Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse.
Málokdo přitom ví, že ze stovek známých pěstovaných odrůd kávovníků na celém světě se nejvíce používají pouze dva z nich - robusta a arabica.
V minulém článku jsme se zaměřili na arabicu, dnes nás bude zajímat robusta.
Vzhled robusty, vůně a chuť hotové kávy
Už na první pohled na zrnko kávy lze rychle poznat, zda se jedná o zrna arabicy (kávovník arabský) a robusty (kávovník statný).
Zatímco arabica má protáhlejší tvar zrna s vlnitou středovou rýhou, robusta má kulatější tvar a rovnou rýhu uprostřed zrna.
Ještě výraznější je rozdíl ve vůni a chuti kávy mezi arabikou a robustou. Rozdíl už je vlastně předurčený tvarem kávového zrna.
Protáhlejší “elegantnější” arabica má jemnější, měkčí, sladší a zároveň bohatší chuť.
Naproti tomu “baculatější” robusta se vyznačuje drsnější a silnější chuť. Chuť robusty není tak bohatá, ale je v ní patrná zemitost a dřevitost. Méně intenzivní je u robusty i vůně.
Složení a obsah kofeinu
Robusta obsahuje až dvojnásobek kofeinu oproti zrnům arabicy. Množství kofeinu se u robusty pohybuje okolo 2,2 až 2,7 %.
Zatímco arabica je bohatá na cukry a lipidy (až o 60 % více než u robusty), robusta kromě kofeinu obsahuje až dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové.
Tato kyselina ji poskytuje vyšší odolnost, hořkost a dřevitost.
Která káva je lepší a chutnější? Robusta nebo arabica?
Všeobecně je za lepší a kvalitnější kávu považovaná spíše arabica pro její jemnější a pestřejší chuťové možnost.
Zásadní roli hrají chuťové preference milovníků kávy. Spousta lidí preferuje spíše silnější kávu, a proto dávají přednost robustě a nebo kávovým směsím s převahou robusty.
Nejoblíbenější kávy nebývají tvořeny čistě zrny buď arabicy nebo robusty, ale pečlivě promyšlenou a otestovanou kombinací vybraných nejkvalitnějších zrn.
Chuťově vytříbená a zároveň silná káva tak může z 80 % obsahovat arabicu, ale potřebnou sílu a výraznou kávovou chuť ji dodá právě těch zbývajících 20 % robusty.
MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ROBUSTY A ARABIKY:
Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní robustu a arabiku s medicinálními houbami a kořenem čekanky.
Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.
Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.
Složení, vůně, chuť, dávkování i účinky
Čerstvá zrna kávy jsou, dalo by se přeneseně říci “nemastná, neslaná”. Nijak nevoní, nijak nechutnají.
Zrna se nejprve sbírají, poté se suší a nakonec se praží.
Právě pražení kávovým zrnům dodá onu typickpu kávovou vůni a chuť, kterou na ní tak zbožňujeme.
Pražená zrna robusty obsahují následující složky:
- kofein
- kyselinu chlorogenovou
- kyselinu kávová
- kyselinu linolová a olejová
- polysacharidy a proteiny
- vitamíny B2 a B5
- minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo
2 hlavní složky robusty – kofein a kyselina chlorogenová
Hlavní silu a rozdíl zrn robusty oproti arabice představuje především vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové.
Tyto dvě složky keřům kávovníku statného a poskytují potřebnou odolnost proti škůdcům a zrnům robusta pak silnou až hořkou kávovou chuť.
Kofein se kvůli svým vlastnostem používá v celé řadě odvětví. Kromě potravinářství je kofein rovněž hodně oblíbený v lékařském a kosmetickém průmyslu
Jaké má kofein hlavní účinky na lidský organismus?
- stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce
- povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh
- podporuje regeneraci pokožky
- zlepšuje stav a vzhled kůže a vlasů
Kyselina chlorogenová je zase silný antioxidant, který v lidském těle podporuje snížení krevního cukru, potlačuje vznik žlučových kamenů, zlepšuje stav pokožky a v některých případech může dokonce bránit vzniku cukrovky.
Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.
Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.
