Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek.
Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin.
Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají o zdravou výživu a chtějí obohatit jídelníček o hodnotné bílkoviny rostlinného původu.
To platí zejména pro fyzický aktivní osoby a sportovce.
Co přesně je rýžový protein?
V tomto článku se budeme zajímat především o účinky rýžového proteinu.
O původu a výrobě bílkoviny z rýže se proto zmíním velmi stručně.
Práškový rýžový protein se vyrábí z hnědé rýže, které obsahuje více bílkovin než rýže bílá.
Samotná rýže neobsahuje nijak významné množství bílkoviny. Ta se získává prostřednictvím speciální výrobní technologie známé jako biofermentace.
VÍTE, ŽE Blendea SUPERPROTEIN obsahuje až 70 % rýžového proteinu, což je 16 gramů na jednu dávku.
Zbytek složení tvoří zdravé ovoce maca s lucumou a kvalitní kakao. Sladíme zdravě kokosovým cukrem.
Pro koho je rostlinný rýžový protein vhodný?
- vegani a vegetariáni
- alergické a citlivé osoby
- aktivní lidé a sportovci
- osoby s nadváhou
- osoby s podváhou
- osoby žijící zdravě
7 stěžejních výhod rýžové bílkoviny
- Doporučená porce obsahuje cca 23 g čistých rýžových bílkovin
- vysoký obsah vitamínu B a E
- zdroj vlákniny
- dobrá stravitelnost
- hypoalergenní potravina
- žádný lepek ani laktóza
- minimum sacharidů a tuků
Rýžový protein a esenciální aminokyseliny
Na rozdíl od živočišných proteinů, rýžový protein neobsahuje všech 8 esenciálních mastných aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit.
Seznam 9 esenciálních aminokyselin:
- leucin
- isoleucin
- valin
- methionin + cystin
- histidin
- threonin
- lysin
- fenylalanin + tyrosin
- tryptofan
Konkrétně v rýžovém proteinu najdeme nízký obsah aminokyseliny lysin, který podporuje vstřebávání vápníku, pomáhá metabolismu mastných kyselin, reguluje hladinu cholesterolu a podílí se na rozvoji pojivových tkání.
Tento problém má naštěstí snadné řešení bez nutnosti sáhnout po živočišných zdrojích bílkovin.
Mezi významné zdroje lysinu patří další dvě významné rostlinné bílkoviny hrách, quinoa a sója, ze kterých se veganské proteiny vyrábí nejčastěji.
Hlavní zdravotní účinky a výhody rýžového proteinu
Výhoda pro každého člověka – zdroj kvalitních rostlinných bílkovin
Ať už jste fyzicky aktivní či nikoliv, bílkoviny představují důležitou složku potravy vedle sacharidů a tuků.
Problém s dostatečným příjmem komplexních bílkovin mívají nejen vegani a vegetariáni, ale také lidé trpící různými potravinovými alergiemi.
Rýžový proteinový prášek představuje snadný způsob, jak tělu dodat kvalitní bílkoviny bez zásadní úpravy stravy.
Proteinový prášek lze použít nejen při přípravě proteinového nápoje, ale lze jej přidat do ranní kaše či müsli, do jogurtu, smoothie, ale i do těsta na lívance.
Nebo si můžete zakoupit již hotovou proteinovou směs na lívance.
Výhoda pro sportovce – buduje svaly a regeneruje je
Hodně aktivní lidé, kteří sportují denně, by měli dbát na zvýšený příjem bílkovin potřebných nejen pro budování svalové hmoty, ale i pro následující regeneraci.
Rýžový protein představuje jedinečný zdroj bílkovin pro sportující jedince, protože díky obsahu aminokyseliny arginin zvyšuje průtok krve ve svalech, čímž podporuje růst i pomáhá regeneraci svalů.
Rýžová bílkovina navíc obsahuje dostatečné množství leucinu, který stimuluje růst svalů.
Účinky při redukční dietě – podporuje hubnutí
Při hubnutí hrají bílkoviny významnou roli. Bílkoviny jsou důležité při budování svalové hmoty, pálení tuků, regeneraci a rovněž brání výkyvům hladin cukru a inzulinu, které jsou pro zdravé hubnutí velmi důležité.
Živočišné zdroje bílkovin však obsahují hodně tuků.
To však není případ rýžového proteinu. Rýžový protein je při redukční dietě užitečný také díky minimálnímu obsahu sacharidů a tuků.
Pravidelné užívání rýžového proteinu podporuje růst svalové hmoty a snižování tukové hmoty.
Výhoda při zvláštní stravě – je hypoalergenní
Rýžový protein ocení i lidé, kterým živočišné bílkoviny sice nevadí, ale nemohou je ze zdravotních důvodů.
Nejčastěji se jedná o alergii na mléčnou bílkovinu laktózu, kvůli které se musí vyhýbat mléčným výrobkům.
Rýžový protein obsahuje pouze kvalitní bílkoviny, žádnou laktózu, a tudíž je vhodný i pro alergiky.
Neobsahuje ani lepek, a tak jej bez obav mohou užívat i celiaci. Rýže jako taková patří mezi hypoalergenní potraviny.
Další účinky – nezpůsobuje nadýmání
U oblíbeného syrovátkového proteinu si mnozí uživatelé stěžují na problém s nadýmáním. Což zejména při tréninku ve fitku není zrovna nic příjemného.
To však neplatí pro rýžový protein, u které tento “nežádoucí” vedlejší účinek nebyl pozorován.
Rýžový protein a nežádoucí či vedlejší účinky
Ve prospěch rýžové bílkoviny hovoří výčet nežádoucích účinků. Rýže patří mezi zdravé a nezávadné potraviny, u nichž není známo, že by vyvolávaly jakoukoliv i sebemenší alergickou reakci.
Rýžový protein je tudíž vhodný i pro velmi citlivé osoby.
Ve velmi výjimečných případech byla hlášena přecitlivělost na kojeneckou výživu obsahující rýžový protein.
Opatrné by měly být pouze těhotné a kojící ženy, ale v jejich případě je opatrnost na místě téměř u všech doplňků stravy.
Za jediný nedostatek tak může být považována “prášková” chuť, jak popisují uživatelé. Rýžový protein však lze přidat do různých jídel, v nichž prášková chuť zanikne.
NEZAPOMEŇTE:
Pokud hledáte bezpečný zdroj kvalitné bílkoviny z hnědé rýže, vyrábíme přesně pro vaše potřeby směs proteinu a dalších prospěšných superpotravin Blendea SUPERPROTEIN.