Ing. Hana Havlátová o JOJO efektu a stravě

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P. Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

Ohledně hubnutí a zdravé stravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Na mnoha problémech se výživoví experti nedokážou shodnout. Každý má svoji pravdu. My jsme o názor požádali Hanku Havlátovou, specialistku na hubnutí, která vytvořila svoji vlastní metodu 3P.

Hanka tvrdí, že hubnutí není jenom o potravě nebo pohybu, ale je tu i třetí pilíř – pocity. Blíže o metodě hubnutí 3P se dozvíte v tomto článku. Dnes najdete odpovědi na žhavé otázky ohledně hubnutí a zdravé stravy. Začneme hned nechvalně proslulým jojo efektem.

O jojo efektu a doporučeném stravovaní mluví Ing. Hana Havlátová

Hanko, jaký je Váš pohled na jojo efekt? Bohužel, mnoho lidí hubne, aby záhy opět přibrali. Co s tím? Jak se s tímto vypořádává Vaše metoda hubnutí?

Jojo efekt vzniká tehdy, pokud přestaneme dodržovat jídelníček. A ten přestaneme dodržovat proto, že máme nějaké zajeté koleje, zvyky, stereotypy. To nás omezuje, brání nám v úspěšném hubnutí. Proto je důležité začít s hubnutím od hlavy.

Uvedu příklad. Člověk má v hlavě program. Je naučený vypořádávat se se stresem v podobě nějaké sladkosti. Pak se může snažit hubnout sebevíc, ale nebude schopný dodržet zdravý jídelníček.

Může se to povést, ale většinou je to proto, že člověk jeden návyk nahradí jiným. Například někdo ve stresu kouří. Chce přestat kouřit, a tak ve stresu začne jíst – jeden špatný návyk nahradí jiným.

Nevyřešil přitom důvod toho, proč kouřil. Je důležité najít prvotní problém, i při hubnutí. Proto je při hubnutí důležitá hlava. Hlava a pocity. To je třetí pilíř hubnutí, kdy prvními dvěma jsou ony známé – pohyb a potrava.

 

Umíte vysvětlit, proč se lidem nedaří zhubnout? Jak je možné, že existuje tolik různých diet a člověk z nich má stejně pocit, že nefungují?

Pokud je to vše jen o jídle, tak vždy něco ke zhubnutí chybí. Je pak víceméně jedno, jakou dietu použijete. Pak jsou metody a diety, které vám mohou opravdu ublížit. To už jedno není.

Hubnutí není o dietách. Hubnutí je o celkové změně životního stylu. Je potřeba do hubnutí zapojit, vše co máme k dispozici, a nejlépe všechny své blízké.

 

Hubnutí metodou 3P

Hubnutí není o dietách, důležitá je Potrava, Pohyb a Pocity (metoda 3P)

 

Jak podle Vás zacházet s pocity hladu? Na jedné straně je jistě dobré řídit se tím, co nám tělo říká. Na druhé straně však mnohdy pociťujeme návaly hladu vedoucí k přejídání, trápí nás také chutě na sladké nebo vyloženě nezdravé potraviny. Jak si tyto pocity podle Vás přebrat?

Nejdříve je nutné zjistit, proč máme pocit hladu. Vždy, když dostaneme hlad, doporučuju nejdříve se zastavit, dát si ruku na břicho a položit si otázku, zda mám opravdu hlad. To je taková praktická pomůcka.

Pokud je to jen chuť na něco dobrého, obvykle má hlubší příčinu. Pak je nutné zjistit, co je tou příčinou, co mi v životě nevyhovuje. Nezdravé chutě často zastírají mnohem důležitější věci. Může je spouštět stres, únava, konflikt apod.

Důležité je zjistit, co opravdu chce naše tělo a ne co bychom chtěli my. Pokud začneme objevovat svoje pocity a spínače, které spouštějí naše nezdravé chování, třeba chutě, tak máme vyhráno.

Chuť na sladké může pramenit z několika zdrojů. Jednak může poukazovat na nedostatek minerálů a vitamínů v těle. To je ta nejjednodušší varianta. Pokud je to složitější, bývá to spojeno s nějakou emocí.

A pak je ještě těžší případ, kdy se jedná přímo o závislost. Vše se dá řešit například pomocí metody NLP (Neuro-lingvistické programování).

 

nezdravé chutě během diety

Dieta a chutě. Kde se ty chutě vlastně berou?

 

Jak poznat zdravé potraviny? Měla byste nějaký návod pro ty, kteří chtějí začít jíst zdravě a neví, jak na to?

Já na to používám jednoduchou metodu žvýkání. Během jedné minuty zjistíte, jak na tom daný výrobek je. Stačí minuta. Během minuty se chuťové pohárky „naplní“ danou potravinou a vy přesně určíte její chuť. Zjistíte, jak vám chutná. Přijdete na to, zda není moc sladká, slaná, hořká… Navíc můžete objevit i nějaké pachutě.

Pomoci může i vůně a barva potraviny. Pak je tu ještě samozřejmě samotné složení potraviny. To najdete vždy na etiketě, příp. u obsluhy (v případě nebalených potravin).

 

Jak důležitá je podle Vás strava u dětí? A jak u nich budovat správné stravovací návyky, aby si je odnesly až do dospělosti?

Strava, a hlavně správné stravovací návyky, naučí děti, jak mají zacházet s jídlem. Dají jim hlavní a zásadní pilíře do života. Inu platí: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako bys našel.“

Správné návyky pomohou dětem lépe se orientovat v  problematice zdravé stravy. Nastaví jim nepsaná pravidla, která pak používají. Pokud si navyknou v dětství na tučné a sladké potraviny, budou je upřednostňovat i v dospělosti. A naopak, pokud dětem ukážeme a naučíme je jíst zdravé věci, tak je budou jíst po celý život.

 

Výživa dětí, stravovací návyky

Děti si stravovací návyky od rodičů odnášejí na celý život – bohužel i ty nesprávné.

 

Čím se mají rodiče řídit? Každý rodič chce pro své dítě jistě to nejlepší, ale objevuje se mnoho protichůdných informací. Jsme jimi doslova zavaleni. Jak se v tom vyznat? Kde hledat informace o výživě dětí? Co byste rodičům poradila?

Řekla bych, že nejzásadnější je používat zdravý selský rozum. Další pravidlo je naslouchat dětem. Pokud něco nechtějí nebo nemají hlad, je vhodné zjistit proč. Děti ještě nerozumí svému tělu. To my je učíme, co mají a nemají dělat, a pak na své vlastní tělo a pocity zapomínají.

Berme děti jako právoplatné členy rodiny. To, že jsou malí, neznamená, že nic neví. Navíc, co vyhovuje nám, nemusí vyhovovat dětem.

Chce to citlivý přístup a empatii. A hlavně, děti se učí od nás. Úplně stačí, když my dospělí budeme dodržovat zásady zdravého stravování. Dítě je automaticky převezme.

 

Zelené potraviny a hubnutí
Zelené potraviny jsou skvělým pomocníkem při hubnutí

 

Vím o Vás, že patříte k fanouškům zelených potravin. V čem jsou podle Vás zelené potraviny tak prospěšné?

Když jsem začala používat „zelenáče“, tak jsem jim moc nevěřila. Tedy, abych řekla pravdu, vůbec jsem jim nevěřila. Když jsem si přečetla složení, nebyla tam žádná „zázračná látka“. Poprvé jsem je zkusila na doporučení kamarádky. Mé zdraví právě nebylo nejlepší, a tak jsem to prostě chtěla zkusit.

Postupně se dostavovaly výsledky. Nemoci, které jsem měla, začaly ustupovat, a některé úplně zmizely. Jiné jsem dostala do vyhovujícího stavu. Tehdy jsem začala nad zelenými potravinami znovu přemýšlet.

Znovu jsem zkoumala složení. Ne, nenašla jsem nic závratného. Postupně jsem přišla na to, že stačí, aby se organismus vyčistil a měl dostatek vitamínů a minerálů. Lidské tělo má neuvěřitelné schopnosti. Jen málo stačí k tomu, aby se organismus sám regeneroval.

Z přemíry léků, odborných rad a lékařských doporučení jsme zapomněli na to, že naše tělo se umí samo uzdravit. Jen k tomu potřebuje vhodné podmínky. A ty pomáhají nastavit zelené potraviny. Podporují detoxikaci těla, doplňují cenné mikroživiny. Tak prosté to je.

 

A na závěr – měla byste nějaký zapomenutý tip na zelené potraviny (či jiné superpotraviny), které jsou neprávem opomíjené, a přitom by si zasloužily velkou pozornost?

V dnešní době je mezi superpotravinami opravdu z čeho vybírat. Na výsluní se dostávají semínka, oprávněně. Na druhé straně se neoprávněně zapomíná na tradiční suroviny, které se dříve používaly. Vyzvedla bych například kysané zelí, to mám asi nejraději. Oblíbené mám také luštěniny. Úžasná je červená čočka nebo červené fazole. Razím heslo: „V jednoduchosti je krása.“

 

Děkuji za rozhovor. Přeji krásné dny.

 

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek