Zelené potraviny jsou dnes v módě. Údajně až polovina současné populace má se zelenými potravinami nějakou zkušenost a užívá jednu nebo více z nich jako zdroj vitality a zdraví.
Mohlo by se zdát, že zelené potraviny jsou moderním výdobytkem, avšak jejich historie čítá tisíce let.
V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.
Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.
V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.
Mladý ječmen – zdravotní výhody
Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.
Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.
Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.
Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.
Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.
- Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
- Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
- Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
- Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
- Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci.
Není mladý ječmen jako mladý ječmen
Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.
BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.
Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.
TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin blendea.
Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.
Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.
Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.
Více se dozvíte v článku o pěstování zeleného ječmene.
Gladiátoři i další pojídači ječmene
Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.
Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.
Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.
A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.
Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři.
Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.
Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.
Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.
V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.
Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.
Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.
Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.
Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.
Ječmen v českých zemích
Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.
Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.
Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.
V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.
Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.
I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.
Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.
Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.
Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě.
Nápoje z ječmene
Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.
V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.
Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.
V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.
Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.
Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.
Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.
Dejte si nápoj pro zdraví!
Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.
Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).
Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.
Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.
Zelený ječmen – nežádoucí účinky
Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.
Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.
V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.
Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.
DÁLE ČTĚTE: Existují negativní účinky chlorelly?
Dobrý den,
nenašel jsem zde žádný odkaz na ony články paní Diblíkové, které zmiňujete v textu u indexu č.2.
Můžete je do článku vložit nebo mi poslat na mail odkaz?
Děkuji
Mainx
Dobrý den,
autorka použila informace z tohoto článku — https://www.vitalia.cz/clanky/se-superpotravinami-musite-umet-zachazet/
Přeji hezký den.