• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu.

Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí.

Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

oxidační, oxidativní stres

Co přesně je oxidační stres?

Všichni dnes dobře ví, že oxidační stres je něco hodně škodlivého a nebezpečného.

Málokdo však opravdu ví, co to vlastně ten “strašák” jménem oxidační stres je, jak vzniká a v čem spočívá jeho nebezpečí. 

projevy oxidačního stresu
Oxidační stres proniká do těla nenápadně a postupně a může způsobit velmi vážné zdravotní problémy.

Volné radikály a antioxidanty

Nejprve je nutné zmínit přirozený ochranný proces, který v lidském těle probíhá neustále.

Je to automatický proces, který nevnímáme. Jeho hlavním cílem je ochrana organismu před působením agresivních volných radikálů, což jsou reaktivní sloučeniny kyslíku vznikajících jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny

Ochranný proces zase zajišťují látky známe jako antioxidanty, které získáváme z vybraných druhů zeleniny a ovoce.

“Dobré” antioxidanty tedy chrání a posilují přirozený ochranný (imunitní) systém a neutralizují tak účinky “špatných”volných radikálů, které pronikají do organismu zvenčí.

Zjednodušené řečeno tu tedy na jedné straně máme “bojovníky za dobrou věc jménem pevné zdraví” antioxidanty a na straně druhé jejich “odvěké nepřátele a škůdce” volné radikály.

V moci každého člověka je antioxidanty posilovat a oslabovat volné radikály. Bohužel to však funguje také opačným směrem, a to je právě to, co spousta lidí vědomě či nevědomky dělá.

lesní ovoce, zdroj antioxidantů
Velmi bohatým zdrojem antioxidantů jsou například plody – maliny, borůvky, jahody, ostružiny apod.

Jak vzniká oxidační stres?

Je-li přirozená antioxidační ochrana silná a funkční, volné radikály nemají sebemenší šanci a zdravý organismus si s nimi hravě poradí.

V určité míře jsou navíc volné radikály potřebné, protože napomáhají ochraně zdravého organismu a jsou nezbytnou součástí života každé buňky.

Problém představují přemnožené volné radikály v důsledku nedostatečné antioxidační ochrany z níže uvedených příčin.

Větší množství volných radikálů totiž naopak napadá a ničí zdravé buňky. Právě to nazýváme jako oxidační stres. 

Vnitřní i vnější příčiny vzniku oxidačního stresu:

  • Znečištěné životní prostředí
  • Strava (tučné jídlo, sladkosti, fast food, konzervanty a tolik zatracovaná Éčka apod.)
  • Civilizační nemoci (cukrovka, obezita apod.)
  • Stres, přetížení, vyčerpání
  • UV záření
  • Kouření, alkohol, drogy
  • Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu
  • Nadměrná fyzická aktivita (přetrénování)

Pokud nedojde ke včasnému posílení přirozené ochrany, oxidační stres dosáhne úrovně, kterou již organismus není schopen zvládnout.

Vznik vážných nemocí je tak často pouhým důsledkem rozvinutého oxidativního stresu.

Nejhorší na tom však je to, že oxidační stres si lidé způsobují sami.

Zdravotní potíže a nemoci z oxidativního stresu:

špatná životospráva, důvod přemnožení volných radikálů
Za “radikálnější” volné radikály může především nezdravý životní styl – málo pohybu a hodně nezdravého jídla.

Příznaky oxidačního stresu

Jak vůbec poznat, že za zdravotními problémy stojí právě oxidační stres?

V ohrožení jsou zejména lidé žijícím silně nezdravým způsobem, který kombinuje jak sedavé zaměstnání a málo pohybu, tak i hodně nezdravé stravy (např. fast food), kouření a často i alkohol každý den. 

Oxidativní stres sice probíhá uvnitř organismu, ale projevuje se také navenek.

Vnímat varovné signály, které oslabené tělo vysílá, má rozhodně smysl. 

Mezi viditelné příznaky oxidačního stresu patří například:

  • únava
  • skleslost
  • nedostatek energie
  • unavená, pobledlá, křehká a šedá pleť
  • vznik pigmentových skvrn a vrásek
  • předčasné stárnutí

Jak oxidační stres zmírnit?

Určité procento volných radikálů bude do těla pronikat vždy a to zejména v důsledku znečištěného životního prostředí a dalších negativních zevních vlivů.

Zásadní vliv na míru oxidačního stresu v lidském tělo však má životní styl, který lze poměrně snadno ovlivnit. Stačí chtít.

Vznik oxidativního stresu podporuje zejména:

  • Nezdravá strava obsahující minimum pro zdraví důležitých živin, minerálů a vitamínů, ale zato hodně cukrů a nezdravých tuků.
  • Nedostatek aktivního pohybu způsobený nejen sedavým zaměstnáním, ale vlastní leností a nechutí ke sportu často zakořeněnou již v dětství a pubertě.
  • Kouření a alkohol má zhoubný vliv na celkové zdraví.
  • Vysoká spotřeba léků

RYCHLÉ DOPLNĚNÍ PROSPĚŠNÝCH ŽIVIN:

Někteří lidé se nestravují zdravě a neplánují na věci nic měnit, ani když jim scházejí zásadní vitamíny a minerály.

Blendea SUPERGREENS doplňuje velké množství těchto stěžejních živin. Stačí denně užít 1 odměrku sypké směsi zalitou vodou.

Blendea SUPERGREENS je sypká směs 5 superpotravin pro jednoduché doplnění antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Jak úspěšně bojovat s oxidativním stresem

Jak již bylo v článku několikrát uvedeno, pouhou změnou životního stylu lze se sílícím oxidačním stresem bojovat a úspěšně jej porazit.

Nejde přitom o nic složitějšího než “zvednout zadek ze židle, začít se hýbat a zdravěji jist”.

3 hlavní tipy, jak porazit volné radikály:

  1. Jíst zdravěji a do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na antioxidanty.
  2. Hýbat se, sportovat a chodit více do přírody. 
  3. Ochrana před silným slunečním zářením.
  4. Přestat kouřit a omezit alkohol.
kouření a oxidační stres
Kouření má na vznik oxidativní stresu silný podpůrný vliv.

My se podíváme zejména na potraviny, které jsou nejlepším zdrojem bojovníků s volnými radikály – antioxidantů.

Organismus zatížený oxidačním stresem potřebuje primárně posílit přirozenou antioxidační ochranu.

Aktivní a včasná ochrana je vždy lepší než řešení negativních následků.

pohyb jako prevence oxidačního stresu
Pohyb v přírodě posiluje nejen zdraví, ale také nabíjí energií.

Antioxidanty – nejlepší přirozená domobrana proti volným radikálům

Volné radikály můžeme vnímat jako takové nenápadné záškodníky. Dokud nad nimi držíte pevnou ruku, nijak neškodí.

Jak jim ale povolíte uzdu, hned se začnou rozhlížet, kde by mohly uškodit. 

Pevnou ruku v tomto případě představují antioxidanty, které činnost volných radikálů přísně kontrolují.

Je tedy v našem zájmu budovat si v těle silnou “armádu” antioxidantů.

Lidské tělo si v omezeném množství antioxidanty produkuje samo. Většinu je však třeba dodat zvenčí prostřednictvím potravin bohatých na látky s antioxidačními vlastnostmi. Které to jsou?

Nejznámější antioxidanty a antioxidační enzymy:

  • Vitamíny A, B6, C a E – asi nejsilnějším antioxidantem je vitamín E, který najdeme v obilných klíčcích, ovesných vločkách, oříškách, špenátu a vaječných žloutcích
  • Karotenoidy
  • Flavonoidy – rostlinná barviva
  • Třísloviny
  • Fenolické antioxidanty, polyfenoly
  • Některé sloučeniny selenu, zinku, manganu, mědi a germania – selen se vyskytuje například v ořechách a mořských plodech
  • Glutation a taurin – antioxidanty na bázi aminokyselin
  • Čisté uhlovodíky – zdroj buněčného kyslíku skvalen
  • Glutathion peroxidáza, kataláza a superoxid dismutáza – enzymy, které ke své aktivaci potřebují stopové prvky selenu, manganu, mědi a zinek
  • Koenzym Q10
  • Melatonin – neurohormon vznikající v nervovém systému nebo jeho buňkách

Zdroje v potravinách

Existuje spousta rostlin a potravin, které patří mezi zdroje všech důležitých antioxidantů.

Některé jsou dokonce tak dobré, že jsou přímo označované za rostlinné či potravinové antioxidanty samy o sobě.

Seznam nejlepších antioxidantů seřazených dle antioxidačního účinku (koncentrace antioxidačních látek):

  1. ostružiny
  2. lékořice
  3. dobromysl
  4. kopr
  5. malinoostružiny
  6. maliny
  7. granátové jablko, černý rybíz, červené víno (alkoholický nápoj)*
  8. máta – najdete i v Blendea SUPERGREENS
  9. nať vojtěšky, pšeničná tráva, ovesná tráva, tymián, rozmarýn, grepová semínka, vinná semínka
  10. borůvky
  11. brusinky
  12. bílá část kůry pomerančů a citronů, acerola, kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, aronie, červená cibule, josty, šípky, churmy-kaki (kaki, tomel), červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, vyzrálá rajčata a rajská šťáva, blumy, tinktura z ovesné nati, odvar ze směsi obilnin a obilovin (kukuřice, žito, pšenice, oves, ječmen), višně, tmavé třešně, světlé třešně, sušené meruňky, čerstvé meruňky a broskve, kompotované meruňky a broskve 
  13. červené grepy
  14. červené pomeranče, dýně, cukrový meloun, hložinky, ženšenová tinktura, ženšenový čaj, pivní slad, žluté grepy 
  15. žluté pomeranče
  16. pomerančová a citronová šťáva, šalvěj, třezalka, kozlík, kiwi, jahody, kari, chmel, papája, mango, špenát, mrkev, topinambury, červené zelí, růžičková kapusta, kapusta, bílé víno (alkoholický nápoj*), ginkgo biloba (čaj nebo šťáva z listu), olej pupalkový, olej olivový (panenský), olej slunečnicový (panenský), požltový, brutnákový, saflorový, arašídový, švestky, bezinky, červené víno (hrozny), květ slezu, květ růže topolovky, květ měsíčku, květ černého bezu, květ divizny, angrešt červený, lékořicové pendreky a pastilky 
  17. pivo*
  18. hlávkový salát, bílé víno (hrozny), angrešt žlutý, žlutá cibule, cuketa, zelí bílé 
  19. jablka
  20. bílý rybíz

* Alkoholické nápoje (červené a bílé víno, pivo) mají pozitivní účinky pouze při konzumaci určitého množství. U žen je to maximálně 2dl a mužů 4dl vína denně.

ostružiny, zdroj antioxidantů
Nejbohatším zdrojem antioxidantů jsou ostružiny.

12 nejlepších potravin bohatých na antioxidanty

Obsah antioxidantů pomáhá zjistit například FRAP analýza (ferric reducing ability of plasma) analýza), která měří obsah antioxidantů v potravinách pomocí jejich schopnosti neutralizovat konkrétní volné radikály. 

Následující potraviny zvyšují koncentraci antioxidantů v krvi, a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob, hladinu cholesterolu i krevní tlak.

PotravinaObsah antioxidantů / 100 g
Tmavá čokoláda15
Pekanové ořech10,6
Borůvky9,2
Jahody5,4
Artyčoky4,7
Maliny4
Kapusta2,7 – 4,1
Červené zelí2,2
Fazole2
Řepa1,7
Špenát0,9
tmavá čokoláda, zdroj antioxidantů
Nejlepší potravinou, co se týče obsahu antioxidantů je dle FRAP analýzy tmavá čokoláda. To však neznamená, že byste ji měly sníst tuny 😉

Doplňky stravy s obsahem antioxidantů

Samozřejmě lze užívat různé doplňky stravy, které obsahují antioxidanty.

Při výběru si však pečlivě prostudujte složení vybraného produktu, abyste věděli, jaký antioxidační účinek bude mít. 

Například Blendea SUPERGREENS obsahuje silné antioxidanty zelený ječmen (30 % obsahu), sladkovodní řadu spirulinu (20 % obsahu) a chlorellu (15 % obsahu), a špetku máty nejen pro lepší chuť.

Blendea SUPERGREENS – směs zelených superpotravin a silných antioxidantů

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Oxidační stres by nemusel být takový strašák, kdybychom více mysleli na to, co jíme a jak se chovám ke svému tělu.

Potraviny, které obsahují antioxidanty existuje celá řada, a nemusí hned jít o exotické a drahé potraviny.

S oxidačním stresem si poradí i mnohé naše domácí zcela obyčejné potraviny jako červená řepa či fazole. Jezte zdravě.

DÁLE ČTĚTE: Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny.

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Magtein: Jediný hořčík, který dostanete až do mozku ➡️🧠

18.11.2024

Magtein je považován za aktuálně nejefektivnější formu hořčíku, který se dovede dostat až do mozku a působit na něj svými prospěšnými účinky. Jiné formy hořčíku do mozku pronikají v mnohem menší míře a nepůsobí v něm tak efektivně. Magtein postupně začínají prodávat různí prodejci i v Česku. To bychom ale nebyli Blendea, abychom ignorovali další […]

Číst celý článek

Nedostatek vitamínu D láme kosti, dráždí svaly a škodí imunitě 🦴💪🤒

16.10.2024

Alarmující zprávy o tom, že českou, potažmo celosvětovou populaci ohrožuje nedostatek vitamínu D, jste již pravděpodobně zaznamenali. Odhadem minimálně 50 % lidí trpí deficitem vitamínu D. Testy hladin se běžně nepředepisují a člověk, který chce svoji hladinu znát, musí uhradit specializované krevní testy. Lékař vás na testy pošle pouze za předpokladu, že u vás nedostatek […]

Číst celý článek

Zánět močových cest chytnete nahned. Jak se projevuje a léčí?

30.07.2024

Zánět močových cest vás zajímá ze 2 důvodů: Buď před ním máte respekt a zajímá vás, čemu všemu se vyhýbat nebo vám jej urolog již diagnostikoval a nyní hledáte možnosti úlevy a rady, aby se opět nevrátil. Standardně přicházím se všemi odpověďmi. Nejčastější příčinou zanícených močových cest je bakteriální infekce bakterií Escherichia coli nebo různá […]

Číst celý článek

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek