Léto je časem zážitků a radosti. Je to čas života, volna a pohody. Letní dny a noci nabízejí pestré vyžití, každý si může vybrat to, co mu vyhovuje. Samozřejmě má tento sluncem naplněný čas i svá úskalí.
Hrozí například spálením pokožky, dehydratací, úpalem či úžehem, ale znamená také zvýšené riziko zažívacích potíží nebo kožních plísní a mykóz. Letní pohodu mohou tyto potíže snadno narušit.
Na druhé straně jim lze relativně snadno předcházet. Stačí se držet doporučení, která pro letní dny dávají odborníci. Stačí tělu dopřát to, co v létě skutečně potřebuje. Stačí znát pár tipů pro pohodové léto. Tady je 5 z nich.
Jak zabezpečit, aby bylo léto skutečně pohodové?
1. Čerstvá čistá voda
Voda je synonymem života. Horké počasí a sluneční paprsky vedou k tomu, že lidský organismus vodu ztrácí. Voda se přitom v těle podílí na celé řadě životně nutných funkcí a pochodů, mj. zajišťuje látkovou výměnu, vylučování škodlivin nebo termoregulaci.
Voda je pro lidské tělo nenahraditelná, přestože není zdrojem živin ani energie. Příjem tekutin je pro fungování lidského těla nezbytný vždy, v létě však více než kdy jindy. Nedostatečný pitný režim vede k dehydrataci organismu, poklesu výkonnosti, únavě, bolestem hlavy a nevolnostem. Může být příčinou kolapsu, negativně se podílí na úpalu či úžehu. Dlouhodobá dehydratace vede k vážným zdravotním potížím, může být například příčinou zácpy, ale také selhání ledvin.
MUDr. Josef Jakovský k tomu dodává: „Dle Světové zdravotnické organizace je špatný pitný režim původcem celých 6 % nemocí lidstva. Souvisí jednak s nedostatečným příjmem tekutin, jednak s příjmem tekutin špatné kvality.“
Pokud si tedy chcete opravdu zajistit pohodové léto, dodržujte pitný režim. Pijte, pijte nejlépe čistou vodu, pijte v průběhu celého dne. Nečekejte, až se dostaví pocity žízně, ty již totiž značí počínající dehydrataci organismu.
Úplně nejlepší nápoj pro člověka je čistá voda, samozřejmě za předpokladu, že doprovází čerstvou a kvalitní stravu
2. Minerální látky
Jen čistá voda nemusí v létě stačit. Jak uvedl Dr. Rastislav Maďar pro Český rozhlas: „V létě se člověk více potí. A pokud se člověk potí, ztrácí soli. Ty je třeba nahradit.“
Lékař mj. doporučuje třeba obohatit vodu o čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu. Ta dodá vodě nejenom chuť, ale také potřebné minerály a vitamíny./2/
Ovoce představuje skvělý způsob, jak se v létě nenásilně osvěžit. S ovocem současně doplníte vodu, která má v ovoci velký podíl. K tomu vám prospějí i obsažené vitamíny a minerály. Obdobně je to i se zeleninou. Zelenina oproti ovoci neobsahuje tolik jednoduchých cukrů. Cenné minerály můžete získat také z nejrůznějších smoothies nebo nápoje ze zelených potravin, a získáte mnohem víc než jenom vodu či minerály….
Na druhé straně není v létě zcela žádoucí pít ve velkém minerální vody. Jsou léčivé, a proto je třeba s nimi zacházet obezřetně. Rozhodně by neměly být jedinou složkou pitného režimu.
Také se vyplatí ohlídat složení minerální vody. Například pokud se potíme v důsledku extrémních letních teplot nebo vysoké sportovní zátěže, ztrácíme zejména sodík. Ten je třeba nahradit, třeba minerálkou s vysokým obsahem sodíku. Pokud ztrácíme minerály v důsledku průjmu, jde zejména o hořčík, který je třeba doplnit zvenčí. Pak se hodí minerálka s obsahem hořčíku.
ČTĚTE TAKÉ: Podrobný článek o významu minerálů pro lidské tělo.
