• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

Vláknina, nestravitelná složka potravy, je pro lidské zdraví stejně důležitá jako vstřebatelné živiny.

Stejně jako cukry, tuky, bílkoviny a mikroživiny (vitamíny a minerály) i vláknina plní uvnitř lidského těla řadu důležitých funkcí.

Doporučená denní dávka vlákniny je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělého člověka 25 – 30 g.

Až 98 % české populace přitom přijímá vlákniny méně, než 25 g. Množství vlákniny v denním jídelníčku průměrného Čecha je dokonce jenom něco mezi 11 až 15 g.

Tato čísla pochází ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny a mj. je uvádí i web Ligy proti rakovině. 

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Blendeu SUPERCOFFE vám pošleme do 2 dnů. Její zdravotní benefity můžete začít využívat téměř ihned.

Zdravotní rizika nedostatku vlákniny

Někteří autoři příjem vlákniny menší než 30 g za den považují za rizikový faktor pro vznik rakoviny tlustého střeva.

Pochopitelně nejde o jediný faktor. Velkou roli hrají genetické predispozice.

Civilizační choroby obecně souvisejí s nezdravou skladbou stravy, ve které je nedostatek vlákniny, zato nadbytek nasycených tuků, jednoduchých cukrů, chemických aditiv a prázdných kalorií.

Možné zdravotní potíže

  • nádorové onemocnění střev
  • srdečně cévní choroby
  • zácpa, hemoroidy
  • cukrovka
  • žlučové kameny
  • obezita

To vše jsou zdravotní potíže, které jsou odborníky zmiňovány v souvislosti s nedostatkem vlákniny ve střevě.

Samozřejmě neplatí, že by nedostatek vlákniny tyto potíže přímo způsoboval, přesto může mít na jejich vznik nemalý vliv.

talíř plný vlákniny
Vláknina na talíři – vypadá lákavě, nemyslíte?

Vláknina a její přínosy pro lidské zdraví

Přestože je nízký příjem vlákniny pouze jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, dá se říct, že vláknina funguje jako prevence.

Je prevencí rakoviny tlustého střeva, rakoviny konečníku, ale i dalších závažných zdravotních komplikací.

Lucie Růžičková, výživová specialista Fakultní Thomayerovy nemocnice ke zdravotním přínosům vlákniny pro server Lidovky.cz uvedla:

„Vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění střev, představuje prevenci srdečně-cévních onemocnění, pozitivně ovlivňuje vstřebávání cholesterolu a sacharidů. Mezi nejvýznamnější přínosy patří i snížení rizika zácpy či obezity.“ – výživářka Lucie Růžičková

Dle této výživové specialistky vláknina zrychluje pohyb střev a v trávicím ústrojí funguje jako očistný kartáč. Ing. Hanka Bačíková, výživová poradkyně Racio ji doplňuje:

„Vláknina je prospěšná pro zlepšení prostředí uvnitř střev, udržuje optimální hladinu bakterií, podporuje mikroflóru prospěšnou pro fungování střeva.

Chybí-li ve stravě dostatek vlákniny, trávenina prochází tlustým střevem velmi pomalu, vázne, tak vzniká zácpa. Po delším období začíná trávenina ve střevě hnít.“

výživářka Ing. Hanka Bačíková

Aby těch přínosů vlákniny nebylo málo, zmiňuje výživová expertka ještě efektivnější regulaci krevního cukru, udržování optimální hladiny cholesterolu nebo vstřebávání vápníku.

Významnou úlohu vláknina sehrává i při detoxikaci trávicí trubice a detoxikaci organismu vůbec.

potraviny bohaté na vlákninu
Krásně vyvážené obědové menu

Vláknina a hubnutí

Již jsme zmínili, že vláknina působí jako prevence obezity. Napomáhá udržet optimální hmotnost, a je proto užitečná při hubnutí. Zajímá vás jak?

  • Dle výživové poradkyně Ing. Hanky Bačíkové vláknina urychluje pohyb střev. Trávenina prochází střevem rychleji, a tak se eliminuje zvýšené vstřebávání tuků a cukrů.
  • „Vláknina snižuje příjem kalorií,“ vysvětluje nutriční poradkyně Jitka Freibauerová pro server Proženy.cz. Podle ní je vláknina při hubnutí velkým pomocníkem.
  • Jídlo s obsahem vlákniny lépe zasytí, eliminuje pocity hladu, snižuje chuť k jídlu. Podrobnosti dodává výživová odbornice a dietoložka Monika Divišová. Ta pro server iDnes uvedla:

„Strava s vyšším podílem vlákniny zasytí víc, takže i při konzumaci energeticky méně vydatného jídla člověk nepociťuje hlad.

