pěstují, zpracovávají a konzumují se stejně a podobně i chutnají.
Na chuť a vůni si třeba zvyknout. Přece jen se nejedná o voňavé ovocné smoothie, ale o šťávu z trávy.
JEDNODUCHÝ RECEPT: Youtuberka připravuje smoothie ze 4 složek
Převažuje proto travnatá chuť, na jazyku rozeznat i hliněné tóny. Jako každou zdravou superpotravinu můžeme nápoje dochucovat, případně zvolit tabletovou – sušenou formu, kterou stačí pouze zapít.
Nespoléhejte se však pouze na doplňky výživy. Čerstvá šťáva obsahuje enzymy, které se v suchých prášcích nevyskytují.
VÍTE, ŽE obě rostliny mají velmi dobrý vliv na regeneraci rakovinou postižených buněk?
Optimální pH v těle
Cenné složky ječmene pomáhají udržet acidobazickou rovnováhu organismu a zabraňují jeho překyselování. Překyselení organismu tělo oslabuje a zvyšuje riziko vzniku nemocí.
PROJEVY PŘEKYSELENÍ: Náchylnost k plísňovým onemocněním, záněty v těle, bolesti kloubů, kvasinkové infekce.
Překyselení není jen znakem nesprávné stravy. Má na něj vliv i prostředí, ve kterém se nacházíme, a dokonce stres, před kterým se neumíme bránit.
Acidobazickou rovnováhu ječmen udržuje díky vysokému obsahu minerálů.
ČTĚTE TAKÉ: Proč kvůli stresu přibíráme?
Jak se ječmen pěstuje a zpracovává?
Vždy s důrazem na kvalitu. Výrobci upřednostňují organické metody pěstování bez agrochemikálií.
Vždy je proto nutné najít vhodné prostředí, kde půda není zanesena předchozími chemikáliemi z jiného pěstování. Zároveň se přísně vyhodnocuje i čistota vody a vzduchu v oblasti.
Stále více se pěstuje i v uzavřených podmínkách, kde je jednodušší uhlídat vyhovující podmínky.
VĚDĚLI JSTE, ŽE před 2. světovou válkou se tablety ze sušeného ječmene a pšenice prodávaly jako předchůdce vitaminových doplňků?
Při sklizni se sklízejí listy mladého ječmene vysoké 20 – 25 cm. Tuto výšku dosáhnou do 2 týdnů, přičemž právě to je doba, kdy mají listy nejvíce prospěšných látek.
Později už by totiž živiny proudily do rostliny a semen, přičemž jejich koncentrace by se snižovala.
Mladý ječmen – nutriční tabulka
VITAMÍNY | MINERÁLY | AMINOKYSELINY |
Beta karoten 1370 IU/g | Vápník 6,79mg/g | Alanin 16,9mg/g |
Vitamin A 50 IU/100g | Draslík 40,5mg/g | Methionin 3,6mg/g |
Vitamin B1 0,43mg/100g | Hořčík 0,03mg/g | Arginin 13,4mg/g |
Vitamin B2 2,40mg/100g | Železo 0,37mg/g | Fenylalanin 13mg/g |
Niacin 3,60mg/100g | Křemík 0,04mg/g | Prolin 14,8mg/g |
Vitamin B5 5,1mg/100g | Sodík 6,40mg/g | Serin 11,4mg/g |
Vitamin B6 7,8mg/100g | Fosfor 3,94mg/g | Glycin 12,4mg/g |
Vitamin C 457mg/100g | Bor 58mcg/g | Threonin 11,5mg/g |
Vitamin E 22,5IU/100g | Mangan 0,14mg/g | Histidin 5,22mg/g |
Vitamin K 0,78mg/100g | Stříbro 0,50mcg/g | Tyrosin 8,29mg/g |
Biotin 0,8mg/100g | Chrom 1,09mcg/g | Isoleucin 18,2mg/g |
Kyselina listová 1,5mg/100g | Valin 13mg/g | |
Kys. aspartamová 19,7mg/g | Leucin 18,2mg/g | |
Kys. glutamová 26,1mg/g | Lysin 14,6mg/g | |
CHLOROFYL | BÍLKOVINY | CUKR |
300mg/100g | 280mg/g | 500mg/g |
Výrobky z mladého zeleného ječmene
Sušená biomasa
Jednoduchá metoda zpracování, avšak s nejmenším podílem pro člověka využitelných látek. Celé listy ječmene se usuší a rozemelou na prach.
