V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu.
Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí.
Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?
Co přesně je oxidační stres?
Všichni dnes dobře ví, že oxidační stres je něco hodně škodlivého a nebezpečného.
Málokdo však opravdu ví, co to vlastně ten “strašák” jménem oxidační stres je, jak vzniká a v čem spočívá jeho nebezpečí.
Volné radikály a antioxidanty
Nejprve je nutné zmínit přirozený ochranný proces, který v lidském těle probíhá neustále.
Je to automatický proces, který nevnímáme. Jeho hlavním cílem je ochrana organismu před působením agresivních volných radikálů, což jsou reaktivní sloučeniny kyslíku vznikajících jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny.
Ochranný proces zase zajišťují látky známe jako antioxidanty, které získáváme z vybraných druhů zeleniny a ovoce.
“Dobré” antioxidanty tedy chrání a posilují přirozený ochranný (imunitní) systém a neutralizují tak účinky “špatných”volných radikálů, které pronikají do organismu zvenčí.
Zjednodušené řečeno tu tedy na jedné straně máme “bojovníky za dobrou věc jménem pevné zdraví” antioxidanty a na straně druhé jejich “odvěké nepřátele a škůdce” volné radikály.
V moci každého člověka je antioxidanty posilovat a oslabovat volné radikály. Bohužel to však funguje také opačným směrem, a to je právě to, co spousta lidí vědomě či nevědomky dělá.
Jak vzniká oxidační stres?
Je-li přirozená antioxidační ochrana silná a funkční, volné radikály nemají sebemenší šanci a zdravý organismus si s nimi hravě poradí.
V určité míře jsou navíc volné radikály potřebné, protože napomáhají ochraně zdravého organismu a jsou nezbytnou součástí života každé buňky.
Problém představují přemnožené volné radikály v důsledku nedostatečné antioxidační ochrany z níže uvedených příčin.
Větší množství volných radikálů totiž naopak napadá a ničí zdravé buňky. Právě to nazýváme jako oxidační stres.
Vnitřní i vnější příčiny vzniku oxidačního stresu:
- Znečištěné životní prostředí
- Strava (tučné jídlo, sladkosti, fast food, konzervanty a tolik zatracovaná Éčka apod.)
- Civilizační nemoci (cukrovka, obezita apod.)
- Stres, přetížení, vyčerpání
- UV záření
- Kouření, alkohol, drogy
- Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu
- Nadměrná fyzická aktivita (přetrénování)
Pokud nedojde ke včasnému posílení přirozené ochrany, oxidační stres dosáhne úrovně, kterou již organismus není schopen zvládnout.
Vznik vážných nemocí je tak často pouhým důsledkem rozvinutého oxidativního stresu.
Nejhorší na tom však je to, že oxidační stres si lidé způsobují sami.
Zdravotní potíže a nemoci z oxidativního stresu:
- Deprese
- Projevy připomínající alergie
- Ateroskleróza
- Parkinsonova nemoc
- Alzheimerova nemoc
- Srdeční selhání, infarkt
- Chronický únavový syndrom
- Autoimunitní choroby, nádory atd.
- syndrom křehkého chromozomu X
- Zánětlivá onemocnění
Příznaky oxidačního stresu
Jak vůbec poznat, že za zdravotními problémy stojí právě oxidační stres?
V ohrožení jsou zejména lidé žijícím silně nezdravým způsobem, který kombinuje jak sedavé zaměstnání a málo pohybu, tak i hodně nezdravé stravy (např. fast food), kouření a často i alkohol každý den.
Oxidativní stres sice probíhá uvnitř organismu, ale projevuje se také navenek.
Vnímat varovné signály, které oslabené tělo vysílá, má rozhodně smysl.
Mezi viditelné příznaky oxidačního stresu patří například:
- únava
- skleslost
- nedostatek energie
- unavená, pobledlá, křehká a šedá pleť
- vznik pigmentových skvrn a vrásek
- předčasné stárnutí
Jak oxidační stres zmírnit?
Určité procento volných radikálů bude do těla pronikat vždy a to zejména v důsledku znečištěného životního prostředí a dalších negativních zevních vlivů.
Zásadní vliv na míru oxidačního stresu v lidském tělo však má životní styl, který lze poměrně snadno ovlivnit. Stačí chtít.
Vznik oxidativního stresu podporuje zejména:
- Nezdravá strava obsahující minimum pro zdraví důležitých živin, minerálů a vitamínů, ale zato hodně cukrů a nezdravých tuků.
- Nedostatek aktivního pohybu způsobený nejen sedavým zaměstnáním, ale vlastní leností a nechutí ke sportu často zakořeněnou již v dětství a pubertě.
- Kouření a alkohol má zhoubný vliv na celkové zdraví.
- Vysoká spotřeba léků
RYCHLÉ DOPLNĚNÍ PROSPĚŠNÝCH ŽIVIN:
Někteří lidé se nestravují zdravě a neplánují na věci nic měnit, ani když jim scházejí zásadní vitamíny a minerály.
Blendea SUPERGREENS doplňuje velké množství těchto stěžejních živin. Stačí denně užít 1 odměrku sypké směsi zalitou vodou.
Jak úspěšně bojovat s oxidativním stresem
Jak již bylo v článku několikrát uvedeno, pouhou změnou životního stylu lze se sílícím oxidačním stresem bojovat a úspěšně jej porazit.
Nejde přitom o nic složitějšího než “zvednout zadek ze židle, začít se hýbat a zdravěji jist”.
3 hlavní tipy, jak porazit volné radikály:
- Jíst zdravěji a do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na antioxidanty.
- Hýbat se, sportovat a chodit více do přírody.
- Ochrana před silným slunečním zářením.
- Přestat kouřit a omezit alkohol.
My se podíváme zejména na potraviny, které jsou nejlepším zdrojem bojovníků s volnými radikály – antioxidantů.
Organismus zatížený oxidačním stresem potřebuje primárně posílit přirozenou antioxidační ochranu.
Aktivní a včasná ochrana je vždy lepší než řešení negativních následků.
Antioxidanty – nejlepší přirozená domobrana proti volným radikálům
Volné radikály můžeme vnímat jako takové nenápadné záškodníky. Dokud nad nimi držíte pevnou ruku, nijak neškodí.
Jak jim ale povolíte uzdu, hned se začnou rozhlížet, kde by mohly uškodit.
Pevnou ruku v tomto případě představují antioxidanty, které činnost volných radikálů přísně kontrolují.
Je tedy v našem zájmu budovat si v těle silnou “armádu” antioxidantů.
Lidské tělo si v omezeném množství antioxidanty produkuje samo. Většinu je však třeba dodat zvenčí prostřednictvím potravin bohatých na látky s antioxidačními vlastnostmi. Které to jsou?
Nejznámější antioxidanty a antioxidační enzymy:
- Vitamíny A, B6, C a E – asi nejsilnějším antioxidantem je vitamín E, který najdeme v obilných klíčcích, ovesných vločkách, oříškách, špenátu a vaječných žloutcích
- Karotenoidy
- Flavonoidy – rostlinná barviva
- Třísloviny
- Fenolické antioxidanty, polyfenoly
- Některé sloučeniny selenu, zinku, manganu, mědi a germania – selen se vyskytuje například v ořechách a mořských plodech
- Glutation a taurin – antioxidanty na bázi aminokyselin
- Čisté uhlovodíky – zdroj buněčného kyslíku skvalen
- Glutathion peroxidáza, kataláza a superoxid dismutáza – enzymy, které ke své aktivaci potřebují stopové prvky selenu, manganu, mědi a zinek
- Koenzym Q10
- Melatonin – neurohormon vznikající v nervovém systému nebo jeho buňkách
Zdroje v potravinách
Existuje spousta rostlin a potravin, které patří mezi zdroje všech důležitých antioxidantů.
Některé jsou dokonce tak dobré, že jsou přímo označované za rostlinné či potravinové antioxidanty samy o sobě.
Seznam nejlepších antioxidantů seřazených dle antioxidačního účinku (koncentrace antioxidačních látek):
- ostružiny
- lékořice
- dobromysl
- kopr
- malinoostružiny
- maliny
- granátové jablko, černý rybíz, červené víno (alkoholický nápoj)*
- máta – najdete i v Blendea SUPERGREENS
- nať vojtěšky, pšeničná tráva, ovesná tráva, tymián, rozmarýn, grepová semínka, vinná semínka
- borůvky
- brusinky
- bílá část kůry pomerančů a citronů, acerola, kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, aronie, červená cibule, josty, šípky, churmy-kaki (kaki, tomel), červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, vyzrálá rajčata a rajská šťáva, blumy, tinktura z ovesné nati, odvar ze směsi obilnin a obilovin (kukuřice, žito, pšenice, oves, ječmen), višně, tmavé třešně, světlé třešně, sušené meruňky, čerstvé meruňky a broskve, kompotované meruňky a broskve
- červené grepy
- červené pomeranče, dýně, cukrový meloun, hložinky, ženšenová tinktura, ženšenový čaj, pivní slad, žluté grepy
- žluté pomeranče
- pomerančová a citronová šťáva, šalvěj, třezalka, kozlík, kiwi, jahody, kari, chmel, papája, mango, špenát, mrkev, topinambury, červené zelí, růžičková kapusta, kapusta, bílé víno (alkoholický nápoj*), ginkgo biloba (čaj nebo šťáva z listu), olej pupalkový, olej olivový (panenský), olej slunečnicový (panenský), požltový, brutnákový, saflorový, arašídový, švestky, bezinky, červené víno (hrozny), květ slezu, květ růže topolovky, květ měsíčku, květ černého bezu, květ divizny, angrešt červený, lékořicové pendreky a pastilky
- pivo*
- hlávkový salát, bílé víno (hrozny), angrešt žlutý, žlutá cibule, cuketa, zelí bílé
- jablka
- bílý rybíz
* Alkoholické nápoje (červené a bílé víno, pivo) mají pozitivní účinky pouze při konzumaci určitého množství. U žen je to maximálně 2dl a mužů 4dl vína denně.
12 nejlepších potravin bohatých na antioxidanty
Obsah antioxidantů pomáhá zjistit například FRAP analýza (ferric reducing ability of plasma) analýza), která měří obsah antioxidantů v potravinách pomocí jejich schopnosti neutralizovat konkrétní volné radikály.
Následující potraviny zvyšují koncentraci antioxidantů v krvi, a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob, hladinu cholesterolu i krevní tlak.
Potravina | Obsah antioxidantů / 100 g |
Tmavá čokoláda | 15 |
Pekanové ořech | 10,6 |
Borůvky | 9,2 |
Jahody | 5,4 |
Artyčoky | 4,7 |
Maliny | 4 |
Kapusta | 2,7 – 4,1 |
Červené zelí | 2,2 |
Fazole | 2 |
Řepa | 1,7 |
Špenát | 0,9 |
Doplňky stravy s obsahem antioxidantů
Samozřejmě lze užívat různé doplňky stravy, které obsahují antioxidanty.
Při výběru si však pečlivě prostudujte složení vybraného produktu, abyste věděli, jaký antioxidační účinek bude mít.
Například Blendea SUPERGREENS obsahuje silné antioxidanty zelený ječmen (30 % obsahu), sladkovodní řadu spirulinu (20 % obsahu) a chlorellu (15 % obsahu), a špetku máty nejen pro lepší chuť.
SLOVO AUTORKY:
Oxidační stres by nemusel být takový strašák, kdybychom více mysleli na to, co jíme a jak se chovám ke svému tělu.
Potraviny, které obsahují antioxidanty existuje celá řada, a nemusí hned jít o exotické a drahé potraviny.
S oxidačním stresem si poradí i mnohé naše domácí zcela obyčejné potraviny jako červená řepa či fazole. Jezte zdravě.
DÁLE ČTĚTE: Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny.
- 1 Co přesně je oxidační stres?
- 2 Volné radikály a antioxidanty
- 3 Jak vzniká oxidační stres?
- 4 Vnitřní i vnější příčiny vzniku oxidačního stresu:
- 5 Zdravotní potíže a nemoci z oxidativního stresu:
- 6 Příznaky oxidačního stresu
- 7 Jak oxidační stres zmírnit?
- 8 Jak úspěšně bojovat s oxidativním stresem
- 9 Antioxidanty – nejlepší přirozená domobrana proti volným radikálům
- 10 Zdroje v potravinách
- 11 12 nejlepších potravin bohatých na antioxidanty
- 12 Doplňky stravy s obsahem antioxidantů