Pšenice je jako plodina známá již dlouhou řadu let. Nejstarší archeologické nálezy dokládají její pěstování již 6000 let př. n. l. na území Íránu. Užívání mladé pšenice jako doplňku stravy se stalo trendem až v poslední době, a to díky jejím pozitivním účinkům pro naše tělo.
Pšenice je jako plodina známá již dlouhou řadu let. Nejstarší archeologické nálezy dokládají její pěstování již 6000 let př. n. l. na území Íránu. Užívání mladé pšenice jako doplňku stravy se stalo trendem až v poslední době, a to díky jejím pozitivním účinkům pro naše tělo.
Výhonky mladé pšenice totiž obsahují velké množství vitamínů, enzymů a dalších výživných látek, jednou z těch nejdůležitějších je chlorofyl. Může být řešením mnoha zdravotních obtíží – detoxikuje organismus, zabraňuje jeho překyselení, je užitečná také při hubnutí, pomáhá k lepšímu zažívání, snižuje únavu a mnoho dalšího. Pozitivními účinky mladé pšenice jsme se již zabývali ve starším článku.
Víte, že panák lisované šťávy z mladé pšenice vás může „nakopnout“ víc, než káva? Článek z Lidových novin si můžete přečíst zde.
Může mít ale mladá pšenice i nějaké nežádoucí účinky? Obecně je považovaná za doplněk stravy vhodný opravdu téměř pro každého, v některých případech nám ale může i přitížit. Přečtěte si, kdy k tomu může dojít a jak tomu předcházet.
Mladá pšenice a detoxikace
Většina nežádoucích účinků mladé pšenice je spojena s detoxikací. Tělo se zbavuje nežádoucích toxických látek, a to může zpočátku způsobovat mírné zdravotní potíže. Tato reakce je velmi individuální, nejčastěji jde o:
- nevolnost
- zažívací obtíže (průjem, zácpa, ojediněle zvracení)
- bolest hlavy
- zhoršení kožních problémů
- únavu
Jedná se pouze o přechodné stavy, které trvají maximálně pár týdnů, a pak přijde výrazné zlepšení. Je nutné také dodat, že mladá pšenice takto nemusí působit na každého. To ale neznamená, že by se vaše tělo nedetoxikovalo, reakce na novou látku v těle je vysoce individuální a u každého se projevuje jinak.
Spornou otázkou ohledně mladé pšenice a jejích detoxikačních účinků je také její vhodnost pro těhotné a kojící ženy. Mladá pšenice obsahuje spoustu důležitých živin, které jsou pro vývoj miminka potřebné. Vzhledem k tomu, že ale nemůže maminka vědět, jak její tělo bude na mladou pšenici reagovat, doporučuje se její užívání nejdříve konzultovat s lékařem.
Pokud však je tělo již na mladou pšenici zvyklé, rozhodně není nutné ji v době těhotenství vysazovat. Právě naopak, dodá tělu spoustu vitamínů, enzymů a dalších látek důležitých pro správný vývoj miminka.
MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že zelené superpotraviny jsou vhodné také pro děti. Očekávají se u nich stejné účinky jako u dospělých. Jen je samozřejmě potřeba snížit dávkování.
Mladá pšenice a alergie
Velmi ojediněle může mladá pšenice způsobovat alergickou reakci. Může se jednat o virážky, ekzémy, otoky v obličeji nebo na krku, zúžení hrdla a tím zhoršené dýchání. Tyto nežádoucí účinky rozhodně nejsou obvyklé a na pozoru by se měli mít pouze lidé obecně citliví na různé rostlinné potraviny. V takovém případě je vhodné nejdříve konzultovat užívání mladé pšenice s alergologem.
Často se také diskutuje o vhodnosti mladé pšenice pro lidi trpící celiakií (nesnášenlivostí lepku). Pšenice je sice obilnina, lepek je ale obsažen pouze v jejích zrnech. Mladá pšenice se sklízí velmi brzy, kdy ještě nejsou zrna vyvinuta. Pro přípravu nápoje jsou navíc používány jen její výhonky a tráva, mladá pšenice tedy žádný lepek neobsahuje. Je nutné však mít jistotu, že byla sklizená včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od zrn.
Pozor na plísně
Mladá pšenice je pěstovaná ve vlhkém prostředí, a může tak být napadena plísní nebo škodlivými bakteriemi. Důkladným omytím jsou sice částečně odstraněny, přesto nám ale kontaminovaná mladá pšenice může způsobit problémy. Nejčastěji jde o bolest hlavy, nevolnost a zažívací potíže.
POZOR! Na kvalitu surovin dbejte i u ostatních superpotravin, například u chlorelly. I ona může mít nežádoucí účinky. Více o nich zde.
Plíseň vzniká především ve vlhkém, dusném prostředí, které však mladá pšenice pro svůj růst potřebuje. Pokud se rozhodnete ji pěstovat doma, určitě to není problém. Vyžaduje však péči. Musíte jí věnovat pozornost, kontrolovat správnou míru zavlažení a vodu často vyměňovat. Uvidíte-li na jejím povrchu nebo v hlíně povlak bílé plísně, která je u rostlin nejčastější, mladou pšenici byste měli raději vyhodit.
Jak těmto nežádoucím účinkům předcházet?
V případě detoxikace organismu nemůžeme dopředu vědět, jak naše tělo bude reagovat. Důležité však je mladou pšenici dávkovat postupně. Začít s malým množstvím a poté dávku zvyšovat. Tělo si tak na novou látku zvykne a vyhneme se náhlému zhoršení našeho zdravotního stavu.
Těhotné a kojící ženy by měly užívání mladé pšenice nejdříve raději konzultovat s lékařem. Pokud ji však konzumují dlouhodobě, není důvod k obavám, tělo se již detoxikovalo a je na mladou pšenici zvyklé.
Pokud se po vypití šťávy z mladé pšenice brzy najíme, může to být také důvodem nevolnosti. Lepší je po jejím užití alespoň půl hodiny nejíst, aby ji tělo mohlo bez problému strávit. Vypitím nalačno dosáhneme také lepšího vstřebání všech živin.
Je důležité mít jistotu, že naše mladá pšenice pochází z kvalitního zdroje a byla pěstovaná pod přísnými pravidly. Předejdeme tak kontaminaci plísněmi a škodlivými bakteriemi a budeme mít jistotu, že neobsahuje žádný lepek.
Mladou pšenici v BIO kvalitě spolu s dalšími výživnými zelenými superpotravinami obsahuje Blendea SUPERGREENS. Přečtěte si, jaké další superpotraviny to jsou a jak je tato výjimečná kombinace prospěšná po vaše zdraví.
Zdroje:
http://wheat-grass.com/wheatgrass-side-effects.html
http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-wheatgrass/#gref
http://www.thesuperfoods.net/wheatgrass/what-are-side-effects-of-wheatgrass
Zdravím „kolegové“, nepíši příliš často komentáře k článkům. Ale tenhle si to zaslouží. Jednak fotky vypadají úplně stejně jako i má úroda pšenice. Chtěl jsem začít už minulý rok, ale sehnat rozumné množství nemořených semen se mi zkrátka nepovedlo. Tak jsem dostal tip od kámoše, že prodávaj v albertu jakési velikonoční osení. Bingo, stálo to dvacku a byly to obilná semena. Nikde nebylo psáno že je ke konzumaci, ale dobré prase všecko spase :D. Nevěděl jsem jak to konzumovat, přece jen nejsem kráva.. 😀 tak jsem pár hrstí této travky, hodil do mixeru přilel vodu. Mixer dostal zabrat ale docílil jsem max. rozmělnění.. Prvně jsem to vypil i s tou vlákninou. Ale dostal jsem po tom zácpu. Včera jsem jsem ten mixtrát prolel přes síto a vymačkal pouze vodu. Jelikož jsem si to dělal i s jablkem a banánem tak jsem to do sebe s chutí kopnul. Jakožto člověk, celý život hledající živ. energii a celkově chuť sílu a prostě život. Všímáte si toho ? Neznám člověka který by nebyl každodenně chcíplý a unavený. Většina je na to zvyklá.. Já ne. Nepřestal bych hledat, prostě nezačínám žít, dokud nebudu perfektně zdravý člověk plný sil a života. Nehodlám se tu plazit mezi ostatními. A teď natvrdo, konec upejpání a jemnosti. Doposud jsem bral na tu únavu a zdechlost pervitin, ano vidíte dobře. Ovšem já nefetuji, užívám to jako lék. Množství které užívám jsem nikdy neměl potřebu zvyšovat, nikdy jsem si to nepíchl a beru si čistě tolik aby se mi dobře žilo. Tzn. max 2 šluky. Pro upřesnění. Za 2 stovky dávka na 3 dny. Tudíž se absolutně nemám za co stydět. Ovšem varuji každého, já nejsem normální člověk, jsem unikátní hybrid. Vnímání, chápání a celkově si odjakživa připadám jak napůl mimozemšťan a vůbec bych se nedivil kdyby tomu tak bylo. Ale zpět k ječmenu, píši vám tu proto, že jsem byl naprosto unešen tím jak mě ta pšenice nebo co to vlastně je nakopla. Řeknu vám, perník užívám celý život ( skoro 15 let ) a už jsem vyzkoušel všechno možné, gotu kola, kola nitida, kofein, zelený čaj, ale to jak mě nakopl drink z té pšenice.. To bylo normálně srovnatelné s perníkem. Což je nemožné já vím.. Ale opravdu nekecám, ten den jsem už byl unavený už jsem se chystal spát.. Ale po vypití toho drinku jsem další 3h vkuse makal na své balkónové zahradě ! Mno tak jsem si dnes zašel pro svou klasickou dávku za dvě stovky. Ale nemusel bych ! Jenže vono když jste unavení, perník vás nakopne do normálu možná trochu překopne.. Ovšem když je vám dobře, tak po perníku je vám božsky.. doslova. Teda mě ! Normálně to lidi nezvládaj, jsou příliš sjetí, roztěkaní, a zkrátka působí to příliš bouřlivě.. Já už jsem zvyklý, a dobře si zapamatujte.. Pokud vám perník neskříží v životě cestu, pokud vám sám nevleze do života. Vyvarujte se mu obloukem. Všem mým známým to zničilo život. 2 nejlepší kamarády mi to zabilo způsobem který se v krutosti nedá s ničím srovnat. Navíc, nic není zadarmo, jen to co si utrhnete ze země. Proto neberte prosím nikdo tento komentář jako motivaci užívat tuto silnou a nebezpečnou drogu. Buďte rádi pokud nemusíte. Mno tak to sami vidíte. Právě mám v sobě 2dcl a 2šluky a cítím se skvěle. Trošku provinile, vůči Bohu, protože jsem věřící ale zcela jinak než je běžné. Věřím v něj dovolím si říct, správně. To co předvádí církev a celosvětová náboženství ( né vždy, je spoustu lidí správně věřících, ale je nás na světě odhaduji do milionu max. ) to je výsměch a pohrdání Bohem, papež jako představitel koho ? Boha ? Ježíše? Nevím.. každopádně člověk ověšený zlatem a drahými hadry ? Co to má s Bohem co společného.. Za to k ďáblu se to hodí více než dost, celá oficiální víra.. Vatikán atd.. Mno tak jsem se vám zde trochu vylel.. A teď děj se vůle Boží. Ps: Ta chuť by mohla být trochu lepší, je hořká, všiml jsem si že mě nejvíce prospívají hořké věci: Pampeliška, vilcacora, ječmen nebo co to je, a perník, pivo ( ale to piji tak 1x do roka). Po mých komentářích se běžně stává velký rozruch. Mějte se všichni a doporučuji vypěstovat si to obilí, je to extrémně snadné, jen trochu hlíny na plechu nasypat obilí udusat trochu, zalít a dávat pozor ať to nevyschne. Za chvíli máte hustý trávník jako na té fotce.