Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik.
Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však "zbytečně" užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika?
Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá rozhodně více než nárazové užívání tablet.
V následujícím článku vás seznámím s nejlepšími přírodními probiotiky na světě.
Co jsou probiotika?
Málokdo si uvědomuje, že zdraví zásadním způsobem ovlivňuje kvalita a stav střev a střevní mikroflóry (tzv. mikrobiom nebo mikrobiota).
Právě ve střevech se totiž vytváří buňky imunitního systému každého člověka. Jakékoli oslabení či poškození střevní mikroflóry se odráží na celkovém zdraví a bývá příčinou celé řady zdravotních problémů.
Nedostatek probiotik způsobený například užíváním již zmíněných antibiotik nebo nevyvážené a nezdravé výživy imunitní systém naopak oslabuje.
Oslabený organismus se pak nedokáže bránit před škodlivými látkami, které do něj pronikají zvenčí.
Jaké faktory způsobují oslabení střevní mikroflóry:
- antibiotika
- alkohol a kouření
- nevhodný jídelníček – nadměrná konzumace tučných a sladkých jídel, málo vlákniny a komplexních sacharidů
- střevní potíže (průjem, zácpa apod.)
- stres
Probiotika jsou přitom zdraví prospěšné bakterie, které udržují zdravou střevní mikroflóru, a tím posilují celkový imunitní systém.
Probiotika pomáhají ochránit zdravý organismus před nemocemi, infekcemi, alergiemi i civilizačními chorobami.
VÍTE, ŽE PROBIOTIKA POTŘEBUJÍ TAKÉ SPRÁVNOU VÝŽIVU?
Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.
Probiotika spolu s prebiotiky a tedy jejich krmivem pro vás vyrábíme v kapslích pod značkou Blendea.
Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.
-
Probiotika + Prebiotika 60 kapslíOd 498 Kč
Nejvýznamnější účinky zdraví prospěšných probiotik
- přispívají k lepšímu trávení
- podporují peristaltiku (pohyb) střev
- zlepšují vstřebávání živin z přijaté potravy
- posilují imunitní systém
- brání rozmnožování škodlivých organismů
- obnovují střevní mikroflóru oslabenou antibiotiky
- chrání před vznikem dýchacích nemocí (nachlazení, chřipka, infekce močových ústrojí)
- pomáhají udržet optimální tělesnou hmotnost
- dodávají energii, podporují vitalitu a ulevují od depresí
Kdy užívat probiotika především?
Úplně nejlepší je každý den do jídelníčku zařadit alespoň jednu potravinu bohatou na probiotika, čímž střevům zajistíme vše, co potřebují ke svému fungování.
Nedostatečně fungující střeva a oslabenou mikroflóru lze poznat podle častých zažívacích problémů, zhoršeným imunitním systémem, změnami nálad, kožními problémy i potížemi s tělesnou hmotností.
Zvýšený přísun probiotik organismus se vyžaduje zejména:
- při užívání antibiotik
- při jakémkoliv plísňovém onemocnění na pokožce, v ústech, na pohlavních orgánech apod.
- v případě oslabeného imunitního systému
- při střevních problémech – průjem, zácpa, Crohnova choroba atd.
- při zánětech močových cest
- při špatné funkci jater, slinivky a žlučníku
- v případě alergií a mléčné intolerance
- při onemocnění cukrovkou
- během těhotenství a kojení
Probiotika a prebiotika – vzájemný vztah
Probiotika se kvůli podobnému názvu velmi často zaměňují s prebiotiky.
Probiotika a prebiotika spolu sice intenzivně souvisí, jedná se však o dvě naprosto rozdílné věci.
Prebiotika jsou jednoduché cukry (tzv. oligosacharidy) představující potravu pro prospěšné bakterie.
Prebiotika ve střevech vlastně vytváří podmínky vhodné pro růst, přežití a aktivitu všech zdraví prospěšných bakterií – probiotik.
Které potraviny jsou zdrojem prebiotik?
- ovoce – jablka, meruňky
- zelenina – čekanka, cibule, artyčoky, pórek, česnek, chřest
- luštěniny
>> NEZAPOMEŇTE, že kořen čekanky je významným zdrojem prospěšného inulinu.
Mletý kořen čekanky obsahuje i kávový nápoj Blendea SUPERCOFFEE.
Jak spolu souvisí probiotika a antibiotika?
Lékaři všeobecně užívání probiotik doporučují a to nejen v souvislosti s antibiotiky, které narušují střevní mikroflóru.
Pokud vám však předepíší antibiotika na nějaký zdravotní problém, téměř každý lékař vám zároveň doporučí nějaký probiotický doplněk stravy, aby nedošlo k narušení střevní mikroflóry.
Některé vědecké výzkumy však naznačují, že ne vždy je užívání probiotik v souvislosti s antibiotiky prospěšné.
14 nejlepších zdrojů přírodních probiotik
Probiotika mají dvě podoby. Jednodušší je užívat doplňky výživy obsahují probiotické bakterie.
Mnohem lepší je ale probiotika přijímat v rámci zdravé stravy. Potraviny obsahující probiotika totiž organismu dodávají další potřebnou výživu.
Připravila jsem pro vás seznam 14 výjimečně zdravých potravin, které jsou bohaté nejen na probiotika.
Pochází jak z českých luhů a hájů, tak v seznamu najdete i ty exotické.
Kefír
Jedním z nejlepších zdrojů zdraví přínosných probiotik je kvašený mléčný nápoj kefír, který vzniká přidáním mléka ke kefírovým zrnům.
Kefírová zrna představují bakteriální kultury kvasinek a laktobacilů připomínají na pohled květák. Většinou se používá živočišné mléko, ale použít lze také rostlinné (např. mandlové, sójové, kokosové).
Zakysané mléčné výrobky většinou dobře snáší i lidé s intolerancí na laktózu.
Lehce nakyslý kefír obsahuje vitamín B12 a K, vápník, hořčík, esenciální aminokyseliny a cca 20 různých probiotických kmenů a mezi pozitivní účinky patří:
- snížení intolerance na laktózu
- antioxidační účinky
- posilování imunitního systému (imunomodulátor)
- protinádorové a antimikrobiální účinky
- posiluje kosti a chrání před infekcemi
Jogurt
Hned po kefíru je jogurt nejlepším a nejznámějším zdrojem kvalitních a užitečných probiotik z řady mléčných výrobků.
Na rozdíl od mléka jej v rozumné míře mohou konzumovat i lidé s intolerancí na laktózu a u dětí mírní vedlejší projevy spojené s užíváním antibiotik.
Vedle probiotik obsahuje navíc bílkoviny, vápník a vitamín D. Je však nutné si vybrat správný jogurt, který probiotika neboli “živé či aktivní kultury” obsahuje.
Běžné jogurty totiž probiotika neobsahují kvůli procesu pasterizace ničící všechny bakterie včetně těch přínosných.
Probiotika je nutné do jogurtu přidat po pasterizaci – tzv. fortifikace potravin.
Acidofilní mléko
Jedná se o kravské mléko, které je obohacené o probiotické kultury. Na rozdíl od obyčejného neupraveného mléka obsahuje méně laktózy a je tak vhodné i pro osoby s mírnou intolerancí laktózy.
Vedle probiotik však obsahuje také relativně velké množství cukrů.
Podmáslí
Při stloukání másla vzniká jako vedlejší produkt čistá tekutina, která je označovaná jako podmáslí a obsahuje probiotika, vitamíny a minerály. Neobsahuje téměř žádný tuk.
S tradičním podmáslím se hodně setkáte při návštěvě Nepálu, Pákistánu a Indie, kde se jedná o oblíbený nápoj.
Podmáslí, které se v našich končinách prodává v obchodech, žádná probiotika neobsahuje.
Kysané zelí
Kyselé zelí patří mezi fermentované (kvašené) potraviny obsahující enzymy, které účinně podporují trávení a obnovují střevní mikroflóru.
Připravuje se z jemně nakrouhaného zelí a kromě probiotik obsahuje také vitamíny B, C a K, minerály sodíky, mangan a železo a vlákninu.
Kysané zelí obsahuje probiotika pouze tehdy, pokud nedošlo k pasterizaci. Tento proces totiž ničí veškeré bakterie bez ohledu na to, zda jsou zdraví prospěšné či nikoliv.
Jablečný ocet
Jablečný ocet je opět díky procesu fermentace bohatým zdrojem probiotik.
Kromě pozitivního vlivu na zdravou střevní mikroflóru snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, brání vzniku infekcí a zánětů.
Jablečný ocet má rovněž údajně moc léčit artritidu a chránit před rakovinou.
Kvašené okurky
Další kvašenou potravinou, která má stav střev úžasný vliv, jsou kvašené okurky.
Zkuste si však vybírat takové, které jsou naložené ve vodě s mořskou solí a ne ve sladkokyselém octovém nálevu, který obsahuje hodně cukrů a také ocet, který brání růstu prospěšných bakterií.
Bryndza
Sýr vyrobený z ovčího mléka je jedinečný přírodní zdroj probiotik obsahující až 30 % probiotických kultur a navíc vitamíny skupiny B.
Ideální je nepasterizovaná ovčí bryndza vyrobená z mléka ovcí pasoucích se ve zdravém horského prostředí, která obsahuje nejvíce probiotik a dalších živin.
Zrající sýry
Ne každý zrající sýr je dobrým zdrojem probiotik. Nejlepší jsou ementál, gouda, čedar, parmezán a mozzarela.
Kimchi
Národní korejské jídlo kimchi se připravuje z různých druhů kvašené a nakládané zeleniny (např. pekingské zelí, okurky, papriky, mrkev, ředkvičky), ve kterém nechybí česnek, sójová a rybí omáčka, zázvor a samozřejmě pálivé papričky.
Kimchi je výjimečně zdravé jídlo obsahující díky kvašené zelenině probiotika podporující trávení a posilující imunitní systém.
Kombucha
Kombucha je japonský fermentovaný čaj, který přidáním specifických kmenů bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje, a poté se nechá nejméně jeden týden kvasit.
Výsledkem je zdravý nápoj, který má detoxikační a antioxidační účinky, podporuje zdravé trávení a údajně prodlužuje život.
Velkou opatrnost vyžaduje příprava kombuchy. Při nesprávném postupu se z kombuchy může lehce stát zdraví a životu velmi nebezpečný nápoj.
Natto
Natto je japonská pochoutka, která se vyrábí kvašením (fermentací) sójových bobů.
Výsledkem je potravina bohatá na probiotické kmeny a zároveň obsahuje nattokinázu, což je enzym s protizánětlivými účinky, a vitamín K.
Tempeh
Oblíbenou sójovou potravinou pocházející z Indonésie, a která se rovněž vyrábí fermentací sójových bobů podobně jak natto, je tempeh.
Vegani a vegetariáni jím s oblibou nahrazují maso kvůli vysokému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin.
Výhodou procesu fermentace je fakt, že v sóji snižuje obsah kyseliny fytové, která má jinak negativní vliv na vstřebávání důležitých minerálů zinku a železa, a navíc tempehu dodá obsahu vitamínu B12, který jinak sója neobsahuje vůbec.
Miso
Miso je tradiční japonské koření, které se vyrábí fermentováním hnědé rýže, ječmene nebo sójových bobů s ušlechtilou houbou koji.
Nejoblíbenějším způsobem konzumace koření miso je stejnojmenná slaná polévka, která vznikne úplně jednoduše – stačí smíchat koření miso s teplou vodou.
Do polévky se pak mohou přidat další suroviny jako zelí či houby shitake.
Miso prospívá trávení a posiluje imunitní systém a navíc obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a fytonutrinenty.
Probiotika pro děti – která jsou nejlepší pro dětské trávení?
Zdravou střevní mikroflóru každého člověka zprvu vytváří pouze mateřské mléko. Právě proto je tak důležité kojení dětí v prvních měsících života.
Děti, které nejsou z různých důvodů kojené, mívají slabý imunitní systém a častěji je trápí zdravotní problémy.
Pokud miminko potrápí zažívací problémy, je důležité střevní mikroflóru rychle vrátit do pořádku.
Maminky by proto měly dbát na zdravou stravu, aby dítěti předávaly pouze to nejlepší.
Nejdůležitější probiotické kultury pro děti:
- Bifidobacterium (B.) bifidum – podporuje trávení a působí pozitivně na ekzémy
- B. infantis – podporuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá při zánětech a průjmu
- Lactobacillus (L.) rheuteri – pomáhá při střevní kolice, průjmech a infekci horních cest dýchacích u dětí
- B. lactis BB-12 – posiluje imunitu, podporuje trávení a pomáhá při střevní kolice a infekcích
Doplňování probiotik je důležité u nekojených dětí, nedonošených nebo předčasně narozených miminek, u dětí narozených císařským řezem a u dětí, jejichž rodiče trpí alergiemi.
SLOVO AUTORKY
Trápí-li vás dokola se opakující zdravotní problémy (nemusí jít pouze o trávící potíže), zamyslete se důsledně nad tím, jak vypadá váš jídelníček.
Může totiž stačit drobná úprava jídelníčku a vaše potíže zmizí jako mávnutím proutku.
Ať už se vám to totiž líbí či nikoliv, to co jíte a pijete každý den, se dříve či později projeví na vašem zdraví.
Uvědomte si, že jíme proto, abychom žili, na naopak. Nejlepší je život prožít spokojení a zdraví 😉
DÁLE ČTĚTE: Mikrobiom může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?
Krásný text, který jasně definuje problematiku bez zbytečných odborných výrazů a podrobností. Použiji jako inspiraci pro studenty praktické sestry na střední odborné škole. Díky
Děkujeme velmi pěkně za komentář. Je vždy naším cílem, aby čtenáři článkům porozuměli, takže se informace z odborných zdrojů a vědecké výrazy snažíme vždy tlumočit do srozumitelného jazyka 🙂
Děkujeme, že nás čtete. Vám i studentům přeji krásný den.
[…] […]
[…] probiotika […]
[…] Probiotika do vašich střev dodají zdravé střevní bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit několik aspektů zdraví, včetně trávení, zánětu i podpořit hubnutí. Kombucha je tedy skvělým doplněním zdravého jídelníčku. […]
[…] je snad nejznámější probiotickou potravinou, avšak je to kefír, který je ve skutečnosti na probiotika o mnoho bohatším zdrojem. […]
[…] je potravinový doplněk obsahující probiotika, prebiotika a rostlinnou vlákninu. Je běžné dostupný v lékárnách. To znamená, že prošel […]
[…] na vysokém objemu zpracovaných a rafinovaných sacharidů může způsobovat nerovnováhu prospěšných střevních bakterií (probiotika) a kolísání krevního cukru, což může negativně ovlivňovat i stav […]