Není mrkvový dort jako mrkvový dort. Jedno ale všechny ty recepty spojuje. Neskutečná vláčnost. Mrkev je totiž zázračná ingredience. Zajišťuje nadýchanost těsta a navíc obsahuje mnoho tělu prospěšných látek jako je třeba betakaroten, který se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A.
Můj recept na mrkvový dortík je bez lepku, plný výživných bílkovin a přitom tak jednoduchý na přípravu. Upéct ho zvládnete přibližně za hodinu a půl, možná rychleji ?
Ingredience na těsto:
- 400 g najemno nastrouhané mrkve
- 2 vajíčka
- 40 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
- 1 lžíce čekankového sirupu (může být jakýkoliv)
- 100 ml mléka nebo smetany
- 60 g kokosové mouky
- 2 lžičky skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 70g vlašských ořechů
- 1 lžíce Blendea SUPERPROTEIN
Ingredience na krém:
- 1 smetana ke šlehání
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce čekankového sirupu (opět, lze zaměnit za váš oblíbený)
Co to je Blendea SUPERPROTEIN?
Je to veganský rýžový protein s kakaem, přidanou macou a slazený lucumou. Neobsahuje lepek, podporuje růst svalů a pozitivně působí na klouby. Díky kořenu maca podporuje hormonální rovnováhu a plodnost.
Klikněte na tlačítko níže a podívejte se na všechny prospěšné účinky. V případě objednávky vám balíček doručíme do 48 hodin.
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno a přidejte k ní všechny mokré suroviny na těsto.
- V misce smíchejte suché ingredience a vše pomalu zpracujte dohromady.
- Vlašské ořechy rozdrťte na menší kousky a vsypte k těstu.
- Pokud se vám zdá být těsto moc řídké, nebojte se přidat kokosovou mouku.
- Pečte v tukem vymazané kulaté dortové formě přibližně 35 minut.
- Mezitím, co bude korpus chladnout, připravte si krém.
- Ze smetany vymixujte šlehačku a postupně zašlehávejte vaničku tvarohu.
- Nakonec přidejte sirup a dejte zatím odpočívat do lednice.
- Jakmile dortový korpus vychladne, rozřízněte ho tak, aby vznikly dva pláty a naneste silnou vrstvu krému mezi ně i navrch.
- Dortík ozdobte ořechy, skořicí nebo třeba jedlými květy a před servírováním dejte ještě na chvilinku do lednice.
Mrkvový dort je skvěle hodí třeba na Velikonoce. Je to prostě taková příjemná jarní záležitost. Tak si hezky pochutnejte a dejte nám vědět na Instagramu, jak se vám tahle zdravá dobrota povedla. ?
ZŮSTALA VÁM MRKEV?
Vyzkoušejte zdravou mrkvovou pomazánku na sváču i pro významnou návštěvu.
Právě jsem postupovala podle vašeho receptu, těsto bylo velmi hutné a to jsem přidávala mléko, stále peču a není upečená, okraje už jsou přitom až moc…nevím zda nepoletí do koše…je mi líto ingrediencí a času…
Dobrý den, mrzí nás že se dort nepovedl 🙁 Recept jsme sepsali tak, jaj jej autorka upekla. Možná je to kvůli jiné troubě, která peče trošku jinak.
Výborná, udělala jsem ji sice s cukrem a bez proteinu, do krému jsem nedávala šlehačku, ale to nic neměnilo na tom, že byla opravdu moc dobrá . A snědla se za jeden den.
Děkuji za pochvalu receptu a taky za Váš tip na změnu surovin, Simono 🙂
Přeji krásný den a vždy pevné zdraví.
//Lukáš z blogu Blendea