3. Přírodní antioxidanty
Některé minerály, například zinek, selen, mangan nebo měď, také vitamíny C a E, karotenoidy, flavonoidy nebo fenoly fungují v lidském organismu jako antioxidanty.
Jejich největší přínos je v tom, že mají schopnost eliminovat destruktivní působení volných radikálů. Ty vznikají v důsledku nezdravého životního stylu, nevhodné stravy, užívání léků, ale také prostřednictvím znečištěného ovzduší nebo vody. Volné radikály ohrožují i kůži, největší lidský orgán. Objevují se také v důsledku nadměrného slunění.
Antioxidanty fungují jako ochrana pokožky a celého organismu proti volným radikálům. Některé antioxidanty (vitamín E) navíc posilují odolnost pokožky a také podporují opálení.
Nejlepším způsobem, jak organismu dodat antioxidanty, je zdravá strava. Významným zdrojem antioxidantů je ovoce a zelenina, také bylinky nebo třeba zelený čaj.
TIP: Vyzkoušejte rostlinnou směs Blendea SUPERBEAUTY jako zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů pro krásnou pleť, vlasy a nehty
4. Zelený chlorofyl
Chlorofyl představuje velmi silný antioxidant, už jenom proto přijde v létě vhod. V rostlinných pletivech se chlorofyl stará o přeměnu slunečního záření v prospěšnou energii. V lidském těle se stará o to, aby sluneční záření působilo jen prospěšně.
Chlorofyl podporuje okysličení tkání, chrání buňky a zvyšuje jejich odolnost. Působí protizánětlivě, podporuje regeneraci a pomáhá také zdravému trávení. Má hojivé vlastnosti.
Jedním z nejbohatších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec je zelená řasa chlorella. Nabízí 3 – 5% obsah chlorofylu, čím mnohonásobně předčí jiné řasy, ale třeba i listovou zeleninu, která obsahuje do 1 % chlorofylu.
Chlorofyl a zelené potraviny – pomocníci pro pohodové léto
5. Prospěšná probiotika
Léto je dobou dovolených, je dobou změn, které zpravidla vnímáme velmi pozitivně. Měníme denní režim, měníme místo pobytu, cestujeme, méně spíme, více užíváme života.
Pro organismus to však znamená stres, který se spolu se změnou stravování může odrazit i v zažívacích problémech. Svůj podíl jistě mají i vyšší teploty, a s nimi i potraviny, které se rychleji kazí. Nejeden z nás v létě zažil nepříjemný průjem.
Zažívacím potížím se přitom dá relativně snadno předcházet. Aby střeva fungovala tak, jak mají, pomůžou zajistit tzv. probiotika.
- Probiotika zvyšují odolnost zažívací trubice vůči patogenním mikroorganismům.
- Probiotika podporují činnost střev a napomáhají zdravému trávení.
- Probiotika obnovují přirozenou střevní mikroflóru.
- Probiotika představují prevenci různých zažívacích potíží.
Probiotika doporučují v létě i lékaři. Například MUDr. Jan Rutsch je doporučil zejména před cestou do zemí s nižší hygienickou úrovní. Mohou být však prospěšné i během dovolené. To potvrzuje MUDr. Ilona Kochová a Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. z Očkovacího centra.cz.
Probiotika můžeme užívat jako potravinové doplňky (např. pivovarské kvasnice). Najdeme je však také v zakysaných mléčných výrobcích, kvašené zelenině a potravinových specialistách jako je kombucha, tempeh nebo japonská miso polévka. Užitečný je přitom i příjem tzv. rozpustné vlákniny, která se někdy označuje jako tzv. prebiotikum. Prebiotika slouží jako potrava pro probiotika.
A když už je řeč o zdravém trávení, nelze opomenout zelené potraviny. Ty totiž obsahují celé spektrum prvků, díky kterým působí jako prevence zažívacích potíží. Nápoj ze zelených potravin oceníte kvůli obsahu cenných minerálů, antioxidantů, vlákniny aj. Mimo to má přirozeně chladivé účinky. Zelené potraviny navíc nabízejí úžasné kombinace svěžích letních smoothies, např.: