Žijeme v době, kdy moderní lékařství téměř vymýtilo mnoho závažných chorob. Objevují se však jiné, nové zdravotní problémy, které jsou způsobené právě moderním způsobem života. Takovéto nemoci nazýváme civilizační choroby a řadíme mezi ně např. obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkt, mozkovou cévní příhodu nebo i Alzheimerovu chorobu.
Vedle těchto zákeřných nemocí ale mnohé z nás trápí také méně závažné a zjevné zdravotní komplikace, jenž často nevíme, čím jsou způsobeny, ale znepříjemňují nám život. Víte, kde mohou mít tyto více i méně závažné zdravotní problémy svůj původ? Mnohdy je to právě kvůli překyselení organismu. Zjistěte, jak se projevuje a jak se ho zbavit!
Co je to překyselení organismu?
Naše tělo potřebuje pro své správné fungování udržovat tzv. acidobazickou rovnováhu (tedy rovnováhu kyselin a zásad v organismu). Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, mléčná, uhličitá, octová nebo solná.
V těle mají svou funkci, avšak jejich přemíra může být velmi škodlivá. K tomu, aby mohlo tělo kyseliny účinně odbourávat a udržovat acidobazickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je prostřednictvím potravy.
Dlouho bylo popíráno, že se acidobazická rovnováha v těle může narušit a že může dojít k přebytku kyselin. Nové výzkumy ovšem dokládají, že v důsledku nezdravého životního stylu se v těle skutečně tvoří příliš mnoho kyselin. Mladý zdravý člověk je dokáže bez problému vyloučit močí, ovšem s rostoucím věkem výkonnost ledvin klesá a kyseliny se ukládají v tkáních a kostech.
Ledviny vylučují kyseliny z našeho organismu, s věkem však jejich výkonnost klesá. Oslabení se projevuje i bolestmi zad.
Jak se projevuje překyselení organismu?
V počáteční fázi je překyselení organismu velmi nenápadné. Projevuje se nevysvětlitelnou únavou, sníženou výkonností, bolestmi hlavy, zad a kloubů, tlakem v žaludku, pálením žáhy či střevními potížemi. Může způsobovat ale také ekzémy, zhoršené hojení ran, paradontózu, pocit chladu v těle a mnoho dalšího.
Výrazné překyselení organismu podle odborníků může být příčinou i závažnějších zdravotních problémů. Je spojováno zejména s civilizačními chorobami jako obezita, různá kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina. Ta ke svému šíření totiž potřebuje právě kyselé prostředí.
POZOR! Přemíra kyselin v těle ničí minerály, které jsou životně důležité!
Jak změřit vlastní překyselení?
Překyselení se může projevovat rozmanitými způsoby. Zjistit, zda máte překyselený organismus i vy však můžete poměrně snadno. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek.
Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5 – 7. Hodnoty pod 5 signalizují překyselení a nahromaděné škodlivé látky v těle. I při nepatrném překyselení bychom měli zbystřit, může snadno přerůst v akutní, které způsobuje závažné zdravotní problémy.
Co způsobuje překyselení?
Překyselení je způsobeno především špatnou životosprávou. Málo spánku, málo pohybu, stres, znečištěné okolí a nezdravý jídelníček – to jsou základní faktory pro překyselení organismu.
Nejvíce má na něj však vliv právě jídelníček. Nejde jen o chemické konzervační látky, barviva, umělá sladidla či jiné všeobecně známé nezdravé potraviny, které tělu v tomto ohledu škodí. Kyselinotvorných potravin je poměrně mnoho a v jejich případě se nedá řídit chutí. Např. takový citrón sice má velmi kyselou chuť, ale je zásadotvorný.
Kyselinotvorné potraviny
Především jde o:
- maso, vejce a živočišné tuky
- mléčné produkty (výjma kefíru)
- obiloviny
- alkohol a kávu
- rafinovaný cukr
- hrách, čočku
- čokoládu
- vlašské ořechy
Tyto potraviny podporují v těle kyselé prostředí a při konzumaci ve vysoké míře způsobují zdravotní problémy. Není nutné se jim zcela vyhýbat, měli bychom je však konzumovat uvážlivě a v případě, že máme zdravotní problémy, o kterých bylo napsáno výše, si je dopřát jen výjimečně, i když ideálně bychom je měli vyřadit úplně.
Alkohol a káva přispívají k překyselení organismu a neměly by vůbec patřit do zdravého jídelníčku
Potraviny pro optimalizaci acidobázické rovnováhy
Potravin, které pomáhají udržovat v těle mírně zásadité prostředí, je spoustu. Jedná se o téměř veškeré rostlinné potraviny vyjma některých obilovin a luštěnin. Máte-li podezření, že trpíte překyselením organismu, nebo chcete-li mu předcházet, do svého jídelníčku byste určitě měli zařadit:
- syrové ovoce a zeleninu
- brambory
- naklíčená semena
- sóju
- bílé fazole
- lískové ořechy
- slunečnicová semena
- bylinné čaje
- mák
- koření a bylinky
- některé obiloviny – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, žitný chléb, jáhly, kuskus, kroupy, krupici
- některé maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice, srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice
Všechny tyto potraviny napomáhají obnovit acidobazickou rovnováhu našeho organismu. Vedle nich jsou zde také potraviny neutrální, mezi ně řadíme kefír, rostlinné tuky a včelí med.
Překyselení je způsobeno také vnějšími vlivy a pomoci nám můžou bylinky. Podívejte se na videorozhovor s bylinkářkou Hankou Parmovou, která vše přehledně vysvětluje.
Prevence proti překyselení organismu
Aby bylo naše tělo schopné neutralizovat přebytečné kyseliny a vylučovat je z těla ven, je nutné dodržovat nejen správný jídelníček, ale také celkovou životosprávu. Dostatek spánku a pohybu pomůže nastartovat organismus a procesy nutné pro jeho správné fungování. Velmi důležitý je i pitný režim, bez kterého nemá tělo přebytečné kyseliny jak ředit.
Toto jsou základní pravidla pro nastolení a udržení acidobazické rovnováhy organismu. Překyselení se neléčí žádnými chemickými léky, můžeme si ale pomoci alternativními přírodními doplňky stravy.
Jedním z nejúčinnějších je zelený ječmen, přesněji šťáva lisovaná z výhonků mladého ječmene. Navrací tělu mírně zásadité prostředí a odstraňuje příznaky překyselení. Napravuje trávení poškozené přemírou kyselin a dodává tělu spoustu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Jedna sklenice denně navrátí tělu vitalitu a posílí imunitní systém.
ČTĚTE TAKÉ: Podrobné účinky zeleného ječmene na organismus. Velkou dávku zeleného ječmene najdete i v BIO směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS.
Proti překyselení pomáhá zelený ječmen
Překyselení organismu se dá vyhnout!
Sport, zdravá strava a hlavně zařadit potraviny se zásaditým účinkem. Omezit to, co tělu škodí. Pokud se neumíte vzdát oblíbených laskomin, zkuste najít jejich zdravější náhrady.
Pamatujte, že není těžké změnit životosprávu a stravování. Chce to pouze pevnou vůli a jde to samo! Fandíme vám!
DÁLE ČTĚTE: 10 tipů na změnu životosprávy k vašemu zdravějšímu já.