Prospěšné a negativní účinky pití kávy
Poměrně dlouho se káva považovala za nápoj škodící zdraví, tedy při větší spotřebě.
Dnes se už ví, že si bez obav o své zdraví můžeme dopřát klidně až několik šálků vynikající kávy denně. Samozřejmě by mělo jít o kvalitní kávová zrna.
Negativa hrozí pouze při opravdu nadměrné spotřebě kávy od pěti šálků kávy více, a to platí především pro osoby citlivé na kofein.
A ty zpravidla velmi dobře vědí, že jim káva ve větším množství nedělá dobře.
Pozitivní přínosy kávy na lidské zdraví:
- stimuluje, povzbuzuje a dodává energii
- podporuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a další mozkové funkce
- zvyšuje výkonnost a vytrvalost a naopak snižuje svalovou únavu
- zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
- má antioxidační účinky
- pozitivní ovlivňuje trávicí systém
- je důležitý pro tvorbu kolagenu a elastanu
- některé studie dokazují, že kofein snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy, jaterního karcinomu a cukrovky
Negativní vliv kávy:
- závislost – lidé si s kávou spojují celou řadu rituálů, nejedná se tedy tak o fyzickou, jako spíše jakousi psychickou závislost (např. ranní káva nebo káva po obědě)
- předávkování – při nadměrném množství kávy může dojít k neklidu, podráždění, nervozity či nespavosti
Kolik kávy denně je zdravé a bezpečné vypít?
S pitím kávy to není zdaleka tak hrozné, jak se ještě nedávno psalo. Denně si bez obav můžeme dopřát 3 až 5 šálků kávy.
Většina lidí si přitom denně dopřává tak dva až tři šálky kávy, který jim pomohou nastartovat den a udržet se svěží a soustředění.
Robusta versus arabica – původ, výskyt, pěstování
U kávy nás na prvním místě zajímá vůně a chuť. Jak je to ale s původem kávy, kde se vzala, a kdo ji pěstují nyní? Je snazší pěstovat robustu nebo arabicu?
Pojďme se na závěr článku o robustě krátce podívat na pár zajímavostí ze světa pěstování kávy.
Robusta je odolnější a snáze se pěstuje
Keře kávovníků statného, ze kterého pochází zrna robusty, původně rostly na území subsaharské Afriky.
Keře robusty rostou spíše v nižších nadmořských výškách a jejich pěstování je mnohem méně náročné, jednodušší a daleko lépe odolávají škůdcům.
Dnes k největším pěstitelům patří Vietnam a Brazílie a další země:
- Indonésie
- Indie
- Uganda
- Malajsie
- Cote D'ivoire
- Thajsko
- Kamerun
- Filipíny
- Madagaskar
- Nová Guinea
- Guatemala
Arabica je méně odolná
Oproti robustě arabica hůře snáší špatné podmínky, a je tudíž náročnější na pěstování.
Keře kávovníku arabského pochází z Etiopie a Jemenu. Arabica potřebuje vyšší horské polohy, nižší teploty a vyšší vlhkost.
Keře kávovníku arabského jsou spíše nižší a mají hluboké kořeny a jeho plody dozrávají déle.
Dnes se pěstování arabicy zabývají zejména jihoamerické a vybrané africké země:
- Kolumbie
- Etiopie
- Mexiko
- Kostarika
- Guatemala
- Ekvádor
- Burundi
- Rwanda
SLOVO AUTORKY:
Nepatřím mezi klasické milovníky kávy a kávu jsem se “naučila” pít teprve před pár lety. Stačí mi tak dvě tři kávy týdně, které si obvykle dopřávám po obědě, když na ni dostanu chuť.
A pak si ji vychutnám v klidu a beze spěchu. Důležitá je pro mne kvalita a výsledná chuť kávy.
Naprosto ale chápu opravdové milovníky kávy, že je skvělé vědět, že si denně mohou dát klidně “tři až pět káviček” a nic hrozného se s jejich zdravím nestane 😉
Nejen pro ně máme tip na novinku v podobě speciální kávy SUPERCOFFEE Blendea, která vedle směsi robusty a arabicy obsahuje medicinální houby a cejlonskou skořici.