• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • „Snažím se neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde.“ – rozhovor s modelkou Olgou Plojhar

„Snažím se neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde.“ – rozhovor s modelkou Olgou Plojhar

S Oli jsem se potkala poprvé na prvním blogerském Blendea Meetupu v květnu tohoto roku. Sympatická brunetka zaskočila sice jen na chvilku, nicméně v červnu jsme se viděly podruhé, tentokrát už na delší dobu.

S Oli jsem se potkala poprvé na prvním blogerském Blendea Meetupu v květnu tohoto roku. Sympatická brunetka zaskočila sice jen na chvilku, nicméně v červnu jsme se viděly podruhé, tentokrát už na delší dobu.

Za pouhou hodinu jsme stihly probrat nesčetně mnoho témat a já zjistila, že přede mnou sedí inspirativní osobnost, která má co říci. Rozhodla jsem se jí trochu vyzpovídat, nemůžu si to nechat jen pro sebe 🙂

V rozhovoru se dozvíte:

  • jak je to s drsnou rivalitou modelek
  • zda doopravdy modeling žene holky do drastických diet
  • pohled Oli na plýtvání potravin
  • z jakého důvodu celá rodina pije zelený ječmen jako preventivní opatření
  • … a mnoho dalších zajímavých pohledů a informací. Určitě stojí za přečtení 🙂

Oli, momentálně se živíš modelingem. Je to tvůj splněný sen?

Abych řekla pravdu, vlastně vůbec. Se sestrou jsme první v rodině bez doktorátu a co já vím, tak jsem první v naší rodině – kam až vidím – kdo se neživí hlavou. U nás je to trochu bráno jako ostuda. Dlouho jsem lidem při potkání neříkala, co dělám. I můj manžel si to musel zjistit na internetu.

Můj sen byl asi vždycky živit se jazyky a komunikací, možná někde vzadu v hlavě bylo herectví, ale hooodně potlačené. Začala jsem se modelingu naplno věnovat vlastně až po dokončení magistra a teď mě ta práce hrozně baví a naplňuje. Uvidíme, jak dál…

Olga Plojhar

Skutečně okouzlující pohled. Myslím, že si Oli vybrala správnou profesi (Zdroj: Olgaplojhar.com)

Máš nějaké cíle, kam míříš? Máš třeba vysněnou kampaň, kterou bys ráda fotila?

Hmm, tohle asi pro většinu modelek bývá stejné. Top je obálka Vogue nebo práce pro Victoria´s Secret. Já mám na svém bucket listu ještě velkou filmovou roli.

Nejvíc si ale přeju mít dostatek práce v Čechách, abych tu mohla žít se svým mužem, s rodinou a zvířectvem.

VIDEO: Oli se může pochlubit také účinkováním v reklamě na Frisco.

Jaký je reálný svět modelingu? Poznala jsi někdy drsnou rivalitou mezi modelkami?

Reálný svět modelingu je drsný, mám ale pocit, že spíš ze strany klientů, agentur, lidí z profese apod. než ze strany modelek. Holky se spíš podporují. A jasně, když má jedna hodně práce a druhá se vůbec nemůže uživit, trochu si závidíme.

Přijde mi ale, že na vejšce to bylo se sdílením poznámek z přednášek třeba mnohem drsnější 😀 Jak se nikdo nechtěl dělit o své vědomosti. My si s holkami řekneme i o castingu a popřejeme si hodně štěstí. Dostane to ta nejlepší a příště si zas vyberou jinou.

Dokonce máme v Čechách i partu holek, které pracují nejvíc. Chodíme spolu na kafe, na koncerty, prokecáme celé castingy, navzájem si přejeme úspěchy a probíráme neúspěchy. O dost drsnější je přístup lidí z oboru, abych řekla pravdu.

Olga Plojhar Lidl kampaň

Oli v jedné z kampaní pro Lidl.cz (Zdroj: Olgaplojhar.com)

Žene tě modeling do nějakých diet? Vnucuje se modelkám hubnutí automaticky?

To určitě ne. Nemyslím si, že se dá nějakou přísnou dietou dlouhodobě držet váha. Je spousta druhů modelingu od toho vysokého na molech v Paříži až po reklamy či plus size modeling. Každý si vyžaduje trochu jiný typ postavy a obličeje a jinou věkovou kategorii.  

Nejsem ten typ vychrtlé, bledé modelky se zvláštními rysy v obličeji. Já jsem prostě od malička atletická, zdravá a sportovní. Celý život jím zdravě, málo živočišných produktů, hodně zeleniny a spoooustu pohybu!

VIDEO: Oli natočila zábavné video ze světa modelingu se svou kamarádkou a kolegyní Jitkou Nováčkovou.

Na Instagramu tě sleduje přes 11 tisíc fanoušků. Snažíš se skrze něj předat i nějakou myšlenku?

Rozhodně. Vyrůstala jsem v krásně “zelené” rodině, a už od dětství se setkávám s tím, že zásady, které mi přijdou samozřejmé, jsou pro jiného naprostou novinkou nad kterou se nikdy nezamyslel.

Vždycky jsem se snažila motivovat své okolí k zodpovědnosti k naší planetě a tvorům na ní. Když přišly sociální sítě, najednou mohl člověk své myšlenky a hodnoty sdílet s mnohem větším počtem lidí.

Snažím se neodrazovat lidi drsnými videi a vzdělávacími články. Spíš postupně předávám svůj pohled na svět. Myslím, že největší radost ze sociálních sítí pro mě je, když zjistím, že třeba jen jeden člověk si kvůli mé radě začal kupovat vajíčka z volných chovů místo těch klecových nebo si přestal kupovat maso v Tescu. Je to ohromně povzbuzující!

Olga Plohjar modelka

Oli má mnoho tváří. Celé její portfolio najdete na olgaplojhar.com 

Často na svém profilu zmiňuješ právě rostlinnou stravu. Jsi veganka?

Bohužel nejsem. Byla jsem jednu dobu vegetariánka, ale postupně – asi především s manželem doma – jsem přešla na trochu jiný systém stravy. Umírněnost je trochu nepřesný překlad slova moderation, ale v zásadě si myslím, že jíst maso a živočišné produkty třikrát denně je prostě špatně.

Je to velká zátěž pro tělo i naší planetu a na argument, že se tak živili pravěcí lidé můžu říct jen: “No taky bydleli v jeskyních a když se jejich žena podívala na jiného muže, ukamenovali jí.”  To už dnes přece taky neděláme ne?

Nevěřila bys, kolik lidí se myslí, že produkce mléka kravám neubližuje, protože ho přece dávají celý život. A kolik lidí mi už řeklo, že “hospodářská zvířata” jsou na zemi dána, aby nám sloužila. Že by trochu paralela s otroctvím?

Zkrátka se snažím mít živočišné produkty z co nejlepších zdrojů (alespoň BIO nebo z volných chovů). Maso jen občasně, mléko jsme nahradili rostlinným, vejce máme od babiččiny sousedky jednou za čas a sýry jsou pro nás delikatesa.

VIDEO: Sledujte i Olin Youtube kanál, který je plný inspirace a přírody.

https://www.youtube.com/watch?v=IUVdXtEHo0Y

Během našeho setkání jsi mi prozradila tvůj zajímavý postoj k plýtvání. Myslím, že i čtenáře by to zajímalo. Prozradíš?

Je to tak, moje švagrová je velmi aktivní v organizaci Zachraň jídlo a je pro mě velkým vzorem. Moje maminka a babička to tak měly také celý život a já to jen rozvíjím a navazuju na to v dnešních podmínkách.

Doma se samozřejmě snažím neplýtvat a snížit svojí ekologickou stopu, kde to jde, ale vždycky mě trápil odpad v restauracích a supermarketech. Ráda nakupuju jídlo, které ten den prochází místo toho aby ho večer vyhodili. Většina řetězců nemá žádný systém využití prošlých potravin. Prostě je vyhazují.

Snad největší kvalitu jídla v Čechách má Marks and Spencer, který má sice vysoké ceny, ale když jejich jídlu končí doba spotřeby, obrovsky ho zlevňují. Z vlastní zkušenosti můžu odpřísáhnout, že jejich prošlé jídlo zatím nikdy nebylo zkažené.

Ty lhůty jsou u nich dost přísné a většinou i několik dní po nákupu je jídlo zcela čerstvé. Ve výsledku tak jíme maso, které by jinak odváželi do skladů na likvidaci a tím zmenšujeme naší stopu i odpovědnost za životy zvířat.

Olga Plojhar Nike

Oli v jedné z kampaní pro Nike

Oli, už před Blendeou jsi pravidelně užívala zelený ječmen. Z jakého důvodu?

Je to tak, kupovala jsem si ho normálně v drogeriích už roky. Náš rodinný přítel bral zelený ječmen při léčbě rakoviny, a když se vyléčil, všichni v rodině jsme ho začali preventivně brát.

Během své modelingové kariéry jsem se navíc potkala se spoustou dívek, které přísahaly, že jim pomáhá na pleť, atopický ekzém a trávení, takže mám doporučení ze všech stran. U Blendey je super, že nabízí ještě řadu dalších zelených superpotravin, takže spousta zdraví v jednom balení.

Jaký je tvůj nejoblíbenější recept, do kterého přimíchávaš Blendea SUPERPROTEIN?

Občas si ho rozmíchám jen ve vodě, ale když si dělám smoothie, hodím tam vždycky lžičku taky. Můj nej recept je asi banán, mango, rostlinné mléko dle chuti – mandlové, kokosové a rýžové za mě top – a co mám ze zahrádky nebo z lesa v mrazáku, ideálně maliny nebo borůvky.

Dřív jsem si vždycky do smoothies dávala macu, v superproteinu už je, takže ta chuť je trochu podobná. Krásně zásaditá do těla 🙂

blendea superprotein recenze

Prozradíš nám na závěr nějaké tvé motto, kterým se řídíš?

Nevím, jestli je to motto, ale mými slovy: Co dáváš, to dostáváš. Co vyzařuješ, to přitahuješ.

Moc děkuji Oli za rozhovor. Určitě jí sledujte na Instagramu, stojí to za to!

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

Květa Bezuchová

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek