Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.
Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.
Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.
Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.
V našich podmínkách a českém jídelníčku si spirulina a chlorella teprve hledají své místo. Není tedy divu, že často narazíme na otázku, zda sáhnout po té nebo oné superpotravině. Spirulina nebo chlorella? Kdo je vítěz? Odpověď není tak jednoduchá. Můžeme však slíbit, že ji najdete na řádcích níže.
Spirulina vs. chlorella pod lupou
Obě jsou malé a zelené, podíváme-li se však zblízka, zjistíme, že stejné nejsou.
Spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o fotosyntetizující kyanobakterii, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka).
Název chlorella pochází sice ze slov „zelený“ (chloros) a „malý“ (ella), ale obraz chlorelly nedává přesný. Buňka chlorelly je totiž nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.
Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejvýznamnější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri.
Není zelená jako zelená
Spirulina i chlorella fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.
Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je jistě chlorofyl.
Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Dle American Cancer Society obsahuje od 3 do 5 % chlorofylu, dle některých zdrojů dokonce obsahuje až 7 % chlorofylu/Bewicke/. Podílem chlorofylu ve svém obsahu chlorella zdaleka předčí jiné řasy, ale i listovou zeleninu s obsahem chlorofylu do 1 %.
Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Pyšní se však obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu aj.). I proto je barva spiruliny modro-zelená.
Není voda jako voda
Spirulina i chlorella osídlují vodní prostředí planety Země, dokonce již miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je proto méně náročné, protože se nemusí složitě filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.
Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu podstatnou výhodu – je lidským organismem přímo vstřebatelná. Buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky. Zpracování chlorelly proto sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.
Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.
Spirulina vs. chlorella
Spirulina a její jedinečné vlastnosti
- spirálovitě vláknitá sinice
- obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
- obsah kyseliny GLA
- žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
- lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)
TIP: Spirulinu ve 100 % čistotě a BIO kvalitě nabízíme pod značkou Blendea ve formě kapslí.
Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.
Chlorella a její jedinečné vlastnosti
- jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
- velmi vysoký obsah chlorofylu
- žije ve společnosti jiných mikroorganismů
Superpotraviny jsou obě…
Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.
Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.
Recept pro vás – Pomerančové smoothie s chlorellou a vůní skořice
Pomeranč je i u nás jedním z nejoblíbenějších citrusů a také exotických plodů vůbec. Pomerančová šťáva je nejenom velmi chutná a osvěžující, ale také bohatá na vitamín C a antioxidanty. To platí i pro citronovou šťávu, která ve smoothie pomáhá tlumit „zelenou“ chuť chlorelly. Chlorella pomerančovou šťávu doplní o životadárnou energii a dodá ji energizující vlastnosti. Povzbuzení, ale také příjemnou chuť s orientálním nádechem smoothie propůjčuje hřejivá skořice.
Ingredience:
- čajová lžička chlorelly v prášku
- půlka citronu
- 2 pomeranče
- špetka skořice
Příprava:
Citron a pomeranče oloupeme, vložíme do mixéru a důkladně promícháme i se skořicí a chlorellou.
Smoothie chutná nejlépe chlazené.
Místo chlorelly můžete využít i sušený prášek spiruliny.
Spirulina vs. chlorella. Jak je to s účinky?
Chlorella: 5 klíčových, vědecky ověřených účinků
- Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
- Povzbuzuje činnost imunitního systému.
- Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
- Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
- Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.
Spirulina: 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků
- Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
- Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
- Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
- Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
- Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
- Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.
Synergie
Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale více k pravdě má tvrzení, že se svými účinky výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.
Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella? Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, resp. po podrobném pátrání po informacích o každé z nich, si troufáme tvrdit, že vítězem jsou obě.
Jak je to u vás? Vyhrává spirulina nebo chlorella? Po které ze zelených potravin saháte nejraději?
Přehled použitých zdrojů
- http://www.livestrong.com/
- http://www.nutrex-hawaii.com/
- http://blog.radiantlifecatalog.com/
- Bewicke, Dhyana; Potter, Beverly: Chlorella: The Emerald Food. Ronin publishing Inc. Berkley, CA, 1984
- Ley, Beth M.: Chlorella: The Ultimate Green Food : Nature's Richest Source of Chlorophyll. BL Publications, Detroit Lakes, MN, 2003