Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin.
O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu.
V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.
VAŠE TĚLO POTŘEBUJE INULIN JAKO VÝŽIVU PRO STŘEVNÍ MIKROBIOM.
Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.
Inulin je prebiotikum, které přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFEE.
Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.
Co přesně je inulin?
O inulinu se hodně mluví v souvislosti s trávením a bezproblémovým vyprazdňováním.
Inulin je polysacharid označovaný za nízkokalorickou rozpustnou vlákninu, protože jej živočišný a tedy ani lidský organismus nedokáže štěpit a využít.
Na rozdíl od ostatních sacharidů však obsahuje pouze málo kalorií (cca 1,5 kcal v 1 g).
To je také důvod, proč je inulin pro zdravý a funkční trávicí systém nezbytný.
Inulin se ve střevech chová jako druh rozpustné vlákniny. Po konzumaci inulin absorbuje vodu, nabyde na objemu a získá gelovou konzistenci.
V této podobě v rámci trávicího procesu putuje tenkým střevem, který jej nevstřebá, do tlustého střeva, kde slouží jako “potrava” pro zdraví prospěšné střevní bakterie – probiotika.
Inulin tedy funguje jako prebiotikum, podporuje množení dobrých bakterií a nepřímo brání přemnožení škodlivých bakterií.
Inulin a jeho výhody:
- Nízká kalorická hodnota
- Nezvyšuje hladinu krevního cukru
- Sladká chuť – náhrada cukru či tuku
Účinky na lidské zdraví
Inulin by měl být samozřejmou součástí vyváženého a zdravého jídelníčku. Stačí myslet na správné potraviny, které jsou uvedené v následujícím odstavci.
Pokud tyto potraviny z nějakého důvodů nejíte, pak lze sehnat doplněk stravy s jeho obsahem.
Proč bychom vůbec měli dbát na dostatek inulinu v každodenním stravování?
Pozitivní účinky inulinu na lidské zdraví:
- Nezvyšuje hladinu krevního cukru
- Snižuje hmotnost
- Zlepšuje zažívání
- Udržuje rovnováhu střevní mikroflóry
- Zlepšuje zdraví srdce a cév
- Zvyšuje vstřebatelnost minerálů v kostech
- Působí proti zánětlivým onemocněním střev
Inulin a nevýhody:
- Ve vyšších dávkách může inulin způsobit nadýmání
- Nevhodné pro osoby trpící intoleranci fruktózy (FODMAP)
Inulin a zdravé trávení
V tlustém střevě žije přes 400 druhů různých bakterií, které jsou důležité pro zdravé trávení.
Významnou roli hrají zejména “dobré” bakterie, které se musí “krmit”, aby se úspěšně množily a udržovaly zdravou střevní mikroflóru.
Inulin napomáhá udržet zdravou rovnováhu ve střevech. Funguje jako prebiotikum, tedy jako potrava pro tyto dobré a zdraví prospěšné střevní bakterie, a podporuje tak jejich růst.
To má ve výsledku vliv na silnější imunitu a snižuje potíže s trávením, zejména pak pomáhá při zácpě.
Lidé užívající inulin mají lepší peristaltiku střev i konzistenci stolice.
Inulin a kontrola tělesné hmotnosti
Rozpustná vláknina zvyšuje pocit sytosti, snižuje pocit hladu a neustále chuti k jídlu.
Pokud se snažíte zhubnout, nezapomínejte na vlákninu inulin, která vaši snahu podpoří. Jak přesně to funguje?
Inulin působí na hormony hladu a sytosti. Na jedné straně zvyšuje produkci prospěšného hormonu sytosti leptin a na straně druhé snižuje množství nežádoucího hormonu hladu ghrelin.
Díky inulinu toho člověk v průběhu dne sní mnohem méně, ale přitom se cítí déle sytý. Sníží tak svůj denní kalorický příjem a podpoří hubnutí.
Inulin a kontrola hladiny cukru
Inulin se hodně přidává do potravin určených pro diabetiky s cukrovkou 2. typu.
Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, rovněž snižuje množství tuku v játrech, což zvyšuje citlivost organismu na inzulín.
Inzulin je hormon důležitý pro přesun glukózy z krve do jater nebo svalů. U diabetiků tento proces nefunguje tak jak má, ale inulin jej může podpořit a vést také ke snížení a lepší kontrole krevního tlaku.
Doporučené dávkování a užívání
Užívání inulinu je bezpečné a nemá žádné vedlejší účinky, pokud se dodržuje doporučené denní dávkování.
To je přibližně 5-10 g inulinu za den z celkové doporučené dávky vlákniny 25 g na den.
V případě užívání inulinu v prášku lze tento prášek přidat v podstatě do jakéhokoliv nápoje či jídla. Nemá žádný vliv na chuť, vůni ani vzhled jídla.
POZOR: Někteří lidé mohou být na inulin citlivější a mohou se u nich projevit trávicí potíže, jakmile začnou inulin užívat.
V takovém případě je doporučeno snížit denní dávku a nechat tělo navyknout pomaleji.
Kdo by neměl inulin užívat?
Pozor by si měli dávat lidé, kteří trpí intolerancí fruktózy (inulin tvoří molekuly fruktózy) a alergií na ambrozii.
Možné vedlejší účinky spojené s užíváním inulinu:
- Plynatost
- Otoky
- Průjem
- Střevní a zažívací potíže
- Pálení žáhy
- Křeče
Nejbohatší zdroje inulinu v potravinách
Inulin se nachází v kořenech a hlízách mnoha rostlin (přes 3000 druhů). Jen některé z nich však obsahují významné množství inulinu.
Inulin je rovněž možné získat z přírodních zdrojů a přidat do různých produktů zdravé výživy (jogurty, tyčinky nebo klidně i káva).
Nejbohatší přírodní zdroje inulinu mohou obsahovat 14 až 20 % inulinu, ty ostatní cca 1 až 8 % inulinu.
Všechny mají smysl, pokud zdravě zvýší příjem rozpustné vlákniny.
K hlavním zdrojům inulinu z běžně dostupných potravin patří:
Potravina | Jedlá část | množství inulinu v % |
Čekanka obecná (cikorka) | kořen | 15-20 |
Slunečnice topinambur | hlíza | 14-19 |
Česnek kuchyňský | cibulka rostliny | 9-16 |
Cibule kuchyňská | cibulka rostliny | 2-6 |
Pórek zahradní | cibulka rostliny | 3-10 |
Artyčok zeleninový | listy | 3-10 |
Banány | plod | 0,3-0,5 |
Žito | obilka | 0,5-1 |
Ječmen setý | obilka | 0,5-1,5 |
Smetánka lékařská | listy | 12-15 |
Jakon | hlíza | 3-19 |
Ovesný kořen (Salsify) | kořen | 4-11 |
Čekanka obecná – 15 až 20 g inulinu na 100 g kořene
Čekanka vyžaduje výhřevnější na živiny bohatou půdu a sklízí se v druhé polovině října, kdy obsahuje nejvíce inulinu.
Kořen čekanky má blahodárné účinky na žaludek, ledviny a játra.
Nadrcený kořen se praží a připravuje se z něj lahodný nápoj připomínající kávu (cikorka, cikorková káva).
Slunečnice topinambur (židovské brambory, jeruzalémské artyčoky) – 14 až 19 g inulinu na 100 g hlízy
Židovské brambory pochází původně z Mexika, odkud se rozšířily do Severní Ameriky a poté i Evropy, kde je největším pěstitelem Francie.
Jedná se o nenáročnou a odolnou plodinu, která snaší vlhké i suché oblasti a nevadí ji ani mráz do -30 stupňů.
Hlízy topinambur jsou bohaté na vlákninu a kromě výroby fruktózového sirupu se používají v kuchyni například do polévek, dušených jídel či zeleninových salátů.
Černý kořen (hadí mord) – jednotky gramů inulinu na 100 g kořene
Další zajímavá rostlina obsahující pochází ze Středozemí a dnes se pěstuje také Itálii, Švýcarsku, Německu a na jihu Ruska.
Kořeny lze konzumovat syrové (např. do salátů) i vařené (do polévek a omáček).
Nakrájené plátky černého kořenu lze smažit podobně jako řízky.
Ovesný kořen (salsify, kozí brada) – 4 až 11 g inulinu na 100 g kořene
Tato méně známá rostlina má velmi chutné kořeny připomínající chuť petrželky či chřestu podávaných společně s ústřicemi.
Kořen je možné vařit, dusit, smažit, zapékat, přidat do polévek, ale pomazánek a salátů.
Jakon (yacon) – 3 až 19 g inulinu na 100 g kořene
Až z daleké jižní Ameriky pochází hlíza jakon bohatá na inulin.
Největším producentem je Peru, ale pěstován je také v Evropě (Itálie, Francie a Německo).
V Americe jej berou jako ovoce kvůli sladší chuť hlíz a přidávající jej do ovocných salátů. Lze jej také vařit, dusit i smažit.
Z jakonu se vyrábí sladký sirup, která má o polovinu nižší kalorickou hodnotu než med.
Artyčok zeleninový – 3 až 10 g inulinu na 100 g listů
Artyčoky pochází ze severní Afriky, odkud se pravděpodobně prostřednictvím Arabů dostal do jižní Evropy.
Právě zde jsou artyčoky velmi oblíbené a přidávají se zejména do salátů, výborné jsou ale i pečené, dušené, smažené či grilované.
Využití inulinu v potravinářství
Inulin se používá při výrobě různých potravin, kde snižuje kalorickou hodnotu a zvyšuje množství rozpustné vlákniny, aniž by ovlivnil jejich výslednou chuť.
Inulin se přidává zejména do pečiva a cukrovinek, ale i do masných a mléčných výrobků, ovocných šťáv, bezkofeinové kávy “cikorky” a dalších nealkoholických nápojů.
Z topinamburu se vyrábí sladký sirob, který se přidává do nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, čokolády, zavařenin a ovocných konzerv.
- Inulin v cukrářství. Cukrářské výrobků s inulinem obsahují méně sacharidů a více vlákniny. Čokolády s inulinem mají nižší glykemický index.
- Inulin a mléčné výrobky. V mléčných výrobcích inulin nahrazuje cukr i tuk a opět tak snižuje energetickou hodnotu. Jogurty s přidaným inulinem navíc zvyšují využitelnost vápníku v organismu.
- Inulin a masné produkty. Inulin se přidává také do masných výrobků, v nichž pomáhá snížit obsah tuku až na 10 %. Ani v tomto případě nemá vliv na chuť. Masné výrobky (paštiky, párky, játrovky, vařená šunka apod.) obsahující přidaný inulin jsou mnohem lépe stravitelné a pro zdravou výživu tak vhodnější.
- Inulin v pečivu. Přidání inulinu má za následek snížení energetické hodnoty. Nejčastěji se inulin přidává do bezlepkového pečiva kvůli lepšímu obsahu vlákniny.
SLOVO AUTORKY:
Vláknina je jedna z nezbytných složek zdravé výživy důležité pro zdravé trávení. Jednoznačně nejlepším způsobem, jak tělu dodat dostatek vlákniny, je pestrý jídelníček obsahující i méně známou zeleninu, jako jsou v článku zmiňované topinambury, kořen čekanku, artyčoky a další.
Kromě zpestření jídelníčku svému tělu zajistíte přísun rozpustné vlákniny. A pokud vás z toho nic neláká, zkuste doplněk stravy obsahující inulin 😉
DÁLE ČTĚTE:
- 1 Co přesně je inulin?
- 2 Účinky na lidské zdraví
- 3 Doporučené dávkování a užívání
- 4 Nejbohatší zdroje inulinu v potravinách
- 4.1 Čekanka obecná – 15 až 20 g inulinu na 100 g kořene
- 4.2 Slunečnice topinambur (židovské brambory, jeruzalémské artyčoky) – 14 až 19 g inulinu na 100 g hlízy
- 4.3 Černý kořen (hadí mord) – jednotky gramů inulinu na 100 g kořene
- 4.4 Ovesný kořen (salsify, kozí brada) – 4 až 11 g inulinu na 100 g kořene
- 4.5 Jakon (yacon) – 3 až 19 g inulinu na 100 g kořene
- 4.6 Artyčok zeleninový – 3 až 10 g inulinu na 100 g listů
- 5 Využití inulinu v potravinářství
[…] Inulin je rozpustná vláknina, která zlepšuje trávení a vyprazdňování. […]