Éčka v potravinách: Konzervanty – škodí zdraví?

Konzervanty v potravinách patří mezi tzv. éčka – přídatné látky. Jejich funkce je v potravinách klíčová. Konzervují potravinu, a tím prodlužují její trvanlivost. Některé typy potravin by se bez konzervantů vůbec nedaly prodávat, v některých potravinách jsou tedy tato éčka nezbytná.Jak moc konzervanty jsou nebo nejsou nebezpečné pro lidské zdraví? Jak se v konzervantech, kterých je více než čtyřicet, orientovat a na co si dát pozor? To se dozvíte na řádcích níže.
share-facebook

Konzervanty v potravinách patří mezi tzv. éčka – přídatné látky. Jejich funkce je v potravinách klíčová. Konzervují potravinu, a tím prodlužují její trvanlivost. Některé typy potravin by se bez konzervantů vůbec nedaly prodávat, v některých potravinách jsou tedy tato éčka nezbytná.

Jak moc konzervanty jsou nebo nejsou nebezpečné pro lidské zdraví? Jak se v konzervantech, kterých je více než čtyřicet, orientovat a na co si dát pozor? To se dozvíte na řádcích níže.

konzervované potraviny

Proč bychom vlastně měli jíst vše konzervované, když zeleninu a ovoce seženeme celoročně? 

 

Vážně to nejde bez konzervantů?

Konzervační funkce spočívá v antimikrobiálním působení. Tzn. aditivum brání rozvoji nežádoucích mikroorganismů, jako jsou bakterie nebo plísně. Konzervační funkci však plní i tzv. antioxidanty – látky, které brání oxidativním procesům v potravině.

Jako konzervanty se tradičně uplatňují přírodní látky jako je ocet, sůl nebo cukr, dále kyselina jablečná nebo kyselina mléčná. V průmyslovém zpracování nahrazují přírodní konzervanty bohužel konzervanty syntetické.

Právě výrobní postup a podmínky, zejména pH potraviny ovlivňují to, který z konzervantů se využije. V potaz se berou také typy mikroorganismů, které mohou být v potravině přítomny a které mají prostor se v ní rozvíjet.

 

Nejčastěji používané konzervanty

  • E 200 – E 203 kyselina sorbová a její soli
  • E 210 – E 213 kyselina benzoová a její soli
  • E 214 – E 219 parahydroxybenzoáty, parabeny (PHB)
  • zejména E 214 ethylparaben a E 218 methyparaben
  • E 220 – E 228 oxid siřičitý a siřičitany

 

Méně časté konzervanty

  • E 231 – E 232 ortofenylfenol
  • E 234 nisin
  • E 235 natamycin, pimaricin
  • E 239 hexametylentetramin
  • E 242 dimetyldikarbonát
  • E 280 – E 283 kyselina propionová a propionáty
  • E 284 – E 285 kyselina tetraboritá a její sodná sůl
  • E 1105 lysozym

TIP: Hledáte potravinu naprostou čistou, v BIO kvalitě, bez bariv a konzervantů? Objednejte si zdravou směs zelených superpotravin Blendea. 

Zlepšuje trávení, dodává energii a posilňuje imunitu. Klikněte na obrázek. 

 

Blendea SUPERGREENS

 

Zvláštní kategorií konzervantů jsou dusičnany a dusitany (E 249 – E 252), které se využívají při konzervaci uzenin. Jsou povolené pouze u některých masných a rybích výrobků a sýrů. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který na lidský organismus působí jako jeden z nejsilnějších jedů.

Samotné užití dusitanů se však považuje za rizikové. V lidském organismu se přeměňují na látky, které mohou mít karcinogenní vlastnosti.

Za dusitany však není náhrada. Spotřebitel je navíc zvyklý na růžovou barvu uzenin. Tu zajišťují právě dusitany. Šunka bez dusitanů má hnědavou barvu a pro spotřebitele nevypadá lákavě. Paradoxně je na šunku, která není růžová, pohlíženo jako na zkaženou.

 

konzervanty v uzeninách

Také máte rádi krásně růžovoučkou šunku? Barva je výsledkem použitých konzervantů

 

Konzervanty jsou dnes (téměř) všude

Konzervanty najdeme takřka ve všech potravinách. Výjimkou jsou potraviny, kde není použití aditiv povoleno a také potraviny určené speciálně pro kojence a malé děti.

V BIO potravinách najdeme především přírodní konzervanty. Povolený je pouze dusitan sodný při výrobě uzenin, protože není možné ho nahradit jinou látkou.

 

Konzervace potravin

Trvanlivost potravin zajišťují nejenom konzervanty, ale také různé metody konzervace. V průmyslové výrobě jde například o pasterizaci. Jedná se o krátkodobé zvýšení teploty, které zničí velkou část mikroorganismů bez toho, aby došlo k zásadnímu snížení kvality potraviny.

Existují i šetrné konzervační metody jako je nakládání do octa, soli, cukru nebo medu.

Zvláštní konzervační metodou je fermentace (kvašení), která zlepšuje stravitelnost a posiluje výživnou hodnotu potraviny. Jde o proces přeměny sacharidů či jiných organických látek za účasti mikroorganismů, které již potravina obsahuje nebo se do ní přidávají.

  • Fermentace může probíhat v kyslíkové atmosféře – například octové kvašení,
  • anebo bez kyslíku – alkoholové nebo mléčné kvašení.

Kvašení se využívá u mléčných výrobků, ale také kysané zeleniny (zelí, okurky). Pro fermentaci se zdaleka nehodí všechny potraviny. Mnohem více potravin je možné konzervovat sušením.

 

VIDEO: Domácí sušení rajčat na slunci popisuje Majkl 

 

Sušení je jedním z nejstarších a současně nejšetrnějších způsobů konzervace. Využívá se pro ovoce, zeleninu, ale tradičně také bylinky. Je založené na snížení podílu vody, tím se omezí rozvoj škodlivých organismů.

Potravina ztratí vodu, ale zachová si maximum obsažených živin, vitamínů a minerálních látek. Sušená potravina je trvanlivá, nabízí přitom koncentrované složení plné živin a většinou také výraznější chuť.

Také směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS se konzervuje sušením. Je to naprosto šetrná metoda, která uchová všechny cenné prvky. Přitom není třeba žádných aditiv a syntetických látek. Vše je přírodní, v organické BIO kvalitě.

Bezpečnost potravin

Éčka jsou bezesporu strašákem, který údajně ohrožuje naše zdraví. Přírodní konzervanty nebo antioxidanty, které mezi éčky také najdeme, dokazují, že to tak ve skutečnosti úplně není.

Každé přírodní i syntetické aditivum prochází náročnými testy a schvalovacím procesem. Značení s počátečním písmenem E potvrzuje bezpečnost daného aditiva. Informuje spotřebitele o tom, že příslušné aditivum je schválené a za přesně vymezených podmínek povolené při výrobě potravin.

Každá přídatná látka má stanovené konkrétní množství, kdy nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na lidský organismus. Jenže každý lidský organismus je jedinečný. Pochopitelně záleží na věku, kondici a zdraví konkrétního člověka. I látky laboratorně označené jako bezpečné mohou u citlivých jedinců vyvolat potíže.

Navíc se většinou nezkoumají vzájemné interakce aditiv mezi sebou. Jídelníček, ve kterém převažují potraviny s obsahem přídatných látek, tak představuje potenciální riziko. Nemusí překonat maximální dávku konkrétního aditiva, ale může se jí přibližovat. Pokud člověk takto přijímá vysoké dávky velkého množství éček, není prokázáno, že to nebude mít negativní vliv na jeho zdraví.

 

čerstvé těstoviny bez éček

Na obrázku vidíte čerstvé těstoviny, sušený parmazán a čerstvou zeleninu. Minimum konzervantů, minimum éček

 

Zdravý jídelníček bez konzervantů a nechtěných éček

Zdravý jídelníček má být čerstvý a pestrý. Najdeme v něm nejenom základní živiny (cukry, tuky a bílkoviny), ale také mikroživiny jako vitamíny, minerální látky nebo živé enzymy. Obsahuje minimum syntetických aditiv. Naopak ho z velké části tvoří ovoce a zelenina, pokud možno čerstvá nebo zpracovaná šetrnými metodami.

TIP: Ovoce a zeleninu si můžete dát i v podobě lahodných domácích šťáv a smoothies. Desítky receptů najdete na našem blogu.

 

Na co si dát pozor?

Aditivům se v současné nabídce potravin vyhneme jen stěží. Máme však dostupné informace, které nám pomohou s orientací ve složení potravin. Nemusíme se nutně bránit všemu, co začíná písmenem E.

Rozhodně bychom se však měli vyvarovat zakázaným éčkům, se kterými se v některých potravinách bohužel můžeme také setkat. Pozor bychom si měli dávat také na ta éčka, která sice nejsou zakázaná, ale spekuluje se o jejich negativních účincích na lidské zdraví.

Pokud půjde o konzervanty, podezření o negativním působení na lidské zdraví budí například E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá. Aktuálně nejsou v zemích EU povolena, ale ještě nedávno to bylo jinak. Jakkoli, ve výrobcích zahraničního původu na ně můžeme narazit.

Pozor si dejte i na konzeranty E 210 – E 213 kyselinu benzoovou a její soli, které mohou vyvolávat alergické reakce. Mezi nebezpečná éčka se řadí také E 249 dusitan draselný nebo E 250 dusitan sodný.

A to bohužel stále není vše. Pořád vznikají éčka nová, kterých dlouhodobý vliv na organismus se sleduje zdlouhavě.

 

omáčky a dipy s konzervanty

Omáčky a dipy si udělejte vlastní

 

Přehled použitých zdrojů:

  • http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76496.aspx
  • https://www.novinky.cz/zena/zdravi/298479-problematicke-konzervanty-na-ktere-se-vyplati-davat-pozor.html
  • https://www.plusprovas.cz/clanek/konzervanty-v-potravinach-na-co-jsou-dobre
  • https://www.ceff.info/cz/clanek/322/jsou-konzervanty-v-potravinach-skodlive
  • https://dieta.vitalia.cz/clanky/proc-jsou-ecka-strasak/
  • http://www.rozhlas.cz/plzen/zdravi/_zprava/syndrom-cinske-restaurace-a-kontroverzni-ecka-hlidejte-si-glutamaty-v-jidle–1745266

DÁLE ČTĚTE: 1. část éček v potravinách – škodí všechny? 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Vaříme s Blendeou

    naše produkty pomáhají

    Snídaňové kokosové chrumky s oříšky a SUPERPROTEINEM Blendea

    25.06.2019

    Pokud máte rádi sladké snídaně, nejspíš občas neodoláte snídaňovým chrumkám. Možná vás ale nikdy nenapadlo, že si je můžete připravit celkem snadno sami doma. Se SUPERPROTEINEM získají navíc i zdraví prospěšné rostlinné bílkoviny a porci superpotravin!

    zobrazit celý recept

    Spirulinou zvýšíte sportovní výkon a spalování tuků, potvrzuje studie

    20.06.2019

    Spirulina je modrozelená sinice, která je bohatým zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínu C a vitamínu E. Spirulina má také antioxidační vlastnosti a bylo prokázáno, že chrání před oxidačním poškozením při cvičení. Nedávný výzkum potvrdil, že suplementace spiruliny zvyšuje výkon a oxidaci (neboli spalování) tuků. Únavový bod oddaluje o celých 24 %, oxidaci tuků zvyšuje o 10,9 […]

    zobrazit celý recept

    MSM uleví pacientům s osteoartrózou, potvrzují vědci

    18.06.2019

    Vědci potvrdili protizánětlivé účinky MSM (methylsulfonylmethan). Jess Halliday uvedla, že nová studie naznačuje, že MSM významně snižuje bolest u pacientů trpících osteoartrózou.

    zobrazit celý recept

    Bleskurychlý mugcake z vloček se SUPERPROTEINEM

    13.06.2019

    Chcete tip na výživnou a zdravou snídani či svačinu? Tak zkuste tento extra rychlý mugcake. Skvěle zasytí, je chutný a navíc plný bílkovin. Samotný mugcake: 1058 kJ/252 kcal – 22,6 g bílkovin, 30,4 g sacharidů, 3,3 g tuků, 10,5 g vlákniny Celý dozdobený mugcake včetně polevy: 1995 kJ/475 kcal

    zobrazit celý recept

    Kosmetika není vždy šetrná a bezpečná pro všechny typy pleti. Jaké mohou být negativní vlivy?

    11.06.2019

    RYCHLÝ TIP: Doma připravená kosmetika je čerstvá a bez škodlivých složek. Pro rozjasnění pleti vyzkoušejte osvěžující masku s Blendeou. 

    zobrazit celý recept

    Tvarohovo-jablečný, proteinový koláč s medem

    06.06.2019

    Hledáte zdravou svačinku anebo nápaditou snídani pro své děti? Tento recept bude doslova bavit vás i celou rodinu. Navíc, je nutričně vyvážený, takže se o svou štíhlou linii bát rozhodně nemusíte. Jeden kousek (1/12) má: 94 kcal, 1,3 g tuků, 11,5 g sacharidů a úžasných 9 g bílkovin.

    zobrazit celý recept

    6 vlivů kradoucích vlasům pevnost, lesk, objem a krásu. Jak je porazit?

    04.06.2019

    S našimi vlasy bychom neměli bojovat. Měly by být naší ozdobou, naší korunou. Ne vždy se nám ale podaří odejít z domu s dokonalou hřívou. Někdy nás vlastně problémy s vlasy mohou pěkně potrápit – ať už jde o vypadávání, lupy anebo zkrátka zničené pramínky a roztřepené konečky. Poradím vám, jak docílit zdravých a krásných vlasů i bez kadeřníka.

    zobrazit celý recept

    5 běžných, každodenních vlivů, které škodí pleti a dělají ji starší

    30.05.2019

    RYCHLÝ RECEPT NA ROZŇASJUÍCÍ MASKU s Blendeou, medem a jogurtem:

    zobrazit celý recept

    Proteinové RAW kuličky s vlašskými ořechy

    28.05.2019

    Není jednodušší druh cukroví než nepečené RAW kuličky. Základ můžete nechat vždy stejný a podle chuti přidat cokoliv. Rumové, kokosové, datlové nebo ořechové, jako já ty dnešní.

    zobrazit celý recept

    „Původně byl pro mě sport sprosté slovo,“ rozhovor s lektorkou jógy Šárkou Simonidesovou

    23.05.2019

    Hormonální jógu a její benefity jsme vám přiblížili už v našem minulém úspěšném článku, četli jste? Proto mě těší, že vám mohu přinést hodnotný a velmi výživný rozhovor se Šárkou Simonidesovou. Šárka je certifikovaná lektorka Hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues a současně i akreditovanou jógy, jin jógy a lektorkou školy pánevního dna. V poutavém […]

    zobrazit celý recept