• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin.

O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu.

V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

VAŠE TĚLO POTŘEBUJE INULIN JAKO VÝŽIVU PRO STŘEVNÍ MIKROBIOM.

Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.

Inulin je prebiotikum, které přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFEE.

Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
SUPERCOFFEE vám doručíme do 2 dnů a hned můžete začít s podporou energie, imunity a zdravého zažívání.

Co přesně je inulin?

O inulinu se hodně mluví v souvislosti s trávením a bezproblémovým vyprazdňováním.

Inulin je polysacharid označovaný za nízkokalorickou rozpustnou vlákninu, protože jej živočišný a tedy ani lidský organismus nedokáže štěpit a využít.

Na rozdíl od ostatních sacharidů však obsahuje pouze málo kalorií (cca 1,5 kcal v 1 g).

To je také důvod, proč je inulin pro zdravý a funkční trávicí systém nezbytný.

Inulin se ve střevech chová jako druh rozpustné vlákniny. Po konzumaci inulin absorbuje vodu, nabyde na objemu a získá gelovou konzistenci.

V této podobě v rámci trávicího procesu putuje tenkým střevem, který jej nevstřebá, do tlustého střeva, kde slouží jako “potrava” pro zdraví prospěšné střevní bakterie – probiotika.

Inulin tedy funguje jako prebiotikum, podporuje množení dobrých bakterií a nepřímo brání přemnožení škodlivých bakterií.

Inulin se vyskytuje hlavně v zelenině, proto na ni nezapomínejte, až budete nejblíže nakupovat

Inulin a jeho výhody:

  • Nízká kalorická hodnota
  • Nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • Sladká chuť – náhrada cukru či tuku 
kořen čekanky, zdroj inulinu
Inulin jako doplněk stravy se vyrábí z kořene čekanky.

Účinky na lidské zdraví

Inulin by měl být samozřejmou součástí vyváženého a zdravého jídelníčku. Stačí myslet na správné potraviny, které jsou uvedené v následujícím odstavci.

Pokud tyto potraviny z nějakého důvodů nejíte, pak lze sehnat doplněk stravy s jeho obsahem.

Proč bychom vůbec měli dbát na dostatek inulinu v každodenním stravování?

Pozitivní účinky inulinu na lidské zdraví:

  • Nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • Snižuje hmotnost
  • Zlepšuje zažívání
  • Udržuje rovnováhu střevní mikroflóry
  • Zlepšuje zdraví srdce a cév
  • Zvyšuje vstřebatelnost minerálů v kostech
  • Působí proti zánětlivým onemocněním střev

Inulin a nevýhody:

  • Ve vyšších dávkách může inulin způsobit nadýmání
  • Nevhodné pro osoby trpící intoleranci fruktózy (FODMAP)

Inulin a zdravé trávení

V tlustém střevě žije přes 400 druhů různých bakterií, které jsou důležité pro zdravé trávení.

Významnou roli hrají zejména “dobré” bakterie, které se musí “krmit”, aby se úspěšně množily a udržovaly zdravou střevní mikroflóru. 

Inulin napomáhá udržet zdravou rovnováhu ve střevech. Funguje jako prebiotikum, tedy jako potrava pro tyto dobré a zdraví prospěšné střevní bakterie, a podporuje tak jejich růst.

To má ve výsledku vliv na silnější imunitu a snižuje potíže s trávením, zejména pak pomáhá při zácpě.

Lidé užívající inulin mají lepší peristaltiku střev i konzistenci stolice.

Inulin a kontrola tělesné hmotnosti

Rozpustná vláknina zvyšuje pocit sytosti, snižuje pocit hladu a neustále chuti k jídlu.

Pokud se snažíte zhubnout, nezapomínejte na vlákninu inulin, která vaši snahu podpoří. Jak přesně to funguje? 

Inulin působí na hormony hladu a sytosti. Na jedné straně zvyšuje produkci prospěšného hormonu sytosti leptin a na straně druhé snižuje množství nežádoucího hormonu hladu ghrelin

Díky inulinu toho člověk v průběhu dne sní mnohem méně, ale přitom se cítí déle sytý. Sníží tak svůj denní kalorický příjem a podpoří hubnutí.  

Inulin a kontrola hladiny cukru

Inulin se hodně přidává do potravin určených pro diabetiky s cukrovkou 2. typu.

Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, rovněž snižuje množství tuku v játrech, což zvyšuje citlivost organismu na inzulín.

Inzulin je hormon důležitý pro přesun glukózy z krve do jater nebo svalů. U diabetiků tento proces nefunguje tak jak má, ale inulin jej může podpořit a vést také ke snížení a lepší kontrole krevního tlaku.

cibule a česnek, zdroje inulinu
Inulin obsahuje také obyčejná cibule a česnek.

Doporučené dávkování a užívání

Užívání inulinu je bezpečné a nemá žádné vedlejší účinky, pokud se dodržuje doporučené denní dávkování.

To je přibližně 5-10 g inulinu za den z celkové doporučené dávky vlákniny 25 g na den.

V případě užívání inulinu v prášku lze tento prášek přidat v podstatě do jakéhokoliv nápoje či jídla. Nemá žádný vliv na chuť, vůni ani vzhled jídla. 

POZOR: Někteří lidé mohou být na inulin citlivější a mohou se u nich projevit trávicí potíže, jakmile začnou inulin užívat.

V takovém případě je doporučeno snížit denní dávku a nechat tělo navyknout pomaleji. 

Kdo by neměl inulin užívat?

Pozor by si měli dávat lidé, kteří trpí intolerancí fruktózy (inulin tvoří molekuly fruktózy) a alergií na ambrozii.

Možné vedlejší účinky spojené s užíváním inulinu:

  • Plynatost
  • Otoky
  • Průjem
  • Střevní a zažívací potíže
  • Pálení žáhy
  • Křeče
artyčoky, zdroj inulinu
Inulin obsahují také artyčoky, ze kterých lze připravit celou řadu chutných jídel.

Nejbohatší zdroje inulinu v potravinách

Inulin se nachází v kořenech a hlízách mnoha rostlin (přes 3000 druhů). Jen některé z nich však obsahují významné množství inulinu.

Inulin je rovněž možné získat z přírodních zdrojů a přidat do různých produktů zdravé výživy (jogurty, tyčinky nebo klidně i káva).

Nejbohatší přírodní zdroje inulinu mohou obsahovat 14 až 20 % inulinu, ty ostatní cca 1 až 8 % inulinu.

Všechny mají smysl, pokud zdravě zvýší příjem rozpustné vlákniny.

K hlavním zdrojům inulinu z běžně dostupných potravin patří:

PotravinaJedlá částmnožství inulinu v %
Čekanka obecná (cikorka)kořen15-20
Slunečnice topinamburhlíza14-19
Česnek kuchyňskýcibulka rostliny9-16
Cibule kuchyňskácibulka rostliny2-6
Pórek zahradnícibulka rostliny3-10
Artyčok zeleninovýlisty3-10
Banányplod0,3-0,5
Žitoobilka0,5-1
Ječmen setýobilka0,5-1,5
Smetánka lékařskálisty12-15
Jakonhlíza3-19
Ovesný kořen (Salsify)kořen4-11

Čekanka obecná 15 až 20 g inulinu na 100 g kořene

Čekanka vyžaduje výhřevnější na živiny bohatou půdu a sklízí se v druhé polovině října, kdy obsahuje nejvíce inulinu.

Kořen čekanky má blahodárné účinky na žaludek, ledviny a játra.

Nadrcený kořen se praží a připravuje se z něj lahodný nápoj připomínající kávu (cikorka, cikorková káva).

pražený kořen čekanky, zdroj inulinu
Z drceného praženého kořene čekanky se mimo jiné připravuje lahodný nápoj připomínající kávu – cikorka. Neobsahuje kofein, takže jej může pít každý.

Slunečnice topinambur (židovské brambory, jeruzalémské artyčoky) – 14 až 19 g inulinu na 100 g hlízy

Židovské brambory pochází původně z Mexika, odkud se rozšířily do Severní Ameriky a poté i Evropy, kde je největším pěstitelem Francie.

Jedná se o nenáročnou  a odolnou plodinu, která snaší vlhké i suché oblasti a nevadí ji ani mráz do -30 stupňů.

Hlízy topinambur jsou bohaté na vlákninu a kromě výroby fruktózového sirupu se používají v kuchyni například do polévek, dušených jídel či zeleninových salátů. 

topinambury, zdroj inulínu
Topinambury jsou v Česku dobře známé a lze je jíst jako náhradu brambor. Chutnají i syrové, třeba v salátech.

Černý kořen (hadí mord) – jednotky gramů inulinu na 100 g kořene

Další zajímavá rostlina obsahující pochází ze Středozemí a dnes se pěstuje také Itálii, Švýcarsku, Německu a na jihu Ruska.

Kořeny lze konzumovat syrové (např. do salátů) i vařené (do polévek a omáček).

Nakrájené plátky černého kořenu lze smažit podobně jako řízky.

Černý kořen, zdroj inulínu
Zdravé a čerstvé kořeny jemnou krémovitou chuť.

Ovesný kořen (salsify, kozí brada) – 4 až 11 g inulinu na 100 g kořene

Tato méně známá rostlina má velmi chutné kořeny připomínající chuť petrželky či chřestu podávaných společně s ústřicemi.

Kořen je možné vařit, dusit, smažit, zapékat, přidat do polévek, ale pomazánek a salátů.

ovesný kořen, zdroj inulinu
Ovesný kořen není úplně znám rostlina, její kořen je ale delikatesa.

Jakon (yacon) – 3 až 19 g inulinu na 100 g kořene

Až z daleké jižní Ameriky pochází hlíza jakon bohatá na inulin.

Největším producentem je Peru, ale pěstován je také v Evropě (Itálie, Francie a Německo).

V Americe jej berou jako ovoce kvůli sladší chuť hlíz a přidávající jej do ovocných salátů. Lze jej také vařit, dusit i smažit.

Z jakonu se vyrábí sladký sirup, která má o polovinu nižší kalorickou hodnotu než med.

jakon, zdroj inulinu
Jakon se podobá bramorám, ale je sladký a má více způsobů využití.

Artyčok zeleninový – 3 až 10 g inulinu na 100 g listů

Artyčoky pochází ze severní Afriky, odkud se pravděpodobně prostřednictvím Arabů dostal do jižní Evropy.

Právě zde jsou artyčoky velmi oblíbené a přidávají se zejména do salátů, výborné jsou ale i pečené, dušené, smažené či grilované.

artyčoky, zdroj inulinu
Oblíbené jsou artyčoky zejména na jihu Evropy.

Využití inulinu v potravinářství

Inulin se používá při výrobě různých potravin, kde snižuje kalorickou hodnotu a zvyšuje množství rozpustné vlákniny, aniž by ovlivnil jejich výslednou chuť. 

Inulin se přidává zejména do pečiva a cukrovinek, ale i do masných a mléčných výrobků, ovocných šťáv, bezkofeinové kávy “cikorky” a dalších nealkoholických nápojů.

Z topinamburu se vyrábí sladký sirob, který se přidává do nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, čokolády, zavařenin a ovocných konzerv.

  • Inulin v cukrářství. Cukrářské výrobků s inulinem obsahují méně sacharidů a více vlákniny. Čokolády s inulinem mají nižší glykemický index.
  • Inulin a mléčné výrobky. V mléčných výrobcích inulin nahrazuje cukr i tuk a opět tak snižuje energetickou hodnotu. Jogurty s přidaným inulinem navíc zvyšují využitelnost vápníku v organismu.
  • Inulin a masné produkty. Inulin se přidává také do masných výrobků, v nichž pomáhá snížit obsah tuku až na 10 %. Ani v tomto případě nemá vliv na chuť. Masné výrobky (paštiky, párky, játrovky, vařená šunka apod.) obsahující přidaný inulin jsou mnohem lépe stravitelné a pro zdravou výživu tak vhodnější.
  • Inulin v pečivu. Přidání inulinu má za následek snížení energetické hodnoty. Nejčastěji se inulin přidává do bezlepkového pečiva kvůli lepšímu obsahu vlákniny.
artyčoky v omáčce s krevetami jako zdroj inulinu
Artyčoková omáčka na středozemní způsob 😉

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Vláknina je jedna z nezbytných složek zdravé výživy důležité pro zdravé trávení. Jednoznačně nejlepším způsobem, jak tělu dodat dostatek vlákniny, je pestrý jídelníček obsahující i méně známou zeleninu, jako jsou v článku zmiňované topinambury, kořen čekanku, artyčoky a další.

Kromě zpestření jídelníčku svému tělu zajistíte přísun rozpustné vlákniny. A pokud vás z toho nic neláká, zkuste doplněk stravy obsahující inulin 😉

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Blendea SUPERCOFFEE s inulinem podpoří nejenom vaši střevní mikroflóru, ale také imunitu a celkovou energii. Do 2 dnů je u vás.

DÁLE ČTĚTE:

Probiotika pro vaše spokojená střeva a 14 běžných zdrojů.

probiotika na střeva

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Jeden komentář: “Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Magtein: Jediný hořčík, který dostanete až do mozku ➡️🧠

18.11.2024

Magtein je považován za aktuálně nejefektivnější formu hořčíku, který se dovede dostat až do mozku a působit na něj svými prospěšnými účinky. Jiné formy hořčíku do mozku pronikají v mnohem menší míře a nepůsobí v něm tak efektivně. Magtein postupně začínají prodávat různí prodejci i v Česku. To bychom ale nebyli Blendea, abychom ignorovali další […]

Číst celý článek

Nedostatek vitamínu D láme kosti, dráždí svaly a škodí imunitě 🦴💪🤒

16.10.2024

Alarmující zprávy o tom, že českou, potažmo celosvětovou populaci ohrožuje nedostatek vitamínu D, jste již pravděpodobně zaznamenali. Odhadem minimálně 50 % lidí trpí deficitem vitamínu D. Testy hladin se běžně nepředepisují a člověk, který chce svoji hladinu znát, musí uhradit specializované krevní testy. Lékař vás na testy pošle pouze za předpokladu, že u vás nedostatek […]

Číst celý článek

Zánět močových cest chytnete nahned. Jak se projevuje a léčí?

30.07.2024

Zánět močových cest vás zajímá ze 2 důvodů: Buď před ním máte respekt a zajímá vás, čemu všemu se vyhýbat nebo vám jej urolog již diagnostikoval a nyní hledáte možnosti úlevy a rady, aby se opět nevrátil. Standardně přicházím se všemi odpověďmi. Nejčastější příčinou zanícených močových cest je bakteriální infekce bakterií Escherichia coli nebo různá […]

Číst celý článek

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek