Vyvážený podzimní jídelníček: Z jakých potravin by se měl především skládat a proč?

Návod na zdravý a vyvážený jídelníček, který lze aplikovat celý rok, neexistuje. Kromě toho, že bychom měli přihlížet k individuálním potřebám, je doporučeno sledovat také aktuální roční období. Na podzim má totiž lidský organismus malinko jiné potřeby než v horkých letních dnech.

Existuje několik zásad zdravého stravování, které bychom mohli považovat za univerzální. Týkají se například skladby jídelníčku, jehož základem by měly být čerstvé a co nejméně upravené suroviny. 

Patří sem rady ohledně omezení konzumace jednoduchých sacharidů a jídel s vysokým obsahem nezdravých tuků. Roli hraje také správná velikost porcí a nepřejídání se. Jakou roli hraje roční období a proč bychom se na podzim měli stravovat jinak než v létě?  

vyvážený podzimní jídelníček
Hlavní roli při tvorbě zdravého jídelníčku dle ročního období hrají sezónní potraviny.

Jídelníček dle ročního období aneb co jíst na podzim

Při tvorbě podzimního jídelníčku, ale i jídelníčku v ostatních ročních obdobích, pomáhá řídit se dvěma hlavními pravidly.

  1. Zaměřte na sezónní a lokální potraviny
  2. Jezte potraviny, které lidský organismus zahřívají, nikoliv ochlazují. To se hodí v létě.

Proč jíst sezónní a lokální potraviny?

Nejvhodnější jsou sezónní a lokální potraviny, které rostou v našich zeměpisných šířkách, tedy tady a teď. 

To neznamená, že bychom měli veškeré “cizí a exotické” potraviny vyloučit. Ochudili bychom se tak o nové a zajímavé chutě. Základ jídelníčku by však měly tvořit ideálně “česká jablka a hrušky”, hodně zjednodušeně napsáno. Jak na to?

  • Sušší, syrové a ochlazující potraviny nahraďte teplejšími a výživnějšími jídly, které během sychravých a chladných podzimních dní dodají potřebnou výživu a energii a posílí tak imunitní systém.
  • Studené, byť výživné saláty vyměňte za vydatné zeleninové polévky, luštěninová a masová jídla s vysokým obsahem vitamínů a minerálů.
  • Podzimní jídelníček doplňte o suroviny a potraviny obsahující zdravé tuky. Zahřejí a současně více zasytí.
  • Využívejte zdravější tepelné úpravy pokrmů, jako je vaření, dušení a pečení.
  • K dochucení používejte koření, které umí “zahřát”. Jedná se o pepř, kurkumu, kari, zázvor, kardamon, bobkový list, nové koření, hřebíček, fenykl, tymián a další.

Blendea SUPERBOOST obsahuje zázvor, kurkumu, sibiřský ženšen a další látky, které v době zvýšené zátěže podpoří zdravý krevní oběh, normální trávení, imunitu i duševní pohodu.

Doporučované způsoby přípravy pokrmů na podzim 

Jak bylo výše zmíněno, myslet bychom měly nejen na výběr vhodných surovin, ale i jejich správnou úpravu

Pro podzimní a zimní roční období je nejlepší jakákoliv tepelná úprava ideálně taková, která v použitých surovinách zachová největší množství zdraví prospěšných látek. Vařte, duste a pečte. Ani smažení však není zakázané, když jej děláte správně, na správných tucích a ne příliš často.

Zapomínat bychom neměli ani na tradiční způsob zpracování zásob zeleniny, ovoce či nasbíraných hub, tedy zavařování a sušení. 

zavařování na podzim
Zavařování patří k tradičním způsobům, jak zpracovat čerstvou zeleninu na zimu

Seznam potravin, které patří do podzimního jídelníčku

Tápete, které potraviny do podzimního jídelníčku zařadit? Máme pro vás podrobný seznam, který vám usnadní nákup.

Nejlepší podzimní zelenina

Významnou roli hraje kořenová zelenina plná vitamínů a další látek důležitých pro silný imunitní systém, který je na podzim obzvláště potřeba. K oblíbeným druhům zeleniny na podzim patří zejména dýně, ze které lze připravit nespočet jídel, nejen chutnou polévku.