Nárazový hlad a pocity únavy eliminuje vláknina i díky regulaci hladiny krevního cukru.

Zabraňuje nadměrným výkyvům v hladině krevního cukru, protože zpomaluje jeho vstřebávání do krve.“

dietoložka Monika Divišová

Snad nejvýznamnějším potvrzením skutečnosti, že vláknina napomáhá hubnutí, je americká studie profesorky Joanne Slavin.

Ta v Minnesotském Ústavu potravinářské vědy a výživy realizovala jednu z největších vědeckých studií o působení vlákniny na zdraví člověka.

Zabývala se i příjmem vlákniny ve spojitosti s tělesnou hmotností. Studie probíhala neuvěřitelných dvanáct let.

Ty ženy, které v rámci studie zvýšily podíl vlákniny ve stravě (asi o 12 gramů za den), měly v průměru dlouhodobě hmotnost o 5,5 kg nižší než ty ženy, které zůstaly u původního příjmu vlákniny.

cereálie jako zdroj vlákniny
Cereálie – bohatý zdroj vlákniny. Pozor ale na „pseudocereálie“ typu BeBe dobré ráno. To totiž nejsou takové cereálie, jaké tělu prospívají

Co můžete ihned udělat pro své zdraví?

Jistěže se těžko hodnotí jediná složka potravy samostatně. Zdraví neovlivňuje pouze vláknina, ale celkové složení potravy, množství tuků, cukrů, bílkovin a mikroživin.

Přesto je nedostatek vlákniny ve stravě alarmující. Jde bohužel ruku v ruce s klesající kvalitou jídelníčku jako takového.

Existuje mnoho studií, které se zabývají složením stravy a skladbou jídelníčku v souvislosti s lidským zdravím.

Jedna z těch novějších se zabývala spojitostí mezi bakteriemi střevní mikroflóry a genetikou.

Již víte, že vláknina ovlivňuje příznivé složení střevní mikroflóry. Podle zmiňované studie působí střevní mikroorganismy nejenom na samotný zažívací trakt, ale komunikují s buňkami v dalších orgánech, dokonce mohou přepisovat genetickou informaci v lidském těle.

Studie srovnávala vliv běžné stravy plné nasycených tuků a cukrů, průmyslově zpracovávaných potravin a červeného masa, oproti rostlinné stravě založené na potravinách přírodního původu, ve které nechybí dostatek vlákniny.

Ta druhá příznivým působením na střevní mikroflóru zlepšuje také komunikaci mezi mikroorganismy střevních sliznic a buňkami lidského těla.

Ta první, jednoduše nezdravá strava s nedostatkem vlákniny, se podle studie negativně odráží až na genové úrovni. 

Vláknina v jídelníčku

Jako vláknina se označuje množství různých látek. Vždy jde o látky rostlinného původu, které se v lidském trávicím traktu nevstřebávají nebo se vstřebávají omezeně.

Jde zejména o polysacharidy. Výjimkou potvrzující pravidlo je oligosacharid inulin.

V základním dělení rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Více o vláknině a zdrojích vlákniny v jídelníčku se dozvíte od výživového specialisty Ing. Petra Havlíčka a jeho kolegyně PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D. ve videu.

  • Příjem vlákniny by měl vždy provázet příjem tekutin. Pijte alespoň 2 litry denně, nejlépe čisté pramenité vody.
  • Pitný režim můžete ozvláštnit i nápojem ze zelených potravin. Připravíte ho snadno ze směsi Blendea SUPERGRRENS. S nápojem ze zelených potravin dodáte organismu vlákninu, cenné nutrienty a tekutiny současně.

Pozor! Nic se nemá přehánět, ani s vlákninou ne. 

Vyšší příjem vlákniny není vhodný pro některé citlivé jedince, nedoporučuje se pacientům se zánětlivým onemocněním střevního traktu, v období rekonvalescence po závažných operacích apod.

Nezapomeňte na prospěšný inulin, který obsahuje i naše směs Blendea SUPERCOFFE.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Čtěte i naše další poučné články:

DÁLE ČTĚTE: Vše, co potřebujete vědět o vláknině. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek