Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru.
Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.
Je kokosový cukr zdravější, než bílý rafinovaný cukr?
Ano, v rámci možností je. Běžný cukr, který se přidává do zpracovaných potravin a ve skutečnosti jej vůbec nepotřebujeme, je kvůli technologii zpracování zbaven nutrientů (výživných látek).
Kokosový cukr tímto výrobním procesem neprochází, díky čemu si jisté množství potřebných živin zachovává. Co tedy obsahuje?
Výživové (nutriční) hodnoty kokosového cukru
Uvedené hodnoty jsou orientační a mohou se malinko lišit v závislosti od výrobce daného cukru a vstupních surovin.
Kokosový cukr na rozdíl od rafinovaných cukrů obsahuje i draslík, zinek, železo a vápník.
Dále menší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (příznivý vliv na prospěšné střevní bakterie a některé trávící potíže), polyfenoly (antioxidační účinky) a antioxidanty (chrání tělo před oxidačním stresem).
Obsahuje také nestravitelnou rostlinnou vlákninu inulin, která čistí střeva jako kartáč a vyživuje prospěšné střevní bakterie.
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 92 g |
*z toho cukry | 88 g |
Tuky | 0,5 g |
Vláknina | 4 g |
Energetická hodnota | 1636 kJ |
Glykemický index | 35, 50-54 – odborné zdroje se různí |
Obávaný glykemický index
Obsažená vláknina inulin zpomaluje vstřebávání glukózy do krve. Kokosový cukr má nižší glykemický index, než „tradiční“ české druhy cukru – bílý rafinovaný nebo kukuřičný sirup.
Glykemický index kokosového cukru se uvádí mezi hodnotami 35 až 55 jednotek.
To je bohužel velice podobné číslo, jaké má i běžný bílý cukr.
Co to pro vás znamená?
Podobné hodnoty pro konzumenta znamenají, že tělo spálí energii z těchto cukrů stejně rychle.
Jedinou výhodou kokosového cukru je proto vyšší obsah výživných látek, které bílý cukr neobsahuje vůbec.
CO JE TO GLYKEMICKÝ INDEX?
Je to hodnota rychlosti, za kterou potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Čím vyšší číslo, tím rychleji se cukr vstřebá do krve.
Rychlé vstřebání do krve ale znamená rychlé „vytěžení“ energie. Dávejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem.
Naopak, čím je číslo nižší, tím pomaleji se energie uvolňuje a člověk tak dovede čerpat energii delší dobu.
Když sníte potravinu s vysokým GI, tělo velice rychle vyčerpá energii, kvůli čemu se rychle unaví a vyžaduje další rychlý přísun energie v podobě dalších potravin s vysokým GI.
Člověk má tehdy tendenci se přejídat a to hlavně sladkými potravinami.
Cílem zdravého stravování je konzumovat potraviny s nízkým GI, které energii uvolní pomaleji a postupně.
Díky tomu budeme mít dostatek energie a nebude nás propadat vlčí hlad nebo náhlá únava.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem – POZOR NA NĚ | Potraviny s nízkým glykemickým indexem – S TĚMI BUĎTE KAMARÁDI 🙂 |
světlý chléb, housky a pečivo, cornflakes, slazené musli směsi, obiloviny, bílá rýže, světlé těstoviny, bílý cukr a kukuřičný sirup, zavařeniny, téměř všechny sladkosti, popcorn, chipsy a slané snacky, limonády a slazené nápoje, vodní a cukrový meloun, jakýkoliv alkohol, zpracované potraviny a polotovary, vařená mrkev, kukuřice | rýže, brambory, celozrnné výrobky a pečivo, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, tvrdé sýry, šunka, ryby, syrová mrkev, brokolice, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, hlávkový salát, avokádo, pórek, zelí, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, olivy, hořká čokoláda, čerstvé sýry, olivy, ořechy, semínka a luštěniny – naklíčená čočka, sója, houby |
Je kokosový cukr vhodný a bezpečný pro diabetiky?
Zde veliký pozor, obzvlášť pokud jste dabetik.
Prohledal jsem za vás spousty stránek, které napsaly, že je kokosák pro diabetiky vhodný nebo dokonce bezpečný.
NENÍ TO PRAVDA, je to nebezpečná lež a pokud máte diabetes, ke kokosovému cukru přistupujte stejně, jako ke kterémukoliv jinému druhu cukru.
OPAKUJI:
Kokosový cukr je pro diabetiky stejně rizikový, jako jiné cukry.
Nehledejte v něm žádnou zázračnou záchranu vašich choutek na sladké.
Chyba je také v tom, že diabetici mohou kvůli zavádějící reklamě nabýt pocit, že co je přírodní a nezpracované, to je pro nich automaticky bezpečné.
Pravda to ale není, glykemický index je přibližně stejný, a tedy i negativní účinky a riziko pro diabetiky jsou stejně silné.
Lze kokosový cukr vnímat jako zdravou potravinu?
Zde bohužel musím zklamat.
Víte, jak se jídlo sladí zdravě? Nijak. Ve skutečnosti člověk nepotřebuje nic přislazovat.
Většina potravin již svůj přirozený, a tedy nijak neupravený, nedoplněný a nezpracovaný cukr obsahuje.
Člověk je zvyklý přisladit si, protože mu sladké potraviny jednoduše chutnají. Pro tělo to ale není nikdy zdravé. Rozdíl spočívá pouze v množství použitých sladidel.
Jako zastánci zdravého stravování přílišné doslazování a lpění na sladkých potravinách a cukrovinkách nedoporučujeme.
Je však jasné, že ne každá potravina by bez přidaného cukru chutnala dobře.
Jak si vede kokosový cukr vede ve srovnání s řepným cukrem?
V Česku se nejčastěji sladí bílým řepným cukrem a kukuřičným sirupem.
Jsou sice nejlevnější, ale daní za to je nulový obsah výživných látek.
Jde o staré známé prázdné kalorie.
Kokosový cukr obsahuje výživné látky (viz nutriční tabulka).
Proč se z cukru tloustne a jak je na tom kokosový cukr?
Cukru se nelze dokonale vyhnout. Lze se ale snažit nakupovat a jíst takové potraviny, které obsahují své přirozené cukry a ne přidané, rafinované a pro zdraví bezcenné, či dokonce škodlivé.
Cukry jsou vlastně sacharidy (nebo také karbohydráty, uhlohydráty, nebo uhlovodany).
Spolu s bílkovinami a tuky patří mezi základní živiny a tvoří až 60 % celkového energetického příjmu. Naše tělo tedy až z 60 % „běží“ právě na cukrech.
K tloustnutí dojde, pokud bude příjem cukrů vyšší, než výdej.
Zjednodušeně – pokud se přejídám, přijímám spousty cukru a tělo je nespaluje. Kvůli tomu tloustne.
MŮŽE KOKOSOVÝ CUKR ZPŮSOBOVAT TLOUSTNUTÍ?
Ano, zcela pochopitelně a jednoduše. Stačí si nehlídat příjem a nemít dostatečný výdej energie.
Pokud tělo nespaluje energii v cukrech, ukládá je a my nemilosrdně tloustneme.
Kokosový cukr tedy není zázrak, kterým bychom mohli bezedně sladit a čekat, že váha zůstane neměnná.
Lituji, ale takovou potravinu ještě nikdo nevymyslel. Mějte to na paměti.
Z čeho, kde a jak se kokosový cukr získává?
Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květů palem Cocos nucifera. Květy se otrhají a nařežou jemnými řezy, ze kterých vytéká hustá míza (nektar).
Nektar se stáčí do nádob, a poté pomalu zahřívá, aby vznikl hustý sirup.
Pokračuje se až do úplného odpaření vody, kdy se na dně nádob ze zredukované mízy vytvoří krystalky hotového a čerstvého kokosového cukru.
Cukr se v případě potřeby mele na jemnější, až práškovou konzistenci, balí a putuje do prodeje.
Tato tradiční metoda zaručuje, že je kokosový cukr dokonale přírodní sladidlo.
JE KOKOSOVÝ CUKR TO SAMÉ CO PALMOVÝ CUKR?
Nikoliv a nemusíte se bát. Palmový cukr se vyrábí z jiných druhů palem a má jiné vlastnosti, než jeho kokosový bráška.
Pokud byste hledali na internetu fotografie kokosového cukru, často narazíte na obrázky, jak se cukr přímo sype z kokosových ořechů.
To je ale pouze líbivé znázornění toho, že pochází z kokosových palem.
Jak už víme, kokosový cukr pochází z květů a s ořechy nemá nic společného.
Kokosový cukr se nejvíce podobá na třtinový cukr (barva, vůně a chuť). Je o něco jemnější a má menší krystalky.
Často kladené otázky – FAQ
Je kokosový cukr zdravá a zázračná potravina?
Ne. Je to běžná potravina rostlinného původu a přírodní sladidlo s vyšším stopovým množstvím nutrientů, než rafinované cukry.
Je bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch.
Lze od něj čekat zajímavé zdravotní účinky či další benefity?
Obsah živin není tak vysoký a na to, aby měly na organismus pozitivní účinek, by bylo potřeba spořádat mnoho kilogramů kokosového cukru denně.
To ale logicky není možné, jelikož přemíra cukru je zdraví škodlivá.
Jde pořád pouze o potravinu, která nemá léčivé účinky a vzhledem k množství nutrientů neslouží ani jako prostředek či náhrada zdravého stravování.
Jak chutná a voní?
Kokosový cukr má jemnou chuť a připomíná karamel.
Jakou má sladivost?
Přibližně stejnou, jako běžný bílý cukr.
Jak jej konzumovat a používat?
Standardně jako jste zvyklí na jiné druhy cukru.
Oslaďte si čaj, kávu nebo smoothie, přidejte jej do koláčů a dalších receptů.
Nic nepřehánějte. Neexistuje žádná povinnost všechno masivně doslazovat jako. Zvykněte si i na přirozenou chuť potravin.
Kolik stojí kokosový cukr a kde jej seženu?
Nasledující ceník berte pouze orientačně.
Kokosový cukr je mnohem dražší, než rafinovaný bílý, kterého kilo stojí kolem 15 Kč.
Prokliky do obchodů záměrně neuvádím.
Je kokosový cukr bezpečný?
Je stejné bezpečný, jako jiné druhy cukru.
Vysoký příjem vede k civilizačním nemocím, nízký nebo žádný příjem vede k únavě, vyčerpání a oslabeným funkcím orgánů.
Je kokosový cukr ekologický výrobek?
Podle definice výroby ano. Nevzniká zbytečný odpad, výrobě se často věnují i chudí domorodci podle tradičních metod.
Otázka na ekologičnost by vznikla, pokud bychom uvažovali, kolik půdy se využívá pěstování kokosových palem na úkor jiných komodit či chovu zvěři.
Jde o RAW a BIO výrobek?
Zde záleží na konkrétním výrobci.
Označení RAW (syrová nebo živá strava) znamená, že během výroby cukr neprošel teplotou vyšší než 42 °C.
Jelikož se ale voda z původního nektaru odpařuje při vyšších teplotách, hotový cukr nemůže být RAW.
Nálepka BIO značí, že palmy, ze kterých se cukr získává, jsou pěstovány a hnojeny přírodními metodami bez škodlivin.
To je však dotaz na konkrétní výrobce, kterých je ve světě nespočet.
SLOVO AUTORA:
Kokosový cukr je výživnější, než běžný cukr. Obsahuje prospěšné živiny a není zpracovaný. Jde o přírodní sladidlo.
Každopádně se to s ním nesmí přehánět a vysoký příjem jakéhokoliv cukru je pro tělo škodlivý. Kokosový není výjimkou.
Pamatujte, že zdravý jídelníček je pestrý, čerstvý, střídmý a příjem žádné živiny by neměl převažovat nad ostatními.
Věřím, že se mi povedlo zodpovědět všechny vaše dotazy. Pokud náhodou ne, ptejte se v komentáři.
Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení
Použité zdroje:
- https://cs.medlicker.com/1455-kokosovy-cukr
- http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2017/06/9.pdf
- https://www.healthline.com/health/diabetes/coconut-sugar-glycemic-index#1
- https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92325.aspx
- 1 Je kokosový cukr zdravější, než bílý rafinovaný cukr?
- 2 Výživové (nutriční) hodnoty kokosového cukru
- 3 Obávaný glykemický index
- 4 Je kokosový cukr vhodný a bezpečný pro diabetiky?
- 5 Lze kokosový cukr vnímat jako zdravou potravinu?
- 6 Jak si vede kokosový cukr vede ve srovnání s řepným cukrem?
- 7 Proč se z cukru tloustne a jak je na tom kokosový cukr?
- 8 Z čeho, kde a jak se kokosový cukr získává?
- 9 Často kladené otázky – FAQ
- 9.1 Je kokosový cukr zdravá a zázračná potravina?
- 9.2 Lze od něj čekat zajímavé zdravotní účinky či další benefity?
- 9.3 Jak chutná a voní?
- 9.4 Jakou má sladivost?
- 9.5 Jak jej konzumovat a používat?
- 9.6 Kolik stojí kokosový cukr a kde jej seženu?
- 9.7 Je kokosový cukr bezpečný?
- 9.8 Je kokosový cukr ekologický výrobek?
- 9.9 Jde o RAW a BIO výrobek?
- 10 Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení
- 11 Použité zdroje:
Dobrý den, pane Chládku,
vzhledem k tomu, že na Váš článek není možnost vyjádřit sympatie pouhým palcem nahoru 👍, tak mě to přimělo napsat Vám tady, za skvělé vysvětlení. Napsal jste to příjemným způsobem, ne příliš fundovaně, ale pro běžné konzumenty a zvídavce, jako jsem já 😊, ale přesto dost odborně a uvěřitelně, právě pro to, že nevyvyšujete příliš žádnou potravinu, ani neděsíte dopady našich nezdravých návyků. Zkrátka, každý jsme si zodpovědný za sebe sám. Máme možnost výběru 😏
Moc děkuji za skvělá slova a Vaši práci.
S pozdravem
Lenka Švecová
Dobrý den, Magdaléno.
Děkuji krásně za Vaši pochvalu. Ani nevíte, jak jste mi zpříjemnila den 🙂 Málokdo čte články pozorně celé, protože je píši delší, než je dnes standardem, a proto se málokdo dostane až ke komentářům. Náš facebook nesleduji, takže nemám příliš přehled, jak lidé reagují tam. Váš komentář mě ale přesvědčil, že pořád máme pozorné čtenáře a to těší mě i pana vedoucího 🙂
Děkuji pěkně ještě jednou a přeji Vám krásný den a hlavně vždy pevné zdraví.
Lukáš Chládek, autor článku