  • květák,
  • kapusta,
  • mrkev,
  • pórek,
  • celer,
  • dýně,
  • zelí,
  • kedlubna,
  • špenát,
  • cuketa,
  • cibule,
  • česnek,
  • červená řepa,
  • brambory,
  • batáty,
  • křen.
podzimní dýňová polévka
K nejlepším podzimní jídlům patří zeleninové polévky připravené ze sezónních druhů zeleniny, například dýně

Vhodné podzimní ovoce

U ovoce jsou vhodné sladší druhy, klidně i ty exotičtější. Pozor však na vyšší obsah cukrů, konzumovat byste je neměli ve větším množství. Při pečení sladkých koláčů a buchet zkuste zdravější druhy mouk, třeba mandlovou nebo kokosovou.

  • jablka,
  • hrušky,
  • švestky,
  • broskve,
  • meruňky,
  • blumy,
  • borůvky, 
  • brusinky, 
  • maliny, 
  • avokádo,
  • fíky,
  • datle,
  • papája.
Takový domácí švestkový koláč zahřeje, zasytí a potěší

Obiloviny a luštěniny

Ve zdravém podzimním jídelníčku rozhodně nesmí chybět obiloviny typu oves, žito a další druhy než běžná pšenice, ale také luštěniny, ze kterých připravíte vynikající polévky, přílohy i hlavní jídla.

  • rýže,
  • těstoviny,
  • ovesné vločky,
  • quinoa,
  • kuskus,
  • bulgur,
  • sója a produkty z ní,
  • hrách,
  • čočka – zelená, červena a další druhy,
  • cizrna,
  • fazole,
  • mungo.

TIP NA CHUTNOU POMAZÁNKU: Hebká pomazánka z pečené dýně s cuketou, cizrnou a rozmarýnem.

Na podzimním talíři by rozhodně neměly chybět na sacharidy a bílkoviny bohaté luštěniny.

Ořechy a semínka

Důležitou složku ve zdravém jídelníčku představují různé druhy ořechy a semen bohatých na vitamíny, minerály a zejména na zdravé tuky – omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

  • lískové ořechy,
  • vlašské ořechy,
  • mandle,
  • pistácie,
  • kešu,
  • makadamové ořechy,
  • lněné semínko,
  • slunečnicové semínko,
  • dýňové semínko.

TIP, JAK TĚLU DODAT ZDRAVÉ TUKY: Zdravé omega-3 mastné kyseliny vašemu tělu doplní kapsle Vegan Omega 3, který je díky svému vytříbenému složení vhodný i pro striktní vegetariány a vegany.

Maso

Na podzim a v zimě se nebojte se vyzkoušet i “těžší a tučnější” druhy mas.

  • kuřecí, krůtí, ale i kachnu či husu,
  • vepřové,
  • hovězí, ale i zvěřinu jako dančí, jelení,
  • sladkovodní i mořské ryby.
Zima přeje pečením, ke kterým se hodí vitamínová bomba v podobě kysaného zelí

Slovo na závěr: Jezte především pestře

Stěžejní je nejen na podzim, ale po celý rok jíst zdravě, pravidelně a hlavně pestře. Vařte vždy z kvalitních surovin a nebojte se zkoušet méně obvyklé způsoby přípravy jídel a do svého jídelníčku zapojit i suroviny, kterým jste se dosud vyhýbali. 

Důležitá je zároveň energetická rovnováha neboli vyvážený příjem a výdej kalorií, který vás ochrání před přibíráním na váze. Nezapomínejte tak i na fyzický pohyb, který je v pravidelných dávkách stejně důležitý jako to, co si naložíte na talíř.

Chcete si pochutnat na podzimním dýňovém cheesecaku, který obrní vaši imunitu?

Zkuste náš recept Dýňový cheesecake z BeBe sušenek ?
dýňový cheesecake

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Mražený jogurt s lesním ovocem a Blendea SUPERBEAUTY

18.08.2021

Letních specialit není nikdy dost. Máme pro vás tip na zdravou jogurtovou zmrzlinu s ovocem, která vás vysvobodí i z toh...

Číst celý článek

Melounový salát s balkánským sýrem a semínky

23.08.2022

Léto je pomalu u konce, ale láska k melounům stále neutichá. Pokud i vy milujete vodní melouny, rozhodně dejte šanci tom...

Číst celý článek

Polomáčené matcha sušenky z kokosové mouky

31.07.2022

Matcha je sice zelený čaj pocházející z Japonska, ale využití má mnohem více. Připravit si z něj můžete například i mask...

Číst celý článek
 

Ušetřete 10 % s prvním nákupem 

Zadejte e-mail a kód Vám na něj ihned pošleme.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 
 

Hotovo

Slevový kupón na první objednávku jsme Vám zaslali do emailové schránky.