Nejvýraznější je obsah nestravitelné celulózy, která sice působí jako „střevní kartáč“, ale přijmeme méně živin, než ve stejném množství šťávy nebo extraktu. V rámci pestré stravy však můžete klidně užívat i biomasu.
S VLÁKNINOU VŽDY OPATRNĚ: Platí, že vlákninu potřebujeme ke správné činnosti střev. Její nedostatek se zvykne projevovat zácpou. Stejně tak i její přebytek může zapříčinit zácpu, protože stolice je tak velmi tuhá.
Za den byste měli sníst maximálně 3 porce – 3 kusy vláknité zeleniny. Nepřehánějte to ani s ovesnými vločkami, semínky a dalšími vláknitými potravinami. Pokud vlákninu doplňujete formou doplňků, vždy dbejte na správné dávkování.
VIDEO: Pro pár kapek tolik práce! Podívejte se, jak málo šťávy získáte z cca 0,5 m2 plochy ječmene. Nyní už je jasné, proč se většina lidí nechá přesvědčit právě na doplňky, které celé užívání maximálně zefektivní.
Extrakt z mladého ječmene
Jde o usušenou vylisovanou šťávu. Sušení probíhá při nízké teplotě, která neničí výživné látky. Právě tuto metodu používají výrobci nejčastěji.
Výrobek je trvanlivý, protože neobsahuje vodu a při správném skladování v chladu a suchu se látky neznehodnocují. Extrakty se připravují i z ostatních zelených superpotravin, právě pro jejich šetrnost a praktické využití.
VÍTE, ŽE pro výrobu 1 dávky extraktu je zapotřebí přibližně 25 ks listů. Pro výrobu 1 dávky drcené biomasy postačuje 5 listů. To znamená, že v extraktu najdete 5x více potřebných živin, než v biomase. To se samozřejmě odráží i na ceně.
Extrakt se běžně dávkuje 2x denně po 1 lžičce (1 PL = cca 1 g). Staří a nemocní lidé mohou dávkování zvýšit o 1 dávku.
Čerstvá šťáva z mladého ječmene
Pro zdravě se stravujících lidí snad nejpřitažlivější metoda zpracování. Čerstvá šťáva chutná svěže, slouží jako součást pitného režimu a výživné látky jsou zachovány v přirozené formě.
Nevýhodou je, že nápoj se rychle zkazí. Ani čerstvý pomerančový džus nevydrží ani v chladu více, než 3 dny a totéž se týká i ječmene.
Lisovat listy můžete buď doma z vlastního ječmene, případně v obchodech se zdravou výživou. Vždy ale dávejte pozor na to, jak byla šťáva dodatečně upravena. Někteří výrobci prodlužují trvanlivost, což se však neslučuje se zásadami zdravého a čerstvého stravování.
Naopak – s přídavnými látkami bychom do těla opět vnášeli nečistoty, což je při snaze o detoxikaci nepřípustné.
Ojediněle na ječmen a výrobky z něj mohou lidé reagovat alergií. Pokud byste tento stav zpozorovali, s užíváním přestaňte. Stejně tak poslouží i mladá pšenice nebo chlorella a spirulina.
Mladý ječmen – řeší téměř každý problém v těle
V žádném případě netvrdíme, že pouze mladý ječmen zbaví tělo všech problémů. Takovou moc nemá žádná rostlina ani výrobek z ní. Každopádně mu můžeme připsat zásluhy za podporu zdraví:
- Protizánětlivý a dezinfekční účinek – pastu z prášku přikládejte i přímo na rány
- Zklidňuje podrážděné dásně – kloktejte šťávu nebo nápoj z prášku
- Zmírňuje překyselení
- Zmírňuje vysoký tlak
- Pomůže při průjmu i zácpě
- Podporuje krvetvorbu
- Dodává energii
Snažte se splnit všechny aspekty vyvážené, čerstvé a střídmé stravy a výrobky ze zelených superpotravin vnímejte opravdu pouze jako doplněk, pokud zjistíte, že vám v těle něco chybí.
Pokud jste zdraví, dobře jíte a hýbete se, nevzniká nejmenší důvod utrácet své peníze na doplňky. Prioritou je nakupovat zdravé, čerstvé a regionální potraviny s minimálními úpravou.
DÁLE ČTĚTE: Mladá pšenice jako mocný zdroj prospěšného chlorofylu.