Po vánočních svátcích je potřeba naše chutě většinou trochu krotit. V prosinci to byla samá vánočka, chlebíček, cukroví a teď nemůžete na sladké přestat myslet? Nebojte, trochu přeháníme, ale princip je myšlen zcela vážně. Cukr je totiž malinko návykový a ruku na srdce, přes svátky je ho všude více než dost. Pokud tedy máte neustále chuť na něco sladkého, čtěte dál. V tomto článku vám sdělíme několik rad a tipů, jak s chutěmi zatočit.
Proč si naše tělo neustále říká o sladké?
Indikátorů může být několik. Pravděpodobně bude však problém ve vašem jídelníčku. Pokud nemáte dostatečný, vyvážený a také pravidelný příjem, tělo nemůže být stoprocentně spokojené. Možná nepociťujete klasický hlad, ale váš organismus se s největší pravděpodobností i přes to potýká s určitými deficity, což se může projevovat právě chutí na sladká a nezdravá jídla.
Nedostatek komplexních sacharidů
Nejčastější příčinou chutí na rychlé cukry je nedostatek komplexních sacharidů (celozrnné pečivo, rýže, luštěniny, brambory…). Jelikož jsou sacharidy základním stavebním kamenem naší energie, mozek se při takovém nedostatku začne domáhat těch rychlých cukrů, které v jídelníčku moc nechceme.
Absence bílkovin
Bílkoviny mají největší sytící efekt, proto mají na naše chutě také obrovský vliv. Pokud jich do jídelníčku nezařadíte dostatek (v každém jídle byste bílkoviny měli mít obsažené), tělo začne mít brzy hlad. Chuť na sladké či jiné nezdravé věci tak může přijít klidně i v těsné blízkosti po hlavním jídle.
Nekvalitní spánek
Vše se točí okolo energie. V případě, že toho v noci moc nenaspíte a energie vám bude chybět, je naprosto jasné, že se po ní bude tělo dožadovat. Síly na každodenní činnosti totiž potřebuje opravdu mnoho. Spánek navíc poskytuje organismu prostor na potřebnou regeneraci. Kvalitní spánek je tedy základ úspěchu a to nejen při krocení chutí na sladké.
Jaké superpotraviny dokáží pomoct?
Příroda je mocná. Dokonce natolik, že lidský organismus dokáže osvobodit od neustálého přemýšlením nad čokoládovými tyčinkami a dalšími rychlými cukry. Jaké superpotraviny vám s tím pomohou?
Skořice cejlonská
Skořice dokáže snižovat glykemický index jídel a eliminovat tak rychlý vzestup a následný pokles krevního cukru (glykémii). Vyhledávat doporučujeme především skořici cejlonskou, která je také přezdívaná jako pravá. Nenechte se zmást prodávaným standartem pocházejícím z Číny, který obsahuje toxické látky. Srílanská skořice je jemnější, křehčí a její tyčinky mají více vrstev, ne jen jednu spirálovitou.
Kardamom Pravý
To je koření, které dokáže snížit hladinu cukru v krvi a zároveň eliminovat chuť na jeho doplňování. Existují dokonce i studie, ve kterých se prokázal jeho kladný účinek na snižování viscerálního tuku. Kardamom pravý je součástí kari koření. Jeho chutí dokážete obohatit nespočet pokrmů.
Zázvor
Zde chuť na sladké zamezuje vyloženě ta specifická štiplavá chuť. Kořen zázvoru navíc také příznivě ovlivňuje imunitu a obranyschopnost. Najdete ho například ve směsi SUPERBOOST nebo ho můžete samostatně zkombinovat například s již zmíněným kardamomem, který má podobný účinek.
Garcinie Kambodžská
Garcinie je tropické ovoce z jihovýchodní Asie. Má blahodárné účinky, což tamní obyvatelé dobře vědí. Navozuje pocit sytosti a některé studie dokonce tvrdí, že její konzumace je zabraňuje ukládání tuků. Garcinii si můžete zakoupit jako doplněk stravy v běžných lékárnách.
Věříme, že vám naše tipy pomohli a nebojte, každý má občas chuť. Život si přece musíme malinko osladit, tak si nevyčítejte, když si tu a tam dovolíte nějakou tu sladkost.
Chcete se dozvědět více o důležitosti kvalitního spánku?
Přečtěte si článek Cirkadiánní rytmus jsou vaše biologické hodiny, které vše řídí. Jak zajistit, aby tikaly správně? ⏱️