Tyhle muffinky se můžou zdát obyčejné, ale až je ochutnáte, uvěříte v opak. Díky banánu a avokáda jsou krásně vláčné a krémové. Prášek z kořene maca jim zase dodá spoustu minerálních látek. Třešničkou na dortu je však skořicová chuť, kterou doplňují pekanové ořechy společně se zkaramelizovaným datlovým sirupem na vrchu.
Na 6 muffinů potřebujete:
- 100g bezlepkové mouky
- 3 lžičky bezlepkového kypřícího prášku
- ½ balíčku skořicového cukru
- 10g prášku z kořene macy
- 1 vejce
- 1 banán (zralý)
- 1/2 avokáda
- 70ml rostlinného mléka
- stéviové kapky či jiné sladidlo na doslazení
DOZDOBENÍ A DOCHUCENÍ:
- skořice
- pekanové ořechy
- datlový sirup
Postup přípravy:
Nejprve si ve větší míse smícháme suché suroviny (mouku, kypřící prášek, cukr, macu). Do mixéru vložíme avokádo a banán s trochou rostlinného mléka a rozmixujeme do hladka. Směs z mixéru poté přilijeme k suché směsi, společně s vejcem a zbytkem mléka. Vzniklé těsto by mělo mít krémovou konzisteci. Necháme ho chvilku odstát a poté jím plníme formu na muffiny.
Použít můžeme silikonovou formu nebo klasický plech, který buď vymamežeme, nebo vyložíme košíčky. Těsto vlijeme do výšky přibližně ¾ formy. Když máme formu vyplněnou, klepneme s ní párkrát o linku, aby se těsto vyhladilo. Poté každý muffin posypeme skořicí, vmáčkneme doprostřed pekanový oříšek a zakápneme trochou datlového sirupu.
Formu vložíme do předehřáté trouby na 175°C a to na přibližně 20-25 minut a pečeme do zlatova. I když budete těsto kontrolovat špejlí, bude se trochu lepit, takže se toho nemusíte bát. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny zcela vychladnout. Poté už můžeme podávat. Dobrou chuť.
Nejlepší na muffinech je, že jsou bez lepku, bez laktózy i bez přidaného cukru
ZDRAVOTNÍ BENEFITY POUŽITÝCH SUROVIN
1) Bezlepkovou mouku zahrnují do svého jídelníčku především celiaci (lidé s intolerancí na lepek). Zajišťuje náhradu za běžnou bílou mouku. Dá se využívat na všechny způsoby a určitě není od věci ji jednou za čas za tu klasickou nahradit, i v tom případě, že intolerancí na lepek netrpíte. Je totiž přirozeně stravitelnější. Věřte, že vám vaše tělo poděkuje.
2) Prášek z kořene rostliny Maca patří do superpotravin a není tomu náhodou. Podporuje organismus, zvyšuje imunitu a srovnává hormony v těle. Maca obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, železo, vápník, měď, zinek, hořčík, draslík, sodík a jód. Pokud tedy můžete, určitě ji do svého jídelníčku zařaďte.
3) Avokádo se taktéž řadí mezi superpotraviny. Má vysoký obsah draslíku, zdravých tuků a velké množství vlákniny. Taktéž má silný protirakovinný účinek.